2021-11-24 3118 浏览
以前每年必去台北走一轉,食吓嘢丶行書局丶嘆咖啡。疫情下,真的很懷念。今晚既然去中環睇話劇,就索性搭多幾個站嚟阿元醫肚,當去了台北一轉。阿元店舖裝修好有台北特色,雖然不大,但舒服。夜市小攤檔更加令人以為去了台灣夜市,成功的營造了台灣氛圍,正!😍😍😍點菜好方便,用點菜紙剔想食的,望見價錢十分經濟。雖然份量不大,正好可以食多D。已經好耐冇食台灣的蛋餅,真的好懷念,先來一個肉鬆起司蛋餅($35)。看樣子已很正宗,薄薄的蛋片,上面鋪上一絲絲的醬油,內裏可見有厚厚肉鬆及芝士。咬落是層層幼滑的蛋皮,加上超香脆的肉鬆及濃濃的芝士,食到完全唔停得口。😍😍😍魯肉飯($33)細細碗,飯面鋪了略肥的鹵水豬肉,旁有一醃制蘿蔔,正好平衡豬肉的肥膩感。豬肉鹵得極之入味,由於連有肥肉,肉質軟稔,又滑又香,同樣好好味!👍🏻👍🏻👍🏻肉燥青菜($27)是白灼台灣A菜,上面加有鹵肉碎(即肉燥),令這個餸既有菜的鮮味,亦有肉燥香,健康之選。😋😋😋皇室奶茶($22)是典型的台式奶茶,因可揀微糖,不太甜,茶味亦香。👍🏻由於意猶未盡,我們后加了一個台南擔仔麵($26)及新竹貢丸湯($20)。台南擔仔麵都很香口,麵質滑溜,因它加有鹵肉

阿元店舖裝修好有台北特色,雖然不大,但舒服。

夜市小攤檔更加令人以為去了台灣夜市,成功的營
造了台灣氛圍,正!😍😍😍

由於意猶未盡,我們后加了一個台南擔仔麵($26)及新竹貢丸湯($20)。台南擔仔麵都很香口,麵質滑溜,因它加有鹵肉丶肉丸丶蝦及鹵蛋,味道與口感都十分之豐富。😋😋😋

而新竹貢丸湯只有兩粒貢丸,望落樣子普通(可惜沒有影相)。咬開貢丸,不單止肉質彈牙,還有一種特別的香味,加埋芫茜的清香,十分之好味。😋😋😋

總結而言,阿元來了是抵食好味之選,值得推薦。
2021-10-06
2021-11-16 135 浏览
A friend and I decided to try out this restaurant at Kennedy Town. We ordered their: 1. Braised Pork Rice BowlThis was super good!! All pork lovers, this is a must try!! Super yummy pork slices on a bed of rice.2. Deep Fried Cuttlefish Again, another good dish. A bit on the oily side but still good!!

1. Braised Pork Rice Bowl

2. Deep Fried Cuttlefish
2021-11-16 192 浏览
清下個bookmark list先首個突圍嘅係堅離地城嘅阿元來了😊為左避開超長龍都早左少少去但都避免唔到要排隊🤣—————————————————————成個裝修都好有夜市fєєℓ但要去真嘅夜市睇怕都仲有排😔台灣菜最愛食牛三寶麵不過俾👨🏽叫左唯有轉次選藥膳湯底餛飩牛肉麵中島每次去台灣都一定食唔少蒸煎餃類所以真係好掛住台灣啲嘢食呀講番呢個餛飩先超級大隻爆餡淨食呢幾粒餛飩都飽左半但我仲叫左玉米起司餃🤣真係大檸樂誓願都啪唔曬碗麵湯底食唔到藥材味偏清淡個人偏向鍾意食啲帶少量藥材味嘅濃湯底呢個有少少唔啱我口味好彩牛肉同餛飩搭夠補數其實以上都唔係重點最尾個火鍋甜品先係成餐嘅亮點❤️噴仙氣嘅火鍋食過未?嗰陣時去好新推出唔知依家仲有無女人嘅第二個胃發揮作用啦紅豆 蜜芋 仙草 珍珠 豆花下面係冰面頭淋上自己選擇嘅醬料就可以開動啦不過因為食店有限時所以食得比較趕鍾意慢慢食嘅朋友仔要考慮下啦—————————————————————≔ 牛三寶麵 $85≔ 餛飩藥膳牛肉麵 $80≔ 西芹豬肉餃 $25≔ 玉米起司餃 $30≔ 珍珠仙草火鍋 $99
清下個bookmark list先
呢個有少少唔啱我口味
好彩牛肉同餛飩搭夠補數
其實以上都唔係重點
最尾個火鍋甜品先係成餐嘅亮點❤️
噴仙氣嘅火鍋食過未?
嗰陣時去好新推出唔知依家仲有無

