2012-06-14 54 浏览
銀咖喱聽說了不少次,這陣子就是吹這個咖喱風,既然要到這個商場,那就來吃一次吧招牌吉列豬扒咖喱飯加$6轉餐有沙拉和汽水,再加一條香腸和芝士 ($29+$6+$5)=$40幾分鐘就可以吃,好快,有個取餐位置因為不太餓,要了扣底,不想浪費,不過份量是可以的吃下去,豬扒炸皮很厚,不過算鬆,吃下去還可以的,豬扒夠熱....汁也不錯,夠濃,味道也對胃口但不熱,只是一般暖...香腸是基本貨式....至於芝士,因為不熱所以不溶,吃下去真的有點灰,其實我很喜歡日本咖喱,不過在香港仍未找到合心意的,真可惜沙拉想不到竟然幾清新,雖然不是什麼貴菜,不過吃下去夠新鮮,是意想不到的吧總括來說,這個店,食之無味,棄之可惜

幾分鐘就可以吃,好快,有個取餐位置
因為不太餓,要了扣底,不想浪費,不過份量是可以的

總括來說,這個店,食之無味,棄之可惜
2012-06-14
2012-06-08 18 浏览
may 16, 12.............2人來lunch..........叫咗 :1) 招牌吉列豬扒咖喱飯 (hk$29)-友人請了我食1件吉列豬扒-吉列皮比我想像中好,唔會乾實/好油-而豬扒肉都可算鬆,也不是無晒肉質/彈性-以呢個價$$$$都幾唔錯吓-咖喱汁甜少辣,甘甜,典型日本咖喱嘅特色,"杰"度適中,都幾惹味添,送飯食1流2) 芝士蛋包咖喱飯 (hk$27)-上次喺西9食飯,落咗order,先見到個年青人食呢個蛋包咖喱飯,甚是好樣...........所以只有得個望字-今次1定要試吓-漲卜卜嘅體形,被咖喱汁重重圍困-初時以為芝士會放喺蛋與白飯嘅中間,原右邊橙黃色伏喺蛋皮上就喺芝士-芝士喺1/2溶,但唔厚,亦無嘜芝士味-蛋皮都喺薄的,所以唔會有多餘的蛋汁-不過勝在咖喱汁彌補番個濕潤度,咖喱都香,少辣中帶甘甜,幸好辣度我還可以頂得住,惹味討人-所以全碟好輕易比我ko晒~~~

1) 招牌吉列豬扒咖喱飯 (hk$29)
-友人請了我食1件吉列豬扒
-吉列皮比我想像中好,唔會乾實/好油
-而豬扒肉都可算鬆,也不是無晒肉質/彈性
-以呢個價$$$$都幾唔錯吓
2) 芝士蛋包咖喱飯 (hk$27)
-今次1定要試吓
-漲卜卜嘅體形,被咖喱汁重重圍困
-芝士喺1/2溶,但唔厚,亦無嘜芝士味
-蛋皮都喺薄的,所以唔會有多餘的蛋汁
-所以全碟好輕易比我ko晒~~~
题外话/补充资料: * 除咗咖喱外,仲有特製手作漢堡包............有隻蛋添呀.............下次要試吓先~~~~
2012-05-16
2012-06-01 22 浏览
放左工去西九龍中心FOOD COUNT搵野食衣肚先, 之後再行街同朋友行左一個團, 最後選擇左銀咖喱, 當然係因為我話要食啦HAHAHA我唔肚餓, 所以只叫左一個飯+9蚊包薯角, 沙律, 汽水1. 芝士磨菇咖喱蛋包飯: 個汁我好鐘意, 唔會太重某種香草味又唔係太辣, 撈飯一流, 磨菇本身無味, 但配汁一齊食都OK. 蛋皮煎得岩岩好, 唔老, 仲有微量蛋汁, 加埋半溶原本芝士, 好滿足啊~~2. 薯角: 即叫即炸, 又熱又香脆, 無唔好食的理由, 但茄汁少左D. 食到一半已經沾哂3. 沙律: 份量好少, 但生菜都算爽脆2個人都夠食, 都係$39

