2019-10-02 1657 浏览
鍋心粥底火鍋應該好多人都食過.....但佢係原址開左一間串燒...我估就應該唔係咁多人知路掛...有朋友不嬲都係鍋心FANS....知佢開左就叫我去試....當日差唔多9點入到去..得一兩台客....以為係因為閒日喇...但食完就知....唔關事..但又好好笑..係一路食的途中...超級多人黎搵返粥底鋪...應該真係好多人都唔知佢搬左去恆豐後面...請完題外話講返食物....一開始叫左的串燒同茄子....呢的都係平時必叫亦好小會出事的食物喇...點知.....呢幾串野上台又係唔熱.....但佢又唔係冇燒個喎....呢碟就仲衰.....完全唔似燒...似係蒸完拿火槍整一整個底就出黎咁....又唔夠乾..又唔夠熱....又冇燒的味道....叫左兩隻大聖子....已經問左佢係味同粥底一樣...佢話係先叫...點知都出事...呢隻就太熟...熟到幾乎咬都咬唔開....唉..就咁就曬左隻聖子...呢兩樣算係正常嫁喇....一般串燒店的水準....個碗係幾得意,上台個陣我同朋友都笑左出黎~個店員話推介嫁...只不過真心..如果隻蜆係新鮮...真係唔建議食麻辣..因為除左辣味..真係咩味都冇....

應該真係好多人都唔知佢搬左去恆豐後面...

請完題外話講返食物....

呢幾串野上台又係唔熱.....但佢又唔係冇燒個喎....

又唔夠乾..又唔夠熱....又冇燒的味道....

點知都出事...
呢隻就太熟...熟到幾乎咬都咬唔開....
唉..就咁就曬左隻聖子...

呢兩樣算係正常嫁喇....一般串燒店的水準....
個碗係幾得意,上台個陣我同朋友都笑左出黎~
個店員話推介嫁...

最後叫左呢3樣野.....煙肉個舊...燒得耐過頭....乾過我苛包...
芝士秋葵....同你見到既一樣....完全冇特別...
個飯..如果油10分係滿分...呢個有100分...成個碟底都係油....

成餐飯...真係冇一樣野好食.....下次都係食返粥底....
2019-09-18
2019-10-01 1043 浏览
經朋友介紹,有間好抵食又滋味既串燒,而自己本來也是串燒控,放工立即去試下。當日九點半才到店鋪,所以不用等位。一睇個menu,選擇勁多,而且價錢不貴。燒海鮮種類選擇多, 生蠔,象仔蚌,貴妃蚌,北寄貝,元貝,聖子等等。而且口味也選擇勁多,可以泰醬燒,蒜蓉燒,水煮,芝士焗,椰香葡汁焗等等。泰醬象仔蚌,泰醬酸酸甜甜,而且象仔蚌很大隻很新鮮,啖啖是肉。蒜蓉燒聖子,聖子也很新鮮,配上蒜蓉,很香口。豆醬焗黃立䱽,豆醬味完全融入在魚中,甜甜的,十分美味。另外order 了不少串燒,串燒用材新鮮,味道不錯。

當日九點半才到店鋪,所以不用等位。
一睇個menu,選擇勁多,而且價錢不貴。

蒜蓉燒聖子,聖子也很新鮮,配上蒜蓉,很香口。

豆醬焗黃立䱽,豆醬味完全融入在魚中,甜甜的,十分美味。

另外order 了不少串燒,串燒用材新鮮,味道不錯。
$160 (宵夜)
2019-09-04 1142 浏览
有日經朋友講開,說鍋心粥底火鍋開左間叫海鮮燒係佐敦,係專門食燒海鮮,而且CP值很高,今日就去一試究竟。海鮮系列有很多種,可以選擇不同的煮法,如水煮 / 川燒 / 蒜蓉燒 / 芝士 等。因本人愛吃蒜蓉燒,就order 了蒜蓉聖子,蠔,魷魚及花甲。 雖然每款都是$3x 元,但性價比勁高,海鮮十分新鮮,而且燒至剛熟透,一點也不嚡口。另外order 了芝士扇貝及芝士蝦飯。芝士味濃烈,而且十分香口。 芝士蝦飯量不多,但蝦有很多隻。另外加點了串燒,串燒普普通通。

