2016-09-12 1549 浏览
渣甸街在早上時份,真是一條很旺的食街,但過了深夜選擇明顯編少了。所以在沒太多選擇下,我今早的清晨早餐就在這裡解決。這裡的環境都算清潔,又唔太雜,因為通常開通宵的夜店都比較雜。帶位第一時間帶我去有電視睇的地方,我覺得幾親切。我今次點了以下這個:這個麵很滿足,雖然唔算大,但都足料。杯奶茶都保持水準,我幾驚因為太早水吧師傅未返會差些。食完後先發覺,這間店有Wifi和英文餐單提供,對這間食店更有好感。
所以在沒太多選擇下,我今早的清晨早餐就在這裡解決。
我今次點了以下這個:
沙嗲牛肉火腿蛋麵
這個麵很滿足,雖然唔算大,但都足料。
杯奶茶都保持水準,我幾驚因為太早水吧師傅未返會差些。
2016-08-22
$33 (早餐)
2016-06-09 1551 浏览
上個月去廣州出差左一個星期先發覺香港嘅茶餐廳原嚟咁重要,廣州唔係無下午茶,而係覺得無係香港咁方便,隨便出街穩間茶餐廳就可以滿足咁嘆個下午茶,以前係金龍就食飯餐多,下午茶仲係第一次。呢間茶餐廳環境都算新凈企理,所以都好多后生鐘意嚟呢度飲下午茶。檸檬茶同奶茶每間餐廳都會有,味道都系差唔多,就睇邊間餐廳比較用心去做,飲品一般喇,無話唔好飲,都無話難飲,三文治感覺仲幾OK,火腿肉幾有口感,蛋炒得幾滑,呢個下午茶最好就係呢個,豬扒包唔知係廚師今日失水準定係點,分量大,但味道實在好一般,感覺今日嘅豬扒有D唔新鮮。
2016-05-23
2016-06-07 858 浏览
返工時間黎買早餐仲要外賣都係想快啫, 我已經係叫一份經典早餐最standard 款架啦,咁都要等25 分鐘。。。 有25 分鐘我就搵間餐廳好好地坐低食左啦除非我真係好有時間。。。 如果唔係無下次
有25 分鐘我就搵間餐廳好好地坐低食左啦

除非我真係好有時間。。。 如果唔係無下次
25 分钟 (外卖自取)
2016-06-03 791 浏览
銅鑼灣既茶餐廳買少見少!行咗幾條街!都無乜好發現!一係就幾貴!我只係想飲杯嘢!休息下!天氣又熱又焗!人又攰!足知見到一間連所式餐廳!價錢不算貴!我就坐低咗,叫了一杯熱鴛鴦~真係意想不到!居然有驚喜!奶茶有香濃既茶味!混在咖啡一起,簡直有80分!個豬仔包外脆內軟,加上奶油混在一起!靚呀!
足知見到一間連所式餐廳!價錢不算貴!
個豬仔包外脆內軟,加上奶油混在一起!靚呀!
下午在銅鑼灣,想來個茶餐,就去了這間銀龍。銀龍在渣甸坊,是黃金地段,以 HKD28.00 可以嘆到一個熱狗,又有奶茶,物值甚高。其實在銅鑼灣做茶餐廳是很難做的,租金及人工都貴,而這個價錢能夠舒舒服服坐在這裏吃飽再 shopping,真是人生一大樂事。熱狗很有水準,飽甚香滑,而且很熱:奶茶也是很香滑的,名牌茶餐廳都不會很差,像是太興,翠華一樣。
下午在銅鑼灣,想來個茶餐,就去了這間銀龍。

熱狗很有水準,飽甚香滑,而且很熱:
2016-04-23
2016-04-18 397 浏览
Woke up late and hungry, I went out nearby for some food. Seeing as I have never been inside this cha chan teng, I decided to give it a try. I don't know why I never tried it as I seem to walk by it all the time.Sitting down, I got the usuall cha chan teng service. I was asked what I wanted when I didn't even glance at the menu yet. When I said "still thinking", the waitress stood there, pen ready. So, being me, I panicked and randomly ordered noodles.Menu, by the way, is all in Chinese but they

Menu, by the way, is all in Chinese but they do have an English menu upon request.

