2019-04-06 618 浏览
因為好掛住呢度既小籠包,突登搵籍口同老公黎奧海城shopping呢度既小籠包皮薄涵靚不用多說了,內裡的湯才是精髓!肉絲炸面實而不華,廚師功夫了得。手撕雞加埋青瓜同食味道一流,可惜份量太少了。上湯浸紫薯苗唔係度度都食到,豆苗嫩滑加埋健康既紫薯,排毒養顏.雪菜肉絲炒年糕是醫肚之首選~素燒鵝外面煎到脆卜卜但內裡仍很Juicy呢.
呢度既小籠包皮薄涵靚不用多說了,內裡的湯才是精髓!

肉絲炸面實而不華,廚師功夫了得。

手撕雞加埋青瓜同食味道一流,可惜份量太少了。

雪菜肉絲炒年糕是醫肚之首選~

素燒鵝外面煎到脆卜卜但內裡仍很Juicy呢.

• 素鵝
  • 雞絲粉皮
2019-03-24 734 浏览
星期六係奧海城要搵地方食晚飯都唔易😂呢間我6:00即係去拎飛,好快就已經有位坐。不過我估如果遲少少去就已經要等,因為我6:00去到時已經好多人排隊拎左飛。原本係想叫佢套餐,$1680 6人餐,都好抵食,同埋侍應話呢d套餐仲會大碟D, 但因為大家都唔係好肚餓驚食唔哂會浪費,所以轉散叫。呢度有好多類型既茶,我地揀左人參烏龍試下,正喎,有淡淡回甘既味道👍🏻前菜,個腎幾好味依家愈黎愈少地方銀絲卷係一梳梳,雖然呢個唔算做得好出色,但係都算係咁架喇,因為我真係好鍾意食銀絲卷😂豬扒拉麵,個豬扒幾好,唔會太乾個炸粉亦唔厚👍🏻清清地幾好玫瑰骨d細路好鐘意食呢個小籠包好食呀!皮薄又juice!同埋佢唔會做到好易穿,必食👍🏻呢個擔擔麵我就覺得麻麻啦真係😅佢個味唔係平時既擔擔麵味,好重花生香但又無乜香辣味咁,可能係我唔識欣賞,食慣左一般既擔擔麵😂😂呢個松子角炸得好好,炸粉唔厚又脆,肉質又滑!砂鍋雲吞雞,唔錯,清甜同埋雲吞好食🤤其實話唔食唔食都叫左好多野食😂😂總括黎講呢間食物都好好,而且坐得好舒服,好岩一家人一齊食飯!

前菜,個腎幾好味

豬扒麵

豬扒拉麵,個豬扒幾好,唔會太乾個炸粉亦唔厚👍🏻

清清地幾好

玫瑰骨d細路好鐘意食

松子魚

呢個松子角炸得好好,炸粉唔厚又脆,肉質又滑!

砂鍋雲吞雞

砂鍋雲吞雞,唔錯,清甜同埋雲吞好食🤤

其實話唔食唔食都叫左好多野食😂😂

松子魚
2019-03-18 435 浏览
想不到辦完要事後已經不知不覺到了下午茶的時間,既然已到了下午茶的時間,我唯有將下午茶當作我的午餐吧。隨便的找找附近餐廳,發現這裏有「金滿庭京川浥菜館」,我便不說二話到此用膳。坐下不久後,他們便呈上下午茶的餐牌,發現他們的下午茶相當超值,下午茶時段竟然免收茶芥和加一。一口小籠包只要加$28便可以嚐得到一口小籠包,由於價格相當便宜,所以我以為這小籠包只有兩件,誰不知小籠包來到的時候有四件這麼多,要我一人來消滅它真的有點多,不過他們的小籠包確實是不錯,所以不忍心浪費了小籠包而吃掉了它們。小籠包皮薄餡靚,肉香味相當濃郁之餘又鮮甜,同時又充滿湯汁,真的不錯!招牌擔擔麵喜歡吃花生味東西的我,那當然在餐牌上點下招牌擔擔麵。擔擔麵的湯底有着頗濃郁的花生香味,內裏還有不少花生碎和肉碎,所以每呷一口湯頭都嚐得到花生和肉香味。其實擔擔麵配上頗香濃的湯頭,味道確實是不錯,不過湯頭的辣味有點不夠,所以吃上去未夠惹味而變得有點失色!還以為下午茶時段價格比較便宜,質素便會有所下降,誰不知他們能夠保持質素之餘,份量又沒有變小了,的確值得一讚!

