2024-06-07
將軍澳對我嚟講係一個謎之地方,永遠都分唔到將軍澳綫嘅站🙈只係知道將軍澳係天橋之城,由地鐵站行去大部份嘅屋苑都有蓋,就算落雨都唔洗帶遮。第二就係商場多,好似荃灣咁,商場接商場。所以每次去,都要問清楚要去邊個站落車🙈今日朋友帶路,去咗寶琳嘅新都城中心食飯,係一間好抵嘅泰國餐廳。雖然商場入面有好多餐廳揀,但差唔多大部份都排隊等位。朋友好有經驗,知道一定要排隊,所以提早去拎籌,等到我嚟到就岩岩好可以入座😎特價燒蟶子 ($18/1隻)餐廳宜家做緊咖哩軟殼蟹 + 蒜蓉包set,只係需要 $138,好抵,好多人都叫!!但係我哋人數唔多,叫咗哩個set就食唔到其他嘢,唯有放棄🥲下次等多啲人再試!!我哋揀咗另一個優惠,特價燒蟶子,一隻只係$18,每人限叫2隻。食完2隻想encore,第3隻起就會收正價。蟶子上面鋪滿蒜蓉醬、炸蒜、蔥。賣相唔錯,但係食物溫度唔係好熱,同埋味道係甜🤔蟶子上面嘅蒜蓉醬係蒜蓉包甜甜嘅蒜蓉醬,好奇怪。一啲都唔夾,曬咗啲蟶子😰沙嗲串燒(6串)(豬、牛、雞) $88串燒係每次食泰國菜必叫。一份有6串,可以揀豬肉、牛肉 或者 雞肉。單點其中一款,或者混合都可以。串燒燒得好香,肉質好淋,再
雖然商場入面有好多餐廳揀,但差唔多大部份都排隊等位。
特價燒蟶子 ($18/1隻)
但係我哋人數唔多,叫咗哩個set就食唔到其他嘢,唯有放棄🥲
下次等多啲人再試!!
蟶子上面鋪滿蒜蓉醬、炸蒜、蔥。
賣相唔錯,但係食物溫度唔係好熱,同埋味道係甜🤔
沙嗲串燒(6串)(豬、牛、雞) $88
串燒係每次食泰國菜必叫。
一份有6串,可以揀豬肉、牛肉 或者 雞肉。
單點其中一款,或者混合都可以。
串燒燒得好香,肉質好淋,再配埋惹味沙嗲醬,唔錯。
辣椒膏炒大蜆 ($98)
我唔係好食得辣,落單時,問定職員會唔會好辣🫣
職員feel到我好擔心太辣,落單嗰陣細心咁幫我哋加咗remark 「少辣」 🤣
炒大蜆好香,有辣嘅香,帶輕微辣味,唔食得辣嘅朋友都食到。
大蜆份量多,而且每隻都飽滿,漲卜卜。
推薦👍🏻
乾炒海鮮河粉 ($83)
河粉有蝦、魷魚、蛋、粟米仔、芥蘭。
炒得好夠鑊氣,唔油,好濃味,但唔咸。
啲河粉吸到啲醬汁嘅味,唔錯👍🏻
牛油果沙冰 ($33)
之前喺其他地方飲過牛油果沙冰,中哂伏😂
今次我哋好勇敢再試一次🍹
沙冰係淺綠色,聞落都無奇怪嘅味道。
飲落有淡淡嘅牛油果香,唔算太甜。
值得一試👍🏻
總括食物份量、味道同價錢都成正比👍🏻
價錢唔貴,份量夠,味道又好。
除咗蟶子調味有啲怪怪哋,其他食物水準都係中上。
即使餐廳好繁忙,職員都好有禮貌。上菜速度幾快,落單後5分鐘內就有食物送到。
同時餐廳好繁忙,預咗會有啲嘈唔可以慢慢坐低傾計,但環境乾淨。
餐廳係免加一,但係會象徵式收 $3 水錢。
推薦👍🏻👍🏻就記得要預時間排隊等位。