I ordered a four different types of dumplings with rice noodles ($40). The noodles were mushy and over cooked. The four different dumplings was one fish ball, one squid ball, two pork balls and one fish skin dumpling. Oddly, the balls all tasted the same. I really couldn't tell the difference. They were overly starchy as too much flour was used to make them. The fish skin dumpling was super salty.
Maybe I ordered the wrong thing? I don't know. But I don't think I'd be back again.
2016-04-02
2015-12-17 574 浏览
今晚再一次只得一個人吃晚飯,途經銅鑼灣,適合一個人食晚飯的地點選擇並不太多,碰巧見到【銀龍茶餐廳】,馬上鑽入去。不愧是名牌茶餐廳,裝修較一般的茶餐廳精緻,與另一家名牌茶餐廳【翠華】可以媲美。今晚是入冬以來的第一個寒冷天氣警告,在這嚴寒的天氣,最好當然是食臘味飯。意想不到這裡竟然有臘味飯供應,還要大字標題採用著名字號【安記海味】,馬上叫一個南安油鴨肶飯套餐($68)。例湯乃茶餐廳中最普遍的節瓜煲豬骨。我的這一碗湯了只有兩小塊節瓜,一丁點豬骨都沒有。湯的味道非常一般,沒有明顯的節瓜或豬骨味道,反而有相當明顯的味精。油鴨肶相當大隻,賣相實在相當吸引,但那兩條青菜則太多渣了。不愧是名牌油鴨肶,肉厚、皮薄、沒有厚厚的鴨皮脂肪。油鴨皮有淡淡的香味而沒有油膱味,鴨肉則只是微鹹,並帶有腊味應有的香氣。最抵讚的是這個套餐配上了一杯熱柑桔蜜。在這寒冷的天氣,一杯熱檸蜜或柑桔蜜,既暖胃、又潤喉,實在是一個明智的配搭。但也因為這個原因,我已急不及待的喝了半杯,才醒起了要拍照,所以只剩下了半杯柑桔蜜。味道微甜中帶有相當濃的柑桔味,酸酸甜甜,原來是一杯既暖胃、又開胃的熱飲 ,應該在食飯前就要先飲兩三口,只可惜我留
例湯
油鴨肶相當大隻,賣相實在相當吸引,但那兩條青菜則太多渣了。
南安油鴨肶飯
最抵讚的是這個套餐配上了一杯熱柑桔蜜。在這寒冷的天氣,一杯熱檸蜜或柑桔蜜,既暖胃、又潤喉,實在是一個明智的配搭。但也因為這個原因,我已急不及待的喝了半杯,才醒起了要拍照,所以只剩下了半杯柑桔蜜。味道微甜中帶有相當濃的柑桔味,酸酸甜甜,原來是一杯既暖胃、又開胃的熱飲 ,應該在食飯前就要先飲兩三口,只可惜我留到最後,食完飯才開懷暢飲。
熱柑桔蜜
2015-12-16
2015-09-19 391 浏览
喺銅鑼灣搵唔到宵夜食,好彩仲有間銀龍。呢間都算坐得舒服,成12點都唔少人。平時食開咖哩飯之類,見到宵夜魚旦粉有特價就第一次食下。呢個銀龍魚旦粉,有幾樣魚旦,仲有兩塊炸魚皮,睇上去幾豐富。魚旦相當彈牙,味道不錯。河粉都爽口。不過湯度真係冇咩味,加啲辣油好食啲。宵夜呢個都算抵食👍
$40 (宵夜)
磁下時間先先來報導幾篇茶餐廳食評。第一炮是老牌茶餐廳 小妹一向是翠華既粉絲, 點解會突然間轉投銀龍呢?原因只有一個字 6:30 前還有下午茶餐, 問你死未?印象中它們出品的咖哩幾正下, 於是點了一客。咖哩魚柳 加 好立克紅豆冰 (下午茶餐+$8)先上好立克紅豆冰, 冰未溶以至杯邊還暖手的花奶和好立克比較平均, 但紅豆粒煮得唔夠時間, 好鬼硬 。唔好飲, 試一次就夠。上枱是一碟塋光黃色咖哩汁。醬汁過份濃稠, 只有沒有加入其他香料只帶有微辣的咖哩汁。正在失望之制, 吃一口魚柳反是更覺突出。魚柳微脆, 厚切有口感, 魚肉是一梳梳的, 唔差 。呢個OK分是給炸魚柳的。
磁下時間先
先來報導幾篇茶餐廳食評。
第一炮是老牌茶餐廳 [銀龍]
小妹一向是翠華既粉絲, 點解會突然間轉投銀龍呢?
原因只有一個字 [平]
6:30 前還有下午茶餐, 問你死未?
印象中它們出品的咖哩幾正下, 於是點了一客。
咖哩魚柳 加 好立克紅豆冰 (下午茶餐+$8)
先上好立克紅豆冰, 冰未溶以至杯邊還暖手的
花奶和好立克比較平均, 但紅豆粒煮得唔夠時間, 好鬼硬 。
唔好飲, 試一次就夠。
上枱是一碟塋光黃色咖哩汁。
醬汁過份濃稠, 只有沒有加入其他香料只帶有微辣的咖哩汁。
正在失望之制, 吃一口魚柳反是更覺突出。
魚柳微脆, 厚切有口感, 魚肉是一梳梳的, 唔差 。
呢個OK分是給炸魚柳的。
2015-08-03
沒有推薦食品一講起銀龍茶餐廳,白汁飯嘅傳說就全自動咁喺我個腦到回帶。搞到冇事都唔太想食銀龍。但好死唔死,前排有個牌子就出左個活動,參加者影張相,最後可以買隻印自己想要嘅名嘅杯。喺公司附近,最近就有呢間銀龍參加左個event。由於想要隻杯,所以食左次。老實講d嘢食就麻麻地,但勝在服務態度佳,所以個整體印象都無咁差。嘢食我地比足晒機會叫左唔少:一個飯、一客意粉、一碟炒米、一份黑松露炒蛋多士,重有隻炸雞脾,但真係無樣嘢係令我想同人推薦。(可能你會話,「茶餐廳係咁架啦!」,你要咁睇,都有你嘅道理嘅。)跟據食物次序:黑松蛋多士,聞(嗅)起嚟好夠味,但食落係淡口嘅,差唔多冇味咁,係要自己落啲鹽先有味。個飯同意粉係好普通嘅飯同意粉,個汁差唔多一樣,係個飯有隻蛋咁解。飯入面啲肉唔會太橡筋呢到加少少分。炒米,好炒米嘅色,不過得顏色,冇乜味。(留意唔係唔夠味,係食落去冇味。)最後薯條,淋嘅,油溢味,雞脾就脆皮,但好乾,唔juicy。嘢飲,奶茶普通,叫做有奶有茶咁,朱古力就唔夠味,都係要落糖先得。上面都提及過佢地啲服務態度好,啲哥仔姐姐都好願傾偈,又唔會唔耐煩,見有嘢要清都好快手執走啲碟。但啲嘢食就相對上得

