2022-08-05 621 浏览
老實講 我未試過嬲到想打負評 特登申請個acc都要負評話說新開張果陣食過,一直覺得咁細個點會夠飽,叫埋野杯打算餓再食下午茶,試下先算。飯糰開頭食都好味,食左一半開始唔想食,因為佢係 黐飯質地,食到好頂,唔係飽,係頂住唔想食,之後都好努力食多少少。出事喇,3個人食 3個食完個胃都勁唔舒服 不過都冇所謂啦 唔再食就係。今日想飲珍珠奶茶,因為上次係正常既諗住ok la,就嬲左。唔知係我對珍珠奶茶咁有要求定佢真心過份,叫熱比左凍係唔小心,整過is ok, 少甜既,飲果陣係甜到想嘔既程度! 真心嬲! 佢啲珍珠甜到直接食糖咁😭😭 跟本唔可以飲落去,$29杯,我飲左兩啖。
老實講 我未試過嬲到想打負評 特登申請個acc都要負評

2022-07-12 368 浏览
同事推薦阿杏飯團杯珍珠奶茶好好味.前排一齊行去灣仔買黎試下😆·🌯芝士鰻魚飯團($75)加左杯黑糖珍奶!番到去好期待件飯團,包裝好靚..但食落有少少失望🥹口感真係好似粢飯,好淋身好黏….鰻魚原來炸過,但又唔太覺係食緊鰻魚😂不過幾飽肚!·🌯新宿燒汁牛扒飯團($64)同事點既.佢都覺得麻麻地.仲話寧願食普通粢飯🤣·🧋黑糖珍珠奶茶.勁大杯.奶茶唔錯,但珍珠有部分偏硬•📍阿杏飯團灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地鋪

🧋黑糖珍珠奶茶.勁大杯.奶茶唔錯,但珍珠有部分偏硬

📍阿杏飯團
灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地鋪
2022-05-31 331 浏览
呢個唔知咩人開嘅飯團店食到我一肚氣平時食開兩餸飯食到冇乜新意心諗今日換下口味食飯團另外一間飯團就食得多咁附近新開咗呢間阿杏一直未試過見佢話即製咁咪俾個機會佢俾個機會自己我要新宿燒汁牛扒飯團點知一入口唔知咩肉來因為有黑椒嘅辣我勉強認返個menu認為佢係豬扒咁落去換啦換完返來入口一樣味又話新宿燒汁啲燒汁唔知去咗邊樹嗰兩塊牛肉仔又係乸到幾乎冇牛肉味唔怪之得三十八大元咁大碌真心怪自己貪平試新口味都話繼續叫兩餸飯咪好囉
呢個唔知咩人開嘅飯團店食到我一肚氣
唔怪之得三十八大元咁大碌
真心怪自己貪平試新口味
都話繼續叫兩餸飯咪好囉
2022-05-31
5 分钟 (外卖自取)
2022-05-26 250 浏览
台灣過江龍手作飯團🍙🌸☘️「阿杏飯團」🌸🍀=========================九龍同香港島都有分店分別係旺角,尖沙咀,上環同灣仔=========================阿杏飯團主要做外賣即叫即製作爆餡飯團外賣包裝具心思一睇賣相好吸晴顏色配搭好好令人垂涎三尺🤤=========================大熱必試:新宿燒汁牛扒、名古屋鰻魚另外仲多款惹味口味選擇,款款都足料澎湃,餡料勁足飯粒選用紫糯米可增加食慾感而且較為健康加上配合台式手作飲品跟飯團配搭簡直完美飯團控值得一試!=========================當日與朋友分享兩個飯團可試不同口味我推介新宿燒汁牛扒口味 🍙$38最外層紫菜裹著飯團,餡料除有大大塊燒汁牛扒外,也有其他配料如生菜、醬汁等,肉質惹味多汁,配合軟紫糯米,不難想像成為招牌菜;=========================另外可試麻辣雞扒飯團🍙 $38一解台式麻辣之愁雞扒肉質嫩滑配合微麻辣,加上肉鬆、生菜等配料,口感層次極豐富!=========================其實還有其他口味如網紅蟹肉飯團、澀谷鴨胸、名古屋鰻
台灣過江龍手作飯團🍙
🌸☘️「阿杏飯團」🌸🍀
九龍同香港島都有分店
分別係旺角,尖沙咀,上環同灣仔

阿杏飯團主要做外賣
即叫即製作爆餡飯團
外賣包裝具心思
一睇賣相好吸晴
顏色配搭好好
令人垂涎三尺🤤

=========================
大熱必試:新宿燒汁牛扒、名古屋鰻魚
另外仲多款惹味口味選擇,
款款都足料澎湃,餡料勁足
飯粒選用紫糯米可增加食慾感
而且較為健康
加上配合台式手作飲品
跟飯團配搭簡直完美
飯團控值得一試!

