2009-04-08 242 浏览
題目沒有什麼貶意, 只是陳意齋的貨品換了較好看的包裝而已。近月試了些新東西, 又寫下:鬆化杏仁餅 (小罐) ($25/ 15 個) - 比起澳門的出品少了一股焦香味, 初時咬下有點硬實, 咬多兩下也不見鬆化; 偏甜, 杏仁碎也比較少。 一口一個, 容易食。無糖杏仁霜 ($30) - 杏仁味也香, 比較難溶於水。全蛋蝦子麵 ($32) - 一盒只有 6 個 (好鬼貴), 好像有些師傅味啊 ~~ 麵質也是麻麻地, 送禮好看自用就唔抵了。
題目沒有什麼貶意, 只是陳意齋的貨品換了較好看的包裝而已。

近月試了些新東西, 又寫下:

無糖杏仁霜 ($30) - 杏仁味也香, 比較難溶於水。

杏仁餅還可以
杏仁餅和杏仁霜是一樣罐的
(非会员)
2009-03-27 284 浏览
試左3樣野, 評價如下:蝦子扎蹄 : 同意網友所言, 蝦子超少,腐皮超實, 仲要凍冰冰. 賣成13蚊一條真係太貴杏仁餅 : 唔夠鬆化, 杏仁味淡, 唯一好處係比市面0既相對無咁甜薏米餅 : 我食果盒完全唔甜, 所以淨係食倒一口粉, 薏米味係最後果刻feel倒0的本來想買杏仁粉沖0黎飲, 見倒有奶粉成份, 我唔知係唔係必需要加.不過我對奶類有敏感, 所以最後無買.
試左3樣野, 評價如下:

不過我對奶類有敏感, 所以最後無買.
2009-03-26
$40 (其他)
2009-02-19 237 浏览
2009-01-23分o左幾次o黎買,因為有o的item 要遲一陣先有。過年前咩時間o黎都要排隊,真係幾誇$1x 蛋散 (給了女友) - 不知如何$70 茶泡 (給了女友) - 一o的什項o既豆呀脆片咁。佢話好好食,一開成家就清o左半包。鹹鹹o地但食唔出酒味$45 x 2 燕窩糕,一人一盒 - 只可放三日,亦唔可以雪藏,一盒六條。食落真係無乜味,有o的韌性,似似o地雲片糕。當然無可能食得出燕窩$1x 花生糖 - 麻麻地,得八塊。花生味有亦唔益,但亦無乜甜味,"殘念"$15 牛耳 - 同細個食o既味好唔同,佢好像只得粉味,但回憶中係應該有o的o的鹹,同埋好香$85 芋蝦 - 用o的芋絲弄成一個繡球形狀。唔抵食,係好香口,但油益味多了一點,亦非常唔健康下年會再諗o的新意思買。唔知遠o的o既上環海味舖會唔會有同類但平o的
2009-01-23

$1x 蛋散 (給了女友) - 不知如何

$290 (其他)
2009-01-30 221 浏览
一向喜歡陳意齋的話梅及陳皮。 我敢說, 陳意齋的話梅比么鳳的飛碟話梅更好吃! 當然, 喜好這回事, 很個人。一句戲言, 竟換來一大包陳意齋! 這驚喜, 是很感動呢! 燕窩糕是貪得意才指名的。 味道如香蕉糕 -- 太難吃了! 搞到我孝敬家母之餘仲要受責!話梅是其得意之作。 是換手袋時比銀包更重要之物。 沒有糖精的假甜, 乾身, 是陳意齋的must buy!最surprising的是花生脆糖, 是我吃過最好吃的。 size一口一顆, 滿口芝麻香, 不過甜, 花生口感也夠, 在正上難免一口駁一口的吃下去。 很奇怪, 此品是邊吃邊感充實, 不單是心情, 還有肚皮也是邊吃邊漲啊!周不時可以收到陳意齋作禮物, 比起收到任何東東都開心。 感激感激~

一句戲言, 竟換來一大包陳意齋! 這驚喜, 是很感動呢!

