今日中午去左食正宗的台灣餐廳 阿元來了好快就有位 店員都好有禮貌落左餐 好快就有得食我就叫左 紅燒牛肉麵同蚵仔大腸麵線 同两杯飲品 分別係荔枝綠茶同香芋奶茶紅燒牛肉麵 湯底好濃好入味 麵爽口彈牙牛肉炆得好淋入口即化牛肉件件都好大舊麵既份量都好足夠 好飽滿😋😋蚵仔大腸麵線 大腸清潔得好乾淨好好食 麵線好絲滑 像絲一樣好細幼 湯底都係好濃好入味 味道簡直一流同我上次去台灣旅行食既麵線一模一樣都係咁好食👍🏻荔枝綠茶 值得推介去試下 我叫左半糖走冰 清甜得黎 綠茶味還有荔枝味都有 两隻味都飲得到 唔會喧賓奪主 兩者皆有👍🏻香芋奶茶就不過不失 香芋味比較重奶味都有DD 反而飲唔到茶味 如果三者都有會更加好 😁環境好靚 好岩打卡 影相整體黎講係好好食 😋😋這個價錢食到這個水準係超值 值得再去食👍🏻服務態度都唔錯架 都好有禮貌 👍🏻最後 两個人都係食左162 左右 午餐黎講 算係合理價錢 仲要正宗台灣餐廳絕對係超值
今日中午去左食正宗的台灣餐廳 阿元來了

服務態度都唔錯架 都好有禮貌 👍🏻

2025-01-02
  • 蚵仔大腸麵線
2024-12-30 243 浏览
專程為咗個蛋餅同埋個麵線去去到竟然話冇 要早餐先有呢個套餐?????????????食咗個空虛 覺得蚵仔煎最抵食 兩個人份量啱啱好 自從轉左QR code落單 頁面冇套餐option 要自己摸
專程為咗個蛋餅同埋個麵線去
去到竟然話冇 要早餐先有呢個套餐
?????????????
食咗個空虛
覺得蚵仔煎最抵食 兩個人份量啱啱好

2024-11-15 815 浏览
首先係 **滷肉飯**。有特色嘅醬汁,濃郁而不油膩,搭配肥而不膩嘅五花肉,讓人一口接一口。飯粒吸收了滷汁鮮香,每一啖都充滿咗滿足感,美中不足係份量太細。 **肉鬆起司蛋餅**。呢個充滿台灣風味嘅結合令人驚喜不已。鬆軟嘅蛋餅裡包裹住香脆嘅肉鬆,當加上濃郁嘅芝士後,口感更係升華,香氣四溢,讓人欲罷不能。無論是早餐還是當lunch,呢個都係一道必試嘅美味。飲品就一般,無話特別驚喜。45分鐘用餐時間真係好短,但上菜速度夠快,整體都唔錯!

2024-11-08 1214 浏览
說起台灣菜,原來要在香港人心目中亦佔一席位,除了他的價錢相宜之外,店內的裝潢以及背景音樂都會令你不期然想起台灣的人事物。今天我就去了觀塘的阿元來了,再讓味蕾置身於台灣中。今天吃了滷肉飯,紅燒牛肉麵,鹽酥燒魷,蚵仔煎,每一款都是台灣本地最平民的菜餚,在香港最難得的就是可以把材料合併在一起煮出台灣味道,我認為阿元來了在這方面做得非常出色。可惜的是幾款小食相對來說比較乾,吃完之後會感覺味精感相對重,但總括來說還是很好吃。

2024-10-29 1141 浏览
這天到牛頭角辦點事,碰巧到了午飯時間,看到這店門口沒人,便走進去。進去才知道,原來排隊位置是在後門,幸好排了十分鐘便有位了。我要了一碗貢丸湯,還有一份起司蛋餅。起司蛋餅比我想像中膩,也許下次要另加點配料才行。貢丸湯是我很喜歡的,因為湯底味道很豐富,貢丸也很彈牙好吃。

2024-10-15 1159 浏览
餐廳好有特色,入面係懷舊台灣嘅裝修,可以係台灣夜市食飯,都可以係戲院食飯😂★̆̈ 肉鬆起司蛋餅 ($39)餅皮唔厚,食落啱啱好,有蛋香味同咬落好煙韌,芝士唔夠多冇拉絲,但加埋鬆脆嘅肉鬆同辣醬,令到食落嘅口感好豐富。★̆̈ 紅燒牛肉麵 ($68) 牛肉炆到好腍,個湯鮮甜得嚟都仲有牛肉嘅濃香味。個麵好Q彈,食落有嚼勁,掛埋個湯汁食,越食越想食 😋★̆̈ 肉燥青菜 ($32)青菜份量啱啱好,食落好爽口。菜上面鋪咗好多肉燥,肉燥雖然係瘦肉,但有好多汁,撈埋青菜食啱啱好!★̆̈ 秘製蒜泥白肉 ($45)豬肉片切到好薄,食落嫩口,冇嚡熠熠嘅口感。呢個蒜泥白肉醬係酸酸甜甜嘅,加埋蒜泥,食落帶少少嘅辣味。薄豬肉片加埋個醬食好夾!

