5天前 0 浏览
入得西貢食海鮮,俾得起價錢當然要有質素嘅食物,最緊要信得過,如果唔係,食得唔開心有咩意思。海鮮周圍都有,唔係蒸就係煮,唔係煮就係椒鹽,一啲技巧花款都冇。所以選擇咗嚟呢度,當然食咗幾次先寫食評。質素每次都keep得到水準,而且菜式特別,好多餐牌上面冇,介紹得一定係好嘢,有啲需要預訂。最緊要嘅係趕時間就唔好嚟食,呢度樣樣都係即叫即煮,廚師講求質素,絕對唔會求。服務好,有傾有講,所以好多都係熟客仔👍🏻

👉🏻松子魚蛋白炒飯
  • 豉油王蝦
  • 椒鹽鵝翼
  • 松子魚肉蛋白炒飯
2024-01-25 660 浏览
佢地星期二假期,我就星期三晚市第一枱客,老板娘極力介紹腸粉蟹煲,信佢啦,結果就係 $388 腸粉~死蟹煲,果然係有陰謀我太大意了,佢無比海鲜我睇,就中伏了,放假後的死海鲜益晒我加多條冰鲜星班 $458
我太大意了,佢無比海鲜我睇,就中伏了,
放假後的死海鲜益晒我

加多條冰鲜星班 $458
2024-01-21 665 浏览
🍜 手工撈起,我喺呢間食店試咗好幾道菜色,每一樣都係懷著滿腹期待嘅。豉油皇中蝦肉質挺彈有勁,每啖咬落去都好似有得聽見請你食嘅叮咚聲咁解渴,真係叫人一試難忘!椒鹽豬肚嘅香辣惹味,外酥內軟,幾適合同幾杯涼茶一齊過,諗起都口水直流😋。🥣 白菜豆腐湯純淨得黎有一股家鄉味,好似飲到啱啱媽媽煲好嘅湯一樣暖笠笠,魚底湯頭鮮甜中帶絲絲清香,確實係㕑房中嘅一股清流。而沙疆雞嘅肉質滑嫩,見到個賣相雖然一般,但係咬一啖,味道嘅滿足感直接突破味蕾,簡直好過連環太保🐔!最後唔得唔講,炸咗嘅黑芝麻湯圓又香又糯,個皮炸到金黃酥脆,入口即溶,真係蝦夠kick!如果唔係食得太飽,真係想再嚟多兩碗!總而言之,呢啲平民小菜可謂係平易近人中嘅佼佼者,從呚呚又岩飲啲咩嘅人都啱食,係真正嘅食客福音!👍🏻

今次去到西貢,行過黎卡路旁邊,就試咗間我聽朋友推介嘅海鮮舊字號。第一碟就係香口豉油王海中蝦,啖啖肉嘅蝦仁超彈牙💥,鹹香夠晒勁!緊接佢嘅係炒鵝腸配味菜,味道走中庸,但係炒得啱啱好,唔油膩。咁嘅天氣,少唔免要啲熱辣辣嘅出品,豉椒炒大螺就啱晒!大螺肉厚身嘅感覺,同埋嗰陣黑椒香,正!話說返嗰碟黑椒焗豬手仔,忍唔住食咗三大塊;入口即溶,軟綿綿勁好滋味😋。通菜就簡簡單單,清新解膩。最後,嗰碟炸湯圓🌀,完美緊扣埋晚餐。外面炸到金黃酥脆,咬落去裏面啲流心芝麻餡湧出嚟,我話你知,真係幸福感滿分!口味相撲,食材勁正,唔講得太多專業術語都知道,呢度啲海鮮做到心水準噠。食完啲味道喺咀裏面圍繞,嗰種fresh到不得了嘅感覺,真係食貨嘅小確幸。下次再黎西貢,呢度係我嘅must-go list,整體黎講,食咗咁多回,味道同質素都跌唔落,堅強推薦喇!👍🏻

2023-11-09 798 浏览
😋🤤😍隱世港式海鮮~招牌隱蔽到幾乎都睇唔到~好多港式地道美食~💃👉油鹽焗奄仔蟹~奄仔蟹唔算好大隻~但係啖啖肉好清甜~正~👍😍👉豉油王花竹蝦~勁大隻~蝦肉超彈牙~惹味到連汁都食埋~必食~👍😍🥰👉雜魚湯~簡單清淡雜魚豆腐白菜仔湯~鮮甜有魚味~重點係無味精~👍👉脆炸豬大腸~香港特色街邊小食~炸得好香脆、一定要趁熱食~就係個種味道(有人頂唔順個隻味)~🤭🤭🤭👉臘味炒飯~好有鍋氣~好味~👍

