2019-08-20 103 浏览
同事說這間拉麵好味道的,今日來試下,環境夠大好舒適。午餐有三款選擇,雞白湯豚肉,豬骨湯同黑蒜湯同事食辛子黑蒜拉麵,個湯底係黑色的,好多葱蒜舖面,湯底好香蒜味。唔會好濃。豚肉幾塊紫菜一大片。同事好鍾意!我的濃湯豚骨拉麵,湯底係奶白色,一大片紙菜,三四塊豚肉,木耳絲,蔥花好多,幼身麵,湯底好夠味,好香又唔濃,剛剛好。豚肉唔會好薄好肥,好淋身又入味。麵硬度剛剛好。炸吉列蠔,四大隻,炸到金黃,跟沙律醬同檸檬,蠔出面香脆,入面juicy,好味唔腥自己手動磨芝麻,很好
同事說這間拉麵好味道的,今日來試下,環境夠大好舒適。

午餐有三款選擇,雞白湯豚肉,豬骨湯同黑蒜湯

自己手動磨芝麻,很好
2019-07-08
2019-08-17 1175 浏览
今日約咗一個沒有見面一年半的大學講師朋友到這裏食午餐,不知是否最近遊行示威和暴亂的原因,今日由中午12點食到下午2:30,餐廳只是得10幾個顧客,我哋點了:1. 雞白湯豚骨拉麵套餐 - $70,呢個係我點嘅,啲日本叉燒OK唔錯,白湯拉麵湯底食唔出係咬咗好耐嘅自家湯,好像有些商業味道,嗰個拉麵直情係超市的普通貨色,食咗一撮就唔想食。2. 套餐加的唐掦雞塊 - $28,做得很好,只不過啲雞肉不夠雞的香味及鮮味應該是貨源的問題。3. 套餐家的無糖可樂一罐 - $0,好彩叫侍應生攞杯冰嚟係可以的,個玻璃杯夠厚,所以飲落夠凍。4. 朋友點的咖喱吉列炸蝦飯 - $78,掂過碌蔗,啲珍珠米屬於中級,日式咖喱汁做得好味,吉列炸蝦爽口彈牙,而且脆皮不會太硬,好鬼死好食!5. 追加麵豉湯-$0,好食過吉野家的。6. 追加和風沙律(小)-$0,沙律醬用超級市場可以買到的大陸製日式芝麻沙律醬,唔食也罷。7. 追加大將餃子兩隻-$0,一啲都唔吸引。不過餐枱上面擺住嗰個膠做的隔熱水壺好有趣,個膽睇到透明入面有好多冰同埋食水,放咗幾片檸檬,啲水擺咗好耐卙出來都非常之冰冷,正!我好想買番個。埋單$226,每人$113

5. 追加麵豉湯-$0,好食過吉野家的。

7. 追加大將餃子兩隻-$0,一啲都唔吸引。

埋單$226,每人$113,如果識叫應該會好抵。
麵豉湯(跟套餐)
大將餃子(跟套餐)
唐揚雞塊(套餐加配)
咖喱吉列炸蝦飯
和風沙律(跟套餐)
雞白湯豚肉拉麵
無糖可樂0
凍食水任斟
2019-08-13
唐揚雞塊(套餐加配)
咖喱吉列炸蝦飯
無糖可樂0
凍食水任斟
  • 無糖可樂加杯冰
  • 任斟冰水
  • 唐揚雞塊
2019-07-21 100 浏览
湯底冇得輸,識食一定系豚骨湯底。麵質方面,爽滑適中,可以因應個人口味選擇要煮「淋」啲定煮硬啲。反而鰻魚蛋飯就比較一般,平凡味道但係收忠告價錢非常不值。所以這間餐廳只會推薦給喜歡吃拉麵的朋友。記著,「只係拉麵」
記著,「只係拉麵
2019-07-20
2019-07-11 93 浏览
店內環境整潔舒適。和風沙律近日天氣炎熱, 好想食冷盤, 感覺開胃一d, 也是健康之選。所以點了這個和風沙律。有沙律菜 、粟米、青瓜片、 車厘茄。新鮮爽脆沙律菜, 可選擇不要醬汁, 也很滋味, 豐富口感!!生薑照燒豚肉丼薄薄的豚肉蓋在大腕飯上面, 望落簡簡單單, 好家常,薄身豚肉片,咬落夠爽口,肉質柔嫩,配有蔥花、芝麻、洋蔥絲、 紫菜切絲, 豐富口感!!味道很好,米飯夠熱度, 份量十足 。餐牌圖片賣相吸引, 拉麵款式甚多, 價格也相宜。
店內環境整潔舒適。

