2019-03-19 58 浏览
之前已經在其他地方見過這家叫辦館的文青cafe,知道它的門面裝潢不錯,應該是坐得久消磨時間的好地方,但一直沒有試過。今天在公司附近發現原來開了分店,就跟同事去一試。可能時間尚早加上地點比較隱蔽,餐廳人流不多,午餐menu 的選擇不少。先來一客餐湯/沙律,羅宋湯很有小時候喝的那種英文字母羅宋湯的味道,真的令人懷念。香煎三文魚味道不錯,配上醬汁吃著奶酒質感般的薯蓉,口感非常幼滑。巴東牛肉飯亦非常惹味,配上脆脆的蝦片很有風味。這裡的咖啡味道十分香濃,咖啡粉份量不會偷工減料,喝完後令人精神為之一振!多士跟菠蘿油都不錯,這一餐很滿足!

多士跟菠蘿油都不錯,這一餐很滿足!

2019-03-16 32 浏览
我個friend話要去行outlet ,呢達地方喺大連排道都幾隱蔽, 雖然地點偏遠但我都係nike outlet買到心頭好, 價錢的確比舖頭平 。除咗nike之外 ,仲有好多名店, 其中一間係買prada, 女士呢度要小心大出血。血拼後, 要依下肚仔休息下, 落地玻璃見到呢間cafe 好光猛開揚就入去望下。簡潔優雅亦有鐵閘懷舊嘅味道, 感覺特別。望到包裝我先知呢度係飲咖啡, 店主就介紹佢哋有好多間分店, 上環旺角、葵芳 , 呢幾間都係飲咖啡輕食為主,葵涌呢間就會有埋主食……我望下set lunch嘅價錢都好合理,6x~8x, 比茶餐廳由廿零蚊, 環境幾舒服就同朋友坐低食啦。menu內有中餐嘅飯、 西餐嘅意粉、薯蓉、 亦都有喇沙, 選擇多樣化。set lunch可以揀餐湯或者沙律, 我哋一人揀一樣, 我好鍾意佢隻碟呀,好靚! 見到後心情都特別好。我叫咗個巴東牛肉, 小小辣牛肉好林, 加埋蝦片同主題十分配合。朋友叫咗個煎三文魚焗薯蓉, 賣相真係好靚呀, 連唔食三文魚嘅我都試咗, 煎得好香而且都好大份, 薯蓉好軟滑, 加埋忌廉汁, 成份餐嘅感覺都好高質素, 配埋極度香濃嘅棉花糖凍朱古力, 加

簡潔優雅亦有鐵閘懷舊嘅味道, 感覺特別。

朋友叫咗個煎三文魚焗薯蓉, 賣相真係好靚呀, 連唔食三文魚嘅我都試咗, 煎得好香而且都好大份, 薯蓉好軟滑, 加埋忌廉汁, 成份餐嘅感覺都好高質素, 配埋極度香濃嘅棉花糖凍朱古力, 加埋都係100蚊左右, 成件事抵曬。
2019-03-16
2019-03-16 78 浏览
葵涌區有一達地方叫佛羅倫斯小鎮, 名店林立嘅outlet, 行完nike shop之後, 見到前面有間餐廳叫辦館, 呢個名吸引到我停下腳步, 大概90後已經唔知咩叫辦館。 辦館即係士多, 細個嘅時候超市唔係咁多, 班管就即係迷你嘅超級市場 ,我記得係有洋酒埋。入正題 ,估唔到呢度係有lunch set食, 六十幾至八十幾蚊個餐, 包餐湯或者沙律, 半價仲可以叫埋飲品。朋友一人叫 一個,頭盤先嚟沙律同埋蕃茄湯, 蕃茄湯味道好濃,見到啲顏色都好開胃, 朋友就叫沙律, 沙律醋味道適中。我叫咗個巨峰提子梳打, 野菌黑松露忌廉意粉, 非常之驚喜, 黑松露意粉好香, 忌廉汁唔會一pat pat, 好高質。朋友叫咗杯棉花糖朱古力同喇沙, 喇沙好有份量, 杯朱古力簡直讚到不得了, 超級濃嘅朱古力, 朱古力迷必定要試。