👉臘味炒飯~好有鍋氣~好味~👍

雜魚湯
脆炸豬大腸
辣味炒飯
2023-11-03 686 浏览
唔記得幾多年前,朋友帶我來食飯,一食就甩唔到了,所以我出我第一編食評會用金九來寫😋首先講服務,係我最鍾意嘅家庭式經營,同客人有傾有講,唔係淨係關注你叫咩食而食貴定食平嗰啲囉…….有時我叫多咗,老闆娘都會制止我話夠㗎啦🤣🤣食物方面,原材料每日新鮮採購,食魚一定係海魚,所以我每次提供只係做法點樣整,有乜魚就食咩魚!食個罕有嘅大紅斑同埋蘇媚🤣🤣每年大概10月份就會打定電話問幾時會出臘味糯米飯,呢個係我朋友圈之中必食之選,點解10月先會開始有?因為老闆話臘味唔靚唔新鮮就唔會用,情願唔賣👍🏻👍🏻必食推介就有鹽焗奄仔蟹,豉油王蝦,油鹽水魚加辣,龍蝦米粉底(米粉先係主角),豉油王吊桶..…….通通都係必食😋😋😋
油鹽水煮魚
豉油王蝦
秋涼天先開始有嘅臘味糯米飯
必食豉油王吊桶
2023-07-04 713 浏览
上次食完豉油王蝦,超級好食,蝦🍤殼係炸到可以食埋,隻🦐🦐好新鮮同好大隻👍🏻👍🏻👍🏻,重點係夠鑊氣🔥🔥🔥,仲有其他椒鹽類嘅嘢食,一啲都唔油膩👍🏻👍🏻👍🏻,今次自己一個人去食,又係再點番我最愛😍😍嘅豉油王蝦🦐、椒鹽魷魚🦑,再加多個春卷加埋🍺,春卷稍為遜色了一點,但另外兩樣食品冇得輸,下再試埋豉油王吊桶同埋上湯龍蝦🦞煎米粉、仲有炸湯圓店員都非常有禮貌同海鮮幾多錢,起碼感覺明碼實價絕對值得去食👍🏻👍🏻👍🏻
上次食完豉油王蝦,超級好食
,下再試埋豉油王吊桶同埋上湯龍蝦🦞煎米粉、仲有炸湯圓
店員
都非常有禮貌同海鮮幾多錢,起碼感覺明碼實價
絕對值得去食👍🏻👍🏻👍🏻
豉油皇蝦、椒鹽魷魚
豉油皇蝦、椒鹽魷魚
  • 豉油王蝦🦐👍🏻👍🏻👍🏻
2023-01-02 1358 浏览
2023新年嘅第一日,喺西貢行完山來食晚餐。今次係第二次嚟。三個女仔,嗌咗炒蟶子、菠蘿咕嚕肉、豉油王大蝦、豆腐魚湯,同埋炸湯圓。蟶子肥美鮮甜就as expected,加咗啲九層塔好香。咕嚕肉簡直係一絕,入邊嚿豬肉肥瘦啱啱好,又好Juicy,出邊嗰層薄薄哋嘅脆漿,幾乎不存在但咬落去又真係有少少脆👍,連我嗰位唔係好鍾意食肉嘅朋友都話好食。豉油王大蝦一斤有成10隻,炸到酥脆可以成個頭一齊食埋,仲要有蝦膏,啲肉彈牙,連埋啲蔥同豉油汁(記得嗌多蔥😉),爭啲連隻碟都舔埋😅 豆腐魚湯就好屋企feel,加埋白菜仔,我鍾意落勁多胡椒粉,一個人飲咗三碗😹 我平時唔係好好甜品,但係呢度嘅炸芝麻湯圓就一定要食,唔講點解了總之一定要食🤣 大家新年快樂🥳p.s., 我哋已經諗埋今次冇食到,下次来要食嘅嘢:龍蝦米粉、奄仔蟹、豬腳筋、炸生蠔…😋

炒蟶子
豉油王大蝦
炸湯圓
  • 炸湯丸
2022-06-27 2084 浏览
三個人食晚飯,點了蠔仔粥,兩隻賴尿蝦,兩隻奄仔蟹,炸湯圓,醬油吊桶。好滿足,好好味!好想推介給大家!先介紹咗兩隻奄仔蟹,多肉,多膏,鮮味,好好食。仲要大細適中,連腳都有肉食!椒鹽賴尿蝦,勁大隻筷子咁長,外殼香脆,肉質鮮甜有汁,肉唔會痴殼,連個配料都超正,有豆豉及炸香脆的香葉,如果同啤酒一齊食,會超開心,超推介!蔥油吊桶,個蔥油醬汁好香濃,真係可以點一份,加碗白飯食,都好開心。個吊桶鮮味唔會比醬汁搶走,仲要有汁,彈牙的同時又好易咬,好好味😋。必試!蠔仔粥,相對較為普通,但食到尾凍了,都唔會有腥味,用料新鮮。甜品炸湯圓,一定要食,一粒外脆內軟嘅芝麻湯圓,唔會癡呀,唔會太甜,有芝麻香味,食完會再想食。而且湯圓的由來是一個充滿父愛嘅故事,想知就真係要去試吓啦!最後,一杯看似普通的茶,原來是有用心的調制出來,是用幾種不同的茶葉混合而成,飲落有香片的清香,但係又有青鐵觀音嘅味,所以都真係要飲,不要只用來清洗餐具!整體而言,好滿意,推介!

