2019-12-10 365 浏览
在西環碼頭一帶看完日落後,我跟友人的肚子已餓得發響,便打算回到西營盤大街找吃的。友人建議吃台灣菜,我便立刻想起「阿元」!✨蚵仔大腸麵線✨蚵仔雖然小小的不算大隻,但勝在滑溜鮮嫩,大腸清洗得蠻乾淨的,完全沒有腥臭味。不過單吃一碗麵線不夠飽,如果份量可以再多一點就好了。✨起司肉鬆蛋餅✨好幾次在午餐時段過來想吃蛋餅都落空了,這才知道原來蛋餅只有晚市才有售,今次終於得嘗所願可以一試。熱烘烘的蛋餅皮薄足料,肉鬆跟起司的比例剛剛好,芝士咸香,肉鬆惹味,不會搶了對方的味道,值得推薦!朋友覺得蛋餅配上旁邊的辣醬好吃,很夠辣吃得過癮,不過對我來說卻太辣太嗆了,還是不沾醬的比較合我胃口。✨滷味拼盤✨最喜歡的是那個口感Q彈的豆腐,跟我們平常吃的,口感散軟的潮式滷豆腐不同。滷水汁味道平衝不會過咸,雞翼、大腸和雞蛋等也滷得很入味。✨小芋圓奶茶✨奶茶特意點了半糖,不過入口仍覺偏甜,很難想像如果不減甜的話,糖份應該要爆錶了。珍珠奶茶平常會加黑糖珍珠,這杯新口味用上了小顆的芋圓取代珍珠,口感相對粉糯,也是個不錯的配搭。

✨蚵仔大腸麵線✨

✨起司肉鬆蛋餅✨

✨滷味拼盤✨

✨小芋圓奶茶✨
  • 肉鬆起司蛋餅
阿元來了 Yuan is Here📍堅尼地城 Kennedy Town//🍠 地瓜球 Yam Balls $30: 用黃薯和紫薯做成嘅地瓜球 味道甜甜的 咬口煙韌 感覺似麻糬波波 面頭更放上椒鹽 非常推介😍//🍳 蚵仔煎 Taiwanese Oyster Omelette $35: 比較偏薄皮 不過很鬆軟 蚵仔唔算細粒 醬汁都足夠 好味道😋//🍚 魯肉飯 Braised Pork Rice $29: 魯肉切到細細件 還要是半肥瘦的 好香 撈飯食一流👍🏻
阿元來了 Yuan is Here
📍堅尼地城 Kennedy Town
🍠 地瓜球 Yam Balls $30
🍚 魯肉飯 Braised Pork Rice $29
: 魯肉切到細細件 還要是半肥瘦的 好香 撈飯食一流👍🏻
  • 阿元魯肉飯
2019-12-01 442 浏览
Went to this restaurant with my girlfriend last month. Need to share table with others as expected.Tried 滷肉飯 酥炸魷魚 蚵仔煎 香芋奶茶 and one more beverage which I forgot the name. The fried squid was definitely our favourite this time! Others were still tasty but not to a point impressing.With a very reasonable price, it is definitely worthy to line up and try!

2019-11-03
午餐
2019-11-17 483 浏览
去了西環附近打卡,見到一間好有台灣風嘅店鋪,就吸引左過去啦要等位就知道哩間一定系好野就“”咋咋林”上網揾下先,果然有好多相開報導等左半個鐘左右終於入到去唔算好大,但好有去左台灣熱炒店嘅感覺叫野食,當然要試鲁肉飯啦,味道香而且好入味另一個必食蛋餅,肉鬆香香脆脆的
去了西環附近打卡,見到一間好有台灣風嘅店鋪,就吸引左過去啦

