2010-05-29 31 浏览
叫了一個午餐是海南雞湯河 + 珍多冰那個珍多冰是我一生人飲過最難飲的, 太重椰奶味, 實在冇法飲下,還要加$7 轉飲,早知要汽水算了。至於那個海南雞湯河, 雞夠"林",但有點怪味 , 那個醬汁亦很難食,可能是醋下得太多,感覺像在點醋,反而湯河還可以, 至少不會太咸。
叫了一個午餐是海南雞湯河 + 珍多冰

2010-05-29
2010-05-24 57 浏览
星期六, 因為有免費戲飛所以去左同老婆睇戲, 上次食唔到文華雞, 所以今次揀左金寶再戰海南雞一坐底, 老婆發現原來即係九龍城金寶, 老婆返工近, 金寶成日都去食, 已經讚不絕口, 我一直只聞其說, 九龍城泰國野, 我還停留係"黃珍珍"年代, 估唔到今日會先試旺角分店時間岩岩開始下午茶, 所以叫左個下午茶餐, 本來海南雞都有下午茶, 可惜係河粉, 海南雞還是飯比較匹配, 貴d也唯有捨命陪君子吧越式扎肉雞絲粉下午茶, 份量一d都唔少, 一個人食絕對夠飽雞絲份量好多, 有雞味但不足, 但總不能要求太多吧, 扎肉正常, 而且有四片, 最驚喜係湯底有雞湯味 (希望不是味精吧 ), 下午茶黎講真是高水準之作招牌泰式海南雞飯原來是餐, 有跟湯, 應該是無味精之出品, 入面既"林"得黎之餘不失咬口, 配海南雞飯不會喧賓奪主海南雞很滑, 可惜不夠雞味, 不知是否冰鮮雞惹的禍? 海南雞不覺肥, 連皮吃也可以, 醬汁很夠味, 喜歡淡可不點汁, 喜歡濃可點醬汁, 豐儉由人不過這裡的海南雞還不是我心目中最好, 始終雞味不足是死穴, 調味如能更到位會更好, 油飯對比雞味不足既海南雞側嫌重味了, 未知文華雞可否滿足

越式扎肉雞絲粉下午茶, 份量一d都唔少, 一個人食絕對夠飽

), 下午茶黎講真是高水準之作

不過這裡的海南雞還不是我心目中最好, 始終雞味不足是死穴, 調味如能更到位會更好, 油飯對比雞味不足既海南雞側嫌重味了, 未知文華雞可否滿足到我?

醬爆蝦丸為老婆每次提起金寶都話好味之作, 今日當然不會錯過

所謂醬爆, 其實入面係蝦羔, 外面包住蝦丸, 可以話係成隻蝦既精華都集於一身

因為大粒, 而且我怕熱, 所以咬穿左再食, 如果可以一口食晒, 係口中爆開蝦羔, 一定非常完美

蝦丸很彈牙, 未知師傅花了多時工夫去手打蝦丸? 蝦羔不錯, 相信如果是當做季節, 蝦羔味定必更濃, 這味的確是誠意之作, 值得推介

咸檸梳打好似鹽水, 飲到最後無汽之餘更只得咸味, 咸檸還是配雪碧/七喜好

留意到餐墊檯紙句『我哋想你食得好啲』, 好喜歡佢呢句slogan, 希望價錢都可以平d就好了
好喜歡佢呢句slogan
海南雞
下午茶餐牌
  • 海南雞飯
2010-05-22 11 浏览
很久沒有光顧過金寶旺角的總店,我每次光顧的時間,均是周六周日的下午tea-time時段,每次店內食客均不多,只有三五枱今次也是如此…… 有時諗,我眼見金寶的食客、生意唔算特別的好,為甚麼在OpenRice中食評的數目是那樣的多呢?今次叫了一碗越式牛丸湯河,湯底清香得來帶點鮮甜,幾好飲牛丸肉質幾爽口有彈性,口感不錯,可是湯河粉煮得不太熟透,有點河粉還是黏在一起的加上一杯冰凍鮮甜的三色冰,三十二元的一份下午茶餐,價值是可以接受的從前光顧金寶,總覺得舖面有點污穢,地下有點濕漉漉,給食客的印象不太好今次入內,問題總算改善了

