2023-04-25 609 浏览
一行三人到這裡食晚飯,被安排坐卡位,座位比較迫和嘈吵。招牌擔擔麵,味道濃厚,相當吾錯。儍佬炒飯,料多份量大,有菜粒、肉鬆、蝦仁粒,要趁熱食。炸饅頭(兩個)$33,雖然饅頭size 吾算細,但價錢偏貴。小籠包,也要趁熱食,凍左個皮就硬。酸菜桂魚片,這裡做得比較酸,幸好配料唐芹、筍片、粉絲也多。豆沙鍋餅$70,皮不脆,豆沙餡也少,好差。埋單$765,這地段,差不多啦。相對九龍灣分店,灣仔食物質素比較失色。
一行三人到這裡食晚飯,被安排坐卡位,座位比較迫和嘈吵。
招牌擔擔麵,味道濃厚,相當吾錯。
儍佬炒飯,料多份量大,有菜粒、肉鬆、蝦仁粒,要趁熱食。
小籠包,也要趁熱食,凍左個皮就硬。
酸菜桂魚片,這裡做得比較酸,幸好配料唐芹、筍片、粉絲也多。
豆沙鍋餅$70,皮不脆,豆沙餡也少,好差。
埋單$765,這地段,差不多啦。
相對九龍灣分店,灣仔食物質素比較失色。

2023-04-21
2023-04-22 469 浏览
呢間金滿庭共有兩層,位於利東街,裝修華麗,食品質素有保證。傻佬炒飯🍚呢個炒飯個名好特別,係由肉鬆、豆角、蝦仁同蔥炒成既飯。啲飯炒成一粒粒好香口,味道都唔錯。招牌松子魚🐟上菜時整條魚有非常之香既甜酸醬汁味。魚都炸得十分鬆脆、外脆內嫰滑,配合埋美味的醬汁,飯都可以送多幾碗。砂鍋雲吞雞(1/4隻)🐓店員會把砂鍋雲吞雞分好一碗碗才上菜,雞肉會另外一碟再上。湯煲得很好味,雞肉亦是非常嫩滑,黃芽白很清甜,整體來講不俗。鮮肉小龍包(8隻)🐷小龍包十分新鮮,皮薄,而且肉鮮,汁也多,夾既時候要小心啲。花香玫瑰骨🐷好香玫瑰味,醬汁酸酸甜甜的,肉都很滑及冧帶有些彈牙,整體十分滿意。回鍋肉炒年糕🐷呢味餸係有點辣的,椰菜好爽脆,年糕很有咬口,回鍋肉切得很薄,整體很十分之惹味的。火腿炆津白🥬呢個菜清甜的,火腿為其增添一點咸味,咸味令菜整體的味道變得十分之唔錯。雞絲粉皮🐓麻醬味濃,粉皮通透有咬口,雞絲都很好食。蔥油海蜇🌿海蜇都是很爽脆的,富有麻油的味道。呢間店的餸菜很高質,食畢美味佳餚,心情也變得愉悅起來。#金滿庭 #金滿庭京川滬菜館 #雞絲粉皮 #蔥油海蜇 #回鍋肉炒年糕 #傻佬炒飯 #花香玫瑰骨 #火腿炆津白

