2022-01-09 604 浏览
最近Omicorn於社區爆發,我一個大肚婆要搵食,就只好叫外賣了,免得堂食時除低口罩又要驚身邊嘅陌生人唔知去過咩地方……本來係Foodpanda揀呢間 金囍冰室 係貪就腳,唸住係樓下Sasa拎完快遞順便拎埋個外賣,見個app顯示11:23可取,就慢慢上去等。上到餐廳,由於係B類食肆,只能2人一枱,目測都唔係好多客,仲有一半以上吉枱,咁我就係門口張枱放低我箱快遞,企喺度等我個外賣。一直等到大概11:35am左右,有個姐姐竟然叫個客同我搭枱(但係仲有一半以上吉枱,我走嘅時候仲可以入多9位),佢咁安排好明顯覺得我阻埞想趕我快走,但我就係唔想堂食先叫外賣,宜家竟然仲要我搭枱,我唔顧自己都要顧個b㗎!於是,我問下個姐姐我個外賣肉絲炒麵得未(好聲好氣mode),拿拿臨有就攞完走…姐姐:你啲肉絲要炸係要等㗎啦!我:我等唔緊要,但你做乜叫客同我搭枱姐姐(西面+嬲豬mode):你又唔係喺度食,我叫個客係度坐關你咩事呀我:你呢度仲有咁多位,我等外賣咋,我都唔想霸住你個位,你快啲催下我個外賣得未啦然後姐姐嬲嬲豬一個華麗轉身,行咗去出餐位,雖然我聽唔清佢講乜,但我都幾肯定佢鬧緊我。作為一個客人,已經只係外賣自

姐姐:你啲肉絲要炸係要等㗎啦!
我:我等唔緊要,但你做乜叫客同我搭枱

作為一個客人,已經只係外賣自取,唸住menu一目了然,時間又好預,其實當買個方便,點知去到俾啲阿姐當乞丐,知你係叫Foodpanda全程當你透明,問多兩句鬧返你轉頭,好差嘅一次experience

Ps. 佢杯凍檸茶係瞓係度擺,我真係第一次見,返到去打開見倒瀉左幾啖,搞到啲嘢全部黐立立
真係冇下次

肉絲炒麵
2021-11-28 387 浏览
今日去咗大圍, 去咗間人煙稀少嘅餐廳去食下午茶, 叫咗個下午茶套餐, 係豬扒上湯檬粉, 嗰塊豬扒係幾大塊嘅, 但可能係雪藏嘅緣故完全冇味,d 檬粉碎碎濕濕完全冇味,好似飲緊白開水, 而且價錢都唔算好平, 加埋熱飲一共三十八元, 可為貴夾難食,下次我一定唔會再幫襯呢間舖㗎啦!
2021-09-12 443 浏览
週日大圍真係好難搵位食嘢,難得見到呢間冰室冇人等位,而且又有卡位,下午茶選擇又多,於是決定一試!一共order兩個下午茶餐:1)鮮茄焗豬扒飯$42一上枱,個外觀好吸引,芝士焗得焦香,滿是期望,點知係虛有其表!😑首先豬扒(切條)好鞋,份量好少,只得幾條,而且多骨多肥膏!個汁好鹹,一d蕃茄味都冇,連一舊蕃茄都冇,只得幾片洋蔥和紅蘿蔔,最後要叫侍應攞茄汁拌飯食先食得落😅!唯一可取係個炒飯底,炒得粒粒分明,有口感。 2)法蘭西多士$30麵包好薄,炸得好淋,花生醬餡太少,糖漿只得一小兜……真係冇諗過咁簡單嘅西多都咁差😔 跟餐餐飲要咗凍華田和凍檸茶,兩者都超甜,要額外加水先飲得落😅 整體來說,非常失望,應該不會再幫襯!
一共order兩個下午茶餐:

