✨ 野田珈琲生豆專門店 + 焙煎依間主打日本咖啡生豆,正式登陸大圍新商場「圍方 The Wai」🔥店內貫徹日系和風格調,再加上木系擺設🪵環境舒適。「野田珈琲」售賣超過65款咖啡生豆🫘每款生豆上都詳細列明產地、焙煎度、風味等,而且仲有即買即炒咖啡豆服務👍🏻✨ 即買即炒咖啡豆服務由揀豆至烘焙過程大約15分鐘就有得攞!而且客人可以揀選焙煎度♨️十分客製化☺️新鮮即炒咖啡豆同預製咖啡豆相比,新鮮烘焙咖啡生豆嘅香味會更加突出😋加上保證咖啡豆嘅新鮮度,令客人能夠享受咖啡豆嘅最佳風味💯因此價錢上都唔算平。✨ 冷泡咖啡 Cold Brew $45比起傳統嘅美式咖啡☕️飲落更加醇厚,酸澀味亦都無咁濃烈,味道更細膩🥰.⭐整體︰8.0/10⭐食物︰8.0/10⭐環境︰8.5/10⭐價錢︰7.5/10

✨ 野田珈琲生豆專門店 + 焙煎

✨ 即買即炒咖啡豆服務
冷泡咖啡 Cold Brew

✨ 冷泡咖啡 Cold Brew $45
⭐整體︰8.0/10
⭐食物︰8.0/10
⭐環境︰8.5/10
⭐價錢︰7.5/10
2023-10-15
冷泡咖啡 Cold Brew
喺大圍新商場見到呢間日式咖啡店。佢係於香港2021年成立,咖啡店把日本優質、新鮮的精品咖啡生豆進口香港。咖啡生豆均由日本專業團隊採購及質量監控,而售賣由日本進口的咖啡豆。▪野田日式厚鬆餅配8.0北海道牛乳軟雪糕($128)🍦🥞口感超鬆軟,係比較厚實嘅pancake。即叫即製,用上特選優質法國牛油、日本鮮雞蛋和高級日本麵粉。整體鬆軟細緻、散發濃郁牛油香和雞蛋香。再配上野田每日自家鮮製濃郁燒脂奶油同淋上楓糖漿,飽肚又滿足。而軟雪糕好香牛奶味。▪焙茶提拉米蘇($63)以馬斯卡邦芝士、法國淡忌廉同特濃咖啡手指等材料,配以本地品牌「華茶館 」超細滑茶粉,突顯醇厚甘香茶味。加上綿密輕盈的焙茶奶蓋,口感香滑,濃而不澀。而且比想像中大,面頭上嘅奶蓋令整件甜品層次更豐富。▪️抹茶濃縮拿鐵 ($52)🍃估唔到抹茶超香濃,飲得出厚身抹茶嘅澀味。撈勻之後,咖啡同抹茶都係十分融合。提神又好飲,濃到嗰晚仲瞓唔着😆▪️危地馬拉 阿提特蘭藍湖SHB 水洗咖啡($68)☕️主要有煙燻香味、芳醇,加咗牛奶後富有奶油口感,飲後有悠長餘韻。咖啡同牛奶比例好好,每一啖都係享受。

▪野田日式厚鬆餅配8.0北海道牛乳軟雪糕($128)🍦🥞

▪焙茶提拉米蘇($63)

▪️抹茶濃縮拿鐵 ($52)🍃

▪️危地馬拉 阿提特蘭藍湖SHB 水洗咖啡($68)☕️
2023-10-08 307 浏览
路過間鋪頭, 見唔駛排隊, 即刻衝左入去鋪頭!本身想嗌Flat White, 但係見到抹茶濃縮拿鐵有隻手指公推介, 就嗌左!同店員講要走甜, 佢用心解釋走甜會偏苦, 而我都明白, 表示無問題!滿心期待嘅時候, 見到店員將抹茶漿”吱”落杯度, 同時另一樽透明嘅液體(100%肯定係糖水) 加埋落杯. 當時以為係另一位客人嗌左同樣嘅飲品.Barista俾飲品我時, 都有提及到走甜. 由於我趕住搭車, 上左車先飲第一啖, 就發現無走到甜, 因為口腔有種飲完甜嘢後嘅口水分泌.😢不過論味道嘅話, 都唔推介佢哋嘅抹茶濃縮拿鐵. 抹茶味蓋過左咖啡嘅味道, 咖啡變左陪襯.
路過間鋪頭, 見唔駛排隊, 即刻衝左入去鋪頭!

