2021-02-26 845 浏览
好耐無食過茶餐廳了😆今日黎到金記冰室,原來而家星期一至五,有冬季暖笠笠系列,我地叫咗芝士鴛鴦扒飯(粟米魚柳、鮮茄雞扒)原價$60嘅$52就有~粟米魚柳同埋雞扒大大塊,焗盆上枱,上嘅時候仲出晒煙滾緊,夠哂熱辣辣,轉左意粉,仲以為正常轉嘅意粉底係原味,食嘅時候先發現,居然係用蕃茄炒過嘅,令我喜出望外!酸酸甜甜,更加開胃,而且一啲都唔油,呢個價位,仲埋特色熱飲~玫瑰花火龍果茶,好特別,成杯充滿玫瑰花香味,仲有火龍果嘅香甜,甜甜蜜蜜暖在心頭🥰另外仲叫咗一個小菜二人餐,覇王雞、咕嚕肉、兩杯飲品、兩個白飯、二個老火湯,只係138蚊,好味又抵食👍店員非常之好服務,見到我哋四個人,仲免費送多兩個湯俾我哋飲添,冇味精足料煲👍非常推介!
好耐無食過茶餐廳了😆

今日黎到金記冰室,

另外仲叫咗一個小菜二人餐,

2020-12-14 1110 浏览
前幾日大食妹真係好想食沙嗲牛肉麵, 於是襯晏晝行遠啲, 同同事去左金記冰室食晏<沙嗲牛肉即食麵>大食妹嗌左份沙嗲牛肉即食麵餐午餐包括沙嗲牛肉即食麵、火腿奄列、牛油多士同熱飲金記嘅沙嗲牛肉即食麵沙嗲幾濃, 牛肉量都好多即食麵都好彈牙, 索曬啲沙嗲汁, 超正<火腿奄列(左)及牛油多士(右)>火腿奄列都好有蛋汁, 裏面仲有好多火腿牛油多士就有待改善, 烤耐少少會更脆更好食<咖啡>熱飲方面, 大食妹嗌左咖啡咖啡又熱又滑, 水準算高<招牌鮮豬潤通粉>同事就嗌左金記嘅招牌鮮豬潤通粉鮮豬潤彈牙又爽口, 而且無腥味, 大家可以一試通粉湯底比較清, 味道咸咸地, 同事話唔錯可encore

<沙嗲牛肉即食麵>
大食妹嗌左份沙嗲牛肉即食麵餐
午餐包括沙嗲牛肉即食麵、火腿奄列、牛油多士同熱飲

金記嘅沙嗲牛肉即食麵沙嗲幾濃, 牛肉量都好多

即食麵都好彈牙, 索曬啲沙嗲汁, 超正

<火腿奄列(左)及牛油多士(右)>
火腿奄列都好有蛋汁, 裏面仲有好多火腿
牛油多士就有待改善, 烤耐少少會更脆更好食

<咖啡>
熱飲方面, 大食妹嗌左咖啡
咖啡又熱又滑, 水準算高

<招牌鮮豬潤通粉>
同事就嗌左金記嘅招牌鮮豬潤通粉
鮮豬潤彈牙又爽口, 而且無腥味, 大家可以一試
通粉湯底比較清, 味道咸咸地, 同事話唔錯可encore
  • 沙嗲牛肉即食麵
  • 招牌鮮豬潤通粉
2020-11-28 787 浏览
今天在灣仔吃晚飯,原來這家金記冰室已經開始使用QR code點菜,而過程非常簡單,可按自己喜好點選多飯或小飯,多少汁也能夠自由選擇。口水豆腐 $28口水豆腐的辛辣,令人非常醒神,豆腐香滑。XO醬西蘭花炒蝦球配白飯 $82這個餸的賣相不錯,也很有鑊氣,蝦球用XO醬炒過,輕微的辛辣味能帶出蝦球的鮮味,而蝦球香脆爽口。京都肉排 $62肉排啖啖肉, 說你要人很有食慾,洋蔥爽口,送飯一流。叉燒炒蛋飯厚切叉燒非常有口感,炒蛋香滑熱薑檸檬可樂這家餐廳可以叫傳統的熱檸樂加薑,而使用QR code點菜的時候,亦可自由選擇多少薑, 十分細心

