釜山商會

Busan Sanghoe
#MC帶你去尖沙咀.金巴利道出名韓國餐廳眾多,依間餐廳開業未夠一年,今日就試一試佢~➖✨ 釜山商會 𝘽𝙪𝙨𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙣𝙜𝙝𝙤𝙚.餐廳主打釜山傳統料理,店內裝潢走輕工業風設計,搭配灰白色水泥牆、黑鐵壓花地板、懷舊管線線路等,營造出沉穩工業風氛圍;餐廳環境寬敞舒適,燈光設計昏暗,氛圍感滿滿。➖🥢 韓式前菜|🆓.有六款免費韓式拌菜,有韓式泡菜、醃青瓜片、韓國黑豆、白蘿蔔絲、甜煮南瓜等,大多都清爽開胃。➖🥢 全球首創–釜山商會辣”章三蝦“一人鍋|$138 ✨招牌菜式✨📝 World's First Octopus, Pork, Prawn Spicy Clay Pot.石頭窩上枱熱氣騰騰,有足料大隻原隻章魚!口感爽脆彈牙,味道鮮甜;搭配五花豬肉腩片、去殼蝦仁、娃娃菜、秀珍菇等,而且仲有粉絲,配料相當豐富。➖🥢 煙燻五花肉 (300g)|$248📝 Smoked Pork Belly (300g).厚切豬五花肉整齊排列在鐵盤上,賣相精緻吸引;豬五花肉經過煙燻後,軟腍不韌,不肥不油膩但有肉汁,搭配豆瓣醬、洋蔥絲、蒜頭粒及青椒圈,口感更加豐富。

#MC帶你去尖沙咀

✨ 釜山商會 𝘽𝙪𝙨𝙖𝙣 𝙎𝙖𝙣𝙜𝙝𝙤𝙚

韓式前菜
🥢 韓式前菜|🆓

🥢 煙燻五花肉 (300g)|$248
📝 Smoked Pork Belly (300g)
2025-05-21
韓式前菜
  • 前菜
2025-05-18 0 浏览
朋友約我今夜走到位於尖沙咀的【釜山商會】食晚飯,初聽名字還以為是個商會場所,結果一進門才發現,這是一家由地道韓國人經營的正宗韓國餐廳。餐廳裝潢設計簡約時尚,牆上掛滿韓國美食的精緻照片,環境寬敞舒適,色調溫暖柔和,營造出一種放鬆又愜意的氛圍,讓人忍不住想多待一會兒。🫕 招牌部隊鍋這次我們點了他們家的「招牌部隊鍋」,上桌時一整鍋豐富的食材鋪滿表面:泡菜、午餐肉、腸仔、韓國即食麵、年糕、豆腐皮、青蔥與高麗菜等,還有辣醬與湯粉均勻撒在面上,未煮之前已經聞到陣陣香味,色彩鮮艷令人食慾大開,份量足夠2-3人食用。煮沸後紅彤彤的湯底滲出濃厚的辣味,泡菜的酸香與辣醬完美結合,湯底濃郁卻不油膩,每一口都能感受到韓式獨特的香辣風味!即食麵吸滿湯汁後特別入味,年糕軟糯有嚼勁,豆腐皮更是吸收滿滿的辣湯,每一口都超滿足。🥟 韓式煎餃搭配部隊鍋的還有一份香脆的韓式煎餃,外皮煎得金黃酥脆,內餡肉汁豐富,配上炒洋蔥一起吃,口感更顯豐富。🥗 韓式小菜拼盤店員會貼心送上一份六色小菜,包括泡菜、青瓜、黑豆、辣醬魷魚和甜薯,地道又多樣,提供不同口感,為味蕾帶來不同的驚喜。釜山商會不僅僅是品嚐美味,更是一種韓國的飲食文化體驗。

