位於天后的日式拉麵店,屬港島的其中一家分店,特色拉麵是雞白湯拉麵,還有其他款式的拉麵及飯等選擇。餐廳面積不大,有吧檯及座位位置。裡面燈光昏暗,掛滿日式燈籠及壁報佈置,帶有濃厚的日式特色。串燒:鹽燒雞腎  雞腎鹽燒過後爽口彈韌,很有嚼勁。拉麵:黑蒜醬油拉麵拉麵上枱時,濃香的黑蒜油撲鼻而來。碗邊有兩片慢煮雞肉、叉燒及紫菜。叉燒粉嫩、柔軟。也不其他配料有糖心蛋、紫菜、筍片、木耳絲、青蔥。拉麵幼細、煙韌,很掛湯,吸收了黑蒜油及醬油湯的鹹香,味道豐富。飯:低溫慢煮日本雞胸肉飯200克份量的雞胸肉飯,豐富的蛋白質。嫩滑雞肉沒有醃製或醬汁,只是上面微微灑上了調味料,十分清淡、健康。旁邊配上燒醬汁一拼吃,更加惹味。
位於天后的日式拉麵店,屬港島的其中一家分店,
特色拉麵是雞白湯拉麵,還有其他款式的拉麵及飯等選擇。
串燒:鹽燒雞腎

雞腎鹽燒過後爽口彈韌,很有嚼勁。
拉麵:黑蒜醬油拉麵

拉麵上枱時,濃香的黑蒜油撲鼻而來。
碗邊有兩片慢煮雞肉、叉燒及紫菜。
叉燒粉嫩、柔軟。
飯:低溫慢煮日本雞胸肉飯

200克份量的雞胸肉飯,豐富的蛋白質。
2023-10-15 342 浏览
宜家出街食要搵50至60蚊而且好食已經很困難的事,何況要食日式拉麵!但金鶴拉麵宜家午膳套餐仍然做緊68蚊值得一讚(好似買緊廣告😅)今次食咗黑豚叉燒(香辣)豚骨拉麵價錢雖低但材料絕不馬虎,濃郁並帶有微辣湯底掛上略硬的拉麵令每一口都可食到本身料理的味道;叉燒軟硬適中加上醃製的溏心蛋令整個料理十分滿足
黑豚叉燒(香辣)豚骨拉麵
黑豚叉燒(香辣)豚骨拉麵
2023-10-15 266 浏览
天后同炮台山中間有得食雞白湯拉麵有超濃同普通口味,仲要有輕量揀除左出名既雞白湯拉麵仲有其他拉麵選擇見佢有限定龍蝦拉麵,好想試不過今次先食佢個雞白湯先超濃雞白湯湯頭濃濃的,奶白色而且雞湯都鮮甜,拉麵份量超多非常夠飽,雞肉係慢煮好嫩滑,大大塊一啲粗糙感都冇,叉燒都係大大塊叉燒加雞肉,呢個組合好好食另外忘記講一上檯既時候,拉麵既炸牛榜要即刻食脆脆地好香口另外叫左餃子同炸雞同樣juicy,不過好老實淨係食拉麵才都好飽呢個價錢超值
天后同炮台山中間有得食雞白湯拉麵