和風沙律

有沙律菜 、粟米、青瓜片、 車厘茄。

生薑照燒豚肉丼
味道很好,米飯夠熱度, 份量十足 。

餐牌圖片賣相吸引, 拉麵款式甚多, 價格也相宜。

2019-06-09 96 浏览
平日經過呢間日式店就好想食~今日終於有機會試到。原來金田家係九洲既拉麵最出名,帶來香港既除左有名既拉麵,更有家庭式料理。日式既裝修,唔會逼既環境令人可以專心享受美食~侍應既服務態度好好~好有禮貌,抵讚!食物方面元祖親子丼($62)半熟滑蛋好香,配有蛋汁好吸引。而雞肉好嫩口、好滑,再配有特製既醬汁,令人齒頰留香。豚骨拉麵($78)金田家主打,豚骨湯底係熬18小時、超濃郁既~更加係網上既人被讚譽做「卡布其諾麵」,因為佢濃郁到就好似可以打出奶泡、而且飲落起就似卡布其諾既香濃奶味。果然冇令我哋失望 ~豚肉湯底濃郁, 有啲似喺日本食正宗豚肉拉麵嘅味道。 如果大家去金田家,極度推薦豚骨拉麵!

日式既裝修,唔會逼既環境令人可以專心享受美食~

侍應既服務態度好好~好有禮貌,抵讚!

食物方面
元祖親子丼($62)

豚骨拉麵($78)

如果大家去金田家,極度推薦豚骨拉麵!

元祖親子丼
元祖親子丼
2019-05-27 89 浏览
只要是相親相愛日日都可以係 520 ❤️今晚好隨心地同老公去荃新天地老公話想試下鰻魚滑旦飯有驚喜喎自己本身未食過鰻魚滑旦飯的通常食普通的鰻魚飯或者是滑蛋豬扒飯呢度個蛋夠滑鰻魚份量亦都幾多不過鰻魚本身唔夠厚肉亦都唔夠鮮甜但收$85 算係咁䐁肉拉麵味道普通湯底不是太濃,一般但係䐁肉份量少得可怕只有3 塊薄片
只要是相親相愛

但係䐁肉份量少得可怕
只有3 塊薄片

2019-05-20
2019-05-22 132 浏览
由於男朋友實在太鍾意食拉麵啊,所以今次嚟到荃灣,我哋又嚟咗試一間新嘅拉麵店!今次試嘅呢間金田家,喺香港已經有好幾間分店,聽個名都知道係日本鋪頭,連裝修都好有日本style !由於唔算太餓既關係,所以我只係叫咗一碗迷你丼,男友就叫咗一碗黑蒜油拉麵!照燒豚肉丼(加配價$22)分量不算迷你,肉也有3-4片,醬汁不夠,但性價比高。黑蒜油拉麵湯底不算濃郁,中規中矩吧~芝士年糕實在係太正啦👍🏻一碟三件,咬落軟綿綿,唔油膩!趁熱食仲可以拉絲添!4

黑蒜油拉麵湯底不算濃郁,中規中矩吧~

2019-05-20 107 浏览
平時有黎開金田家食拉面🍜都覺得佢地質素幾好,而且店面裝修環境都舒服👍🏻唔洗坐到迫迫夾夾甘🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚早幾日又黎到金田家既荃灣店,試下佢地新推出既丼飯,覺得都幾有驚喜,今日又再黎試埋第二款🤤生薑照燒豚肉丼🐷🐷飯入面都有薑絲,醬汁唔算濃,食落口感豐富鹽燒靖魚🐟🐟食落一般,無乜魚香味,而且算多骨煎餃子🥟🥟山椒汁照燒牛丼🐮🐮味道聞落好香,醬汁味濃,但牛肉比較硬,煮既時間長左$50蚊就會有一個印

🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚🍚

生薑照燒豚肉丼🐷🐷

飯入面都有薑絲,醬汁唔算濃,食落口感豐富

鹽燒靖魚🐟🐟

食落一般,無乜魚香味,而且算多骨

煎餃子🥟🥟

山椒汁照燒牛丼🐮🐮

味道聞落好香,醬汁味濃,但牛肉比較硬,煮既時間長左

$50蚊就會有一個印

2019-05-15 118 浏览
金田家喺荃灣開咗咁耐,我哋都未試過,今日終於的起心肝黎試吓九州第一拉麵!! 首先第一感覺係餐廳嘅空間感十足,枱與枱之間唔會太迫坐得舒適,走廊位夠擺一台麻雀,真係好誇張。點左招牌嘅豚骨拉麵,叉燒薄薄的不太油膩,拉麵可以揀曲面或幼拉麵,自己比較喜歡幼拉麵,即係似一蘭嗰隻拉麵,豚骨湯底濃郁好好味,係可以encore嘅一間餐廳。另外仲點咗日式炸雞,呢個菜式都好穩陣,味道正常,不過不失。

另外仲點咗日式炸雞,呢個菜式都好穩陣,味道正常,不過不失。

2019-05-14 124 浏览
星期六小朋友補習完,由於小朋友喜歡食拉麵,所以我在附近找了一間拉麵店食午餐。進去後,我們找了一個四人枱坐底,那地方十分寬敞舒適,地方也十分之乾淨。小朋友和我看完menu,小朋友二話不說就點了濃豚骨拉麵,我自己就點了鰻魚飯。等了太约五分左右,拉麵和飯都到了。那裡提供免費的冰凍檸檬水,可以自己添飲。 其他醬油都在側邊, 方便自己調味。濃豚骨拉麵有一片紫菜, 一的木耳和幾片大叉燒,拉麵是要正常硬的,我見小朋友食落好滋味。鰻魚飯鰻魚是一大塊的,我第一次食。我覺得燒得好入味,食落軟淋淋的, 香噴噴的,飯就軟滑滑的。整體嚟講, 環境寬闊舒適, 拉麵好食, 鰻魚靚又好味,下次經過都會再來。

2019-05-11
2019-05-12 97 浏览
香港的金田家原來已經有4間分店 但冇其他拉麵店甘出名日本九州第一拉麵🍜到底黎到香港表現如何.黑豚拉麵🐖$98湯底好好飲 唔會過咸/淡/油膩 令人好舒服麵質選了硬 好爽口 仲有大量黑木耳 香葱叉燒有4大塊 好有咬口 唔會太薄.白雞湯豚肉拉麵🐔$85呢個湯底冇豚骨湯甘好飲 但都不錯麵質就選了正常 Q彈得黎冇過淋 索哂啲湯大愛呢款豚肉❤️厚身少少 但好淋又滿油香.炸芝士年糕🧀$38勝在即叫即製 有拉絲效果 小心燙口係拉麵店有甘多小吃選擇 真係比較少見.男爵薯餅🥔$38即叫即製 外脆內軟綿綿 味道很不錯有2款口味 🐄牛肉🍠紫薯 個人偏愛紫薯味紫薯饀內仲有栗子粒 好特別
香港的金田家
即叫即製 外脆內軟綿綿 味道很不錯
有2款口味 🐄牛肉🍠紫薯 個人偏愛紫薯味
紫薯饀內仲有栗子粒 好特別
2019-05-12 57 浏览
Went here for Sunday lunch, ordered 4 ramen, with egg and dumplings and fried chicken. We ordered extra soft noodles, but it was hard. Asked the staff and they gave me a puzzled face. They said cook again, and we said it’s ok. The egg came first without any ramen. It didn’t look fresh and a bit dry on the side the yolk was leaking too. Waited another 5-10 mins, the dumplings came. It was cold. Very disappointing. Then, the ramen came. Again, it was hard noodles. And it wasn’t hot enough. Last, t

the yolk was leaking too.

Last, the chicken came near the end of my meal.

The chicken were chewy and it’s the first time I had Japanese fried chicken that’s chewy.

Not a good experience, there are many more yummy ramen in Tsuen wan !! Overall very disappointing experience.

