2023-01-30 152 浏览
見到東薈城有新餐廳就想試吓星期日晚巿真係勁多人,排咗30分鐘左右先入座睇menu好似主打食粉,就叫咗個越式霸氣招牌粉有得揀河粉/金邊粉,但河粉只限堂食職員上咗個粉隔咗陣先上油炸鬼,話漏咗6點幾開始滿座,勁多客都發現到漏咗,都算幾細心個湯好有牛味好甜,開始飲覺得好正,但返到屋企勁口乾,應該係有味精😂另外仲叫咗小食拼盤,好好食但食完,張牛油紙好多油😂😂牛油果生椰乳無乜味🙈無乜牛油果果,無乜椰子味,不過好creamy好滑
見到東薈城有新餐廳就想試吓
星期日晚巿真係勁多人,排咗30分鐘左右先入座

睇menu好似主打食粉,就叫咗個越式霸氣招牌粉
有得揀河粉/金邊粉,但河粉只限堂食
越式霸氣招牌粉

職員上咗個粉隔咗陣先上油炸鬼,話漏咗
6點幾開始滿座,勁多客都發現到漏咗,都算幾細心

個湯好有牛味好甜,開始飲覺得好正,
但返到屋企勁口乾,應該係有味精😂

另外仲叫咗小食拼盤,好好食
但食完,張牛油紙好多油😂😂
小食拼盤

牛油果生椰乳無乜味🙈
無乜牛油果果,無乜椰子味,
不過好creamy好滑
牛油果生椰乳
芒果生椰乳
2023-01-29
2023-01-28 95 浏览
東涌既越南菜唔多,見佢開左就要試下啦!都幾抵,唔洗4百蚊試到好多野,因為SET DINNER夠抵食!叫左個咖哩牛腩飯,唔算好SPICY,SAUCE好CREAMY!牛腩好有肉味!跟餐加左個原隻椰青,勁多汁!仲叫左個小食拼盤添,有豬排、炸雞翼、蔗蝦、春卷等,一次過試到唔同既口味,仲要係2人份量,每一都試到D!同埋岩晒我地呢D肉食獸。牛油果香芒沙律都唔錯!有我中意既蔬果同菜,夠FRESH!越式PHO都好好味道!推介!
2023-01-12
去完大嶼山返東涌,成個東涌人山人海,東薈城都一樣,所以愈上愈高、愈上愈高,愈高愈少人,第一次貢到上7樓😂😂就發現左錦麗開到來東涌😋叫左幾樣野,每一樣都好讚👍🏻👍🏻👍🏻- 生牛肉湯河🐮檯面有個說明教係你點食😆好得意,我都跟住左佢步驟做😆好想讚個湯,好香濃好入味,真係啖啖都精華😍- 香茅咖喱醬燒牛肋骨🥘本身見到💲198都有少少卻步,但而家唔係間間越南餐廳都有做呢個,所以都係叫左,真係好好好很大份😍而且炆得勁林,好入味好好咬口,真心讚👍🏻- 牛油果米紙卷🥑食左咁多肉,配呢個清新既小食好唔錯,件件都包到脹卜卜,一啖咬落去就係成片牛油果🤤🤤🤤好足料!- 仙人掌百香果梳打🌵絕對係餐廳張相吸引左我叫,好彩實物同餐牌一模一樣😍😍好靚呀!整體來講,店員好有禮貌,全餐都好用心製作,一d都唔馬虎,💯💯💯係值得encore之選😋尤其鍾意食越南菜一定冇失望😊👍🏻