我唔肚餓, 所以只叫左一個飯+9蚊包薯角, 沙律, 汽水

芝士磨菇咖喱蛋包飯
2012-05-26
芝士磨菇咖喱蛋包飯
2012-05-12 16 浏览
雖然成日去深水步,但西九龍中心真係好小去,今次都係為食咖喱而嚟。佢個foodcourt真係好得意,好細但好多鋪位,唔知點做生意。叫咗個咖喱豬扒蛋包飯,豬扒薄咗啲,但就炸得鬆軟,唔錯。蛋包飯搵苯,只係將蛋放喺飯面,咖喱好正,甜咖喱,裡面加有肉粒,又係好食。連飲品三十零蚊,好抵食。
2012-04-15 44 浏览
巧遇朋友仔,便隨意地到西九龍中心的美食廣場吃頓簡單的午餐。我第一次到這個美食廣場,餐廳比預期更多,大部分都很便宜,三十元便可以吃得飽飽,算很抵食。逛了一圈,大家一致決定試試銀座二丁目咖喱。我們吃了~日式餃子咖哩飯($30):份量適中,餃子有五顆,煎得不夠脆,只屬一般。咖哩甜而不辣,適合拌飯,頗開胃。白飯只是普通貨色。芝士咖哩蛋包飯($27):賣相不錯,在蛋上有一整片芝士,蛋煎得恰好,不會太熟,好味道!吉列海鮮薯餅咖哩飯($27):海鮮薯餅只有兩塊,份量略嫌少,而且質感像魚柳多於薯餅,味道只屬一般。整體而言,銀座二丁目咖喱可以一試,但喜歡試不同餐廳的我如再到這美食廣場,會先試其他餐廳。

逛了一圈,大家一致決定試試銀座二丁目咖喱。我們吃了~
日式餃子咖哩飯
芝士咖哩蛋包飯
吉列海鮮薯餅咖哩飯
2012-04-14
芝士咖哩蛋包飯
2011-10-28 24 浏览
日式咖哩,主要看味道還有配料看似簡單的咖哩.要從原香料來調配.出來差異可以很大這裡的咖哩給我日清即食咖哩味道.不過配料卻有滿滿的薯蓉及小量肉碎以快捷簡易的快餐來看.整體著實不錯朋友跟我說炸豬扒不是特別好食.所以建議我只買淨咖哩白飯$17.滿滿的白飯.加咖哩汁裡面的配料配飯不錯.然後再配上food court 其他小食.所以這餐也挺不錯奇怪的事.本來我的進餐時間已在下午茶時段.但怎樣計.也覺得正常餐比下午茶餐抵食一點.
日式咖哩,主要看味道還有配料
看似簡單的咖哩.要從原香料來調配.出來差異可以很大
以快捷簡易的快餐來看.整體著實不錯

滿滿的白飯.加咖哩汁裡面的配料配飯不錯.
然後再配上food court 其他小食.所以這餐也挺不錯

2011-10-16
2011-09-18 14 浏览
朋友上星期就已經提議話去深水埗打完網球之餘,食章魚燒同咖哩飯~好味果檔章魚燒執左,食左另一間態度很差又好油的章魚燒就去網球啦.打完無耐又去返FOOD COURT搵食,雖然FOOD COURT好多店,但係朋友推介就試下銀座啦~~同佢都係叫左咖哩雞肉芝士蛋包飯,再加多4蚊有汽水,6蚊就汽水加炸薯角.因為覺得2蚊就有薯角好抵,所以就跌入陷阱了...加埋要四十幾蚊....同FOOD COURT其他店相比,比較貴...但係食左啖~~真係非常好食~!!開頭仲以為係典型果D做芝士意粉TOPPING可以有少少拉絲果隻芝士, 點知係一塊就咁達上面的芝士,但係食落竟然超級好食,又有D甜甜地,又有點酸酸地,好開胃.佢加多幾蚊可以要多D汁,不過我覺得唔使加都可以了.反而係好似我呢D芝士迷,真的好後悔點解唔加多2蚊要多塊做TOPPING. 我下次要食足3塊~其實佢都幾大碟的,我的朋友就食唔晒咁多.我就食得晒啦,反而係無咁大個胃食埋D炸薯角,唔想浪費,勉強捱埋佢...但其實炸薯角都幾好食,因為我果個係剛剛炸起的個蛋普普通通,不是正宗的蛋包飯,叫蛋蓋飯會貼切D,有D似早晨煎蛋,但係勝在有咖喱補救.咖喱汁幾好味,原味
好味果檔章魚燒執左,食左另一間態度很差又好油的章魚燒
就去網球啦.

