2008-11-16 19 浏览
很多人都讚好吃的麵線。標準$12、中碼$15、特大$18基本配料:大腸、蒜汁、芫茜、香醋。可以加料:蚵仔$6、干貝$6、蟹肉$6、花蛤$6、蝦肉$6、豬肚$3、大腸$3、豬肉腸$10叫了二碗中碼的。一碗加蚵仔、蟹肉。另一碗加干貝、蟹肉。真係幾好味,同台灣的阿宗麵線有得輝!不過人地台灣就平好多!呢個時段(差不多二點)應該係非繁忙時間,但都好多人,好彩找到個好位企係度食!(呢個位正!可以加醋、加調味料!又有冷氣嘆!)下次會再黎!試下其他配料!
很多人都讚好吃的麵線。
標準$12、中碼$15、特大$18
基本配料:大腸、蒜汁、芫茜、香醋。
可以加料:

叫了二碗中碼的。一碗加蚵仔、蟹肉。另一碗加干貝、蟹肉。
真係幾好味,同台灣的阿宗麵線有得輝!

不過人地台灣就平好多!

呢個時段(差不多二點)應該係非繁忙時間,但都好多人,
好彩找到個好位企係度食!
(呢個位正!可以加醋、加調味料!又有冷氣嘆!

下次會再黎!試下其他配料!
2008-11-16 24 浏览
吃過台北的阿宗回港後仍念念不忘聞說香港的阿土跟阿宗做得很相似,一直也想試試機會終於來臨!由於不想站在車來車往的街上吃,便乘這次在旺角搭車回家的機會買了一碗吃每加一種材料$3-$10,要是加很多料的話,一碗麵線便很貴了,但我還要了一碗"特大"並加了我喜愛的干貝,嘻嘻幸好15分鐘便回到家裡味道跟阿宗有一點點不同,但也相當近似了要選的話,阿宗仍會是第一要是任何身在香港而掛念阿宗麵線的人,我也會推薦他們阿土,以暫解"掛念之情"也喝了冬瓜茶,不是不好喝,只是不太合我的口味(我是嗜酸的人)如果你愛喝甜茶的話,不妨買一杯來喝外賣服務的簡章說他們的外賣送服時間為12-6,只限旺角鬧市及最低消費為$40或以上如果他們進佔銅鑼灣就好了!
吃過台北的阿宗回港後仍念念不忘
聞說香港的阿土跟阿宗做得很相似,一直也想試試
機會終於來臨!
幸好15分鐘便回到家裡
味道跟阿宗有一點點不同,但也相當近似了
要選的話,阿宗仍會是第一

如果你愛喝甜茶的話,不妨買一杯來喝

如果他們進佔銅鑼灣就好了!
08.10.18 阿土麵線@旺角超哈台灣的我當初阿土在皆旺這個轉角位置開業,我就巳經注意到了從一開始冷清清的店面,到現在出現一堆人圍在店外站著吃台灣小吃能被發揚光大,著實非常開心!一直沒有找機會去嚐一下它跟台灣的有啥不同在公館吃的麵線,那個味道突然湧上咽喉剛好路過,就來一碗吧!麵線小碗HKD12,中碗HKD15,大碗HKD18原始麵線巳經有一點蚵仔,再加上香菜(芫茜)可以搭其他配料像豬腸,蚵仔,蝦仁,蟹肉等,每款料價格都不一樣我點了一個中碗的,加豬腸拿著一碗暖暖的麵線,找個最安全的地方站著吃柴魚高湯的味道跟台灣的很像,芶芡濃稠適中蚵仔每一顆都是又圓又大,比我在台灣吃的蚵仔煎還大不過空有外表,咬下去其實沒蚵仔的鮮味…不過其size巳經夠gimmick!豬腸是水準之作,中間的脂肪都清的很乾淨,滷的香軟入味, 很是好吃!個人覺得比遊客必到的阿宗麵線更好吃!(其實一直也覺得阿宗不怎麼樣,只是旅遊書都在推阿宗而巳)其實台灣麵線就跟我們的碗仔翅麵很像只是我們的勾芡比麵線稠,而且湯頭不一樣不過香港很難吃到好吃的碗仔翅我唯一推介的只有在大角咀的車品品每一口的麵線,都讓我想著台灣好像去吃紅麵線哦!!!!
08.10.18 阿土麵線@旺角

超哈台灣的我
當初阿土在皆旺這個轉角位置開業,我就巳經注意到了
從一開始冷清清的店面,到現在出現一堆人圍在店外站著吃
台灣小吃能被發揚光大,著實非常開心!

