2024-10-18 551 浏览
《炭火串燒居酒屋🎎》———————————————-#酔々炭火燒居酒屋 🏯-呢間位於山林道嘅日式居酒屋好有feel,啱哂同同事收工嚟chill下happy hour🥳位置旺中帶靜,裝修好有心思,充滿日式風格~ 喺吧檯可以睇住師傅以炭火爐燒串燒,即叫即燒,非常惹味😋-❤️ 串燒自家製免治鶏肉,沾滿蛋醬咁食更加creamy🐥 特別鍾意燒雞翼,份量十足,而且燒得好靚,肉質鮮嫩,熱辣辣食啱啱好!鶏軟骨、鶏皮好香口,仲食得出佢嘅雞皮油香🤩 黑豚腩肉同黑豚腩肉全部都好唔錯,啖啖肉🥰 比較特別嘅有紫蘇墨魚卷,燒完口感彈牙~-🌊 時令海鮮我哋分別嗌咗燒蟶子、燒北寄貝同燒蠔🦪當日燒蠔係仙鳳趾,正值季節,所以鮮味十足😆 蟶子同北寄貝都好爽口彈牙😍-🦀 蟹味噌甲羅燒蟹殼裡鋪滿蟹膏蟹籽蟹肉絲,味道濃郁,充滿鮮味,放喺法包上面食好正😙-💛 明太子玉子燒味道鮮甜美味,喺嫩滑嘅玉子燒上面鋪滿滿滿嘅明太子,層次豐富,足本準備😜-⭐ 參考價錢︰(另收加一)自家製免治雞肉:$48雞軟骨:$38雞皮:$38黑豚肉腸:$62/3條黑豚腩肉:$48雞翼:$42甜番薯:$28厚揚豆腐:$28燒芝士年糕:$42燒蟶子:$78明太子玉
《炭火串燒居酒屋🎎》
———————————————-
#酔々炭火燒居酒屋 🏯
❤️ 串燒
🌊 時令海鮮
我哋分別嗌咗燒蟶子、燒北寄貝同燒蠔🦪
🦀 蟹味噌甲羅燒
💛 明太子玉子燒
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
自家製免治雞肉:$48
生啤:$88
晴王麝香葡萄汽水:$48
🍌 抵deal 指數:8/10
2024-10-16
大推大推私藏居酒屋💛標榜用1200度高溫備長炭火烹調,可以鎖住肉汁同保留燒物口感彈性🔥平日晚上都爆滿,一進店就好似置身日本居酒屋,小小店面+ U字型開放式廚房設計 + 微暗嘅光線,超好氣氛!強烈推薦大家坐吧檯,可以睇住師傅用心不停燒,夠哂風味😍串燒menu選擇多樣化,仲有超過200種日本各地精選日本酒🍶放工同朋友嚟小酌一番食宵夜正全部員工勤快有禮,不時望下我地有咩需要,適時同客人互動態度好nice👍🏻 ⬇️⬇️昭和風海報有feel!好啱打卡🍢明太子醬栃尾油揚店家招牌之一,估唔到喺香港都可以食到新潟県佐酒名物!雖然賣相其貌不揚,呢個必點🏆厚身豆腐卜脆皮,入面軟綿綿,雙重口感好掂,配明太子醬鹹香好好味🤤🍢牛小排牛味相當濃厚,口感軟嫩🍢牛舌厚身又燒到啱啱好唔乾,juicy😍🦑醬燒魷魚筒非常大份,入口柔軟,份量夠兩人食,性價比真係好高呀~🥢燒明太子燒到邊位脆脆地,鹹香惹味度100,配啤酒非常啱key🍢春菊牛肉卷 春菊陣草青香夾牛肉好夾,塊牛肉仲要好多肉汁🤤難怪係人氣串燒,見隔離左右都叫🍢萵苣豚肉卷呢度嘅食材配搭真係有一手,萵苣配豚肉又係好死夾!🍢鰻魚串新鮮肥美,個皮燒得好香,咬落去啲肉好彈牙🐐羊

強烈推薦大家坐吧檯,可以睇住師傅用心不停燒,夠哂風味😍

⬇️⬇️昭和風海報有feel!好啱打卡

🍢明太子醬栃尾油揚

🍢牛小排
牛味相當濃厚,口感軟嫩

🍢牛舌
厚身又燒到啱啱好唔乾,juicy😍

🦑醬燒魷魚筒
非常大份,入口柔軟,份量夠兩人食,性價比真係好高呀~

🥢燒明太子
燒到邊位脆脆地,鹹香惹味度100,配啤酒非常啱key
燒明太子

🍢春菊牛肉卷

🍢萵苣豚肉卷
呢度嘅食材配搭真係有一手,萵苣配豚肉又係好死夾!
春菊牛肉卷 +  紫蘇墨魚卷

🍢鰻魚串
新鮮肥美,個皮燒得好香,咬落去啲肉好彈牙

🐐羊扒
超厚身,羊味夠香,夠腍好易咬,燒得好!

