2024-08-21 431 浏览
之前喺隔離撘小巴收工返屋企,見到成日好多人排隊堂食同外賣,終於搵到日去試嚇‼️二人餐C ($378)🩵鮮蝦冬蔭功湯⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️唔算好辣,充滿茄香❣️啲料多到超級誇張,2人餐有三隻蝦大大隻😱🤍泰式炸蝦餅炸到卜卜脆😋蝦肉爽口蝦牙🍤酸酸甜甜好開胃🤤🩵青咖喱(雞、牛、豬或雜菜)唔係好食得辣,員工好好俾我哋轉做黃咖哩雞肉🥹個餐包白飯或油飯2碗,如果轉蒜茸包加$10,識食緊係食油飯再加份蒜茸包‼️咖喱好大碗到可以3個大人食🫨咖喱超香椰香味🥥雞肉份量好多👍🏻🤍飛天通菜夠曬鑊氣🔥香辣惹味之餘,通菜夠新鮮,食落好爽口😚🩵飲品2杯好耐無飲過三色冰,依家好似愈來愈少見🥲冰甜香甜好消暑☀️奶茶充滿獨特嘅泰國茶香🇹🇭雖然話就話2人餐,但真係食到勁飽,3個人食加多個菜就真係差唔多🤣

二人餐C ($378)
🩵鮮蝦冬蔭功湯
⭐️⭐️極度推薦⭐️⭐️

🤍泰式炸蝦餅
炸到卜卜脆😋蝦肉爽口蝦牙🍤酸酸甜甜好開胃🤤

🩵青咖喱(雞、牛、豬或雜菜)

🤍飛天通菜
夠曬鑊氣🔥香辣惹味之餘,通菜夠新鮮,食落好爽口😚

🩵飲品2杯

飛天炒通菜:炒通菜一上到嚟已經好香,如果你鍾意食蒜頭一定啱晒!😍通菜爽脆,炒得恰到好處,加埋啲辣辣地嘅醬料,食落真係好過癮!😃生菜肉碎包:生菜肉碎包呢一道菜,清新嘅生菜包裹住香嫩肉碎,一口咬落,清脆爽口,我個人就唔係太鍾意食太過瘦嘅肉碎😆,呢個生菜肉碎包啲肥豬肉恰到好處,食落又唔會過分油膩,如果下次嚟一定會再嗌!😆大蝦炒金邊粉:大蝦炒金邊粉,大蝦新鮮彈牙,金邊粉滑溜入味👏🏻。炒得恰到好處,香氣撲鼻,一試難忘,絕對推薦!同埋金邊粉唔會黐埋一舊,炒到條條分明真係好難得☺️最後每人都係俾咗百零蚊左右,真係好抵食!
飛天炒通菜:

生菜肉碎包:

大蝦炒金邊粉:

最後每人都係俾咗百零蚊左右,真係好抵食!
平民泰式之《阿來泰式地道風味》位置方便,地鐵站一出行一分鐘就已經到啦😉,地方雖小,但食物絕對好食,金柚子鮮蝦沙律:相當多柚子,甜甜酸酸嘅味道特別開胃,鮮蝦非常新鮮😊,燒豬頸肉:燒得剛剛好,唔會太燶,厚度適中,份量十足,而餐廳提供嘅酸辣醬料,亦都提供左唔同嘅風味比客人👍🏻,泰式鐵板蠔仔蛋:鑊氣夠,蠔仔同蛋既份量都好多,我認為係屬於三人嘅份量😁,值得一讚係油唔會太多,食完之後唔會覺得太油膩既感覺👍🏻,泰式香芒蟹肉炒飯:蟹肉份量好多,加上唔同嘅配菜,例如蛋、蔥花等等,每一啖都有不同層次口感😊,飲品:椰青 & 泰式奶茶椰青非常新鮮清新,泰式奶茶好有泰國嘅風味,重點係唔會好甜,易入口😆,總結:相當平民既泰國菜,菜式好有鑊氣,沙律及小食非常到位,加上位置非常方便,絕對值得推介畀鍾意食泰國嘢嘅朋友😋。
平民泰式之《阿來泰式地道風味》

