2008-12-29 29 浏览
28/12/2008買左個葡汁豬扒炸帶子飯跟荔枝紅茶葡汁d味幾特別有椰香得來仲有花生味豬扒炸得好又唔韌荔枝紅茶味道唔錯你嫌甜左少少
28/12/2008

荔枝紅茶味道唔錯
你嫌甜左少少
(非会员)
2008-12-26 7 浏览
有日經過荃灣, 發現呢間d野食幾多選擇, 又多人食個餐都係$31.. 全日供應, 包糖水(有得揀) 味道都幾好. 如果係學生仲減$4!糖水可以自己揀幾時上....可以個飯黎左再要糖水揀左椰汁黑燸米, 唔錯既. 呢間係政府揀既有營食肆黎..d野都係少鹽糖油好抵食 算係咁不妨一試不過服務態度就一般, 可能太多人啦
有日經過荃灣, 發現呢間d野食幾多選擇, 又多人食
糖水可以自己揀幾時上....可以個飯黎左再要糖水
揀左椰汁黑燸米, 唔錯既.

呢間係政府揀既有營食肆黎..d野都係少鹽糖油
好抵食 算係咁
不妨一試

不過服務態度就一般, 可能太多人啦
香草汁漢堡扒飯/意粉配炸蝦
糖水
糖水
2008-10-29 14 浏览
最近新工作來了荃灣沙嘴道, 經常在這裡揾食醫肚,又不喜歡幫親大財團的商場,差不多一星期都來3-4次大壩街這裡.以前在屯門市中心已知道燉奶佬,來了這裡算是最熟悉這一家了. 餐牌也差不多, 不過......嘩! 平屯門市廣場那一家分店(主店?)一截. 鰻魚飯餐竟然32元 (屯門分店好像是45元啊??? 屯門神麼時候變了貴族地區???) 雖然是下午茶時間,也叫了這個"正餐"的鰻魚拼鴨胸飯 ...餐來了....... eeeee 怎麼 那條是鰻魚嗎 ? 扁扁的像塊薄拖鞋! 跟很就以前在屯門吃的差很多! 吃兩口........果然.......半放棄...... 其實就是像這個店這裡前幾個食評中的照片那樣,為什麼那位仁兄阿嫂 說好吃的?????難道她沒有去日本料理店吃過鰻魚,只是一直在茶餐提廳吃????本來以為沒有甚麼再說, 叫稍後來的餐茶 - 熱奶茶 (本人近來都很少喝凍奶茶了,除了那間有冰鎮的, 因為不會是奶茶水) , 不算是很差那種,但是也不可以叫好喝了. 怎麼也不是我以前印象中的那樣..????? 這一杯原來是要+5元的啊, 不是送的. 我眼快快? 或者這裡誤導, 原來只有一個些

本來以為沒有甚麼再說, 叫稍後來的餐茶 - 熱奶茶 (本人近來都很少喝凍奶茶了,除了那間有冰鎮的, 因為不會是奶茶水) , 不算是很差那種,但是也不可以叫好喝了. 怎麼也不是我以前印象中的那樣..????? 這一杯原來是要+5元的啊, 不是送的. 我眼快快? 或者這裡誤導, 原來只有一個些在今天特價的33元才是送熱飲的. 寫在甚麼鰻魚系列那些飲料要加5元......

這一家叫金裝 的 燉奶佬 為甚麼 叫 金裝 呢??? 難道屯門那一家叫 鑽石裝 ? 這一家是低檔次的版本? 那麼, 是否荃灣現在的人的消費力比屯門差,要將貨就價呢 ?

還有, 我坐在新裝修的那一邊, 差點被冷氣凍死了! 香港人真的不環保! 政府的廣告費都是浪費了的!

以上的不滿激發我寫了這裡低一篇報告, 以前都只是ROM (Read Only Man)
2008-09-14 18 浏览
放假日子, 下午首選它, 因為多位, 唔迫! 前兩天去....見加了有營套餐, 共四款...選了日式燒汁雜菌雞肉飯(跟餐是無糖綠茶), $38, 奶茶, +$5, 甜汁, 雞肉似灼熟, 整體真係幾健康, 不過菜就太少了! 另一天, 老公叫了夏威夷排骨飯及凍奶茶, $29 + $2, 夏威夷即是加了些火腿及菠蘿, 排骨算腍! 我本想叫墨魚丸米...無墨魚丸, 轉雜菌米, 無雜菌, 於是想叫紫菜米加菜, 竟收 $27(因為一碗紫菜水餃米也只是 $26), 於是我便叫了紫菜米, $20, 另叫灼菜, 抵食好多, 米粉上枱時內有三條小棠菜!
放假日子, 下午首選它, 因為多位, 唔迫!