口水豆腐 $28
口水豆腐的辛辣,令人非常醒神,豆腐香滑。

XO醬西蘭花炒蝦球配白飯 $82

京都肉排 $62
肉排啖啖肉, 說你要人很有食慾,洋蔥爽口,送飯一流。

叉燒炒蛋飯
厚切叉燒非常有口感,炒蛋香滑

熱薑檸檬可樂
2020-11-18 630 浏览
金記嘅下午茶選擇都幾多,而且最開心嘅係去到夜晚6:00!👍🏼👍🏼如果放工早少少,行快兩步嘅話,咁就可以捉到下午茶嘅尾巴啦~~😂(長期糧尾心聲)今次食咗炸髀加公仔麵🤞🏼簡單得來又 夠晒邪惡😎😎炸髀唔算超級大隻,不過我覺得係幾好,因為粉唔會太厚切落去都係非常卜卜脆嘅聲音🔥🔥而且又不會太多油飛出嚟,味道亦不會太鹹👍🏼👍🏼今次我依隻雞髀只係啱啱熟好彩 無血😅😅我諗佢哋嘅即食麵唔係出前一丁🧐公仔麵比較粗 不過都OK嘅,唔係最差嗰啲公仔麵環境方面都OK嘅,不過餐廳冷氣都幾凍😅😅
金記嘅下午茶選擇都幾多,
而且最開心嘅係去到夜晚6:00!👍🏼👍🏼
如果放工早少少,行快兩步嘅話,
咁就可以捉到下午茶嘅尾巴啦~~😂(長期糧尾心聲)

今次食咗炸髀加公仔麵🤞🏼
簡單得來又 夠晒邪惡😎😎

炸髀唔算超級大隻,
不過我覺得係幾好,
因為粉唔會太厚
切落去都係非常卜卜脆嘅聲音🔥🔥
而且又不會太多油飛出嚟,
味道亦不會太鹹👍🏼👍🏼
今次我依隻雞髀只係啱啱熟
好彩 無血😅😅

我諗佢哋嘅即食麵唔係出前一丁🧐
公仔麵比較粗
不過都OK嘅,唔係最差嗰啲公仔麵

環境方面都OK嘅,不過餐廳冷氣都幾凍😅😅

2020-11-09 544 浏览
老豆生日,吖媽唔想出去食飯。一家人簡簡單單甘過。所以加餸開大餐。1.金磚風沙鑽炸豆腐,呢個好好味。雖然佢唔係炸得特別脆,但係個味道真係好好,上面既粉狀物體完全食唔出係乜。豆腐滑,有椒鹽味,我諗現場食應該再好食好多。2.新鮮菠蘿咕嚕雞球,都好味。唔會差。正常水準!3.粟米魚柳,都係正常水平。4.XO醬蝦球炒西蘭花,正常,偏咸左少少。5.乾炒牛河,呢個好食!有鑊氣!牛肉淋。係會油左啲。但唔油炒唔起啲河粉。總括茶餐廳有小菜館水準。👍👍👍👍👍P.S. 世上只有媽媽好!分享下我媽煮左咩先。炸雲吞,一口一粒,炸到好脆!蒸扇貝,細細粒新鮮易食!南乳雲耳炆雞,係個雞鞋左啲,無咩南乳味。BOSS梗係個湯,鮑魚排翅雞湯。湯面一啲油都無,因為吖媽次次都好花時間不走啲油。同會勁落乾瑤柱20粒?果煲湯,半煲都係料,點會唔夠味😆一人一碗翅都飽!吖媽靚湯🤣
金磚風沙炸豆腐