🍜牛肉湯烏冬
係朋友嘅飛佛三扒兩撥已經食晒~我都有黐食幾啖,烏冬唔係嗰啲cheap cheap烏冬嚟🤓

🍙飯團
鍾意飯氣攻心所以叫飯團🤣米粒口感剛好,醬油少少甜惹味又頂肚

燒明太子
春菊牛肉卷 +  紫蘇墨魚卷
  • 春菊牛肉卷
  • 萵苣豚肉卷
2024-09-05 885 浏览
要不是有朋友介紹,其實都幾難發現這間隱藏於山林道商廈的日式居酒屋,不過此店口碑應該不錯,皆因店內幾乎坐滿客人,尤其可欣賞師傅即席為你炮製美食的U型吧檯,想坐的話記得要Book位。單看Menu已經令人選擇困難症發作,近60款串燒連同多款前菜茶漬飯烏冬等令人眼花撩亂,而師傅亦非常細心注意食客的進度而決定上菜時間。我們點了近20款食物,每一樣都好有水準,但在此逐一點評就太長氣了,不過有好幾款真的極力推介。首先其實除Menu外,店家亦都會將時令限定精選寫在牆上的板上,點了較少見的鵪鶉脾$58,偏瘦但肉質嫩滑;另外有幾款幾特別推介大家一定要點的是汁燒牛腸$42,入口完全不覺得是內臟味道,油脂豐富且完全不韌;湯螺$78螺肉鮮甜爽口,食完可以將螺殼內的湯倒入小杯中慢慢品嚐,食法特別;牛筋$40賣相晶瑩剔透像啫哩般,入口香軟腍糯;牛肉春菊卷$58超好食,肉汁滲入菜內,入口既有肉香又juicy,本來想再點萵苣豚肉卷,但已經賣完,所以想食這兩款燒卷就要趁早點啊!另外,我亦幾鍾意原條大大份的醬燒魷魚筒$88,以及肉質細嫩有彈性白鰻鰻魚串$68,仲有好多肉汁又沒有羶味的羊架$78,都是推介之作!

2024-09-03
2024-08-29 719 浏览
尖沙咀的山林道上,隱藏著一間讓人驚喜的樓上居酒屋,宛如一個隱世的美食秘境。走進這裡,仿佛時光倒流,環境佈置精緻,從門口掛著的燈籠到牆上貼滿的經典日本電影海報,處處散發著濃厚的懷舊氣息,令人瞬間沉浸於舊時日本的氛圍中。這間居酒屋的最大賣點便是其炭火燒烤。相比一般的電爐,炭火燒出的食物有著無可比擬的香氣和味道。當晚我們獲得了坐在吧檯的機會,近距離欣賞到職人們的精湛手藝,火焰的舞動和食材的變化讓人目不暇接。一踏入居酒屋,我便遵循日本的傳統,立刻點了一杯威士忌高球$78。由於我的另一半不喝酒,便選擇了裝烏龍茶$28,為晚餐開了個好頭。接下來,我們的點餐清單如下:凍蕃茄$58:底部的沙律菜與紫蘇葉完美搭配,味道層次分明,清新怡人。大蝦$80:肉質鮮嫩,炭火的香氣令人垂涎。紫蘇葉墨魚卷$48 :新鮮的紫蘇葉和墨魚的絕妙搭配,帶來清新的香氣,口感層次豐富。頂部的蟹籽增添了鮮甜滋味,讓每一口都充滿驚喜。蟶子$78:鮮美的海味,口感滑嫩。雞肝$38:細膩滑順,味道濃郁。牛筋$40:軟嫩入味,令人難以抗拒。雞髀肉$38:肉質鮮嫩,炭香四溢。雞頸肉$42:香嫩多汁,每一口都令人驚喜。牛小排$52:肉質鮮美,

