2023-10-02 666 浏览
今日去完沙頭角睇古跡,係粉嶺解散~朋友話想食D特色野,行左過來聯和墟,見好多網友都推介呢間泰菜,所以來試下了😎來到餐廳時係十二點九,所幸唔洗等位,可以直入~餐廳佈置幾舒服,牆上有壁畫,都有D小擺設😚坐低睇睇餐牌,諗唔到食乜😂但見好多網友推介🐷脆豬飯,ok,就試試佢😎朋友就叫左🐮牛肉船湯粉~🐷泰式脆豬飯 ($58)本身落單時staff話要等十五分鐘左右,點知好快就同船麵一齊出😎🐷脆豬新鮮炸起,卜卜脆😍🐷豬肉肥瘦度適中,食落好夠味~如果食多幾件覺得膩,都可以點佢個汁,酸酸甜甜少辣,幾好送飯😋食緊已經哇哇聲,好有驚喜,唔怪知網友會推介😂本身唔太肚餓,同埋天氣熱,所以叫左少飯~🐮牛肉船湯粉 ($55)一上枱,朋友已經覺得份量幾足~🐮牛丸、牛腩、牛柏葉舖滿金邊粉面~我試左少少,牛腩幾淋,有牛味😍湯底甜甜地,幾好飲😍☕️泰式奶茶 ($18)、🍋鹹檸七 ($18)星期一至五飲品可以加錢叫,但星期六日、公眾假期得散叫😢我自己飲🍋鹹檸七~上枱時係一杯冰底同一罐唔凍嘅七喜,自己倒落杯~鹹檸七一飲已經好夠鹹檸味,唔洗自己再篤👍同埋見到杯面好多檸檬粒😂最後兩位埋單 $149,價錢幾正常~🍴食物好有驚喜😍💁‍♀️服
今日去完沙頭角睇古跡,係粉嶺解散~

來到餐廳時係十二點九,所幸唔洗等位,可以直入~
餐廳佈置幾舒服,牆上有壁畫,都有D小擺設😚

坐低睇睇餐牌,諗唔到食乜😂
但見好多網友推介🐷脆豬飯,ok,就試試佢😎
朋友就叫左🐮牛肉船湯粉~
🐷泰式脆豬飯 ($58)
本身落單時staff話要等十五分鐘左右,
點知好快就同船麵一齊出😎

🐷脆豬新鮮炸起,卜卜脆😍
🐷豬肉肥瘦度適中,食落好夠味~
食緊已經哇哇聲,好有驚喜,唔怪知網友會推介😂

本身唔太肚餓,同埋天氣熱,所以叫左少飯~
泰式脆豬飯
🐮牛肉船湯粉 ($55)
一上枱,朋友已經覺得份量幾足~
🐮牛丸、牛腩、牛柏葉舖滿金邊粉面~
我試左少少,牛腩幾淋,有牛味😍
湯底甜甜地,幾好飲😍
牛肉船湯粉
☕️泰式奶茶 ($18)、🍋鹹檸七 ($18)
星期一至五飲品可以加錢叫,
但星期六日、公眾假期得散叫😢