但係食左啖~~真係非常好食~!!

佢加多幾蚊可以要多D汁,不過我覺得唔使加都可以了.
我下次要食足3塊~

其實佢都幾大碟的,我的朋友就食唔晒咁多.
但其實炸薯角都幾好食,因為我果個係剛剛炸起的

咖喱汁幾好味,原味一點也不辣,係日式咖哩果隻味.可以免費變辣,或再加錢變極辣,但我地都係食原味.

服務方面,個女仔態度幾好
,其他員工就無咩表情,但又唔係算差.
比較怪係明明堂食,但好似外賣咁,個碟係發泡膠,很不環保~!!!
咖哩芝士雞肉蛋包飯
炸薯角
2011-09-13
咖哩芝士雞肉蛋包飯
炸薯角
2011-05-29 48 浏览
讀讀menu, 剩咖喱汁飯只需$15, 不過汁底已包括豬肉碎紅蘿蔔碎等材料。 飯免費加大, 只要出聲便可, 但如果想加加大, 就要加錢啦! 咖喱汁也是一樣的計法。 加多種配料, 好似一條香腸就加多$3左右。聽說此店出名的是日式咖哩吉列豬扒飯, 再加$6有兜沙律及汽水一杯。咖喱汁味道有層次, 除了咖喱味外也吃得出肉味及蔬菜味。 唯獨豬扒的機甲外殼炸得超級硬, 唔係脆, 係硬!豬扒肉質實實, 還是剩咖喱飯最抵食。雜菜沙律清清地, 無諗過沙律汁幾好味。整體來說, 味道ok, 但價錢實惠才是殺手鐧。

雜菜沙律清清地, 無諗過沙律汁幾好味。

整體來說, 味道ok, 但價錢實惠才是殺手鐧。
2011-05-20
  • 剩咖喱汁飯
(非会员)
2011-05-23 4 浏览
想起開店早期印象ok的銀座二丁目咖喱很久沒幫襯,就再去品嘗。咖喱味道不變,都是一般,但温度略為不足,熱D較吸引;飯就偏硬,要較大量咀嚼才行,雖然肚餓,也吃不下大多;吉列豬扒的"殼"很厚及硬,豬扒薄而乾"鞋",遠不及早期口感。有點失望~~問店長可否要杯水?竟然冷冷的說汽水要加錢買,個個都要杯水我會賠本.......唉~~日式食店竟會如此的招呼及計較也是少見。
咖喱味道不變,都是一般,但温度略為不足,熱D較吸引;
飯就偏硬,要較大量咀嚼才行,雖然肚餓,也吃不下大多;
唉~~日式食店竟會如此的招呼及計較也是少見。
2011-05-23
午餐
2011-03-07 6 浏览
今日工作地點又是西九,午餐時間又到,好似咩都試過曬,所以見今日時間特別多,踩上西九龍food count 看看...最後選擇左食日式咖哩飯。一向都較喜歡食日式咖哩,因為味道較甜,正合不嗜辣的我!!咖哩甜度適中,不會太over飯粒圓圓的,餃子同薯餅都是交來貨,但味道ok薯餅+燒汁漿絕配老闆態度親切p.s 下次會再光顧
今日工作地點又是西九,午餐時間又到,好似咩都試過曬,

最後選擇左食日式咖哩飯。
一向都較喜歡食日式咖哩,因為味道較甜,正合不嗜辣的我!!