≔ 西芹豬肉餃 $25
≔ 玉米起司餃 $30

≔ 珍珠仙草火鍋 $99
2021-11-15 82 浏览
太耐冇得飛 掛住台灣味😢於是來食阿元來了叫咗個滷肉飯、雞絲飯個滷肉飯嘅肉係半肥瘦豬肉咬落去完全唔柴 食落去軟Q 而滷肉飯嘅醬汁偏甜 同佢本身嘅豬肉好襯👍雞絲飯嘅雞肉多同埋滑相對起滷肉飯 雞絲飯比較清淡 但亦可以食到鹹香味 配搭太陽蛋食落唔會乾
太耐冇得飛 掛住台灣味😢
於是來食阿元來了

叫咗個滷肉飯、雞絲飯
個滷肉飯嘅肉係半肥瘦豬肉
咬落去完全唔柴 食落去軟Q
而滷肉飯嘅醬汁偏甜 同佢本身嘅豬肉好襯👍
雞絲飯嘅雞肉多同埋滑
相對起滷肉飯 雞絲飯比較清淡
但亦可以食到鹹香味
配搭太陽蛋食落唔會乾
2021-11-14 189 浏览
由餐廳門口已經有好多台灣嘅特色🤩。入到餐廳後更有驚喜,個裝修設計好似台灣夜市咁,仲有店員同我地講國語,感覺自己真係身處係台灣咁。😍我地一人叫咗一碗”阿元魯肉飯”🤤,正如個圖所講,有肉有蛋有青菜,肉同飯分佈平均,😙同埋好多汁。飲品我叫咗凍統一布丁奶茶 (少甜),佢標榜住用台灣統一布丁製成,而且係新產品,少甜加布丁本身嘅甜,甜度啱啱好。😉同事叫咗杯熱嘅蜂蜜檸檬,個杯身設計好靚,味道好清甜。🙂唯一嘅缺點係個飯比較細🥸,我地要另加叫多個小食先夠。我地揀咗個新產品 “花好月圓”,似粉紅色 + 白色嘅糖不甩,我地當做甜品啱啱好。🥳

同事叫咗杯熱嘅蜂蜜檸檬,個杯身設計好靚,味道好清甜。🙂

2021-11-06 168 浏览
本來玩了一天,沒有特別餓,來打算吃點小吃,結果來到門口,好多人排隊,拿了號說半個小時,結果真的是半個小時不到就排到了總體來說,九份芋圓真的很清爽,不甜,好吃到我們點了兩份,而且!!店裏的服務員態度非常好,有個阿姨好親切,就算很忙,也很熱心回答我們店裏好吃的泰國辣椒醬叫什麼,說是一種是拉差辣椒醬,他們是直接跟供應商進貨的。我們說要多要點辣椒醬,店員還給了我們兩碗辣醬真的,就餐感受到的服務真的很好,愛了!!!!!!

我們說要多要點辣椒醬,店員還給了我們兩碗辣醬

真的,就餐感受到的服務真的很好,愛了!!!!!!

