2018-03-30 741 浏览
好少餐廳嘅焗飯做得好,試咗一啲以焗飯為主題嘅餐廳都唔得。發現金城有焗飯,個老闆仲要係咁推介,所以專程嚟試吓。叫咗個三絲炒河,同一個咖喱海鮮焗飯。河粉唔錯,我指真係條河粉唔錯,炒就冇我自己炒得甘香,但有獲氣既。河粉中嘅洋蔥勁生,一食到條洋蔥就搶晒成碟河粉嘅所有味道。大陸洋蔥係偏辣,所以應該要炒多兩野先等佢唔好咁生。咖喱海鮮焗飯,材料新鮮,咖喱偏甜應該係日式,可惜又係唔夠香,同埋啲汁鋪唔晒成個飯面,我鍾意食嘅焗飯係啲汁要鋪晒個飯面,有山泥傾瀉嘅感覺。唔可以話煮得好好,但已經算中上,起碼材料新鮮

唔可以話煮得好好,但已經算中上,起碼材料新鮮
咖喱海鮮焗飯
2018-03-29
2018-03-18 795 浏览
去筲箕灣一間老字號嘅茶餐廳, 今日忽發奇想就梗係要食佢哋啦……我哋就係揀咗至強下午茶: 炸雞髀沙律,凍奶茶、西多士、豬扒飽、紅豆冰。 我哋真係好耐未食過呢種tea嘞,勁enjoy!炸雞髀最正係啲咩呢? 就係隻雞肶夠大,啲皮炸得夠趣,同埋乾身! 呢度全部做得到好,仲要個炸粉有改進㗎,比較幼身,美味非常! 而個沙律呢就好夠凍,正好減低炸雞髀嘅熱氣🤣再整番杯凍奶茶簡直係冇得頂!豬扒包熱辣辣咁黎,嗰包面係焗脆咗既。但今次嘅豬扒就實咗少少,唔夠鬆軟😐 而西多士都好好,牛油同蜜糖都係分開上,任你自己喜好而落。紅豆冰就稍為多奶,但味道都可以!

2017-10-19 1508 浏览
提起東大街金城,好多人都會諗起佢個焗豬扒飯。可能金城個焗豬真係實在太出色喇,所以其他焗飯都只可以做配角。而係芸芸嘅配角裏面,我覺得最佳配角就係佢:焗葡汁雞扒飯。我比較喜歡稱呼佢為「焗葡國雞飯」。好多人見到個汁黃色就會覺得係用咗咖喱粉。其實葡汁主要係用黃姜粉。金城嘅焗葡國雞飯個汁調校得啱啱好,棷奶味唔會太重,香濃馥郁。雞扒並唔係就咁炸完就放上飯面,而係醃過嘅。仲外脆內軟添。好似佢嘅招牌焗豬咁,葡汁嘅上面有芝士所以特別香。下次大家去金城有多個選擇喇。

下次大家去金城有多個選擇喇。

2017-10-01
  • 焗葡汁雞扒飯
2017-09-04 1591 浏览
阿苏在有線电視做節目時,已推介金城餐廳嘅龍躉炒河,第一次吃還可以,到第二次已經好難食,唔明白点解唔新鲜嘅鱼可以收得咁貴,跟住阿苏都俾人鬧。最近食左一次,D魚又係唔新鲜,收咁貴俾D cheap 鱼俾客食,有無品呀!本來都唔想寫,但見到唯靈寫……水準之高凌駕不少名店,嚇親!
2017-07-07 1648 浏览
午饍時,專誠乘地鐵站到筲箕灣,就是要吃這店的焗豬排飯,以食物填補心中的屈悶。由於剛過十二時,客人不多,我毫不猶豫點了焗豬扒飯。飯還未送上,一批一批的食客開始湧入﹐伙記不好意思請我轉到卡座去,並送我一碗中湯作補償。約十分鐘後,豬扒焗飯終於送上。飯的最上層是番茄醬,番茄醬汁灑上芝士,芝士已化成大小不同的金黃圓點,醬汁甜甜的,卻嚐不到芝士味。醬汁下就是厚厚的豬扒了,真可以用「厚厚的」來形容;普通茶餐廳的豬扒飯,通常只有可憐的兩三塊,薄薄的,似豬肉片;但這裏的豬扒厚度約有三厘米,仿似我們日常吃的厚多士。是的,像一片厚切麵包切成四五塊。豬扒下面是約兩碗的蛋炒飯。咬下去,豬肉味不濃,當然肉是雪藏的,但是比某些飯店的殭屍肉,吃在嘴裏,也不知是甚麼優勝。吃了三份二,已覺飽了,可是仍勉力吃光,肚子撐得脹脹的,有一種充實的滿足感。第二次吃這裏的焗豬排飯了,覺得那番茄醬汁實在太多了,像要淹死豬排和炒飯不可;另外,也沒有蔬菜,似乎不健康,也太單調了;只適合食肉獸或間中做食肉獸的人。總括來說這裏的焗豬扒飯價錢絕對合理,而且分量十足,當然不能每天也來幫襯,否則不消數月定變大胖子呢。