另外加點了串燒,串燒普普通通。

2019-08-30 778 浏览
今天是第三次幫襯鍋心,三次都在不同的店。鍋心好難訂檯,即興walkin基本上無可能,所以我早在2星期前訂位。鍋心只開下年三輪時間,今日我比入座時間早到20分鐘,門囗已經站滿等候的人。黎鍋心火鍋,頭一輪海鮮一定要選食鮑魚、海蝦,蟹是指定食品,第二輪可選8種食物包括豬丶牛丶丸丶 餃子丶素菜,雖然可加食物每款$20,但唔建議加,因為好夠食,除非你好大食。第三輪是食重點的粥底,一定質飽你。指示不要選太多肉,因令粥底變得多油。
2019-08-30
2019-08-29 752 浏览
收工臨時決定同媽媽去撐台腳,大概六點去到,店內稍顯冷清,店家比左張三人枱,坐得舒服闊落。第一次試食,睇完Openrice推介叫左蒜蓉蟶子,泰式象拔貝,麻辣鮑魚和鹽燒䱽魚,但睇menu有深海泥鯭,因為是剛剛才落單,即時叫店家幫忙改單,店家都樂意幫忙,再遲些都唔好意思叫店家改單了特意叫齊唔同醬汁試味。蒜蓉味發揮到水準,非常香,襯得海鮮更甜;泰式味有小小帶酸,見到明顯辣椒仔,所以都有返咁上下辣味,但媽媽似乎更喜歡蒜蓉;水煮麻辣味也很不錯,令我想起在四川食的麻辣火鍋,煮鮑魚呢d冇乜味既野襯到絕。我食到少少辣,整體調味我完全接受到,但好辣既人可能要落單時講明加辣才會過癮。自己叫左碗白飯,海鮮撈飯好食到停唔到口。最後同媽媽encore一輪貝類和蟶子,兩個人總共叫左7樣,媽媽來之前有食下午茶,我自己叫碗白飯都叫飽,埋單每人$130,食得非常開心。佐敦一出行5分鐘就係到,之後會再encore,下次可能食得再放d😂

鹽燒深海泥鯭
蒜蓉(應該是)貴妃蚌
蒜蓉(應該是)象拔貝
  • 蒜蓉蟶子
2019-08-04 955 浏览
鍋心旗下的粥底火鍋及蒸鍋均物超所值,得知開了海鮮燒,馬上約朋友一同試試。原來地址是佐敦粥底火鍋的位置,轉為了海鮮燒。未知大家是否未知此處已轉為海鮮燒,星期五晚上八時多到達竟不用等位,直接入座。先看餐牌,有多款燒海鮮可選,價錢是一如其作風的相宜,另亦有多款串燒及炸物。點了不少海鮮。燒貝類點了蟶子,象拔蚌及刀貝調味很好,海鮮亦新鮮,唯一可惜是燒得過熟了一點,老了一點。燒蝦很親切的將蝦開邊,讓吃的時候不用髒手,蝦也相當彈牙,不錯。泰醬口味帶點辣味, 個人喜歡。麻辣水煮花甲份量也不少, 汁料帶麻香, 不錯, 比燒的更岀色。串燒也有超多款選擇。牛舌, 雞腎, 菠蘿等都不錯, 燒茄子辣度及蒜量夠, 很惹味。較特別的辣汁燒芝士豆腐及雞軟骨丸都好吃。兩個人共點了十多款食物, 佔約一半海鮮, 每人二百多元, 算是價錢超值, 且很適合貪心人士, 可每款都點一些, 不會過飽, 價錢又ok。

泰醬燒海蝦

汁燒雞軟骨丸
  • 辣煮花甲
  • 燒雞軟骨丸
2019-07-06 1435 浏览
早排和朋友去了試呢間,聽講唔錯,燒海鮮又正的,整體都算是滿意的,但有樣嘢想講就係啲燒貝殼類海鮮,係不錯也算是新鮮的,但我們完全感覺不到是燒出來的,完全感覺是蒸好才放蒜蓉上去然後給客人,貝殼底部完全是沒有燒過的樣子,正面也很白雪雪,食起來更沒有燒過的香味,覺得有點騙人的感覺,問我如果想食蒸海鮮可以一試,燒的就可以不用去試的了。
2019-06-23 1642 浏览
朋友推薦兩間串燒店, 一間一個價任食,一間逐樣叫逐碟計。 最後選擇後者。 埋單有驚喜,兩個人8碟食到飽飽,才三百幾(且沒有加一),是兩人任食價的2/3, 今次精明。說回主角 串燒鹽燒魚: 細細條(比男士手掌長少少), 沾上附上的醬汁,還可以燒雞軟骨: 有水準, 不太乾燒牛利井: 牛利過厚, 每塊厚度不平均, 味道不錯燒雞泡魚干: 好香口、不乾,應該配埋啤酒, 更添美味😋燒鴨舌: 份量太炒蒜蓉白蜆: 粒粒新鮮, 不離殼,鮮甜芝士焗貴妃蚌: 好滑、鮮味芝麻雞翼: 沒什麼味道, 不推介😶員工好耐心、有禮貌、細心。再約朋友去多次,試試其他串燒。