有營餐牌
有營雞肉飯
夏威夷排骨飯
紫菜米
2008-09-09 9 浏览
9/8/2008這是和中學同學的聚會。要了雞翼湯河,心裏充滿期望,但是卻大失所望。那雞翼簡直是小得可憐,也少得可憐。結果,當然係唔夠飽。加幾蚊要了碗綠豆沙,也沒有甚麼期望了。果然是一分錢,一分貨。
9/8/2008

加幾蚊要了碗綠豆沙,也沒有甚麼期望了。

果然是一分錢,一分貨。
雞翼湯河
綠豆沙
2008-08-26 11 浏览
宵夜時段去荃灣食野,店舖唔太多,係呢間最多人,心諗實無死...叫左個麻辣豬扒沙律,d豬扒一d都唔辣,不過煎得都算ok,唔會熟過頭,啱啱好。同行友人叫左個紅咖哩牛腩飯,佢話只係得d紅色,又係唔辣的,好普通。如果係唔食得辣的朋友可以來試下。野飲我叫左杯薄荷粒粒咖啡,我只可以講未試咁難飲的薄荷味咖啡囉。友人叫的是咖啡走糖少奶,來到的是咖啡多糖多奶,似乎呢度d的咖啡唔多好味,下次唔會再叫。餐廳裝修算幾好,黃色同白色的設計比較簡潔,牆身有好多白色匙裝飾,幾得意。

麻辣豬扒沙律
紅咖哩牛腩飯
紅咖哩牛腩飯果碟飯
店舖
2008-08-10 25 浏览
一星期幫襯兩次都好慣常, 但一日內午晚餐都幫襯就真係唔常有!下午老公叫了鰻魚牛扒飯 + 凍綠豆沙, $32 + $5, 倒埋啲鰻魚燒汁, 佢食得津津有味! 我就叫紫菜水餃墨魚丸米線, $25 + $5, 等咗好耐, 老公食完我都未有得食, 隔離個女仔仲要取消埋, 墨魚丸細細粒, 一般來貨, 米線啱啱好, 唔會太腍!晚餐唔想諗去邊, 又再黎過, 今次老公叫咗黑椒牛扒飯, $29, 食咗一小塊牛扒, 薄薄的, 算腍, 我就叫了越式鮑片河粉, $26, 灼菜花, $7, 今次又係老公食完都未黎, 好明顯, 大家如果係趕時間就盡量唔好叫湯粉麵, 五片薄鮑片, 其實係螺片, 不過, 味道都幾鮮, 芽菜少許, 越式就唔太夠味! 我地成日黎就貪啲侍應唔太滋擾, 靜靜地俾我地食餐飯!

我地成日黎就貪啲侍應唔太滋擾, 靜靜地俾我地食餐飯!
鰻魚牛扒飯
紫菜水餃墨魚丸米線
黑椒牛扒飯
越式鮑片河粉
2008-08-08 24 浏览
每年七八月一定是採購月, 陪老公買完野...就慳少少係度食晚飯!老公叫了晚餐 D, 炸蟹柳鰻魚飯 + 椰汁黑糯米, $33, 吃了半條蟹柳....味道似足以前細個時屋企整既炸假帶子 (橙色)! 黑糯米好足, 幾好味, 我見餐牌多了中式同越式粉麵, 我選了紫菜水餃米 + 鮑汁菜芯, $26 + $7, 一黎到見到水餃對版, 連相都唔記得影, 以前既水餃只有豬肉餡, 而家加埋蝦就啱我口味多啲, 唔錯, 蝦亦夠爽, 不過, 水餃唔大隻, 紫菜好多, 唔似隔離美倫太少啦, 唔知鮑汁指既係咩....不過, 由頭到尾都食唔到啲啲鮑汁味, 只係伴碟有少少醬, 唔知咩黎, 好似有少少蝦味!

炸蟹柳鰻魚飯
菜芯
椰汁黑糯米
椰汁黑糯米
2008-07-21 2 浏览
本人對燉奶佬有些偏愛因為真的又平又正~加上選擇又多..飲品種類亦多上次吃了一個日式饅魚大蝦飯<~$32加上七味粉真是正正正最重要是不飲飲品都可以選擇甜品下午茶的薯條豬柳亦很好味薯條很有薯味!之前加$6的油菜亦加了價加到$7...但是都抵食!新鋪的環境較好店員的服務亦都不差絕對是荃灣又平又正的開飯之選
本人對燉奶佬有些偏愛
因為真的又平又正~
加上選擇又多..飲品種類亦多
上次吃了一個日式饅魚大蝦飯<~$32
加上七味粉真是正正正
最重要是不飲飲品
都可以選擇甜品
下午茶的薯條豬柳亦很好味
薯條很有薯味!

