2019-08-22 38 浏览
Wandered into this mall after visiting some restaurants nearby.At first I thought it was a bubble tea house from the neon logo.There was much more to offer on the menu and they had tea blends in large test tubes.As the menu was in Chinese, most of them didn't really mean anything so it was really helpful that the boss let me smell the teas so I could order the one I was looking for.There was one I instantly remembered the smell of as I had it before at Citysuper.Pineapple Soda:The pineapple soda

Pineapple Soda:

The pineapple soda was simply reduced pineapple and soda without sweeteners which is why I ordered it.
At the bottom of the drink are pieces of fresh pineapple which they have cooked for a long time so that it gets reduced and reduced until you get concentrated pieces of pineapple with natrual sweetness.
As well as pineapple, there was some citrus peel which gave it extra aroma.
I definitely recommend this drink if you are in the area.

Damask Rose Tea:
Damask Rose tea is extremely fragrant and soothing with a lovely bitter aftertaste.
I had it cold to begin with and you can get a second round by adding hot water which also tasted good.
Will definitely be back if I am in the area and hopefully they will have another branch closer to the city.
2019-08-21 17 浏览
近年水果茶,珍珠奶茶等台式飲品店大為流行,但荔枝角四小龍幾個大屋苑這邊,就是沒有很多選擇有日路過宇睛軒那邊發現這間小小茶店飲品款式非常多,有大中小杯選擇,價錢也很街坊價這個是店員推介的閨蜜玫瑰奶蓋鐵觀音$25 中杯上面那層特厚的奶蓋,飲到最後仍是和下層的茶分開的,你可以很容易飲到茶底和上層咸香奶蓋不同的口感,也是奶蓋飲品的獨特之處。而入面的玫瑰花味好濃,和茶味非常合拍隨飲杯的設計可以調較大小,非常貼心新鮮水果紅茶$25入面放滿新鮮的水果,而其茶底很清香和水果的甜美加起來很和諧價錢也不過是$25還點了一份多士,多士有幾款味道可以選擇我們點了店員推介的綠茶和椰香奶酥我很喜歡綠茶口味多士,綠茶味清香又唔會好甜,而多士用上了越式法包去做,口感鬆脆又飽肚

有日路過宇睛軒那邊發現這間小小茶店

飲品款式非常多,有大中小杯選擇,價錢也很街坊價

這個是店員推介的閨蜜玫瑰奶蓋鐵觀音$25 中杯

隨飲杯的設計可以調較大小,非常貼心

新鮮水果紅茶$25
入面放滿新鮮的水果,而其茶底很清香
和水果的甜美加起來很和諧

價錢也不過是$25

還點了一份多士,多士有幾款味道可以選擇
我們點了店員推介的綠茶和椰香奶酥

2019-08-19 25 浏览
上個星期學書法之前唔系好肚餓,但又想食少少嘢,於是就去左荔枝角一間茶飲小店食嘢!呢間小店主要提供台式飲品,招牌系珍珠,因為系用左阿里山蜂蜜熬煮而成,所以呢間舖頭嘅黑糖珍珠鮮奶都係招牌飲品之一。但系今次我就試左菠蘿梳打,老闆話菠蘿系自己用蜂蜜熬煮嘅,無添加,所以飲落特別清甜!小食方面我就試左朱古力土司、椰香土司同蒜蓉蜜糖雞翅!土司系用法包整嘅,外面烤得脆脆地,朱古力味甜蜜香濃,椰香味就清新,食落仲有椰絲添!蒜蓉蜜糖雞翅都好好味,外皮炸得金黃鬆脆,蜜糖甜甜地,蒜蓉都炸得好香脆,食落好惹味~呢間小店提供嘅飲品同小吃種類都幾豐富。大家經開荔枝角,都可以支持下呢間用心經營嘅小店哦!

2019-08-15
2019-08-19 16 浏览
而家通街都有茶飲店,加上天氣咁熱,真係行過路過都會買杯飲下!呢度選舉都幾多,價錢唔貴。閨蜜嘅位置人流唔算旺,買嘢飲多數唔使點等,而且入邊仲有空間可以坐下或者企下,真係可以比閨蜜傾吓計今日下午茶時間黎到,買咗兩杯飲品同兩件法包。珍珠奶茶好好飲,茶味突出但唔會苦澀,珍珠炒得好好,甜度適中,口感非常QQ!新鮮水果茶可以配唔同嘅茶底,可以揀紅茶綠茶或者梳打,我哋要咗水果綠茶。水果茶好refreshing好消暑,而且真係有水果片可以食到法包即焗即整,鬆脆熱辣辣,配埋冰涼嘅茶飲真係一個好好嘅下午茶