說回主角 串燒
鹽燒魚:
鹽燒魚

細細條(比男士手掌長少少), 沾上附上的醬汁,還可以
燒雞軟骨: 有水準, 不太乾
燒牛利井:
燒牛利飯

牛利過厚, 每塊厚度不平均, 味道不錯
燒雞泡魚干:
燒雞泡魚干

好香口、不乾,應該配埋啤酒, 更添美味😋
燒鴨舌: 份量太炒
蒜蓉白蜆: 粒粒新鮮, 不離殼,鮮甜
芝士焗貴妃蚌:
芝士焗貴妃蚌

好滑、鮮味
芝麻雞翼:
芝麻雞翼

沒什麼味道, 不推介😶

員工好耐心、有禮貌、細心

再約朋友去多次,試試其他串燒。
燒雞泡魚干
芝士焗貴妃蚌
2019-06-21 1130 浏览
看見网上介紹,星期日看完電影,準時6點去到這店 ,之前看网上介紹像很不錯,即管同honey 去試下。剛入店時還有空位 ,只過了半小時已滿座,遲來的要在外邊等候。最好的,這段無限定食用時間。噉當然如果食完之後,都會走啦,唔好阻住人做生意。叫了幾個餸,海鮮大部分是一碟二隻,分量剛剛好!即便一人來食也冇問題!叫完後大部份海鮮燒大約二十分鐘才到,(可能是多人的関系!)。叫了聖子,蜆,鮑魚,串燒,等,真的很不錯,但因二人食量有限,沒有叫燒魚,蟹,龍蝦等,希望下次光臨再叫過。食品新鮮,泰式醬汁唔錯。值得再去一試,最好早點去等位!店開18:00 至 03:00..
2019-06-16
2019-06-19 949 浏览
游完水,朋友有唔高興想飲下酒,食下小食,見少去佐敦,想揾下串燒,配下啤酒食。點知經過見到,內裏環境唔錯,價錢又相宜,食物款式都算多,就入去試試佢。裏面有好多海鮮選擇,細細碟,2個人剛好,可以叫多幾款都唔肉赤,基本諗到的款式都有。好特別自己寫號碼,可以慢慢諗,慢慢寫,唔洗有壓力寫到咁上下,店員請我地先叫,都唔記得原來枱係會唔夠位佢d蚌好值得推介,好好味,蠔個人就覺得無咁精彩啦,佢個一口芝士非常地出色,韮菜個樣好似好淡,但好夠味下次我會再黎食,誠意推介同埋d店員好有禮貌
好特別自己寫號碼,可以慢慢諗,慢慢寫,唔洗有壓力
寫到咁上下,店員請我地先叫,都唔記得原來枱係會唔夠位

下次我會再黎食,誠意推介

同埋d店員好有禮貌
鍋心粥底火鍋/蒸海鮮一直都是又平又好吃的~最近新開張了燒海鮮的店 就同朋友去吃了但其實我不太能吃海鮮的 所以主要吃的是豬肉飯😢以下是朋友評價真的蠻便宜的 比起其他串燒店的海鮮起碼便宜一半 大概hkd$30-40 就有一對燒蟶子/扇貝等等 但是除了海鮮以外就比其他店都貴 而且沒有很好吃 但海鮮就便宜和新鮮 香港想吃海鮮的話很推薦~豬肉飯一堆菜 比飯還多 吃不完那些菜 超飽... 評分(單純以海鮮來說好了):8.5/10 (在香港來說真的便宜好吃)我一直都奇怪為什麼鍋心賣的海鮮都特別便宜🧐另外鍋心粥底火鍋和蒸鍋我都是推薦的 上年和前年媽媽生日都有帶她吃 今年可能就吃這間了23333 雖然我都主要在吃魚和其他配料😢
豬肉飯一堆菜 比飯還多 吃不完那些菜 超飽...
評分(單純以海鮮來說好了)
2019-06-09 1002 浏览
端午節假期,又係時候約朋友出街搵食,早前知道佐敦新開一間燒海鮮非常吸引,一於去試下。由於冇得訂位,於是我哋決定6:30pm去應該冇咩人咁早食掛。誰不知,已經坐滿人,要攞飛仔,33度高溫之下企喺條街度等,真係少d耐力都唔得。終於......皇天不負有心人,等左個幾鐘到我地啦👏🏻望一望餐牌,即刻叫左十幾樣燒海鮮同串燒,好似唔駛錢咁😂燒海鮮分別兩款醬汁,一款泰式醬係酸辣味,另一款係蒜蓉醬,個人較喜歡蒜蓉醬😋蒜蓉燒聖子,新鮮爽口迷你三重芝士海皇焗飯,減肥大敵,好味,二人食岩岩好燒鰻魚串,好食唔腥,可惜細舊d蒜蓉焗鮑魚,極力推介,又大隻又爽泰醬燒刀貝,酸酸地辣辣地,幾開胃蒜蓉燒象拔蚌蒜蓉、芝士燒蠔泰醬元貝蒜蓉焗龍蝦,龍蝦肉爽甜而以個價錢食到燒海鮮算係物有所值,新鮮食材,雖然串燒份量較細,但都好味,一定會再食😋
望一望餐牌,即刻叫左十幾樣燒海鮮同串燒,好似唔駛錢咁😂
蒜蓉燒聖子