之前加$6的油菜亦加了價
加到$7...但是都抵食!
新鋪的環境較好
店員的服務亦都不差
絕對是荃灣又平又正的開飯之選
2008-05-19 14 浏览
上個星期lunch叫外賣, 等左1小時先有得食, 算! 一打開, 食落口, d面好油, 湯底又無咩味一夾條蟹柳就發現膠紙未撕 真係搞錯呀! 咁大間餐廳連呢d基本standard都做無唔到, 我唔會再食呢間餐廳!!!!!!大家都要小心, 睇清楚有無俾人"加料"
上個星期lunch叫外賣, 等左1小時先有得食, 算!

一打開, 食落口, d面好油, 湯底又無咩味
一夾條蟹柳就發現膠紙未撕

大家都要小心, 睇清楚有無俾人"加料"
2008-05-18 14 浏览
四天前吃過晚餐, 今天下午見無咩人就入去!老公叫咗午餐, 黑椒牛扒併豬柳漢堡飯 + 奶茶, $30, 上桌時...飯旁埋了很多肉, 無咩所謂既老公仍舊吃得津津有味! 我叫了雜菌水餃米線 + 灼生菜, $19 + $6, 水餃多肉, 太濃味, 唔啱我, 雜菌唔多, 米線太腍!
四天前吃過晚餐, 今天下午見無咩人就入去!

牛扒飯
米線
(非会员)
2008-05-15 12 浏览
放左工見肚餓,見到呢間野好似好多人食咁,咁就入左去.之後叫左個餐肉腸仔公仔面,個湯底幾好!幾清,服務都吾錯既;所以我會下次再去過
放左工見肚餓,見到呢間野好似好多人食咁,咁就入左去.
之後叫左個餐肉腸仔公仔面,個湯底幾好!幾清,
服務都吾錯既;所以我會下次再去過
2008-05-14 11 浏览
上次食早餐, 昨天再試下午茶餐, 這裡的下午茶至六點半, 晚飯時間都可以食到下午茶!我選了個日式鮮雜菌烏冬 + 茶走少甜, $26! 磨菇同金菇係主要既材料, 仲有日式魚片 (好假, 從來都唔會食, 如果日式只係因為佢, 下次就只叫鮮雜菌, 仲平啲!) 烏冬係粗既, 偏硬, 椰菜都幾多, 唔腍, 呢碗一般! 茶走就茶味重啲!老公選了黑椒牛扒腸仔飯 + 奶茶, $28! 沒有好與壞的評價, 只見紅蘿蔔幾硬, 牛扒大大件!

餐牌
餐牌
腸仔飯
烏冬
2008-05-12 19 浏览
放假早餐, 棄大家樂選擇幫襯新店(舊店隔離), 光猛了不少, 坐位空間一樣, 但新淨好多! 餐由舊鋪傳過新鋪!餐牌換了新既....我叫了蔬菜叉燒通 + 太陽蛋 + 牛油餐包, 檸水, $21! 叉燒大大件, 唔錯, 太陽蛋油油的, 最鍾意食呢款餐包, 只有嘉頓特價店先有! 老公俾我誤導咗, 叫了個蕃茄肉砰牛扒米粉, 奶茶, $21, 佢麻麻地蕃茄湯底, 不過, 我諗我會鍾會食多啲! 同一條街只有佢地愈做愈大, 果然好野!

餐包
叉燒通粉
蕃茄米
孖寶
$21 (早餐)
餐包
叉燒通粉
蕃茄米
孖寶
2008-02-25 9 浏览
二月廿四日(星期日)食完出名既嘉樂之後,行左陣愉景新城之後,番黎呢度食燉奶!我今次好懶冇mud點做research!於是見到呢度都ok就叫左老公去試喇!唔錯wor!佢個蛋白燉鮮奶,有d料到呀!!!又濃奶味!又傑!...真材實料呀!!!同澳洲牛奶公司有得fight!食完一陣個口仲有d奶味!証明...正野!!!!自從識左老公之後,就中意左食燉奶,炒蛋,凍奶茶...不過我都係要努力,主d好野比老公食喇!比時間我呀!
二月廿四日(星期日)

食完出名既嘉樂之後,行左陣愉景新城之後,番黎呢度食燉奶!

唔錯wor!佢個蛋白燉鮮奶,有d料到呀!!!
又濃奶味!又傑!...真材實料呀!!!
同澳洲牛奶公司有得fight!
食完一陣個口仲有d奶味!証明...正野!!!!

自從識左老公之後,就中意左食燉奶,炒蛋,凍奶茶...
不過我都係要努力,主d好野比老公食喇!
比時間我呀!