當日與朋友分享兩個飯團可試不同口味
我推介
新宿燒汁牛扒口味 🍙$38
最外層紫菜裹著飯團,
餡料除有大大塊燒汁牛扒外,
也有其他配料如生菜、醬汁等,
肉質惹味多汁,配合軟紫糯米,
不難想像成為招牌菜;

另外可試麻辣雞扒飯團🍙 $38
一解台式麻辣之愁
雞扒肉質嫩滑
配合微麻辣,
加上肉鬆、生菜等配料,
口感層次極豐富!

其實還有其他口味
如網紅蟹肉飯團、澀谷鴨胸、名古屋鰻魚等,
網上話啖啖都有鰻魚,加上芝士和火腿等配料,
超好餸!

飯團配台式手作飲品一流
阿杏飯團同樣提供手作飲品
配合飽肚飯團用餐體驗一流
黑糖珍珠奶茶🧋$29
珍珠煙韌彈牙口感佳,
而且黑糖奶茶雖充滿黑糖香,
但不會太甜膩;
不過欠缺茶味

賣相❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️❤️
好食程度❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
服務質素❤️❤️❤️
============================
📍地址:阿杏飯團 (灣仔)
灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖
@a_xing_rice_roll
  • 新宿燒汁牛扒飯團
2022-04-28 227 浏览
立食文化香港人不嬲都好繁忙🥲食lunch又想快靚正🥲諗落做香港人都幾慘下🥲近日灣仔開左間飯團,估唔到飯團都可以整到甘好食😍.🐥奈良黑椒雞扒飯團 $38🐮新宿燒汁牛扒飯團 $38依到啲飯團既味較濃,中間既配料超多😌有肉鬆,菜脯,油炸鬼碎等等😗啲飯就用左紫米☺️食落口有啲似粢飯🍙.每一卷其實都好大卷下,如果女仔食就夠食,但男仔做lunch要諗一諗啦😝.🥤阿杏奶茶 $26奶茶入面包埋仙草,奶味較重.🥤手作紅豆奶茶 $29紅豆🫘有粒粒既口感
立食文化
🐥奈良黑椒雞扒飯團 $38
🐮新宿燒汁牛扒飯團 $38
🥤阿杏奶茶 $26
奶茶入面包埋仙草,奶味較重
🥤手作紅豆奶茶 $29
紅豆🫘有粒粒既口感
2022-04-22 177 浏览
嗌咗個芝士鰻魚卷食評話係即叫即做 但係入面聽到微波爐聲 同埋飯團異常嘅熱紫菜極林 鰻魚汁衰過出面啲鱔魚 有膠彈性就知道應該唔係即叫即做同材料質素參差杯紅豆奶茶 由飲管去到膠袋同杯都係簡體字 奶精味極假 紅豆亦一粒粒 差過貢茶飲兩啖就入垃圾桶仲要一個餐八五折都要$75簡直係離曬大譜食兩個華禦結加個湯都冇咁貴Please do not try this restaurant as it is at a very bad quality https://m.axingft.com/廣州公司扮台灣過江龍👎
嗌咗個芝士鰻魚卷
簡直係離曬大譜
食兩個華禦結加個湯都冇咁貴