抹茶濃縮拿鐵
2023-10-08
5 分钟 (外卖自取)
2023-09-24 409 浏览
🏖️假日搵間自己鍾意嘅咖啡室Hea吓📍真係一個唔錯嘅選擇👍坐喺吧枱睇住咖啡師手沖咖啡嘅每個步驟😍真係令人好治癒💯暫時可以俾個腦放空一下😌享受活在當下嘅感覺☕️☕️牙買加藍山咖啡1號水洗 $138🌈最近鐘意左手沖咖啡☕️特別係呢杯有濃郁水果同埋香濃朱古力完美嘅平衡嘅牙買加藍山咖啡☕️佢嘅口感好醇又非常順滑💯喜歡佢嘅酸度柔和✅細滑回甘嘅味道👅放假放空嘆番杯👍真係人生一大樂趣🥳☕️美國夏威夷KONA火山豆FANCY 水洗 $138🌈精品咖啡當中✅夏威夷Kona都係數一數二💯咖啡豆帶🈶️焦糖、核果同埋可可嘅味道👅醇厚口感又甘甜🥳🥞野田日式厚鬆餅配8.0北海道牛乳軟雪糕$128🌈厚厚嘅鬆餅配埋好濃厚8.0北海道牛乳軟雪糕嘅味道🍦口感比一般嘅更加實在喔💯🍰焙茶提拉米蘇$63🌈呢個焙茶提拉米蘇好大份呀😍用到馬斯卡邦芝士、法國淡忌廉同埋特濃咖啡手指餅等材料做基礎👍配埋本地品牌「華茶館」超細滑茶粉👅醇厚甘香茶味💯綿密輕盈嘅焙茶奶蓋❤️口感味道令人耳目一新喔😍喜歡焙茶千奇唔好錯過喔🥳

☕️牙買加藍山咖啡1號水洗 $138

☕️美國夏威夷KONA火山豆FANCY 水洗 $138

🥞野田日式厚鬆餅配8.0北海道牛乳軟雪糕$128

🍰焙茶提拉米蘇$63

2023-09-24 352 浏览
🍴「野田珈琲生豆專門店 + 焙煎」位於大圍「圍方」新商場,進駐唔同特色嘅餐廳包括其中呢一間野田咖啡店,咖啡店除咗售賣咖啡、甜點之外,店舖仲可以即場購買咖啡豆,又唔同種類非常多嘅選擇。野田珈琲生豆專門店既日本團隊會特派咖啡專員經常親身到訪咖啡產地,對咖啡豆嘅品質有相對嘅控制《抹茶濃縮拿鐵》💰$48賣相吸引,兩隻對比分明嘅顏色,飲落去抹茶同埋咖啡嘅味道非常配合,亦唔會互相搶去味道 《橙汁咖啡》💰$52味道有意外嘅驚喜,鮮橙汁配埋咖啡酸酸苦苦嘅味道《菠菜芝士酥》💰$28酥皮鬆化,價錢亦經濟,店舖有翻熱芝士酥,時間可能不足,餡料唔夠熱,再熱啲會更加好食《焦糖布甸芝士蛋糕》💰$48有層次的芝士蛋糕,味道唔太甜,有滿滿嘅焦糖味同蛋香味,食落去到滑溜,布甸嘅味道較芝士味重,食完整件嘅蛋糕唔會太膩^店舖堂食需要加一服務費,環境都非常舒適,咖啡飲品同埋部份鹹點甜點蛋糕雪糕都可以外賣。另外呢一間係售賣咖啡豆嘅專門店,有興趣的話,可以即場買咖啡豆,有現場人手烘焙服務。👽星人指數👽👅味道:8/10🛸環境:9/10💫CP值:中🚀回頭Encore:✅alien_eat _good📍 野田珈琲生豆專門店 + 焙煎