接下來,我們的點餐清單如下:

大蝦$80:肉質鮮嫩,炭火的香氣令人垂涎。

蟶子$78:鮮美的海味,口感滑嫩。

雞肝$38:細膩滑順,味道濃郁。
牛筋$40:軟嫩入味,令人難以抗拒。

雞髀肉$38:肉質鮮嫩,炭香四溢。
雞頸肉$42:香嫩多汁,每一口都令人驚喜。

牛小排$52:肉質鮮美,口感豐富。
牛肉春菊卷$58:肉質鮮嫩,春菊的清香更添風味。
燒舞茸$42:獨特的香氣提升了整體風味。

燒真蠔$78/隻:蠔味十足,讓味蕾驚艷,簡直震撼。

這晚,是我近期品嚐過的最高質日式居酒屋之一。服務熱情周到,所有店員都面帶笑容,讓人感受到賓至如歸的氛圍。廚房的師傅們在炭火前忙碌,汗水浸透了衣衫,卻仍然面帶微笑,為每位客人精心製作美食。看到他們如此專注,忍不住對師傅們說了一聲「辛苦了」,他們也熱情地回以祝酒,讓人倍感親切。

在這裡,我們注意到不少熟客與店員熱情交談,這正是對這間餐廳出品的最好證明。回頭客的源源不絕,無疑顯示了這裡的魅力與品質。

總的來說,這間隱世居酒屋無論是食物的質素還是服務的態度都達到了極高的水準,實在讓人舍不得離去。下次再來尖沙咀時,這裡必定是我重返的首選!

2024-08-28
  • 燒舞茸
  • 牛肉春菊卷
  • 燒真蠔
2024-08-26 548 浏览
尖沙咀山林道嘅樓上舖🌟酔々炭火燒居酒屋🌟,主打日式炭火串物🍢,小店佈局係客人圍住個open kitchen坐,可以一邊食飯,一邊望住👨🏻‍🍳師傅們嘅料理功架,的確唔錯👍🏻!而👨🏻‍🍳師傅亦會因應食客嘅進度而決定上菜嘅時間,勁細心,值得加許👏🏻!🦀甲羅燒 $78|醬燒魷魚筒 $88|燒帶子 $78鮮味濃郁嘅甲羅燒,好睇又好食!原件魷魚筒燒到啱啱好,鮮甜味突出!肥大肉厚嘅燒帶子,一客有兩件!🍍燒菠蘿 $40|明太子玉子燒 $38香甜爆汁嘅燒菠蘿,仲有鹹香可口嘅明太子玉子燒,都係唔錯嘅選擇!🍢免治雞肉棒 $48/串|雞翼 $42/串|牛舌 $48/串醬香怡人嘅免治雞肉棒跟生蛋黃!雞翼燒至皮脆肉嫩!牛舌香口之中帶一點軟淋,正!🍢牛小排 $52/串|黑豚腩 $48/串|雞脾肉 $38/串牛小排勁爆多肉汁!黑豚腩香口惹味!雞脾彈牙啖啖肉!🍜牛肉湯烏冬 $68食埋碗熱湯烏冬,大滿足!🍻Suntory Black Beer $88|枝豆 $38呢啲環境又點少得酒?配埋枝豆佐酒!另有多款清酒供應!
🦀甲羅燒 $78|醬燒魷魚筒 $88|燒帶子 $78
肥大肉厚嘅燒帶子,一客有兩件!
🍍燒菠蘿 $40|明太子玉子燒 $38
醬香怡人嘅免治雞肉棒跟生蛋黃!雞翼燒至皮脆肉嫩!
牛舌香口之中帶一點軟淋,正!
牛小排勁爆多肉汁!
黑豚腩香口惹味!
雞脾彈牙啖啖肉!
🍜牛肉湯烏冬 $68
食埋碗熱湯烏冬,大滿足!