一直沒有找機會去嚐一下它跟台灣的有啥不同
在公館吃的麵線,那個味道突然湧上咽喉
剛好路過,就來一碗吧!

麵線小碗HKD12,中碗HKD15,大碗HKD18
原始麵線巳經有一點蚵仔,再加上香菜(芫茜)
我點了一個中碗的,加豬腸

拿著一碗暖暖的麵線,找個最安全的地方站著吃
柴魚高湯的味道跟台灣的很像,芶芡濃稠適中
蚵仔每一顆都是又圓又大,比我在台灣吃的蚵仔煎還大
個人覺得比遊客必到的阿宗麵線更好吃!
(其實一直也覺得阿宗不怎麼樣,只是旅遊書都在推阿宗而巳)

其實台灣麵線就跟我們的碗仔翅麵很像
只是我們的勾芡比麵線稠,而且湯頭不一樣
不過香港很難吃到好吃的碗仔翅
我唯一推介的只有在大角咀的車品品

每一口的麵線,都讓我想著台灣
好像去吃紅麵線哦!!!!

** 味道有5分,因為真的很有台灣味!
服務也有5分,店員都很有禮貌,還問你要不要加辣加醋什麼的

更多食評及照片請看這:
  • 大腸麵線
2008-11-14 8 浏览
麵線質感夠特別,杰身,像糊狀,湯不多,內已有豬腸、等配料,再另外加埋d辣蘿蔔、辣菜甫等,好惹味,嗜辣者必愛!首次吃,已感覺不錯!有不少食客皆在門外對著大馬路捧著進食,排隊不少得
2008-11-12 11 浏览
2008.11.09(日) 到過西門町見識過亞宗麵線,都會覺得阿土麵線似曾相識,不過當年食亞宗既麵線,係响冇比較之下去食,當時覺得比香港既碗仔翅好味得多E+ 食阿土又會諗返亞宗,懷念下 講返阿土 分 $12 / $15 / $18,有$3 & $6 餸料任揀,辣菜甫﹑辣泡菜任加麵線幼細夾雜幾片豬腸,啖啖麵線口感豐足,熱辣辣好好味加辣菜甫﹑辣泡菜各少許,嘩...辣到飛起,建議續少加為妙天氣涼涼地尚可,大熱天時真係咪搞,而且企响人來人往車來車往既馬路邊,吸塵之餘又覺自己阻街,確實有點兒尷尬
E+ 食阿土又會諗返亞宗,懷念下

麵線幼細夾雜幾片豬腸,啖啖麵線口感豐足,熱辣辣好好味
加辣菜甫﹑辣泡菜各少許,嘩...辣到飛起,建議續少加為妙

吸塵之餘又覺自己阻街,確實有點兒尷尬
好辣好辣 下次唔敢落咁多
2008-11-11 6 浏览
食過台北的阿宗麵線,第一次覺得好好味!第二次,已經失色了。這一間阿土麵線就像我第2次光顧的阿宗麵線。我要了蠔仔麵線,蠔仔很好味!最欣賞辣榜菜、辣菜莆等,好惹味,落少少點綴已足夠!不過,價錢略高!
不過,價錢略高!
  • 蠔仔麵線
2008-11-11 9 浏览
今日叫了標準SZIE($12)....沒有特別加配料,但都好好食.尢其是加埋D辣炸菜,辣菜寶,真係好好食,不過咁細碗,我覺得有點貴(賺死佢),不過佢又真係煮得幾好味嘅!D豬腸夠味又唔羶,麵線都唔算太碎,但如果外賣就麻麻,因為試過凍咗成PAT漿糊,口感即時差哂,所以都係襯熱食好,只係買完都唔知去邊度食好?,,後面大馬路D車多到呀,企係門口又多人塵又多真係食得幾辛苦,
2008-11-11 14 浏览
冇乜特別...所謂架正宗夠竟係乜呢??我係台灣d小巷仔都食過... 果d好味好多...@@加左大腸都係冇乜感覺似飲湯而已...又唔香~_~" 我係台灣食果個好香架!
冇乜特別...
所謂架正宗夠竟係乜呢??
我係台灣d小巷仔都食過... 果d好味好多...@@

加左大腸都係冇乜感覺
似飲湯而已...

