2023-09-12 24 浏览
銅鑼灣樓上雞煲兩個人食飽飽都只需要每人200幾蚊性價比十分唔錯養顏海底椰子雞半隻雞份量都超多而且肉質肥美滾起先飲碗湯, 湯底濃厚仲有海量咁多海底椰鮮墨魚滑粒粒爽彈.食到有墨魚顆粒半份阿來牛肉卷牛肉包住蔥既卷, 食落好清新半份鴨血份量都算OK, 鴨血質地滑身半份稻庭烏冬椰子湯掛晒上烏冬上面,食極都唔夠!一份爽脆鯇魚片魚片新鮮無腥味都無泥味,口感有嚼勁一份翡翠豆苗比較少見火鍋餐廳有得點呢款豆苗質地柔軟細緻, 味道係清爽特別適合夏天
銅鑼灣樓上雞煲
兩個人食飽飽都只需要每人200幾蚊
性價比十分唔錯

養顏海底椰子雞
半隻雞份量都超多而且肉質肥美
滾起先飲碗湯, 湯底濃厚仲有海量咁多海底椰

鮮墨魚滑
粒粒爽彈.食到有墨魚顆粒

半份阿來牛肉卷
牛肉包住蔥既卷, 食落好清新

半份鴨血
份量都算OK, 鴨血質地滑身
半份稻庭烏冬
椰子湯掛晒上烏冬上面,食極都唔夠!
一份爽脆鯇魚片
魚片新鮮無腥味都無泥味,口感有嚼勁
一份翡翠豆苗
比較少見火鍋餐廳有得點呢款豆苗
質地柔軟細緻, 味道係清爽特別適合夏天
2023-09-07
2023-09-11 29 浏览
今日同fd好想食雞煲,港島收工就搵下CWB有冇咩雞煲好食既😍 後尾選左呢間比較近地鐵站既,位置方便👍🏼我地叫左雞煲,小辣、魚片,油麥菜、牛等等,食物選擇都好多,同埋都好新鮮👍🏼另外想讚既,係餐廳水有簾去隔開每張枱,雖然係坐係隔離枱,但都睇唔到對方,增加私隱度👍🏼👍🏼 同朋友傾計可以更放鬆,呢個計設真係好好呀餐廳衞生程度都好好,醬汁自己調教,感覺都好乾淨我地2個人大概食左$800左右,推介大家可以黎試下。

餐廳衞生程度都好好,醬汁自己調教,感覺都好乾淨

我地2個人大概食左$800左右,推介大家可以黎試下。
2023-09-11 26 浏览
話說我作為雞煲達人緊係去試唔同既雞煲啦今日就黎到銅鑼灣😍聽我個friend講 呢到既雞都係新鮮雞😀😀😀唔會食到冰鮮既感覺🔸重慶雞煲我地就叫左個小辣以辣味和濃郁的醬汁為聞名加入新鮮鮮嫩的雞件❤️夠晒嘢味,雞煲應該係即叫即炒原煲上😘上枱時香噴噴,熱辣辣,食完雞煲仲可以用啲汁嚟打邊爐。超好味😬😬我地仲叫左少少火鍋配料試下~🔸雲吞既薄皮好出色 皮包裹著豐富的肉&大蝦同埋佢超大粒 好抵食同埋唔知大家有冇發覺出面既火鍋店愈來愈少手包雲吞好岩我食呀🔸五香牛腩濃郁香氣的滷肉牛腩經過長時間的煨煮肉質變得軟嫩香料的味道充分滲入肉中 好香呀🔸手打丸拼盤手打的墨魚丸、牛丸和蝦丸真係手打既 好新鮮彈性的質地&鮮美的口感真係叫完都發覺要encore🔸老油條太耐冇食過油炸鬼一上枱我地即刻即食左一條熱啦啦之外~外層酥脆,內部柔軟可以即食 又或者浸一浸湯底先食都得~🔸薯粉份量好多加埋湯底真係超match不過唔好煮太耐呀 會淋哂架📍阿來客棧雞煲火鍋📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
話說我作為雞煲達人