廣州公司扮台灣過江龍👎

2022-04-13 1335 浏览
🥚🥚🐷即叫即製台式飯團✨性價比:8/10🍳食物:6.5/10🌏環境:N/A🕺🏻服務:N/A💰是次消費:人均 $ 59#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔🍰食物分類: #蛋蛋豬吃飯團 #蛋蛋豬吃台灣菜————————阿杏飯團最近愈開愈多分店,這間台灣過江龍在港開枝散葉,在灣仔附近竟然都開了新分店,經過就順便買個午餐了。奈良黑椒雞扒飯團 ($38)新宿燒汁牛扒飯團 ($38)飯團即叫即製,拿上手熱到燙。第一時間想起栥飯,用的都是黏身的米飯,內餡都有菜脯、肉鬆、脆脆口像油炸鬼的炸麵團。分別就是他們用上紫糯米,加了點生菜;牛扒那款就有香菇。醬汁配搭得幾夾,不會過咸,肉鬆同海苔味幾香濃。一份雖然看似很細件,但內餡扎實,餡料豐富,想不到一件就可以吃飽。十分方便,輕鬆一餐就飽肚,適合趕時間的上班族/想吃快餐的人。不過,雞牛兩名主角在多重配料下變得不起眼,相對份量較少,吃起來不太嚐到雞牛味。四季春 ($21)茉莉毛尖 ($21)阿杏飯團 A Xing Fruit Tea & Rice Roll🚦灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖(灣仔站 A2 出口, 步行約5分鐘)🕰營業時間:11:00 – 20
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在灣仔
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃飯團 #蛋蛋豬吃台灣菜
————————

奈良黑椒雞扒飯團 ($38)
新宿燒汁牛扒飯團 ($38)

飯團即叫即製,拿上手熱到燙。
分別就是他們用上紫糯米,加了點生菜;牛扒那款就有香菇。
醬汁配搭得幾夾,不會過咸,肉鬆同海苔味幾香濃。
奈良黑椒雞扒飯團
新宿燒汁牛扒飯團

四季春 ($21)
茉莉毛尖 ($21)

🚦灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖
(灣仔站 A2 出口, 步行約5分鐘)
🕰營業時間:11:00 – 20:00
2022-04-09
2022-04-11 570 浏览
《人氣飯團新分店🍙》———————————————#阿杏飯團 🇹🇼-以前去襯台灣旅行,早餐都一定會食飯團~台式飯團好似粢飯咁樣,夠哂飽肚,內裡有多種配料,夠哂豐富😚-呢間小店我哋已經唔係第一次食啦,水準超高,知道佢係灣仔新開咗分店,就專登去捧場😍灣仔店位於電車路街口位,十分方便,細細間主力做外賣生意,啱哂附近嘅打工仔🌸-爆餡飯團選用較健康嘅紫糯米,口感煙韌😚 而且即製手包飯團暖笠笠,好啱食💗 我哋分別揀咗兩款,廣島黑椒豬扒十分juicy惹味,啖啖肉,配搭肉鬆、菜脯、生菜絲等等,口感豐富🤤另一款芙蓉鹹蛋飯團亦係必食,充滿鹹香,仲夾埋酥脆嘅老油條,好有層次🥳-手作飲品嘅選擇都好多元,而且夠哂大杯,性價比好高,四季春同茉莉毛尖茶底清新,都幾解膩🌺 開業初期仲做緊優惠,購買飯團配茶飲嘅套餐可享85折😛-⭐價錢參考:廣島黑椒豬扒飯團:$38芙蓉鹹蛋飯團:$33四季春:$21茉莉毛尖:$21🍌抵deal 指數:8/10💰人均消費:$60
《人氣飯團新分店🍙》

🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$60
2022-04-09
2022-04-11 126 浏览
行過經過嘅時候見到呢一間餐廳好有特色,而且好似好靚同埋好用心咁,於是就忍唔住想試吓呢一度嘅飯團啊!叫咗一個新宿汁燒牛扒飯團!呢一度嘅飯團係用紙米飯去做的,而且入面嘅配料真係非常之豐富,牛扒分量十足,而且仲有滿滿嘅肉鬆,油炸鬼,山菜同埋炸醬,味道層次非常之豐富,而且仲要係好健康添