2.新鮮菠蘿咕嚕雞球,都好味。唔會差。正常水準!
新鮮菠蘿咕嚕雞球

3.粟米魚柳,都係正常水平。
粟米魚柳

4.XO醬蝦球炒西蘭花,正常,偏咸左少少。
XO醬西蘭花炒蝦球

乾炒牛河

總括茶餐廳有小菜館水準。👍👍👍👍👍

2020-11-07
15 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
金磚風沙炸豆腐
新鮮菠蘿咕嚕雞球
粟米魚柳
XO醬西蘭花炒蝦球
乾炒牛河
2020-11-05 355 浏览
下午茶餐炸雞脾:中型的炸雞脾,炸得外皮乾脆,雞肉厚且仍有肉汁。啖啖肉加上脆皮,不錯。薯條:是即炸的,外脆內軟,酥化。迷你鮮茄濃汁焗豬扒飯:約為平常份量的一半,有片鮮蕃茄灑上芝士一起焗到焦香。焗豬扒飯的醬汁吃到鮮蕃的味道。豬扒是厚切半塊的,都很大塊,肉質爽軟。但個蛋炒飯就無乜特別,和吃普通白飯的感覺無異。熱利賓納,兒時的喜愛,足料,喝了一點後,再加熱水仍然很夠味呢!熱奶茶:奶味比茶味重,但就飲落校滑。
下午茶
2020-10-05 370 浏览
早 2 日落堂好肚餓😩就同 friend 去咗食金記冰室食 lunch😬.XO 醬海鮮炒烏冬🥢烏冬係比較幼身,海鮮有細細糡嘅蜆肉、魷魚🦑蝦仁🦐XO醬唔算好重口味😉另外叫咗少油,所以食到最後都唔會成口油🥰.豉椒牛肉炒河🔥牛肉質感軟滑🐄仲有好多三色椒同洋蔥🧅豉椒汁好惹味😋河粉都炒得幾乾身👍🏻.雙拼多士(煉奶+花生醬)🍞多士烘得好脆😆花生醬同煉奶都落得幾足🥜2 個人 share 食都幾好😌.是日老火湯(1 客)🥣有南北杏、雪梨🍐紅蘿蔔🥕粟米🌽帶少少微精味.芒果凍頂烏龍冷泡茶🍵帶有漸層效果,芒果味道香甜🥭烏龍茶茶味濃厚🤤.凍檸檬茶🍋味道酸甜,飲落唔苦澀
凍檸檬茶🍋味道酸甜,飲落唔苦澀
  • 凍檸茶
2020-10-05 310 浏览
平時晚餐不知道要吃甚麼的時候,總愛到冰室茶記吃,因為它勝在款式又多,價錢又平民。老火湯老火湯湯料豐富,用料上乘,煲出優質無味精清甜靚湯。韭黃蝦球炒滑蛋大大粒新鮮蝦球鮮甜無比,炒蛋火候十足,香滑味濃,口感一流。新鮮菠蘿生炒骨用了新鮮菠蘿,可以吃到甜中帶酸天然的感覺,罐頭菠蘿則做不到這豐富味道,生炒骨炒得香脆可口,不會太油膩。金銀蛋肉碎浸時蔬份量十足,咸蛋很惹味,肉碎份量充足,令小白菜很入味很清甜。金記炸雞脾雞脾是生炸的,不用炸粉也能把雞皮炸得香脆,金黃色的賣相非常吸引,而且肉汁也很豐富。金粒西多配雪糕金黃色的西多士是港人至愛美食之一,淋上糖漿後美味萬分。檸檬四季青冷泡茶想不到冰室也有冷泡茶可以飲,檸檬碎片令味道更鮮明,更清新。

老火湯
老火湯湯料豐富,用料上乘,煲出優質無味精清甜靚湯。
韭黃蝦球炒滑蛋
大大粒新鮮蝦球鮮甜無比,炒蛋火候十足,香滑味濃,口感一流。
新鮮菠蘿生炒骨
金銀蛋肉碎浸時蔬
份量十足,咸蛋很惹味,肉碎份量充足,令小白菜很入味很清甜。
金記炸雞
金粒西多配雪糕
金黃色的西多士是港人至愛美食之一,淋上糖漿後美味萬分。
檸檬四季青冷泡茶
想不到冰室也有冷泡茶可以飲,檸檬碎片令味道更鮮明,更清新。
2020-10-05 266 浏览
成日搭車經過都會見到呢間餐廳大排長龍每次見到都好想食但又冇耐性今日咁岩17:xx 經過冇咩人當然即刻坐低食過early dinner做緊特惠套餐$158有兩個餸+兩碗例湯+兩碗白飯+兩杯飲唔可以share食正合我意點左霸皇雞,最鍾意食佢d蔥同薑,仲有個豉油熟油撈飯真係一流呀碟雞集碟仲要熱辣辣保持溫度好似酒店咁真係好細心粟米魚塊個汁做得勁好味個炸魚既粉有少少厚左dM不過食落就好夠脆例湯每日唔同今次係青紅蘿蔔瘦肉湯好濃郁真材實料飲完唔會口渴
成日搭車經過都會見到呢間餐廳大排長龍