九份芋圓冰
肉鬆起司蛋卷
2021-11-06
九份芋圓冰
肉鬆起司蛋卷
  • 肉鬆起司蛋餅
  • 九份芋圓
2021-11-01 522 浏览
女朋友話想食阿元來了😚 做男朋友緊係要識做啦!😜 老老實實,我覺得阿元來了都真係係香港數一數二最正宗嘅台灣菜,佢碗魯肉飯真係無得輸! 😍😍.難得女朋友話食呢間,我緊係舉腳贊成啦!.星期六晚行完街七點來,一岀地鐵站就見到一大班人係間舖前面等緊,都知心知不妙,因為呢間無得book緊,只可以係門口禁飛。一禁完張飛,oh no!要等成廿張枱!😢😢 不過為左食到果碗魯肉飯!等都係值得嘅! .V..阿元來了係繁忙時間就每張枱限時45分鐘,所以雖然廿張枱,但最後等左45分鐘都入得喇!我地一早係門口已經劃好曬想食嘅野,一入去坐低就係到等食!.入到去聽住d台灣音樂,店員亦都會同你講國語!真係唔講以為自己身處係台灣!嗚嗚!到底幾時先有得飛去台灣!.上餐速度非常快,坐低兩三分鐘就有野食喇!唔等咁多,即刻開餐!.阿元魯肉飯 ($43) 🤤🤤🤤🤤🤤大大碗,見到都留曬口水!🤤將碗飯撈好曬,再大大啖啪落口!嘩!係幸福嘅味道呀🤤🤤🤤🤤 呢碗飯,我諗我地日日食都絕對係無問題!.蚵仔大腸麵線 ($40) 🤤🤤🤤🤤🤤呢碗大腸麵線超!足!料! 大腸同蚵仔🦪都絕無揸流攤!仲記得我每次去台北嘅西門町都一定會買阿宗麵線食!呢碗麵線
難得女朋友話食呢間,我緊係舉腳贊成啦!
阿元魯肉飯 ($43) 🤤🤤🤤🤤🤤
阿元魯肉飯

大大碗,見到都留曬口水!🤤

蚵仔大腸麵線 ($40) 🤤🤤🤤🤤🤤
蚵仔大腸麵線

呢碗大腸麵線超!足!料!
大腸同蚵仔🦪都絕無揸流攤!仲記得我每次去台北嘅西門町都一定會買阿宗麵線食!呢碗麵線真係可以幫我頂下癮!
塩酥雞 ($37) 🤤🤤🤤🤤
塩酥雞