要等位就知道哩間一定系好野
就“”咋咋林”上網揾下先,果然有好多相開報導

等左半個鐘左右終於入到去
唔算好大,但好有去左台灣熱炒店嘅感覺
叫野食,當然要試鲁肉飯啦,味道香而且好入味

另一個必食蛋餅
,肉鬆香香脆脆的

2019-10-26
2019-11-16 457 浏览
終於等到happy friday同girlfriend差不多7點30 先到中環 諗住食呢一間 點知包左場 所以黎到阿元來了 星期五晚好多人 差不多等左30 分鐘 太餓叫左好多野 首先講飯 魯肉飯同平時台灣食開有點不一樣 可能豬肉唔同 呢到比較甜同肥 不過都好味 親子雞肉飯就超推薦 個雞肉手撕加窄菜 非常地夾 同埋煎蛋 一流 前菜有 台灣腸仔 多汁 十幾塊 叫左碟肉燥生菜 正常 唔油肉丸湯 普通 得2粒 唔係好夠味 蛋卷 都好鬆脆 好多材料 cheese入口即溶 不過個汁好spicy 最後係飲品 叫左仙草奶茶加紅豆 太多料 食唔晒 紅豆新鮮差唔多300 但叫左好多 happy friday

太餓叫左好多野

前菜有 台灣腸仔 多汁 十幾塊
叫左碟肉燥生菜 正常 唔油

肉丸湯 普通 得2粒 唔係好夠味

最後係飲品 叫左仙草奶茶加紅豆 太多料 食唔晒 紅豆新鮮

差唔多300 但叫左好多 happy friday

2019-11-15
2019-10-26 481 浏览
在健身時,電視播放著台灣美食節目,突然好想吃喔。然後發現阿元來了搬到了堅尼地城,很靠近我的健身房,是天意!阿元來了距離健身房只有5分鐘,晚餐時段隊伍不會太長,只是等了大約10分鐘,就有位置了。我上一次吃阿元應該是1年前了吧,那時候阿元還在西營盤那裏。上一次的經驗告訴我他的魯肉飯有點肥,所以這一次我點了爆蛋雞肉飯和新菜色,芋頭起司蛋餅。爆蛋雞肉飯—蛋黃真的會爆炸!蛋漿滿滿的流入飯裡,拌著雞肉絲一起吃,絕配!雞肉絲不會太柴,感覺還蠻健康的,少油,少鹽。台南擔仔麵—有蝦,貢丸和少許肉末。湯頭還蠻順口濃郁,份量不會太大,味道蠻香的。芋頭起司蛋餅—我很愛芋頭!滿滿的芋頭泥,被起司包裹著,外層再被一層蛋餅包著,味道很有層次感。芋頭泥不會太甜,可是芋頭味很重,很香。淡淡的起司味讓整個蛋餅升級了!
爆蛋雞肉飯+  台南擔仔麵
芋頭起司蛋餅
爆蛋雞肉飯+  台南擔仔麵
芋頭起司蛋餅
  • 爆蛋雞肉飯
2019-10-12 851 浏览
今晚行經堅尼地城, 喺街逛左一陣之後開始搵嘢食, 我見呢間餐廳好多人企喺門口等, 一望原來係出名嘅台灣食店阿元來了唔知幾時喺呢度開咗分店🤔因為啱啱係高峰晚飯時間七點幾, 都喺門口等左一陣, 坐喺門口張凳仔一邊剔嘢食一邊等, 20分鐘左右終於入到去。男朋友叫咗阿元滷肉飯, 我叫咗個台南擔仔粿條 必食嘅小食台灣香腸幾香口惹味!另外叫咗個肉鬆起司蛋餅, 都好似係推介嘅必食之選, 可惜唔記得左影相個芝士蛋餅比較膩, 食一舊已經好有飽肚嘅感覺跟餐加嘢飲$10, 仲有得揀冰量甜度, 好貼心
唔知幾時喺呢度開咗分店🤔