呢間金滿庭共有兩層,位於利東街,裝修華麗,食品質素有保證。

傻佬炒飯🍚

招牌松子魚🐟

砂鍋雲吞雞(1/4隻)🐓

鮮肉小龍包(8隻)🐷
小龍包十分新鮮,皮薄,而且肉鮮,汁也多,夾既時候要小心啲。

花香玫瑰骨🐷

回鍋肉炒年糕🐷

火腿炆津白🥬

雞絲粉皮🐓
麻醬味濃,粉皮通透有咬口,雞絲都很好食。

蔥油海蜇🌿
海蜇都是很爽脆的,富有麻油的味道。

呢間店的餸菜很高質,食畢美味佳餚,心情也變得愉悅起來。

#金滿庭 #金滿庭京川滬菜館 #雞絲粉皮 #蔥油海蜇 #回鍋肉炒年糕 #傻佬炒飯 #花香玫瑰骨 #火腿炆津白 #招牌松子魚 #砂鍋雲吞雞 #鮮肉小籠包
2023-04-20 369 浏览
灣仔·利東街京川滬菜館金滿庭京川滬菜館 📍銅鑼灣怡和街2-6號英光大廈3樓➰今日係灣仔收工,咁啱有朋友都係依頭返工,就一齊約左嚟利東街依邊行下街順便食野,依邊好多野食,花多眼亂,朋友話今日想試下D中式野,就揀咗依間餐廳。✥花雕醉雞拼招牌燻魚 ⭐️3.9/5⭐️醉雞偏重酒店,太濃,搶哂雞嘅鮮味,招牌燻魚味道唔錯,但都唔少骨,食果陣要小心。.✥鮮肉小籠包 ⭐️4/5⭐️小籠包正常水準發揮,皮薄湯汁幾多幾好食,唔錯。.✥傻佬炒飯 ⭐️4/5⭐️個名好特別,原來係炒飯上面加左肉鬆,整體多左甜味同有咬口D,同普通炒飯差唔多.➿➿➿#金滿庭京川滬菜館 #灣仔美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger#食好西 #相機食先 #香港美食#鮮肉小籠包 .➿
灣仔·利東街京川滬菜館

金滿庭京川滬菜館
📍銅鑼灣怡和街2-6號英光大廈3樓

✥花雕醉雞拼招牌燻魚 ⭐️3.9/5⭐️
✥鮮肉小籠包 ⭐️4/5⭐️
小籠包正常水準發揮,皮薄湯汁幾多幾好食,唔錯。
花雕醉雞拼招牌燻魚

#食好西 #相機食先 #香港美食
#鮮肉小籠包

花雕醉雞拼招牌燻魚
傻佬炒飯
第2次吃這間位於灣仔嘅金滿庭,第一次好耐之前食過記憶中味道唔錯,今次帶朋友再來品嚐,朋友去了外國好耐,好耐冇食到中餐,都表示好好味😋而且裡面用餐環境不錯,可以好舒適地享用晚餐,服務都很好,店員不停為我哋添飲雲吞雞湯呢!鮮肉小籠包 $55 (5隻)😋食後感:-很好有5隻($55)同8隻($88)選擇-皮薄裡面多餡🤤好味-裡面湯汁唔太多,所以輕輕咬一口吸一口汁再吃裡面嘅肉就ok砂鍋雲吞雞 $138😋食後感:-份量好多,雲吞有好多粒,湯都飲到至少每人3碗,1/4隻雞都好夠-湯味道好鮮好香好飲,雞同雲吞都好好食,好入味,有得飲湯有得食雞同雲吞呢個價錢好抵食👍🏻上海炒年糕 $118 😋食後感:-份量好多,啲汁好正🤤甜租哋咸咸哋炒得好好味👍🏻兩人叫咗以上3道菜,結果食唔晒😂建議大家如果叫完雲吞雞可以唔洗叫多個飽肚主食,可以叫其他輕食!

鮮肉小籠包 $55 (5隻)
-很好有5隻($55)同8隻($88)選擇
-皮薄裡面多餡🤤好味
-裡面湯汁唔太多,所以輕輕咬一口吸一口汁再吃裡面嘅肉就ok

砂鍋雲吞雞 $138

上海炒年糕 $118
😋食後感:
-份量好多,啲汁好正🤤甜租哋咸咸哋炒得好好味👍🏻

兩人叫咗以上3道菜,結果食唔晒😂
2023-03-01
  • 鮮肉小籠包
  • 砂鍋雲吞雞
  • 上海炒年糕
2023-03-16 451 浏览
呢間位於喺利東街嘅上海餐廳,成日返工經過都好想試吓,咁啱見到佢原來有下午茶嘅set,價錢都非常經濟,就決定入去試吓。餐廳裝修簡單,座位亦都比較寬闊,適合家人或者朋友聚會今次就叫咗右邊嘅套餐,小食揀咗雞絲麻醬粉皮,主食叫咗傻佬炒飯,再配一杯熱檸茶,收費$83,午市冇加一服務費,價錢都相對公道傻佬炒飯都幾值得推介,炒飯每一粒都分明,充滿鑊氣炒飯加咗鹹蛋黃粒同松子,令到口感上嘅配搭更加豐富炒飯份量都非常多,我一個人都食唔晒,絕對唔會因為下午茶而比少啲肉鬆再加埋主要以老抽炒過嘅飯,味道配搭非常好

