咁啱嗰日入咗荃灣又諗唔到食咩, 發現自己好耐都冇食泰國嘢啦🥹🥹見到呢間嘅招牌就係明爐烏頭~所以諗都唔諗就入咗去啦🐟服務嗰日本身就坐二人枱, 黎完條魚同兩個餸之後基本上都好迫, 店家好好, 見到咁樣就直接幫我地加多咗張枱, 即使喺繁忙時間都主動咁樣做真係好值得欣賞🥹上菜嘅姨姨態度都好nice ~人情味小店😽🐟泰式明爐烏頭 $158一上枱就發現條魚真係好大條, 而下面都有個爐keep住滾住條魚🔥咁就唔怕凍哂啦, 佢亦都有跟一碗酸辣湯同酸辣汁。佢原本個湯底係偏清, 飲落去微微辣、酸酸甜甜, 好開胃。魚肉肉質嫩滑,蘸埋酸辣汁食簡直係絕配。湯底入面仲有大量菇同肉碎作配菜, 終於明白點解呢道餸係招牌🤩連唔食得辣嘅朋友都絕對冇問題呀。🐟沙嗲串燒(牛豬雞) $88/6串本身係冇串燒拼盤嘅, 不過店員話可以三款mix黎叫, 想食哂咁多款嘅朋友就記得同店員提出啦🙌🏻三款肉質都唔錯, 香茅味都幾出。佢哋嘅沙嗲醬係傳統嘅泰式花生沙嗲醬,整體上唔錯唔錯, 三款入面最推薦雞肉串😝🐟泰式肉碎四季豆 $78呢個四季豆食起上嚟都幾有鑊氣, 可惜就略嫌肉碎鹹咗少少🐟蝦頭油鮮蝦炒飯 $88炒飯熱辣辣夠哂鑊氣, 最緊要係主角

🐟服務

🐟泰式明爐烏頭 $158

🐟沙嗲串燒(牛豬雞) $88/6串

🐟泰式肉碎四季豆 $78
呢個四季豆食起上嚟都幾有鑊氣, 可惜就略嫌肉碎鹹咗少少

🐟蝦頭油鮮蝦炒飯 $88
炒飯熱辣辣夠哂鑊氣, 最緊要係主角嘅蝦肉質彈牙, 不過如果成個炒飯可以再重啲蝦味就好啦🥹

🐟芒果沙冰 $30
呢個沙冰真係好驚喜, 好重芒果味😍比起一般係泰國餐廳重芒果味極多, 大推大推!

📍金屋泰國菜館
荃灣楊屋道69-71號地舖

想了解更多有關減肥食譜同美食分享,就記得like同comment啦🤍
泰式明爐烏頭
沙嗲串燒(牛豬雞)
泰式肉碎四季豆
芒果沙冰
泰式明爐烏頭
沙嗲串燒(牛豬雞)
泰式肉碎四季豆
芒果沙冰
2023-11-01 117 浏览
🫕泰式拼盤呢個拼盤人多食就真係啱晒啦每樣野都有4件,一人一件唔使爭🤣,而且又夠香口,個人最鍾意就係串燒🍢,配埋個有花生味嘅沙嗲醬,真係幾唔錯🍜 泰式煎蠔餅其實就唔知泰式同潮州蠔餅🦪有咩分別啦,不過呢個上枱時都幾大碟, 又多雞蛋又多蠔🦪,而且新鮮滾熱辣鐵板🍳上,真係有加分😆🐷泰式滷水豬手滷水豬手好入味而且豬手炆得好,好食👍🏻🍲海鮮炒粉絲海鮮炒米粉上枱嘅時候新鮮滾熱辣,份量都幾足,而且味道幾好,下次都會再叫👍🏻👍🏻
🫕泰式拼盤

