2024-09-11 277 浏览
三點嗰陣時經過呢間餐廳有十幾個人排隊,等咗大約20分鐘終於入到間餐廳,以星期六日黎講,呢個等候時間都算合理。佢仲有午餐同下午茶揀 最後我哋嗌咗一個午餐同下午茶。下午茶餐嗌咗個海南雞船河,啲雞好滑,豬紅有味但係蘿蔔冇味多渣,湯底偏鹹午餐嗌咗個自選兩餸麵,最後揀咗豬手豬頸肉冬陰功湯可。豬手好淋豬頸肉爽口 冬陰功湯地都算濃味,但都係偏鹹。個午餐加配咗八蚊要咗個春卷,而下午茶餐本身就包左小食,嗌左蒜蓉包配咖哩!相對之下個春卷係好食啲,仲熱辣辣!!嘢飲嗌咗個牛油果沙冰同埋凍奶茶。牛油果沙冰感覺冇乜冰粒,加分,入口嘅甜度適中而且又好有牛油果味,比較有驚喜 !奶茶就係普通港式奶茶味道!

佢仲有午餐同下午茶揀 最後我哋嗌咗一個午餐同下午茶。

相對之下個春卷係好食啲,仲熱辣辣!!

嘢飲嗌咗個牛油果沙冰同埋凍奶茶。
奶茶就係普通港式奶茶味道!

由唔再收信用卡開始,已經唔係以前嘅金坊。外賣兩碗船河,變咗普通湯河,湯底完全唔係果回事!無咗炸豬皮同豬紅!仲要船河本身貴d!!蝦醬炒飯,有少少蝦醬味,但味道非常“健康”,飯身異常地濕,色水欠奉!炒金邊粉,蝦係霉嘅,豆干變豆卜粒,金邊粉得個顏色似樣,但係似變壞嘅酸味!門口寫外賣正價有九折,仲送熱飲,但最後只有九折,完全無送熱飲,應該話係完全打算送俾你,無提過!!幫襯不下十次,但今次完全有被詐騙嘅感覺!!!外賣你無可能每碗嘢開出黎睇有無俾錯,仲要專登搭車過去買外賣,恰我唔會拎返去投訴?!呢間嘢,真係無下次!!!
由唔再收信用卡開始,已經唔係以前嘅金坊。

幫襯不下十次,但今次完全有被詐騙嘅感覺!!!

呢間嘢,真係無下次!!!

2024-08-23
等候时间
40 分钟 (外卖自取)
2024-08-25 435 浏览
其實難食既泰國野真係好少,竟然俾我搵到🤦🏻‍♀️金坊泰國美食 (邊有美食?)係寶琳新都城二期,都係抱住試下既心態入座,嗌左碗泰式鴨肉湯河。碗野黎到我就心知不妙,湯河上面有一大堆蔥,仲有紅蘿蔔,似台式多過泰式囉。泰式湯河靈魂係個個湯底,一試啖湯,真係「妖」左出聲,完全唔係泰式。啲河粉係粗河粉,痴埋一舊舊,食落唔熱既,啲鴨就大部份係骨,碎濕濕咁。真係超難食!! 碗河最後食剩半碗,為左止蝕無繼續食落去,尼間野真係要係我meal list 入面black list,無下次!仲有,每杯水原來要收3蚊茶水錢,尼間野真係勁差,勸喻大家試都唔使試。📍金坊泰國美食 (將軍澳)將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期2樓2016號舖
其實難食既泰國野真係好少,竟然俾我搵到🤦🏻‍♀️

