2022-05-04 381 浏览
成日嚟堅尼地城,每一次都見到阿元來了門口排晒長龍。今日難得下午茶時段經過,完全冇人龍。所以就必定要入去試下究竟點解咁好味。我諗除咗係黃店之外,佢嘅食物都有一定咁上下嘅水準先可以吸引到咁多客人。咁就叫一個台灣必食嘅滷肉飯。呢一個係佢店嘅招牌菜有細碗同大碗嘅選擇。大碗配有半隻滷蛋、醃蘿蔔、幾條青菜。你見到佢嘅滷肉係肥瘦夾雜,所以係滷得特別入味同惹味,因為呢啲豬肉係要有啲肥膏先至有油香,不過唔怕肥膩,因為已經滷到落晒落個汁度。而且佢嘅肉質已經完全被軟化了,入口即溶般。再加一個小食鹽酥雞,外層既粉漿薄,而且夠椒鹽香,入邊嘅雞肉就保持到Juicy同埋嫩。食晒兩款台灣必叫嘅菜式,而且仲要唔使排隊,心入邊真係大滿足,係一個好運嘅日子。

大碗配有半隻滷蛋、醃蘿蔔、幾條青菜。

2022-04-21
1. 地方實在太屈質,二人坐一張細枱,仲要冇得坐對面,感覺唔舒服。2. 大碗滷肉飯都好細碗, 食完唔飽嘅!3. $20 貢丸湯得兩粒, 仲要勁細碗湯, 你唔係同我講$10一粒呀嘛?😨 天價黎?4. 擔擔面都好細碗, 味道完全特別,佢啲份量其實可能係設計比小朋友食🥵🥵🥵🥵🥵 5. 整體嚟講食物嘅味道不過不失啦, 唔可以講得上話係真係好食,非食不可6. 感覺呢間餐廳淨係食個裝修, 如果你要求要好似台灣嘅味道,咁你個地方應該唔啱你(我見到都唔想影相🙄, 所以冇相提供)
2. 大碗滷肉飯都好細碗, 食完唔飽嘅!

(我見到都唔想影相🙄, 所以冇相提供)
2022-04-28 404 浏览
📍 阿元來了 西環店💰 人均 60左右 第一次吃阿元來了還是在觀塘,當時就感嘆於它的滷肉飯真的很好吃,有一種回到台灣的感覺,而且店裡的裝修也看得出來花了很多心思在裡面!在香港吃台灣菜,千萬不要去度小月,阿元來了更能滿足你!這次來到西環的阿元來了,同樣是這種感覺,桌子都是小小一張,但是擺的乾淨又整潔!門面的裝修也非常的有台灣的古早味! 滷肉飯水平依舊,很香很下飯!手撕雞飯這次也強烈推薦,跟香港的完全不同,炸豆腐也很好吃!但不是臭豆腐有一點點失望~另外推薦一下隔壁阿元菜市場的滷味拼盤,好像國內吃的麻辣燙,不過有點鹹,阿元菜市場倒閉了非常可惜
📍 阿元來了 西環店
花蓮炸香豆腐
蛋餅
手撕雞飯
滷肉飯
疫情下好少選擇啲太迫嘅食肆!好彩安排我哋座在最角落位阿元滷肉飯~都幾足料幾香蚵仔大腸麵線~幾多大腸蚵仔唔太多但幾飽滿滷味拼盤~滷水味唔太重!雞翼只得一隻!豆腐唔係我平時食開果啲質感!可能台式豆腐係咁😅酥炸魷魚~分量比較多!夠脆楊桃汁~飲落有點似柑桔😅
阿元來了平時很多人排隊,我去了幾次都望門興嘆,終於有一天,在下午茶時段有位子。進入店內,裝修到好似去了台灣一樣。第一次來到阿元來了當然要食阿元鹵肉飯,$43。鹵肉,好腍、有肥肉、好味。青菜幾大條,顏色也好。唔夠飽,加了一碟炸銀絲卷 $35,熱騰騰、脆脆的。我把第一幅相放上網,網民已經猜到是阿元來了,他們介紹蛋餅,下次再試。總評味道:有台灣風味;環境:小店,舒適;服務:店員有禮貌;衛生:可以。阿元來了西環堅尼地城北街31號地舖