🍜 泰式煎蠔餅

🐷泰式滷水豬手
滷水豬手好入味而且豬手炆得好,好食👍🏻

🍲海鮮炒粉絲
2023-10-27 100 浏览
今日同屋企人去荃灣行街,我地都好鍾意泰國菜,經過見到一間門面很光鮮的泰國餐廳,於是決定起呢到食晚餐。餐廳掛上一些泰國畫作裝飾,店員安排我們坐卡座位,座位寬敞舒適。鮮菠蘿海鮮炒飯:我每次去泰國餐廳必點既菜色,菠蘿碗既炒飯,打卡一流,酸酸甜甜既味道,好好食。蟹肉芒果炒飯:芒果味很突出,調味唔會太咸,母親大人很欣賞這個炒飯。沙爹串燒6串:雞肉、牛肉、豬肉,每款肉類點了各2串,肉嫩多汁。馬拉盞炒通菜:調味適中,份量足夠。原個鮮椰青:鮮甜清爽口感,好新鮮既椰青,正到要刮埋入面既椰青肉黎食,好爽。🔎金屋泰國菜館 (荃灣)📍荃灣楊屋道69-71號地舖

馬拉盞炒通菜:調味適中,份量足夠。

🔎金屋泰國菜館 (荃灣)
📍荃灣楊屋道69-71號地舖
2023-10-25 221 浏览
荃灣嚟講呢間泰國嘢真係好好食,所以我都經常會過嚟呢度同屋企人食飯。今次就簡簡單單,叫咗五個餸首先係呢碟泰式滷水豬手,一上枱已經聞到好香嘅滷水汁味,令人食指大動。一啖入口feel 到佢肉質鮮嫩多汁,入口即化。滷水嘅香料味,比豬手吸收曬。每一啖都能感受到濃郁嘅滷水味同豬手嘅鮮美。跟住小食拼盤,可以講一講, 佢嘅擺盤真係好靚。小食拼盤可以話係泰國餐廳嘅考驗,一間餐廳出唔出色就睇佢。呢到有炸春卷、炸魚餅、炸蝦餅、雞串燒等。炸春卷外層酥脆,內部包裹著豐富的蔬菜馅。炸魚餅用魚同香料混合製成,口感鮮嫩多汁,香氣逼人。炸蝦餅外脆內嫩,咬落勁彈牙。雞串燒配嘅沙嗲汁相當之有風味,好獨特,加埋雞肉燒到外脆內香認真好食。整體嚟講呢一個小食拼盤做得相當之好,可以話標準以上,食一次就好似帶咗我返泰國咁。海鮮炒米粉佢用唔同嘅海鮮,好似蝦、魷魚等再加埋好多蔬菜配合豐富的香料炒埋。炒出黎嘅米粉口感軟糯,同海鮮的鮮甜相互融合,香氣四溢,風味獨特。泰式青咖喱雞用嫩滑的雞肉和新鮮的蔬菜,呢碟濃郁的青咖喱小小辛辣味道濃郁,帶有混合香料嘅風味。加埋佢雞肉鮮嫩、蔬菜爽脆,係一碟香辣好味嘅白飯伴侶。最後係佢嘅泰式蠔餅,蠔餅的外層酥脆
今次就簡簡單單,叫咗五個餸

最後係佢嘅泰式蠔餅,蠔餅的外層酥脆,內部有豐富嘅蠔肉同配料的香氣。每一啖都食到蠔仔嘅鮮甜,加埋佢配搭嘅醬汁,令整個蠔餅得到昇華,下次嚟都一定會再食返佢。
今次就簡簡單單,叫咗五個餸

泰式煎蠔餅
海鮮炒粉絲
泰式青咖喱雞
2023-10-17 82 浏览
放工約左朋友食晚飯,朋友好想食thai food於是揀左荃灣這間金屋泰國菜館,牆上掛左幾幅泰皇啲相片,坐左卡位坐得舒服。三個女人好肚餓,我地揀左以下菜式:牛,豬,雞串燒各兩串,味道野味,加埋個汁一齊食勁正原隻菠蘿海鮮炒飯蟹肉芒果炒飯泰國金柚子鮮蝦沙津馬拉盞炒通菜原隻鮮椰青x3 勁甜勁新鮮三個女人食到好飽好滿足,餐廳待應好nice 主動幫我地三條港女影相,呢間泰國餐廳整體不錯,一定有下次

