2014-09-29
在將軍澳中心的"foodcourt", 找倒了這一家來。其實美食廣場內嘅選擇並不少,而純粹想食得又平又飽肚的話呢間可以話係最佳選擇。無錯,只限於又要平又要食得飽。今次係筆者第一次幫襯,大約3:45嘅時候點左個芙蓉蛋飯,只需加兩蚊就可以有凍飲同兩塊咖哩角。欣賞佢嘅係即叫即整,新鮮滾熱辣。而代價當然係呼之欲出,就係等。如果係正餐時間甚或早少少嘅下午茶時段都用呢種細心果剩嘅速度,真係唔知可以serve倒幾多個客。筆者落完order大大話話都等左7,8分鐘,而係我之前同之後都只有兩至三個客,實在係有dd甘多多嘅不合理。再講,雖然份量之大,以32(+2)蚊黎講可以話係良心價,但係真係如樓下其他食家所言,唔係甘好食。芙蓉蛋飯係點嘅味,相信落差只限於會唔會係倒瀉豉油而鹹到食唔落。呢碟芙蓉蛋飯油就落得多不過好在唔鹹,但係原來係d飯焦可以令到成碟飯味不成未飯不成飯。唔跨張,飯量之中起碼佔一半係焦。所以話想果腹的話緊係無問題,但係如果想食好d, 起碼唔好叫呢碟。整體而言,十分抵食但係十分求其。可能係去得遲嘅關係,佢地費是再煮果d飯啦?不過覺得可以食倒呢個價仲要加兩隻咖哩角,真係好睇各位點樣取捨。今次嘅芙蓉
無錯,只限於又要平又要食得飽。 今次係筆者第一次幫襯,大約3:45嘅時候點左個芙蓉蛋飯,只需加兩蚊就可以有凍飲同兩塊咖哩角。
今次嘅芙蓉蛋飯唔係落火腿,取而代之的係紅腸。個人覺得配紅腸有d怪,但係飽肚左。
题外话/补充资料:
用餐時間相當尷尬,大約係3:45左右唔係正餐時間,所以等位時間唔可以作準。