2021-09-01 576 浏览
好耐以前係cwb食過金滿庭覺得幾好食.今日陪mummy黎利東街呢間食.完全同之前食既感覺唔同哂.野食真係麻麻.兩個人叫左兩個tea set1.酸辣湯拉麵:佢唔係溝好左再上,唔知係咪放耐左個麵硬哂勁難先搞得開佢.痴埋哂一舊舊咁好難食2.紅油抄手(六隻).呢個真係頂唔緊..入面包住應該係豬肉黎.平時食果d肉係好實的的,呢個一咬落口就覺得好散仲要好似唔係熟哂咁..食左半啖無再食3.春卷(兩條)不過不失.我不嬲對春卷無乜興趣係媽咪鐘意食4.雞絲粉皮-好淡味佢d皮都唔爽口醬又唔夠多orz 野食麻麻之外仲有個嚴重問題因為我地坐到最後張台,佢後面係d茶水位D staff係後面消毒緊d杯杯碟碟.跟住勁大既消毒藥水咁既味..果一刻我勁想嘔我覺得佢地可以等無客人係度或者移去第二個位先好消毒會好d!佢係抵食一個下午茶餐$58.睇黎唔可以要求太高
3.春卷(兩條)不過不失.我不嬲對春卷無乜興趣係媽咪鐘意食
4.雞絲粉皮-好淡味佢d皮都唔爽口醬又唔夠多orz
野食麻麻之外仲有個嚴重問題
因為我地坐到最後張台,佢後面係d茶水位

我覺得佢地可以等無客人係度或者移去第二個位先好消毒會好d!
佢係抵食一個下午茶餐$58.睇黎唔可以要求太高

2021-09-01
2021-05-11 2069 浏览
每當腸胃不適,就會諗超嫩雞煨麵 呢間利東街開咗幾個月嘅上海店,見到外賣88折,嫩雞煨麵外賣折後$71,尚算合理外賣會分湯上,有小棠菜,草菇同雞肉,份量都幾多,但雞肉係切粒而且一啲都唔嫩,不過細細粒又不至於痴牙湯頭鮮味,而且味精感不重,飲落都幾舒服,唯一不滿真係個麵,感覺係一碗碗一早煮好,因為壓到定晒型,用湯又浸又撩咗15分鐘都係一痴實一塊塊,大力扯啲麵又斷晒,其實淥個麵都唔洗好長時間,呢個價錢,希望可以即叫即淥個麵啦
每當腸胃不適,就會諗超嫩雞煨麵

外卖自取
2021-04-30 1476 浏览
前身是「囍遇」換了招牌變成金滿庭,但基本上菜牌一樣,只是價錢略為增加。見到有一個新菜式「脆皮牛腩」,之前在其他食肆吃過,都很鬆化,因此非常期待,雖然要等20至25分鐘,冇問題。但一上菜,出晒事。唔使擺落口都知道又鞋又韌又乾,仲要切得勁厚,非常失望。佢有一兜汁,係黑椒牛柳汁,勁咸。仲要盛惠$168,完全係垃圾。我冇老作,有圖有真相:不過公道講句,其實佢其他食物質素不算差,真係呢個食材出晒事,奉勸大家千萬不要再中伏。

我冇老作,有圖有真相:

脆皮牛腩
2021-04-30
2021-04-23 1260 浏览
金滿庭-我細細個就聽呢個名啦每次啲長輩生日都去食呢間帶俾我好多美好回憶🥰🥰最新工作地點附近開咗間梗係即刻帶埋啲同事去食啦下午大約1點45左右仲勁多人Book左位都要等呀🤑🤑🤑餐廳環境舒適,我有卡位坐添擔擔麵,飲品都保持一貫水準😋😋😋😋😋😋😋有個2人午餐都幾抵食為返百幾蚊個人有前菜,蔬菜,主菜一碟,主食2客🤚🤚🤚菜飯好味,啲菜粒好有質感個飯好有底味🥬🍚烤夫香甜,索曬嘅汁,撈飯一流啲同事話蝦仁炒蛋個賣相一般好似「好孩」炒過龍咁食落我覺得可以接受起碼啲蝦都夠大隻先🦐🦐🦐醉雞個汁其實幾正夠曬酒味我自己走去加落個菜飯度食但雞除咗嫩之外🐔🐓🐔🐔基本上完全唔入味只可以當普通雞嚟食唔可以叫醉雞囉🐓🐓🐓🐓金磚豆腐夠熱炸得好脆,入面好滑但除咗表皮有啲味之外入面個豆腐都係無咩味可能我哋成班人都重口味就有啲唔慣囉😅😅😅今次只可以話合格💋同埋主菜主食比較輕口味咁囉
金滿庭-我細細個就聽呢個名啦
每次啲長輩生日都去食呢間
帶俾我好多美好回憶🥰🥰