[二丁目]咖哩甜度適中,不會太over
飯粒圓圓的,
餃子同薯餅都是交來貨,但味道ok
薯餅+燒汁漿絕配

老闆態度親切

p.s 下次會再光顧
2011-03-01
  • 吉列著餅
深水埗西九龍中心的美食廣場,經過從新規劃過之後,變了一個個的格仔舖,加上引入不少新的經營單位,無論環境、食品質素以致選擇都大大提高,以後去腦場掃貨,或去鴨寮街找零件,也多了一個歇腳和醫肚的好地方。上週日去了那裡嚐餐,揀中一間名叫「銀座二丁目」的日式咖喱,從貼上的鱔稿介紹,據聞老闆其實是經營另一種飲食生意,失敗後不甘放棄,改以日式咖喱東山再起,看週日之下也有不少食客來光顧,從食物的款式來看,和早輪介紹過沙田禾峯的「銀咖喱」十分相似。點了一個日式的咖喱蛋包飯,其實早輪也看過樓下食友的評文,知道絕不是真正的蛋「包」飯,極其量只是將滑蛋鋪在飯身之下,心知肚明真正的日式蛋包飯,其實不易弄製,最主要的,還是看大廚對火侯和掌鑊的控制,三十餘元的價錢,也不可太奢求。放在面前的碟飯還算大件頭,闊身的滑蛋上附有海鮮料,有少量蠔仔、數隻蝦和一些魷魚塊,作為冷藏貨還可作點綴之用,咖喱汁則鋪在外圍,曾說過日式咖喱有其獨特個性,味道走上偏鋒但總有捧場客,這裡仍然走香濃而不辛辣的路線,但略作品嚐之下,就是少下了蔬菜及生果來熬煑汁底,總覺欠了一點甜味。雖然咖喱汁來說不盡人意,不過這飯有一個「必殺技」,就是在蛋面上鋪了

雖然咖喱汁來說不盡人意,不過這飯有一個「必殺技」,就是在蛋面上鋪了一塊芝士,並用上茄汁來唧花,一個香濃一個酸甜,這兩種味道令成個飯添上不少「開胃」的感覺,放下一些無謂的優越感,改為換上小孩的心態,其實也挺飽肚好味的。我們小時候,何曾不是被老麥的漢堡和薯條洗禮過?!

最後要多謝攤檔內那位甜姐兒的員工,那殷勤的態度,令吃快餐也有一定程度的「被服務」感覺。

包汽水
熱騰騰的一碟飯,份量很足
煎蛋很滑,內有一些冷藏的海鮮料,但味道則主要來自咖喱、芝士和茄汁
不是真正的日本珍珠米,但飯料肥大圓身,這方面也算落本
2010-09-12
不是真正的日本珍珠米,但飯料肥大圓身,這方面也算落本
很耐未有行過西九龍就行下 順道醫肚子雖然其他店大部分都未開門但老闆已經十分落力拉客我叫了餐, 加$6加喱飯, 共合$30想不到要等上10分鐘 在food court要等上10分鐘就太不可能吧到有食物了 味道一般加喱較咸 飯份量太少 問題用隻四方發泡膠平兜仔變得難以進食 如用碗就好一點日式薯餅味道可以 但剛炸起太熱其他食店的 唔會咁熱 味道更好跟餐條腸仔零落一條放在旁 有點hea跟個餐都唔配 隻煎蛋又係怪怪咁 過熟了 有的硬如果用炒蛋可能吸引有點怪相 我想問題是在food court用上這種發泡膠皿具搞到野食 0 賣相 好似整得勁求其咁如果在茶餐廳食個tea, 都有塊番茄 有d菜 襯托總而言之,味道一般 價值可以再平$1-2但發泡膠皿具 同賣相都係致命傷
很耐未有行過西九龍

如果用炒蛋可能吸引
有點怪相 我想問題是在food court
用上這種發泡膠皿具
搞到野食 0 賣相 好似整得勁求其咁
如果在茶餐廳食個tea, 都有塊番茄 有d菜 襯托