金柚子鮮蝦沙律:
相當多柚子,甜甜酸酸嘅味道特別開胃,鮮蝦非常新鮮😊,

燒豬頸肉:

泰式鐵板蠔仔蛋:

泰式香芒蟹肉炒飯:

飲品:椰青 & 泰式奶茶

總結:
2024-08-15
2024-08-16 394 浏览
在旺角經過這間泰國餐廳見到有好出名的火山排骨,聽得多卻未試過,就入店嘗一下,味道的確好贊👍🏻!菠蘿飯金黃色的菠蘿散發著陣陣清甜的香氣,融入到整碗米飯之中,飯粒表面泛著誘人的金黃色,有誘人的香煎蛋,香腸和臘肉的鹹香,配上肉鬆,與酸甜的菠蘿交織,口感層次豐富,每口都令人回味無窮,忍不住想再吃一口!泰式金不換香辣肉片炒河熱氣騰騰的河粉比普通河粉大片和透明,肉片也是好大片,所以更加吸味香濃,Q彈有勁,搭配細玉米苗,蘿蔔,草菇,辣椒,青菜,層次豐富,無疑是一道集香、辣、鮮、嫩於一體的泰式美饌!泰式火山排骨幾條長排骨組合為火山的造型,咬下第一口,肉質軟嫩鮮美,汁水橫流,香辣的青椒汁包裹住排骨,在口中化開,酸辣的味道為整個菜餚增添了層次。西米糕表面一層厚身的光滑柔順的椰奶,散發著淡雅的椰香,下層軟糯Q彈的白色西米露,兩種質地和口感的交織,冰涼順滑!酸辣鳳爪沙律鳳爪比較軟嫩,醬汁好入味,酸甜辣爽,仲有洋蔥生菜清新爽口,完美地中和了鳳爪的油膩感!

菠蘿飯

泰式金不換香辣肉片炒河

泰式火山排骨

西米糕

酸辣鳳爪沙律

2024-08-13 462 浏览
中午時分約咗三五知己到旺角食嘢。 揀咗間泰國菜,原來呢間餐廳係之前我哋有食過㗎喎,到今時今日都屹立不到,覺得十分開心。午市套餐55蚊起,我最推介嘅呢就係泰式炒河粉呀。因為呢佢用嘅河粉係寬身河粉,非常香口彈牙。另外,我見到其他人嗌到冬陰功泡飯都非常之吸引。我哋都嗌咗份菠蘿炒飯,份量非常之大,海鮮有蝦仁,蟹柳,魷魚,仲有菠蘿。 今時今日喺旺角食到呢個價錢呢個質素呢都唔錯。 炸蝦餅馬拉盞炒椰菜苗泰式生菜包因為我哋傾好耐計呀,幾好坐。最後, 係我最愛既芒果糯米飯成隻芒果啲肉都喺曬度呀,飯呢十分之軟淋,加埋香噴噴嘅椰汁。呢我哋呢都覺得十分之滿足呀食到。椰青脆爆華田飲品
中午時分約咗三五知己到旺角食嘢。