周不時可以收到陳意齋作禮物, 比起收到任何東東都開心。

感激感激~
2008-11-29 275 浏览
第2次去陳意齋,今次買左2樣野,不過今次糾錢的唔係上次ge姨姨,係位後生d ge阿姐,態度好差呀>0< 不過,算啦,講下d野食先~川貝杏仁霜$30:一打個罐已經聞到好香ge杏仁霜味,一沖水都唔會結塊,雖然好香但冇茶餐廳嗰d咁濃蝦子扎蹄$13:一個幾失望ge食品,好少蝦子,同埋太實啦>.<
$43 (其他)
2008-11-24 207 浏览
未去之前睇過各網友對"陳意齊"評語,除左邊d好食邊d低食之外,原來好多網友都覺得佢地ge員工服務態度好差!!今日咁岩有野做要出一出去上環,做完野就順便去"陳意齊"睇下,入到去有2女1男員工,佢地ge服務態度又好好哦~ 有一個見到d女顧客買幾樣野但又冇拎個籃,就拎個籃仔俾個顧客裝住;我見唔到燕窩糕,問收銀ge姨姨有冇燕窩糕,佢好熱情咁話我知放響邊~ 仲細心提醒我燕窩糕唔放得入雪櫃同3日內食晒佢,俾完錢仲好好禮貌咁同我講多謝tim^^~是次買左細包ge川貝舊陳皮,山楂餅,5香豬肉粒,燕窩糕,合共$85 除左記得燕窩糕係$45外,其餘ge都唔記得左...
為左食燕窩糕而特地去一陳意齋的,其實冇咩味架,但口感煙煙Unun咁,唔難食低下次唔會買^^"
$85 (其他)
2008-11-23 176 浏览
每一次都是吃其馳名的蝦籽扎蹄,這次也不例外。但是次最大的分別是,這次是親到其總店買來吃....只一小條就賣十二大洋,以"口立sup"而言,實在是高消費產物。但始終是只此一家,沒有辦法很久沒有吃,此次重遇,發覺蝦籽的份量少了很多,沒有從前的惹味了。腐皮也是死死實實的,失望得很.....反而附帶買的腰果入口甜甜的,爽脆之餘鹹度又合宜。用來睇波送啤酒,一樂也

2008-10-24 145 浏览
oct 20, 08回家,見到佢哋 :1) 杏仁餅-以前曾經聽友人講過鍾意佢嘅杏仁餅多過澳門嘅鉅x-心裡都想搵次要試吓,故唔到會突然喺屋企出現-入口都算鬆,但無嘜炭燒味-我自己覺得ok啦 2) 薏米餅-特色在於每片都有1個同店名/食品名嘅字-都甜,但對我嚟講絶對可以接受-有1種懷舊嘅味道,雖唔多喺杯中茶,但1食無妨
oct 20, 08回家,見到佢哋 :

1) 杏仁餅
-以前曾經聽友人講過鍾意佢嘅杏仁餅多過澳門嘅鉅x
-心裡都想搵次要試吓,故唔到會突然喺屋企出現
-入口都算鬆,但無嘜炭燒味
-我自己覺得ok啦

2) 薏米餅
-特色在於每片都有1個同店名/食品名嘅字
-都甜,但對我嚟講絶對可以接受
-有1種懷舊嘅味道,雖唔多喺杯中茶,但1食無妨
用餐时段
下午茶
2008-10-21 185 浏览
蝴蝶局前, 見陳意齋未打烊, 入去在逛逛買點口濕回家. 芝麻花生脆糖乃是家父至愛, 佢唔似一般的丁方花生糖大小,而是切成薄薄的小塊. 花生也是切得細顆 脆而不硬, 就算老人家吃亦不會難咬. 同時甜度亦控制得宜, 多吃兩件亦絕不會漏, 妹妹試後大讚呢. 細細包, 唔驚食唔晒放淋, 都合理.

蝴蝶局前, 見陳意齋未打烊, 入去在逛逛買點口濕回家.

細細包, 唔驚食唔晒放淋, 都合理.
少少甜, 多多脆
$14 (其他)
  • 芝麻花生脆糖
2008-10-08 177 浏览
自少愛吃山楂餅o既我今日好開快咁從友人手上得到一包 陳意齋 o既山楂餅~大大塊的~ 一包有4筒~hoho... 一試就食晒成筒~因為實在太好味la~又唔會甜到死wor~而且佢o既顏色比較啞色... 應該係無落色素ba!!多得友人o既推介, 我又知道o左一檔好食o既o野~下次行開中環要入o下貨先得!!
自少愛吃山楂餅o既我

今日好開快咁從友人手上

得到一包 陳意齋 o既山楂餅~

大大塊的~ 一包有4筒~

hoho... 一試就食晒成筒~

因為實在太好味la~

又唔會甜到死wor~

而且佢o既顏色比較啞色... 應該係無落色素ba!!