★̆̈ 肉鬆起司蛋餅 ($39)

★̆̈ 紅燒牛肉麵 ($68)

★̆̈ 肉燥青菜 ($32)

★̆̈ 秘製蒜泥白肉 ($45)
2024-08-08
呢間一向都好多人讚好食🤤 今次六點幾黎到唔洗等位 很好~叫左阿元魯肉飯 魯肉肥瘦均勻 食落口唔會太膩 再加上有魯肉汁送飯 成碗飯三分鐘內就啪哂滷味拼盤-份量比相像中少 有滷豆腐 雞翼 滷蛋 豬耳 不過款式都幾齊全蚵仔煎-口感好濕潤 唔會好乾 入口好舒服鹽酥雞-即叫即炸好正 入面啲雞都好juicy
呢間一向都好多人讚好食🤤 今次六點幾黎到唔洗等位 很好~

蚵仔煎-口感好濕潤 唔會好乾 入口好舒服

鹽酥雞-即叫即炸好正 入面啲雞都好juicy
2024-08-06 2158 浏览
今次係我第二次黎呢間台灣餐廳 每次都要叫到成檯嘢食😂今次試晚市 原來係無蛋餅食架🥺不過今次都試下唔少新野🤤<滷肉飯🍚>💲35我真係好鍾意食呢間嘅滷肉飯 肉燥香濃滲入飯粒 每一口都充滿住滷肉嘅味道 雖然有啲油膩 但係真係好下飯 份量細細份 啱曬女仔🥰<鹽酥雞 🍗>💲44鹽酥雞真係無得輸 外皮炸得好脆 裏面嘅雞肉仲保持住嫩滑 加上香香嘅胡椒鹽 食完一口就忍唔住再食多幾口🤤<茉莉綠茶+珍珠🧋>💲27茉莉嘅香氣好清新 同時珍珠又彈牙 飲落去真係好有層次感💚 不過對我黎講有啲太甜 如果可以改無糖就好啦🥹

<滷肉飯🍚>💲35

<鹽酥雞 🍗>💲44

<茉莉綠茶+珍珠🧋>💲27
2024-08-06 2006 浏览
本身唔肚餓,只想飲杯嘢,見到呢間台灣小店,決定入去飲杯嘢坐一陣。坐低咗又口痕痕所以叫啲小食,個鹵豆腐夠入味亦有溫度,蛋捲好滑但係芝士可以多啲,最好係杯奶茶,我覺得唔夠胚芽佢即刻幫我加!正!!

鹵豆腐,肉鬆芝士蛋捲,胚芽奶茶
鹵豆腐,肉鬆芝士蛋捲,胚芽奶茶
2024-08-02 1829 浏览
⌚️下午茶2:30-5:30打八折!这羊毛不能不薅啊台南担仔粿条 好滑嫩啊,🍜粉条一夹就断,在口中更是软糯Q弹入口即化,再裹上了鲜美的汤汁和肉末更咸香浓郁芋泥蛋黄卷 是炸得外酥里嫩的大卷儿🫔,里面口感细腻绵软的芋泥甜度不会很甜,不过蛋黄挺少的,我感觉整体味道有点点单调下午茶时段人还少,赚到了
⌚️下午茶2:30-5:30打八折!这羊毛不能不薅啊
下午茶时段人还少,赚到了
2024-07-21 2160 浏览
“阿元來了”是家由台灣人經營和主理的台式餐廳,菜式以台灣小食為主,它的台灣菜在香港算是非常道地。現有三間分店是堅尼地城北街總店、香港國際機場大樓分店和觀塘鴻圖道分店。總店2015年在香港落戶,原址西環後遷到現址北街,餐廳曾於2022年再次獲得米芝蓮推介。至於觀塘分店是最新開亦是內部陳設和裝飾最有心思的一間。店內裝修以台灣老街裝潢為主題,好有復古懷舊的風格,牆上掛有舊式電影海報,有點置身於台灣夜市的感覺。店員好友善,送餐都快手,整體感覺唔錯。不過人多時候會有點逼和要排隊及搭枱。食物不算大份但勝在可以多叫不同小食,味道亦非常好,有台灣風味,價錢亦親民。食物種類好多但無套餐,推介魯肉飯、鹽酥雞和起司蛋餅。滷水拼盤、滷肉飯和台式牛腩絕對值得一試