蒜蓉燒聖子,新鮮爽口

迷你三重芝士海皇焗飯,減肥大敵,好味,二人食岩岩好

燒鰻魚串,好食唔腥,可惜細舊d

蒜蓉焗鮑魚,極力推介,又大隻又爽

泰醬燒刀貝,酸酸地辣辣地,幾開胃

蒜蓉燒象拔蚌

蒜蓉、芝士燒蠔
泰醬元貝

蒜蓉焗龍蝦,龍蝦肉爽甜
燒牛舌

2019-06-07
  • 蒜蓉焗鮑魚
2019-06-09 586 浏览
昨晚是我第二次幫襯這間餐廳,也是我人生第二次的後悔😌記得在兩個月前第一次來到這餐廳時,給我的感覺一般,但朋友推介就嘗試一下,食物方面還可以,但服務態度十分差!可能客人比較多難免有些少混亂!昨天是我朋友的生日,我又一次來到這餐廳,希望今次會有改善,由我們開始進入餐廳、進食、結悵為止,他們的服務態度依舊十分惡劣,十問九唔應,應你的就十分凶惡,可能二百幾蚊任食原故,惡劣態度會令我們早一點走,食少一啲呱😂😂😂你們如果要幫襯這間餐廳的話,必須有心 理準備,唔係到畤真係鉋.........(激飽)😅😅😅
,十問九唔應,應你的就十分凶惡
2019-06-08 600 浏览
服務態度其差,入內時沒有店員出來招呼, 走進店內卻被店員攔截用不友善的態度說等等。9:28pm 入座, 想享用9:30pm 晚市優惠,卻被店員趕出餐廳說9:30pm 後再進來。當時店內人流不多,餐廳外亦沒有人在排隊,實在令人意興闌珊。現代的香港已經越來越難找到有人情味的店舖,懷着支持香港本地餐廳的心情,特意從港島坐車過來卻得到如此對待,實在令人大失所望。不久前試過其集團其下的鍋心火煱,店員態度有善,待人有禮,沒想到這家餐廳如此糟糕。不得不劣評。

2019-06-08 596 浏览
前幾天見到介紹,咁啱喺附近就去試試!一打開 menu 以為自己睇錯!叫左下面呢d:$28 燒蟶子,係2隻價錢!$40燒魚 -再以為眼花,超抵!$28 燒象拔仔,又係2隻!$38鹽燒蝦, 有4隻!$24 燒刀貝 又是2隻入去時係宵夜時段, 又好多其他串燒比正價平d, 試左2樣係—般貨色。d海鮮即叫即燒, 好正好甜好新鮮。枱枱都至小5-6款海鮮啦!喜歡食seafood 既必定無得輸!順便一提係無加一架!但係服務係相當好,全程讚!!必定再回來!Total 埋單$240 食左7樣野+大啤+可樂
前幾天見到介紹,咁啱喺附近就去試試!
一打開 menu 以為自己睇錯!
叫左下面呢d:
$28 燒蟶子,係2隻價錢!
$40燒魚 -再以為眼花,超抵!
$28 燒象拔仔,又係2隻!
$38鹽燒蝦, 有4隻!
$24 燒刀貝 又是2隻

喜歡食seafood 既必定無得輸!

Total 埋單$240 食左7樣野+大啤+可樂

燒立魚
燒象拔蚌仔
刀貝
2019-06-07
$120 (宵夜)
燒立魚
燒象拔蚌仔