沒有推薦食品

跟據食物次序:

最後薯條,淋嘅,油溢味,雞脾就脆皮,但好乾,唔juicy。

但啲嘢食就相對上得慢左啲。
黑松露炒蛋多士
蕃茄焗飯
鴨胸肉醬意粉
奶茶
炒米
炸雞脾薯條
2015-04-03
2015-04-20 469 浏览
凌晨係CWB玩完想食D野 得銀龍同隔黎間糖水鋪開左咁唯有揀佢啦可能夜晚唔夠人手未入去 D侍應已經好無禮貌咁叫我地行快D第一感覺唔係咁好銀龍選擇都多既起碼MENU成本簿咁厚但叫落單叫左差唔多5分鐘都未有人應差D想走但個肚又唔爭氣 想食埋先走最後終於有人應叫左個咖哩飯 奶茶同奶油西多咖喱飯賣相唔係太好 但份量夠既D飯多到可以兩個人食但咖哩陣味怪怪地 似咖哩水多過咖哩汁奶茶 都係太少奶 陣味好苦 好難入口反而奶油西多係最好既一樣味道甜甜地 西多又香脆小食泥講幾好味3樣入面最好食係呢樣整體泥講唔係咁好 但應該係夜晚關係 唔夠人手所以先會咁希望下次食會有改善至少個服務員唔洗跑唔停 可以輕鬆少少
凌晨係CWB玩完
整體泥講
唔係咁好 但應該係夜晚關係 唔夠人手所以先會咁
希望下次食會有改善
至少個服務員唔洗跑唔停 可以輕鬆少少
$70 (宵夜)
2014-08-23 947 浏览
約朋友未夠時間在銅鑼灣行,見肚餓入呢間試試下午三點幾,餐廳好多位,坐張大卡位見到餐牌沙爹牛肉麵餐$39,優惠級加七元,選擇雙炒蛋雙蛋連埋個麵齊齊食,份量加埋好多沙爹都幾香,牛肉淋例牌被梳打粉奄過果種炒雙蛋稍微老了,其實都可以公仔麵稍淋,但麵質可以的,算有咬口最緊要個湯是用原味味精同埋吾好用滾水撞上去因為好多茶餐廳都是把公仔麵加滾水放一陣比客攪到個麵發漲,但是又生生地咁咖啡十分香濃,地方好乾淨,坐得舒服不過坐坐下滿坐,我張卡位要搭檯立即埋單嗱嗱林走
約朋友未夠時間在銅鑼灣行,見肚餓入呢間試試
下午三點幾,餐廳好多位,坐張大卡位
見到餐牌沙爹牛肉麵餐$39,優惠級加七元,選擇雙炒蛋
雙蛋連埋個麵齊齊食,份量加埋好多
沙爹都幾香,牛肉淋例牌被梳打粉奄過果種
炒雙蛋稍微老了,其實都可以
公仔麵稍淋,但麵質可以的,算有咬口
最緊要個湯是用原味味精同埋吾好用滾水撞上去
因為好多茶餐廳都是把公仔麵加滾水放一陣比客
攪到個麵發漲,但是又生生地咁
咖啡十分香濃,地方好乾淨,坐得舒服
不過坐坐下滿坐,我張卡位要搭檯
立即埋單嗱嗱林走
2014-06-17 708 浏览
蒲完硬系要車我地落CWB食早餐~~~今次食銀龍 一人一個面一人一杯凍OT~~~貴小小既茶餐廳既凍OT特別好飲 有茶味 夠冰凍 LEMON唔會苦!!!!叫左個雞丁餐肉面 ~ 餐肉煎過黎好香口 雞丁就有D怪怪地 都系肉丁會好味D 雖然同一個汁~蛋煎得過熟 無哂蛋汁 ~ 分量好似比較少 食完成碗面淨系得五香雞丁既味~味精較重 好口渴~
蒲完硬系要車我地落CWB食早餐~~~