1)鮮茄焗豬扒飯$42
鮮茄焗豬扒飯

2)法蘭西多士$30
法蘭西多士

整體來說,非常失望,應該不會再幫襯!
2021-09-12
下午茶
2021-05-13 738 浏览
午餐叫咗碟炒金邊粉(因為冇西炒飯食sad)。入咗單後好快嚟到。嚟到聞到好香,仲要未除口罩。真係好。L。大。碟。差少少食唔曬。朋友一樣叫咗金邊粉,食咗半碟都未夠就決定放棄,打包做晚飯。味道算ok 幾有鑊氣,應該都係即叫即炒。個火腿炒到燶燶哋好香口好煙韌真係幾香口。唔似好多茶記嘅西炒飯火腿好似水烚噉,燶到唔燶。嘢飲叫咗齋走甜還好,冇好撳似其他茶餐廳一陣草味,都有啡味,雖未到好香口。但呢間嘢嘅炒嘢真係幾抵_。
2021-05-13
午餐
  • 金邊粉
2021-04-01 709 浏览
踩完單車攰到不得了,於是乎求其搵間餐廳食飯就算。餐廳座位有卡位,位置都算舒服,茶記嚟講算係咁。.「海南雞飯」(師父靚湯、油飯)$68🍽:叫完個餐先知唔包嘢飲,有啲後悔⋯😂雞嘅份量都多,而且部位係雞髀位,肉質ok算滑,但完全食唔到有味,就算我係咁落啲醬都係無咩味。😅「安格斯肉眼扒餐」98🍽:上菜時鐵板「炸炸聲」,塊扒好大,但切落有根,同埋偏熟,配菜都好多,味道還好。呢間啲職員態度認真麻麻,一入去餐廳,有個職員可能只負責收錢,眼尾都唔望下你,我唯有自己問係咪隨便坐就得。🤷🏻‍♀️另外,當我哋食飽後,有職員嚟執走啲嘢,整跌成條意粉落我男朋友度,個袋污糟咗,但個職員一句唔好意思都無。🙄
「海南雞飯」(師父靚湯、油飯)$68
🍽:叫完個餐先知唔包嘢飲,有啲後悔⋯😂

「安格斯肉眼扒餐」98

2021-03-23 470 浏览
去開大圍,搵下有咩外賣買返屋企食。😬見到有間金囍冰室,睇過下個餐牌,好多野都想食,平靚正,仲要係💛色。一於試試佢😋,買咗4份下午茶,員工好好人,又肯比我將飲品轉哂湯👍🏻黑椒汁牛扒飯,大大份又好食海南雞飯,唔知係咪部位問題,啲雞鞋咗少少乾炒牛河,好食,份量又係唔少咸魚雞粒炒飯,其實係幾好食,但就唔係好食到咸魚粒不過茶記嚟講,食物都算唔錯,而且都係正常價錢,唔貴#茶餐廳 #茶記 #冰室#金囍冰室
去開大圍,搵下有咩外賣買返屋企食。😬

黑椒汁牛扒飯,大大份又好食
海南雞飯,唔知係咪部位問題,啲雞鞋咗少少
乾炒牛河,好食,份量又係唔少
咸魚雞粒炒飯,其實係幾好食,但就唔係好食到咸魚粒
不過茶記嚟講,食物都算唔錯,而且都係正常價錢,唔貴

#茶餐廳 #茶記 #冰室
#金囍冰室
外卖自取
2021-03-10 438 浏览
風和日麗,陽光普照,相約幾位年輕同事於大圍踏單車郊遊,享戶外之樂,當日提前到達大圍,須先充飢,故此尋食果腹。見此餐室有多人候餐,心想食物質素理應不錯。小弟點了常餐A瑞士汁雞翼撈丁配凍奶茶,理應屬穩陣之選。片刻,上餐,小驚。麵條黯然無色,瑞士汁雞翼頹然癱躺於麵上,以為兩者纏綿,難捨難分,令滋味昇華,豈知兩者互不相干,如陌路人,淡然而無味,哀哉。煎蛋,尚可。丹麥多士略凍,口感欠奉,有待改善。凍奶茶普通,未算出色。百思不解為何仍有多人排隊候餐。此早餐成為風和日麗之日之一抹陰影。
當日提前到達大圍,須先充飢,故此尋食果腹。
見此餐室有多人候餐,心想食物質素理應不錯。
小弟點了常餐A瑞士汁雞翼撈丁配凍奶茶,理應屬穩陣之選。
片刻,上餐,小驚。
麵條黯然無色,瑞士汁雞翼頹然癱躺於麵上,
以為兩者纏綿,難捨難分,令滋味昇華,
豈知兩者互不相干,如陌路人,淡然而無味,哀哉。
煎蛋,尚可。
丹麥多士略凍,口感欠奉,有待改善。
凍奶茶普通,未算出色。
百思不解為何仍有多人排隊候餐。
此早餐成為風和日麗之日之一抹陰影。

2020-09-13
$50 (早餐)
  • 沒有
大圍人踩單補給站,去行山/踩單車前填肚(紅茶長期排長龍),作為substitute不二之選。不過比起晚餐,早餐少少遜色。早餐除左有平時茶餐廳西餐,仲可以揀粥+炒米。平時係煎雙蛋,呢間就一隻蛋。同埋包唔係厚多士。叫左雜菜湯通粉,唔會太味精,清清地唔錯,雞扒煎得幾靚,檸水唔苦,乾淨整齊,抵食過大家樂。