三個女人好肚餓,我地揀左以下菜式:

牛,豬,雞串燒各兩串,味道野味,加埋個汁一齊食勁正
蟹肉芒果炒飯
泰國金柚子鮮蝦沙津
馬拉盞炒通菜
原隻鮮椰青x3
勁甜勁新鮮

2023-10-09 103 浏览
今日去開荃新天地,行過楊屋道見到間lunch set好抵食嘅泰國餐廳,就入左去試下喇😋🐣泰式海南雞飯(轉雞髀)($52+10)海南雞嘅肉質好滑,每舊都啖啖肉😍而油飯配上附上嘅醬料好惹味,油份都恰到好處,呢個價錢性價比好高👍🏻🍝曼谷鮮蝦炒金邊粉($52)金邊粉嘅份量好多,平時都幾大食嘅朋友食到最後都嗌飽🤣佢嘅味道亦同平時食開嘅pad thai一樣,甜甜酸酸咁, 亦炒得幾乾身下☺️🥬蒜蓉炒芥蘭($38)平時出街最怕係餐廳嗌菜又貴份量又小,呢份芥蘭份量都幾多而且唔貴☺️佢啲菜都炒得好青綠同新鮮,亦唔會太油,食落都好refreshing🥰🦀香芒軟殼蟹米紙卷($82)米紙卷一共有六舊,入面包住軟殼蟹,沙津菜同芒果,每舊都好足料,包到米紙卷好漲😍而米紙卷入面嘅配料食落都好夾,米紙皮軟硬度都岩岩好,唔會太硬或者太淋,一班朋友一齊share做前菜就岩晒咁😋🥤椰汁三色冰(跟餐$8)椰汁三色冰好好飲🤤 佢嘅椰奶味好濃但又唔會過甜,而三色啫喱都好有咬口,份量都好多☺️🍍菠蘿沙冰($30)估唔到餐廳嘅特飲咁有驚喜😍菠蘿沙冰都唔會太甜,但都有好鮮甜嘅菠蘿味,沙冰都整得好綿,唔會飲落有一大舊冰🧊評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

🐣泰式海南雞飯(轉雞髀)($52+10)

🍝曼谷鮮蝦炒金邊粉($52)

🥬蒜蓉炒芥蘭($38)

🦀香芒軟殼蟹米紙卷($82)

🥤椰汁三色冰(跟餐$8)

🍍菠蘿沙冰($30)

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
2023-10-01 113 浏览
🐮金屋泰國菜館🐮🐮#hkbeeflover_泰式🐮#hkbeeflover_荃灣• • • 🐮🐮評價🐮🐮#態度比味道重要 店員好客招呼周到🐮🐮評價🐮🐮泰式牛仔骨 😋烹調得恰到好處入味及軟腍一碟有五件牛仔骨黎講算大件🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量軟腍:✨✨✨✨牛味:🐮🐮🐮🐮泰式炒通菜 $38泰菜必點炒得惹味如果可以嫩啲就好泰式明爐烏頭 $158保持魚嘅鮮美配上泰式配料非常多鐘意食烏頭的可以試試椰汁千層糕 $20/4件由細到大最愛嘅傳統泰式甜點口感綿密椰汁香氣逼人原個鮮椰青 $33鮮椰青清涼解渴清香爽口為炎熱夏天添了一絲清甜• • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮金屋泰國菜館荃灣楊屋道69-71號地舖
🐮金屋泰國菜館🐮