外卖自取
🍙阿杏飯團🍙📍:灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖⏰:11:00am-8:00pm人氣台灣飯團店 之前喺尖沙咀食過 今次係我2次造訪 佢哋嘅業務擴張得非常之快 開到港島都有分店🥰 店鋪空間比較細 但係店內有唔少既打卡位🙈📸 堂食只係得企位 主要做外賣🥡店舖主打餡料豐富嘅飯團 飯團係用紫米做 好特別亦比較健康 食落口更加好味😚 店員好貼心幫我切開 方便同屋企人share食!店舖枱面有一次性手套、紙巾比大家攞 佢哋嘅外賣袋都好特別🙌🏻 好友台式嘅風味!芙蓉鹹蛋飯團 💰33呢款係人氣指數5**嘅飯團 真係必食之選🙈鹹蛋味充滿鹹香 呢個款式裏面有油炸鬼 配搭埋生菜、肉鬆同菜甫 令到個飯團更加有層次 每一啖都好豐富🙈奈良黑椒雞扒飯團 💰38黑椒雞扒肉質嫩滑 好厚肉 食落口啖啖肉 黑椒味重 同雞扒非常之夾 材料非常之豐富 裏面都有油炸鬼、生菜肉鬆同菜甫 紫糯米好煙韌 食落口比較健康!四季春 💰21茶味比較清香 但係稍為有少少淡 不過夏天飲好解渴!
🍙阿杏飯團🍙

📍:灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖
⏰:11:00am-8:00pm

芙蓉鹹蛋飯團 💰33

奈良黑椒雞扒飯團 💰38

四季春 💰21
茶味比較清香 但係稍為有少少淡 不過夏天飲好解渴!

2022-04-06
10 分钟 (外卖自取)
2022-04-07 205 浏览
喺灣仔做完嘢,經過軒尼詩道見到新開左阿杏飯團🍙一間台灣過江龍的飯團連鎖店😚飯團包裝不但止好精緻,店員仲會好貼心將飯團切開一半,方便顧客享用😍一於買個下午茶番公司慢慢嘆🤩🍙新宿燒汁牛扒飯團 $38~ 呢款新宿燒汁牛扒飯團係佢地既招牌之一,必食之選❤️飯團即叫即整,拎起真係熱辣辣香噴噴。飯團用上紫菜包上健康紫米,有軟糯同埋煙韌的口感。餡料超級豐富,有新宿燒汁牛扒、肉鬆、生菜絲、油酥條、菜脯和鹹蛋黃。牛扒挺厚身,有牛味,而且肉質軟腍好惹味。另外油酥條酥脆,一啲都唔油膩。配上酸酸甜甜的新宿燒汁和沙律醬,口感極之豐富。飯團食得健康又飽肚,非常滿足😍🧋黑糖珍珠奶茶 $26~ 黑糖珍珠奶茶好大杯,甜度適中,入口順滑,帶有陣陣茶香,珍珠好有咬口,係邪惡的😆但珍奶控絕對不可錯過!📍阿杏飯團 (灣仔)灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖

🍙新宿燒汁牛扒飯團 $38
~ 呢款新宿燒汁牛扒飯團係佢地既招牌之一,必食之選❤️

🧋黑糖珍珠奶茶 $26

📍阿杏飯團 (灣仔)
灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖
2022-04-06 143 浏览
🤎阿杏飯團 🧸灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我稱呼佢為飯桶至愛嘅舖頭🙌🏻我簡直就係要歌頌佢😻 之前睇人介紹都冇諗過原來咁吸引。今日終於明白點解佢係咁叫我試啦🤭原來真係一試愛上😆位於灣仔佢哋開咗一間新嘅分店,主打人手即叫即整嘅健康飯團🍙外賣為主,啱晒而家冇堂食嘅日子。-奈良黑椒雞扒飯團🍗 $38紫糯米煙煙韌韌,黑椒雞扒肉質嫩滑,冇諗過入邊咁多配料黑椒味都仍然冇蓋過👍🏻店員好細心知我想影相,仲問我哋需唔需要幫手切開一半😻一打開之後發現餡料同埋紫糯米嘅比例相差咁遠😍感覺好抵食😚-芙蓉鹹蛋飯團🍙 $33鹹蛋配上油炸鬼,好出色嘅配搭。冇諗過咁夾😍滿滿嘅餡料非常豐富,每一啖都食到鹹蛋黃🥳除咗選用左只糯米作為飯團嘅主要材料,仲配搭埋生菜🥬肉鬆同埋菜甫,多重口感,非常豐富🤓-四季春 $21好似蜂蜜綠茶嗰種味😚清清甜甜👍🏻想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩 #hongkong #yummy #foodie #hongkongfoodie #dinner #h