男朋友叫咗阿元滷肉飯, 我叫咗個台南擔仔粿條

阿元滷肉飯

台南擔仔粿條

必食嘅小食台灣香腸
幾香口惹味!
台灣香腸

個芝士蛋餅比較膩, 食一舊已經好有飽肚嘅感覺

跟餐加嘢飲$10, 仲有得揀冰量甜度, 好貼心

百香果綠茶
2019-07-13
台灣香腸
2019-10-08 690 浏览
由西營盤小店,擴充至數間分店,係唔可以去台灣嘅時候,都有蚵仔麵線頂住先!喺香港台式餐廳,阿元來了味道比較終於台灣早古味。店內以台式夜市作主題,以四人枱為主,以點餐紙落單。食物以台灣街頭小吃為主,滷肉飯、麵線、米粉、鹽酥雞、割包等。鍾情於台式麵線,軟滑既麵線加濃厚既湯底,味道讚!台式香腸加生蒜頭,惹味又減油膩感。店內提供部份台式飲品,可以因應口味,減糖減冰。而食物份量,都較為細分,所以都係要叫主食同小食,人多可以嗌多幾款小食試!
蚵仔麵線
蚵仔麵線
2019-10-07 458 浏览
好中意食台灣菜既我好早就聽過阿元來了,今日終於黎到試,叫左甜不辣,鹽酥雞同魯肉飯甜不辣同鹽酥雞都好咸,胡椒粉落到好似唔洗錢咁我本身都已經算重口味架喇,我都頂唔順,就真係好過份個鹽酥雞仲衰,台灣菜黎講要整得好呢道菜是常識吧,仲要間野咁多台灣人,我去街市香港人整既鹽酥雞仲好食過你喇,個碟已經少喇,仲有舊唔係雞肉既野混左入黎,好似有d薑味唔知乜黎🤢都算,仲要d雞肉有d係酸既個皮望落仲要同其他淺啡色既炸皮係唔同,變到勁深色,望翻上面張圖,好明顯係深色勁多唔知係咪放隔夜又翻炸黎🤮勁可惡個魯肉飯就正常,但30蚊真係好細碗三碟都係好細份,total $97,你好食我就唔會覺得唔抵既,但難食我就覺得好唔抵囉,性價比極低叫左三樣野,兩樣都唔掂就算個魯肉飯正常都救唔翻,唔會再黎食🌚希望你睇呢篇食評個陣呢間餐廳有所改善喇🤗唔係既話勸你叫個魯肉飯就算
甜不辣同鹽酥雞都好咸,胡椒粉落到好似唔洗錢咁

我本身都已經算重口味架喇,我都頂唔順,就真係好過份

都算,仲要d雞肉有d係酸既

唔知係咪放隔夜又翻炸黎🤮勁可惡
個魯肉飯就正常,但30蚊真係好細碗
2019-09-26 780 浏览
周末一行三人嚟到西環樹牆打卡,影相前當然要先醫飽個肚先!原來附近有間阿元來了,一於去試下台式風味。店舖嘅裝潢充滿五六十年代的懷舊色彩,牆上貼左好多有趣的海報。阿元魯肉飯滷肉肥瘦適中,唔會話全部都得肥肉,撈埋白飯食一流。蚵仔煎外脆內軟煎得幾好,入面仲有足料蠔仔,下次再嚟都會再encore。沙茶米粉沙茶醬好黏好稠,味道又香又濃郁,平時好少機會食到。爆蛋雞絲飯雞絲份量都幾多,完全無骨啖啖肉,岩哂我地呢啲懶惰唔想啃骨嘅人。旁邊嘅太陽蛋吉開流出金黃色蛋漿,令碗飯更加濕潤易入口。珍珠奶茶奶茶叫左少甜但都係偏甜,黑糖珍珠口感Q彈柔韌,甜甜地幾好味。