呢度選舉都幾多,價錢唔貴。

今日下午茶時間黎到,買咗兩杯飲品同兩件法包。

2019-08-18
2019-08-18 25 浏览
台式飲品店開到成行成市,雖然我同大多數人一樣通常都係飲過江龍連鎖經營店,但今日試左這間新開的本土店,我完全愛上!而且係飲得出食得出的真材實料,感覺更加健康好味我同老公分別叫左招牌閨蜜珍珠奶茶和秘製原粒菠蘿梳打。珍珠奶茶我本來想叫少甜,店員解釋佢哋係用正宗阿里山龍眼蜜,所以又健康又唔會太甜,同佢哋嘅秘製茶底好match, 介紹我試吓原味先!而老公嘅菠蘿梳打係自家製菠蘿,煮幾個鐘將菠蘿甜美帶出,配埋無糖梳打,超健康,原來這個是男士最愛老公肚餓想叫小食,但心大心細唔知食咩店員介紹我地試下招牌金不換辣炒雞法包原來他們的法包係自家工場制造,好新鮮好好食!我食第一啖就食得出唔同。法包外脆內軟,但外皮絕唔會界到個口,其他地方法包出名硬,這個真係好正!雞肉好入味好香口,老公幾啖就食晒啦不得不提我覺得最最貼心的設計,就是這個杯蓋!除咗飲管位, 仲有個扇型打開設計,可以放匙羹,方便食珍珠或者生果,可以減少用塑膠飲管,又環保又方便其實依家咁有heart既本土店真係越來越少,雖然位置可能會比較夾攝,其實離地鐵站都係幾分鐘路程,仲好近D2 Place,我諗我以後都唔會想飲番連鎖店嗰啲味精味道了。Support本

老公肚餓想叫小食,但心大心細唔知食咩

店員介紹我地試下招牌金不換辣炒雞法包

其實依家咁有heart既本土店真係越來越少,雖然位置可能會比較夾攝,其實離地鐵站都係幾分鐘路程,仲好近D2 Place,我諗我以後都唔會想飲番連鎖店嗰啲味精味道了。Support本土小店

2019-08-18
2019-08-17 23 浏览
今日同去左探朋友,之後係佢樓下行下,先知原來長沙灣呢頭都幾多商場同小店。佢帶左我去佢經常幫襯既茶飲店,閨蜜店內有啲位比你企住飲,都幾好~成手都係野既人就可以係度飲完先出去。我叫左我最鐘意既玫瑰味飲品,玫瑰奶蓋玫瑰鐵觀音朋友叫左紅豆奶茶,加珍珠好大杯 奶蓋一路飲到底都仲有,好足料店員細心介紹佢地既用料,佢地係入法國既玫瑰花貨,唔怪得特別香好講究上面仲再加左玫瑰味既糖漿,岩曬我呢啲rose fans茶都幾香,不過呢款就唔係個個人都啱口味啦,因為玫瑰花茶對於有啲人來講可能會有啲苦澀,而我飲慣就梗係覺得正啦特別想講我幾鍾意佢個杯蓋嘅設計鍾意較到幾大都得幾方便飲奶蓋 個設計幾貼心朋友嘅紅豆奶茶似乎都做得唔錯佢話紅豆好甜好啱佢喺長沙灣想飲下茶可以上嚟呢度

佢帶左我去佢經常幫襯既茶飲店,閨蜜

我叫左我最鐘意既玫瑰味飲品,玫瑰奶蓋玫瑰鐵觀音

朋友叫左紅豆奶茶,加珍珠

好大杯
奶蓋一路飲到底都仲有,好足料

好講究
上面仲再加左玫瑰味既糖漿,岩曬我呢啲rose fans

特別想講我幾鍾意佢個杯蓋嘅設計

似乎都做得唔錯
佢話紅豆好甜好啱佢

喺長沙灣想飲下茶可以上嚟呢度
2019-08-15 17 浏览
Fatbrown 前幾日夠女朋友去左荔枝角個頭,系宇晴滙行下見到有間新開飲品店,招牌LED 燈好sharp,女朋友仔即刻俾佢吸引左過去Fatbrown 就系咁俾女朋友仔拖左過去喇女朋友仔望左陣個餐牌,就俾玫瑰奶蓋鐵觀音打敗左,Fatbrown 有時都唔明D女仔日日話要減肥,轉過頭三秒又唔記得曬~女朋友仔鍾意,無計喇,Fatbrown 即刻陪飲<閨蜜玫瑰奶蓋鐵觀音$25>Fatbrown 好怕甜,女朋友本身想叫少甜,但系待應姐姐recommend 保持番本身甜度,咁即管試下喇鐵觀音味勁重,絕對系用茶葉沖出黎的味道,同平時出面飲的茶精唔同玫瑰香味慢慢系鐵觀音的茶味中散發出黎,好清香奶蓋偏硬身,好creamy,Fatbrown 同女朋友仔都幾鍾意