呢啲環境又點少得酒?配埋枝豆佐酒!另有多款清酒供應!
2024-12-13 0 浏览
原來香港都有咁有氣氛嘅居酒屋!呢到主要係食串燒,即叫即燒,坐吧枱會望到師傅用炭火爐燒,好有 feel~ Book左枱,所以店員有帶入座,會見到寫左book枱嘅名❤️好細心!食物方面, 全部都好好食!特別推薦湯螺🥹食完螺,一定要喝啲湯!好清甜!其次要食明太子醬析尾油揚,其實係明太子炸豆腐,炸得超脆好入味!同要食燒飯團!會有驚喜的~ 我就揀左醬油味,燒得好脆😍😍燒聖子都推薦!好重牛油味燒年糕 $42山葵八爪魚 $38栄螺 $78自家製免治雞肉 $48 雞軟骨 $38雞皮 $38明太子醬析尾油揚 $48雞腎$38牛舌 $48汁燒牛腸 $42燒飯團 $42秋葵 $28日本舞茸 $42甲羅燒 $78燒聖子 $78蘋果汁 $32 豚肉卷$42凍番茄 $58

特別推薦湯螺🥹食完螺,一定要喝啲湯!好清甜!
湯螺
明太子醬析尾油揚
同要食燒飯團!會有驚喜的~ 我就揀左醬油味,燒得好脆😍😍

燒聖子都推薦!好重牛油味

豚肉卷$42
凍番茄 $58
湯螺
明太子醬析尾油揚
依間位於山林道既居酒屋超有氣氛🏮裝潢充滿日式風格 還原日本居酒屋氛圍坐Bar枱可以望住師傅用炭火爐燒串燒 全部都係即叫即燒 師傅超熟手!日本人去居酒屋有個習慣叫做飲料先上(とりあえずビール)🇯🇵姐係點菜前先點野飲 係大家到齊之後會先乾杯 代表聚會揭開序幕於是我地都先叫左梅酒同Suntory Beer🍻✿ Sake體驗Set $88 ✿一入餐廳門口已經見到一幅Sake牆 心思思想飲返杯但咁多選擇唔知飲咩好於是直接叫左依個體驗Set🤣店員揀左3款sake 有齊濁/爽/薰口味 再用心解釋 依次序飲用 配搭唔同食物🥹✿ 蟹味噌甲羅燒 $78 ✿ 鋪滿蟹膏蟹籽同蟹肉絲🦀鮮味十足 再配埋香脆麵包 甲羅燒kol表示滿足🥹✿ 燒白子 $98 ✿ 第一次食白子 姐係魚類既精巢🙈微微燒過帶d焦香 冇想像中既腥味!✿ 和牛漢堡飯 $78 ✿和牛漢堡飯依排咁出名 梗係要追上潮流試下啦即燒既和牛漢堡口感外脆內嫩 澎湃既油脂感同牛肉味 配上新鮮米飯同完美既蛋黃🤌🏻✿ 牛蒡漬 $38 / 蕎頭漬 $38 ✿ 最愛既兩個前菜小食 甘甜牛蒡同醬油鹹香完美融合😋女仔就係鐘意依d酸酸甜甜既漬物~✿ 三文魚鰭 $68 ✿三文

日本人去居酒屋有個習慣叫做飲料先上(とりあえずビール)🇯🇵

只有外殼是魚骨 都幾送酒🤣

✿ 汁燒魚翅乾 $78 / 鱈魚乾 $48 ✿
油脂清香 係居酒屋必食既完美佐酒小吃🍺

✿ 明太子玉子燒 $38 ✿
玉子鮮甜嫩滑 滿滿既明太子極足料!

✿ 雞心喉管 $38 / 雞頸肉 $42 / 大蔥雞髀肉 $402 ✿
雞髀肉勁彈牙!!!!大蔥焦香 雞頸肉就相咁結實
雞心喉管幾有驚喜 非常彈牙爽口 配上啤酒一流

✿ 牛舌 $48 / 牛小排 $52 / 汁燒牛肋條 $48 / 汁燒牛腸 $42 ✿
肉質爽口有嚼勁 超多汁既牛小排同牛肋條軟嫩入味
調味剛好唔咸👅 推介!

✿ 大香菇 $34 / 燒蕃薯 $28 / 蘆筍 $40 / 燒洋蔥 $32 ✿
大香菇都真係幾巨 勁香菇味用上蘿蔔蓉中和
蕃薯仔軟綿 蘆筍同洋蔥就燒到迫晒香甜味出黎😋
Here you can watch the chefs grilling sophisticatedly on charcoal fire and enjoy authentic Japanese izakaya vibe with retro decors. Staff are chatty and cheerful, and we love how friendly and professional the head chef is! There’s even a hearty handwritten greeting note with our booking names on the table- so lovely! Seasonal menus: A must try!All the dishes were attractive and we picked a few. Flank steak and salad; A4 wagyu beef ribs; wagyu burger on rice with egg yolk and grill sauce; squid r
甲羅燒(配法包)
紫蘇墨魚卷

Seasonal menus: A must try!