🍴「野田珈琲生豆專門店 + 焙煎」

《抹茶濃縮拿鐵》💰$48

《橙汁咖啡》💰$52
味道有意外嘅驚喜,鮮橙汁配埋咖啡酸酸苦苦嘅味道

《菠菜芝士酥》💰$28

《焦糖布甸芝士蛋糕》💰$48

^店舖堂食需要加一服務費,環境都非常舒適

👽星人指數👽
👅味道:8/10
🛸環境:9/10
💫CP值:中
🚀回頭Encore:✅

alien_eat _good

📍 野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 (大圍)
大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖
2023-09-23 422 浏览
最近熱門話題之一 一定係圍方呢個新商場!新商場自然有好多新餐廳😋 今日就先試試呢間「野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 」店舖裝修以簡約日式為主 ,客人可觀看咖啡生豆、焙煎和沖煮的不同環節,餐廳提供多款日系風格創意甜品。野田招牌抹茶雪糕雪糕可以自由配搭不同食材,製造自己喜愛的芭菲🤭 我地加左紅豆,黑糖麻糬,抹茶蕨餅!紅豆都幾軟林,黑糖麻糬夠煙靭,但蕨餅就唔太岩我口味,抹茶雪糕都幾滑焦糖布丁芝士蛋糕🍰呢個我自己比最高分😍😍 上層布丁都滑重蛋味,蛋糕淡淡芝士味比想像中好食🤤唔係死甜!野田日式厚鬆餅🥞呢個就睇個人口味啦!做到咁厚一見到真係好正,不過略嫌蛋味唔重 口感似蛋糕!可能配埋雪糕會好味啲🤔抹茶拿鐵 中規中矩啦⋯⋯冇咩好特別😅 本來想叫抹茶奶昔 可惜冇哂(男朋友唔飲咖啡)氮氣咖啡☕️第一次試 都唔評論好唔好飲😂不過幾特別,飲底部就係純齋啡,幾好唔會太過酸味重,比較特別係果層泡,連咖啡一齊飲 有少少覺得味道似latte 整體全店真係有好多唔同既咖啡!如果係咖啡愛好者真係可以花時間黎慢慢試!今次有機會坐吧枱 可以睇咖啡師沖咖啡,真係好香🥰野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 回顧率🌸:8/10食物質數🤤 :

野田招牌抹茶雪糕

焦糖布丁芝士蛋糕🍰
呢個我自己比最高分😍😍 上層布丁都滑重蛋味,蛋糕淡淡芝士味
比想像中好食🤤唔係死甜!

野田日式厚鬆餅🥞

地址: 大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖
2023-08-14
下午茶
2023-09-20 181 浏览
野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 📍大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖*・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。. .。.:*・゜゚・*☕️抹茶濃縮拿鐵 $48行過見到依間好有質感既日式咖啡店、除左有烘培showroom比人買咖啡豆之外 、即場飲既咖啡都有兩隻唔同口味既豆比大家選擇✨1濃1甜~今日社畜魚簡左濃既、抹茶奶同咖啡比例非常完美😹👌🏻好飲(見到好多人買橙汁咖啡…本小姐驚伏冇叫到)Anyways 堂食位超小、如果想堂食食蛋糕、記住拎定位行陣先再翻去買
野田珈琲生豆專門店 + 焙煎
📍大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖

☕️抹茶濃縮拿鐵 $48
(見到好多人買橙汁咖啡…本小姐驚伏冇叫到)

話說係半年前曾經到訪一間位於灣仔、提供超過80款以上精品咖啡豆既咖啡專門店《野田珈琲生豆專門店+焙煎》,佢地最近仲進軍新界,係大圍圍方開設分店🥰 無論係食品種類定係鋪頭面積都比灣仔店大唔少,即刻拉埋朋友過黎捧場🫶🏻‣ 牙買加藍山咖啡 Iced Latte($143)我地同上次一樣都係揀左來自牙買加既藍山咖啡豆,不過上次就係試手沖咖啡,今次就係試下機沖既Iced Latte❤️呢杯咖啡真係非常之好飲👍🏻👍🏻👍🏻首先佢係帶可可同榛子味,烘焙味道較濃,酸度則比較柔和,容易入口,整體味道明顯同平時係外面飲開既好唔同對咖啡質素有要求既朋友不妨一試,相信會令你驚喜😘‣ 印尼珍寶曼特寧亞齊省Cappuccino ($93)呢杯係採用印尼珍寶曼特寧亞齊省既咖啡豆,佢係一款帶果味既咖啡,主要係黑莓同埋西莓味因此,酸度就會比藍山咖啡高飲落口感同樣都幾滑,咖啡味道停留係口腔既時間亦比藍山咖啡長少少整體黎講都唔錯,鐘意果香咖啡可以試試呢款😋‣ Nora Hot Cake($128)呢份班戟新鮮出爐熱辣辣好吸引食落蛋香味好濃郁好香😝用黎配咖啡都幾夾‣ Hojicha Tiramisu ($63)呢款Tiramis