午市套餐55蚊起,我最推介嘅呢就係泰式炒河粉呀。

因為呢佢用嘅河粉係寬身河粉,非常香口彈牙。

另外,我見到其他人嗌到冬陰功泡飯都非常之吸引。

今時今日喺旺角食到呢個價錢呢個質素呢都唔錯。

炸蝦餅

馬拉盞炒椰菜苗

泰式生菜包

因為我哋傾好耐計呀,幾好坐。

最後, 係我最愛既芒果糯米飯

成隻芒果啲肉都喺曬度呀,飯呢十分之軟淋,加埋香噴噴嘅椰汁。

呢我哋呢都覺得十分之滿足呀食到。

椰青

脆爆華田飲品

回頭度🍪7/10|人均消費💰~$100-150-🤍泰皇咖喱火山軟殼蟹法包 $158軟殼蟹好脆身 又大隻🦀咖喱都煮得好香🥘點法包好惹味🥖🤤仲帶微微嘅椰香🥥味道🌕🌕🌕🌕🌑-🤍串燒沙嗲(豬雞各三串)$88沙嗲汁好夠多 舖滿哂啲肉😍但啲肉有啲鞋🥲味道🌕🌕🌕🌗🌑-🤍泰式鮮蝦炒金邊粉 $68好大份都炒得香嘅🤩但啲蝦冇咩蝦味 份量又少🥲味道🌕🌕🌕🌑🌑-🤍馬拉盞炒通菜 $68正正常常😂味道🌕🌕🌕🌗🌑-整體味道🌕🌕🌕🌗🌑抵食🌕🌕🌕🌗🌑
回頭度🍪7/10|人均消費💰~$100-150
泰式鮮蝦炒金邊粉
泰皇咖喱火山軟殼蟹法包
串燒沙嗲
2024-08-10 364 浏览
平時去開通菜街食lunch,但未試過呢間泰國菜,有個friend力推呢度嘅芒果糯米飯,就過嚟試一試。泰式鐵板蠔仔蛋蠔仔蛋有超多粒蠔仔,而蠔仔亦比想像中大隻飽滿,完全冇腥味,啲蛋又唔會完全煮到熟晒,仲好滑,呢款鐵板蠔仔蛋好有驚喜。辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯原本以為辣椒膏會好辣,點知唔係,對於辣椒愛好者嚟講有啲失望。不過個辣椒糕係幫到個海鮮炒飯提味,份量夠晒大,入面都有齊蝦、魷魚仔,口感幾豐富。泰式咖喱炒大蝦總共共有七至八隻大蝦,但佢咖喱汁太多,唔係好食到蝦嘅味道,不過啲咖喱汁配埋飯食就好正。大蝦未至於好新鮮,但唔會霉,仲keep到有啲彈牙。芒果糯米飯特登為咗個芒果糯米飯嚟,果然冇失望。芒果超甜,糯米飯夠黏口,配埋個唔太甜嘅椰漿,好似係泰國食嘅芒果糯米飯咁🤤原來佢午餐都好抵,$50至$60,見隔籬枱食啲份量都好多,下次又多一個食晏嘅地方啦

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯

• 芒果糯米飯
  • 泰式鐵板蠔仔蛋
  • 辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯
2024-08-05 396 浏览
係先達附近行街 搵到呢間泰國野 人來人往 好似唔錯 試一試泰式火山排骨擺盤勁靚既排骨 仲有不少蔥花芫荽醬汁係排骨上 味道酸酸甜甜 好得意😊目測都有6-7條骨每條骨都啖啖肉 最鍾意咬到條骨乾乾淨淨😂炒通菜蒜茸有幾款炒通菜(馬拉盞/飛天辣椒/蒜蓉) 今次就擇蒜蓉炒 滿滿既蒜頭係菜上 炒得勁香蒜味😻菜又新鮮 條條都食到索索聲!海南雞例牌海南雞例牌黎講份量都算多 每件雞都啖啖肉 仲要去左骨!肉質勁滑 點埋個秘製泰式辣醬 一流青檸梳打好解渴既青檸soda, 帶點酸味椰青好清甜嘅椰青水
係先達附近行街 搵到呢間泰國野 人來人往 好似唔錯 試一試