2019-05-11 47 浏览
見到平時都不少人排隊,今日特意來試一試,抱著驚喜和期待,價錢方面 $78以上一碗拉麵,不過不失,可以接受的範圍。試了豚肉mix拉麵,湯底較淡味,麵量較少,肉是小片小片,味道一般。特別加了隻蛋,味道還好。職員是勤快的,上菜服務都不錯,環境衛生

特別加了隻蛋,味道還好。
職員是勤快的,上菜服務都不錯,環境衛生
2019-05-11
2019-05-02 58 浏览
呢間野開係荃新天地,平時經過仲以為好貴,點知係大眾拉麵嘅價錢。2個人叫左一個黑蒜拉麵同豚骨拉麵再加一份軟殼蟹。先講衰野,軟殼蟹炸完出黎,見到差D薄過張紙,食落去仲要係好冧,一D都唔脆,冇講錯,係一D都唔脆,大家可以唔使試。講完衰野,講好野。拉麵雖然賣相同menu差好遠,但食落唔差。你睇相見到個湯起哂泡泡,個湯飲落更滑,仲要好濃郁,唔油膩,成碗飲哂都唔出奇。而麵身偏幼滑身,機製,食落唔會太差,一般貨色。但最估唔到係件叉燒,佢唔係平時食嘅味道,甜甜地,反而同個湯相輔相成,得幾塊細細塊真係唔夠食。食完仲有coupon送,下次有小食送,可以encore用餐日期:23/4/2019味道:9/10環境:9/10性價比:8/10

2個人叫左一個黑蒜拉麵同豚骨拉麵再加一份軟殼蟹。

食完仲有coupon送,下次有小食送,可以encore

用餐日期:23/4/2019
味道:9/10
環境:9/10
性價比:8/10
2019-04-23
2019-04-27 47 浏览
今日自己一個人,享受孤獨嘅寧靜。成日經過呢間金田家,但又未食過,今日一於試下。因為下午茶時間,唔多人,一個人都可以霸張四人枱。環境怖置我覺得幾舒服,好warm嘅感覺。落完單佢會送個餐前小食俾你,係啲奄製本菇金針菇蘿蔔腐皮,夾埋佢個咸咸地嘅汁幾好食。我除左嗌左碗麵,仲叫左個小食拼盤,其實我嘅主要目標係佢嘅溏心蛋,就咁一隻蛋要14蚊,但拼盤有肩肉有粟米同紫菜都係48蚊,好似好抵咁,於是就嗌埋嚟試下。佢圖片嘅肩肉乾身啲,睇落似燒嘅,但實物試到嚟就比較濕,似滷水,都腍身但唔太咸。而粟米係普通罐頭粟米咁啦,冇乜特別,而個紫菜我唔知係佢本身林定擺太耐林左,因為佢出麵好慢好慢....重點嘅溏心蛋有相你睇真係流心嘅,但咸左小小,蛋芯都唔夠甜,但合格嘅。再加12蚊又有杯特飲,我揀左士多啤梨梳打,有啲似忌廉溝鮮奶但加左士多啤梨味藥水,但又唔係難飲嘅,ok嘅。等左15分鐘,我叫嘅雞湯豬骨湯麵終於上場。因為我走左蔥,令到佢白瀨瀨咁,再加埋佢啲泡,其實賣相好一般。佢呢款麵用嘅係曲麵,比較粗身,揀左普通麵質但我覺得麵有啲硬。而個湯唔會好油膩,但卻愈食愈咸。腩肉都係好軟腍,肥瘦適中,只係都係偏咸,我覺得連平時將話梅
環境怖置我覺得幾舒服,好warm嘅感覺。

佢呢款麵用嘅係曲麵,比較粗身,揀左普通麵質但我覺得麵有啲硬。而個湯唔會好油膩,但卻愈食愈咸。腩肉都係好軟腍,肥瘦適中,只係都係偏咸,我覺得連平時將話梅當零食嘅我嚟講都覺得咸嘅話,對於啲食關清淡嘢嘅人嚟講應該都幾辛苦。

呢間舖頭令我欣賞嘅係佢放檯面嘅水係冰水嚟,感覺好日本🤣

我其實係3點嚟到,想搵間下午茶食下,但係原來星期六日係冇下午茶時段,全部按正價,拉麵嚟講佢係正常價位,我唯有當自己食左個好早嘅晚餐😂
2019-04-27