🔸重慶雞煲

我地就叫左個小辣
以辣味和濃郁的醬汁為聞名
加入新鮮鮮嫩的雞件❤️

夠晒嘢味,雞煲應該係即叫即炒

我地仲叫左少少火鍋配料試下~

🔸雲吞既薄皮好出色 皮包裹著豐富的肉&大蝦

牛腩經過長時間的煨煮
肉質變得軟嫩
香料的味道充分滲入肉中 好香呀

🔸手打丸拼盤

手打的墨魚丸、牛丸和蝦丸
真係手打既 好新鮮
彈性的質地&鮮美的口感
真係叫完都發覺要encore

🔸老油條

太耐冇食過油炸鬼
一上枱我地即刻即食左一條
熱啦啦之外~
外層酥脆,內部柔軟
可以即食 又或者浸一浸湯底先食都得~

🔸薯粉
份量好多
加埋湯底真係超match
不過唔好煮太耐呀 會淋哂架

📍阿來客棧雞煲火鍋
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
打邊爐同雞煲一直都係MissFatty🤤的最愛perfect match❤️經過銅鑼灣竟然俾我遇上一間高質雞煲1️⃣重慶雞煲(半隻雞) :雖然只有半隻雞,但係份量好多!2個人都食唔晒👯‍♀️而且隻雞啖啖肉!一D都唔"鞋"香料十分足!芫茜都有好多!雖然我地食唔辣,但係仍香氣撲鼻,無減風味,令人食指大動!2️⃣手切肥牛:深紅色澤,肉質溫潤,切得夠簿,又無咩血水可見廚房的用心💕肥牛咬下即化,牛味十足!3️⃣即包韭菜餃:韭菜十分新鮮皮簿涵靚,鮮美多汁鍾意韭菜的朋友一定要試💝4️⃣阿來牛肉卷:用響鈴包住肥牛,係一道阿來獨有的火鍋配料肥牛好食唔駛講色澤紅亮,肉質鮮嫩,滋味鮮美包住芫荽香芹當牛肉啱啱熟嘅時候,入邊嘅菜仍然係十分爽脆正!FATTY 狂推必試火鍋配料!👍🏻👍🏻5️⃣炸午餐肉:火鍋必點炸午餐肉已經唔需要再講外脆內軟,金黃色澤,雞煲的湯十分香濃只需淥3秒,令味道再昇華!6️⃣炸芋片:芋片金黃酥脆,只需淥3秒,雞煲的濃湯上芋香,一吃難忘!7️⃣娃娃菜:娃娃菜新鮮,鮮綠色澤,淥一淥,清脆爽口,淥得耐,索滿濃湯!真係咩朋友都岩!!!8️⃣芫茜:最估唔到既係芫茜一上雞煲已經好多! 真係用料十足!FATTY係芫茜愛好者都十分滿意!可惜我
經過銅鑼灣竟然俾我遇上一間高質雞煲

1️⃣重慶雞煲(半隻雞) :
雖然只有半隻雞,但係份量好多!
2個人都食唔晒👯‍♀️
而且隻雞啖啖肉!一D都唔"鞋"
香料十分足!芫茜都有好多!
雖然我地食唔辣,但係仍香氣撲鼻,
無減風味,令人食指大動!

2️⃣手切肥牛:
深紅色澤,肉質溫潤,
切得夠簿,又無咩血水
可見廚房的用心💕
肥牛咬下即化,牛味十足!

3️⃣即包韭菜餃:
韭菜十分新鮮
皮簿涵靚,鮮美多汁
鍾意韭菜的朋友一定要試💝

4️⃣阿來牛肉卷:
用響鈴包住肥牛,
係一道阿來獨有的火鍋配料
肥牛好食唔駛講
色澤紅亮,肉質鮮嫩,滋味鮮美
包住芫荽香芹
當牛肉啱啱熟嘅時候,
入邊嘅菜仍然係十分爽脆
正!FATTY 狂推必試火鍋配料!👍🏻👍🏻

5️⃣炸午餐肉:
火鍋必點炸午餐肉已經唔需要再講
外脆內軟,金黃色澤,
雞煲的湯十分香濃
只需淥3秒,令味道再昇華!

6️⃣炸芋片:
芋片金黃酥脆,
只需淥3秒,雞煲的濃湯上芋香,一吃難忘!

7️⃣娃娃菜:
娃娃菜新鮮,鮮綠色澤,
淥一淥,清脆爽口,
淥得耐,索滿濃湯!
真係咩朋友都岩!!!