🤎阿杏飯團 🧸灣仔軒尼詩道263號新軒尼詩大廈地舖

-奈良黑椒雞扒飯團🍗 $38

-芙蓉鹹蛋飯團🍙 $33

-四季春 $21
好似蜂蜜綠茶嗰種味😚清清甜甜👍🏻

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
#hongkong #yummy #foodie #hongkongfoodie #dinner #hkfoodie #香港美食 #delicious #tasty #food #followme #餐廳推介 #hkfoodklogger #hkfood #食好西#love #TagsForLikes #TagsForLikesApp#TFLers #tweegram #photooftheday#gladys灣仔美食#灣仔美食
2022-04-06
午餐
2022-04-06 106 浏览
港島見到咁多人我又八卦去睇,原來係依家好多人介紹嘅阿杏飯團🍙因為多人買之前又多人介紹我又走咗去買。原來佢有咁多款嘅配搭可以俾你選擇。叫咗個網紅蟹肉飯團同埋麻辣牛扒飯團。叫完佢會即叫即做,但雖然當天多人,等候時間都唔算太耐。味道都好香,入面餡料好足。每一個飯團你都可以選擇原味沙律醬,蜂蜜芥末醬或者秘製麻辣醬。如果另外想再加其他料都可以😍😍唔似傳統嘅栥飯,可以配搭唔同嘅餡料,變得更加香更加好食。本身佢個飯團有肉鬆,而我又係好鍾意食肉鬆,其他餡料你每一啖都好分明咁樣食到係啲咩,感覺唔錯幾好,有啲紫菜包住個飯團,紫菜未食已經係超香,仲用咗紫米去做飯團,食落都覺得健康啲,整體來講個飯團都唔錯,難怪咁多人買
港島見到咁多人我又八卦去睇,
原來係依家好多人介紹嘅阿杏飯團🍙

因為多人買之前又多人介紹我又走咗去買。
原來佢有咁多款嘅配搭可以俾你選擇。
叫咗個網紅蟹肉飯團同埋麻辣牛扒飯團。

如果另外想再加其他料都可以😍😍
唔似傳統嘅栥飯,可以配搭唔同嘅餡料,變得更加香更加好食。

2022-04-05 111 浏览
不知不覺間已經好幾年無得去台灣啦以前一有機會就會去個台灣美食之旅, 宜家唯有係香港留係香港揾好野食今日去開灣仔, 見阿杏飯團竟然開到港島, 好開心<芝士鰻魚飯團>今次試吓日式混合台式嘅飯團, 睇吓會唔會擦出不一樣嘅火花熱溶咗嘅芝士配搭肥美嘅鰻魚, 再配搭台式飯團, 口感豐富, 估唔到咁夾<鹹蛋雞扒飯團>另外再嗌咗個鹹蛋雞扒飯團同屋企人分享, 鹹蛋雞扒飯團相對芝士鰻魚飯團更加健康, 雞肉量幾多, 裏面仲加入左沙律醬、火腿同生菜等等嘅配料
不知不覺間已經好幾年無得去台灣啦
今日去開灣仔, 見阿杏飯團竟然開到港島, 好開心
<芝士鰻魚飯團>
今次試吓日式混合台式嘅飯團, 睇吓會唔會擦出不一樣嘅火花
<鹹蛋雞扒飯團>
  • 芝士鰻魚飯團
2022-04-04 125 浏览
早前介紹過的台灣過江龍「阿杏飯團」擴張得非常之快,就連港島也有分店。同樣主打手作爆餡飯糰,款式跟其他分店一模一樣,不過店內空間比其他分店細小,堂食企位只有兩個,主要都是做外賣自取生意。指定五款人氣飯糰配指定十款飲品可享八五折套餐優惠價,計算之下大約只需$50左右。麻辣烤腸飯團 - $36烤腸有點像台灣腸,外皮酥脆,咬開富有油份又多汁;飯團最大的賣點是用上煙韌又軟糯的紫糯米,而飯團由頭到尾也有香脆油條、肉鬆、生菜、火腿和蘿蔔乾等則是固定的配料,加上濕潤的沙律醬就不會乾巴巴的。新宿燒汁牛扒飯團 - $38這款主食換上煎香的牛扒,鮮嫩而富牛肉香,入口好軟腍,有陣陣燒汁味。

麻辣烤腸飯團 - $36

新宿燒汁牛扒飯團 - $38