我自己飲🍋鹹檸七~
上枱時係一杯冰底同一罐唔凍嘅七喜,自己倒落杯~
鹹檸七一飲已經好夠鹹檸味,唔洗自己再篤👍
同埋見到杯面好多檸檬粒😂
泰式奶茶、鹹檸七
最後兩位埋單 $149,價錢幾正常~
🍴食物好有驚喜😍
💁‍♀️服務正正常常,冇乜特別😂
由食緊期間,到埋完單出餐廳,一路都聽到有客問仲有冇🐔海南雞飯、🐷脆豬飯😳
有機會真係要再來😏
2023-10-01
$74.5 (午餐)
牛肉船湯粉
泰式奶茶、鹹檸七
2023-09-25 328 浏览
📍朋友推介粉嶺名物🙆🏻 呢間平民泰國菜係粉嶺相當有名 無論任何時間都幾乎座席~🧑‍🤝‍🧑👭幾鍾意餐廳雖然採用大排檔裝修 摺檯同圓櫈唔算坐得好舒服 但係相當整潔同乾淨 而且性價比高🙋🏻‍♀️ 定價較低又冇加一收費 值得試試!🌀 泰式酥炸豬腩肉飯本身都想試海南雞飯 但入座時已經聽到侍應話賣晒 (當日先2-3下午時段咋!🥲) 豬腩肉份量幾多 外層炸得微脆 面層有光澤 好香口好好食💁🏻‍♀️ 不過單食肉可能會有點膩 強烈建議沾上泰式酸甜魚露 有助減低油膩感🙈🌀 泰式豬頸肉飯朋友推薦! 豬頸肉軟腍又帶點爽彈口感 肉質輕易咬開 有淡淡既焦香味 配飯一齊食相當不錯!
📍

🌀 泰式酥炸豬腩肉飯

🌀 泰式豬頸肉飯
2023-09-14 394 浏览
因為YouTuber推介所以去試試. 首先是服務,剛坐下就告訴我們海南雞飯已經賣完.但是之後見到有些客人點海南雞飯,不知是否因為我們是新客,所以招牌菜只留給熟客. 再講食物,味道更像泰國住家飯味道,冬陰功湯偏甜,微辣,味道更像是coconut children soup. 炒通菜無馬拉盞味,蒜蓉味較重. 脆皮豬腩正常,整體份量正常, 沒有YouTuber講得大份.因為脆皮腩較難整,所以需等20分鐘. 價格也沒有很便宜.總之不回再去.
2023-09-13
2023-09-10 383 浏览
夜晚6點幾已經要排隊,有一對食客入左去一陣冇人招呼最後唯有走人,真係慘😢入座後原來已經冇海南雞,叫左個肉碎飯,普通但都算大份,幾咸,可能唯一優點係唔貴。香港係街食野通常都唔係咩享受。

香港係街食野通常都唔係咩享受。

2023-08-27
今次想推薦聯和墟呢間平民泰菜,店舖裝修地道,大牌檔式圓枱圓凳,整體幾乾淨企理,平日嚟都坐滿客人整體嚟講,份量多,味道好,價錢對比出面食泰菜嚟講真係好抵,性價比高,值五星🌟_➤泰式海南雞飯🐓🍛$58呢個係店嘅招牌菜,大大碟,成堆起哂骨嘅海南雞鋪滿油飯上面,有兩層,賣相好吸引,食落都好方便。雞皮有油香,肉質嫩滑,啖啖肉,唔會太肥,附泰式酸辣醬,不過唔洗點醬都夠晒味,推薦➤泰式豬頸肉飯🐷🍛$60對比起出面又貴又少嘅泰菜,呢度啲豬頸肉有成十幾塊,而且唔止量多,質素都好好,切得都厚身,食落外脆內軟又爽彈,仲帶有燒香味,配埋甜酸醬,真係好開胃惹味,餸飯一流➤泰式炒通菜🥬$48味道正落,分量正常,炒得都幾惹味,微辣,而且通菜唔會煮到淋哂➤泰式墨魚餅🦑$32有五件,普通正常,新鮮炸起熱辣辣,表面微脆,口感彈牙結實,配酸甜醬_🍽味道指數:★★★★★📷環境指數:★★★★☆🛎服務指數:★★★★☆💰抵食指數:★★★★★😋推薦指數:★★★★★📍雄泰粉嶺和泰街21號地舖