招牌擔擔麵

午餐
2019-03-13 369 浏览
約了一班同事食餐晚飯,同事就叫我搵定間正嘢,之前都食過九龍灣金滿庭分店,今次方便同事,就揀咗奧海城呢間分店。自己先拎飛攞位,職員姐姐提提我最好齊人先拎枱,其實已留定位俾我,七點前少少入座就最佳,因可以坐好耐。坐低咗,當然叫壺碧螺春,飲後帶點回甜及花果香。之後朋友嚟齊,當然係點餐,諗過度過,都係叫個六人套餐化算啲。6人套餐 $1680,未計加一。滿庭三小碟,六款裡可選三款,就選咗水晶肴肉、花雕醉雞及招牌燻魚。肴肉一口,肥肉不膩。醉雞嫩滑,慘滿花雕香味。燻魚野味,果汁開胃。另外叫了一口小籠包 (8隻) $68,皮薄,滿口湯汁。鍋貼 (四隻) $58 叫了兩份,也是另外叫,香煎脆口,滿滿肉汁。清炒河蝦仁,簡簡單單的一道菜,蝦肉都彈牙。砂窩雲吞雞(半隻)湯汁滑口,雲吞美味。蝦子蔥燒海參汁味香濃,海參香滑。鐵板京蔥爆牛肉上枱已嗅到陣陣鐵板香,熱騰騰嘅牛肉香口。招牌松子魚也是開胃菜,酸甜糖醋滷汁,魚肉炸制,食落口沒有成口炸粉,口感鮮甜、脆嫩。 招牌炒飯,炒飯加了蟹籽,唔太油膩。翅湯瑤柱浸腍白菜,食咁多肉,都係要食返啲菜。黃金棗蓉 (6粒),甜品真係有驚喜,食晒主菜,就叫侍應上甜品,原來係即叫即上,