2017-07-06
2017-04-06 3771 浏览
東大街是一條聞名食街,目測八成鋪位皆為食肆,食肆之所以越開越多,都拜早年有幾家誠意食肆在東大街闖出名堂,食客慕名而致,人流增加後,惹來不少食肆老闆垂涎,紛紛湧入開店,而不同類型食肆的進註,又進一步吸引各類食客到此覓食,這互相拉動非同小可,根據 Openrice的資料顯示,現今短短一條東大街已擁有60多家食肆。食肆不斷的開,帶來了一輪接一輪的良性競爭,強者把弱者淘汰,現時能在東大街站穩陣腳的,大部份為質優食肆。『物以類聚』四字在東大街這地方充份體現,先是大量食肆聚在一起,繼而演變為大量具質素的食肆聚集一起。 剛才提到東大街最先被幾家誠意食肆帶旺了,才變成今天的著名食街,始作俑者小弟認為有好幾家,金城餐廳(前名:興發)於92年開業, 屹立不倒25年,它絶對是其中一家。幫襯了金城大大話話十多年,最初知道它是個寶,源於陀地友人提及這家茶記很架勢,每天早上在門外劏些幾十斤重的海班以至龍躉,而這些靚班靚躉,通通用來製作自家的班片河班腩飯等等。十多年前小弟首次幫襯,嚐到了他們的班片炒河,一試難忘,魚肉鮮美彈牙,絶非一般茶記的冷藏青衣魚柳可比,依稀記得當年索價是五六十圓,而十多年前普通一碟茶記班腩炒河

幫襯了金城大大話話十多年,最初知道它是個寶,源於陀地友人提及這家茶記很架勢,每天早上在門外劏些幾十斤重的海班以至龍躉,而這些靚班靚躉,通通用來製作自家的班片河班腩飯等等。十多年前小弟首次幫襯,嚐到了他們的班片炒河,一試難忘,魚肉鮮美彈牙,絶非一般茶記的冷藏青衣魚柳可比,依稀記得當年索價是五六十圓,而十多年前普通一碟茶記班腩炒河索價大概在二十多三十圓之間,縱然那碟河粉的索價是一般茶記的兩倍以上,但卻用上了靚魚製作,絶對超值。

門外貼着不少老舊照片,有老闆娘跟名人的合照,還有一些悉日在門劏大魚的照片(據悉他們已沒有在門外表演劏魚秀多年,以現在擁擠的東大街來說,路邊劏魚確是一大困難。)