8️⃣芫茜:
最估唔到既係
芫茜一上雞煲已經好多! 真係用料十足!
FATTY係芫茜愛好者都十分滿意!
可惜我心急,未上雞煲就叫左
芫茜夠新鮮絕對唔會苦!

❇️總結❇️
座位十分舒服,每張枱之間都有簾!
私穩度十足! 最岩朋友聚會慢慢傾!
侍應好細心,執碟加湯絕不怠慢!
  • 馳名重慶辣雞煲
雞煲同火鍋真係一年四季都啱食🍲,啱啱打完風涼涼地,星期日即刻同媽咪去打個邊爐先!呢間阿來客棧喺銅鑼灣渣甸街,地方就腳都好易搵。店內以中式風格設計🏮,位置坐得好鬆動,店員仲會幫你拉個竹簾落嚟分隔枱與枱🎋,更加衛生又高啲Privacy!🍲養海底椰子雞 (半隻) $168呢度嘅火鍋湯底真係好足料又清甜,趁未落其他料之前,一定要先飲吓個雞湯補一補!啲雞都好嫩滑,半隻份量都好足,味道又剛剛好👍🏻!食完雞就梗係要嗌返啲餸善用埋個湯底,下面每樣食物都嗌咗半份份量,又唔算好少,女仔胃口唔大,每樣嘢淺嘗吓very good🤘🏻。🦑鮮松露墨魚滑 $54呢個推介必嗌!所有嘢落咗黑松露都變得好好味,呢個墨魚滑都唔例外,個松露有提鮮嘅作用,成個味道更加有層次同香口🤤。而且個墨魚滑唔係打得好爛,仲食到啲粒粒口感,幾彈牙!🥩阿來牛肉卷 $68想食啲牛肉,驚嗌一盤太多同太貴? 嗌份牛肉卷都係個好選擇!半份都有6小卷,入面包咗啲芫茜菜又估佢唔到喎🫣,不過食落又幾特別,夾埋菜食可以冇咁滯👌🏻。🔸鴨血 $38打邊爐一定會嗌佢,個鴨血好滑又切得好整齊,份量都好夠食。🔸桂花蚌 $68🔸娃娃菜 $25🔸萵荀 $28🍹白桃梳打 $
雞煲火鍋真係一年四季都啱食🍲,啱啱打完風涼涼地,星期日即刻同媽咪去打個邊爐先!

🍲養海底椰子雞 (半隻) $168

🦑鮮松露墨魚滑 $54
呢個推介必嗌!

🥩阿來牛肉卷 $68

🔸鴨血 $38
打邊爐一定會嗌佢,個鴨血好滑又切得好整齊,份量都好夠食。

🔸桂花蚌 $68
🔸娃娃菜 $25
🔸萵荀 $28

🍹白桃梳打 $25 🥤凍檸樂 $20
雖然有跟到茶,不過食啲咁熱嘅嘢當然要飲返啲凍飲。白桃梳打嗌咗小冰小甜係Perfect,下次打邊爐都要記得嗌返梳打先,好爽呀🤘🏻!

感覺呢到食物都整理得幾乾淨,每樣食物都處理得好整齊先上。而整體店內環境都唔錯,又幾好坐,幾啱約埋三五知己嚟傾吓偈!
2023-09-03
2023-09-03 34 浏览
銅鑼灣一向美食多,今晚想吃雞煲,就試吓「阿來客棧雞煲火鍋」,當然係點馳名重慶辣雞煲,其實我哋都唔係好食得辣,但係覺得不辣不好味,於是就點微辣☺️另外凡惠顧雞煲均可以優惠價選擇一些配料,我們點選了廣島蝝四隻、紅燒鮑魚兩隻及牛氣沖天一份,即係有牛腩、牛筋、牛舌及金錢肚👍以上食材大鍋的一次過上枱,上枱時香氣撲鼻,呢個重慶辣雞煲果然係鎭店之寶,它的芡汁醇厚香辣,散發着濃郁的辣椒和香料的香氣,真的讓人一吃就欲罷不能。其次,辣雞煲的雞肉肉質鲜嫩多汁,入口即化,與辣椒的辣味相得益彰,令人回味無窮😋此外,我們選的其他配料款款食材也新鮮,能品嘗到不同的口感和風味!特別值得稱讚的是$68的牛氣沖天,牛腩、牛筋、牛舌及金錢肚的份量多,而且炆得十分入味👍總括來說,想吃惹味的雞煲,可以來試一試呢😄