坐低咗,當然叫壺碧螺春,飲後帶點回甜及花果香。

滿庭三小碟,六款裡可選三款,
就選咗水晶肴肉、花雕醉雞及招牌燻魚。
肴肉一口,肥肉不膩。
醉雞嫩滑,慘滿花雕香味。
燻魚野味,果汁開胃。

另外叫了一口小籠包 (8隻) $68,
皮薄,滿口湯汁。

清炒河蝦仁,簡簡單單的一道菜,蝦肉都彈牙。

砂窩雲吞雞(半隻)
湯汁滑口,雲吞美味。

蝦子蔥燒海參
汁味香濃,海參香滑。

鐵板京蔥爆牛肉
上枱已嗅到陣陣鐵板香,熱騰騰嘅牛肉香口。

招牌松子魚

招牌炒飯,炒飯加了蟹籽,唔太油膩。

翅湯瑤柱浸腍白菜,食咁多肉,都係要食返啲菜。

黃金棗蓉 (6粒),甜品真係有驚喜,食晒主菜,就叫侍應甜品,原來係即叫即上,熱騰騰嘅煎堆裡內藏紅棗蓉,外脆內軟,紅棗蓉甜味適中。

我哋一行7人叫了6人套餐 $1680,另加多兩個點心,真係食到飽,同事都話好味,真係無嚟錯地方
2019-03-07
  • 一口小籠包
  • 砂鍋雲吞雞
  • 花雕醉雞
2019-03-02 421 浏览
家父家母年中周遊列國無數,得知翌日又將遠遊,特意相約共進晚宴餞行。其實都系系屋企附近食個便飯,父母鐘意食中菜,於是就黎到金滿庭。平日金滿庭長期排隊,幸好今日準時六點就到,不用等候就直接被安排一張大臺叉燒系用鐵板上碟,除了本身燒烤蜜糖甜味,更有陣陣焦香味道,頗有風味。可惜豬肉略瘦,不過都幾有口感。至於松子魚是這裏的招牌菜,擺碟賞心悅目,新鮮的魚肉配上酸甜的醬汁確實開胃。京醬肉絲附送叉子燒餅,反而燒餅的芝麻香深得我心,但系肉絲肥膩且鹹味過重,實在可惜。白菜的湯底清新,難得上海菜可以做得清淡我們特意點了餃子做主食,豬肉餡味道一般,幸好調味清淡,再加上鎮江醋就是正宗的北方食法大家食得開心😋其實一家人一齊,就算粗茶淡飯都好好味

鐵板叉燒
京醬牛肉絲
叉子燒餅
白菜的湯底清新,難得上海菜可以做得清淡
翅湯瑤柱白菜
北京水餃
大家食得開心😋
其實一家人一齊,就算粗茶淡飯都好好味
2019-02-25
鐵板叉燒
叉子燒餅
翅湯瑤柱白菜
北京水餃
2019-02-23 370 浏览
金滿庭某情度上我是每一兩個月就來打吓卡既飯堂 無他既...小籠包皮薄多汁,不易穿,想食辣野時可點水煮牛/水煮魚間唔中又有新菜式地點又就腳,奧運C口一出落電梯轉右就見到當然香港咁細,都有其他「金」字頭既中菜但味道啦喎,這「金」就真的不同彼《金》大家睇清楚先好入去啦今次既新菜令我些拾回童年回憶既感覺胡椒雞煲以前在餐廳🍴我會叫吓鐵板黑椒牛柳絲炒意粉,今次一上菜大家都記起係這陣香噴噴既味道喇雖然佢真身係胡椒雞煲當然胡椒就無黑椒咁辣口但也會食上癮,雞也算滑,感覺良好麻辣帶子蝦球粉絲煲厚切帶子+中型蝦球 麻辣欠奉但食材是不錯的粉絲吸晒個汁,不辣但夠香,好似以前大排擋既沙嗲牛肉粉絲煲呀
金滿庭
某情度上我是每一兩個月就來打吓卡既飯堂
間唔中又有新菜式
地點又就腳,奧運C口一出落電梯轉右就見到
當然香港咁細,都有其他「金」字頭既中菜
但味道啦喎,這「金」就真的不同彼《金》
大家睇清楚先好入去啦