下圖是老闆娘跟名嘴食家阿蘇的合照,記得看過阿蘇的飯食節目介紹過金城,阿蘇曾說老闆娘是她的長期雀友,相交不淺。
以下是二十多年前拍下的劏魚照片,清𥇦可見所劏的魚有約半個人高度,聞說他們曾在路邊劏過上百斤的大龍躉。
當天車母親到東區醫院做物理治療,順路當然不會錯過重温美味的機會,當天點了兩道他們的起朵名物,班片炒河及焗豬朳飯,跟母親及家中菲傭共享。
落單後大概過了八分鐘,一碟熱騰騰,有着大塊魚片的炒河粉送到,魚的份量不少,但很奇怪明明是點了班片,為何變了龍躉片呢?問了侍應一下,是否現他們現在會用兩種不同價格的龍躉魚,分別製作龍躉片炒河及班片炒河?得到的答案是:『沒有啊!班片是班片,龍躉是龍躉,你點的是以班片製作的炒河。』真是模不着頭腦,下圖二的魚皮明明就是龍躉皮,魚怎麼會是班片?及至走到櫃枱買單時問了老板娘一下為何班片變成了龍躉?會否用上不同價格的龍躉魚分別製作班片炒河及龍躉片炒河?她說絶對沒有,班是班,龍躉是龍躉,可能只是廚師執錯碼我才會吃到龍躉,接着她還說雖然現在已經不可能像以前以野生龍躉入饌,但他們還是堅持用靚貨。我回應: 『吃得出很鮮味,雖是養的龍躉,相信亦是海養的靚花尾。

野生的大石班及龍躉魚數量日少,難以在海中捕獲,就算有亦價格太貴,故金城現在用上了人工養殖的大花尾龍躉,無可厚非,不過花尾躉亦分多種級數,以海養的價格最高,肉味最鮮。現代化養魚已發展至魚塘甚至工廠養殖鹹水海魚,在這兩種環境下養殖出的魚種,肉味淡而且質地較焾,跟海養的質素相差很遠,他們的龍躉吃得出是用上了海養花尾躉靚貨製作。

龍躉片炒河 HK$93

本來點的是HK$86的班片炒河,但在下肯定他們出錯,所以標題及定價都用上了龍躉片炒河,魚爽甜彈牙,味道濃郁,河粉底炒得少油乾身,條條分明,沒有火𤓓味道,粉中還夾雜了一些蛋絲,奇妙之處是蛋很滑沒有老態,廚師炒功可見一班,在下敢說大酒家亦未必做出如此精彩的出品,料靚手藝好,招牌絶對金漆!
不知大家可有印象,幾年前甚至可能是十年前左右,兩家集團式的連鎖快餐相繼推出厚切焗豬朳飯,還在電視大賣廣告,令人錯覺以厚身豬朳焗飯是他們自家研發的新產品,其實早在25年前,金城開業的那天起,厚切焗豬朳飯已經是這裏的招牌菜!

焗豬朳飯 HK$57
焗豬朳飯要等上十多分鐘才送到,新鮮焗的比起預先焗好放進恒温櫃奉客的快餐無論在外觀及味道都差天共地,大家可清楚看到上圖的焗飯是多麼漂亮,面層的汁還是微微脹起,沒有塌下,代表了汁表面乾內面還充滿水份,放在恒温櫃的焗飯快餐,水份蒸發得快,汁相對較乾,慢工出細貨可以這焗飯充分體現。

豬朳厚身兼份量甚大,目測有1.5cm以上厚度,有件半至兩件。肉味濃郁,質地爽脆而沒有疏打粉異味,很好!西汁做法正宗,帶有濃烈的番茄西芹味,飯底炒得乾身,顆粒分明,堪稱典範!
餐牌上註明每道美食皆送餐飲一杯,凍飲加HK$3.00,每逢在茶記吃油份偏多的食物,都會點杯凍檸檬茶走甜,旨在消消膩,面前一杯茶底香而不澀,不加糖淨飲也十分可口,屬少有的茶記好出品。
在吃着兩道美食之時,聽到鄰桌的對話,一男子說道: 『佢以前成間酒樓睇哂,百幾人,入廚房炒野又得,睇廳面又得。』那男子向跟桌友人示意,現場的工作人員中有這麼一位能人,憑他眼望的方向,小弟看到了一位穿花花T恤男士,相信便是鄰桌男所說的能人。一位可以管理整間酒樓的有能之士,居然在這小小餐廳助拳,估計不是得到厚薪聘約,便是跟老闆們關係非淺,在這幫忙,不管是那一原因,老闆們對食物出品有堅持,花衫男士有着『入得廚房,出得廳堂』的本領,大家屬同道中人,『人以群分』得以體現。

總結: 吃到了好東西,體現了大智慧,『物以類聚,人以群分』,甚是!