進入店內,裝修到好似去了台灣一樣。

唔夠飽,加了一碟炸銀絲卷 $35,熱騰騰、脆脆的。

總評

阿元來了
西環堅尼地城北街31號地舖

• 阿元鹵肉飯
2022-04-06 182 浏览
好耐好耐都冇食過阿元來了啦,一去到嘅時候當然唔少得嘅就梗係要食呢一度嘅滷肉飯啦,呢一度嘅滷肉飯真係好好食,本身我自己都唔係特別鍾意食飯,但係加埋呢度嘅滷肉醬汁一齊食真係成碗飯都好快咁食晒!呢一度嘅滷肉肥瘦適中,而且加埋醬汁!真係會令人食上癮的

呢一度嘅滷肉肥瘦適中,而且加埋醬汁!真係會令人食上癮的
2022-04-03 192 浏览
堅尼地城人氣台灣菜 長期人龍不絕 因此對店鋪充滿期待 食後覺得食物不過不失 而且用餐時間只有45分鐘 如果是和朋友聚舊 就不建議食這間了 趕住食都都無時間傾計🤣🍽滷肉飯滷肉份量好足 細細碗 岩哂過下口癮-🍽鹽酥雞炸粉略厚 椒鹽味不太出-🍽芝士蛋餅比相像中大舊 味道則一般 蛋餅蛋香味不濃 仲有少少粉漿味🙈

🍽滷肉飯
滷肉份量好足 細細碗 岩哂過下口癮
🍽鹽酥雞
炸粉略厚 椒鹽味不太出
🍽芝士蛋餅
比相像中大舊 味道則一般 蛋餅蛋香味不濃 仲有少少粉漿味🙈
2022-04-02 210 浏览
晚上想吃甜品,尤其是芋圓,就來到堅尼地城的門店來買。因為之前未食過呢間,就過來試試看。點了2個九份芋圓,外賣要加1蚊,共68蚊。回家後打開是好失望,份量極少,得半碗,好稀。唯一要讚的是芋圓口感尚可接受,其他的我只有失望,失望同失望(重要的話要講3次):啲紅豆好少,仙草一啖食晒,我覺得自己食緊甜糖水多過九份芋圓。如果我俾呢個價錢去食芋圓,西環會有其他更好選擇,我亦決定唔會再去呢間食九份芋圓,有啲俾人呃咗嘅感覺。

九份芋圓
外卖自取
2022-03-26 179 浏览
本身食開觀塘店,今次第一次去西環店叫外賣,亦都會係我最後一次光顧西環店!🤬態度惡劣,對客人呼呼喝喝!在店外等外賣等了20分鐘,進入店內想問一問,竟遭到一個後生四眼哥哥呼喝我們出翻去等?完全沒有想幫我們跟一跟張單。另一個年紀大少少的四眼男士都一樣!撞到你不會講唔好意思。不知所謂!野食好都無用(都唔係特別好味),咁既服務態度真係等執笠啦🤬
態度惡劣,對客人呼呼喝喝!
另一個年紀大少少的四眼男士都一樣!撞到你不會講唔好意思。
不知所謂!
野食好都無用(都唔係特別好味),咁既服務態度真係等執笠啦🤬
外卖自取
2022-02-13 299 浏览
去不了旅行但想吃台灣地度美食,可以去「阿元來了」一門之隔就將我帶來台灣…店員阿姨及姐姐都是以國語跟你對談;而且, 四周充滿台灣的味道, 木材加上鐵板指示牌, 感覺去旅行啦!這個是肥膏滷肉飯…肥膏與瘦肉比例接近是1比1,所以每口都非常軟淋(千萬不要經常吃, 肯定肯定膽固醇會極速超標)加上醬汁調配非常好, 以四十多塊錢來說, 整體滿意!若果份量可以增多更好!珍珠奶茶的珍珠是超微細粒,我喜歡啊!! 細細粒+超煙韌, 不知不覺就將整杯珍珠吃掉了!

去不了旅行但想吃台灣地度美食,
可以去「阿元來了」

一門之隔就將我帶來台灣…
店員阿姨及姐姐
都是以國語跟你對談;
而且, 四周充滿台灣的味道,
木材加上鐵板指示牌,
感覺去旅行啦!