今次叫了一碗越式牛丸湯河,湯底清香得來帶點鮮甜,幾好飲

今次入內,問題總算改善了
越式牛丸湯河
2010-05-22
2010-05-11 16 浏览
印象中係兩年前大病初癒後第一次光顧此店 所以印象頗深的 是日與老友也讚成食海南雞飯. 所以腦海內第一時間是閃出金寶店 只是六點半晚, 已有九成滿坐真奇境 小女子: 海南雞飯$42 : 雖然是脾位, 但全是有骨的雞, 對於嬌生慣養的都市人這明顯是缺點, 雖則雞肉也頗滑溜, 但無奈何雞味不足 餘下的分也是由雞飯賺返 飯雖然賣相真係麻麻, 灰灰黑黑的但薑味幾出, 亦有陣陣雞油和香茅的幽香飯物夠軟燸, 岩晒我口味 最敗筆係碗例湯, 超級無敵多味精, 只飲了兩口便放棄了 加油菜 加 $6 : 正常而且份量不小 雜錦拼盤飯 (名字只是大約) $42 : 朋友的, 她記炸得過了點火, 看也得知好燶喎 蒸粉包 : 粉皮底是暖暖的, 內裡的豬肉份量也夠多, 整個包包也漲仆仆, 面頭就有小扎肉同的蔥, 個人認為不雖額外點汁, 味道不錯的 無加一, 幾抵食 不過環境幾差, 地下很滑很多水用具也粘粘的, 不知會不會有下次 是次只持中性
印象中係兩年前大病初癒後第一次光顧此店
所以印象頗深的

是日與老友也讚成食海南雞飯.
所以腦海內第一時間是閃出金寶店

只是六點半晚, 已有九成滿坐真奇境

小女子:
雖則雞肉也頗滑溜, 但無奈何雞味不足
餘下的分也是由雞飯賺返
飯雖然賣相真係麻麻, 灰灰黑黑的
但薑味幾出, 亦有陣陣雞油和香茅的幽香
飯物夠軟燸, 岩晒我口味

最敗筆係碗例湯, 超級無敵多味精, 只飲了兩口便放棄了

加油菜 加 $6 : 正常而且份量不小

燶喎

面頭就有小扎肉同的蔥, 個人認為不雖額外點汁, 味道不錯的

無加一, 幾抵食

不過環境幾差, 地下很滑很多水
用具也粘粘的, 不知會不會有下次
是次只持中性
2010-05-08
2010-04-29 10 浏览
lunch 原來有set lunch, 坐低左先知, 好野! 不枉我搭車黎食! 仲有我最仲意平時晚飯叫既豬頸肉飯, 不過今次飽飽地, 叫個湯濛唔食得辣既我, 這個都可以, 少d辣仲好. 上枱好靚, 冇因價就貨, 同冕上出品一致, 碗上滿是香葉, 原隻大蝦(真係大!)三隻, 仲有片煎過(!!!)既大薯塊, 個口辣時碗裏又有三粒小番茄中和下.單係個湯濛, 味道超晒班, 己經好過好多出面$70-80 一碗懶高槁越南茶餐+ 汽水一罐$28,收費好有品, 坐得都舒服, 一個人黎食都好自在! 祝你長開常在!

!!!)既大薯塊, 個口辣時碗裏又有三粒小番茄中和下.

+ 汽水一罐

$28,收費好有品, 坐得都舒服, 一個人黎食都好自在!
祝你長開常在!
  • 青咖喱大蝦湯濛
2010-04-29 11 浏览
I went to this restaurant for lunch today but was very disappointed.I order a noddle with 雞絲扎肉 (lunch special), the taste of this was ok. But the quantity was not ok la, simply more onion and bean spouts in my bowl than acutally noodle. How much onion? not a handful or a bit that other restaurant offer.In my bowl there is at least a cup of sliced onions, If my noodles were to be divided into three parts, one and a half is onion, one part bean spout and only one half of it is noodles. After I a
In my bowl there is at least a cup of sliced onions, If my noodles were to be divided into three parts, one and a half is onion, one part bean spout and only one half of it is noodles. After I ate it, it was surely not enough for lunch, I have to got myself a bun to satisfy my hunger..... It is really not worth the $28 lunch special. (To make things clear, I am not a big eater, only eat half of what a regular portion of a normal diet).
I also checked the price for a rare beef noodle soup. It is $40 no drinks. Which is quite expensive for this location.
i would say i won't recommend this restaurant for anyone nor will I go again...
2010-04-29
2010-04-17 16 浏览
I had a quick lunch set here today - a shrimp & bean sprout noodle in curry soup with a can of pop (HK$28). It took almost 10 minutest to make the noodle. It taste really good. All three shrimps are big and fresh. The bean sprout was so many and the soup was excellent. It only cost HK$28. What can I say except the word "GREAT"?