熱辣辣嘅塩酥雞!非常香口!不過美中不足就係叫做d雞唔太juicy啦🤪
爆濃起司蛋餅($30) 🤤🤤🤤🤤
爆濃起司蛋餅

呢個蛋餅又係必食!佢個辣醬先係靈魂!點埋來食真係將成個蛋餅提升左幾個層次!
花蓮炸香豆腐 (期間限定) ($40) 🤤🤤🤤🤤🤤
花蓮炸香豆腐

呢個期間限定嘅炸豆腐又係無得輸!佢令我諗返係係台灣夜市食果d臭豆腐! 呢到嘅炸豆腐熱辣辣重要有汁同keep到豆腐嘅嫩滑!如果個醬再辣d同多d就好喇!
食完成餐飽到傻😋😋😋 真係超滿足!
如果大家要止一止台灣癮,阿元來了絕對可以幫到你!!!
2021-10-30
花蓮炸香豆腐
去台灣一轉 阿元力量感染西環性價比:9.5/10食物:8.5/10 環境:8/10服務:8/10是次消費:人均 $84.5進入阿元,絕對可以止一止你對台灣旅遊的渴望,阿元來了擁有仿台灣夜市的裝修,想到的台式美食幾乎都可以在這裡找到,是我其中一間最常光顧的台灣食店。由台灣人創立,店員會以親切的國語招待。由於餐廳太受歡迎,外面仲會站滿等位的人,而為了應付人潮及符合社交距離措施,座位都是偏窄的。阿元魯肉飯 ($42)魯肉肥瘦均勻,不會令人滿口肥膩,好多汁,飯粒分明,送2條白菜、酸瓜和滷蛋。台南擔仔米粉 ($36)如傳統的擔仔米粉,碗中有肉燥、米粉、芽菜、酸瓜、半粒貢丸和一隻蝦。米粉硬身,爽口,浸久了不會變淋,還掛湯,但太硬的壞處是有時吃完胃部有點不舒服。肉燥混合了蒜蓉,我最愛蒜!麵底很大,通常不能吃畢整碗。鹽酥雞 ($37)有點咸,不油膩,爽身的,不會有黏著一大堆粉,肉也是好吃的蚵仔煎 ($37)用了很多薯粉,蚵仔煎十分有韌性,可以拉得好遠呢。蚵仔數目正常,味道不腥,配合面頭的甜醬很美味。茉香珍珠奶茶 微糖 少冰 ($25)甜度可以自由選擇 全糖/ 5分糖/ 3分糖/ 無糖冰塊可選 正常/
去台灣一轉 阿元力量感染西環
性價比:9.5/10
食物:8.5/10
環境:8/10
服務:8/10
是次消費:人均 $84.5

阿元魯肉飯 ($42)
阿元魯肉飯

台南擔仔米粉 ($36)
台南擔仔米粉

鹽酥雞 ($37)
有點咸,不油膩,爽身的,不會有黏著一大堆粉,肉也是好吃的
鹽酥雞

蚵仔煎 ($37)
蚵仔煎

茉香珍珠奶茶 微糖 少冰 ($25)
甜度可以自由選擇 全糖/ 5分糖/ 3分糖/ 無糖
冰塊可選 正常/ 少冰/ 去冰
選3分糖對我來說剛剛好,茉香味不會被甜味蓋過,而且珍珠的甜會補給整個飲料。
茉香珍珠奶茶 微糖 少冰

竹碳鮮奶珍珠 微糖 少冰 ($29)
鮮奶可能不是我的口味,上層的竹碳會令飲料變得杰身,口感是有趣的。
竹碳鮮奶珍珠 微糖 少冰

食物質素高而且便宜,性價比極高!阿元來了還曾經做過一輪醫護人員八折優惠,尊重辛苦的醫護,這點令我更欣賞這間台灣食店。

阿元來了
西環堅尼地城北街31號地舖
(堅尼地城站 B 出口)
營業時間:11:00 - 21:00
2021-01-28
  • 阿元魯肉飯
  • 鹽酥雞
  • 蚵仔煎
2021-10-12 249 浏览
講開台灣菜,又點少得「阿元來了」!除左特色魯肉飯之外,懷舊嘅裝飾同玩具都好有地道台灣嘅感覺😋————————————————🥇爆蛋雞肉飯($42)👅手撕雞肉份量十足,加埋個爆蛋係流心荷包蛋,撈飯食一流 🥇阿元魯肉飯($42)👅作為特色招牌菜,魯肉飯點都要叫嘅!魯肉半肥瘦🐷(點解咁似形容叉燒嘅🤣),入口即化唔洗點咬,抵佢做招牌菜~————————————————💡 不設加一服務費📍 阿元來了:西環堅尼地城北街31號地舖
講開台灣菜,又點少得「阿元來了」!