📍金坊泰國美食 (將軍澳)
將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期2樓2016號舖
2024-08-24 248 浏览
里間店野食還好.放假閒逛時經過去試下,點左海南雞飯 優惠加串沙爹串燒。。。。海南雞一般般 全係雞胸,主要係個汁 幾好食。沙嗲串燒 一入口 得個暖 沒夠熱。食得出串好左雪櫃拎出黎加熱啫係翻熱菜!吾係即時串即時燒。美中不足凍茶有d甜,下午過去 大概4點環境算吾錯,有時4點後過去人性化會暫停營業讓員工休息 有時真係會白跑一趟!食過幾次,佢地炒通菜 真心吾錯,帶點辣椒,野食算抵食既,價錢算一般般親民,總體而言算正常一般般 沒掉坑
啫係翻熱菜!吾係即時串即時燒。美中不足
  • 馬拉盞炒通菜
2024-06-20 438 浏览
$18隻燒大頭蝦,叫佐4隻,嚟佐5隻,全部都係由頭至尾只有中指size長,蝦頭完全無膏,而且蝦肉入口即溶,又梅又臭,入口即吐。$18隻燒生蠔,叫佐4隻,size好大隻,有手掌大,等佐差不多半個鐘至嚟,一開發現元貝位半透明,緊黏住殻,用匙撬都唔甩,叫waiter拎返廚房燒多陣,點知一等又差不多半個鐘至嚟,中途約15分鐘已通知樓面仲未到,可能樓面以為我投訴燒蠔臭,嚟到竟然係全新4隻燒蠔,但係同樣地元貝位都係半透明,撬極都唔甩,我地已放棄再等,唯有放落已食完明爐魚個dou焯熟佢,口感雖然ok,但係食完成口有陣陣臭蠔味。明爐馬友又係梅,而且仲有唔少魚鱗,要邊食邊吐。馬拉盞通菜同炒什菜,用細碗裝,先唔講份量少,d菜大部份碎濕濕。第一次係泰菜館食菠蘿炒飯唔係用菠蘿殻裝。泰式豬手普通過普通。係生蝦同咖哩軟殻蟹跟蒜蓉包比較好食。食完半個鐘有輕微肚痛5個人$900埋單不會有下次
明爐馬友又係梅,而且仲有唔少魚鱗,要邊食邊吐。
第一次係泰菜館食菠蘿炒飯唔係用菠蘿殻裝。
泰式豬手普通過普通。
係生蝦同咖哩軟殻蟹跟蒜蓉包比較好食。
食完半個鐘有輕微肚痛
5個人$900埋單
不會有下次

2024-06-20
  • 泰式咖喱蟹
  • 蒜蓉包條
2024-06-20 298 浏览
(午餐)海南雞飯餐最美味的海南雞飯午餐,性價比高,雞肉又滑又嫩,加上油飯,大滿足,我最愛的是獨特海南雞汁,配雞配飯一流,每次都要兩小碟。$60一個午餐,有飯,有湯有飲品,抵。
(午餐)海南雞飯餐
  • 海南雞飯
2024-06-19 265 浏览
今日中午去咗新都城金坊泰國美食,點咗海南雞拼豬頸肉飯,加上一個清甜嘅椰青,整體體驗非常滿意。首先講下海南雞,雞肉嫩滑多汁,皮薄肉厚,唔會過鹹,配搭嘅醬汁味道適中,唔會搶走雞肉嘅原汁原味。豬頸肉烤得非常香口,外皮微焦,內裡依然保持柔嫩,肉味濃郁,每一口都充滿層次感。兩者拼埋一齊食,口感豐富,互相補充,真係一個唔錯嘅選擇。飯方面,黃姜飯煮得粒粒分明,帶有淡淡嘅香味,配搭海南雞同豬頸肉非常合適,唔會過於油膩。每一口飯都帶有香甜嘅風味,令人食指大動。至於個椰青,清甜解渴,係炎熱天氣下嘅最佳選擇。椰青水自然嘅甜味令人回味無窮,飲完之後感覺非常清爽。總結來講,金坊泰國美食嘅海南雞拼豬頸肉飯真係非常出色,無論係雞肉、豬頸肉定係黃🫚飯,都有高質水平。椰青亦為整餐午餐增添咗一份清新,絕對值得一試。下次再嚟,我一定會再試埋其他菜式,期待同樣嘅高質素。價錢: $88 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