例湯每日唔同

今次係青紅蘿蔔瘦肉湯

好濃郁真材實料飲完唔會口渴
2020-09-29 3363 浏览
平時閒日都會去金記食午餐,今次都係第一次嚟晚餐,估唔到都唔錯👍🏼👍🏼性價比幾高!Menu 好多選擇下,想叫小菜又得,炒碟粉面嗰啲又得嗌咗個自選小菜餐 二人份量可以揀兩款小菜,仲包左白飯,例湯,同埋飲品,其實簡簡單單已經非常豐富。不過由於超級肚餓同埋貪心😂😂所以另外單點左 口水雞(例牌)同埋 金磚風沙炸豆腐。例湯好好飲呀,西洋菜豬骨,清甜~ 我個碗仲有好多肉添😋😋菠蘿咕嚕肉用咗新鮮菠蘿,爽甜,夠晒誠意👍🏼咕嚕肉炸得幾脆,但係粉唔會太厚,唔會太肥,所以都唔錯😊最好食嘅係依個金磚風沙炸豆腐,分量非常多,又好食,所以非常滿足!唔會食一兩舊就冇晒🔥🔥😁😁佢個外皮脆脆的,粉一啲都唔厚,味道係淡淡的鹹蛋味,中間豆腐嫩滑,而且暖粒粒,非常推薦👍🏼👍🏼👍🏼口水雞都唔錯,當日仲好快賣晒添我見好似七點幾已經冇晒雞😳😳睇嚟幾受街坊歡迎。雞幾滑,肉質唔錯,不會韌,又唔會太林,最重要係隻雞唔會太肥,配埋啲口水辣汁,都幾好送飯整體來講成餐飯都食得幾開心,價錢都算OK平,以後放工近近地,又多一個晚餐好去處❤️❤️
平時閒日都會去金記食午餐,
今次都係第一次嚟晚餐,
估唔到都唔錯👍🏼👍🏼
性價比幾高!

Menu 好多選擇下,
想叫小菜又得,炒碟粉面嗰啲又得

嗌咗個自選小菜餐 二人份量
不過由於超級肚餓同埋貪心😂😂
所以另外單點左 口水雞(例牌)同埋 金磚風沙炸豆腐。

例湯好好飲呀,
西洋菜豬骨,
清甜~
我個碗仲有好多肉添😋😋

菠蘿咕嚕肉
用咗新鮮菠蘿,爽甜,夠晒誠意👍🏼
咕嚕肉炸得幾脆,但係粉唔會太厚,唔會太肥,所以都唔錯😊

最好食嘅係依個金磚風沙炸豆腐,

佢個外皮脆脆的,粉一啲都唔厚,

口水雞都唔錯,當日仲好快賣晒添
我見好似七點幾已經冇晒雞😳😳睇嚟幾受街坊歡迎。

香滑奶茶加比塊面更加大嘅雞扒~~~終於挨到星期六,又係我同大嚿要出街覓食嘅時間,今次我哋就去咗食好耐冇食嘅港式茶記。😊~~~餐廳裝修幾別緻,係非常道地嘅港式風格,但係服務質素就比好多港式茶記都好。侍應普遍都好有禮貌,叫嘢食亦都冇漏單😛~~~睇完餐牌之後我哋叫咗XO海鮮炒烏冬、羅宋湯同鐵板香煎雞扒意粉配燒汁,仲有一杯食茶記一定要叫嘅香滑奶茶😎~~~ XO海鮮炒烏冬:貼心嘅佢哋可以俾我哋叫少油,XO醬味道啱啱好,惹味得黎又唔會好鹹,而且條條烏冬都好彈牙,仲有茶記必備嘅鑊氣!正🤓~~~羅宋湯:酸酸地幾足料,感覺好開胃,正好適合我哋打開星期六嘅第一餐嘅胃口😛~~~鐵板香煎雞扒意粉配燒汁:雞扒非常肥美嫩滑,而且真係超級大塊,大食嘅我哋都差啲食唔晒,好抵。另外佢哋嘅意粉同雞扒係分開上嘅,呢個做法真係好貼心,可以令意粉保持乾爽,值得一讚。😋~~~香滑奶茶:雖然只係一杯飲品但係奶茶一向都係茶記嘅精髓,而呢度就將呢個精髓做得好好,茶底夠濃,奶味夠重,質感亦都好滑,好好飲。~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥金記冰室 (灣仔)灣仔天樂里6-18號恆安大廈地下D及E舖
香滑奶茶加比塊面更加大嘅雞扒
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
金記冰室 (灣仔)
灣仔天樂里6-18號恆安大廈地下D及E舖
2020-09-12 315 浏览
做開野黎食個快飯,下午五點仲有下午茶,即刻衝入去經典組合,焗豬凍檸茶豬扒就比較實,唔鬆軟,肉味都無,似大家樂焗豬扒飯。飯底都炒得香,但較為濕。茄底唔錯!叫做平平地,五十蚊賣單仲有凍飲。另外亦因為下午茶係較細份,男仔就未必飽喇!下午茶都仲有好多選擇
做開野黎食個快飯,下午五點仲有下午茶,即刻衝入去