🫕 招牌部隊鍋
招牌部隊鍋

🥟 韓式煎餃

🥗 韓式小菜拼盤

釜山商會不僅僅是品嚐美味,更是一種韓國的飲食文化體驗。想品嚐地道韓式部隊鍋的朋友,真心推薦來這裡試試,絕對不會失望!
2025-05-12
招牌部隊鍋
餐廳:釜山商會地點:尖沙咀金巴利道菜式:韓國菜餐牌:推介菜式、飲品、炸雞、熱鍋、燒烤、煎餅、釜山特式、韓國特式。先黎三款泡菜,有辣泡菜兩款同甜甜有咬口黑豆一款。全球首創釜山商會章三蝦一人鍋 $128 另加一章三蝦一人鍋真係好大個鍋,熱辣辣上枱。震撼哋有原隻章魚,俾把較剪你自己剪細食,好爽脆鮮甜,正!五花豬肉腩片好多塊,夠厚切,食落爽脆豬味濃。去殼蝦至少四隻,好爽脆。伴有一個麪,淋淋哋似公仔麵。個湯好清,蔬菜有娃娃菜、蔥條同少少秀珍菇,吸左個湯好味。另上一兜蝦仔醬,俾你自己加落個湯度,我加左一小匙羹,個湯飲落帶微微蝦味,感覺健康。韓式排骨餃子 $148 另加一韓式排骨餃子一客8隻,扇形咁放喺洋蔥絲上面,用鐵板上。餃子大大隻,啲皮脆脆哋煙煙韌韌咁,入面肉餡多,帶少少菜,味道少少甜。配洋蔥絲食可解膩。個鍋好適合冬天食,勁暖身,而材料豐富。服務員同經理都係地道韓國人,操不純正英語,有種去左韓國食飯嘅感覺。
餐廳:釜山商會
地點:尖沙咀金巴利道
菜式:韓國菜
先黎三款泡菜,有辣泡菜兩款同甜甜有咬口黑豆一款。
泡菜
全球首創釜山商會章三蝦一人鍋 $128 另加一
全球首創釜山商會章三蝦一人鍋
章三蝦一人鍋真係好大個鍋,熱辣辣上枱。
全球首創釜山商會章三蝦一人鍋

震撼哋有原隻章魚,俾把較剪你自己剪細食,好爽脆鮮甜,正!
全球首創釜山商會章三蝦一人鍋

五花豬肉腩片好多塊,夠厚切,食落爽脆豬味濃。

韓式排骨餃子 $148 另加一
韓式排骨餃子
韓式排骨餃子
2025-04-08
全球首創釜山商會章三蝦一人鍋
這次與同事一行十幾人來到尖沙咀這間新開的韓國餐廳,餐廳主打由韓國廚師主理的正宗釜山美食,務求將最地道的釜山風味帶到香港。餐廳環境寬敞,非常適合多人聚餐。這裡的菜單以釜山主題為主,既有傳統的釜山料理,也有創新的韓式料理組合,讓人充滿期待。1. 釜山三合(泡菜、豆腐、豬肉片)這道菜是釜山地區的傳統美食,由泡菜、豆腐和豬肉片組成,搭配韓國辣椒、生蒜頭和豆瓣醬一起食用。豬肉片完全沒有腥味,口感嫩滑,與泡菜的酸辣和豆腐的清爽完美融合。每一口都能感受到釜山的獨特風味,清新而不膩,讓人彷彿置身於釜山的街頭小店。2. 韓式炸雞(甜味,蜜糖)這道韓式炸雞絕對是必點之選!炸雞外皮酥脆,內裡多汁,蜜糖醬汁均勻地包裹著每一塊炸雞,甜而不膩,恰到好處。份量也非常足,適合多人分享。每一口都是啖啖肉,讓人停不下來。3. 醬油蝦蛋黃醬蓋飯這道菜是餐廳的創新料理,將醬油蝦的鮮鹹味與蛋黃醬、紫菜碎拌在一起,口感層次豐富。醬油蝦的鮮味與蛋黃醬的濃郁完美結合,紫菜碎增添了香脆的口感,整體搭配非常和諧。這是一個讓人驚喜的組合,絕對值得一試。這間餐廳無論是環境、服務還是菜品都讓人印象深刻。如果你喜歡韓國料理,尤其是釜山風味,這裡

1. 釜山三合(泡菜、豆腐、豬肉片)

2. 韓式炸雞(甜味,蜜糖)

3. 醬油蝦蛋黃醬蓋飯

這間餐廳無論是環境、服務還是菜品都讓人印象深刻。如果你喜歡韓國料理,尤其是釜山風味,這裡絕對是一個不容錯過的好去處。無論是朋友聚餐還是同事聚會,這裡都能提供一個愉快的用餐體驗。特別推薦釜山三合和醬油蝦蛋黃醬蓋飯,這兩道菜絕對能帶給你驚喜!