2010-04-16
2010-02-23 20 浏览
話好難食又唔係...但係又講唔上好食羅..個海南雞飯...D雞鞋啦......D 飯先羅命, 濕到呢....好似泥咁, 成碗飯係啡色但係一D味都冇...我都係倒哂D醬汁落去撈飯黎食....叫左個鳳爪....冇乜特別好唔好食...~ ~"都唔算平羅...我諗我唔會再去~

話好難食又唔係...但係又講唔上好食羅..

個海南雞飯...D雞鞋啦......
我都係倒哂D醬汁落去撈飯黎食....

叫左個鳳爪....冇乜特別好唔好食...~ ~"

都唔算平羅...我諗我唔會再去~
2009-12-24
庆祝纪念
平安夜
出色的海南雞
醬爆蝦丸....比之前在九龍城食的沒太醬爆...但味道還可以!!!
雞油飯....好香的雞油味...食到最尾不會多出一滴油在碗內.......值得一讚....
中間位置的牛粒.....正!!!
2010-01-09 6 浏览
昨晚是第二次去旺角店. 感覺上呢間cook得好食的. 但係可能店細. 過九龍城總店. 好多炒菜都沒有. 每次入去都食海南雞飯. 白切雞好滑口. 就算雞胸都唔鞋唔un.油飯. 內有薑粒. 好好食. 不太油. 好大碗. 一個set. 還有一個中湯. 價錢算平. 仲叫左個香芧炸豬柳, 好入味. 一條條的豬柳. 炸得很香口. 地方光猛. 地下很乾淨, 位子有空間. 店員. 禮貌好好. 令人好舒服
昨晚是第二次去旺角店.

每次入去都食海南雞飯.
白切雞好滑口. 就算雞胸都唔鞋唔un.
油飯. 內有薑粒. 好好食. 不太油. 好大碗.
一個set. 還有一個中湯. 價錢算平.

仲叫左個香芧炸豬柳,
好入味. 一條條的豬柳. 炸得很香口.

地方光猛. 地下很乾淨, 位子有空間.
店員. 禮貌好好. 令人好舒服

2010-01-08
$61.50 (晚餐)
2010-01-07 11 浏览
今日專登去試食,因為咁多人都話好食。整體啲食物都熱,唔凍。4 個菜式: 海南雞飯-- 普通,唔覺得特別。如果佢係招牌菜,就唔多好(要求要高啲)。 蝦餅同春卷(小食) -- 好熱,味道唔錯。 咖哩牛腩(米蒙) -- 啲牛腩好似橡膠,咬唔到....結果放棄。不過,唔係好spicy。今日唔多人,啲客通常叫拼盆,香茅豬扖(米蒙),三寶飯同海南雞飯
今日專登去試食,因為咁多人都話好食。

整體啲食物都熱,唔凍。

4 個菜式:

蝦餅同春卷(小食) -- 好熱,味道唔錯。

2010-01-06
  • 蝦餅
2010-01-03 13 浏览
好耐之前就想黎食架啦到左今日終於完左我心願, 有機會食話哂舖頭名有"海南雞飯",咁我咪叫左個海南雞飯食點知個湯勁味精, D雞無咩雞味....仲鞋鞋地....個飯又油可能"泰式海南雞飯"同正宗既"海南雞飯 "唔同啦, 好失望誤信食評(定我既問題?),我諗下次都唔黎食啦
好耐之前就想黎食架啦
到左今日終於完左我心願, 有機會食