2019-03-16
  • 野菌黑松露忌廉意粉
2019-02-26 142 浏览
用燒鵝既價錢,做出蔗渣既味道呢個係琴日嘅午餐 完全剩係食裝修價錢貴到hi hi 野食又無誠意🤷🏾‍♀️首先我同同事兩個人約兩點九去到餐廳到達時只有一枱客食緊午餐我地都打算食好少少而無叫到下午茶各人都點左一份正式午餐set就坐底等食 影下相沙爹安格斯牛肉溫泉蛋撈麵 堂食$48跟餐熱咖啡 加$5蟹肉明太子烏冬 $58跟餐熱奶茶 加$5侍應好快就送左兩份沙律比我地 味道酸甜開胃等左大約五分鐘就上餐 上菜速度都唔錯但係一見到碗撈烏冬同撈麵就開始變面啦先講講個沙爹安格斯牛肉溫泉蛋撈麵麻煩大家睇下張相 佢d牛係好鬼鼠好細粒份量真係好少 碗邊圍住d青瓜絲中間打隻蛋老老實實 你地係咪上錯左tea set比我地?蟹肉明太子烏冬又要大家睇睇張相先 大佬你寫蟹肉點解蟹肉會變左蟹柳?仲要加火腿扮蟹柳?我地係咪可以告你商品說明條例?明太子有丁屎咁多 同埋會甩曬色落烏冬到仲有溫馨提示一下杯熱奶茶上枱個刻已經係唔熱倒左包糖落去都唔識溶 到最尾飲落口都唔知點咁強調返午餐份量真係好細 我地兩個女人仔最後係要再買野食返去 如果男人去食可以一人食兩個餐如果呢間野唔改善下 我好期待再有新餐廳午饍
用燒鵝既價錢,做出蔗渣既味道

呢個係琴日嘅午餐 完全剩係食裝修

但係一見到碗撈烏冬同撈麵就開始變面啦

先講講個沙爹安格斯牛肉溫泉蛋撈麵
麻煩大家睇下張相 佢d牛係好鬼鼠好細粒
份量真係好少 碗邊圍住d青瓜絲中間打隻蛋
老老實實 你地係咪上錯左tea set比我地?

蟹肉明太子烏冬
又要大家睇睇張相先 大佬你寫蟹肉
點解蟹肉會變左蟹柳?仲要加火腿扮蟹柳?
我地係咪可以告你商品說明條例?
明太子有丁屎咁多 同埋會甩曬色落烏冬到
仲有溫馨提示一下杯熱奶茶上枱個刻已經係唔熱
倒左包糖落去都唔識溶 到最尾飲落口都唔知點咁

如果呢間野唔改善下 我好期待再有新餐廳午饍
沙爹安格斯牛肉溫泉蛋撈麵,蟹肉明太子烏冬
2019-02-25
2019-02-13 193 浏览
諗住新開試下食早餐,叫了一份簡單腿蛋治+咖啡因為佢哋係開放式廚房,所以睇到他們的製作過程,製作員工非常唔衛生,有客人睇住整麵包你都帶返對手套丫,其實都唔緊要,我見佢抄蛋諗住D蛋會熱啦,點知D蛋好似屎咁放落麵包到仲要涷(因為佢係蛋+涷奶),之後再比我,我忍唔住問:其實你覺唔覺得好核突/有問題?帶眼鏡個位EE 問我,(係咁㗎啦!)我真係無言!我100%唔會再去KC100 果間餐廳!我係到諗食相已經差,仲要服務差到咁答客,想生意好都比較難!
諗住新開試下食早餐,叫了一份簡單腿蛋治+咖啡
  • 腿蛋治
2019-01-26 194 浏览
裝修美觀的餐廳吸引了我和友人決定內進嘗嘗。 點了午市套餐西班牙風乾火腿蒜片辣椒意粉,一上枱看見乾身的意粉上面只有兩片薄薄的火腿,頓時呆了一呆,份量少得出奇。味道淡口,只吃到黑椒和辣椒的辣,我想自己在家煮也不至此?友人點了蟹肉明太子烏冬,說好的蟹肉原來是蟹柳明太子的顏色鮮豔得有點可怕,拌一下會掉色的明太子...可想而知品質是...?味道一般,因有蔥花和紫菜吃下還可以,只是同樣有點淡口。套餐送飲品,點了蜜糖紅茶,因杯子厚身和預先暖過,喝下不錯,甜度剛好。總括而言,一家餐廳最重要是料理的誠意和心思,而很遺憾我在這裡沒有感受到。食材,價錢,份量都強差人意。幾個女生吃完不夠飽要再找下家餐廳醫肚
裝修美觀的餐廳吸引了我和友人決定內進嘗嘗。

友人點了蟹肉明太子烏冬,說好的蟹肉原來是蟹柳

幾個女生吃完不夠飽要再找下家餐廳醫肚
西班牙風乾火腿魚蒜片辣椒意粉