All the dishes were attractive and we picked a few. Flank steak and salad; A4 wagyu beef ribs; wagyu burger on rice with egg yolk and grill sauce; squid rolls with shiso leaf and crab roes; chargrilled squid tentacles; crab miso on shell with toasted baguette.
月見炭燒手挽和牛漢堡飯

Honestly all of these were so delicious, chargrilled to perfection, and each dish was finger-lickingly good. We particularly liked the rich and savoury crab miso on crispy baguette, and the flank steak. 🤌🏼
牛側身

Regular menus: Also full of surprises

The rest of the skewers we had were just as good, assuredly. Every single skewer was meticulously prepared, crispy, fresh, fragrant and fully juicy. We had chicken wing; grilled mentaiko mayo on crispy deep fried tofu; ox tongue; chicken skin; Iberico pork belly; chicken thigh and leeks; shungiku beef rolls; shiitake mushrooms; and finally a pair of jumbo size scallops.
炭燒魷魚鬚,黑豚腩肉,手羽雞翼
大香菇,牛肉春菊卷,A4和牛肋肉串,雞皮,手羽,大蔥雞脾肉

Among these, you mustn’t miss out on the signature grilled mentaiko sauce on tofu which tasted like crispy tofu puff; the extremely succulent and saucy shungiku beef rolls; the freshly torched jumbo scallops in an impressive size; and the very aromatic shiitake mushroom that’s flavoured with melted butter, yuzu and grated radish.
燒帶子
牛舌

We had a glass of Japanese ripe peach soda and Aomori apple juice to call it a good good night. Arigato gozaimasu!
完熟白桃梳打,青森蘋果汁
甲羅燒(配法包)
月見炭燒手挽和牛漢堡飯
牛側身
炭燒魷魚鬚,黑豚腩肉,手羽雞翼
大香菇,牛肉春菊卷,A4和牛肋肉串,雞皮,手羽,大蔥雞脾肉
燒帶子
2024-12-09 5 浏览
係日本炭火串燒都常見,但係香港就好少見!呢間入到去好有日本居酒居Feel,裝修好好,Bar 枱中間圍住個爐,可以見到師傅點樣燒;食物全部都係即叫即燒,熱辣辣!同埋同朋友傾計好啱,食住再燒,見佢個酒櫃好多客人存左既酒,證明好多客人開住枝酒,食住串燒,好開心!首先講個笑話,我同朋友座低既時候,見到隻碟,以為點解唔乾淨,有水積既,原來係隻碟既設計,真係大鄉里。咁啱我地座係炭爐面前,唔好以為會好熱,一D都唔會,因為佢地裝左一塊透明玻璃,令到你地可以好近距離,但一啲都唔會覺得炭爐既熱力。一開始我地叫左兩個小食,凍蕃茄同埋牛蒡漬。個凍蕃茄好好食,好新鮮,平時我唔多鍾意食好淋既蕃茄,但佢既蕃茄好新鮮,所以唔淋,好爽脆;而佢面頭鋪上好似紫菜既野,但其實係紫蘇葉,食蕃茄唔會有腥味,又有淡淡既紫蘇味,好味呀!評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5佢既串燒有啲好等別,唔同出面一般果啲,例如佢有個春菊牛肉卷,係牛肉卷住啲菜黎燒,啲菜吸收佢既自制醬汁,好好味,好Juicy;評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5我地叫左唔同既串燒都好好味,尤其佢既自制雞肉棒,好好味,每一條都配上蛋黃,好creamy,我同朋友都忍唔住再encore;
係日本炭火串燒都常見,但係香港就好少見!

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
另外,我地有叫佢海鮮,叫左聖子同帶子,佢既聖子好大隻,可以一開二,有時我好怕聖子會好難咬開,但佢燒到啱啱好;
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
而佢既帶子係配紫菜夾住黎食,好有創意!
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
重有,我想介紹佢既燒羊架,真係太好味,超juicy,好軟熟,好淋,勁好食!
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
其他既串燒都好食,唔逐樣介紹,佢既食物質素有返咁上下水準!