Fatbrown 就系咁俾女朋友仔拖左過去喇

女朋友仔鍾意,無計喇,Fatbrown 即刻陪飲

<閨蜜玫瑰奶蓋鐵觀音$25>

玫瑰香味慢慢系鐵觀音的茶味中散發出黎,好清香

2019-08-06 70 浏览
位於荔枝角宇晴軒裡面 發現一家小店門面有一個漂亮的LOGO 看到人們也用來打卡門面看似簡單 但裡面的食物絕不簡單這家店主要售賣茶飲 還有不少健康飲品例如:排毒美顏/良茶養生 也有不少人點來飲進到去裡面 裝修簡約挻有小店的Style等待飲品的時間 就用松鼠妹妹打卡吧~發現不少的打卡位🤭 最喜歡坐在茶葉的那張❤·玫瑰奶蓋配玫瑰鐵觀音 RMB$28點了微糖版本 味道不會太甜 奶蓋也不咸與大型店鋪的味道好 因為味道更為大眾化茶飲太甜會不好飲 而這個就剛剛好🐿❤·蜂蜜吐司 RMB$18剛做出來的時候就要即食 以保持最佳口感配合了蜂蜜的吐司 少但又卜卜脆的口感一份不夠食 要來個一份就是完美的一餐這家小店應該是一家人經營 看到他們很和諧🤭香港的小店更加有人情味的 服務態度也較好雖然這商場不是經常去 但是鄰近地鐵站也挻方便

位於荔枝角宇晴軒裡面 發現一家小店
門面有一個漂亮的LOGO 看到人們也用來打卡
門面看似簡單 但裡面的食物絕不簡單

這家店主要售賣茶飲 還有不少健康飲品
例如:排毒美顏/良茶養生 也有不少人點來飲

進到去裡面 裝修簡約挻有小店的Style
等待飲品的時間 就用松鼠妹妹打卡吧~
發現不少的打卡位🤭 最喜歡坐在茶葉的那張❤

香港的小店更加有人情味的 服務態度也較好
雖然這商場不是經常去 但是鄰近地鐵站也挻方便

2019-08-04
等候时间
5 分钟 (堂食)
$46 (早餐)
2019-07-22 40 浏览
約埋蜜友去四圍遊下啦!蜜友無咩特別要求,咁信義妹就話事囉。遊走網頁見到,閨蜜,單被名就吸引了。一於去潮聖吧! 到店見餐牌,選擇有很多,有招牌推介,咖啡類,美顏類,泡沫類,蜜類等等。玫瑰奶蓋鐵觀音,中杯閨蜜除咗係講緊知心好友之外,仲指蜂蜜,佢嘅茶底正正就加咗蜂蜜啦。但係絕對唔會過甜,鐵觀音好香濃又帶有一陣陣嘅蜜糖甜,飲落既滋潤又健康,女士必點!佢嘅玫瑰奶蓋份量唔少,有淡淡的清香,好厚身,真材實料,奶蓋一直飲落去都冇跌落茶度。
2019-07-17
等候时间
15 分钟 (堂食)
2019-07-17 32 浏览
來呢頭探同事,佢同我黎呢間野HIGH左個TEA。中意甜野既佢叫左杯黑糖珍珠奶茶,見到佢杯野既顏色好豐富,有層次。佢話杯野唔太甜,即唔會好膩果種甜,係黑糖果隻甜,珍珠CHEWY有咬口,見佢成杯飲晒。我就想輕食,要LIGHT D,就叫左玫瑰奶蓋茶,唔想要咁甜,叫左半糖,跟住店員就話佢地用阿里山既HONEY,聽到呢句放心晒,因我不嬲都好唔中意好假既糖味,但佢話杯茶有D濃,所以我諗有D甜味會較好。HONEY同杯茶好夾呀!多士我地叫左綠茶同奶酥味,兩隻味我都有HAPPY SHARE,大愛綠茶味呀!香濃而不膩,奶酥味都好唔錯,同我地既飲品都好夾呀!呢度有D乾既檸檬皮,一包包咁賣,好正咁,睇黎可以自己沖下飲品。
2019-07-17
2019-07-14 44 浏览
好友忙於轉工或照顧小孩,很久沒有約出來見面吹水。收工大家都未肚餓,就先去附近行下搵地方落腳飲杯野。呢間閨蜜工業風裝修時尚,舖面寬敞,有幾張圓枱俾食客註足停留,等大家有個位置歇息一下,唔錯。估唔到連食物都有驚喜。有粒粒菠蘿的鮮鳳梨梳打梳打,老闆娘用鮮菠蘿切粒煮滾至起糖,菠蘿的甜味絕非加糖水的死甜,而是真正來自菠蘿果肉的鮮甜!果肉煮軟了仍保持口感,梳打水充滿氣市面上還有不採用罐頭菠蘿的店嗎?!真是萬中無一!椰香奶酥法包吐司,椰香味濃郁,新鮮即焗法包香脆鬆軟。黑糖珍珠鮮奶,用上台灣黑糖真材實料,甜度剛好,黑糖掛杯,珍珠煮至軟糯仍有嚼勁,完全無軟硬不一或未煮軟的珍珠。喝下去就知道與其他店當中分別。朱古力吐司和黑糖鮮奶味道相當夾。一邊與閨蜜談心,一邊吃着吐司,心情相當relax。難得有如此充滿誠意的小店開在這商場裏,住附近的閨蜜也表示要多上來幫襯支持一下!