傻佬炒飯都幾值得推介,炒飯每一粒都分明,充滿鑊氣
炒飯加咗鹹蛋黃粒同松子,令到口感上嘅配搭更加豐富
肉鬆再加埋主要以老抽炒過嘅飯,味道配搭非常好

2023-03-14 375 浏览
金滿庭其實幫襯左好多年,不過自從銅鑼灣 times square 店冇咗之後都好耐無去了~今次經過灣仔囍帖街見到有,就重溫下舊夢。今次有啲失望,擔擔麵除咗個靈魂湯底之外 (唔錯,花生味夠香湯底濃稠) ,啲麵都好重要架....但係,個拉麵林啤啤嘅🥹 春卷反而唔錯,即炸好脆又唔油。雞絲粉皮都唔錯不過我係為咗要食擔擔麵嚟㗎,所以都係哎~不過下午茶餐係好很抵食~一個麵加埋個小食同埋飲品 (茶啡等)都係$68好平(免茶芥加一)佢哋個人參烏龍係好飲既~值得欣賞既地方係人又唔多,環境都坐得舒服

不過我係為咗要食擔擔麵嚟㗎,所以都係哎~

值得欣賞既地方係人又唔多,環境都坐得舒服
2022-12-06
2023-02-24 488 浏览
今晚大夥兒,去了灣仔利東街的金滿庭京川滬菜館吃飯。這裡地方不算大,每枱的食客多數都是2至4人。人數多的話,一定要預先訂位。今次我們人多,叫的食物也不少,我最喜愛的食物有:鮮肉小籠包, 算是皮薄餡靚又多汁,必食之選!招牌松子魚, 炸得非常香口,酸酸甜甜, 一點也不油膩。燻魚及花雕醉雞,水準不錯。香茜泡羊肉 跟薄餅, 羊肉羶味雖有卻不濃,適合大多數人士,薄餅也弄得很好,但要叫多一碟才夠。合桃金磚豆腐粒, 份量充足,香口美味其他吃過的餸菜,雖然不算我們最喜愛之選,但味道也還不錯,有:麻辣雲耳拌秋葵、砂鍋雲呑雞、京葱爆牛柳片、花香玫瑰骨,及紫心蕃薯浸豆苗。今晚的一頓飯,吃得算頗滿足。

今次我們人多,叫的食物也不少,我最喜愛的食物有:

鮮肉小籠包, 算是皮薄餡靚又多汁,必食之選!
招牌松子魚, 炸得非常香口,酸酸甜甜, 一點也不油膩。
燻魚及花雕醉雞,水準不錯。
合桃金磚豆腐粒, 份量充足,香口美味

今晚的一頓飯,吃得算頗滿足。
紫心蕃薯浸豆苗
砂鍋雲呑雞
合桃金磚豆腐粒
  • 香茜泡羊肉跟薄餅
2023-01-11 774 浏览
在利東街中午最繁忙的時候,金滿庭是唯一有不少空位的餐廳。試過其它分店,評價中等,今次在灣仔有點驚喜。京醬肉絲味道純正,甜麵醬很厚,還有豆瓣醬的味道,不過不是很明白為什麼不是用豆腐皮來包,而是烤鴨皮,這一點有點隨便。蟲草花雞半隻,這個才很喜歡,湯汁非常濃郁,雞肉嫩滑而且入味,不管是怎麼做出來的,體驗感在那,可是也許味精太多,飯後整個人狀態非常低迷,昏昏沉沉。松子魚做的好吃,魚肉炸的酥脆但細嫩,汁很濃稠。
2022-10-31 1001 浏览
今日去開灣仔,知道利東街有間年鎖京滬菜餐廳金滿庭,決定同家人就地解決晚餐,門口裝修貫切利東街風格,但裡面就以懷舊香港風格路線。🔻招牌燻魚熱辣辣好香脆,加上鎮江醋非常野味👍🔻鮮肉小籠包湯汁飽滿,肉味鮮美,如果皮再薄啲更佳😉🔻招牌松子魚條魚頗大條,甜酸汁味道及稠度做得出色,可惜魚嘅外皮唔夠脆,如果有埋皮脆肉嫩口感就完美了😉🔻椒鹽小黃魚呢個較為遜色一點,肉質食落感覺唔係太新鮮,冇皮脆肉嫩炸魚口感😅🔻招牌擔擔麵味道可以的,麵條質地亦好好,個人喜歡湯可再稠一點,花生味再濃些更好😆🔻酸辣湯酸辣味不錯,加埋胡椒粉更香👍🔻桃膠芋圓有機豆漿呢個甜品好好食,豆漿味好濃香,桃膠、杞子及紅棗加埋一齊好夾,有好滋潤感覺😍🔻豆沙鍋餅好嘅豆沙鍋餅真係好難食到,對上一次應該係喺「香港老飯店」食還可以,呢度個餅底略嫌太厚,薄啲就更好🤔整體都係一般連鎖式水準,不過不失,性價比亦好高,同朋友家人食個快飯絕對係個唔錯選擇👍