泰式火山排骨

炒通菜蒜茸

海南雞例牌

青檸梳打
好解渴既青檸soda, 帶點酸味

椰青
好清甜嘅椰青水

2024-08-04 351 浏览
🐟冬陰功烏頭新鮮原條烏頭肉質彈嫩,保留了魚肉原有的鮮甜味。濃郁香料湯頭以冬陰功為基底,加入多種泰式香料調味,湯汁酸辣順口。結合酸甜的青柚、香菜、辣椒等配料,層次豐富,突出了泰式風味。整體口感清新爽口,讓人回味無窮。🐮牛肉炒粉絲分量十足的牛肉塊肉質軟嫩多汁,搭配脆嫩的粉絲和爽脆的蔬菜配料,口感層次豐富。辣椒、蒜蓉等調味料賦予了菜式濃郁的香氣和微辣感,令人食欲大開。蛋液的加入為整體添加了鮮美的口感,讓這道菜層次豐富,滿足味蕾。🥗飛天炒通菜新鮮通菜炒制後保持了爽脆的口感,搭配蒜蓉、辣椒等調味料,有著微辣爽口的風味。菜品色澤翠綠,清脆爽口,清新爽口。簡單的烹飪方式突出了食材本身的鮮甜,適合作為清爽的開胃菜。🥭芒果糯米飯糯米飯粒粒分明,Q彈帶勁。芒果塊果肉飽滿多汁,搭配黏稠的椰奶醬料,酸甜可口。整體口感香濃綿密,微甜不膩。這道甜品外表清新,內裏卻有層次豐富的香甜滋味,回味無窮。#阿來泰式地道風味 #阿來 #旺角美食 #泰國菜

🐟冬陰功烏頭

🐮牛肉炒粉絲

🥗飛天炒通菜

🥭芒果糯米飯

#阿來泰式地道風味 #阿來 #旺角美食 #泰國菜
2024-08-03 280 浏览
自己鍾意食泰國菜,朋友帶咗我嚟食呢間位於旺角嘅小店,見menu都好齊全,基本上想食嘅都有提供。菠蘿炒飯次次都會點,唔油,夠味,估唔到仲有少少海鮮。金邊粉都唔錯,幾乾身,而且好香,份量又多,適合多人分享。海南雞滑嘟嘟,可惜只叫了例,完全唔夠食!咖喱炒蜆估唔到有驚喜,尤其係個醬汁,超級惹味,配飯或者蒜茸包都好好味,我直程當湯咁樣飲晒佢😂 如果覺得太肥嘅不妨叫埋呢度嘅菜,炒得幾入味而且菜品夠新鮮,整體質素唔錯。

呢間泰國餐廳價錢簡直係平民級,所以經常都滿座,好彩佢有上下兩層,唔洗等太耐位~兩個人食加埋都係$380,喺香港物價嚟講算係平!🔸阿來海南雞飯 $58呢個有驚喜,而且好抵食!海南雞雞肉嫩滑👍🏻唔知我好彩定本身係咁,個日我個份係雞髀肉,所以雞肉好滑,份量唔算少,咁先$58,真係抵食!🔸泰式火山排骨 $118由於我兩個人食,所以點咗個細嘅,但係細嘅份量都唔算少,都有六件排骨,堆砌出嚟都打卡able📸排骨肉中規中矩,唔算太腍亦唔算太硬,味道酸酸辣辣咁(唔算太辣)見到佢係淋咗泰式海鮮醬,為排骨增添味道👅🔸豬頸肉炒通菜 $78如果就咁炒通菜要$68,多$10就有埋豬頸肉,咁抵食我梗係加豬頸肉都唔算少,有6-7塊,都係腍嘅及彈牙通菜正正常常,用蒜蓉炒嘅所以唔係辣🔸泰式Suki炒粉絲 $68Suki係咪唔知點解呢?就係泰式壽喜燒/邊爐咁解,所以粉絲吸晒泰式酸辣汁的精華,味道酸酸辣辣地咁(辣過火山排骨)佢有雞牛豬或者海鮮嘅配菜可以選擇,我揀咗牛牛嘅質地就係乾炒牛河嗰啲牛,容易咬開🔸泰式奶茶 +$6呢杯跟海南雞飯餐+$6就可以飲到,就咁嗌本身要$25味道做到Thai Milk Tea咁,可能我叫佢少甜關係
兩個人食加埋都係$380,喺香港物價嚟講算係平!