大家黎記得要訂枱呀,如果唔係好快會冇位!

整體味道指數:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅✅✅/5
2024-11-25
  • 羊架,春菊牛肉卷,自制雞肉棒
放工又周圍搵嘢食,見到呢間喺尖山林道嘅樓上日式居酒屋🏮舖頭裝修氛圍都好有日本feel,好似置身於日本小店,中間係吧枱位置可以望到師傅整串燒🍢🍡呢度係用正宗炭爐,即叫即燒,食物好有炭香味😌欣賞抽風系統做得好,唔會好大浸油煙味👍🏻🏮燒海鮮燒蠔、燒白子、炭燒魷魚鬚、紫蘇墨魚卷海鮮好新鮮,輕輕燒過生蠔仍然保持鮮味,燒過嘅白子軟綿綿入口好綿滑,魷魚鬚燒得均勻,唔會有過熟嘅情況😬墨魚卷爽彈好味道🏮串燒(雞)雞皮、雞尾、雞軟骨、雞頸肉、免治雞肉棒最推介係燒雞皮,燒完好香脆入口唔算太油😚雞頸肉較為特別,好少機會接觸,有少少平時雞肉嘅口感但比較爽口😆免治雞肉調味唔錯,加埋蛋黃及醬油好滋味🏮串燒(牛)汁燒牛腸、牛舌第一次食牛腸幾特別🤣質感少少似豬腸,但係冇咁肥,牛脷好爽口燒得啱啱好,唔會太韌🏮明太子茶漬飯明太子鹹鹹香香加上高湯配飯☺️好暖胃啱晒冬天食

🏮燒海鮮
燒蠔、燒白子、炭燒魷魚鬚、紫蘇墨魚卷

🏮串燒(雞)
雞皮、雞尾、雞軟骨、雞頸肉、免治雞肉棒

🏮串燒(牛)
汁燒牛腸、牛舌

🏮明太子茶漬飯
明太子鹹鹹香香加上高湯配飯☺️好暖胃啱晒冬天食
2024-11-28 46 浏览
🌸蟶子,超長嘅蟶子好新鮮!蟶子肉厚,食落口味道仲好鮮甜,肉質爽口彈牙,好味🌸燒帶子大大粒帶子好新鮮,一啲雪藏味都無!加入少少嘅調味,就可以大大提升帶子嘅鮮甜味,肉質厚實但一啲都唔韌口,夾埋紫菜一齊食好好味🌸雞髀肉雞髀肉皮燒至微微焦香,肉質仍然好軟滑,仲好juicy!!🌸雞翼薄身雞翼雞皮燒得焦香,入面都燒得啱啱好,肉質好鮮嫩,完全保留到雞肉嘅肉汁🌸牛舌厚厚,口感爽口,食落口都有好多肉汁,牛肉味好濃郁一啲膻味都無!🌸黑豚腩燒得好香,豚腩肉嘅油脂好豐富,一食落口充滿油脂啲香味🌸燒番薯,細細粒嘅番薯,食落口好清甜,口感幼滑,唔錯!🌸甜粟米好酥脆,食落口仲好香甜!🌸大香菇燒得啱啱好,有淡淡嘅香菇味道,配埋蘿蔔蓉一齊食都好特別🌸芝士年糕,熱辣辣外皮燒至金黃色,好香口,食落口軟糯,但又帶有煙煙韌韌嘅口感,我好鍾意食🌸味噌飯糰,每一粒飯都好有咬口,仲帶有味噌嘅味道,配埋紫菜真係好味🌸豉油飯糰,燒飯團軟硬適中,有微微嘅豉油嘅味道🌸白桃 Soda🌸提子 Soda餐廳裝修有日本居酒屋嘅風格,款款嘅燒物都充滿炭火香味,好有風味!餐廳設有bar枱座位,可以望住廚師製作串燒 !不得不讚嘅係餐廳店員服務態度超友善,

🌸雞髀肉
雞髀肉皮燒至微微焦香,肉質仍然好軟滑,仲好juicy!!

🌸雞翼

🌸燒番薯,細細粒嘅番薯,食落口好清甜,口感幼滑,唔錯!

🌸甜粟米好酥脆,食落口仲好香甜!