叫左幾樣野,每一樣都好讚👍🏻👍🏻👍🏻

- 生牛肉湯河🐮

- 香茅咖喱醬燒牛肋骨🥘

- 牛油果米紙卷🥑

- 仙人掌百香果梳打🌵

2023-01-19 122 浏览
東涌7樓新開~其實佢都好多分店嚟到東涌見佢新開就試吓啦 越南菜 ~主要都係檬粉/河佢有好多唔同嘅小食配搭優惠,亦有套餐又有甜品今日就試吓佢啲檬粉/河1)胡志明綜合粉有牛丸、生牛肉、熟牛肉湯夠香,夠濃有好多配料,例如芽菜,香葉等等佢都會另外再有青檸同埋辣椒仔,可以因應個人口味再加落去👍🏻牛丸必吃‼️彈牙爽口生熟牛肉黎講,熟牛肉嘅牛味會重啲,比起生牛肉,我會prefer熟牛肉份量適中 成碗嘅配搭都唔錯👍🏻2)香茅豬扒撈檬豬扒份量夠大塊,配料配搭不錯,酸甜幾開胃👍🏻椰青極度推薦俾五粒星❤️好清甜,一大個椰青,椰汁勁滿,夠新鮮,冇加添加糖,因為飲完都唔會口渴‼️‼️‼️ 甜品-芒果椰汁糯米幾特別,用米紙卷包住一層糯米同芒果,芒果夠甜,到埋啲嘢將一齊食,口感豐富👍🏻夠飽滿‼️推薦👍🏻👍🏻👍🏻
東涌7樓新開~其實佢都好多分店
嚟到東涌見佢新開就試吓啦

越南菜 ~
主要都係檬粉/河
佢有好多唔同嘅小食配搭優惠,亦有套餐
又有甜品

今日就試吓佢啲檬粉/河
1)胡志明綜合粉
有牛丸、生牛肉、熟牛肉
湯夠香,夠濃
有好多配料,例如芽菜,香葉等等
佢都會另外再有青檸同埋辣椒仔,可以因應個人口味再加落去👍🏻
牛丸必吃‼️彈牙爽口

份量適中 成碗嘅配搭都唔錯👍🏻

2)香茅豬扒撈檬

豬扒份量夠大塊,配料配搭不錯,酸甜幾開胃👍🏻

椰青

甜品-芒果椰汁糯米
2023-01-18 82 浏览
呢日約咗朋友喺東涌行outlet,但竟然冇買到嘢,有D挫敗感。咁就要搵D好嘢食來彌補缺失。逐層行來到七樓,見到錦麗,朋友話之前喺第二度食過呢間感覺唔錯,問我有冇興趣,有好嘢食我當然有興趣,唔會執輸啦。行左一排,好鬼攰,見到我心愛的椰青,啦啦聲嗌咗個,似係個好品種,飲落清甜新鮮解渴。再來個“特色小食拼盤 ”,包羅萬有,有好耐冇食過嘅越式庶蝦,又香口又juice嘅香茅豬扒,法式牛油雞翼和紫色的金絲網卷。“酥炸軟殼蟹撈檬”跟埋檸檬酸汁好鬼惹味,越食越好味,好快食晒,軟殼蟹大大隻,有肉地,炸得香口,食得滋味。“錦麗生熟牛肉粉 ”lunch 套餐,加D錢叫咗個玫瑰龍眼茶(熱),養顏,養心,養胃,個粉朋友叫咗走蒽,走洋蔥,雖然如此,呢個牛肉粉依然幾好,湯頭好清甜,清清淡淡也不錯,牛肉亦是好味,鬆化。"酸芒斑蘭糯米卷"好有特色,第一次食,糯米煙煙靭靭,芒果並不太酸,又有斑蘭味,非常之好。

行左一排,好鬼攰,見到我心愛的椰青,啦啦聲嗌咗個,[飛馬牌]似係個好品種,飲落清甜新鮮解渴。

2023-01-17 112 浏览
半年前都知東薈城會開錦麗今日卒之同朋友去食個午餐 。疫情之後好多餐廳都係自己點餐,錦麗都係👍蟹肉牛油果香芒沙律 $88酸酸地嘅芒果配埋新鮮爽脆沙律菜,蟹肉鮮甜帶有少少咸味配埋醬汁全部撈埋食仲有層次😋酥炸軟殼蟹撈檬跟檬汁 $79鹹檸檬青檸梳打 $19雖然軟殼蟹吾係好大隻但勝在蟹身肥啖啖肉同膏,撈左魚露酸汁好開胃,檬粉爽滑值得一讚。再飲啖鹹檸檬青檸梳打乜嘢熱氣都冇曬!安格斯火車頭河粉 $99午餐追加-蔬菜春卷(2件)$25再加杯咸檸檬青檸水 $14食粉面一定要夠熱,而且湯底好清甜牛筋牛肉份量十足直情係料多過河粉🥳酸芒斑蘭糯米卷(即時製作) $48充滿椰子、班蘭葉香既糯米飯同芒果包埋一齊點埋椰汁食好完滿既感覺

蟹肉牛油果香芒沙律 $88

酥炸軟殼蟹撈檬跟檬汁 $79