總括來說,想吃惹味的雞煲,可以來試一試呢😄
2023-09-03 21 浏览
打風前去打邊爐慶祝唔洗返工,去左銅鑼灣阿來客棧,呢度除左打邊爐仲可以叫雞煲,質素高得黎又唔貴,非常推薦。我地叫咗養顏海底椰子雞半隻,湯底非重椰子香味,海底椰份量都唔少,半隻雞黎到先落可以自己控制食得嫩啲,煮完個湯底吸收埋雞味超清甜。食材上好多都可以叫半份,好方便少人又想打邊爐乜都食啲咁,墨魚滑相當重松露味,鮮滑牛都好嫩滑,牛柏葉鵝腸粉腸都好新鮮爽口,菜類都唔錯,特別係土豆片吸晒成個湯底嘅味道,最後加埋個烏冬埋尾岩岩好。養顏海底椰子雞半隻 $168鮮松露墨魚滑半份 $54鮮滑牛半份 $48白牛柏葉半份$42鮮鵝腸半份 $48鮮粉腸半份 $42翡翠豆苗半份 $25油麥菜半份 $25土豆片半份 $25稻庭烏冬一份 $48

養顏海底椰子雞半隻 $168
油麥菜半份 $25
土豆片半份 $25
稻庭烏冬一份 $48
2023-09-01 26 浏览
#20230831 📝📍 阿來客棧雞煲火鍋 @drunkardstavern 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#養顏海底椰子雞 #半隻 $168💭 一坐低當然要揀個湯底,最出名應該係雞煲,不過🐷唔太想食辣,於是叫左個椰子雞,一上枱已經好香椰味🥥有專人幫手係面前落埋半隻雞落去,個湯香到咩都未落就忍唔住飲返碗,雞淥極都紅紅地搞到唔知幾時先熟咁,不過最後食都好香雞味而且滑身🐔.#紐西蘭A級羊肉片 #小 $138💭 睇落好似幾多白色肥肥地咁,但一淥落個湯度就會溶晒得返啲羊肉,如果頂唔順羊臊味就奉勸唔好叫,如果好似🐷咁鐘意羊味就真係要叫尼試下,勁香羊味🐑口感淋得尼係帶啲爽彈,絕對高質.#鮮墨魚滑 #半份 $52💭 面頭落啲蟹籽雖然無咩用,不過賞心悅目令食落都開心啲😂口感彈牙得尼仲食到入面好多粒墨魚肉🦑唔係得啲滑咁簡單.#白牛柏業 #半份 $42💭 又一樣爽口彈牙既野😎牛柏葉十分新鮮,欣賞呢度叫野食可以叫半份,就算人少少都可以試到多啲唔同既野食,其實佢半份都超乎🐷想像既多,牛柏葉計落都有6-7舊.#翡翠豆苗 #半份 $25💭 一場美麗既誤會,🐷叫果陣以為係冬天食
#20230831 📝
📍 阿來客棧雞煲火鍋 @drunkardstavern
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#養顏海底椰子雞 #半隻 $168

#紐西蘭A級羊肉片 #小 $138

#鮮墨魚滑 #半份 $52

#白牛柏業 #半份 $42

#翡翠豆苗 #半份 $25
💭 一場美麗既誤會,🐷叫果陣以為係冬天食果啲豆苗,一尼到好大陣草青味有啲驚🌱但發現淥耐啲可以僻左陣味,反而仲索到啲椰子湯味幾夾喎

#皇帝菜 #半份 $28
💭 見半份菜唔算貴所以🐷叫左兩款,睇落好像有啲粗驚會老,點知食落脆口一啲都唔老,好嫩口😏特別想讚呢度坐得舒服之餘仲私隱度幾高,枱同枱中間可以拉個幕落尼隔開,搞到好似包左房咁高級👍🏼