🌸豉油飯糰,燒飯團軟硬適中,有微微嘅豉油嘅味道

🌸白桃 Soda

🌸提子 Soda

不得不讚嘅係餐廳店員服務態度超友善,好抵讚
2024-11-23 79 浏览
炭燒串燒菜單上的選擇豐富,各種食材搭配得當,每一口都令人陶醉。使用高品質的木炭,以傳統方式炭燒,能夠提供獨特的煙燻香氣和風味,讓每一串串燒都充滿炭火的香氣。舒適環境,店內設計通常簡約而舒適,提供輕鬆的用餐氛圍,適合聚餐或好友小聚。免治鷄肉 肉質鮮嫩,口感滑順,調味恰到好處,既有香氣又不會過於油膩。鷄脾肉鷄脾肉的肉質緊實,燒得恰到好處,保持了肉的鮮味,搭配少許調味料,口感更佳。大蔥鷄脾肉大蔥的清香與鷄脾肉的肉質相融合,增添了一層香味。鷄翼 外皮香脆,內裡肉質鮮嫩,燒烤的香氣撲鼻而來,特別適合配上蒜蓉醬,口感更加升級。牛肉春菊卷牛肉的鮮嫩與春菊的清香形成了完美的搭配,卷起來後每一口都充滿層次感,非常美味。白鰻白鰻的肉質細膩,燒烤的火候掌握得恰到好處,吃起來鮮味十足。萵苣豚肉卷豚肉的香味與脆口的萵苣相結合,口感獨特,既有肉的香氣又有青菜的清新感,非常合適。茶漬飯味道淡雅,配上燒烤的主菜,非常搭,讓整頓餐更具層次感。三文魚三文魚的肉質鮮嫩,燒烤後仍然保持了原有的油脂,吃起來非常滑口。紫蘇墨魚卷墨魚的鮮味搭配紫蘇的獨特香氣,口感特別。豆腐豆腐燒得恰到好處,外脆內嫩,搭配醬汁後更添風味。燒蕃薯甜度