今次既新菜令我些拾回童年回憶既感覺

胡椒雞煲

以前在餐廳🍴我會叫吓鐵板黑椒牛柳絲炒意粉,今次一上菜
大家都記起係這陣香噴噴既味道喇
雖然佢真身係胡椒雞煲

當然胡椒就無黑椒咁辣口
但也會食上癮,雞也算滑,感覺良好

麻辣帶子蝦球粉絲煲

厚切帶子+中型蝦球
麻辣欠奉但食材是不錯的
粉絲吸晒個汁,不辣但夠香,好似以前大排擋既沙嗲牛肉粉絲煲呀

2019-02-22
  • 小籠包
今日約左住奧海城親戚一家飲茶, 勁暖心地一早拎定籌等扶老攜幼嘅我地唔使點等就有枱, 而且咁啱係「海景」位, 落地大玻璃個種, li度主打新派上海菜, 行精緻路線I Like it. ·一口小籠包8隻 (HKD68)正呀!係頭號必食上海名物小籠包🤩, 未食已經感受到湯包幾咁豐富, 識食一定係小心翼翼夾起, 用羹承住, 輕輕咬一小口吸唒啲湯先食個皮同餡, 皮超薄, 肉勁香, 推介!·春卷3條 (HKD46)細心阿姐幫我地中間cut半大家都有得食, 老實說原條食又太大條吧. 脆卜卜春卷皮一咬勁燙口.·肉絲兩面黃 (HKD106)估唔到係最受小朋友同阿b歡迎, 個麵炸到金黃脆身, 芡打得剛好俾豬肉芽菜菇鋪面而唔食食落濕溼溼嘅感覺, 一路食都脆卜卜熱辣辣, 芽菜夠爽.·擔擔麵 (HKD48)辣味, 花生醬味平衡, 湯底刺激味蕾得來唔會辣到怕怕. 麵質腍腍的, 好味.·花香玫瑰骨 (HKD102)甜甜酸酸嘅玫瑰骨, 類似咕嚕肉, 仲有菠蘿粒添.·上海菜肉雲呑 (HKD72)菜肉雲呑放清淡嘅蛋絲湯, 係上海好common嘅家常菜, 餃皮比小籠包厚小小, 餡料係爆滿的.·炸銀絲卷 (HKD36)搣開係

一口小籠包8隻 (HKD68)
一口小籠包

春卷3條 (HKD46)
春卷

肉絲兩面黃 (HKD106)
肉絲兩面黃

擔擔麵 (HKD48)
擔擔麵

花香玫瑰骨 (HKD102)
花香玫瑰骨

甜甜酸酸嘅玫瑰骨, 類似咕嚕肉, 仲有菠蘿粒添.
上海菜肉雲呑 (HKD72)
上海菜肉雲呑

炸銀絲卷 (HKD36)
炸銀絲卷

搣開係一條條pattern嘅銀絲卷, 炸起金黃脆脆點大量煉奶係最好味的.
豆沙鍋餅 (HKD62)
豆沙鍋餅

薄薄嘅餅皮夾紅豆餡然後煎香, 邪惡但勁好味呀!
Remark: 無記錯的話茶芥係每位HKD13.
2019-02-06
春卷
上海菜肉雲呑
豆沙鍋餅
2019-02-09 2052 浏览
2019 年正值新年總是離不開慶祝一下,飲飲食食是聚集好藉口,今晚公司女子組私會選址奧海城「金滿庭」聽名子都有80 分。雙拼冷盤 $88招牌燻魚 / 素鵝鎮江肴肉 / 雞絲粉皮 烤夫 / 蔥油海蜇砂鍋雲吞雞 (原隻) $450雲吞雞呢味餸主要睇知湯底,材料是足夠但湯底略欠香濃。宮保明蝦 $208油泡過的明蝦淋上酸甜汁燴味道甚佳,爽口中帶酸甜特別醒胃。😋酸辣湯 (例) $148酸辣味道剛好入口不會搶喉!🤘🏼鐵板京蔥爆牛肉 $138叉子燒餅 (2 隻) $38細汁香濃蔥爆有鑊氣,口感味道俱佳。招牌松子魚 $198個人口味屬一般。炒鱔糊 $146醬汁濃郁沒有腥味。螞蟻上樹 $86不太油膩兼爽口不錯。蝦子蔥燒海蔘 $342海蔘發海時間過久有點失味。雪菜肉絲炒年糕 $106豆苗 $88奶油津白 $92傻佬炒飯 $128炸銀絲卷 $38鍋貼 (4隻) $59一口小籠包 (8隻) $68鍋貼同小籠包肉餡及調味恰到好處,皮薄餡足。豆沙鍋餅 $58桂花糕 $52薑糖花生湯丸 $144高力豆沙 $9013人食飯每位 $266.00
雙拼冷盤 $88
招牌燻魚 / 素鵝
鎮江肴肉 / 雞絲粉皮
烤夫 / 蔥油海蜇