_

泰式海南雞飯
泰式豬頸肉飯
泰式墨魚餅
2023-07-18 570 浏览
本人於7月12日下午約16:00左右打電話去問有無得叫外賣,點知負責聽電話既嗰位員工態度超級惡劣。可能係因為佢地落緊場,我阻住佢地休息啦,但都唔應該咁差態度,其實答一句話「而家未有得order 外賣」好簡單啫,唔需要「無」,仲要語氣好差,點解啲態度要咁差呢,本身都覺得呢間嘢都幾好食,堂食服務都可以 ,但係經過今次不快經歷之後,以後唔想去了。。。

外卖自取
2023-07-02 758 浏览
泰式脆豬飯 $58 推⭕️次次黎都嗌呢個飯 係一個燒到好脆嘅燒肉 個汁甜甜地 係一個燒到好脆嘅燒肉 送飯好好送 脆豬就睇彩數 有時會細夠d🤣 一疊大約有1x夠 半肥瘦 咬落去有啲豬油 正正!船河 必食 牛船金邊粉 $55 推推⭕️呢個次次黎都嗌!一碗裏面有牛柏葉牛丸同埋牛腩 一次滿足晒 牛柏葉好新鮮細細舊 完全唔會咬唔開 牛丸唔係普通街市嗰啲 係多汁同埋有啲膠質喺裏面 !牛腩都幾多舊 好入味個湯係平時嗰啲偏鹹 金邊粉好掛湯 浸耐啲唔會淋左雞卷$30 ⛔️一疊大約有五六舊 炸得都幾脆 咬落去 有啲紅蘿蔔雞肉碎 配埋泰式辣醬好夾 ! 冬陰功湯 蝦 $65❌呢個唔推介 太鹹 佢果嗰啲冰鮮嘅蝦肉 有少少假 香料味唔重 偏向係椰奶味!
泰式脆豬飯 $58 推⭕️
次次黎都嗌呢個飯
係一個燒到好脆嘅燒肉 個汁甜甜地
係一個燒到好脆嘅燒肉
送飯好好送
脆豬就睇彩數 有時會細夠d🤣
一疊大約有1x夠
半肥瘦 咬落去有啲豬油 正正!

船河 必食 牛船金邊粉 $55 推推⭕️
呢個次次黎都嗌!
一碗裏面有牛柏葉牛丸同埋牛腩
一次滿足晒 牛柏葉好新鮮細細舊
完全唔會咬唔開
牛丸唔係普通街市嗰啲
係多汁同埋有啲膠質喺裏面 !
牛腩都幾多舊 好入味
個湯係平時嗰啲偏鹹
金邊粉好掛湯 浸耐啲唔會淋左

雞卷$30 ⛔️
一疊大約有五六舊
炸得都幾脆 咬落去
有啲紅蘿蔔雞肉碎 配埋泰式辣醬好夾 !

冬陰功湯 蝦 $65❌
呢個唔推介 太鹹
佢果嗰啲冰鮮嘅蝦肉 有少少假 香料味唔重
偏向係椰奶味!

2023-05-15 1276 浏览
最近去左喺聯和墟嘅雄泰泰國菜餐廳試下佢地既菜式。不過,呢間餐廳長期需要等位,要有心理準備。佢哋菜式種類好豐富,由小食、主食、飲品到甜品都有。晚餐本身想食海南雞飯,但通常賣哂,只有海南雞翼飯,好彩味道都唔錯。不過,最出色嘅係佢哋嘅燒豬飯。豬皮好脆,而肉質又唔老,令人意外地好食。題外話,因為真係太多人幫襯,場內侍應都係極忙,要落單要有耐性,人係得兩三個,催都係無用,同埋諗定多幾個後備選項,因為我見晚餐時間好多野都忽然賣哂要再揀過,早d諗定早d落到單。