多得友人o既推介, 我又知道o左一檔好食o既o野~

下次行開中環要入o下貨先得!!
陳意齋 ~ 山楂餅 ~
個袋係re-zip-able... 可以防通風變淋lei~
用餐时段
其他
陳意齋 ~ 山楂餅 ~
2008-10-08 161 浏览
中環搵食之旅第二站 -- 陳意齋 食過好多次~差唔多試哂lu~燕窩糕, 蝦子扎蹄呢d 人氣食品之前食過~ 所以今次就唔買lu~今次target at 涼果類~~ 杏仁霜($30), 抵食之選, 大大盒, 好重杏仁味~ 每次黎都一定要買!! 檸汁薑($2X), 正正!! 酸酸辣辣的~~ 川貝陳皮 ($1X), 脆卜卜, 少少鹹, 好香果皮味~ 話梅肉 ($22), 唔洗吐核, very good!! 山楂餅($12), 未食~ 冬薑($1X), 哈哈, 為食的我已經即刻開左黎食, 好食~ 少少薑辣~(我gei 記性比較差, 所以d 價錢記得d唔記得d, haha....)陳意齋而家真係愈來愈多人今日去到真係插針不入.....好辛苦先買到咁多野jar...
中環搵食之旅第二站 -- 陳意齋

食過好多次~
差唔多試哂lu~
燕窩糕, 蝦子扎蹄呢d 人氣食品之前食過~
所以今次就唔買lu~
今次target at 涼果類~~

檸汁薑($2X), 正正!! 酸酸辣辣的~~
川貝陳皮 ($1X), 脆卜卜, 少少鹹, 好香果皮味~
話梅肉 ($22), 唔洗吐核, very good!!
山楂餅($12), 未食~

陳意齋而家真係愈來愈多人
今日去到
真係插針不入.....
好辛苦先買到咁多野jar...
涼果
杏仁霜
2008-09-28 124 浏览
第一次去,覺得都幾隔涉,在店內搵咗一圈,再行埋出去再望,無扎蹄賣嘅!?開口問。。原來就在收銀旁。。都唔知算唔算當眼處。。但我覺得幾難搵。。有全素及蝦子,要了兩條蝦子看它有多利害。。結果係好好食,腐竹軟硬適中,很新鮮,沒「益」味,有豆香,蝦子有點題的惹味效果,做法是一卷卷的用腐皮去卷的,蝦子卷在中間,而非坊間的一切開像硬豆腐般,口感很有層次。行去搭車期間已給我在途上吃完。一星期后的今天,再買兩條蝦子扎蹄,水準依然,今次終於記得影相。。
$26 (其他)
  • 扎蹄
2008-08-19 115 浏览
果日去開中環,到陳意齋買極懷念的蝦子扎蹄&齋燒鵝蝦子扎蹄:真係好香,D醬油味正,腐皮同蝦子配到天衣無縫,凍熱都正齋燒鵝:我覺得係全港數一數二呢D老牌零食鋪香港真係好少,推介行開試下啦~
果日去開中環,到陳意齋買極懷念的蝦子扎蹄&齋燒鵝

齋燒鵝:我覺得係全港數一數二
呢D老牌零食鋪香港真係好少,推介行開試下啦~
2008-08-02 132 浏览
特意買o左蝦籽扎蹄回家做餸,$13 一條,買4條凍食先吃了一塊,之後蒸o黎伴飯熱就可能香少少,但我鍾意凍食o既感覺多o的,o的蝦籽味係"具體"o的所以有心人翻熱前,必先試一試凍食再比較
特意買o左蝦籽扎蹄回家做餸,$13 一條,買4條
凍食先吃了一塊,之後蒸o黎伴飯

所以有心人翻熱前,必先試一試凍食再比較
2008-07-27 169 浏览
『陳意齋』搬了新舖後,主人與奴隸獸還是首次光顧,並探望貓貓。怎知店員告訴我們,新舖地方細,不適合貓貓活動,現在貓貓留在家中喇!主人好失望呀!今次我們買了:1. 鬆化杏仁餅(HK$25):罐裝,內有獨立包裝迷你杏仁餅。主人認為鬆化應該是輕輕一咬,不費吹灰之力,就溶入口中,但這件杏仁餅,食落一點兒也不鬆化,還頗硬實,不過杏仁味還算濃郁。2. 參貝金桔(HK$9):口感不軟不實,亦不乾身,嚐不到參的甘味,但柑桔味濃郁,味道不錯呢!

今次我們買了:

參貝金桔
鬆化杏仁餅??
$17 (其他)