砂鍋雲吞雞 (原隻) $450
雲吞雞呢味餸主要睇知湯底,材料是足夠但湯底略欠香濃。

宮保明蝦 $208
油泡過的明蝦淋上酸甜汁燴味道甚佳,爽口中帶酸甜特別醒胃。😋

酸辣湯 (例) $148
酸辣味道剛好入口不會搶喉!🤘🏼

鐵板京蔥爆牛肉 $138
叉子燒餅 (2 隻) $38
細汁香濃蔥爆有鑊氣,口感味道俱佳。

招牌松子魚 $198
個人口味屬一般。

炒鱔糊 $146
醬汁濃郁沒有腥味。

螞蟻上樹 $86
不太油膩兼爽口不錯。
蝦子蔥燒海蔘 $342
海蔘發海時間過久有點失味。

雪菜肉絲炒年糕 $106
豆苗 $88
奶油津白 $92
傻佬炒飯 $128

炸銀絲卷 $38
鍋貼 (4隻) $59
一口小籠包 (8隻) $68
鍋貼同小籠包肉餡及調味恰到好處,皮薄餡足。
豆沙鍋餅 $58

2019-01-16
  • 砂鍋雲吞雞
  • 宮保明蝦
2019-01-29 521 浏览
黎到大角咀,要行商場緊係奧海城👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽肚餓搵食都難免係連鎖店🍟🍕🥙🌯🥘🍜🍲🍱🍝🍣🍛☕️🍵🍻金滿庭平時多人,撞人二人枱無用咩人等👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽叫左雲吞雞同流沙包,推薦👍🏽👍🏽👍🏽ps 脾滑d 翼位多肉d
黎到大角咀,要行商場緊係奧海城👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
肚餓搵食都難免係連鎖店🍟🍕🥙🌯🥘🍜🍲🍱🍝🍣🍛☕️🍵🍻
金滿庭平時多人,撞人二人枱無用咩人等👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
叫左雲吞雞同流沙包,推薦👍🏽👍🏽👍🏽
ps 脾滑d 翼位多肉d
2019-01-29 449 浏览
唉一言難盡見到上也苦網有團購,又未試過,所以咪試下囉。雖然團購後出現了很多麻煩問題,既然不能退,唯有焗住去啦,最多下次唔好咁笨7上網團購😂😂😂苦過dee dee(請注意👇)拿了團購票,就致電店舖book位,點知原來唔接受訂枱,還要帶蛋糕去,要收一百蚊切餅費。唉,唔買都買左飛喇,唯有肉隨砧板上😢😢所以我們早了半個鐘去到店舖等枱。等了約15mins到就有枱,都算很快,也算幸運✌✌✌因為團購票,所以坐低即刻問用唔用得,有什麼規定,就是只可點選餐牌上的單品,套餐是不接受這優惠,還有本來諗住叫北京烤鴨(原來這分店是沒有的哦)請注意喇👆首先我們開了壺鐵觀音,店配上兩碟小吃,兩碟小吃味道都可以因為fd有些未放工,所以我們太肚餓,便叫了一個雙併冷盆(花雕醉🐔,水晶肴🍖)醉🐔和肴肉都沒什麼問題,醉雞都很重酒味,啲雞夠滑,不過以上海菜嚟講這些冷盤好少話唔好食差不多到齊人,我們就點了例牌酸辣湯,松子🐠,小籠包,紅燒元蹄,紅油炒手,肉絲兩面黃,招牌炒飯,素願新嚐,翅湯瑤柱浸腍白菜,和尚戴帽(跟手工餅或 叉子燒餅)醜🌶湯,不會太酸,不會超辣,湯料同普通酸辣湯用料差不多,沒有太大驚喜,如果唔食得辣就不要選擇,因為
唉一言難盡

(請注意👇)

首先我們開了壺鐵觀音,店配上兩碟小吃,兩碟小吃味道都可以
因為fd有些未放工,所以我們太肚餓
,便叫了一個雙併冷盆(花雕醉🐔,水晶肴🍖)