‣ 牙買加藍山咖啡 Iced Latte($143)
我地同上次一樣都係揀左來自牙買加既藍山咖啡豆,
不過上次就係試手沖咖啡,
今次就係試下機沖既Iced Latte❤️
呢杯咖啡真係非常之好飲👍🏻👍🏻👍🏻
首先佢係帶可可同榛子味,烘焙味道較濃,
酸度則比較柔和,容易入口,
整體味道明顯同平時係外面飲開既好唔同
對咖啡質素有要求既朋友不妨一試,相信會令你驚喜😘

‣ 印尼珍寶曼特寧亞齊省Cappuccino ($93)
呢杯係採用印尼珍寶曼特寧亞齊省既咖啡豆,
佢係一款帶果味既咖啡,
主要係黑莓同埋西莓味
因此,酸度就會比藍山咖啡高
飲落口感同樣都幾滑,
咖啡味道停留係口腔既時間亦比藍山咖啡長少少
整體黎講都唔錯,鐘意果香咖啡可以試試呢款😋

‣ Nora Hot Cake($128)
呢份班戟新鮮出爐熱辣辣好吸引
食落蛋香味好濃郁好香😝
用黎配咖啡都幾夾

‣ Hojicha Tiramisu ($63)
呢款Tiramisu賣相唔錯
焙茶控表示味道唔算濃郁🤣
Ladyfinger都夠濕潤
茶味比較重,酒味偏淡
整體都容易入口😉

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳咖啡種類好多,豐儉由人
由最平既cappuccino等唔洗$50,
有預算既朋友可以考慮價錢高D既特選咖啡豆,甚至係手沖咖啡☕️
市面上又好少有鋪頭會提供咁多款咖啡豆可以選擇,
而且岩飲仲可以即時購買番屋企飲
呢間鋪頭真係幾特別❤️
鍾意咖啡既朋友搵個機會黎試下😝

💰Total: $427 ($213.5pp 已包括10%服務費)
📍野田珈琲生豆專門店+焙
大圍車公廟路18號圍方3樓325號舖 (到訪分店)
灣仔軒尼詩道314-324號W Square地下B號舖
@kan.teen近排去左行最近受注目嘅新商場 圍方😂等朋友仔嘅時間見到呢間日系cafe 店舖有烘焙工房,有售多種日本咖啡豆。重點有啡飲+雪糕同輕食,可以坐低chill下🌱除左裝潢,連menu嘅食物同咖啡都係走日系風,融合日本元素🇯🇵就好似我飲嘅呢杯抹茶濃縮咖啡,將抹茶同咖啡mix&match。仲有得揀nutty同fruity嘅豆,我就揀左nutty!底下係抹茶醬,質地比較稠身,上面係牛奶同咖啡有個靚靚的漸層。搞勻後飲,抹茶味較濃,又不失咖啡豆嘅烘焙香味🤎。之前飲過其他cafe嘅抹茶咖啡,通常都係咖啡味搶過抹茶味,但呢間佢將兩個味道平衡得幾好。下次再去圍方,有興趣食埋佢哋嘅北海道8.0牛乳雪糕/matcha latte😍-📍野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 (大圍)#kanteen香港 #kanteen大圍 #kanteen_cafe #kanteen抹茶
@kan.teen
抹茶濃縮咖啡

📍野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 (大圍)
抹茶濃縮咖啡
之前圍方開張🎊,就去左熱鬧行下😆經過一間咖啡店☕️,唸起自己屋企部咖啡機咁啱用曬啲豆,就試下買佢嘅生豆新鮮焙煎下🤪其實我就乜都唔係好識揀,好彩佢有唔同嘅recommendation話你知每種適合咩用法🫘墨西哥 斯特佩克SHG 水洗 雨林認證 焙煎後 250g ($241)見佢有推介就揀左呢一款。焙煎係落左order之後等左15mins就有得拎,返到屋企再擺4-7日就可以用喇。用呢款豆沖嘅咖啡,飲落有一陣焙煎嘅味道,nutty都會太苦,淨係得好純嘅咖啡香,比起平時買嘅都要香好多。👧🏻嘅口味嚟講,呢陣味好啱心水🤎