今次食銀龍 一人一個面一人一杯凍OT~~~

味精較重 好口渴~
2014-06-01
$50 (早餐)
2014-06-04 784 浏览
最近的星期六常常要一大早到銅鑼灣上一整天的課,一個令人滿足的早餐成為我的必需品。今天選了銀龍的 2 號歐陸式早餐配啡走。先講講啡走,淡奶、練奶、和咖啡的比例控制的不錯,可以整杯喝掉。歐陸式早餐包括了腸仔、豬柳漢堡、雙太陽蛋和熱辣辣自家餐飽。賣相算很吸引了,味道也不錯,尤其是自家麵包,新鮮熱辣的好好吃,只是份量還可以再加大少少。29元的餐加多一條腸仔或轉司華力腸,然後賣34-35元都可以接受。
啡走
歐陸早餐 2
歐陸式早餐包括了腸仔、豬柳漢堡、雙太陽蛋和熱辣辣自家餐飽。

2014-05-24
$29 (早餐)
啡走
歐陸早餐 2
話說網上有一陣子流行《一生只想尋找一個肯挨麥記的女人 》的潮文,事實上茶餐廳可不是類似嗎?不停有身邊的人說如果約會是去茶餐廳,便很「頹」!在五光十色的銅鑼灣,若不去茶餐廳,有時真可以「食左你隻車」(因為物價高漲)。我有時都會與朋友、戀人到茶餐廳,其中一間是銀龍。因此環境比較闊,令人舒適一點。今天到達時間為6:30,還可以點下午茶! (下午茶是2:00 - 7:00)雞翼薯條!($33)雞翼沒有炸粉,雞肉不硬,但沒有肉汁,因為雞翼不肥。肥肥的雞翼才會鮮美多汁!薯條超香,比M記更粗大而且香脆。不會太熱氣。另附有車厘茄伴碟,太好了,真令人意想不到。茄汁豬扒煎雞蛋焗飯($38)最好味是這個飯! 茄汁豬扒十分幼嫩,煎雞蛋蛋黃不熟,配上茄汁配飯,十分飽肚!現在跟餐不是咖啡/茶了~根據做水吧的友人說:因為淡奶成本高,連lemon都今月加價了,最便宜是菜蜜了!菜蜜味道普通,因為沒有技術可言吧!唯一可評是銀龍沒有加太多水,保留了菜蜜味道~四寶粗麵($42)~不同的丸類(牛丸、魚旦、魚皮餃等)都是彈牙的。湯底有大地魚味道。可是敗筆是粗麵,過多的鹼水令麵條充斥苦澀味~本想完成一碗,可是真的太苦了!
不停有身邊的人說如果約會是去茶餐廳,便很「頹」!

雞翼薯條
肥肥的雞翼才會鮮美多汁!
茄汁豬扒煎雞蛋焗飯
茄汁豬扒煎雞蛋焗飯($38)
唯一可評是銀龍沒有加太多水,保留了菜蜜味道~
四寶粗麵
题外话/补充资料: 1/侍應十分有禮,會主動詢問要不要茄汁、飲料需要之後上或即時上。 2/侍應很注重衛生,沒有把手指揷到飲料內。 3/店內光線十分充足。
2014-03-28
雞翼薯條