醜🌶湯,不會太酸,不會超辣,湯料同普通酸辣湯用料差不多,沒有太大驚喜,如果唔食得辣就不要選擇,因為都算偏辣

松子🐠,炸得不會太乾身,魚肉都非常嫩滑,這個👍👍

紅油炒手就麻麻地喇,菜肉雲吞加汁,hea了點😅

紅燒元蹄非常出色,炆得夠淋,肉質嫩滑,啲皮超淋,超入味。而且還切好晒,有好有唔好啦。因為有些人喜歡成隻上,自己切,但我們就沒什麼問題,最緊要好食,況且切好左個賣相都唔差吖,還有幾棵菜伴碟😋😋😋

肉絲兩面黃和招牌炒飯都很好,尤其是個炒飯,飯上佈滿了一大堆🦀籽,又夠鑊氣,正

素願新嘗,都很好食,因為很多配料,菜,菇,豆,栗米心,而且啲配菜真是非常入味,加上點點粉絲索汁,還有另一款加推,就是和尚戴帽,兩個名都很特別😁😁😁,和尚戴🎩,用了芽菜,冬菇絲,炒絲,將個餅夾住嚟食,感覺都唔錯嫁。喜歡食素可以試試哦!

哈哈😄,終於到小籠包喇,同好多大型店差不多🤔🤔🤔

最後個菜唔講喇,普通浸菜一個😜😜,環境超級好,坐得舒服。服務態度就因人而異,我都睇過很多食評說服務態度惡劣,咁我覺得有兩三個都唔錯,咁係有啲惡劣,不過又未至於超差,無法啦。咁大個場得幾個員工,一定忙著,心情唔好面黑黑,我都理解。

最後總結,如果想食正宗上海菜就唔好諗喇,係咪真係值米🐷年就。。。。自己試過就知😂😂😂

還有提醒大家,如果揸車嚟,又同時團購卷必須注意,因必須要留起2百元日後用,再比二百元去為賬單消費,才可有停車場免費。所以呢,為左一餐飯,麻煩都呢!

真係好耐未🐷過,正好快🐷年,就豪一餐,因為購了千8元,但無野想叫,那幾十蚊就當服務費豪比佢,反正唔🐷都🐷左

Ps: 原來在店舖買食用卷,比團購還要抵,而且適用範圍更廣😂😂😂,是有個侍應哥哥講,一生點都要🐷一次既😁😁😁

• 松子魚
  • 紅燒元蹄
2019-01-27 261 浏览
今日見到難得唔駛排隊就入咗去食。其實雖然都要等下位,但其實入面無坐滿,應該係唔夠人做嘢所以先要等。不過入到去一坐低就即刻有人落單,亦好快上菜。今日食個個係下午茶既排骨擔擔麵,擔擔麵都ok夠濃味,不過塊豬排就炸粉比較多。不過下午茶$55,以依間舖黎講又唔使加一就不過不失,算係咁啦。
不過入到去一坐低就即刻有人落單,亦好快上菜。
2019-01-20 432 浏览
Modern China Restaurant is a very popular and high quality Chinese restaurant with good value. The food is authentic Chinese. Like many other Chinese restaurants, it is relatively noisy. I highly recommend the xiaolongbao here. The soup dumplings have very thin skin, and the soup and the meat are delicious. I think it is one of the best xiaolongbao in Hong Kong.The dan dan noodles are great. I requested the kitchen to separate the chilli sauce. The noodles are very elastic. The peanuts and the m

Xiaolongbao

The dan dan noodles are great. I requested the kitchen to separate the chilli sauce. The noodles are very elastic. The peanuts and the meat are skilfully diced and very tasty.
Dan  Dan  noodles

The restaurant has recently updated the menu and raised the prices. But I think the pricing is reasonable. And the offerings have increased from an already wide selection. However, there is room to improve the services.