2020-10-30 864 浏览
今日點解會嚟呢度?疫情關係,好耐都無約朋友,今天難得經過,當然就要聚一聚。朋友話這間冰室都多人排隊,既然這樣我們就試一試吧!進入餐廳,尚算乾淨。職員態度一般。這次選擇了焗番茄豬扒意粉⬇️看賣相還不錯,外面的碟好熱,但裡面的食物竟然唔熱的。意粉煮得過淋,豬扒又有點嚼口,很失望。另一款是冬陰公湯雞翼米粉⬇️職員遞上時,看到有四隻雞翼那麼多,可惜食落雞翼沒有味道。冬陰公湯味道不夠濃,尚算可接受。最後餐茶我們點了熱西洋菜蜜,不過是完全沒有任何味道!

朋友話這間冰室都多人排隊,既然這樣我們就試一試吧!

進入餐廳,尚算乾淨。職員態度一般。

這次選擇了焗番茄豬扒意粉⬇️

另一款是冬陰公湯雞翼米粉⬇️

最後餐茶我們點了熱西洋菜蜜,不過是完全沒有任何味道!

2020-10-26
午餐
2020-10-24 624 浏览
最近搬左去大圍,當然要周圍去覓食,大圍唔算多茶餐廳,冰室。今日見openrice評價呢間冰室質素唔錯就去試下佢個早餐。點知⋯⋯中大伏😒😒佢個早餐都幾抵36蚊有一個麵仲包豬扒同蛋多士自問係一個好鍾意食多士嘅人,但佢個多士食第一啖已經知道唔新鮮,好硬,食唔到落去😞😞😞豬扒落咗好多粉去整,冇咩味😟蛋就正正常常啦,個沙嗲牛肉米粉先至係重點一食落去成浸奇怪味,我估應該係沙茶醬嘅味,搞唔掂,要落辣椒油去撼返尋味⋯⋯叫咗小米啲米粉都係食唔晒😔😔不過😂😂佢啲姐姐服務態度就幾好嘅😂😂
佢個早餐都幾抵36蚊有一個麵仲包豬扒同蛋多士
豬扒落咗好多粉去整,冇咩味😟
蛋就正正常常啦,個沙嗲牛肉米粉先至係重點
不過
😂😂佢啲姐姐服務態度就幾好嘅😂😂
  • 服務態度
2020-10-02 492 浏览
通常到冰室諗唔到食咩就好自然選擇常餐🤗 食物簡單但都容易睇得出師父煮麵的功夫得唔得🤔-今次點咗常餐A有瑞士汁雞翼撈丁印象中的瑞士汁係偏甜 但呢款係偏鹹 味道可以接受 不過同我認知嘅有出入雞翼都炆得好腍好入味 好易就夾到肉嚟食😋😋 公仔麵煮得岩岩好 係爽口的麵~配埋個汁岩岩好 唔會話多汁到成碗撈丁好鹹-另外丹麥吐司香脆就一定 餐肉都煎得脆口有誠意🙂🙂 整體來講印象都唔錯 見到好多枱都有點海南雞飯應該都值得試~有機會可以試其他款式作為午餐
今次點咗常餐A有瑞士汁雞翼撈丁
常餐A
2020-08-09 693 浏览
本身諗住食金囍既早餐 但最後11:30am先坐低而金囍既早餐供應到11:15am 所以同早餐無緣👋🏽睇menu先發現金囍同其他冰室/ 茶記唔同有幾多款泰式粉麵供應見泰式粉麵同常餐價錢一樣 所以就試下啦~~ 冬蔭功豬扒檬粉 ($50)豬扒大大塊 佔隻碗橫切面既三分之二🤭豬扒有香茅味 味道不錯!呢度既冬蔭公 無平日喺泰國餐廳食到酸同辣 但我覺得味道唔差 可能因為蕃茄成份都高~~雖然無草菇做配料 但都有幾粒秀珍菇!相比下 我會更推介呢度既喇沙💁🏽‍♀️星州喇沙肥牛檬粉 ($50)喇沙湯好香香料味 又重椰香 加上小辣 好惹味👍🏽而且喇沙跟既配料多好多 有兩塊魚片、半隻蛋、芽菜、豆卜😀魚片口感麻麻 唔彈牙 無魚味但好彩有湯頭搭救 檬粉又掛湯 所以整體不錯 可以再幫襯🙂+$3轉凍飲都合理~~檸茶檸檬夠多👍🏽總括💁🏽‍♀️當我有quota/ 想食喇沙個陣 會再黎支持下金囍😀
本身諗住食金囍既早餐
但最後11:30am先坐低
而金囍既早餐供應到11:15am
所以同早餐無緣👋🏽

睇menu先發現金囍同其他冰室/ 茶記唔同
有幾多款泰式粉麵供應
見泰式粉麵同常餐價錢一樣 所以就試下啦~~

冬蔭功豬扒檬粉 ($50)
豬扒大大塊 佔隻碗橫切面既三分之二🤭
豬扒有香茅味 味道不錯!
雖然無草菇做配料 但都有幾粒秀珍菇!