這個是肥膏滷肉飯…
肥膏與瘦肉比例接近是1比1,
所以每口都非常軟淋
(千萬不要經常吃, 肯定肯定膽固醇會極速超標)
加上醬汁調配非常好,
以四十多塊錢來說, 整體滿意!
若果份量可以增多更好!

珍珠奶茶的珍珠是超微細粒,
我喜歡啊!! 細細粒+超煙韌,
不知不覺就將整杯珍珠吃掉了!

2022-01-31 355 浏览
冇得去旅行,就去阿元來了食嘢,感受下台灣風味!有去過阿元來了食嘢嘅朋友,都知道要排一陣隊先有得入餐廳,因為長期都咁多人食。*所以記得係門口襟定飛,等嘅時候可以填埋點餐紙,一入到去就可以比店員落單啦!同埋要留意繁忙時間- 用餐限時45分鐘!蚵仔大腸麵線 $40- 大腸好有味- 足料! 蚵仔食極都仲有🤣 好滿足!香菇肉羹飯 $48-湯底有啲似碗仔翅,酸酸地-肉幾滑, 有啲似魚滑香芋奶茶(少冰,半糖)$25- 好香,好濃芋頭味,喺出面好少可以飲到, 絕對推薦!炸甜不辣拼盤 $30- 煙煙韌韌, 食落唔油膩- 個人鍾意黃色嗰個 多過白色甘梅粉雞扒 $45- 甘梅粉冇我想像咁多- 同埋冇乜甘梅嘅味,有少少失望🥲總括嚟講: - 環境:台灣夜市feel(親切嘅台灣抒情音樂)(台灣夜市攤檔裝修)- 上菜速度快- 埋單2個人食 總共$188* (過$200先可以信用卡俾錢)♥️會再過嚟食!🤤
冇得去旅行,就去阿元來了食嘢,感受下台灣風味!

蚵仔大腸麵線 $40
- 大腸好有味
- 足料! 蚵仔食極都仲有🤣 好滿足!

香菇肉羹飯 $48
-湯底有啲似碗仔翅,酸酸地
-肉幾滑, 有啲似魚滑

香芋奶茶(少冰,半糖)$25
- 好香,好濃芋頭味,喺出面好少可以飲到, 絕對推薦!

炸甜不辣拼盤 $30
- 煙煙韌韌, 食落唔油膩
- 個人鍾意黃色嗰個 多過白色

甘梅粉雞扒 $45
- 甘梅粉冇我想像咁多
- 同埋冇乜甘梅嘅味,有少少失望🥲

總括嚟講:
- 環境:台灣夜市feel
(親切嘅台灣抒情音樂)
(台灣夜市攤檔裝修)
- 上菜速度快
- 埋單2個人食 總共$188
* (過$200先可以信用卡俾錢)

♥️會再過嚟食!🤤
2022-01-30
  • 蚵仔大腸麵線
2022-01-01 407 浏览
➡️食盡港島西之台灣菜 — 阿元來了—————————————————————室內裝飾有置身於台灣夜市既感覺,係夜市既燈光下可以享受地道台灣美食,種類繁多。🔸阿元滷肉飯滷肉撈飯,有半隻蛋丶酸瓜同菜,肉質軟熟同滑,食落口感一流。🔸基隆炸雞卷食落口感特別,中間有馬蹄粒,點埋醬汁味道唔錯。🔸秘製蒜泥白肉豬肉質地唔錯,有肉味,但係醬汁略嫌唔夠入味,正正常常喇🔸香脆大雞扒雞扒外脆而入面肉質Juice多汁,油份適中啱啱好,正呀💭 Overall comment:食物質素整體唔錯,價格相宜,下次會再返嚟食,推薦🍽食物: 7.5/10🌌環境: 7/10👔服務: 7/10🎖CP值: 7/10
➡️食盡港島西之台灣菜 — 阿元來了
—————————————————————

室內裝飾有置身於台灣夜市既感覺
,係夜市既燈光下可以享受地道台灣美食,種類繁多。

🔸阿元滷肉飯

滷肉撈飯,有半隻蛋丶酸瓜同菜,肉質軟熟同滑,食落口感一流。

🔸基隆炸雞

食落口感特別,中間有馬蹄粒,點埋醬汁味道唔錯。

基隆炸雞卷

🔸秘製蒜泥白肉

豬肉質地唔錯,有肉味,但係醬汁略嫌唔夠入味,正正常常喇

秘製蒜泥白肉

🔸香脆大雞扒

雞扒外脆而入面肉質Juice多汁,油份適中啱啱好,正呀

香脆大雞扒

💭 Overall comment:

食物質素整體唔錯,價格相宜,下次會再返嚟食,推薦

🍽食物: 7.5/10
基隆炸雞卷
香脆大雞扒
荔枝綠茶加椰果
2021-12-26 265 浏览
經過西環見到好多人排隊,所以就入咗呢間試食佢嘅台灣菜。餐廳環境很有台灣特色,擺設都是一些大排檔嘅擺設。招牌菜係阿元滷肉飯,飯上面用有五花肉,半舊滷蛋,白菜同醃蘿蔔,味道唔錯。另外叫咗個蚵仔麵線同一個蚵仔煎,味道比較偏淡,而且完全食唔到蚵仔嘅鮮味,感覺好似白烚咗好耐再放上去。還有一個甜不辣拼盤,味道也是淡淡的,沒有魚味,不是很鹹,也不是很香,沒有台灣夜市小食的味道。反而台灣珍珠奶茶味道就很正常了。如果好耐冇食台灣菜,都可以嚟試吓,但如果真係想正宗夜市嘅台灣風味,就未必來了。

蚵仔麵線
蚵仔煎
台式珍珠奶茶
蚵仔麵線
台式珍珠奶茶
星期日晚 去左堅離地城搵食🤤登登~~就係阿元來了食左幾多次都唔會厭事關佢餐牌加左好多野食啊!///蚵仔大腸麵線//////魯肉飯///細細碗 一個女仔食就岩岩好魯肉肥瘦適中 魯汁又唔算太重味唔會好咸好好食啊!///阿元魯肉飯///大碗啲 多左條菜 同埋半隻蛋都係咁好食囉~///基隆炸雞卷(new)///大推!!!!!!好食!!!唔咸!雞有雞味 仲加左啲馬蹄?爽口既野? 有唔同口感!!///玉米肉鬆蛋餅///好似比平時食大舊左😂好飽啊///統一布丁奶茶(new)///新野!加左台灣必食既統一布丁依個組合無得輸 思鄉了🥺🥺///蜂蜜檸檬愛玉///啖啖愛玉 酸酸甜甜 好開胃 好解膩✅食台灣野 阿元真係我最常去既!所有 包括 野食 野飲 室內既裝修 店員既普通話 都令到我有係台灣既感覺!
星期日晚 去左堅離地城搵食🤤

登登~~就係阿元來了

食左幾多次都唔會厭

事關佢餐牌加左好多野食啊!

///蚵仔大腸麵線///

///阿元魯肉飯///
大碗啲 多左條菜 同埋半隻蛋
都係咁好食囉~

///基隆炸雞卷(new)///
大推!!!!!!

///玉米肉鬆蛋餅///
好似比平時食大舊左😂好飽啊

///統一布丁奶茶(new)///
新野!加左台灣必食既統一布丁
依個組合無得輸 思鄉了🥺🥺

///蜂蜜檸檬愛玉///
啖啖愛玉 酸酸甜甜 好開胃 好解膩✅

食台灣野 阿元真係我最常去既!

2021-12-01 208 浏览
Lunch time未到1點黎到已經好多人係門口啦, 好彩朋友提早黎拎定飛!-台南擔仔米粉$36好多肉碎鋪哂係面, 仲有半粒貢丸, 蝦同埋蛋米粉好彈牙, 唔會好淋, 又唔會好硬, 岩岩好!-魯肉飯(細) $33魯肉仲多過飯咁呀, 半肥瘦岩岩好唔會好油膩!-鹽酥雞$37食落覺得炸得有少少耐! 下次可以試其他野~加野飲$11 叫左杯楊桃汁, 依個反而一般般,偏甜!
-台南擔仔米粉$36
好多肉碎鋪哂係面, 仲有半粒貢丸, 蝦同埋蛋
米粉好彈牙, 唔會好淋, 又唔會好硬, 岩岩好!
-魯肉飯(細) $33
魯肉仲多過飯咁呀, 半肥瘦岩岩好唔會好油膩!
-鹽酥雞$37
食落覺得炸得有少少耐! 下次可以試其他野~
加野飲$11 叫左杯楊桃汁, 依個反而一般般,偏甜!
2021-11-30