價錢: $88
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-06-07 363 浏览
將軍澳對我嚟講係一個謎之地方,永遠都分唔到將軍澳綫嘅站🙈只係知道將軍澳係天橋之城,由地鐵站行去大部份嘅屋苑都有蓋,就算落雨都唔洗帶遮。第二就係商場多,好似荃灣咁,商場接商場。所以每次去,都要問清楚要去邊個站落車🙈今日朋友帶路,去咗寶琳嘅新都城中心食飯,係一間好抵嘅泰國餐廳。雖然商場入面有好多餐廳揀,但差唔多大部份都排隊等位。朋友好有經驗,知道一定要排隊,所以提早去拎籌,等到我嚟到就岩岩好可以入座😎特價燒蟶子 ($18/1隻)餐廳宜家做緊咖哩軟殼蟹 + 蒜蓉包set,只係需要 $138,好抵,好多人都叫!!但係我哋人數唔多,叫咗哩個set就食唔到其他嘢,唯有放棄🥲下次等多啲人再試!!我哋揀咗另一個優惠,特價燒蟶子,一隻只係$18,每人限叫2隻。食完2隻想encore,第3隻起就會收正價。蟶子上面鋪滿蒜蓉醬、炸蒜、蔥。賣相唔錯,但係食物溫度唔係好熱,同埋味道係甜🤔蟶子上面嘅蒜蓉醬係蒜蓉包甜甜嘅蒜蓉醬,好奇怪。一啲都唔夾,曬咗啲蟶子😰沙嗲串燒(6串)(豬、牛、雞) $88串燒係每次食泰國菜必叫。一份有6串,可以揀豬肉、牛肉 或者 雞肉。單點其中一款,或者混合都可以。串燒燒得好香,肉質好淋,再
將軍澳對我嚟講係一個謎之地方,永遠都分唔到將軍澳綫嘅站🙈
雖然商場入面有好多餐廳揀,但差唔多大部份都排隊等位。

特價燒蟶子 ($18/1隻)

但係我哋人數唔多,叫咗哩個set就食唔到其他嘢,唯有放棄🥲
下次等多啲人再試!!
蟶子上面鋪滿蒜蓉醬、炸蒜、蔥。
賣相唔錯,但係食物溫度唔係好熱,同埋味道係甜🤔

沙嗲串燒(6串)(豬、牛、雞) $88

串燒係每次食泰國菜必叫。
一份有6串,可以揀豬肉、牛肉 或者 雞肉。
單點其中一款,或者混合都可以。
串燒燒得好香,肉質好淋,再配埋惹味沙嗲醬,唔錯。

辣椒膏炒大蜆 ($98)

我唔係好食得辣,落單時,問定職員會唔會好辣🫣
職員feel到我好擔心太辣,落單嗰陣細心咁幫我哋加咗remark 「少辣」 🤣
炒大蜆好香,有辣嘅香,帶輕微辣味,唔食得辣嘅朋友都食到。
大蜆份量多,而且每隻都飽滿,漲卜卜。
推薦👍🏻

乾炒海鮮河粉 ($83)

河粉有蝦、魷魚、蛋、粟米仔、芥蘭。
炒得好夠鑊氣,唔油,好濃味,但唔咸。
啲河粉吸到啲醬汁嘅味,唔錯👍🏻

牛油果沙冰 ($33)

之前喺其他地方飲過牛油果沙冰,中哂伏😂
今次我哋好勇敢再試一次🍹
沙冰係淺綠色,聞落都無奇怪嘅味道。
飲落有淡淡嘅牛油果香,唔算太甜。
值得一試👍🏻

總括食物份量、味道同價錢都成正比👍🏻
價錢唔貴,份量夠,味道又好。
除咗蟶子調味有啲怪怪哋,其他食物水準都係中上。
即使餐廳好繁忙,職員都好有禮貌。上菜速度幾快,落單後5分鐘內就有食物送到。
同時餐廳好繁忙,預咗會有啲嘈唔可以慢慢坐低傾計,但環境乾淨。
餐廳係免加一,但係會象徵式收 $3 水錢。
推薦👍🏻👍🏻就記得要預時間排隊等位。
等候时间
15 分钟 (堂食)
荃灣老字號泰國菜館由細食到大嘅味道🤩🦐紅咖喱(牛)配蒜蓉包🦐酸辣泰式鳳爪🦐椒鹽大頭蝦🦐煲仔翅(星期一至四晚市滿$488送)今次是將軍澳分店平均所有菜式偏辣同濃味,老實講廚師嘅調味都幾重手,特別係椒鹽大頭蝦,雖然重胡椒好惹味,不過偏鹹;酸辣泰式鳳爪就好辣🥵不過各方面味道都確實係唔錯嘅,不過啱重口味之人。
荃灣老字號泰國菜館
由細食到大嘅味道🤩

🦐紅咖喱(牛)配蒜蓉包
🦐酸辣泰式鳳爪
🦐椒鹽大頭蝦
🦐煲仔翅(星期一至四晚市滿$488送)

