2015-07-03 565 浏览
今日帶完狗狗去睇醫生之後,覺得太熱就自己一去吃碗豆腐花。第一次來陳記,先知原來有黑豆豆腐花,之前就曾經食過黑芝麻既豆腐花,覺得好特別,今次就只點一個黑豆的。黑豆食上去個豆味比平時既黃豆味較重,但係有種怪怪的感覺,就係有D生生地既味道。至於吃上去就無散,容易一舀就變變豆腐碎,可能佢落石膏粉個比例岩岩好,不過我唔太鐘意佢自己幫我加糖水落去,因為一落糖水個酸味好快出來,今次就出現左咁既情況。但大致上個黑豆豆腐花都ok,因為雖然佢係現成,夠冰凍,但吃落去好滑,無普通街市買番黎平豆腐花既"鞋"感。第一次食,正評!
今日帶完狗狗去睇醫生之後,覺得太熱就自己一去吃碗豆腐花。

第一次來陳記,先知原來有黑豆豆腐花,

但大致上個黑豆豆腐花都ok,因為雖然佢係現成,夠冰凍,

但吃落去好滑,無普通街市買番黎平豆腐花既"鞋"感。

第一次食,正評!

2015-07-01
$30 (其他)
2015-02-05 486 浏览
每次去開太平道動物醫院, 都會幫趁陳記,原因是有人情味的小店+有質素的食物在港愈來愈少。叫了腸粉, 豬皮蘿蔔。腸粉:有米香, 配上醬汁, 很懷舊好味!清湯豬皮蘿蔔:豬皮軟淋無毛, 蘿蔔入味無根, 讚!

叫了腸粉, 豬皮蘿蔔。

腸粉:有米香, 配上醬汁, 很懷舊好味!

清湯豬皮蘿蔔:豬皮軟淋無毛, 蘿蔔入味無根, 讚!

2015-02-04
2014-09-09 588 浏览
路經陳記,記得不少食評,亦有報導介紹過,既然到此,試試黃豆豆腐花,果然是馳名之作,入口滑滑口感,最難是又有實在的感覺並不如有些店舖般,很容易便會弄得糊爛相反,腸粉真的沒有可取。10蚊4條,還要有點結實的感覺並不香滑,可以不吃。
路經陳記,記得不少食評,亦有報導介紹過,既然到此,試試
並不如有些店舖般,很容易便會弄得糊爛

相反,腸粉真的沒有可取。10蚊4條,還要有點結實的感覺
並不香滑,可以不吃。

2014-09-09
$20 (其他)
2014-08-19 741 浏览
是日沒有吃午餐, 下午三時許, 要找點吃才聽講座吧, 那近近地, 來陳記吧. 跟早前來相比, 運作暢順得多了, 不用等太久就有得食.香滑腸粉 $10: 7.5分, 當然少不了的是點選一客腸粉, 繼續是很香滑的, 也有米香. 當然, 腸粉是交來的貨色, 分出高下還是靠醬汁伯, 這裡的甜醬, 麻醬以及芝麻下得夠多, 特別喜歡香濃的麻醬, 簡單而美味的街頭小吃.馳名黃豆豆腐花 $10: 7分, 至於豆腐花, 雖然是這裡的招牌作, 其實水準未算很高, 因為不太滑溜, 但就豆香十足, 天氣熱, 吃碗凍的黃豆豆腐花, 消暑一流.補血黑豆豆腐花 $11: 文迪要多吃黑豆, 那就來一碗補血黑豆豆腐花, 聽她講, 反而是幾滑溜的.陳記還是老樣子, 一切跟昔日分別不大, 只是地方大了, 坐得舒適了, 遲些要帶小吉來試試才行.

