我前上星期5號,因為有朋友仔生日,話想去金滿棧食飯,因為睇報紙見有$98碗翅食,覺得幾正,所以我地一行7人夜晚特意去個間餐\廳﹗入到門口已經覺得好好生意,非常多人,唯一慶幸的就是老闆比到貴賓房我地^^ 真係好好﹗入到房坐埋係位,首先已經感覺到無比舒適的環境(可能貴賓房關係),因為間餐\廳實在太正‥貴賓房又大又有大型電視、麻雀、冷氣、獨立洗手間等還有殷勤服務﹗最令我地讚不絶口既莫過於美食,我地所叫既食物包括︰不少得的$98碗翅、潮州糖醋麵、金滿棧鵝片、潮州煎蠔餅還有好多,打不盡﹗個種舒適環境同殷勤服務加上絶口美食,今餐\我地7人真係食得好開心﹗咁好既地方,下次一定再來﹗very good﹗﹗﹗

咁好既地方,下次一定再來﹗

very good﹗﹗﹗
2008-04-13 51 浏览
看過東方太陽介紹(http://food.on.cc/dining/index.php?id=1012),仲有之前在903聽到朱薰姨個節目Sunday Brunch同鄧健泓去介紹金滿棧;之後再係五天精華遊見到余迪偉post左d菜餚相片實在太吸引(http://forum.my903.com/viewthread.php?tid=43481&extra=page%3D1&page=1),但當時店舖只開晚市,自己又未夾到時間幫襯。噚日走近店舖,原來他們已經開了午市(11:30-2:30),仲做埋學生哥生意。星期一至日每日提供兩口味盅頭飯都係16元;其次仲有炒麵/飯類,價錢28-35元;還有小鍋米線18元配1,另加4元可多1。每款食品都附送一杯豆漿。其實見到咁多菜式都花多眼亂,原先想幫襯二人套餐\(BUT套餐\要晚市才供應),剛剛有客人路過說魚香茄子炆米好好味,我同媽咪就走入去幫襯。就叫了一碟魚香茄子炆米。當時我以為一碟只跟一杯豆漿,二人怎夠喝一杯,想付錢加多一杯之際原來佢\地額外送多一杯(我覺得有點不好意思)。杯豆漿很有豆味,OK好喝﹗冬菇亭裝修非常優雅,有卡位同4人檯位;以前的油煙氣窗改

冬菇亭裝修非常優雅,有卡位同4人檯位;以前的油煙氣窗改裝了讓太陽光照進店內,好舒服﹗

講番碟魚香茄子炆米,送到來一嗅很有鑊氣,雖然看到很多辣椒,但一點也不辣;茄子和魚碎都有泡泡油但整碟麵都不太油膩;食品相信沒有落味精,吃完不口渴,唯一鹹了一點,可能我愛吃淡味。埋單$28元,二人吃一碟令我和媽咪都很飽足﹗我見其他食客叫的盅頭飯和米線賣相同份量都不錯,足夠使人吃得飽飽。仲有好多街坊來買外賣添﹗

好又多一間開飯地方,由細住到宜家都無想到有一間咁靚冬菇亭係新翠出現,希望多D新翠街坊去幫襯令到佢\做得住。遲D有時間幫襯埋晚市再上來寫。

p.S.唔知平日多唔多學生哥幫襯,學生哥好似可以任喝豆漿﹗
2008-03-17 11 浏览
3月15日本來是去田心村那一間的潮洲食店,但我們去錯了這一間。7:30pm左右到達已見到要排隊,幸好我們一行5人不介意座室外,立即有位。叫了6餸1湯1弼,和我們下單的那位阿姐可以是新來的,叫食物時要我們說食物no.,到下完單之後走來話我們講錯了其中一個no.,須要她好有禮貌的說,又幫我們找人改單,但我們都說一早叫餸名便ok,要我們找no。1)濠仔粥($40)好味2)胡椒豬肚湯好辣(冬天飲好些)3)鵝翼($40) 好咸4)濠餅好味5)椒鹽九肚魚一般6)烏頭($58) 這一餐最好味的7)小白菜8)"古老"雞肉(就是這個餸,阿姐話分開單,所以要遲些,當我們叫第2次時已要求取消及結賬,但她都不理我們,最終等了15分鐘才來,而且很難食)
3月15日

本來是去田心村那一間的潮洲食店,但我們去錯了這一間。
1)濠仔粥($40)好味
2)胡椒豬肚湯好辣(冬天飲好些)
3)鵝翼($40) 好咸
4)濠餅好味
5)椒鹽九肚魚一般
6)烏頭($58) 這一餐最好味的
7)小白菜

2008-02-25 14 浏览
我係第一個寫呀呢間野幾好味,同埋佢係入左鋪既大排檔地方都幾乾淨我黎過兩次,兩次都咁正第一次黎食,係新年太多人,坐正門口位,.勁凍,吹到好應後黎有得轉枱坐食左: (3個人食)1. 蠔仔粥$40, 好多蠔仔,同有d方魚d蠔係幾大隻,可以無匙都有2-3隻,幾多, 而且仲好好食,無沙2. 卥水肥鵝: $40, 勁好食,好入味,個醋有d酸,但我好鐘意但男朋友唔點,佢話太酸,下面有d豆腐鋪底同埋有d花生3. 金銀蛋咩菜(唔太記得),幾好食., 有d湯浸住,有d肉碎咁4. 紅燒斑塊,個汁好好食,夠晒熱,個魚唔腥,個漿唔厚,都好食但咁o岩果日,佢地部電腦有d事,出唔到單,要人手,又話唔可以落單住,因為太多餸都未出,所以要等20 min後先可以落單,咁樣可能對食店黎講係有影響,希望以後無咁既事就好la~第二食:因為同上面既重複,唔寫,但水準不變,比上次快手,好味,抵讚兩次食都食到好飽但見到隔離,兩個人叫左4樣野,最後全部食剩一半,好浪費呀~想試多d野,下次同埋佢d fd黎食過~好yeah,又多個咁good又平既地方食野~唔駛下下去餐廳lu, 因為餐廳退步左好多la~
我係第一個寫呀
呢間野幾好味,同埋佢係入左鋪既大排檔
地方都幾乾淨
我黎過兩次,兩次都咁正

第一次黎食,係新年
太多人,坐正門口位,.勁凍,吹到好應
後黎有得轉枱坐

食左: (3個人食)
1. 蠔仔粥$40, 好多蠔仔,同有d方魚
但男朋友唔點,佢話太酸,下面有d豆腐鋪底同埋有d花生

兩次食都食到好飽
但見到隔離,兩個人叫左4樣野,最後全部食剩一半,好浪費呀~

想試多d野,下次同埋佢d fd黎食過~
好yeah,又多個咁good又平既地方食野~
唔駛下下去餐廳lu, 因為餐廳退步左好多la~