相比下 我會更推介呢度既喇沙💁🏽‍♀️
星州喇沙肥牛檬粉 ($50)
喇沙湯好香香料味 又重椰香 加上小辣 好惹味👍🏽
而且喇沙跟既配料多好多 有兩塊魚片、半隻蛋、芽菜、豆卜😀
魚片口感麻麻 唔彈牙 無魚味
但好彩有湯頭搭救 檬粉又掛湯
所以整體不錯 可以再幫襯🙂

+$3轉凍飲都合理~~
檸茶檸檬夠多👍🏽

總括💁🏽‍♀️
當我有quota/ 想食喇沙個陣 會再黎支持下金囍😀
2020-07-12 548 浏览
大圍都有間黃嘅冰室,老公返工成日都食,而我就一次都未試過,有晚就自己毒毒去咗食😂呢間冰室都幾多選擇,除咗地道嘅茶記款式之外,仲有海南雞、冬蔭功同撈檬粉個啲😆不過我都係揀咗最穩陣最中意嘅常餐☺️~🍁 羅宋湯通粉、豬扒煎雙蛋配丹麥多士($50)通粉份量好多,食極都仲有,羅宋湯味道幾出,而且冇平時食開嘅咁油,豬扒幾大塊,係有啲啲唔夠味🤔本身轉咗炒蛋,但上檯都係煎蛋😢呢度嘅常餐同大渣哥一樣都係配丹麥多士,多士面仲加左一舊牛油,肥得嚟又真係好香嘅😂雖然丹麥多士大舊過大渣哥,但味道就係大渣哥好味啲,夠晒鬆軟🥰
~
🍁 羅宋湯通粉、豬扒煎雙蛋配丹麥多士($50)
2020-07-08 276 浏览
咁岩去開大圍 肚餓搵間餐廳食下離地鐵出口無幾遠 一上金囍商埸就見到間裝修幾新淨嘅茶記望落環境幾舒服 就入左去下午茶餐牌都好多選擇 泰式 港式小食 碟頭飯應有盡有叫左份豬頸肉撈檬 以為佢Tea size會少D 但黎都又好多 只係緊緊食得晒D豬頸肉燒得岩岩好 條邊脆 肉仲Keep到嫩滑 一D都唔乾檬粉無斷 好易夾得起夏天食 配杯凍飲 涼晒朋友唔係好肚餓 剩係叫左份西多即叫即炸 黎到熱辣辣望舊牛油就知(出面食果D凍冰冰 搽牛油都唔識溶)炸得岩岩好 金黃色 而又跟反傳統 中間有夾到花西醬加埋D糖醬 食落唔會乾身比較其他 算叫好有水準個位置都幾就腳  食物質素唔錯 有機會可以試下
望落環境幾舒服 就入左去

西多
朋友唔係好肚餓 剩係叫左份西多
即叫即炸 黎到熱辣辣
望舊牛油就知
(出面食果D凍冰冰 搽牛油都唔識溶)
炸得岩岩好 金黃色

2020-06-27
豬頸肉撈檬
西多
2020-07-01 257 浏览
今日同大家見到一間位於大圍嘅一間冰室。唔知佢做乜依幾年香港越來越多冰室,冰室越多,佢哋之間嘅質素就越參差。但我可以講呢一間冰室絕對唔錯! ! ! !我哋去到嘅時候呢就係下午茶時間,所以就叫咗一個鹹魚雞粒炒飯同埋一個西多士😋😋😋雖然鹹魚雞粒炒飯唔算正常下午茶嘅菜式,但都可以體驗到一間餐廳嘅水準,佢哋呢度嘅鹹魚雞粒炒飯粒粒分明,啲料亦都唔會少,每一啖都好滿足。至於西多士,佢中間係有一層花生醬,所以有花生敏感嘅人要小心,不過佢嘅味道亦都係非常之好,脆度啱啱好!推薦比大家試吓!
推薦比大家試吓!