話哂舖頭名有"海南雞飯",咁我咪叫左個海南雞飯食

可能"泰式海南雞飯"同正宗既"海南雞飯 "唔同啦, 好失望

誤信食評(定我既問題?),我諗下次都唔黎食啦
2009-12-18 7 浏览
昨晚去食泰式的海南雞飯, 老婆建議不如試吓呢間, 見網上的肥雞相好像很美味, 相信都會幾好食咁或者天氣寒冷的關係, 餐廳只有六成滿, 二人吃半隻雞, 炸蝦塊, 咖哩牛腩配麵包一煲及牙車快沙律, 配以白飯&雞油飯各一碗先談海南雞 ~~ 雞肉有香味, 口感尚不錯, 不會太瘦, 有點凝固了的脂肪, 令入口更滑, 但又沒有"黃油"雞咁肥; 肉是有調味的, 但食多幾件就感覺咸了一點, 不要太咸的話會更好味的我地兩口子對個泰式的醬汁印象較好, 酸酸甜甜的, 沒有預期般辣, 好好味炸蝦塊 ~~ 一客三件, 大概廿吋的直徑, 不算很大件, 好彈牙, 作為一個小食都十分稱職咖哩牛腩配麵包 ~~ 賣相是頗吸引的, 用個小火爐把咖哩煲熱, 用小法包點熱辣辣的咖哩汁食, 風味十足, 不過麵包本身皮比較厚, 白麵包肉不多, 影響了口感, 這種麵包就咁食就好食, 但點咖哩食就一般了牛腩是煲到淋一淋, 但牛本身的味道便不重, 咖哩的味道就十分之好, 夠香, 不過我覺得唔夠辣, 像印度的咖哩一樣辣才合我口味牙車快 ~~ 名字很特別, 在餐牌上看才知是椰菜雞肉沙律, 可是叫了才後悔, 因
牙車快 ~~ 名字很特別, 在餐牌上看才知是椰菜雞肉沙律, 可是叫了才後悔, 因為我唔食生的椰菜的, 所以唯有用筷子揀哂雞絲來吃, 此菜色的味道完全是靠那越式魚露醬汁, 味道ok, 太太對這沙律大讚, 覺得好好味, 但我就不太接受了
晚餐來說, 都可以的, 店子的氣氛好像欠缺了泰國的氣色, 裝修只有一尊泰國的佛像是有泰國氣色, 座位雖不算窄, 但氣氛有點不夠, 食物合格, 最吸引的是價錢, 兩個人吃這麼的食物 (有半隻白切雞), 都只係一百九十五, 沒有加一服務, 此點值得鼓勵!
2009-12-17
2009-12-04 24 浏览
見咁多好食評, 咁同老公來試下lo, 叫了個海南雞飯, 木瓜雞絲沙律及雞絲扎肉湯濛. 木瓜雞絲沙律 - 都o.k., 雞絲扎肉湯濛 - 個湯超多味精, 我老公話條脷都痺哂.海南雞飯 - 飯黑麻麻, 唔係多開胃, 雞無雞味, 凍冰冰, 還有gelly 在雞皮下, 又有骨(泰式海南雞唔係去了骨咩?), 例湯好多油. 麻麻地.環境一般, 有的殘舊及污穢.

木瓜雞絲沙律 - 都o.k.,
雞絲扎肉湯濛 - 個湯超多味精, 我老公話條脷都痺哂.

環境一般, 有的殘舊及污穢.
2009-11-30
2009-11-27 7 浏览
終於等到吃金寶的大日子了!!!今次由你話事,確實難得!小店就起正花園街後面,平時我地都有去開附近食牛扒,搵路唔難~是日晚餐:- 醬爆蝦丸>> 男朋友指定必選之一.30蚊得兩粒,都叫交到貨!入面熱辣辣的蝦汁??漏出來,好好味! 泰式海南雞飯>> 好似去到有海南雞飯既地方都一定會叫!平日食開去骨,今次感覺肉少,個醬都好淡,可以不叫~ 精選拼盤>> 我地點菜時明明就指住連續3個菜(蝦丸, 海南雞, 精選).點知黎到面前時竟然變左越式拼盤都唔知.係男朋友發覺冇0左雞翼??定出現0左肉牛粒??先叫店員換過碟.賣相唔錯,個蒸粉餅好好食!只得一隻雞翼仲要冇味既....春卷脆, 蝦丸都好正! 椰汁糕>> 甜品當然唔少得~第一次熱食椰汁糕,味道不俗.份量就好似1/8 cake既大小.18蚊唔算太貴.人流唔算多,不過位置實在太窄,食得唔夠開懷~
終於等到吃金寶的大日子了!!!今次由你話事,確實難得!

是日晚餐:-

人流唔算多,不過位置實在太窄,食得唔夠開懷~
黎錯0左的越式拼盤
2009-11-21