Tofu

Chilli  sauce  dumplings

Xiaolongbao
Dan  Dan  noodles
Tofu
Chilli  sauce  dumplings
2019-01-15 371 浏览
食過咁多間小籠包,都係呢間最好味每次黎都會點一兩籠。鮑魚雞粒飯雖然唔係廚師推薦,但每次點都清曬碟~玫瑰骨就一般般,有些肉質嫩有些較老;可惜奧運站分店無烤爐,無得食北京烤鴨。
食過咁多間小籠包,都係呢間最好味

每次黎都會點一兩籠。
鮑魚雞粒飯雖然唔係廚師推薦,但每次點都清曬碟~

玫瑰骨就一般般,有些肉質嫩有些較老;
可惜奧運站分店無烤爐,無得食北京烤鴨。
鮑魚雞粒飯
鮑魚雞粒飯
2018-12-30 649 浏览
下午茶2:30開始,不過還未到2:00已經有不少人在排隊,我們約2:10開始排隊,2:20就可以開始拿票,2:30準時就會叫票~因為我們2個人,搭枱會快有位,於是約2:35我們就有位了~進去後侍應很快為我們安排茶和點單。下午茶套餐我們選了上海炒年糕和擔擔麵,另外加了一口小籠包和蔥油海蜇。送菜速度很快,先來上海炒年糕,年糕炒得軟軟,老抽顏色不錯,醬油很香而且不會太鹹,配上一絲絲的冬菇、豬肉絲和白菜,挺美味的。不過招牌擔擔麵就相對遜色,雖然湯底有濃郁的花生香味又不會太稠,不過麵底太軟和淋。之後送上一籠四件的小籠包,小籠包和以前的味道還是一樣的,薄薄的包着清香的湯和豬肉餡。最後才送上海蜇,海蜇份量少,而且味道很淡完全沒有蔥油的味道,挺失望的。

進去後侍應很快為我們安排茶和點單。

2018-12-14 682 浏览
因為提早訂位的關係,今天午飯都係不需要等位就可以即刻入去! (不過遲到左,差D唔比入🤣)坐下之後先點茶,比較特色的是有5種茶可選,推薦人參烏龍,味道清香濃厚,相比之下龍井稍為普通。第一樣來的竟然是飯!傻佬炒飯 - 聽完名覺得幾有趣🙈,配料有蝦、肉和肉鬆,味道濃郁唔會淡。肉絲兩面黃 - 銀芽肉絲麵,脆口有口感小籠包 - 聽說係餐廳主打之一(?!)~~熱辣辣出爐既小籠包~肉汁豐富~一籠八隻~CP值不錯糖醋魚塊 - 份量不大,但味道酸甜開胃餃子 - 穿。穿左。皮穿左。。。香春皮蛋伴豆腐 - 遲來的冷盤.... 賣相有D似百O豆腐XD - 味道... 正常豆腐味生煎包 - 肉汁感覺冇小籠包豐富,但味道OK樟茶鴨(半隻) - 依隻係要即叫先即做,話要等半個鐘,不過係催促之下,半個鐘內就上到🙈🙈,皮脆帶少少香,不過肉有D甩甩地,比較少肉流金歲月 - 奶皇流心包,佢的流心真係做得幾好,加上奶味濃郁,質素比普通食的高👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有免費糖水送,不過不失🙈🙈餐廳環境不錯,不過其中一套餐具上有少少污積,服務員算nice但送菜員略有懶洋洋和隨便的感覺,食物份量稍少,但味道質素平均以上,茶水較有特色

第一樣來的竟然是飯!
傻佬炒飯

肉絲兩面黃

肉絲兩面黃 - 銀芽肉絲麵,脆口有口感

糖醋魚塊

糖醋魚塊 - 份量不大,但味道酸甜開胃
餃子

餃子 - 穿。穿左。皮穿左。。。
香春皮蛋伴豆腐

生煎包

生煎包 - 肉汁感覺冇小籠包豐富,但味道OK
樟茶鴨

杞子蘆薈桂花糕
流金歲月

有免費糖水送,不過不失🙈🙈

餐廳環境不錯,不過其中一套餐具上有少少污積,服務員算nice但送菜員略有懶洋洋和隨便的感覺,食物份量稍少,但味道質素平均以上,茶水較有特色和多選擇,各有味道。
菜名改得好特別,一班人係到傾食咩既時候可以好有趣地討論🤣
2018-12-06
傻佬炒飯