#銅鑼灣美食 #🐷在銅鑼灣 #🐷_食
相信雞煲大家都食過唔少次,好多時候食完半個雞煲都已經飽飽地,之後再變成火鍋,其實都食唔到太多配料,最終浪費晒😢今次誤打誤撞搵到呢間餐廳,空間感好足夠,而且食既時候,餐廳更加會拉埋窗簾,咁就唔使同隔籬枱你眼望我眼,有自己私人空間。其次,最欣賞係所有食物都有半份同一份既份量選擇,適合唔同胃口大細既人👍🏻。馳名重慶辣雞煲-半隻 微辣 ($168)半隻雞既份量都幾多,而且所有雞都好入味,肉質都好滑身之前聽講呢度既重慶辣雞煲好出名,我平時唔食辣,所以只敢叫微辣試下,但食起尼既味道連怕辣既我都接受到,嘴只係有少少麻,但好好味、好香口。特級雪花牛肉粒 ($78)大約10粒左右,煮唔洗1分鐘就食得,好夠牛味,每粒都充滿油脂,而且油脂分布平均,正👍🏻。小份 手打四寶丸 ($52)包括手打 鮮蝦丸、墨魚丸、豬肉丸&牛肉丸可能係手打關係,真係超級彈牙特別係豬肉丸&牛肉丸,兩個既豬味&牛味都好重,值得試一試。半份鴨血 ($38)食落軟嫩彈牙,而且係重慶辣湯下煮,好入味。半份珊瑚蚌 ($68)都有5大塊,而且煮完既時候,全部都好爽口,珊瑚蚌好掛汁,食起尼有雞煲既微辣味+彈牙,感覺一流。半份脆皮芝士腸 ($25)

。馳名重慶辣雞煲-半隻 微辣 ($168)
半隻雞既份量都幾多,而且所有雞都好入味,肉質都好滑身

。特級雪花牛肉粒 ($78)

。小份 手打四寶丸 ($52)
包括手打 鮮蝦丸、墨魚丸、豬肉丸&牛肉丸
可能係手打關係,真係超級彈牙
特別係豬肉丸&牛肉丸,兩個既豬味&牛味都好重,值得試一試

。半份鴨血 ($38)
食落軟嫩彈牙,而且係重慶辣湯下煮,好入味

。半份珊瑚蚌 ($68)

。半份脆皮芝士腸 ($25)
正常發揮

。半份芝士丸 ($25)
正常發揮

Drinks
。大枝 Hoeggarden ($48)
可以有戰鬥碗咁飲,格外既爽👍🏻

醬油茶芥 ($16/位)

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$293.5)
環境質素: ☘️☘️🍀

* 阿來客棧雞煲火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓

同類餐廳 #cocofood_中菜 #cocofood_港味道
同區餐廳 #cocofood_銅鑼灣
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈
2023-08-27
$293.5 (晚餐)
2023-08-28 128 浏览
聽聞呢間高質雞煲嘅湯底特別好食,食材新鮮,所以今日就同朋友試下。一入店內,環境舒適,古色古香嘅裝修,加上幾幅水墨畫,非常適合一邊品嚐美食,一邊同朋友傾偈。金湯花膠瑤柱雞(半隻) $198成餐最好食就係個湯底,大大件花膠,軟滑爽口,成個湯都係骨膠原呀😆湯底有大量瑤柱杞子,再加埋嫩滑雞肉,成個湯都好鮮香。加火鍋料之前記得飲碗湯先呀😏桂花蚌(半份) $68非常新鮮,口感滑溜,熟左之後都無縮水,仲係咁大件!手打四寶丸 $52分別係鮮蝦丸、墨魚丸、牛肉丸、豬肉丸。鮮蝦丸同墨魚丸真係有大粒蝦肉同墨魚粒,提升口感鮮味。牛肉丸同豬肉丸保留鮮美肉汁,鍾意食肉嘅朋友必點!脆骨腩(半份) $48非常爽脆,新鮮唔會有魚腥味,細骨唔多,唔太識食魚嘅朋友都可以試。鮮滑牛(半份) $48肉質嫩滑,食多幾片都唔會覺得滯。鮮豬腰(半份) $42內臟除左新鮮,最緊要係要衛生。豬腰即豬嘅腎臟,店員清洗得非常乾淨,所以一啲腥味都冇👍🏻野生竹笙(半份) $56一個好味嘅湯底,梗係要叫啲吸收湯水嘅食材。竹笙嫩滑爽脆,吸引花膠雞湯嘅精華,推薦👍🏻白桃梳打 $25唔想次次食火鍋都係飲可樂啤酒,可以揀呢個白桃梳打。清甜白桃味,唔會太甜

金湯花膠瑤柱雞(半隻) $198

桂花蚌(半份) $68
非常新鮮,口感滑溜,熟左之後都無縮水,仲係咁大件!