2025-02-20
5天前 0 浏览
《正宗釜山料理💫》———————————————-#釜山商會 🇰🇷-想食韓國嘢就諗起去韓國街搵食,早排就去咗一間韓國地道小菜館,由韓國人主理,夠哂正宗🇰🇷仲可以啤啤佢,好適合朋友聚會🎈-🌶️ 釜山商會辣炒年糕原煲咁上份量十足,仲有成個gas爐一直煲住熱辣辣,裡面有大量泡菜、腸仔、年糕、魚糕等配料,加埋個韓式泡麵,好有風味😍 店員仲會親自嚟幫手煮,十分貼心❤️ -🥟 排骨餃子大大碟餃子餡略帶軟骨,口感豐富,非常惹味🤤 -⭐價錢參考:(另收加一)釜山商會辣炒年糕 :$228排骨餃子:$148🍌抵deal指數:7/10💰人均消費:$180
《正宗釜山料理💫》
———————————————-
#釜山商會 🇰🇷
🌶️ 釜山商會辣炒年糕
🥟 排骨餃子
大大碟餃子餡略帶軟骨,口感豐富,非常惹味🤤
⭐價錢參考:(另收加一)
釜山商會辣炒年糕 :$228
排骨餃子:$148
🍌抵deal指數:7/10
💰人均消費:$180
2025-05-19
6天前 0 浏览
嚟到尖沙咀當然要食韓國嘢😆😆😆經過呢間好多韓國人啊,所以同朋友去食吓❤️一開始已經好地道,因為有好多小菜俾我哋😚有六款小菜啦,薯仔、蘿蔔、泡菜、黑豆等等🥰全部小菜都幾好食,好開胃🤤我哋兩個女仔仔所以唔係食好多,我哋叫咗一個鍋一齊食❤️~章牛蝦 燉鍋~❤️啲料真係好足呀,無論係章魚,牛同蝦都好多!蝦嘅話大約我估應該有超過10幾隻啊~!然後仲有粉絲底🤣吸晒湯底嘅精華超好食呀😚成個環境裝飾得好靚,好似去咗韓國咁🌸🌸食完嘢仲可以follow IG,然後呢拎到個鎖掛喺店舖裏面☺️
嚟到尖沙咀當然要食韓國嘢😆😆😆
經過呢間好多韓國人啊,所以同朋友去食吓❤️
一開始已經好地道,因為有好多小菜俾我哋😚
有六款小菜啦,薯仔、蘿蔔、泡菜、黑豆等等🥰
全部小菜都幾好食,好開胃🤤

我哋兩個女仔仔所以唔係食好多,我哋叫咗一個鍋一齊食

❤️~章牛蝦 燉鍋~❤️
啲料真係好足呀,無論係章魚,牛同蝦都好多!
蝦嘅話大約我估應該有超過10幾隻啊~!
然後仲有粉絲底🤣吸晒湯底嘅精華超好食呀😚
成個環境裝飾得好靚,好似去咗韓國咁🌸🌸

2025-05-22 0 浏览
抵食韓國餐廳話說前幾日 同朋友飲完酒 有啲肚餓 行下行下就發現咗呢間餐廳 見到佢裝修幾靚 同埋幾旺場 做入去試下呢間嘢喺尖沙咀 好容易搵到 飲完酒一定會經過 泡菜芝士餅食落去啖啖芝士 鹹鹹地幾有口感 幾過癮腸仔辣炒雜菜個細醬辣辣地 好開胃 仲要份量好大巨大章魚麵嗰章魚超大隻 一個人一定食唔曬呢度環境唔錯 飲完酒嘅人可以過嚟試下 啲嘢食份量大 而且空間闊落 好適合一班朋友去食______________________________
抵食韓國餐廳

個細醬辣辣地 好開胃 仲要份量好大

巨大章魚麵
嗰章魚超大隻 一個人一定食唔曬

2025-05-19 0 浏览
餐廳大大間,非常寬敞,而且冷氣大、抽風好。店員友善,真oppa serve你,仲會向客人講解菜式。食物大盤,價錢中等,抵食。 ✦ hot pot tteok-bokki Oppa話係韓國人細個幾乎日日食嘅嘢。唔使自己出手,個爐滾咗oppa會幫你煮好。湯底香辣濃郁,惹味開胃。配料豐富、飽肚,有年糕、公仔麵、腸仔、魚片、蔬菜等,兩個人食唔晒。 ✦ 排骨餃子煎得適中,外皮酥脆而唔油膩,內餡啖啖肉、肉質彈嫩、仲有肉汁。 食完飯餐廳仲放咗個鎖俾我哋掛上牆,好有心思。