阿元魯肉飯
滷肉肥瘦適中,唔會話全部都得肥肉,撈埋白飯食一流。

沙茶米粉
沙茶醬好黏好稠,味道又香又濃郁,平時好少機會食到。

爆蛋雞絲飯

珍珠奶茶
  • 蚵仔煎
環境100分,好有台灣地道風味,鋪頭設計好有台灣夜市檔口feel,等位亦不用等好耐,不過由於西環一帶有好多不同類型既餐廳cafe,間間都排隊,當然阿元都唔例外啦,所以建議如果去食,早d去好d,避開繁忙時間,如果唔係有排等待應服務100分,好有禮貌,雖然要搭枱,但都唔會上錯食物,呢點雖然好普通,但而家好多小店都做唔多,10次帶6,7次實上錯或漏單食物,份量不大,如果2-3人可以多叫幾樣一齊試阿元魯肉飯擔仔米粉蚵仔煎一定會特登搭車再去幫襯,鍾意台灣味道既你絕不能錯過
食物
,份量不大,如果2-3人可以多叫幾樣一齊試
阿元魯肉飯

擔仔米粉

蚵仔煎

一定會特登搭車再去幫襯,鍾意台灣味道既你絕不能錯過
  • 蚵仔煎
  • 阿元魯肉飯
2019-09-22 495 浏览
星期日唔想煮飯就嚟阿元呢度食晚飯,其實第二次嚟喇,好掛住佢d珍珠奶茶(竹炭鮮奶珍珠好正❤️)!另外食物都唔錯,焢肉飯、爆蛋雞肉飯、刈包都好好味!價錢又合理....雖然每次嚟都要等位,但時間唔需要等太耐,員工服務又好,會繼續支持同幫襯!
2019-09-22
阿元魯肉體
焢肉飯
爆蛋雞肉飯
竹炭鮮奶珍珠
  • 刈包
2019-09-13 452 浏览
由佢舊鋪食到新鋪,交通真係方便左好多,而家一出地鐵站就會見到間店,有更大意慾黎食呀~蛋餅緊係必食啦,同係台灣食到既口味簡真係copy and paste 啦最緊要係個個環境,真係好有台灣氣息。而且價錢唔貴,性價比都幾高吖三個人食啱啱好,要去飲埋杯野啱啱好呀!有啲人話新店水準冇以前咁好,但我覺得唔係吖,啲野食都係咁好食!!|而家店面大左,又唔洗排咁耐隊,最緊要係唔洗行個大斜路吖麻

三個人食啱啱好,要去飲埋杯野啱啱好呀!
而家店面大左,又唔洗排咁耐隊,最緊要係唔洗行個大斜路吖麻
蛋餅,甜不辣,肉燥飯
2019-08-22
蛋餅,甜不辣,肉燥飯
  • 蛋餅,甜不辣
2019-09-09 418 浏览
第一次嚟呢間台式小店,放工時間過離已經有一條人龍,等咗10分鐘左右就可以入座,等緊時候可以攞落單紙唸定食乜,一坐低即落單,上嘢食都好快手,每樣食物同嘢飲嘅味道都ok,份量亦算合理,重點佢嘅價錢真係好平!!!!當然同台灣當地嘅味道係差少少,但係香港以呢個價錢食到呢個味道已經好滿足
2019-09-06
  • 地瓜條
  • 香菇肉焿麵
  • 沙茶魷魚焿麵
  • 塩酥雞
2019-09-06 355 浏览
阿元來了的焢肉飯, 和我在彰化吃過的焢肉飯感覺很不同, 首先是焢肉的Size, 在阿元吃的是鹵水腩肉的感覺, 沒有如彰化般大塊肉的霸氣, 而且彰化的是用上豬腳, 肉質更嫩而且豬皮更彈牙, 阿元就是差一點點. 沒有大塊肉的霸氣, 阿元很佛心地補上她著名的魯肉, 吃完焢肉還有魯肉拌飯, 感覺還不錯. 酸薑除了可以中和油膩感, 其酸甜和鹵水汁味道也蠻夾的, 比起用上醃蘿蔔在口感和味道上更好呢!