手打四寶丸 $52
分別係鮮蝦丸、墨魚丸、牛肉丸、豬肉丸。
鮮蝦丸同墨魚丸真係有大粒蝦肉同墨魚粒,提升口感鮮味。
牛肉丸同豬肉丸保留鮮美肉汁,鍾意食肉嘅朋友必點!

脆骨腩(半份) $48

鮮滑牛(半份) $48
肉質嫩滑,食多幾片都唔會覺得滯。

鮮豬腰(半份) $42

野生竹笙(半份) $56

白桃梳打 $25
唔想次次食火鍋都係飲可樂啤酒,可以揀呢個白桃梳打。清甜白桃味,唔會太甜,幾好飲🤭

阿來客棧雞煲火鍋
桂花蚌(半)
鮮豬腰(半)
脆骨腩(半)
2023-08-27 45 浏览
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙#cynincwb #eatincwb▪雲南菌王濃湯鍋 💯💯特級手切肥牛 💯💯鬼馬墨魚脆 🦑阿來牛肉卷 🐮蜂巢豆腐 🧄爽脆白鱔片 💯💯鮮松露墨魚滑 💯萵笋 🥬魚皮餃 🥟即炸響玲卷 💯芋絲 🍜-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----呢個菌湯底超足料 當中包括姬松茸、羊肚菌、猴頭菇、鹿茸菌、茶樹菇、石斛、蟲草花 超級清甜 🐰本身非常鍾意菇菌類嘅嘢 呢個湯就超對胃口又對身體有益 不知不覺又食到飽飽🤭▪
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙

魚皮餃 🥟
即炸響玲卷 💯
芋絲 🍜

• 特級手切肥牛
餐枱之間會用布簾隔開客人提高客人私隱度聚會傾談很自在/♨️馳名重慶辣雞煲半隻 ($168)選了微辣 味道香辣🔥濃度適中雞肉頗滑的 不乾不老足量的芫荽 洋蔥✅.♨️醬料茶芥 ($26/位).♨️鮮墨魚滑 ($52)份量足🙌🏻墨魚滑上有蟹籽口感彈牙🦑.♨️即包韭菜餃 半份($42)餃子大小適中🥟餃子皮薄餡料足 不錯😽.♨️阿來牛肉卷 半份($68)自家製的牛肉卷肥牛片內卷著蔬菜🥬新鮮菜減低了牛的肥膩感🐮頗特別的菜式挺好吃的😋.♨️鮮滑牛 半份($48)牛肉厚薄適中肉質軟稔😚.♨️鴨血 半份($38)♨️金菇 半份 ($25)♨️稻庭烏冬 ($38)/港島的火鍋店來說🍲性價比挺高的大部份的火鍋配料都可點半份兩個人吃也可以點豐富的菜式🥳
餐枱之間會用布簾隔開客人
提高客人私隱度
聚會傾談很自在
♨️馳名重慶辣雞煲半隻 ($168)
選了微辣 味道香辣🔥
濃度適中
雞肉頗滑的 不乾不老
足量的芫荽 洋蔥✅
♨️醬料茶芥 ($26/位)
♨️鮮墨魚滑 ($52)
份量足🙌🏻
墨魚滑上有蟹籽
口感彈牙🦑
♨️即包韭菜餃 半份($42)
餃子大小適中🥟
餃子皮薄
餡料足 不錯😽
♨️阿來牛肉卷 半份($68)
自家製的牛肉卷
肥牛片內卷著蔬菜🥬
新鮮菜減低了牛的肥膩感🐮
頗特別的菜式
挺好吃的😋
♨️鮮滑牛 半份($48)
牛肉厚薄適中
肉質軟稔😚
♨️鴨血 半份($38)
♨️金菇 半份 ($25)
♨️稻庭烏冬 ($38)
港島的火鍋店來說🍲
性價比挺高的
大部份的火鍋配料都可點半份
兩個人吃也可以點豐富的菜式🥳
2023-08-25 15 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣想搵雞煲火鍋食,搵到一間叫阿來客棧雞煲火鍋,見好就腳就去咗食。入到去就見到餐廳裝潢充滿中國特色。枱之間會有店員拉低一塊簾隔開,坐落都好大空間好舒服。餐廳播放舊時香港流行曲,十分有風味。一坐低就有熱茶同醬料提供,十分貼心。馳名重慶辣雞煲係阿來客棧嘅招牌菜之一。啲雞肉鮮嫩多汁,配埋重慶特色嘅麻辣調料,口感豐富又惹味。我哋叫咗半份特級手切肥牛,份量好多,啲牛嘅口感嫩滑,食落都好香牛味。脆炸午餐肉炸得啱啱好,外層酥脆,內裡保持咗肉質嘅鮮美。鮮花枝片煮完之後保持海鮮嘅鮮甜同充滿彈性嘅口感。蔬菜方面叫咗唐生菜同萵筍,份量都算多。唐生菜味道鮮甜,萵筍爽脆。如果你鍾意食雞煲火鍋,呢間餐廳絕對值得一試!

