2024-08-18 25 浏览
雖然明知道這種茶餐廳做街坊生意唔憂做,食物又不是特別好吃,真是攪不懂店家憑什麼囂張?尤其是那個戴眼鏡的收銀,三度對她好聲好氣說話是不能的,可能因為她覺得自己是負責管錢的老闆娘才會有持無恐。而在這店受氣都不是第一次,平時下午茶時間,全店本來就沒多少人,而且都已經坐下了準備叫食物,服務員竟然都不讓坐卡位,要求起身讓出位置,最可悲是到吃完了,走的時候那些珍貴的卡位仍然是空置,下午茶時間都對座位如此吝嗇,可能都是打工的,沒必要對客人客氣。但自問也沒有提出什麼過份要求,假如店家繼續維持這種服務態度,那麼只能祝店家生意興隆!
2022年6月9日星期四上午於藍田站🚉轉乘九巴213M 往中學地盤時,上到安達臣安達邨善達樓遇上一位粗心大意,不顧道路安全的同學。導致全車起訌。當天全車人直接於安達邨善達樓下車,去到金源茶餐廳的安達分店等外賣早餐,同樣被安泰邨金源茶餐廳的姐姐認到。🤣當天外賣,滑蛋三文治。由於自己漏掉把麵包式焢底🤦🥲,有點美中不足,以及滑蛋太過香滑🤣。以及,當天跟餐熱檸水🍋🥛。熱檸水太清新,而且檸檬非常大片。🤣

滑蛋三文治

熱檸水

2022-06-09
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
早餐
滑蛋三文治
熱檸水
第一次去安達邨探訪朋友,先一起在她家樓下的茶餐廳食個下午茶。位於山上的屋邨,也沒有選擇可言。朋友選芝士豬扒包,我就來份菠蘿油吧!菠蘿油的賣相一般,脆脆的外層比起包身細了一圈,又不夠金黃鬆脆。味道亦遜色,菠蘿包不夠軟熟,夾著的那層牛油又不是又大又厚的鮮油,完全不夠滋味!完全不值$25的價錢,凍飲還要另外加錢啊!!芝士豬扒包伴薯條,上桌時,豬扒包已切半,方便食用!麵包夠脆身,不會太硬,豬扒易咬得來帶點嚼勁,而且帶點肉汁,加上芝士香,芝士豬扒包反而質素不錯!薯條暖暖的,幾脆身~~在山上沒什麼選擇,只能在餐牌中揀出一些好吃一點的食物吧!!

菠蘿油
芝士豬扒包

在山上沒什麼選擇,只能在餐牌中揀出一些好吃一點的食物吧!!
2021-10-14
2020-10-14 950 浏览
還記得在呢間餐廳新開時有同家姐一起來食過晚餐,當時我地一人order一份嘢食,記得係麵類食品,食完覺得難食到極點,心想唔會再來食。唯今日得閒沒嘢做,附近餐廳都食到七七八八,就再一次來呢間餐廳試試水溫,嘗試唔同野食。我地兩個人食下午茶時段,一共就order咗五款茶餐廳常見啲嘢食,都算應有盡有,炸雞髀, 薯條, 菠蘿油, 漢堡包, 炸豬排, 西多士, 肉醬意粉。我就一款款說明下啦,啲水平真的差別好大。首先,就係最值得讚👍👍 豬排cheese漢堡包。呢款真係好食到沒得彈,個包同M記或者其他餐廳唔同,佢係好脆好脆又新鮮。豬排雖講唔上頂級,但整體食落真係耳目一新,值得專門去試。跟住就係,個炸雞髀,薯條同炸豬排(單買)啦,呢三樣我就得係正常水平。雞髀唔夠外面生炸好食,汁唔同而且皮都唔夠脆,但都接受到。而薯條就係一般般,唔係好脆但絕對比“ 小洋蔥 ”啲薯條好食。 而炸豬排勒...ummmm.. 肉就好似唔係好入味,而且應該炸太耐,好難形容,唔係難是,但我應該唔會再食。最後就係最令我絕望...真係好絕望... 肉醬意粉! 肉醬意粉呀.. 西多士同凍奶茶都一齊講,呢一切都係甜度問題。事先利申,本人都幾食
還記得在呢間餐廳新開時有同家姐一起來食過晚餐