🔸阿來海南雞飯 $58
呢個有驚喜,而且好抵食!海南雞雞肉嫩滑👍🏻

🔸泰式火山排骨 $118

🔸豬頸肉炒通菜 $78
豬頸肉都唔算少,有6-7塊,都係腍嘅及彈牙
通菜正正常常,用蒜蓉炒嘅所以唔係辣

🔸泰式Suki炒粉絲 $68
佢有雞牛豬或者海鮮嘅配菜可以選擇,我揀咗牛
牛嘅質地就係乾炒牛河嗰啲牛,容易咬開

🔸泰式奶茶 +$6
呢杯跟海南雞飯餐+$6就可以飲到,就咁嗌本身要$25
味道做到Thai Milk Tea咁,可能我叫佢少甜關係,所以覺得味道淡少少,但係都有濃濃嘅泰式茶味!

🔸罐裝可樂 $15

環境普普通通,好似大排檔咁,但係座位寬敞乾淨,約埋三五知己嚟聚會傾偈都OK!

2024-07-31 204 浏览
今日同朋友去旺角行街,經過見到呢間泰國菜都幾多人食。而且價錢都好親民,所以就試吓啦!豬頸肉炒芥蘭 掋食👍🏻芥蘭熟度啱啱好,非常爽脆冇草青味,而且豬頸肉都好厚身,炒得好有鑊氣,仲要大大碟。泰式炒金邊粉❤️金邊粉夠乾身,唔會太濕。調味方面酸酸甜甜,撈埋執鞭啲花生碎同埋青檸汁一流!泰式鐵板蠔仔蛋驚喜嘅地方係有非常多蠔仔肉,而且蠔仔肉都唔腥。佢嘅醬汁酸酸甜甜同個蠔仔蛋幾夾,個蛋就偏厚身。泰式肉碎生菜包超級大碟,而且亦都有好多生菜,唔會唔夠包。碎肉肥瘦均勻,食落有好多豬肉嘅香味,亦都有少少豬油嘅香味。嗌咗小辣真係啱啱好,唔會太辣香茅味都好出! 整體嚟講旺角泰國菜性價比都幾高,價錢都幾親民。 見到隔籬嗰個名爐烏頭好香下次試吓先。❤️

豬頸肉炒芥蘭 掋食👍🏻

泰式炒金邊粉❤️

泰式肉碎生菜包

2064 浏览
2024-07-22
  • 豬頸肉炒芥蘭
2024-07-30 188 浏览
行完旺中好肚餓,行過隔離街就求其衝入去~點知食到間好野~上菜速度勁快~新鮮熱辣~啲staff都好nice~價錢又唔貴~即立入我喺旺角嘅飯堂之一~🔹泰式鐵板蠔仔蛋🔹 鐵板上,真係咋咋聲嫁~好大碟,個蛋好厚!蠔仔都幾多,同算大粒~又有芽菜喺底,索到啲蠔汁~🔹泰式滷豬髀🔹豬髀好淋,但又唔會太鹹~有白菜同炸菜伴碟~清淡啲又得,濃味啲又得~🔹泰式鮮蝦炒金邊粉🔹食泰式野一定揀Pad Thai~呢到都做到泰國風味~同都係好大碟,好抵食~🔹芒果糯米飯🔹熱辣辣嘅糯米飯~椰汁應該係自家製,因為唔會太甜,但芒果就好甜好新鮮,所以加埋剛剛好~🔹泰式奶茶🔹喺到可以揀少冰,又keep到甜味~喺泰國都未必得~正!
[旺角 - 平靚正泰菜]