🐮金屋泰國菜館
荃灣楊屋道69-71號地舖

椰汁千層糕
  • 泰式明爐烏頭
之前有時係荃灣 經過都有諗過試下,不過自從無係荃灣返工就好少經過楊屋度呢頭。今日收工同朋友終於可以試下!▪︎泰式拼盤▪︎ $138拼盤有 炸蝦餅、泰式魚餅、素春卷、燒雞串上枱小食夠熱,蝦餅同魚餅都好好味,蝦餅啖啖蝦肉又唔會太咸,味道岩岩好,熱辣辣好正,泰式魚餅有一陣香茅定泰式既味道,個人都幾鍾意呢個味。但反而燒雞串略嫌普通,不過肉質挺厚身,味道如果可以再入味小小會好啲,不過可能為左配返側邊個幾款醬汁,所以可能個肉整得比較唔算濃味。素春卷入面都幾有餡,不過可能比較鍾意食蝦春卷比較多,呢個食落就普通左。▪︎豬頸肉生菜包▪︎ $88呢個實在係好辣,連我食得咁辣都覺得辣, 本身 一開始係諗住嗌生菜包,但後尾都係嗌咗豬頸肉生菜包, 除咗豬頸肉,入面配菜仲有洋蔥、青瓜、芹菜、紅椒,其實個味幾惹味酸酸辣辣咁,用菜包住好爽口又清新,不過如果可以少返啲辣會好好多😂所以我地都食剩左。。。🤫▪︎鮮菠蘿海鮮炒飯▪︎ $98呢個菠蘿炒飯我同朋友都清曬成個,實在係太好食,同埋整個配搭都好好味,菠蘿鮮甜,肉鬆、腰果、雜豆、炒蛋配埋個炒飯真係一流👍👍👍但入面仲有我唔食既提子乾😹黎食既朋友一定要叫呢個炒飯!!!近鏡影個足料樣😋😌

今日收工同朋友終於可以試下!

▪︎泰式拼盤▪︎ $138
拼盤有 炸蝦餅、泰式魚餅、素春卷、燒雞串

▪︎豬頸肉生菜包▪︎ $88

▪︎鮮菠蘿海鮮炒飯▪︎ $98

黎食既朋友一定要叫呢個炒飯!!!

近鏡影個足料樣😋😌👍

▪︎泰象啤▪︎ $24 small

食飯啤一啤,為餐飯增添下氣氛,
即刻chill左(唔係醉左)😂🤣

▪︎ 椰汁西米糕 ▪︎ $20/4件
椰汁西米高超級好食!!!

佢個底仲有芋頭粒,下一次經過都一定要買返屋企食,因為有時都會買呢款食,但暫時覺得呢間係 最好食❤️

(餐牌)

整體黎講,都會係一間會返轉頭既泰菜館,
平日黎講都見算多人黎食,keep住都有客,見到隔離枱嗌魚類同湯類,下一次我都要黎試下其他菜式。😎
2023-09-11
2023-09-09 146 浏览
🍱泰式拼盆每樣野都有四件,其實差不多係每次都會叫個拼盤,樣樣都可以試下,今次呢個拼盤幾樣嘢味道都唔錯特別欣賞佢嘅串燒杯沙嗲醬好食得嚟又幾惹味🥬泰式炒通菜炒通菜有少少辣,夠惹味,好好食 🥥椰奶雞湯(小)叫咗個細嘅都有六碗左右,味道幾香椰奶味,少少偏酸,味道都OK,同埋都幾多雞件🐠🐠泰式明爐烏頭呢條烏頭幾大,差啲食唔晒,肉質幾新鮮,店員再另外攞多一碗湯過嚟,唔夠湯可以自己再加,呢樣幾細心,而且好少地方有🦐泰式鮮蝦炒金邊粉金邊粉炒得幾均勻又夠味,鮮蝦都算大隻,下次可以encore🥭芒果糯米飯芒果幾鮮甜,夠香冇酸味。糯米飯係雙色糯米飯,糯米保留左有啲咬口,椰漿上枱時都幾熱,整體來講都算幾好👍🏻而且比起好多地方份量都大好多👍🏻👍🏻