有超濃同普通口味,仲要有輕量揀

除左出名既雞白湯拉麵仲有其他拉麵選擇

見佢有限定龍蝦拉麵,好想試

不過今次先食佢個雞白湯先

超濃雞白湯湯頭濃濃的,奶白色

而且雞湯都鮮甜,拉麵份量超多

非常夠飽,雞肉係慢煮好嫩滑,大大塊

一啲粗糙感都冇,叉燒都係大大塊

叉燒加雞肉,呢個組合好好食

另外忘記講一上檯既時候,

拉麵既炸牛榜要即刻食

脆脆地好香口

另外叫左餃子同炸雞

同樣juicy,不過好老實淨係食拉麵才都好飽

呢個價錢超值
2023-10-13 213 浏览
為咗遠離繁忙嘅銅鑼灣,行吓行吓去咗天后嘅蜆殼街,條街有好多食肆,比呢間主打雞湯嘅拉麵吸引咗!見到限定商品menu有龍蝦拉麵,價錢比較貴$198 ,但見到圖上面有兩份嘅龍蝦就覺得價錢都幾合理,拉麵一上菜,發現龍蝦都係煎香過,濃湯好飲到飲左三大啖先肯食麵,而且溫泉蛋浸晒落去龍蝦湯入晒味,簡直係人間美食。塊叉燒超大塊,成個碗咁大!令我都叫咗兩碗消息。分別可以雞翼同牛舌。牛舌大大塊,估唔到小小一串,都有成三大塊。雞翼個脆皮好好食,而且有四隻咁多,價錢$48真係好抵食。

塊叉燒超大塊,成個碗咁大!

2023-10-09 141 浏览
極濃雞白湯拉麵🐔招牌拉麵之一!湯底非常濃郁,而且打至起泡,吃完拉麵後,還可喝下湯底!雞肉厚身和嫩滑,叉燒亦很軟身,若能夠先燒一下,相信會更香口!.極濃牛骨湯拉麵🐮期間限定!一向是牛肉愛好者,當然不會錯過!原條牛骨連牛肉奉上,牛肉鮮嫩多汁,油脂甚為豐富!.餐廳環境寧靜舒適,裝修也很像傳統拉麵店的感覺,員工態度有禮,若果坐在Bar枱的位置,更能看到師傅製作拉麵的過程,也可以感受在日本吃拉麵的感覺!
極濃雞白湯拉麵🐔
極濃牛骨湯拉麵🐮

2023-10-07 171 浏览
金鶴拉麵天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖炮台山行過對面蜆殼街 條街人唔多 不過有好多食肆聽朋友介紹有龍蝦拉麵想一試黑色格調裝修 和風設計特色極濃龍蝦湯拉麵伊勢海老$198豐富濃郁龍蝦湯底 鮮美紅通通伊勢海老 睇落去好吸引微粉紅 微黃色湯頭口感滑順龍蝦肉彈牙好食 麵條烹煮時間見師傅有計時每個步驟睇得出認真用心 欣賞海鹽燒虎蝦$68 (2隻)粗過手指 虎蝦大隻實肉彈牙 海鹽有點椒鹽風味燒方式相對簡單,保留了虎蝦的原汁原味
金鶴拉麵

豐富濃郁龍蝦湯底 鮮美紅通通伊勢海老 睇落去好吸引
微粉紅 微黃色湯頭口感滑順
龍蝦肉彈牙好食 麵條烹煮時間見師傅有計時
每個步驟睇得出認真用心 欣賞

海鹽燒虎蝦$68 (2隻)
粗過手指 虎蝦大隻實肉彈牙 海鹽有點椒鹽風味
燒方式相對簡單,保留了虎蝦的原汁原味
早排同朋友去天后做野,放lunch就黎左呢間都幾出名既拉麵店食lunch,佢地有午市套餐,$68就有交易,真心幾抵食👍🏻🐥極濃•雞白湯拉麵 店長推介 $138湯底好濃郁,麵條好彈牙,內有軟諗雞肉,仲有豚肉、溏心蛋,特別推介佢地個炸牛蒡,香脆有咬口🌶️香辣豚骨湯拉麵$98鐘意食辣既朋友仔要試下,湯底清得黎帶點辣,不會太鹹😝叫拉麵或飯類均可加S20改為套餐,有齊小食同飲品,好抵食🤤小食 日式唐揚炸雞 (2pcs)日式餃子 (2pcs)餃子外皮香脆,內裏好juicy,配上醬汁好滋味😝烤雞大大嚿,雞肉肉質嫩滑套餐另外會包一罐汽水🥤成個套餐都好抵😉

🐥極濃•雞白湯拉麵 店長推介 $138

🌶️香辣豚骨湯拉麵$98
鐘意食辣既朋友仔要試下,湯底清得黎帶點辣,不會太鹹😝

叫拉麵或飯類均可加S20改為套餐,有齊小食同飲品,好抵食🤤

小食
日式唐揚炸雞 (2pcs)
日式餃子 (2pcs)