除左特色魯肉飯之外,懷舊嘅裝飾同玩具都好有地道台灣嘅感覺😋

————————————————
🥇爆蛋雞肉飯($42)
👅手撕雞肉份量十足,加埋個爆蛋係流心荷包蛋,撈飯食一流

🥇阿元魯肉飯($42)

————————————————
💡 不設加一服務費
📍 阿元來了:西環堅尼地城北街31號地舖
超级喜欢吃阿元来了,卤肉饭,鸡排(超酥超嫩),芋圆都超级好吃!卤肉饭— 必点了,香而不腻鸡肉饭 — 比起卤肉饭,清爽很多,里面的咯吱咯吱的咸菜很解腻鸡排— 上面应该是撒了甘梅粉,超级好吃!!是爆汁的芋圆 — 里面料很足 有各种芋圆 很满足芋泥蛋黄卷- 也很好吃 芋泥绝了鱿鱼 — 很香,量很大盐酥鸡(上一次来点的)— 也很不错,但和鸡排比,更喜欢鸡排是和同学们的快乐老家台湾小哥的服务也特别好!就是人很多,下雨天来吃,也要排很久的队
卤肉饭— 必点了,香而不腻

鸡排— 上面应该是撒了甘梅粉,超级好吃!!是爆汁的

芋圆 — 里面料很足 有各种芋圆 很满足

芋泥蛋黄卷- 也很好吃 芋泥绝了

鱿鱼 — 很香,量很大

盐酥鸡(上一次来点的)— 也很不错,但和鸡排比,更喜欢鸡排

是和同学们的快乐老家

台湾小哥的服务也特别好!

就是人很多,下雨天来吃,也要排很久的队

• 阿元鲁肉饭
  • 爆蛋鸡肉饭
  • 九份芋圆
  • 甘梅粉鸡排
2021-10-05 123 浏览
外帶的米飯太少了 都不夠吃的。希望可以在原來的基礎上加米飯,或者能自己買一份米飯。現在的外帶選項裡,也不能單獨買米飯,也不能買加飯。每次吃不飽,太難受了。總體味道還是不錯的,希望能接受我這惡建議
總體味道還是不錯的,希望能接受我這惡建議

2021-10-03 150 浏览
《魯肉飯》$33魯肉飯嘅份量都幾多😍 而且肉有肥有瘦啱啱好 而且汁嘅份量都適中 食到底嘅飯都照有汁 好滿意❤️評分:7.75/10《肉鬆起司蛋餅》$35每次嚟都必食嘅一樣野 但係今次就有啲失望🥺 因為食落蛋嘅份量偏厚唔夠薄身 最失望嘅係一啲芝士味都食唔到😢😢 少少失望評分:6/10《炸起司地瓜球》$35成餐最有驚喜係呢一個😍 可能因為個期望唔大 佢炸得啱啱好 好鬆軟 而且炸粉亦都唔會太多啱啱好 好軟綿綿 食落去嘅味道大部份都係芝士味 而唔係特別食到地瓜嘅味道 但係因為我真係好鍾意呢個嘅口感 所以都幾滿意 不過如果講$35剩係得三粒嘅話就有啲性價比唔高🥺評分:7.75/10(係幾好味嘅)《鹽酥雞》$35今次對於鹽酥雞嘅評價都唔係特別好 我同朋友食落都唔係覺得特別好味 比起平時冇咗嗰種想不斷食嘅感覺😢評分:6.5/10《九份芋圓》$32每一粒芋圓都好大粒 好有咬口 而且幾煙韌 呢個甜品仲有涼粉同珍珠 最鍾意啲珍珠都好有咬口❤️評分:7/10整體:成餐餐最驚喜係炸起司地瓜球 其次係魯肉飯 不過對於鹽酥雞 同蛋餅冇咗芝士真係有啲失望 不過整體嘅質素都可以接受🤔
《魯肉飯》$33

但係因為我真係好鍾意呢個嘅口感
所以都幾滿意
不過如果講$35剩係得三粒嘅話
就有啲性價比唔高🥺
評分:7.75/10(係幾好味嘅)