免治鷄肉
肉質鮮嫩,口感滑順,調味恰到好處,既有香氣又不會過於油膩。

鷄脾肉

大蔥鷄脾肉
大蔥的清香與鷄脾肉的肉質相融合,增添了一層香味。

鷄翼

牛肉春菊卷

白鰻
白鰻的肉質細膩,燒烤的火候掌握得恰到好處,吃起來鮮味十足。

萵苣豚肉卷

茶漬飯
味道淡雅,配上燒烤的主菜,非常搭,讓整頓餐更具層次感。

三文魚

紫蘇墨魚卷
墨魚的鮮味搭配紫蘇的獨特香氣,口感特別。

豆腐
豆腐燒得恰到好處,外脆內嫩,搭配醬汁後更添風味。

燒蕃薯
甜度適中,外焦內軟,吃起來十分滿足,尤其適合作為配菜,增添了餐點的多樣性。

飯糰
飯糰的口感非常好,米飯粒粒分明,搭配燒烤菜品享用。

芝士年糕
口感柔軟,芝士的香味與年糕的嚼勁相得益彰。

無酒精啤酒
無酒精啤酒清爽可口,適合不喝酒的朋友,喝起來十分清涼。

蘋果 Soda
蘋果汽水的清甜口感,作為餐後飲品非常解膩。

成燒尤魚
成燒尤魚肉質鮮美,燒烤後的風味非常香濃。

燒鯖魚
鯖魚肉質肥美,燒烤後的香氣撲鼻而來。

這家炭燒串燒店的菜品質素高,服務態度友善,氣氛輕鬆,非常適合與朋友和家人聚會。

📍酔々炭火燒居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖
2024-11-19 157 浏览
串燒食得多,但用日本備長木炭烹調則不常見。“醉炭火燒”居酒屋的最大賣點是餐廳中央擺放了U型的開放式廚房,食客坐於吧枱上便可一邊欣賞師傅的炭火燒技藝,一邊品嚐美味的串燒食物。🥩🐮和牛肉眼~師傅細心地把肉眼切件,肉質軟嫰,拌以wasabi及咸昆布吃,令和牛味道昇華至更高層次。🥢燒帶子~帶子搭配紫菜片同吃,減去多餘的油膩感。🦞燒新鮮青龍蝦半隻~青龍蝦厚肉鮮甜,肉質彈牙。🦪燒季節真蠔~真蠔富有海水味,口感juicy。🦀甲羅燒配法包~甲羅燒內有既邪惡又鮮味的蟹膏,更有一絲絲鮮甜的蟹肉。配搭法包同吃,滋味無窮。🦐燒大蝦及🐟多春魚~大蝦及多春魚燒得剛剛好,肉嫰味鮮。🥗日本椰菜沙律,🌽甜粟米及🥒秋葵~吃了這麼多肉類及海鮮,當然要有些蔬菜平衡一下。各款蔬菜均爽甜可口,成功清洗味蕾。特別一提,餐廳於每枱也以日文寫上預約了的客人名及多謝字句,服務員帶位時更會親暱地稱呼客人預約名字,令客人有賓至如歸的感覺!
🥢燒帶子~帶子搭配紫菜片同吃,減去多餘的油膩感。
🦞燒新鮮青龍蝦半隻~青龍蝦厚肉鮮甜,肉質彈牙。
🦪燒季節真蠔~真蠔富有海水味,口感juicy。
🦐燒大蝦及🐟多春魚~大蝦及多春魚燒得剛剛好,肉嫰味鮮。
這家串燒專門店使用真備長炭,讓你近距離觀賞師傅的炭燒技藝,日式居酒屋的裝潢營造出濃厚氛圍。🌟$88 /3杯特選唎酒體驗三款sake ,有濁/爽/薰口味,可以配搭不同食物飽滿鮮甜的*燒真蠔,咬下去瞬間滿嘴都是海的味道,*燒蟶子亦好大隻,彈滑爽脆。雞肝烤得恰到好處,外脆內嫩,每一口都讓人心滿意足。而*自家製的免治雞肉,搭配軟骨的口感,還有蛋黃的濃郁,讓風味提升*牛舌的爽彈感、*牛筋的彈滑口感,以及*牛小排的多汁,讓人停不下來!*甲羅燒裡滿滿的蟹肉和蟹膏,豐富得令人意足,而*栃尾油揚外酥內軟,再加上明太子醬,好惹味呀!

🌟$88 /3杯特選唎酒體驗
三款sake ,有濁/爽/薰口味,可以配搭不同食物

2024-10-29 128 浏览
三五知己咁耐冇見,想把酒傾下計,又想食下高質串燒,黎依間旺中帶靜嘅居酒屋堅係正。係尖沙咀,無論邊度返工,過黎都係咁方便。居酒屋內裡木色裝潢,而且貼住好多舊式日本海報,有種回到過去嘅感覺。食客嘅座位闊落,揀對住師傅嘅一排座位,可以望住師傅即場為你烤製美食,望住當然口水直流。但如果想同朋友專心傾計,坐卡位亦得。🐟🐟味醂魚乾 $78作為餐前小食,依個味醂魚乾真係令人驚喜,佢唔似一般出面食嘅雞泡魚乾咁乾爭爭,佢燒得好香口之餘,外層有一屠醬汁包覆住,甜甜地,令入口個層次豐富咗!🍗大蔥雞脾肉 $42雞脾肉十分厚實,內裡嫩滑多汁,外層燒得焦香,一啖連埋大蔥食,大蔥香氣四溢,連埋雞肉香味,夾到你唔信!🐥🐣🐔雞皮 $38 雞心 $42 雞腎 $38 燒雞皮好正,燒到佢濃縮咗,咬落去勁脆口,而且油香瞬間充滿口腔,愈食愈惹味。雞心雞腎同樣出色,雞腎夠大粒,咬落爽口,雞心就燒得香味更濃郁,鍾意食內臟嘅朋友必點!!!🍖羊架 $78羊架夠厚身,外層有燒烤焦香,而內裡好有肉香,十分juicy!燒羊架掌控火喉好考功夫,燒得咁好就足以證明師傅實力!!手羽 $42燒雞翼同樣十分考功夫,外層嘅香料同雞皮焦香

🐟🐟味醂魚乾 $78

🍗大蔥雞脾肉 $42

🐥🐣🐔雞皮 $38 雞心 $42 雞腎 $38

🍖羊架 $78

手羽 $42

燒雞翼同樣十分考功夫,外層嘅香料同雞皮焦香好夾,內裡燒得剛剛好,肉質鮮嫩而多汁。

🦐燒大蝦 $80

大蝦大大隻,外層蝦皮落重香料,一邊剝一邊食,蝦肉緊實有咬口,食得出好新鮮。

🍽 酔々炭火燒居酒屋
📌 尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