套餐另外會包一罐汽水🥤成個套餐都好抵😉

2023-09-20 113 浏览
今日下午放假,同Honey 喺天后附近搵野食麥連街都有幾間食肆,Honey 話以前住附近,試過呢間好食,咁我地就再去食多次 Honey 叫左換叉燒濃雞湯拉麵,塊叉燒好軟稔,好好味,個湯濃度剛剛好,Honey 忍唔住飲晒成碗湯,呢個湯真係要必試另外,Honey本來想加溏心蛋,侍應好好,話個湯已有一隻,所以無幫我地加。 我就叫左個唐揚雞拉麵,無論係炸雞,湯,糖心蛋各樣都好出色最後,即刻登記做會員,有100分,可以送飲品
今日下午放假,同Honey 喺天后附近搵野食

濃雞湯拉麵

唐揚炸雞拉麵

我就叫左個唐揚雞拉麵,無論係炸雞,湯,糖心蛋各樣都好出色

最後,即刻登記做會員,有100分,可以送飲品
濃雞湯拉麵
唐揚炸雞拉麵
2023-09-19 87 浏览
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖金鶴拉麵已經光顧過數次,每次都要雞白湯的拉麵。雞白湯湯頭有濃厚的雞精華,湯頭好濃郁,香氣四溢。湯頭打常泡沫似,口感非常滑順,完全沒有膩口感,讓人可以一口接一口地品嚐。而配菜有唐心蛋、炸牛蒡最驚喜,又香脆,比起平時食姕菜更吸引。拉麵的配料有兩片雞胸肉和叉燒,份量好足。另加配了一客餃子,脆卜卜。食完拉麵仲可以儲分,可兌換小食,抵食。
天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖

金鶴拉麵已經光顧過數次,每次都要雞白湯的拉麵。

拉麵的配料有兩片雞胸肉和叉燒,份量好足。

另加配了一客餃子,脆卜卜。

食完拉麵仲可以儲分,可兌換小食,抵食。
2023-09-07 131 浏览
麵…頹,係有鹹水味黃色幼麵,茶記質素蟹湯... 唔熱,杰杰地無乜蟹味蟹肉…即刻係凍櫃拎出黎,又凍又咸,無乜蟹味溏心蛋…正常紫菜…淋叉燒…質地ok夠淋身,但唔知點解有陣肉腥味?木耳&荀,就係頹拉麵會落個d,大家明白啦…?lunch無乜人,侍應就係都企係您隔離同埋係bar台位放一疊盤係您面前抺,食到好唔自在…menu同台面都笠黏黏咁…唯一可取係個廁所,企理夠大嘅。黎開北角,一心諗住食下好嘢,點知極失望。。只希望唔好肚痛。。唔知openrice登唔登呢篇嘢,我會放埋google, 大家避開呢個伏吧。。
麵…頹,係有鹹水味黃色幼麵,茶記質素
蟹湯... 唔熱,杰杰地無乜蟹味
蟹肉…即刻係凍櫃拎出黎,又凍又咸,無乜蟹味
溏心蛋…正常
紫菜…淋
叉燒…質地ok夠淋身,但唔知點解有陣肉腥味?
木耳&荀,就係頹拉麵會落個d,大家明白啦…?