行完旺中好肚餓,
行過隔離街就求其衝入去~
點知食到間好野~
上菜速度勁快~
新鮮熱辣~
啲staff都好nice~
價錢又唔貴~
即立入我喺旺角嘅飯堂之一~

🔹泰式鐵板蠔仔蛋🔹
鐵板上,真係咋咋聲嫁~
好大碟,個蛋好厚!
蠔仔都幾多,同算大粒~
又有芽菜喺底,索到啲蠔汁~

🔹泰式滷豬髀🔹
豬髀好淋,
但又唔會太鹹~
有白菜同炸菜伴碟~
清淡啲又得,
濃味啲又得~

🔹泰式鮮蝦炒金邊粉🔹
食泰式野一定揀Pad Thai~
呢到都做到泰國風味~
同都係好大碟,
好抵食~

🔹芒果糯米飯🔹
熱辣辣嘅糯米飯~
椰汁應該係自家製,
因為唔會太甜,
但芒果就好甜好新鮮,
所以加埋剛剛好~

🔹泰式奶茶🔹
喺到可以揀少冰,
又keep到甜味~
喺泰國都未必得~
正!

2024-07-27 280 浏览
想約一約朋友出黎傾下計,上網搵到一家幾特別的泰式美食,這裡環境雅緻,一共有兩層,好有泰式風味☺️【泰式豬髀】泰式豬髀比較少見,豬髀肉質嫩滑,經過特製的泰式辣醬精心調製,入口時帶有微微的辣味😉【泰式炒金邊粉】金邊粉炒得有嚼勁,又帶有微微的鬆軟感,加上蔬菜之後,散發出濃郁的泰式風味,因為出面食過是辣的,問左職員,原來呢個菜式並唔辣😜【泰式火山排骨】排骨經過特別的調味和烤制之後,內裡嫩滑,搭配火山醬汁,差點就火山爆發了😂😂【椰青】椰青清新爽口,帶有淡淡的甜味和椰子的香氣😎【泰式奶茶】口感滑順,茶香與奶香完美融合,甜度適中,不會過於甜膩🤤好味指數:8/10 性價比指數:9/10

【泰式豬髀】

【泰式炒金邊粉】

【泰式火山排骨】

【椰青】
椰青清新爽口,帶有淡淡的甜味和椰子的香氣😎

【泰式奶茶】
口感滑順,茶香與奶香完美融合,甜度適中,不會過於甜膩🤤

好味指數:8/10

性價比指數:9/10

2024-07-24
2024-07-27 402 浏览
同朋友旺角行街傾偈,諗住約埋一齊去泰國旅行,即刻就諗起不如而家就即刻食返餐泰國菜先啦😆 周圍行吓睇吓邊度有泰國嘢食😚每道菜都好大碟,成枱都係,好彩有大胃王喺度😆阿來海南雞飯 :海南雞飯係佢哋嘅招牌菜,雞好肥美,配黃油飯,泰式辣醬好惹味👍🏻泰式鐵板蠔仔蛋:鐵板上,滿到成座山,多蛋又多蠔仔🍳🦪 馬拉盞炒通菜:must eat啦,味道適中,唔會好咸🥬冬蔭功湯(小):小碗都真係唔小碗,材料充足,唔會好辣🥹龍眼冰:甜甜地唔會好甜,啱晒而家天氣,行完街飲透心涼Menu好多菜式,每道菜份量十足大大碟👍🏻

每道菜都好大碟,成枱都係,好彩有大胃王喺度😆

阿來海南雞飯

泰式鐵板蠔仔蛋:鐵板上,滿到成座山,多蛋又多蠔仔🍳🦪
泰式鐵板蠔仔蛋

馬拉盞炒通菜:must eat啦,味道適中,唔會好咸🥬
馬拉盞炒通菜

冬蔭功湯(小):小碗都真係唔小碗,材料充足,唔會好辣🥹
冬蔭功湯

龍眼冰:甜甜地唔會好甜,啱晒而家天氣,行完街飲透心涼
龍眼冰

Menu好多菜式,每道菜份量十足大大碟👍🏻
2024-07-23
  • 阿來海南雞飯