2017-03-31
  • 摩羅雞飯
  • 焗豬朳飯
  • 龍躉片炒河
  • 班片炒河
2016-09-19 2621 浏览
今天去金城試食評大讚的班腩飯,完全不合格,且有滥收感覺,七十四元的班腩飯,質和量都遠低一般標準。全帶骨的班腩只有六舊,兼细细舊,上粉後炸得黑黑的,只有用舊舊的油才有這效果!完全不可接受的品質,且有損健康。再不用光顧這店了。應加入黑名單食店。之前試過的焗朱扒飯也非常一般,一点也不值一試。大家可省点錢不用再浪費在這店上。
之前試過的焗朱扒飯也非常一般,一点也不值一試。

大家可省点錢不用再浪費在這店上。
2016-06-21 3328 浏览
筲箕灣對我黎講算係一個未知既地區想食晚餐又費事中伏就唯有相信google map!!我見呢間金城餐廳都算係多好評就入去試下伏我同友人嗌左2個餐 咖哩牛腩飯 同 焗豬扒飯咖哩牛腩飯食評:份量都算大,估唔到佢分碟上,感覺上會比撈埋一齊大份,牛腩都算係幾多,不過就細舊d,冇乜咬口,但大舊d又有渣,d汁撈飯食係好味既焗豬扒飯食評:呢個真係有驚喜,估唔到係咁好味,首先個汁係好夠味,濃濃既茄汁味,又有d芝士係到,但又唔會酸,味道一流,重要係d豬扒夠大塊,同埋係好入味!好味,唔會硬到成塊鐵板咁,撈埋送飯真係一流總結:黎到呢度必點焗豬扒飯!!真心係值得試既
筲箕灣對我黎講算係一個未知既地區
想食晚餐又費事中伏就唯有相信google map!!
我見呢間金城餐廳都算係多好評就入去試下伏

我同友人嗌左2個餐 咖哩牛腩飯 同 焗豬扒飯
咖哩牛腩飯

總結:黎到呢度必點焗豬扒飯!!真心係值得試既
2016-04-22 2155 浏览
行完山係晚飯時間!入面都多人呀!要等一陣!有D肚餓所以見咗個焗豬扒飯(落單時講咗要多汁同,焦D)佢做到我想要嘅需求呀!熱辣辣呀!😆😆😆😆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋, 石斑苦瓜煲唔係冰斑呀😋😋!墨魚蒸豬肉餅唔鹹,好有肉汁鮮味,D汁撈飯都好味呀!墨魚蒸肉餅苦瓜石斑煲焗豬扒飯(多汁焦D)

墨魚蒸肉餅
苦瓜石斑煲
焗豬扒飯(多汁焦D)
2016-03-19 1562 浏览
筲箕灣食肆林立,做得住嘅一定係有質素。下午茶好味又抵食,$3O有炸雞腿+薯條+熱飲,雞腿不用另外加錢,而且不是鼓油雞腿,而是炸雞腿! 雞腿size也不少,炸得金黃色,香噴噴,外皮甘香脆口,內裡雞肉啱啱熟,保存肉汁,有豐富雞味,雞肉非口嫩口沒有雪味,真係外脆內嫩,傳統茶記快餐炸雞腿超水準之作,有色香味之餘,又可大大滿足口腹之慾。
筲箕灣食肆林立,做得住嘅一定係有質素。
炸雞腿下午茶
2016-03-19
炸雞腿下午茶
  • 炸雞腿
2015-10-15 1422 浏览
下午茶餐有中餐西餐揀, 我揀咗麵餐,任選兩款,揀咗煎蛋同五香肉丁,麵就幾特別,有天使麵揀,唔駛加錢。味道不過不失,天使麵跟湯上同其他麵無咩分別。份量方面覺得有d少,得一隻蛋。有可能之前黎食午餐好好食對佢地期望高咗,所以有d失望。

。有可能之前黎食午餐好好食對佢地期望高咗,所以有d失望。
2015-10-08
2015-09-14 1287 浏览
叫左個焗豬排飯及午餐B嘅咖喱牛腩飯.焗豬排飯黎到第一時間O左咀...點解又燶又醜樣嘅???!!!!!本人知道係茶記要求換野係有好大風險的, 所以都係照食.  其實食落又幾好味, 醬汁夠晒味, 豬排又多, 無乜肥肉, 份量又夠另一個咖喱牛腩飯中規中距, 茶記嘅咖喱汁通常都無得輸, 唯一係D腩唔夠淋, 要用多點牙力咀嚼, 所以痴牙係度用餐最開心係見到有兩位待應伯伯滿載笑容的為食客服務
叫左個焗豬排飯及午餐B嘅咖喱牛腩飯.

