2019-01-23
約咗好耐冇見的朋友去荃灣食飯, 決定去金田家,因為知佢拉麵都幾出名。朋友見到雞白湯豚骨拉麵$85,覺得好特別,因為平時食開都係豬骨湯,好少有雞白湯,就點呢個。我見到期間限定嘅海老燒鹽麴拉麵$128, 雖然價錢有啲貴,但係都想試下,因為過咗期間限定就冇得食,即管睇下有幾好味啦。估唔到一坐低就送上兩份小吃, 每份都有三款不同味道,免費的來說,份量算多,而且有我喜歡的中華沙律啊。鹽燒鯖魚$46, 即叫即燒,算快手喎。鯖魚份量不算少,燒得皮脆, 魚肉還有點肉汁,很香口,沒有腥味, 加上海鹽調味,食落更新鮮。上桌時還是熱辣辣的,覺得廚師功架不錯, 因為燒過龍,或者燒得不夠,都好影響口感,這個鹽燒鯖魚皮脆肉不韌,推介!點了拉麵,我們每人再點兩份追加,是拉麵的配料,可以兩份食。溏心蛋是這裏的招牌菜,每人食半隻剛好, 見到流心蛋黃還在震動, 滑嘟嘟感覺,好想即刻食左佢!不過都係等埋拉麵到先至食啦, 因為仲有其他追加,都係夾埋拉麵的湯底一齊食會更好。黑豚肉有三片,木耳絲都裝滿一小碟,份量最多係芽菜,用個大湯碗裝住,灑上胡椒粉,下底還有豉油,要拌勻才加進拉麵一起吃。拉麵終於到啦,因為即刻整,需要等待15分
鹽燒鯖魚$46, 即叫即燒,算快手喎。
點了拉麵,我們每人再點兩份追加,是拉麵的配料,可以兩份食。
拉麵終於到啦,因為即刻整,需要等待15分鐘左右。海老燒鹽麴拉麵,大大隻海老真係好搶鏡。 蝦肉好新鮮,燒得好香, 上面還有白汁、雜豆,灑在蝦肉上燒, 這個吃法幾特別喎!好有fusion菜感覺。白汁味同蝦肉都幾夾,蝦肉又大隻,食落口感結實,蝦味燒完好香!
原來裏面仲有半隻糖心蛋,蛋黃還在流動,裏面的蛋白還未完全凝固,食落口感又滑又香;溏心蛋特別之處,是外面用滷水滷過,平時吃的多數是沒有滷水的,滷水可以增加鹹香味,配埋滑溜質感的蛋黃,真的是舌尖上的享受。
湯底好味之餘,我用特別來形容,除了有香濃豬骨湯味,還有海鮮湯味,咸咸地,感覺竟然有點滋補,因為有大大隻海老吧! 淨飲湯都覺得是用心之作,所以是期間限定呢。麵質都非常煙韌,吸收了湯底的味道,掛湯力強,愈食愈香!這裏的拉麵果然名不虛傳,的確是好味呢!
朋友的雞白湯豚骨拉麵,有三片豚肉,湯底是清d淺色d, 我都要試下佢個雞白湯!
湯味就是清雞湯,清得來帶點甜味,不錯,但食完香濃的海老燒鹽麴拉麵,雞白湯就給比下去了,清雞湯味顯得不突出。特地把黑豚肉放進拉麵,與普通豚肉比較,口感方面,黑豚肉肉質結實點,食落肉香更濃,所以這回合是黑豚肉勝出!怪不得要$33一份追加。
好啦,肉類的確是少些的,女士嘛!把追加的芽菜和木耳絲都放進拉麵,吸收湯味一起吃,不要浪費咁好味的湯底。追加其實可以不加的,但想增加爽口感,所以靠芽菜$7,和木耳絲$7,的確又令吃拉麵的層次更豐富啊!Yummy!
最後飲埋杯嘢飲先,我叫咗可爾必思Calpis,日本很有名的乳酸飲品,當是我們的益力多吧!有氣的乳酸飲料,用來當飯後清新口腔最適合。朋友喜歡清淡的,不止雞湯要清,連茶味都要清,所以叫咗杯玄米茶,茶味都幾香,我嗰杯可爾必思就最過癮,酸酸地嘅乳酪味之餘,仲有氣,飲完可以似飲可樂咁樣噴氣出嚟,好relax!
食左咁多野,埋單$390,我碗期間限定拉麵貴d, 其他價錢同市面的拉麵店差不多,不過味道好,都要俾個好評。