✦ hot pot tteok-bokki

✦ 排骨餃子

食完飯餐廳仲放咗個鎖俾我哋掛上牆,好有心思。
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間韓國🇰🇷餐廳🍽️食晚餐🤣釜山嘅發音係 pusan,而正式名稱係Busan Metropolitan City,係韓國🇰🇷第二大城市,2024 年人口超過 330 萬,真係好多人🤣。釜山 之前叫Pusan,釜山港係韓國🇰🇷最繁忙嘅港口,亦都係世​​界第6位最繁忙嘅港口;釜山 靠海有好多美食,我對韓國🇰🇷料理都有啲啲認識但係釜山有乜特別料理就真係唔係好識🤣,咁呢日就嚟咗呢間釜山餐廳食晚餐🤣一坐低就嚟咗6款泡菜,全部都幾好味🤣$148「韓式排骨餃子 🥟부산시 갈비군 만두 FRIED K-Style Dumplings (8 PCS)」:韓式餃子🥟外皮脆脆哋好香口,裏邊充滿打碎咗嘅豬肉🐷🤣,幾好食🤣$228「釜山商會辣炒年糕즉석 떡볶이 HOT POT TTEOKBOKKI」:要咗小辣,上枱嘅時候仲未煮滾,開火慢慢煮滾,然後店長姐姐幫我哋將辣椒醬撈勻,同埋撈勻其他材料,跟住就可以食,材料包括 韓國年糕、韓國即食麵,韓國香腸、洋蔥、椰菜等,全部熱辣辣幾惹味🤣
呢晚同朋友一齊嚟咗呢間韓國🇰🇷餐廳🍽️食晚餐🤣

一坐低就嚟咗6款泡菜,全部都幾好味🤣

2025-05-19
2025-05-19 0 浏览
中午吃飯時間自己一個人去了吃最愛的韓國菜 ,要對自己好一點!💪🏻🔸 辣「章三蝦」一人鍋紅艷沸騰的辣鍋一上桌就讓人食慾大開 🤤 彈牙章魚、嫩滑豚肉片、吸滿辣湯的韓式拉麵,配上清甜的娃娃菜和香濃湯底,層次豐富辣中帶鮮,越吃越過癮 😍 🔸 益生菌菠蘿汁酸甜解辣,吃完一口又熱又辣再飲一口,完美平衡 🤩一人份量剛剛好!會貼心送上鉸剪和小夾子方便剪開章魚 🫶🏻 附送的韓式小吃也很好吃,特別是黑豆很好味 😋 超推薦!

🔸 辣「章三蝦」一人鍋

🔸 益生菌菠蘿汁
酸甜解辣,吃完一口又熱又辣再飲一口,完美平衡 🤩

2025-05-18 0 浏览
釜山商會辣炒年糕湯底充滿濃郁嘅芝士同埋奶香味,咁濃稠嘅湯底令到年糕同埋麵條每一口都掛滿汁,可以話係超級滋味。年糕煙韌有嚼勁,完全冇煮過火,而麵條亦吸晒湯底嘅精華,入口滑溜又香濃。除咗年糕同麵之外,仲有腸仔、魚糕同埋少少蔬菜,令整碗嘢食層次更加豐富。一啲都唔單調,每一啖都有唔同嘅口感同味道,真係食到停唔到口。如果你怕辣,可以放心,辣度適中,唔會太刺激,反而係帶有一種溫和嘅辣香味。芝士炸豬扒呢個芝士炸豬扒真係會令人尖叫!吉列外皮炸到金黃酥脆,咬落去仲聽到「啪」聲,中間夾住厚厚嘅芝士,一夾起就見到拉絲效果,視覺同味覺都非常滿足。豬扒肉質嫩滑,配埋淋上嘅特製豬扒汁,味道啱啱好,唔會太鹹亦唔會太油膩。整體感受:份量十足,聚會好選擇餐廳食物嘅份量非常足夠,尤其係啲主菜,兩至三個人Share都冇問題。環境方面又幾得意,有少少韓國居酒屋嘅氛圍,燈光柔和,配埋幾杯燒酒或者啤酒,朋友聚會嚟呢度真係唔錯!如果你尋晚想食精緻又飽肚嘅韓國美食,釜山商會一定唔會令你失望!
釜山商會辣炒年糕