menu同台面都笠黏黏咁…
唯一可取係個廁所,企理夠大嘅。

2023-09-06 94 浏览
每日返工咁攰 最開心就係放工 可以同朋友出去食吓嘢傾吓偈 呢間金鶴拉麵都係一個唔錯嘅選擇 其實佢哋有好多間分店,我哋今次就去咗北角~ 環境就係一間日式拉麵店設計 有吧枱亦都有普通座位 因為今日真係太肚餓啦,我哋嗌咗個超級抵食嘅日式咖喱吉列豬扒+炸雞飯!! 好大份都只係$108!! 朋友就嗌咗辛辣豬骨湯拉麵 再加咗一份餃子,同埋一份煎釀雞翼😛😋 全部嘅食物質素都屬於中高水平 價錢又唔貴 性價比好高~ 見到朋友咁高興,食完嘢 我哋決定開支啤酒邊飲邊暢談 真係好開心😝😛
每日返工咁攰
2023-07-12
2023-08-25 69 浏览
之前已經經過呢條街見到好多嘢食經過見到呢間雞白湯拉麵好吸引今日就嚟試一試佢店內唔算多位好在今日收工遲咗所以嚟嘅時候唔需要等呢度招牌係雞白湯今次就叫咗個極濃雞白湯拉麵店員鐘好細心提我哋炸牛蒡要先食 脆啲會好食啲拉麵湯底真係好濃郁🤤拉麵好掛湯仲會有兩片雞肉同一片豬相比起豬肉,我更鍾意雞肉 好嫩滑同個湯好夾👍🏻另外仲叫咗兩個小食雞軟骨串燒嚟到係熱辣辣 好香口仲有炸餃子呢個就不過不失餐單上其實仲見到佢有個限定餐牌係和牛牛骨湯拉麵 都好吸引但因為我唔食牛所以就冇食到
之前已經經過呢條街見到好多嘢食

炸牛蒡要先食 脆啲會好食啲

拉麵湯底真係好濃郁🤤
拉麵好掛湯
仲會有兩片雞肉同一片豬
相比起豬肉,我更鍾意雞肉 好嫩滑

同個湯好夾👍🏻

係和牛牛骨湯拉麵 都好吸引
但因為我唔食牛
所以就冇食到

2023-08-16 85 浏览
上次嚟過之後,一直都想再嚟食。所以今日又再嚟喇。叫返上次覺得好味既期間限定極濃牛骨湯拉麵配慢煮豚肉叉燒同埋黑椒牛舌串。另外今次試下店長推介嘅極濃白雞湯拉麵(小份)。期間限定極濃牛骨湯拉麵配慢煮豚肉叉燒:水準同上次一樣都係濃濃嘅牛味,再配埋軟熟多汁嘅豚肉叉燒。真係令人回味。店長推介-極濃白雞湯拉麵(小份):原來呢個拉麵唔止有2片雞肉,仲加埋一塊叉燒。其實性價比都好高。雞肉一啲都唔鞋。雞湯好鮮味。黑椒牛舌串:牛舌串質素keep到。佢用咗較好嘅牛舌部份。好易咬開。黑椒亦都好嘢味。燒嘅時間把握得好好。我仲見到佢個黑板寫住,原來只需$168,就可以有四串指定串燒+兩小時清酒或啤酒任飲。下次如果時間充裕啲,我都想試吓呢個。
上次嚟過之後,一直都想再嚟食。所以今日又再嚟喇。

2023-08-16 48 浏览
咁啱喺網上見到OpenRice有優惠券買就同咗幾個朋友去咗試試佢今次食雞白湯沾麵,嚟到個外型都幾靚,雞塊都大件有質感,但湯底尚算可以可以更加濃少少,而麵條反而幾出色,面嘅質感係夠硬同埋彈牙!

又獨自一人享受美食帶來嘅快樂這次去咗一間一直人氣較高的拉麵店"金鶴拉麵”今次選擇了一款期間限定極濃牛骨湯拉麵。這碗拉麵配上了A4等級西冷和牛 100克 ,夠哂豪華。牛骨湯底濃郁豐富,充滿了牛骨的香氣,真係...飲到一滴不留,讓人垂涎欲滴。A4和牛熟度剛好~入口軟滑,油脂豐富。糖心蛋半固態狀態滑嫩甜美,蛋白綿密有彈性,給予一種輕柔的口感。如果不想吃和牛,還可以選擇慢煮豚肉叉燒作為主食,同樣美味可口。還點了一枝波子汽水,清涼又爽口。
又獨自一人享受美食帶來嘅快樂
極濃牛骨湯拉麵。

2023-08-15
午餐