🍱泰式拼盆

🥬泰式炒通菜
炒通菜有少少辣,夠惹味,好好食

🥥椰奶雞湯(小)

🐠🐠泰式明爐烏頭

🦐泰式鮮蝦炒金邊粉
金邊粉炒得幾均勻又夠味,鮮蝦都算大隻,下次可以encore

🥭芒果糯米飯
  • 芒果糯米飯
  • 泰式煎蠔餅
  • 馬拉盞炒通菜
小編有次經過呢間餐廳,見泰式風情十足,而且長期都好多人食,就bookmark左佢。今日同朋友慶祝生日終於試到啦,而且仲有好好嘅體驗! 🧆泰式拼盤 $138 泰式拼盤入面都有幾款小食,包括蝦餅、炸魚餅、春卷、串燒雞,配搭咗三款唔同嘅醬。雞肉串燒記住點沙嗲汁,味道更好食!拼盤嘅小食全部都熱辣辣,好香口!小編建議大家記住襯熱食! 🐟泰式明爐烏頭$158 泰式明爐烏頭有大半手臂咁長,味道酸酸甜甜,啲魚肉好滑而且一啲都唔腥!餐廳 更會隨魚俾多碗汁你,怕煮乾左條烏頭會唔好食,好貼心呀! 🍝泰式鮮蝦炒金邊粉 泰式鮮蝦炒金邊粉整體炒得好好,金邊粉唔會痴埋一PAT野,條條分明,而且酸甜味道好適中!鮮蝦都算幾大隻,而且口感都幾彈牙! 🦪泰式煎蠔餅 $78 泰式煎蠔餅係用鐵板上,上枱嗰陣仲係好熱!蠔餅煎得金黃香脆,而且蠔仔份量非常多,啖啖食落去都咬到蠔仔 🥭芒果糯米飯 $50 芒果糯米飯分別由紫糯米同白糯米組成,兩種糯米都好香糯,配上大量椰漿,小編真係好滿足!不得不提吓啲芒果,係好香甜嘅水仙芒,而且係熟透又靚仔嘅芒果! 小編要係呢到讚下餐廳嘅員工,因為佢地真係好有禮貌,好細心,又會主動加水,服務嚟講,係小編

🧆泰式拼盤 $138

🐟泰式明爐烏頭$158
更會隨魚俾多碗汁你,怕煮乾左條烏頭會唔好食,好貼心呀!

🍝泰式鮮蝦炒金邊粉

🦪泰式煎蠔餅 $78

🥭芒果糯米飯 $50

小編要係呢到讚下餐廳嘅員工,因為佢地真係好有禮貌,好細心,又會主動加水,服務嚟講,係小編最近去過嘅餐廳中嘅TOP 3!
2023-09-05 154 浏览
喺荃灣見呢間鋪頭都好耐,但入去食都係第一次,今次叫咗幾樣嘢食泰式拼盆通常包含了多種小吃和開胃菜,如泰式春卷、炸蝦餅、泰式魚餅、串燒等。一次過品嚐到多種泰國風味,非常適合一班朋友分享。泰式炒通菜係一道經典嘅泰國菜。佢清炒嘅方式將通菜、蒜蓉、辣椒等配料炒熟,味道香辣鮮美,認真開胃。椰奶雞湯,亦都係一道經典嘅泰國湯品。用椰奶為基礎,加入雞肉、香茅同其他香料,味道濃郁香濕,微辣。泰式明爐烏頭將烏頭放係鐵盤上面煮熟。呢道菜帶有酸、辣、甜和鹹的平衡,富有層次感。呢間舖頭仲會額外比多一兜湯嚟等你主刀光嘅時候慢慢再加入佢獨特調味過嘅濃湯。泰式鮮蝦炒金邊粉係一種受歡迎的泰國炒麵款式。金邊粉同新鮮蝦肉、蔬菜一齊炒熟。再用佢獨特嘅調味,味道鮮美,結合了金邊粉嘅彈性同蝦肉的鮮甜。芒果糯米飯,黏軟口感同芒果的甜蜜香氣,本人非常喜愛。