芝士炸豬扒

整體感受:份量十足,聚會好選擇

2025-05-13
2025-05-16 0 浏览
今日做完facial又和朋友去尖沙咀吃晚飯,來到韓食街,看到有2位oppa,朋友二話不説就進去了😂🔸釜山商會辣炒年糕($228)這個辣炒年糕比較像韓式部隊鍋,加了年糕,湯底不是很辣,還有很多魚糕和配料,魚糕是很正宗的很好吃🔸韓式排骨餃子($148)餃子炸得很酥脆,餃子餡料很足,還有很多肉汁,非常不錯叧外要提的就是餐廳的韓式小菜非常好吃,就是很韓式正宗的,泡菜和泡蘿蔔👍🏻還有蜜糖南瓜都很好吃

🔸釜山商會辣炒年糕($228)

🔸韓式排骨餃子($148)
餃子炸得很酥脆,餃子餡料很足,還有很多肉汁,非常不錯
2025-05-12
1K
2025-05-16 0 浏览
好耐無食韓國野, 呢間係韓國街金巴利道試下每枱一黎就會有盤前菜, 有六款包括泡菜、醃青瓜、黑豆、甜煮南瓜、薯仔同羅白幾欣賞佢泡菜, 唔會過度發酵太酸, 個味道剛好. 南瓜好甜韓式炸排骨餃子外層炸得脆身, 中間係肉餡釜山商會辣炒年糕有好多QQ 年糕, 雖然menu 寫辣炒年糕, 其實更似部隊鍋一鑊熟. 年糕無個隻甜辣sauce, 而係浸係比較清d. 個湯底. 仲有d 菜, 魚糕, 半個麵, 大約一碗仔嘅份量, 灑左芝士粉. 仲有切片腸, 偏腍身. 麵要自己處理, 煮耐左會好腍.見到韓國人主理, 燈光都幾藍藍紫紫, 有點pub feel 但幾好坐播住k pop music 釜山商會@busansanghoe_hk尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號鋪
好耐無食韓國野, 呢間係韓國街金巴利道試下

幾欣賞佢泡菜, 唔會過度發酵太酸, 個味道剛好. 南瓜好甜

韓式炸排骨餃子
外層炸得脆身, 中間係肉餡

釜山商會辣炒年糕

播住k pop music

釜山商會
@busansanghoe_hk
尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣地下A-C號鋪
  • 前菜
呢間蠻有特色嘅釜山商會,由嚟自釜山嘅韓國人經營。店主傳承釜山餐館嘅獨門手藝,菜式做得相當出色。Smoked Pork Belly Sauces 傳統韓國菜,以生菜包著燒五花腩,伴著洋蔥、豆瓣醬、蒜頭及青椒一起吃。五花腩肉質特別嫩滑,利用高質嘅食材,影響着整體嘅味道同質感。Fried Pork with Sweet and Sour Sauce 餐廳新推出嘅菜式,賣相好似薯條咁,適合大家用嚟送酒嘅小食。食落口嘅時候,唔覺得炸粉油膩,而豬肉有稍為處理過,質感非常之特別,又覺得佢似麥樂雞,但當然係更加好食啦!
呢間蠻有特色嘅釜山商會,由嚟自釜山嘅韓國人經營。
店主傳承釜山餐館嘅獨門手藝,菜式做得相當出色。

Smoked Pork Belly Sauces

餐廳新推出嘅菜式,賣相好似薯條咁,適合大家用嚟送酒嘅小食。

2025-05-14 0 浏览
下班後又再走到韓國覓食,體驗釜山「家鄉的味道」一踏進餐廳,立刻被藍紫色霓虹燈的氛圍吸引可愛的青蛙公仔營造出一種時尚又溫馨的感覺戶外座位區有點工業風,木桌搭配藤椅,很有特色Smoked Pork Belly Sauces煙燻五花肉整齊排列在鐵盤上,肉片厚實,表面帶有誘人的焦香色澤肉質嫩滑多汁,煙燻味濃郁,搭配醬料,味道層次豐富Fried Pork with Sweet & Sour Sauce炸豬肉條金黃酥脆,外皮香脆,內裏軟嫩
下班後又再走到韓國覓食,體驗釜山「家鄉的味道」
一踏進餐廳,立刻被藍紫色霓虹燈的氛圍吸引
可愛的青蛙公仔營造出一種時尚又溫馨的感覺
戶外座位區有點工業風,木桌搭配藤椅,很有特色
Smoked Pork Belly Sauces
肉質嫩滑多汁,煙燻味濃郁,搭配醬料,味道層次豐富
2025-05-14