總而言之,味道一般 價值可以再平$1-2
但發泡膠皿具 同賣相都係致命傷
2010-06-26 9 浏览
因為一杯可樂,所以第一次寫食評!成日行過想食好耐,今日終於試左成日見到好多學生哥買,個扒飯勁吸引但係我最後揀左之士蛋包飯,男朋友揀左餃子飯!感覺上堂食吸引d,大碟d……可能錯覺啦,佢都係用同一個size既碗盛飯!之士蛋包飯$24…應該係貴在之士,感覺有點唔化算…真係得塊蛋皮…但係之士撈埋之後又幾好食(小女子比較眼闊肚窄最鐘意乜都多但又食唔哂)餃子飯,原本覺得呢d快餐既餃子唔會話好食得去邊,不過咬落都好多肉汁因為無期望所以有驚喜!如果跟餐飲要加四蚊,加餐飲配菜要八蚊好次…好多野可以加,但我乜都無加!小插曲:等待外賣時一個純情學生哥叫左個扒飯,因今日天雨關係我手持長傘,同時拎住餐盤……跟住打瀉左可樂……個一刻我覺得佢好慘…雖然係佢自己打瀉但係要知道加一杯可樂要四蚊……對學生黎講好慘………睇住佢個無奈樣…我有衝動買過杯比佢…跟住我男朋友走去同出餐既小姐講頭先個客打瀉左杯可樂可唔可以比過杯佢!跟住出餐小姐又好好人地比過杯佢!超nice!!!!!!!!!!!所以要表揚一下!下次我要真係試清楚個扒飯先!
因為一杯可樂,所以第一次寫食評!
成日行過想食好耐,今日終於試左
成日見到好多學生哥買,個扒飯勁吸引
但係我最後揀左之士蛋包飯,
男朋友揀左餃子飯!
感覺上堂食吸引d,大碟d……

可能錯覺啦,佢都係用同一個size既碗盛飯!
之士蛋包飯$24…應該係貴在之士,感覺有點唔化算…

真係得塊蛋皮…但係之士撈埋之後又幾好食
(小女子比較眼闊肚窄最鐘意乜都多但又食唔哂)

所以要表揚一下!

下次我要真係試清楚個扒飯先!
右下角著間條衫既男孩,打瀉可樂
下面係蛋包飯,上面係餃子飯
右下角著間條衫既男孩,打瀉可樂
  • 餃子咖喱飯,
2010-05-30 29 浏览
唔錯的係美食廣場廣場利左幾個都唔知食咩好諗左好耐見呢間野上曬雜誌就試下等左好耐先有.. 豬扒幾好 一般水平咁啦.薯仔粒多D就好啦~~飯好多好飽食唔曬 總括都OK既.(學生証送野飲)
唔錯的
係美食廣場廣場利左幾個都唔知食咩好
諗左好耐見呢間野上曬雜誌就試下

等左好耐先有..

豬扒幾好 一般水平咁啦.
薯仔粒多D就好啦~~
飯好多好飽食唔曬
總括都OK既.

(學生証送野飲)
咖哩豬扒飯
2010-05-29
2009-09-25 9 浏览
話說上個月係西九龍中心既百貨公司買床上用品,係4樓雅芳婷買左套冷氣被套裝..之後就上左黎醫肚...之前見飲食男女介紹過佢....行埋去睇下D餐點賣$15咖喱底汁,可加魚柳$8,豬扒$8,什錦海鮮$7,腸仔每條$2我要左咖喱汁加2條腸$19----汁尚算好味,我覺不辣2份什錦海鮮$14----好少,得幾粒蜆、蝦、八爪魚..但好鮮味芝士漢堡旦飯(係全場至貴果個)好似$33----男友話好好味總之全單大約70元左右值得一讚係附送的醃蘿蔔原來和咖喱十分匹配,可惜比得好少...你地去幫襯一定要試下,很能帶出咖喱的香味..
話說上個月係西九龍中心既百貨公司買床上用品,
係4樓雅芳婷買左套冷氣被套裝..
之後就上左黎醫肚...
之前見飲食男女介紹過佢....
我要左
咖喱汁加2條腸$19----汁尚算好味,我覺不辣
總之全單大約70元左右
值得一讚係附送的
醃蘿蔔原來和咖喱十分匹配,可惜比得好少...
你地去幫襯一定要試下,很能帶出咖喱的香味..

• 醃蘿蔔