又唔香~_~" 我係台灣食果個好香架!
2008-11-10 6 浏览
沒有吃過台灣的麵線, 這是我第一次吃麵線, 可以選擇不同的配料實在太好了! 雖然只選了蚵仔, 不過加了辣配菜之後, 已經很惹味! 嗜辣的我, 也有點頂不住! 蚵仔很乾淨, 感覺良好!
蚵仔很乾淨, 感覺良好!
2008-11-09 7 浏览
我叫o左 $12 的細碗裝, 冇加配料,標準的配料只有兩三片大腸, 比起台灣的阿宗麵線實在遜色,味道嘛, 真係好似阿宗啊, 掂啊!最正係加埋 d 辣菜甫呀! 即使要好不顧儀態o係條街度畢畢畢, 還是覺得值得要試試呀!唔怪之得佢長期都咁多人啦!另外一碗外賣, 呢碗係中 size $15, 加蚵仔 ($6 得 3 小粒) 同埋 蟹肉 ($6 有一羹到),加錢的配料得好少, 建議大家唔洗加喇
我叫o左 $12 的細碗裝, 冇加配料,
標準的配料只有兩三片大腸, 比起台灣的阿宗麵線實在遜色,
味道嘛, 真係好似阿宗啊, 掂啊!
最正係加埋 d 辣菜甫呀!
即使要好不顧儀態o係條街度畢畢畢, 還是覺得值得要試試呀!

唔怪之得佢長期都咁多人啦!

加錢的配料得好少, 建議大家唔洗加喇
2008-11-06 10 浏览
今次是和女友第二次來,所以名為「再來一碗」!星期二晚(5/11),我和女友剛吃完“八方雲集”的鍋貼和水餃,有點意猶未盡,所以來這裡,而且女友一直都好想再食這裡的麵線。今次女友話要碗細的,衹加了黑醋和干貝,干貝的份量不少,口感不錯,味道還是很好,我們不消一會就吃完了,而且濃郁湯底的豐富味覺還留在口內,很清甜,完全不覺得是加了味精的。
今次是和女友第二次來,所以名為「再來一碗」!
2008-11-05 3 浏览
隨佐醋味 味精 聞唔到果種真香 食落去d麵好普通 同糊仔差唔多服務態度差 我見到個姨姨問有乜食 佢話:出面有個牌自己睇啦隔黎就係馬路 你話乾唔乾淨環境同個招牌就見得人 但食物就... 外強中乾我諗除佐個招牌同舖位 就冇可能呃到咁多人去食唔明點解咁好評
服務態度差 我見到個姨姨問有乜食 佢話:出面有個牌自己睇啦

隔黎就係馬路 你話乾唔乾淨

環境同個招牌就見得人 但食物就... 外強中乾
我諗除佐個招牌同舖位 就冇可能呃到咁多人去食
唔明點解咁好評
2008-11-05 12 浏览
好鍾意台灣的阿宗麵線,所以都好鍾意食香港的阿土麵線細碗的阿土麵線($12)味道好似阿宗麵線,連支匙都好似阿宗麵線台灣版碗仔翅,好味!不過d麵線好碎,d大腸好細粒,始終都係阿宗麵線好味d但每次都係外賣,條街超多人,又對住條馬路,我食得又慢,所以未試過係門口即刻食
好鍾意台灣的阿宗麵線,所以都好鍾意食香港的阿土麵線

但每次都係外賣,條街超多人,又對住條馬路,我食得又慢
,所以未試過係門口即刻食
2008-11-05 14 浏览
唔係咁想企街食所以bf一講起話去旺角場睇波就即刻諗起買定阿土入場食(雖然由阿土行去旺角場要8 mins)講返個麵線買左一人一碗大麵線,兩碗都加蚵仔我果碗就加D辣菜甫,只敢加兩、三粒,但原來加左好食好多,同埋唔算好辣D蚵仔爆鮮味ar~大腸都好入味其實bf未聽過呢樣咩黎,但一試就愛上雖然佢唔食辣,但佢話我果碗加左辣好味D~是日戲碼:淦源vs天水圍飛馬(飛馬又輸了>.<)愉園vs南華(愉園成日唔傳波比走晒空位既高梵,,,,錯失大量良機)第二場開波果陣,聞到勁大陣醋味原來都有球迷買左阿土入去食我仲醒起自己冇加醋要再食呀
唔係咁想企街食
所以bf一講起話去旺角場睇波
就即刻諗起買定阿土入場食
(雖然由阿土行去旺角場要8 mins)
講返個麵線
買左一人一碗大麵線,兩碗都加蚵仔
D蚵仔爆鮮味ar~
大腸都好入味
其實bf未聽過呢樣咩黎,但一試就愛上
雖然佢唔食辣,但佢話我果碗加左辣好味D~