唯今日得閒沒嘢做

我就一款款說明下啦,啲水平真的差別好大。

首先,就係最值得讚👍👍
豬排cheese漢堡包。

最後就係最令我絕望...真係好絕望... 肉醬意粉! 肉醬意粉呀.. 西多士同凍奶茶都一齊講,呢一切都係甜度問題。事先利申,本人都幾食得甜嘢,平時飲奶茶都係全糖。

我地啱啱order完嘢食,第一個上臺當然就係嘢飲啦,咁我呢就係飲凍奶茶,一入口我就有少少後悔啦,因為我唔記得話要少甜。當然,沒比較就沒傷害,至於有幾甜呢,當西多士來到,我地加咗唔少糖漿落去,切一刀,食落去。哇.... 我好驚訝,我都幾確定唔係糖漿問題。我完全feel唔到西多士有甜味,真係好誇張。

但但但但,最誇張係,當個肉醬意粉來到....
我試咗一下...真係好絕望。
點解我個肉醬意粉...可以同全糖凍奶茶差唔多甜. excuse me? 認真,real. 我第一次咁唔想食...
但為了卑面間鋪..我用凍奶茶來送啲肉醬意粉落肚... 而個甜度來自肉醬意粉...
不想多說...以前加埋宜家,我絕對唔會再食麵食

2020-10-14
  • 芝士豬排漢堡
2020-06-14 688 浏览
一年一度嘅端午節又到啦,今日去左親戚屋企玩包糉,搞左一個上午,大家都有啲餓,又要補充啲包糉材料於是一齊落去食個下午茶,順便鬆一鬆。呢個沙嗲牛肉包幾特別,好少系茶餐廳見到,個包似系熱狗包個種,長長的,如果有炕底更加好炸雞翼薯條,雞翼好入味,吾咸味道剛剛好,炸得夠香口吉列豬扒湯米線,米線跟餐牌圖片不符,餐牌上有炸菜等配料系米線上,跟上枱的不一樣呢,有違反商品說明條例啊!好彩個吉列豬扒都幾好食,炸得剛好,豬扒質感都好食

炸雞翼薯條,雞翼好入味,吾咸味道剛剛好,炸得夠香口

2020-06-12
2020-05-17 360 浏览
逢假日我都好鍾意落到金源食早餐,沙爹牛肉麵係我最喜歡的一個餐,麵質好有彈性,湯底又好,沙爹醬包住的牛肉,可以講這個師傅做出來的火候非常之好,真係好值得讚 另外我每次都叫双炒蛋,蛋炒得好滑,好嫩 ,係屋企係做唔到這個效果 !
2020-01-19 395 浏览
早上11:35分到,叫早餐,個侍應話冇,但早餐餐牌寫住去到11:45,我問佢點解,佢唔願意咁答冇就冇,我問咁不如以後寫11:00,食材同常餐一樣,點解常餐就有,早餐你話冇就冇,今時今日咁嘅服務態度,如果你唔係咁獨市,你都唔駛至意有運行。叫杯凍奶茶黎抔凍咖啡,叫個侍應,佢喺我面前行過,見倒你扮望唔倒你,再叫佢,黑曬面咁,我話黎錯野飲,佢望住我,攞起抔野乜一啲歉意都冇,只係喺度問我邊個俾你㗎,我心諗,我叉知,一絕!以後唔會幫襯!
2019-05-30 701 浏览
今次試豉椒蒸排骨,啫啫通菜煲,鹹蛋蒸肉餅,海南雞豉椒排骨 網絡大嚿 但食落唔會嚡肉質幾嫩口 啫啫通菜好有鑊氣好夠味鹹蛋蒸肉餅同平時差唔多冇特別平價海南雞雞肉好嫩 冇骨 醬汁調教得唔錯
今次試豉椒蒸排骨,啫啫通菜煲,鹹蛋蒸肉餅,海南雞
鹹蛋蒸肉餅同平時差唔多冇特別平價
海南雞雞肉好嫩 冇骨 醬汁調教得唔錯
2019-04-08 401 浏览
久違的假期,訓到兩點先起身。屋邨頹食選擇不多,正煩惱食咩之際,諗起樓下有間金源茶餐廳一直都沒有試過🤩下午茶來講,金源茶餐廳都算幾多選擇。但話明頹食,當然就連諗都懶,唔該要個常餐A😎沙爹牛麵的湯底不算太濃,但塊牛嘅口感尚算可以,份量也不會太少,至於個麵嘅硬度都唔錯唔會太腍👍而個豬仔包就遜色左少少,中間嘅煉奶太少食落唔咩味道,不過個包應該有烘過,口感唔算太差🙂至於火腿庵列就不過不失,普通茶餐廳水準🙂總括而言,食物質素ok,環境舒服唔會太多人,以一個38蚊嘅常餐來講都算幾抵食,不失為頹食嘅好選擇❤️
久違的假期,訓到兩點先起身。
屋邨頹食選擇不多,正煩惱食咩之際,
諗起樓下有間金源茶餐廳一直都沒有試過🤩