奄仔蟹

椒鹽賴尿蝦

醬油吊桶

蠔仔粥

炸湯丸

整體而言,好滿意,推介!
奄仔蟹
椒鹽賴尿蝦
醬油吊桶
蠔仔粥
炸湯丸
  • 炸湯圓
2022-04-10 1510 浏览
政府一話要禁晚市堂食,我成家就把握最後一夜嘅機會,即刻call三妹姐,叫佢留返張檯同條魚比我。幾年前好random係白沙灣碼頭搵到呢間金九記,一試愛上。每次想食蒸魚,都一定係去金九記,新鮮同大大條呢個就一定嘅,蒸到岩岩好熟同滑,仲要價錢實惠,真係非金九記莫屬。比起西貢市中心嘅酒樓,金九記係up dup d,但性價比高,同埋店內永遠都有溫馨的感覺。今晚條魚勁大條,所以四個人剩係叫左蒸魚,四個飯,一個魚仔湯,加個香口蝦多士,就夠哂飽飽。

2022-01-06
  • 蒸魚
2021-12-10 1301 浏览
去飛鵝山睇完日落,諗住去隔離間茶餐廳晚飯,點知星期三收 7 點,泊咗車,唯有去呢間啦!3 條友叫咗豬潤菜芯,避風塘炸雞同魚腩,2 碗飯同一支啤酒,碟魚腩正如另一個食評,件數少如食剩咁,雞都唔算大碟,食完餐飯係好似無乜嘢落過肚咁!招呼也不算十分好,叫我哋搬嚟搬去,隔離檯叫咗個湯有豆腐,話豆腐好似變咗 🤮,佢就收咗話唔好飲啦!反正都無乜嘢好加,我哋就埋單去買糖水睇星,不過就記住星期三唔好去嗰頭揾食嘢囉 😅😅😅

2021-07-31 1644 浏览
西貢嘅一間大排檔!味道好味,上菜熱辣辣,海魚非常鮮甜好味,魚肉多勁滑!雖然條然斤零重要$300幾但我覺係值,你會真係食得出係海魚而不是養魚,仲有個金不換炒蜆個味一試愛上,仲可以要求加辣!真係好好味!我呢個星期食完一次後隔日又再食多次,哈哈!!記得第一次去冇食魚個姨姨話嚟呢度一定要食當日嘅海魚啦!但上次時間好趕只食小菜已超回味!魚香茄子煲都係要試好濃味又多汁可以送兩碗飯!但坐就真係迫小小,但食開大排檔嘅都會接受.
但坐就真係迫小小,但食開大排檔嘅都會接受.
  • 炒蜆、蒸海魚、椒絲腐乳通菜
2021-06-29 1652 浏览
父親節全家一起挑選了這間位於西貢餐廳☺️為慶祝父親節這次點了七個菜,椒鹽九肚魚,鮮魷炒西蘭花,豉椒炒蜆,豉油王吊桶,砂礓雞和腰果雞丁。其中豉油王吊桶十分出色,每次必點的一道菜。反而椒鹽九肚魚味道稍淡,可以多放些少椒鹽味道會更好。總括來說價錢實惠,菜式也很多。👍🏻

父親節全家一起挑選了這間位於西貢餐廳☺️
總括來說價錢實惠,菜式也很多。👍🏻
砂礓雞
腰果雞丁
椒鹽九肚魚
豉汁炒蜆
2021-06-20
庆祝纪念
父亲节
2021-04-18 1476 浏览
有日揸車同朋友仔去白沙灣碼頭釣魚,釣到咁上下就係The Pier 酒店隔離既茶餐廳食午餐,因為方圓十里都冇嘜選擇,落咗幾級樓梯後,會發現原來仲有一間茶餐廳係入啲嘅位置。朋友就帶咗我去食入啲果間,佢話食過無數次,入啲果間好食好多。落完單無耐,姐姐就俾咗碗老火湯我哋飲,連飲品錢都慳埋 😝 老火湯係豬骨蘿蔔湯,味道唔錯無咩味精。豉椒鮮魷飯 ($48) : 鮮魷望落雪白有光澤,口感肉厚彈牙感覺幾新鮮,而且鮮魷份量都幾多,真係估唔到。👍🏻
2020-11-08 1614 浏览
假期去食海鮮hea下都係好大的享受,掛住呢間海鮮餐廳好耐啦,今夜食到真係好開心,味道還是一如既往的美味,尤其係豉油吊桶,每次必叫~食幾多次都唔會覺得膩,會定期來食嘎~
清蒸海斑
魚湯浸白菜仔