是日戲碼:
淦源vs天水圍飛馬(飛馬又輸了>.<)
第二場開波果陣,聞到勁大陣醋味
原來都有球迷買左阿土入去食
我仲醒起自己冇加醋

要再食呀
睇波+食麵線~兩大享受~(加左辣菜甫)
唔辣的
睇波+食麵線~兩大享受~(加左辣菜甫)
唔辣的
2008-11-04 5 浏览
吃過金華冰廳(詳情請參閱食評---《還是覺得你最好》)的早餐後,我們開始在旺角閒逛,看這看那,最後我們想著還是回家休息一下吧!(原本想找些活動,可原先以為天氣不大好,結果沒什麼準備下,活動也去不成了。其後女朋友提議既然平日放假,找些只有平日才能吃到的下午茶吧!總叫利用了今天的假期)(苦笑),可我們走到了「阿土麵線」附近,我記得女朋友跟我說過,她同事強力推介她到旺角時,要吃吃一個蚵仔麵線(具體名字他同事可忘記了)我想她的同事指的就是眼前的「阿土麵線」吧!(我相信女朋友想試阿土麵線多於吃下午茶,於是我便提議試試看)果然,女朋友真的躍躍欲試,我們便到店裡買來試試,女朋友說有些肚餓了,我們要了一個大的麵線,餸料方面,女朋友當然要蚵仔了,她本來說想要蟹肉,但見到蝦是原隻蝦仔,於是決定要蝦。總括來說,我們叫了一個蚵仔蝦麵線---海鮮麵線。我們拿著麵線,和大部份光顧的食客一樣,都是站在店門外吃過再走。麵線的賣相給我的感覺像極了我們的地道小吃「碗仔翅」,不過兩者的餸料略有不同。話說回來,麵線本身的賣相都算吸引,這也要歸功於我們選的餸料---蚵仔及蝦。兩種餸料配上麵線,還是頗吸引的。麵線本身好幼,頗碎,

麵線本身好幼,頗碎,而湯汁(應該叫湯羹會貼切一點)本身頗「杰」,因此是用湯匙「筆」來吃的。湯汁味不算太濃,不會太鹹,混著麵線吃還算可以。餸料方面頗令人喜出望外,蚵仔頗大隻,份量頗多,吃得出有蠔味,街頭小吃來說算是不錯了。蝦也是原隻,份量亦多,還吃得出有一點點蝦味。街頭小吃也不能有太高要求了。不過坦白說,我自己就不太喜歡了,一方面麵線太幼,吃起來沒一絲的質感,加上湯汁太「杰」,感覺上吃湯羹外於吃麵線,而且味精是小不免的(我亦理解會放味精)但每一口麵線都夾著湯羹來吃,就變相迫著要乾了整碗湯汁,否則是難以吃到麵線,因此到最後少不免覺得有點口渴。加上湯汁本身不太夠熱,令食味進一步打了折扣。

店鋪本身以開於式設計,感覺乾淨企理,相信這也會是新一代街頭小吃的趨勢吧!一碗麵線(大)要十八個大洋,再加上每個餸外加六個大洋,我們一碗的海鮮盛恵三十個大洋,以街頭小吃來說,不算便宜了。加上還要站在街頭風塵僕僕的吃,我自己就不太享受了,女朋友覺得還可以吧,但也是試過一次就夠了(縱然下次會吃,也會吃細碗的,畢竟大碗份量不少,要站著吃很久才吃得完的)
各位看官如果有興趣不妨一試的,我和女朋友意見是貪新鮮試一次也無妨的,但我相信我不會經常吃的就是了。

蚵仔蝦麵線
飽滿的蚵仔