酸辣泰式鳳爪
紅咖喱(牛)
蒜蓉包
椒鹽大頭蝦
酸辣泰式鳳爪
蒜蓉包
椒鹽大頭蝦
2024-06-01 269 浏览
今日出開黎寶琳拍拖睇早場,睇完早場岩岩好lunch time,見價錢幾抵食,就黎左呢度食泰國野。冬陰功餐湯夠酸夠濃,裏面有啲菇既配料,好有泰國風味,夠晒惹味好有鑊氣,馬拉盞好夠香,炒河粉好香口,配料都好豐富,有好多款蔬菜,豬肉份量都ok,整體抵食好味😋揀咗自選麵餐,可以自己揀唔同嘅湯底,有船河湯、鴨湯、冬陰功湯等等,船河湯上菜時間比較耐,大概15分鐘上菜。揀咗扎肉同埋豬肉丸,配料份量都算多,扎肉好大片,肉質稍為有少少淋,整體湯底略嫌有啲淡,整體河粉通菜等等未算好入味,但價錢算係抵。飲品方面都幾大杯,不過少甜都比較偏甜,整體不過不失。

飲品方面都幾大杯,不過少甜都比較偏甜,整體不過不失。
2024-05-25 191 浏览
今日同朋友中午食飯 佢話想食泰國野 我地就搵左呢間食 應該岩岩過左飯市🤔唔洗等位睇完餐牌之後 朋友食左個金邊粉同生菜包我本身想食個黃咖哩羊腩飯 不過話無🤷🏻‍♂️咁就轉左個黃咖哩牛腩飯啦 等左一陣 朋友個餐上左先 我果個跟住都黎左 然後就開始食食左頭兩啖個牛腩飯 口感好似唔對路咁🤨粒牛腩又硬又實令我十分震撼 諗住食舊牛筋試下佢同咬舊膠咁無分別😂😂超級有咬口 篤左其他幾舊(牛腩)之後我都係撈汁食飯算唔夠仲問店員拎多兜汁添最後埋單 我諗自己去買盒咖哩都平過佢
今日同朋友中午食飯 佢話想食泰國野

最後埋單 我諗自己去買盒咖哩都平過佢
黃咖哩牛腩飯
2024-05-24
2024-05-20 133 浏览
真心唔算好食,$18燒聖子/ 大頭蝦還可以不過唔夠熱,仲叫左個酸辣明爐魚,味道是還算可以喇 ,最失敗就係食左個$100 豬頸肉通菜,碗上份量少D菜得莖冇葉仲要好少 ,冇下次lu,
2024-03-30 293 浏览
由佢開張到現時搬咗去坑口,都幫襯唔少次午餐,$5x 起有湯有嘢飲,每次都食到好飽,餐牌仲每日不同,真係夠晒豐富嘅選擇👍乾炒海鮮河試過食濕炒係成碟芡,感覺唔多好,所以爸爸試食乾炒,果然鑊氣十足,而且食開一貫質素,有菜有肉,夠足料冬陰脆腩肉湯湯底酸辣香濃,差啲飲晒啲湯配料十足,通菜同秀珍菇不過脆腩落咗水就唔脆,而且偏老,扣分!船河湯金邊粉船河湯底好似係用豬血製作,所以偏深灰色,但係味道帶點香辛料味,好似八角之類滷水料味道。材料都超豐富,豬紅、豬手、豬肉丸、豬油渣等等,比冬陰公湯更正大商場入面以5x-6x價位食個午餐,真係唔多做到,重點係好味又飽肚,多多支持💪
乾炒海鮮河

冬陰脆腩肉湯
湯底酸辣香濃,差啲飲晒啲湯
配料十足,通菜同秀珍菇
不過脆腩落咗水就唔脆,而且偏老,扣分!