係度用餐最開心係見到有兩位待應伯伯滿載笑容的為食客服務
2015-09-05
2015-08-04 1144 浏览
見有位求其入去坐地,見到個幾特別嘅名「摩羅雞飯」,問問老闆咩黎,佢話好野黎😓,咁就試下啦。味道有d似印尼炒飯,有提子乾有青椒洋蔥,跟一隻煎蛋一塊煙肉一塊雞排,雞排大大塊,唔算鞋,好滿足。但杯凍朱古力就差dd,味道唔夠濃。

但杯凍朱古力就差dd,味道唔夠濃。
2015-08-04
  • 摩羅雞飯
2015-07-02 1145 浏览
譚公誕過來睇舞龍舞獅,烈日之下,就快溶化。高潮過去,趕快匿入餐廳醫肚+避暑openrice見到呢間評價不錯,又在附近,快速撞入來。因為餐廳在大街上,巡遊繼續,仍然聽到鑼鼓聲聲。點完餐,等緊,突然聽到鑼鼓聲加大了,原來有獅子入左來啊,見佢入來舞左一陣,跟住係是頭婆面前好乖咁拜,跟住就走左啦,咦,唔見利是嘅,可能唔知幾時已經俾左啦。開心左一陣,上菜啦!摩羅雞飯好多年無食過啦,以前中學成日食,但後來好少見到餐廳有。賣相不錯,黃色嘅炒飯,疊上雞扒,淋上汁,再蓋一個太陽蛋。先撥開雞扒同汁,戳穿嬌嫩欲滴嘅蛋黃,洶湧而出嘅蛋汁用來撈飯最正。雞扒邊緣脆口,但可惜中間無咩味,可能醃得唔夠,而且又雪味。下面重有一舊煙肉,搭救雞扒嘅味道不足。個汁應該係墨西哥汁,咸甜雜陳,都幾夾。個炒飯應該落左黃薑粉,加上提子同炒。炒飯唔會太油膩,淡淡嘅甜味也不會和墨西哥汁衝突。焗豬扒飯終極邪惡之選,但真係太誘人。比大字頭過d好味,有heart得多。舊豬扒大過我塊面啊(我塊面已經好大噶啦),茄汁上面有芝士,焗至少少燶,係最好嘅狀態。豬扒香脆,雖然很大舊,但入曬味,而且食唔出雪味,不會o鞋口,而且沒有炸粉漿住嘴嘅感覺。下次我要

開心左一陣,上菜啦!

摩羅雞飯
好多年無食過啦,以前中學成日食,但後來好少見到餐廳有。

賣相不錯,黃色嘅炒飯,疊上雞扒,淋上汁,再蓋一個太陽蛋。

雞扒邊緣脆口,但可惜中間無咩味,可能醃得唔夠,而且又雪味。

下面重有一舊煙肉,搭救雞扒嘅味道不足。

個汁應該係墨西哥汁,咸甜雜陳,都幾夾。

焗豬扒飯
終極邪惡之選,但真係太誘人。

豬扒香脆,雖然很大舊,但入曬味,而且食唔出雪味,不會o鞋口,而且沒有炸粉漿住嘴嘅感覺。下次我要點呢個!(係米真係夠膽啊?咁我都係考慮下線)
2015-07-01 762 浏览
雖然講到金城個個都會諗起焗豬,不過其實呢到下午茶個雞脾真係唔錯架30蚊,凍飲加2蚊 加8蚊仲有紅豆冰😋雞脾皮脆內嫩,仲好多肉汁,暫時係最好食的雞脾!可以配沙拉or薯條。沙拉係粟米👍🏻都唔錯。
30蚊,凍飲加2蚊 加8蚊仲有紅豆冰😋
2015-07-01