《鹽酥雞》$35

其次係魯肉飯 不過對於鹽酥雞
同蛋餅冇咗芝士真係有啲失望
不過整體嘅質素都可以接受🤔
2021-10-02 166 浏览
阿元來了外賣幫襯過好多次,因為每一次經過門口都比長長嘅人龍嚇怕🤣今晚想食滷肉飯,所以又去咗阿元來了幫襯一如以往,人龍企滿門口,所以我哋亦都早早嗌定外賣,去到就唔使等可以直接攞外賣另外要注意,繁忙時間堂食只係限時45分鐘睇吓有咩推介先我哋叫外賣通常都會一人一個滷肉飯,另外再加小食,今晚我哋加咗一份香酥大雞排,一份椒鹽四季豆。滷肉飯一如以往好食,滷肉入味,肥瘦均勻,淡淡飯都食到滷肉同醬汁,非常好味。椒鹽四季豆香口美味。香酥大雞排啱啱炸起,香脆有肉汁,雞肉嫩滑,必食之選😋

今晚想食滷肉飯,所以又去咗阿元來了幫襯

另外要注意,繁忙時間堂食只係限時45分鐘

睇吓有咩推介先

椒鹽四季豆香口美味。

香酥大雞排啱啱炸起,香脆有肉汁,雞肉嫩滑,必食之選😋
2021-09-23 213 浏览
平時經過總見很多人排隊,而且年輕人居多,想著未必適合我們這些老餅吧。今天竟然來得早,沒有幾個人,乖乖排隊準備回味一下久違的台灣美食。這是炸蛋黃芋頭捲,蛋黃鹹香,芋頭綿滑,適合喜愛煎炸食物的朋友。滷水拼盤,有豆腐、豬耳、蛋還有雞翅,水平中上,與潮州滷水比較偏甜些。台灣香腸,服務員有禮的提醒我們,夾著蒜片一起吃才好吃。試過,果然好提議。我的至愛,蚵仔大腸麵線。放些醋,加上胡椒粉,一大碗就給我全吃喝光了。我自己也吃了一驚,如此大吃大喝!刈包,濃濃的五花肉,大量的酸菜、芫荽,肥而不膩。一杯紅茶,一杯綠茶。台灣的飲品,應該都是好喝的。兩個人的午餐,吃的飽飽的。環境雖狹窄,卻也乾淨有特色。喜歡台式小吃的朋友,值得一去啊。
刈包,濃濃的五花肉,大量的酸菜、芫荽,肥而不膩。
一杯紅茶,一杯綠茶。台灣的飲品,應該都是好喝的。
2021-09-16 278 浏览
上次食過阿元魯肉飯 味道幾好不過遍鹹今次就試佢另一個多人叫嘅選擇爆蛋雞肉飯 ($43)上菜超快 一叫就嚟咁賣相唔錯 係個碗細啲 感覺個飯細上面有大量雞絲 一隻煎蛋 仲有雪菜碎另外淋上醬油🐔雞絲食落好鬆 真係似肉鬆咁全部肉 冇皮冇骨不過就比較亁同鞋 絕對唔係滑雞 所以好唔好食就睇人🍳煎蛋煎得少少燶 味道一般 蛋味唔出 而且蛋黃都冇佢聲稱咁爆 只係少量流心 冇特別🍚米飯質感唔錯 比較似珍珠米 又唔太乾 份量正常 配合雪菜好食雖然有醬油 但係都係冇乜味 反而覺得個飯比較油 食完少少濟 -味道比想像中冇咁出色 成日見人食以為會好好味 有台灣風味😕服務態度一般環境都一般 坐得少少逼 不過好在有櫈放袋 同埋周圍裝飾都幾有feel價錢其實唔係特別抵食 佢啲份量遍細少少 然後味道都好一般 但係都要$43一個飯
上次食過阿元魯肉飯 味道幾好不過遍鹹
今次就試佢另一個多人叫嘅選擇
爆蛋雞肉飯 ($43)
上菜超快 一叫就嚟咁
賣相唔錯 係個碗細啲 感覺個飯細