最新工作地點附近開咗間
梗係即刻帶埋啲同事去食啦
下午大約1點45左右仲勁多人
Book左位都要等呀🤑🤑🤑

餐廳環境舒適,我有卡位坐添
擔擔麵,飲品都保持一貫水準😋😋😋😋😋😋😋

有個2人午餐都幾抵食
為返百幾蚊個人有前菜,蔬菜,主菜一碟,主食2客🤚🤚🤚

菜飯好味,啲菜粒好有質感
個飯好有底味🥬🍚

烤夫香甜,索曬嘅汁,撈飯一流

啲同事話蝦仁炒蛋個賣相一般

可能我哋成班人都重口味
就有啲唔慣囉😅😅😅

今次只可以話合格💋
同埋主菜主食比較輕口味咁囉
同事相約飯聚,話利東街入面開左間上海滬菜「金滿庭」,上網一望得知係全港名牌商場開左幾間分店,滿心期待灣仔呢間都咁有質素。裝潢走懷舊路線,牆上掛滿黑白歷史舊相、霓虹燈招牌和紅A 燈罩等懷舊元素,供人打卡之用📸️。菜介每位3蚊,當日係人蔘烏龍茶,人蔘味唔出,但飲落舒服潤喉,帶有回甘,我都不禁問職員係咩茶。招牌燻魚+四喜烤麩(雙拼):燻魚烤到10分脆口, 脆到連魚骨都可以食埋,食落仲有陣魚皮油脂香氣,蘸上甜醋汁,酸酸味味,好開胃。四喜烤麩配上雲耳、花生,面麩一口大小,灑上麻油,香噴噴,甜甜地不錯。傻佬炒飯:感覺上係豉油炒飯,飯粒夠分明🙃有蝦乾、蔥粒、肉鬆吊味,好有層次,食落仲有陣蝦膏味咁,豐富。排骨擔擔面:排骨另外呈上,炸得好香脆,肉嫩,冇鬆肉粉嘅味唔錯,仲提供左泰式辣醬同埋胡椒粉蘸。但係擔擔面就麻麻哋,非常超級濃烈花生🥜味,搞到個湯底好濃稠,面質非常焾,做到掛汁效果。鮮肉小籠包:熱辣辣堂食一定好食😋,入面爆都湯汁,肉汁飽滿,略嫌皮有點厚,薄身少少會好啲。總結:灣仔利東街中價位滬菜必食小籠包和傻佬炒飯

總結:
灣仔利東街中價位滬菜
必食小籠包和傻佬炒飯

2021-03-11 1959 浏览
🇭🇰金滿庭京川滬菜館·呢間我地之前外賣嗌過 見佢外賣小籠包都好食 就決定堂食幫襯下😈不過我自己覺得佢奧海城分店好食過灣仔呢間 而且呢間佢lunch time係冇set嘅 所以你要再嗌白飯 我自己覺得有啲貴🤔🤔·鮮肉小籠包(八隻)$82呢個堂食再好食左 佢個皮好薄 而且入面超多汁 調味都好好 熱辣辣咁食真係好正🤤·鳳梨魚柳$118 l 花香玫瑰骨$128 l 咕嚕肉$112因為我地係每人揀一個送share 所以我地係上菜既時候先發現個汁好似大同小異🤣我自己最中意佢個魚 因為佢質感唔錯 而且仲係好嫩😋個玫瑰骨都好食既 肉質好好 不過我就覺得呢個太蜜糖 有D太甜🍯最後個咕嚕肉我自己就覺得麻麻地 因為佢D肉好細塊 而且有D韌🙊🙊·#rbyeat#rby中菜#rby灣仔 #rby大角咀 #rby銅鑼灣 #rby九龍灣 #rby將軍澳 #rby鑽石山·📍灣仔皇后大道東200號利東街地下G01,04, 05 及 F01A號舖📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場13樓1301號舖 📍大角咀海庭道18號奧海城二期UG06B舖📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期6樓603號舖 📍將軍澳唐德街3號九龍東智選假日酒店7樓
🇭🇰金滿庭京川滬菜館
鮮肉小籠包(八隻)$82