🔻招牌燻魚
招牌燻魚
熱辣辣好香脆,加上鎮江醋非常野味👍

🔻鮮肉小籠包
鮮肉小籠包
湯汁飽滿,肉味鮮美,如果皮再薄啲更佳😉

🔻招牌松子魚

🔻椒鹽小黃魚
椒鹽小黃魚

🔻招牌擔擔麵
招牌擔擔面

🔻酸辣湯
酸辣湯
酸辣味不錯,加埋胡椒粉更香👍

🔻桃膠芋圓有機豆漿

招牌擔擔面
酸辣湯
桃膠芋圓有機豆醬
2022-06-29 1732 浏览
難得平日咁啱放假,咁啱經開灣仔嗰頭,度度都排晒長龍,咁啱呢度有位,就入咗嚟食~/2個人食 散嗌咗幾道餸🙌🏻/🍚瑤柱賽螃蟹($118)蟹肉炒蛋白🍳份量唔細蟹肉都算多 食到蟹味蛋白滑 炒得啱啱好😽單食可能會覺得偏油建議撈飯食~🍚金磚豆腐粒($88)啱啱上枱個陣熱辣辣外脆內軟炸粉唔厚 入面豆腐夠滑外層有調味粉 幾香個人覺得夠味食得比較重口味嘅可以點胡椒粉放咗一陣 外層都無好濕唔錯👍🏻不過都係建議趁熱食♨️~🍚鮮肉小籠包($55/5隻 或 $88/8隻)上枱個陣熱辣辣皮算簿 但又唔算好易穿用筷子夾起5隻都無穿肉餡算嫩 多湯汁價錢合理推薦~🍚健康菜飯($23)靚米 啲飯粒粒分明菜幾多 但無咩菜油🥗唔夠菜香不過用嚟撈賽螃蟹就啱啱好🫶🏻
2個人食 散嗌咗幾道餸🙌🏻
🍚瑤柱賽螃蟹($118)
蟹肉炒蛋白🍳
份量唔細
蟹肉都算多 食到蟹味
蛋白滑 炒得啱啱好😽
單食可能會覺得偏油
建議撈飯食
~
🍚金磚豆腐粒($88)
啱啱上枱個陣熱辣辣

放咗一陣 外層都無好濕
唔錯👍🏻
不過都係建議趁熱食♨️
~
🍚鮮肉小籠包($55/5隻 或 $88/8隻)
上枱個陣熱辣辣
皮算簿 但又唔算好易穿
用筷子夾起5隻都無穿

肉餡算嫩 多湯汁
價錢合理
推薦

~
🍚健康菜飯($23)
靚米 啲飯粒粒分明
菜幾多 但無咩菜油🥗
唔夠菜香
不過用嚟撈賽螃蟹就啱啱好🫶🏻
2021-12-05 2358 浏览
今日屋企人生日,諗住試下新嘢。平時經過見到,覺得貴,所以無嚟過食。點知一食,唉,真係好伏,食物質素極差。我本身無諗過要寫呢個食評,食完一道又一道,發現無一道係好食先決定要寫。所以啲相係食到一半先影,實在唔好意思。叫咗松子魚。一嚟到,就知大獲。竟然係用三色豆…個汁仲稠到好似鼻涕咁傑!成件事低劣好多宮保蝦球。個蝦本身無乜嘢但個炸漿就好有問題!炸漿淋哂,唔新鮮,似係一pat嘢放入口上海粗炒。個粉硬到要咬好耐先吞到。成餐唯一好食嘅嘢係個茶。桂花茶好香,職員都會時不時幫你斟。不過可能忙得滯職員們普遍嘅語氣都比較差。總結,真心好失望,貴得嚟唔好食先攞命。奉勸大家千祈唔好嚟食。
今日屋企人生日,諗住試下新嘢。
平時經過見到,覺得貴,所以無嚟過食。
點知一食,唉,真係好伏,食物質素極差。