一坐低就有熱茶同醬料提供,十分貼心。

脆炸午餐肉炸得啱啱好,外層酥脆,內裡保持咗肉質嘅鮮美。

鮮花枝片煮完之後保持海鮮嘅鮮甜同充滿彈性嘅口感。

如果你鍾意食雞煲火鍋,呢間餐廳絕對值得一試!
2023-08-25 10 浏览
今晚到呢間bookmark咗好耐嘅心儀火鍋店,聽聞店鋪無論環境,食物質素都好高質,價錢合理,服務親切有禮,坐耐啲都唔怕🥰🥰🌟醬料,茶芥$16/位🌟潮式胡椒豬肚雞(半隻)$168湯底選擇多又各有特色,呢款胡椒豬肚雞湯底唔係度度都有,當然唔好錯過😀 湯底上枱有胡椒香味,豬肚厚身啱啱好熟,口感爽甜,份量十足👍雞肉嫩滑鮮甜,果然冇揀錯🤩🌟牛氣冲天$68🌟養顏花膠4隻$68🌟手打四寶丸$52🌟即包韭菜餃$42🌟油麥菜半份$25打邊爐菜式選擇多,價錢公道👍 牛氣冲天必試,大大碟,有4款牛肉部位全部入晒味🤩🤩花膠勁厚身,煲多陣有胡椒味好味又養顏😊四寶丸爽口彈牙,不過不失😆 韭菜餃飽滿,皮薄餡靚👍

🌟醬料,茶芥$16/位

🌟即包韭菜餃$42
🌟油麥菜半份$25

2023-08-22
2023-08-23 16 浏览
#fafafoodblog火鍋 #fafafoodblog銅鑼灣🍴馳名重慶辣雞煲半隻 168蚊🌶️ 🐥雞煲係接近乾撈既雞煲 炒一陣食一陣就可熄左佢 因為本身已經熟 食完再開火落湯邊爐 雞煲半隻足料 雞肉算幾彈牙 雞煲汁好香甜 甜出黎有 d辣 🌶️ 有辣椒麻子 芫茜胡椒等等 最正係乾撈時 落埋🍴加重慶肥腸一份 58 蚊🐷肥腸好肥美 厚切 好彈牙 好入味 , 🌶️多汁 juicy 🍴加牛氣沖天1 份 68 蚊有牛腩牛肋牛舌 金錢肚 🐂 牛腩軟林入味 , 牛舌彈牙 金錢肚好厚肉 , 仲有彈牙既牛筋 正🍴稻庭烏冬半份20 蚊🍜🍴薯粉半份28 蚊🍴涼拌皮蛋52 蚊🥚皮蛋既醬汁 帶 d辣椒碎 好惹味 皮蛋夠爽滑 正🍴小酥肉62 蚊👍🏻🐷炸小酥肉出面香脆 入面肉味濃 點 d辣粉都好味#小酥肉 #烏冬 #薯粉 #牛舌 #牛腩 #雞煲 #肥腸 Score 平均分< 7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~
🍴馳名重慶辣雞煲半隻 168蚊🌶️ 🐥
🍴加重慶肥腸一份 58 蚊🐷
肥腸好肥美 厚切 好彈牙 好入味 , 🌶️多汁 juicy
🍴加牛氣沖天1 份 68 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#阿來客棧雞煲火鍋
銅鑼灣渣甸街50 號渣甸中心25 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog銅鑼灣
====================
2023-08-23