台灣擔仔米粉
2024-05-31
台灣擔仔米粉
滷味拼盤
紅燒牛肉麵
  • 魯肉飯、鹽酥雞和起司蛋餅。滷水拼盤、滷肉飯和台式牛腩絕對值得一試
2024-07-12 1816 浏览
經常幫襯的一間餐廳,因為佢近公司,不過食物質素和員工服務態度愈來愈差!今日例牌叫了一份大雞扒,一碗滷肉飯及一杯台式飲品。炸雞扒非常之鹹,而且顏色炸到好燶。懷疑是千年油。今日求要要一杯水食藥,連續叫咗兩位侍應都拒絕,原因是他們餐廳不提供水!本人光顧了該餐廳三年有多,間中都會要求一杯水,有時餐前要服藥!從未見過餐廳會不提供水,真的不知所謂!就算是一間茶餐廳都會提供水給飲或清洗餐具有什麼理由一間食肆會沒有水提供,而且他們的價錢比茶餐廳高出很多!完全當顧客是傻的。
炸雞扒非常之鹹,而且顏色炸到好燶。懷疑是千年油。

從未見過餐廳會不提供水,真的不知所謂!

就算是一間茶餐廳都會提供水給飲或清洗餐具
2024-07-12
  • 魯肉飯
  • 蚵仔大腸麵線
  • 香脆大雞排
2024-07-03 1468 浏览
超推薦的台式小吃店 連本地人都推薦的味道😚店內是走一個夜市風格的裝修,加上正宗的台式小吃,真的秒回台灣的感覺🥹❤️鹵肉飯 $43(大)/ $33(小) 推薦👍🏻鹵肉飯是必點的!鹵肉醬加上肥瘦相間的豬肉 非常的香 一個女孩都可以乾完一大碗飯 還有青菜+雞蛋+ 醃蘿蔔 剛好可以解膩😚❤️鹽酥雞 $38 推薦👍🏻喜歡吃炸物的姐妹們一定要試試他們家的鹽酥雞 簡直和台灣的味道一模一樣,雞肉完全不柴,味道也不會太咸,炸得剛剛好🥰 幾乎每桌都有叫❤️肉鬆起司蛋餅 $37 推薦👍🏻Sora本人非常喜歡這間的蛋餅 分量十足可以說是今日最佳‼️ 會幫我們切好四塊,蛋皮不厚加上芝士和肉鬆,簡直不要太好吃🥹旁邊有辣醬 喜歡吃辣的姐妹可以加🌶️🧡蚵仔大腸面線 $40 不錯👌🏻便宜大碗的面線 而且非常足料 蚵仔和大腸都很新鮮 很好吃😍不過最可惜的就是有點太咸 吃完之後要不停喝水
超推薦的台式小吃店 連本地人都推薦的味道😚

❤️鹵肉飯 $43(大)/ $33(小) 推薦👍🏻

❤️鹽酥雞 $38 推薦👍🏻

❤️肉鬆起司蛋餅 $37 推薦👍🏻
Sora本人非常喜歡這間的蛋餅 分量十足

🧡蚵仔大腸面線 $40 不錯👌🏻
2024-06-26 1012 浏览
剛剛開門營業嘅鐘數去,所以未有人,igable 打卡一流,影咗好多相🤩 但都因為剛營業,冷氣唔夠,我諗同宜家街上氣溫差不多,廿幾三十度,我一路食一路流汗💦😅魯肉飯幾唔錯,難怪餐牌上有👍🏻手勢 哈哈
魯肉飯幾唔錯,難怪餐牌上有👍🏻手勢 哈哈
2024-06-25 1126 浏览
‼️菜有蟲🐛and for english speakers there was a MAGGOT in the vegetable… so digusting‼️之前都食過好多次 都keep住有幫襯 但係今日同朋友叫咗外賣 兩個都叫咗個阿元魯肉飯 食食吓發現我個碗有條蟲喺條菜度🥲 好核突 唔知啲菜有冇洗過 咁樣都可以煮出嚟俾人食 害死人了 大家要小心 食菜前 要檢查清楚🙏🏻 冇下次bye bye lol 希望阿元班人可以反省吓 唔好害到其他人

2024-06-25
15 分钟 (外卖自取)
  • 阿元魯肉飯