2014-07-23 544 浏览
細個嘅時候成日有個伯伯推住架單車來賣豆腐花,爸爸媽媽都會經常帶我落樓下買。很多年後的今天,在報紙上看到陳記豆腐花的描述,先知道原來係當年食豆腐花那位伯伯開的店。以前細個都係爸爸媽媽買比我,而家大個左識搵錢就輪到我賣番比爸爸媽媽。今日特登走咗去叫咗個外賣,事先同佢地講因為我會揸車所以希望佢地幫我包得實啲,佢地用左兩個膠袋來包(這心思唔係間間鋪頭都會做得到)。買到返嚟開咗嚟食,食落口都幾滑,但個人覺得有少少唔夠甜。如果要話係唔係全香港最好食嘅豆腐花,我可以答你唔係,但畢竟這是我的童年回憶。我都買咗佢啲砵仔糕來試,佢地啲砵仔糕都幾好食。得閒我一定會再返來幫襯!
得閒我一定會再返來幫襯!

2014-07-23
5 分钟 (外卖自取)
$13 (其他)
  • 砵仔糕
之前報紙同好多網都介紹呢間陳記豆花,一直都想去但系無新鋪地址,今日出要魚街買野所以上網查到有新鋪地址所以就早左2個站落車行上去試一試!叫左碗凍黃豆花$10本身已經加左糖漿吾洗自己再加糖不過入口吾算滑 不過有豆味 ,豬皮x蘿蔔反而味道幾好 $10,堂食是次一共消費$20大元!埋單走人反正黎到買多支$13豆漿試埋,一路行一路飲下次有時間試埋個黑
不過有豆味
,豬皮x蘿蔔反而味道幾好

下次有時間試埋個黑
凍豆花
题外话/补充资料: 價錢大眾化
2014-07-11
凍豆花
  • 豬皮x蘿蔔
2014-07-01 644 浏览
在九龍城吃得太飽,於是做了一件瘋狂的事,就是走路到旺角吃豆腐花。雖然身體很疲倦,不過這樣走卻令我想起年輕時的一些瘋狂,感覺很好笑。6月底的日本,天氣竟然比香港還要清涼舒服。由九龍城走了幾條街,空氣的悶熱已經令我透不過氣來。忘了走了多久,終於到達陳記門前。此店主打豆腐花和豆漿,另外亦有賣其他小食,例如包點、餃子和粥品等。家庭式經營的店子小小的,卻坐滿了人。豆腐花和豆漿有分黃豆和黑豆兩種。雖然兩者都含有豐富的蛋白質,但前者比較寒涼,後者比較溫和,有補血護心功效。當晚的黑豆漿只有熱的,無奈之下只好喝黃豆漿。入口只覺冰涼,不甜但有豆香。豆腐花的質感不是滑到驚為天人那種,不過清香爽滑,很有山水豆腐的冰涼感,吃後感覺透心涼,渾身暢快。

黃豆漿
2014-06-28
$14 (宵夜)
黃豆漿
2014-05-14 396 浏览
可以轉工轉到黎何文田工作真係感恩,想食乜就有乜,中、西、日樣樣齊。今個下午決定食清淡啲。叫了秘制豬湯底菜肉餃、黑豆豆腐花。先來秘制豬骨湯底菜肉餃,首先,湯底真係無味,比佢個名呃左,菜肉餃同樣清淡,只嘗到餡料中的芹菜味。但質地是沒問題的。黑豆豆腐花 - 正常,但欠滑溜。