外卖自取
「計劃趕不上變化」之 去了圍方嘆咖啡☕️唔夠休息就係咁🥹搞到計劃受影響🥲又需要咖啡因提神呢間「野田咖啡」係幾好飲幾好食日系環境仲好舒適“Under The Roof” 另一邊係剪髮不過我又見唔到剪頭髮嘅人買杯咖啡喺嗰邊飲中午12點打後先有得入去坐卡位朝早我地坐喺「自由席」好在都等到位⋯⋯有啲人喺度睇書,培養氣質呢我就同老公靜靜地食下野、傾下偈雖然最後都唔夠補眠來得精神😴💚不過,每天飲咖啡還是必須的我飲抹茶拿鐵(其實本身想飲熱,不過老公買咗凍,凍飲大杯啲慢慢飲)老公就飲Iced Mocha咖啡配食物做早餐$2x 一份食物,還好啦。我覺得個菠菜酥幾好食,推介佢:老公就叫咗朱古力酥,我食咗一兩啖,甜而不膩間咖啡店好鍾意20分鐘即炒新鮮培煎靚嘅咖啡豆,飲出嚟身體都舒服啲兩個人 $153

「計劃趕不上變化」之 去了圍方嘆咖啡☕️

唔夠休息就係咁🥹
搞到計劃受影響🥲
又需要咖啡因提神
呢間「野田咖啡」
係幾好飲幾好食

日系環境仲好舒適
“Under The Roof” 另一邊係剪髮
不過我又見唔到剪頭髮嘅人買杯咖啡喺嗰邊飲

中午12點打後先有得入去坐卡位
朝早我地坐喺「自由席」
好在都等到位⋯⋯

有啲人喺度睇書,培養氣質呢
我就同老公靜靜地食下野、傾下偈

雖然最後都唔夠補眠來得精神😴💚
不過,每天飲咖啡還是必須的

老公就飲Iced Mocha

咖啡配食物做早餐
$2x 一份食物,還好啦。

我覺得個菠菜酥幾好食,推介佢:

老公就叫咗朱古力酥,我食咗一兩啖,甜而不膩

間咖啡店好鍾意

20分鐘即炒
新鮮培煎
靚嘅咖啡豆,飲出嚟身體都舒服啲

兩個人 $153

2023-09-09
$80 (早餐)
2023-09-09 191 浏览
係圍方商場食飽飽晚餐行行下見到有抺茶雪糕🍦就沖左入舖坐低食,店內係日系既裝修,又幾靚!有氣氛👍🏻睇Menu先知依度專飲咖啡,有好多國家既口味,有機會要嚟試吓,太專業每款咖啡都有解釋,今次主要點了抺茶雪糕好好食呀!香濃既抺茶味🍦加埋個歌劇院蛋糕不太甜,😋好滿足😌
抺茶雪糕
歌劇院蛋糕
抺茶雪糕
歌劇院蛋糕
2023-09-09 122 浏览
装修效果图吸引我入去. 很多的介绍。咖啡豆烘焙研磨。很多款式的咖啡杯。店員给予服务:感覺专注专业。好奇心驱使下。外卖2杯咖啡试试。@髒髒咖啡。唔熱又唔凍。原汁原味。幾香濃。@牛奶咖啡。味道不错。
黎到圍方,最想試既,就係野田咖啡😊。第一次黎嘅時候,多人到排到鋪出面。今次第二次黎,好好彩明顯少人,仲可以係店內參觀下。⭐️橙汁咖啡本身想叫齋啡,但見到橙汁咖啡,又突然想飲啲甜嘢,就試一試。其實飲落,都真係幾橙汁🙈,都可以話係無咩咖啡味。對於咖啡迷,我諗唔會好鐘意。但對於一般無飲開咖啡嘅人,可能會覺得易入口,同都幾得意,好似飲緊果汁咁。鋪頭另外設有堂食,可以俾大家食下蛋糕雪糕啊咁。我最欣賞,佢有一面牆,放滿左好靚嘅陶瓷杯碟,美觀之餘,睇啱又可以買走😊。不過因為好多人喺前面等咖啡,就冇辦法影到相🥲。另外舖頭仲有好多生豆,你可以買生豆返屋企自己烘焙,或者叫舖頭即場幫你烘焙都得。呢啲位都好加分!❤️

⭐️橙汁咖啡

鋪頭另外設有堂食,可以俾大家食下蛋糕雪糕啊咁。

2023-09-06 134 浏览
一直好想試,今日去到大圍分店叫左杯手沖。味道係正常既,環境舒服!可惜咖啡師倒完一杯比我之後,發現咖啡師倒多一杯出黎試,其他店員亦都話要試味。究竟係佢沖多左唔想浪費?定係專登沖多左想試味?double左個份量會唔會影響味道同口感?總之感覺唔太好。
2023-09-06