芒果糯米飯,黏軟口感同芒果的甜蜜香氣,本人非常喜愛。

椰奶雞湯
芒果糯米飯MangoRice
2023-09-04
椰奶雞湯
芒果糯米飯MangoRice
  • 芒果糯米飯
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
2023-09-04 101 浏览
小炒皇夠晒鑊氣同惹味,好大碟同好多料,抵食,好好送飯,會列入必點項目容記第一咀原本想叫椒鹽魷魚,但係見到呢個幾特別。上枱時都幾熱,外皮炸漿幾脆口同埋有調味,味道幾好,而且墨魚咀夠大粒好有咬口士多啤梨骨甜酸度啱啱好,小脆但唔鞋口,亦都唔韌,幾岩呢個食肉獸美極香煎大海蝦啲蝦肉都算彈牙,而且煎大蝦真係超級香,煎完之後又超級香口,味道幾好,值得encore海皇撈粉絲呢部嘢夠晒大煲,超多粉絲勁多料,叫咗呢個等如一個炒飯,真係必食!
小炒皇

容記第一咀

士多啤梨骨
甜酸度啱啱好,小脆但唔鞋口,亦都唔韌,幾岩呢個食肉獸

美極香煎大海蝦

海皇撈粉絲

2023-08-27 1555 浏览
星期六晚食周圍都人多而且我地人又多都係打去book 定位又吾洗等一早上網已經睇定有咩叫人多好處就係可以食多點吾同的野①青芒果絲炸鱼沙律辣度可以有得選要左微辣甜甜地又酸酸地開胃②碎肉生菜包(走辣)走左辣有點甜味生菜新鮮爽脆豬肉肥瘦比例適中,醃料充足③泰式煎豪餅煎蠔餅用鐵板上🔥一上枱仲係滋滋聲而且入面十分足料🦪勁多蠔仲隻隻都大隻見多人推介就試試自問我就覺得一般④泰式卤豬手見有人話有大量菜心墊底成餐都吾多菜就叫左呢個豬手炆得夠鬆軟富骨膠原的豬手皮及肉均非常嫩滑鹵水味道吾夠鹹,鹵水味再重一點更完美⑤鮮菠蘿海鲜炒飯呢個好耐無食⑥ 沙爹串燒(豬+牛+雞)醬上串燒可以mix就每樣都叫左2串沙爹味道係帶甜,花生味濃仲有絲絲香茅味揸多啲沙爹醬食多幾串都唔覺得漏⑦泰式香茅燒雞 (半隻)服務員建議燒雞好香 唔油又唔點醬甘食都吾覺得好乾身咬落去啖啖肉有汁⑧芒果糯米飯拼盤(8款)食到最後又點可以無甜點識叫一定叫呢款拼盤吾洗諗又多款重點佢地的甜品吾會太甜原全係我喜歡的甜度2 x 椰青超清甜消暑正藍莓啤酒 x4 glass1 x 椰汁三色冰1 x 凍檸檬
星期六晚食周圍都人多
而且我地人又多
都係打去book 定位又吾洗等
一早上網已經睇定有咩叫
人多好處就係可以食多點吾同的野