下午茶來講,金源茶餐廳都算幾多選擇。
但話明頹食,當然就連諗都懶,唔該要個常餐A😎

至於火腿庵列就不過不失,普通茶餐廳水準🙂

2019-04-07
2018-11-14 469 浏览
第一次去呢區,冇乜餐廳揀,就求其入左一間茶餐廳。叫咗兩個午餐,一個飯一個麵,黎到勁細碟,個粟米斑塊雪魚就預左,個汁完全冇味,得d咸味。。。炒麵味道正常,但從未見過咁細碟,仲要係茶餐廳,真係唔夠飽😂最搞笑係個侍應,拎住托盆過黎放低杯飲品,竟然叫我拎開枱面d野俾佢放個托盆,但明明張枱有位,而且佢只係放低一杯野飲,其他都唔係呢枱嘅。。。
第一次去呢區,冇乜餐廳揀,就求其入左一間茶餐廳。
炒麵味道正常,但從未見過咁細碟,仲要係茶餐廳,真係唔夠飽😂
2018-11-11
2018-08-24 428 浏览
由安泰行到安達附近無乜好食,就試下呢間本身見牌都5x諗住試下佢個招牌咖哩牛根腩坐左成10分鐘都無人主動泥落單搞左陣個飯終於泥成66蚊點知成兜薯仔,薯仔都未蚊林味道一般但呢個價真係有d貴坐都算唔錯附近無乜野食都係焗住呢到食
由安泰行到安達附近無乜好食,就試下呢間
本身見牌都5x
但呢個價真係有d貴
坐都算唔錯
附近無乜野食都係焗住呢到食
2018-05-09 484 浏览
係同事叫先會黎呢間食嘅,平時食快餐,都算叫夠食...但一食米線餐,今日連平時好細食嘅一個女同事都要問姐姐可唔可以多米粉!我今日叫左牛丸牛展米線小辣碗野黎到,牛丸兩粒,牛展三薄片....我見同事嘅魚蛋係有3粒嘅...我仲專登問阿姐,牛丸得兩粒?阿姐話係呀,雙拼得兩粒....牛丸不過不失,牛展夠稔夠入味!👍🏻湯底還好...
係同事叫先會黎呢間食嘅,
平時食快餐,都算叫夠食...
我今日叫左牛丸牛展米線小辣
碗野黎到,
牛丸兩粒,
牛展三薄片....
我見同事嘅魚蛋係有3粒嘅...
我仲專登問阿姐,牛丸得兩粒?
阿姐話係呀,雙拼得兩粒....
牛丸不過不失,
牛展夠稔夠入味!👍🏻
湯底還好...
2018-01-03 550 浏览
放學來吃個飯 海南無骨雞飯整體味道還不錯 還送湯吃得很飽 也很有滿足感 一個人吃份量有點太多因為它的飯很大碗 兩個人吃應該剛剛好 這裡的海南無骨雞真的很好吃 味道超級讚還不錯吃
放學來吃個飯
海南無骨雞飯整體味道還不錯 還送湯
吃得很飽 也很有滿足感 一個人吃份量有點太多
因為它的飯很大碗 兩個人吃應該剛剛好
這裡的海南無骨雞真的很好吃 味道超級讚

還不錯吃
2017-06-21 665 浏览
連續落左幾日雨,唔想搭車出去食飯就落樓下買個外賣。明明揀左個有多士炒蛋同牛肉麵既餐,點知間茶餐廳既呀姐話落錯單,落左哩個自選三餸麵食,又話冇得改,焗住我要左哩個餐咁個三餸米粉有炒蛋、沙嗲牛肉同午餐肉。炒蛋都幾多、但過熟不夠滑。牛肉冇咩特別,唔焾都唔會太鞋。午餐肉就係普通既午餐肉。整體黎講係普通但未至於太油太難食,但員工落錯單唔改真係有啲難理解⋯⋯
連續落左幾日雨,唔想搭車出去食飯就落樓下買個外賣。

自選三拼麵套
2017-06-21
等候时间
5 分钟 (外卖自取)