今個下午決定食清淡啲。叫了秘制豬湯底菜肉餃、黑豆豆腐花。
黑豆豆腐花 - 正常,但欠滑溜。
外卖自取
2014-04-14 767 浏览
有一些店子, 就像您的舊朋友, 心緊扣, 如果結業了, 會不捨, 再開業的話, 又會打從心裡替他高興. 陳記就是這樣子的店子了.如果大家是在這區居住或者常常出沒的話, 對陳記一定會有很深刻的印象, 由街邊檔, 至到入鋪, 是個經典的故事. 早前店子結業了, 終於在大半載之後, 就在舊鋪不遠處的地方開設新店子, 把這個故事繼續延長下去.星期日小組之後, 就跟幾位姊妹一同前來這裡, 重溫舊夢. 店子比之前大得多, 不過擺位就相當擠逼, 大家出入要小心一點. 來到這裡, 當然是吃豆腐花吧, 不過文迪還想吃其他食物, 對, 大肚婆是很容易肚餓的.香滑腸粉 $10: 7.5分, 每次來到, 當然要吃吃腸粉, 叫得做香滑腸粉, 果然是很香滑的. 帶點點米香, 加上甜醬, 麻醬以及芝麻同吃, 當然是很美味呢.馳名黃豆豆腐花 $10: 7分, 陳記的招牌是豆腐花, 有黃豆跟黑豆兩款, 還是要回最經典的馳名黃豆豆腐花吧. 豆香十足, 不過不算太滑溜. 坦白講, 跟之前吃到的水準是差不多的, 不算是很高水準, 但就是吃開有感情, 那份人情味, 仍是很濃的.潮州粉果 $9: 4分, 至於潮州粉果當然不是自家
香滑腸粉
香滑腸粉
馳名黃豆豆腐花
馳名黃豆豆腐花
潮州粉果 $9: 4分, 至於潮州粉果當然不是自家製, 但還是認真麻麻, 皮太厚, 餡料不夠香口, 下次再來, 還是吃回店方的招牌吧.
潮州粉果
陳記再度回歸, 一切還是老樣子, 來到這裡吃吃豆腐花, 再加碟腸粉, 還是那令人懷念的味道.
2014-04-09 1143 浏览
上兩個星期五放工後, 老姊突然來電, 找我一同去吃豆腐花, 於是約好在何文田集合.我們的目的地原來就是這間叫"陳記"的豆腐花店, 位於橫街內. 老姊說原來它是很有名的豆腐花老店, 早年已經結業, 但現在重出江湖, 而剛好當日的報紙大篇幅地介紹, 於是便與我一同來試試. 店內的食客也算多, 大約有大半滿, 全部清一色是女性! 店內的裝修既簡潔又光猛, 以紫色為主色, 似乎是為了迎合女性顧客而設.看看餐牌, 原來豆腐花和豆漿也分黃豆和黑豆兩種. 除了豆腐花以外, 店子也出售各式小食, 由魚蛋燒賣, 以至點心, 蒸包, 鹹肉糉等等, 連糯米滋也有, 真是應有盡有! 由於已經接近六時, 加上要回家吃晚飯, 不想吃得飽, 於是只點了最招牌的黑豆豆腐花來試.熱黑豆豆腐花: 一向吃豆腐花也只會吃熱的, 因為更能吃的得出豆的味道! 起初以為黑豆豆腐花的顏色會偏黑, 但上枱時發覺, 其實與平時吃的豆腐花分別不大, 只是顏色帶少許灰色而已. 一般的豆腐花都是用黃豆造成的, 但這店卻偏偏用了近年很流行的黑豆, 據說有補血作用. 除了看起來不大分別外, 連食味也跟一般的豆腐花一樣. 滿滿一碗的豆腐花,  大片
熱黑豆豆腐花: 一向吃豆腐花也只會吃熱的, 因為更能吃的得出豆的味道! 起初以為黑豆豆腐花的顏色會偏黑, 但上枱時發覺, 其實與平時吃的豆腐花分別不大, 只是顏色帶少許灰色而已. 一般的豆腐花都是用黃豆造成的, 但這店卻偏偏用了近年很流行的黑豆, 據說有補血作用. 除了看起來不大分別外, 連食味也跟一般的豆腐花一樣. 滿滿一碗的豆腐花,  大片大片的, 不會碎開; 豆腐花入口滑溜, 但豆味卻不算濃郁, 只是淡淡而已, 味道也不算很甜.

這裡應該是家庭式經營, 所以人手偏少, 有時也會送錯, 而禮貌也只是一般. 不過價錢卻非一樧的費!
豆腐花雖然滑, 但豆味很少. 所以, 見識過便算.....
2014-03-28
  • 豆腐花