船河湯金邊粉

2024-03-01
🌃 食肆為連鎖泰國菜餐館, 設有四間分店, 今次進食嘅地方係位於寶琳新都城中心二期,鄰近於寶琳港鐵站A1出口,餐廳設計充滿泰國色彩,有不同的泰國宗教擺設,而食物價錢都十分平民化, 以經濟實惠見稱。..🦐 燒大頭蝦 兩隻💲 28👉 28蚊有兩隻簡直超級抵食, 廚師好貼心將大頭蝦開邊燒,令到蝦身更加香口, 而蝦頭仲要爆膏添, 點埋泰式酸辣醬更加惹味,值得encore。.🍢 燒蟶子💲 18x2👉 18蚊呢個價錢以為係蟶子仔, 點知上菜嘅時候原來係原隻大蟶子😍, 口感幾彈牙 再加上炸蒜同香蔥等配料, 鮮味更加提升😋.🐟 明爐烏頭💲 98👉 98蚊呢個價錢坊間很難找得到😍, 熱辣辣原條烏頭上枱,底部有爐不斷加熱, 加上酸辣香料湯底,辣椒香蔥等配料,怎令人不愛呢? 再煮多一陣會更加入味, 魚肉吸收了湯汁嘅精華, 食落十分鮮嫩, 酸酸辣辣幾開胃, 如果叫多碗白飯更加正。.🥘 二人套餐💲 268👉 套餐十分豐富,🐓海南雞半隻帶有雞黃油香, 雞件都幾嫩滑, 仲可以點埋酸辣醬 ; 小食選了🍢沙嗲串燒拼盤,雞牛豬各兩串,燒得恰到好處, 咬落仍然帶有肉汁, 加上泰式沙爹醬嘅靈魂醬料, 食完仲有啲唔夠喉;飯類選

🦐 燒大頭蝦 兩隻
💲 28

🍢 燒蟶子
💲 18x2
🐟 明爐烏頭
💲 98

🥘 二人套餐
💲 268

飯類選擇了🥘菠蘿海鮮炒飯,有大量嘅肉鬆、腰果、提子乾仲有什錦海鮮, 層次感十分豐富;

菜類選擇了🥗馬拉盞炒通菜,火候十足,食落十分爽口,鹹香惹味;
最後飲品選擇了🍸斑蘭椰汁沙冰(💲28 買一送一),飲到有獨特嘅班蘭香味,味道清新,
最後店員仲送了🍮椰汁糕,為呢一餐作個完美嘅作結。

📍金坊泰國美食
將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期2樓2016號舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
用餐时段
2024-02-09 391 浏览
今晚屋企人講起想食泰國嘢,約咗去附近一間泰國餐廳,性價比都幾好,款式選擇又多😙屋企人表示好滿意燒蠔 2隻$36蠔汁濃郁,蠔肥美,口感嫩滑,系一道幾好既開胃菜。燒蟶子2隻$36大大隻蟶子,鮮甜嫩滑,性價比高。碎肉生菜包 (豬)$88正宗泰國生菜包肉,少少辣吾會太辣,份量多,生菜新鮮,口感豐富。炸蝦餅$88外脆內軟,口感彈牙配合泰式酸甜醬,非常開胃。青檸汁燒豬頸肉$98份量多,酸酸甜甜,豬頸肉爽口。海南雞飯連湯 $68海南雞嫩滑配合油飯,米飯香味撲鼻,口感細緻而濕潤。芒果黑白糯米飯$68黑:紫糯米飯 ;白:斑蘭味飯芒果加椰汁超好食 芒果少少酸配合椰汁 酸酸甜甜 容易入口 色香味俱全珍多冰 $28椰奶味香濃,口感絲滑,可以選擇甜度。泰式珍珠奶茶 $33正宗泰式奶茶口味,絲滑順口。牛油果沙冰$33牛油果咪濃郁,有益健康,容易入口,不會太膩。沙嗲串燒(牛)$88 半打牛質軟硬適中,配合沙嗲汁非常惹味。🦥將軍澳分店地址:將軍澳新都城中心2期2樓2016號舖

燒蠔 2隻$36
蠔汁濃郁,蠔肥美,口感嫩滑,系一道幾好既開胃菜。

燒蟶子2隻$36
大大隻蟶子,鮮甜嫩滑,性價比高。

碎肉生菜包 (豬)$88

炸蝦餅$88
外脆內軟,口感彈牙配合泰式酸甜醬,非常開胃。

青檸汁燒豬頸肉$98
份量多,酸酸甜甜,豬頸肉爽口。

海南雞飯連湯 $68
海南雞嫩滑配合油飯,米飯香味撲鼻,口感細緻而濕潤。

芒果黑白糯米飯$68
黑:紫糯米飯 ;白:斑蘭味飯

珍多冰 $28
椰奶味香濃,口感絲滑,可以選擇甜度。

泰式珍珠奶茶 $33
正宗泰式奶茶口味,絲滑順口。

牛油果沙冰$33
牛油果咪濃郁,有益健康,容易入口,不會太膩。

沙嗲串燒(牛)$88 半打
牛質軟硬適中,配合沙嗲汁非常惹味。

🦥將軍澳分店
地址:將軍澳新都城中心2期2樓2016號舖