①青芒果絲炸鱼沙律
辣度可以有得選要左微辣
甜甜地又酸酸地開胃

②碎肉生菜包(走辣)
走左辣有點甜味
生菜新鮮爽脆
豬肉肥瘦比例適中,醃料充足

③泰式煎豪餅

見有人話有大量菜心墊底成餐都吾多菜
就叫左呢個
豬手炆得夠鬆軟
富骨膠原的豬手皮及肉均非常嫩滑
鹵水味道吾夠鹹,鹵水味再重一點更完美

⑤鮮菠蘿海鲜炒飯
呢個好耐無食

⑥ 沙爹串燒(豬+牛+雞)醬上
串燒可以mix就每樣都叫左2串
沙爹味道係帶甜,花生味濃仲有絲絲香茅味
揸多啲沙爹醬食多幾串都唔覺得漏

⑦泰式香茅燒雞 (半隻)服務員建議
燒雞好香 唔油又唔點醬甘食都吾覺得好乾身
咬落去啖啖肉有汁

⑧芒果糯米飯拼盤(8款)
食到最後又點可以無甜點

2023-08-23
庆祝纪念
生日
2023-08-23 116 浏览
荃灣咁多嘢食,食咩好?今日去荃灣探朋友,朋友就帶咗我去食泰國菜。餐廳是泰國式裝修,簡單舒適。座位與座位間不算太闊落,客人滿滿,熱鬧非常。😋是日選擇:1️⃣泰式紅咖喱豬柳🍽豬柳肉質嫰滑,配上紅咖喱更惹味。2️⃣泰式拼盤(蝦餅、魚餅、串燒、春卷)🍽蝦餅彈牙,魚餅味道濃,雞肉串燒配上沙嗲醬美味,春卷餡料十足。3️⃣馬拉盞豬頸肉炒勝瓜🍽勝瓜及豬頸肉份量多,辣辣地,令人好開胃。4️⃣椰汁千層糕🍽千層糕口感軟糯,喜歡泰式風味的朋友一定要試試。5️⃣西米椰汁糕🍽濃濃的椰香,椰奶味香,椰汁西米糕香甜卻不膩口。

😋是日選擇:
1️⃣泰式紅咖喱豬柳
🍽豬柳肉質嫰滑,配上紅咖喱更惹味。
2️⃣泰式拼盤(蝦餅、魚餅、串燒、春卷)
3️⃣馬拉盞豬頸肉炒勝瓜
🍽勝瓜及豬頸肉份量多,辣辣地,令人好開胃。
4️⃣椰汁千層糕
🍽千層糕口感軟糯,喜歡泰式風味的朋友一定要試試。
5️⃣西米椰汁糕
🍽濃濃的椰香,椰奶味香,椰汁西米糕香甜卻不膩口。
2023-08-21
2023-08-18 130 浏览
🚩荃灣楊屋道🚩約左朋友食🇹🇭泰國菜😚😚😚成日經過都見到呢間泰菜餐廳金碧輝煌😀所以今日同朋友約食呢間餐廳☺️🥬碎肉生菜包 $88 (可走辣🌶️)今次要走辣,因為生左粒大飛滋既關係,雖然今次走咗辣以為冇咁惹味,但係佢竟然都重香茅同酸酸辣辣咁,都一樣咁好食😍😍😍🌱馬拉盞炒通菜 $72大大碟既菜,點都會有少少既辣😀😀😀🦐泰式鮮蝦炒金邊粉 $88熱辣辣既金邊粉好有鑊氣,旁邊仲有花生碎同菜寶,將佢地撈勻,食每淡面都有菜寶,感覺好有咬口🥰🫶🏻💡座位寬敞,仲有卡位坐,坐得舒服又可以坐耐d☺️除左泰式小菜,我仲見到佢有各式各樣既泰國糕點😍好想食,但我已經好飽了🤣🤣🤣📍 金屋泰國菜館 (荃灣)🗺️ 荃灣楊屋道69-71號地舖
🚩荃灣楊屋道🚩

🥬碎肉生菜包 $88 (可走辣🌶️)

🌱馬拉盞炒通菜 $72
大大碟既菜,點都會有少少既辣😀😀😀

🦐泰式鮮蝦炒金邊粉 $88

📍 金屋泰國菜館 (荃灣)
🗺️ 荃灣楊屋道69-71號地舖