叫咗松子魚。
一嚟到,就知大獲。
竟然係用三色豆…
個汁仲稠到好似鼻涕咁傑!
松子魚

成件事低劣好多

宮保蝦球。
個蝦本身無乜嘢
但個炸漿就好有問題!
炸漿淋哂,唔新鮮,似係一pat嘢放入口
宮保蝦球

上海粗炒。
個粉硬到要咬好耐先吞到。
上海粗炒

成餐唯一好食嘅嘢係個茶。
桂花茶好香,職員都會時不時幫你斟。

不過可能忙得滯職員們普遍嘅語氣都比較差。

2021-10-28 1859 浏览
之前食過午餐,每樣都係細細碟,係好味,同埋係可以試多啲款,不過就覺得有少少貴。今日行街經過,原來有下午茶餐,$58,有個麵,加小食,一杯飲品。行到有點攰,咁佢環境係唔錯嘅,又坐得舒服,所以就試下。😉我點了炸醬麵加時菜,朋友就點了排骨麵加酸辣湯。🍜 飲品就係普通咖啡奶茶檸茶檸水。☕炸醬麵我點了走辣,只得花生醬味,係香嘅,不過小辣應該會好食啲,下次記住要選小辣。整體嚟講唔錯,食物幾好,侍應亦有禮貌,環境舒適,會再嚟。🥰
整體嚟講唔錯,食物幾好,侍應亦有禮貌,環境舒適,會再嚟。🥰
炸醬麵
2021-10-20 1359 浏览
喺灣仔中午打工仔放飯時間 想搵間唔使排隊食嘢嘅地方 都唔容易, 今日試左呢間呢個炸子雞好有風味水準一流唔會太辣呢個東坡肉真係值得一試, 肉質好林味道濃沃 非常有口感 又唔會太肥膩 總之就好好食呢個就係簡單嘅炒西蘭花, 雖然冇乜特別但係勝在夠大碟好少地方會有菜飯, 我就叫了兩碗這裏環境裝修不錯 裝修好獨特, 用咗啲四五十年代香港嘅設計, 一邊食飯一邊睇下啲裝修都唔錯地方夠大,服務員都好好,洗手間方便亦都尚算乾淨。 而正正喺街頭搵這間店亦容易方便

呢個炸子雞好有風味水準一流唔會太辣

呢個就係簡單嘅炒西蘭花, 雖然冇乜特別但係勝在夠大碟

好少地方會有菜飯, 我就叫了兩碗

2021-09-19 1393 浏览
以前食開嘅時代廣場分店最近已結業,今日有少少掛住呢間上海菜所以就嚟咗呢間分店。一坐低就覺得好奇怪。呢間分店貌似行緊新派模式,茶壺就唔比,淨係比隻玻璃杯(刷牙嗰款)等店員慢慢幫你斟。同時長期食素嘅媽媽發現menu無meh飽肚嘅素食,素菜包素菜餃通通無曬!迫住叫咗份青菜偎麵。媽媽一落口就話嘅湯底有陣怪味,肯定係肉湯🥲 得小食算係食得入口啦肉類水準就唔係差得太遠嘅,小籠包同紅油炒手都okay,不過不失啦整體好失望…… fill茶慢,入座安排唔識咗,素菜又無曬……

2021-09-19
2021-09-17 962 浏览
食開時代金滿庭,座得舒服,時代結業了去灣仔利東街,一去到心諗呢間是金滿庭,去到都照食,2人枱是一張茶記枱咁大,地租貴都算,心諗D餸點放,最愛的薰魚炸到脆到皮都硬,難食,食完熱氣到爆,其他餸都一般,一定唔會再去呢間,洒樓價錢翠華格局,p.s.翠華座得舒服好多。