2024-12-26
【北區】【阿一豬扒酸辣米綫】本身我發現自己少咗做北區嘅用餐體驗,就一心殺上嚟北區食嘢。但係搭火車北上嘅時候,又真係冇乜 idea 究竟要去邊度食。講緊嘅其實都係兩個火車站嘅選擇,一係上水站,一係粉嶺站。幻想咗自己喺上水會搵唔到嘢食,所以喺粉嶺就落咗車,早啲。喺粉嶺嘅話又唔知去邊度食好,素來就知聯和墟出名多嘢食,咁就行去嗰邊啦。點知去到先發現,幾間都令我提唔起勁食,最後見到呢間喺路口嘅好似啱我一個人食,就入咗去。入到去見到勁少人,周圍咁多間餐廳得佢一間咁少人,就叫個「至尊套餐」食吓。我食嘅係 $55 嘅「阿一豬扒韭菜餃上海麵」,加 $3 飲「凍奶茶」,上菜都冇嘢,食落就知點解冇人。豬扒吹到好正實情又少又難食,韮菜餃係大粒過小餛飩少少,好一般。個上海麵最經典,好難食,凍奶茶就極平庸。埋單 $58,仲要有大烏蠅飛來飛去喎。。。(地址:粉嶺聯和墟和豐街59B號地舖)#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaura
(地址:粉嶺聯和墟和豐街59B號地舖)
#1amfoodie #hkig #foodiehkgirl #hk #hongkong #topcitybiteshk #hkeat #foodgasm #followforfollowback #love #hkrestaurant #香港 #香港吃貨 #thatfoodiething #食物 #globaleats #1am北區 #粉嶺 #阿一豬扒酸辣米綫 #至尊套餐 #阿一豬扒韭菜餃上海麵 #凍奶茶 #1am1608 #1ambackup