椰香奶酥法包吐司,椰香味濃郁,新鮮即焗法包香脆鬆軟。

2019-07-05
2019-07-10 38 浏览
閨蜜店內飲品品種繁多:除了各種珍珠奶茶、鮮奶茶、果茶、咖啡等,最特別是專為女士設計的美顏系列:有對付水腫、過敏、失眠、濕疹等,還有沙律、各種吐司、特別有自家製不同的越南法包和小食。這次揀了店主推薦的陣店之寶「閨蜜珍珠奶茶」配椰香奶酥法包吐司,奶茶飲落有茶香味道,不會像其他珍珠奶茶般甜膩,原來店主用了台灣阿里山高山龍眼蜜糖、加上自家調配的茶葉沖製而成。特別要贊的是椰香奶酥法包,咬落香酥鬆軟,陣陣椰香。

2019-07-09 64 浏览
喺荔枝角行開街 想食少少野又吾係好肚餓 就同呀媽黎飮杯野 食個包 見到佢大門口咁靚嘅打卡位 當然好興奮 馬上影下相XDD 我叫左個玫瑰奶蓋 加件蜂蜜吐司 杯野好飲 玫瑰好香 奶蓋亦夠濃 肥死我😆😆 揭開個蓋睇 真係少女心都番晒黎😍 白雪雪嘅奶蓋上面鋪滿左紅色嘅玫瑰花碎 靚靚 值得一提嘅係佢個杯好貼心 有個活口可以推左推右 用黎飲奶蓋 吾飲果陣可以蓋番埋 吾驚有野跌入去 至於個toast 係蜂蜜吐司同鮮鳳梨法包吐司 2個都係用法包整 好有咬口 😙 上面搽左好多蜂蜜 好正 有少少甜 減啲啲就perfect la 但仍然係正正子 至於個鳳梨吐司就真係放左啲新鮮菠蘿上去 酸酸甜甜咁 幾正講埋呀媽叫嘅玫瑰蜂蜜紅茶 又係做得幾香玫瑰味 同時吾會蓋過左茶嘅香味 亦吾會太甜 解渴良品~

2019-06-19
等候时间
8 分钟 (堂食)
下午茶
2019-07-08 22 浏览
打算收工 反屋企前,買杯嘢飲試下 黑糖珍珠奶茶無晒冰 又唔熱又唔凍, 珍珠好似過左期甘 好淋,奶茶無茶味,服務都算係甘,不過我都係想飲杯正常奶茶,估唔到甘基本都整唔好 真心無下次 飲水好過 bye!
2019-07-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
2019-06-30 85 浏览
天氣太熱行入商場涼下冷氣,見到招牌寫住閨蜜,入去睇下原来是一間飲品店。牆上餐牌種類多,有很多是店家推介,還有自家製新鲜越式法包及小食。我和朋友選了草莓梳打和紅豆奶茶,追加花生醬和巧克力酱吐司法包。草莓梳打。有原粒新鲜草莓,冰凍好清涼夠消暑。红豆奶茶。見住店家冲茶時,前面擺放着有很多各種不同類别茶葉。想必店家非常注重。所以我非常期待。要做到香而不俗,濃而不澀,甜而不腻,滑而不潺才算好奶茶。當我賞第一囗,—個字正,粒粒红豆更提升茶香。吐司香脆,朱古力和花生醬香濃軟滑。店家也推介自家製風乾檸檬和西抽乾,上班用来冲水飲,生津解渴。

草莓梳打。有原粒新鲜草莓,冰凍好清涼夠消暑。

當我賞第一囗,—個字正,粒粒红豆更提升茶香。

吐司香脆,朱古力和花生醬香濃軟滑。