經典組合,焗豬凍檸茶

下午茶都仲有好多選擇
金記冰室🔸前身為筲箕灣的大排檔,始創於1967年,由老闆陳伯伯🧓🏻租下筲箕灣舖位後,便開設金記冰室啦! 餐廳一直沿用懷舊裝潢,充滿時代氣氛,有濃濃的香港集團回憶哦!今年冰室推出四款月餅🥮,包括: 低糖雙黃白蓮蓉月餅(4個/盒)、金腿伍仁月餅(4個/盒)、花好月圓雙式月餅(4個/盒) 和 小確幸套裝(2個+2奶茶/盒)。聽聞小確幸套裝已售罄啦,快速搶購啦。這盒懷舊排檔設計的 花好月圓雙式月餅禮盒✨,增添節日氣氛,很特別哦! 共有2個低糖雙黃白蓮蓉 和 2個金腿伍仁月餅。低糖雙黃白蓮蓉,採用一級湘蓮和油香十足的鹹蛋黄🥳,傳統口味,甘香不已。而金腿伍仁口味,嚴用鹹香惹味的火腿及甘脆果仁,滿滿的餡料,油香四溢,鮮香美味,😍非常好吃,🤤我一次口氣吃掉一整個呀!

2020-09-05
外卖自取
2020-09-09 117 浏览
今晚同朋友出灣仔傾野,隨便找左間茶記坐低可以坐耐d傾耐d都得,就入左黎呢間金記呢間野以前係筲箕灣,舊老闆後來年紀大賣左個招牌比現任老闆,都開左幾多間分店今晚食得比較簡單,叫左個黑焦牛柳粒 同星洲炒米先黎左個羅宋湯,其實都幾好飲,唔係鹽水湯,多料~~~個凍檸茶值得一讚,茶底清,甜度剛好!!👍👍👍👍👍👍👍牛柳粒 同星洲米 都十分鐘到上枱~份量都幾大,因為即炒唔係整定,夠鑊氣同都幾好食👍👍👍👍如果下次再黎呢區傾野都可以簡呢間~~~~~~

今晚食得比較簡單,叫左個黑焦牛柳粒 同星洲炒米
先黎左個羅宋湯,其實都幾好飲,唔係鹽水湯,多料~~~
個凍檸茶值得一讚,茶底清,甜度剛好!!👍👍👍👍👍👍👍

牛柳粒 同星洲米 都十分鐘到上枱~
份量都幾大,因為即炒唔係整定,夠鑊氣同都幾好食👍👍👍👍

如果下次再黎呢區傾野都可以簡呢間~~~~~~

• 羅宋湯
  • 凍檸茶
2020-07-12 282 浏览
經常食食下先記得忘記手機食先,最後就。。  記錄下呢個cute cute既「多謝你飲我」  有日Lunch去左金記冰室,大概12點幾,等左一陣有位。  叫左南乳豬手飯,送西洋菜鴨腎湯,再有杯野飲,HKD48。都幾抵食,有幾件豬手,豬手夠軟,好多花生,本身我唔係好鍾意南乳,但呢個南乳汁令我覺得南乳其實可以幾好味。西洋菜鴨腎湯都足料,多菜,又有鴨腎,同肉。見到menu仲有寫晚市扒餐,都係同lunch差唔多價錢,好抵玩。
經常食食下先記得忘記手機食先,最後就。。

記錄下呢個cute cute既「多謝你飲我」

有日Lunch去左金記冰室,大概12點幾,等左一陣有位。

2020-06-23