佢哋菜式種類好豐富,由小食、主食、飲品到甜品都有。

2023-05-13 846 浏览
外賣海南雞飯,大大份,鋪滿左個大盒,傻了眼!脆豬飯好似燒肉咁,夠脆唔乾!再黎堂食青咖喱雞同牛船河,一樣好食!繼續encore!預左星期六lunch要排隊,同埋都要等一陣先野食到。
外賣海南雞飯,大大份,鋪滿左個大盒,傻了眼!
脆豬飯好似燒肉咁,夠脆唔乾!
再黎堂食青咖喱雞同牛船河,一樣好食!
繼續encore!
預左星期六lunch要排隊,同埋都要等一陣先野食到。
如標題,呢間可謂心目中排名數一數二嘅泰國嘢🇹🇭雖然位置偏遠,但真係好好味,絕對唔會白行一趟😋除咗嘢食高質之外,價錢都相當親民~假日開12點,唔夠10分鐘已經full晒,遲一步黎就要等多round🙈眼見店員忙到踢晒腳,話請唔到人,可想而知呢間泰菜喺粉嶺有唔少街坊熟客捧場,街外人都會專程嚟食🤣🤣海南雞翼飯 $50遲咗一步🥹叫唔到海南雞,好彩有最後一份雞翼,肉質好滑好滑,通常好快賣晒,一坐低就要嗌返隻打包攞走😂雞翼都好多肉,而且份量一啲都唔兒戲👍🏻牛肉船湯粉 $55成碗都好味,滿足到我呢個湯粉狂魔,係可以飲晒嘅湯底。泰式脆豬飯 $58必須推薦脆豬,多重口感,肉質鮮嫩,係會令人一試難忘嘅豬肉。雖然肥膩咗啲,但好值得一食。泰式魚餅 $30呢個相對地普通,因為其他太出色,被比下去。呢間係一定會encore嘅餐廳,有機會想試晒menu所有野🥳

除咗嘢食高質之外,價錢都相當親民~

海南雞翼飯 $50

牛肉船湯粉 $55
成碗都好味,滿足到我呢個湯粉狂魔,係可以飲晒嘅湯底。

泰式脆豬飯 $58

泰式魚餅 $30
呢個相對地普通,因為其他太出色,被比下去。

海南雞翼飯
牛船湯粉
脆豬飯
泰式魚餅
海南雞翼飯
牛船湯粉
脆豬飯
2023-04-30 540 浏览
這餐點了冬陰功雞湯金邊粉跟脆炸豬腩飯 冬陰功湯的口味有椰奶的味道不辣偏酸一點~喜歡雞肉切的很幼~下次可能會點蝦子~~脆炸豬腩飯,配了太陽蛋 脆豬腩很好吃 吃了肥肉不會油膩可惜真的會卡路里爆標所以只好忍口 只吃一點
這餐點了冬陰功雞湯金邊粉跟脆炸豬腩飯
冬陰功湯的口味有椰奶的味道不辣偏酸一點~喜歡
雞肉切的很幼~下次可能會點蝦子~~
脆炸豬腩飯,配了太陽蛋
脆豬腩很好吃 吃了肥肉不會油膩
可惜真的會卡路里爆標
所以只好忍口 只吃一點
2023-04-16 744 浏览
#chowweisik鹹#chowweisik粉嶺一🐾海南雞飯|$58海南雞非常嫩滑雞胸肉都唔會好dry 雞肉份量都好充足加埋油飯 好似4分鐘就食完😳一🐾泰式脆豬飯|$58脆豬就相對等耐少少最尾先上菜嘅~但就見到新鮮炸起 非常香脆咁岩我個碟就比較多脂肪同枱嘅就瘦少少🤏所以share 幾好~~一🐾泰式雞卷|$30依個比較少係其他泰菜食過好似碎雞肉 mix 埋有d 香茅味道一🐾椰青奶昔|$28🐾泰式黑咖啡|$18正常發揮堂食未飲晒又唔想拎住兩杯走就..溝埋一齊飲🤭🤭coconut+ black coffee way too GOOD!一 🚏 雄泰 (粉嶺)粉嶺和泰街21號地舖一特登放假平日lunch嘅時候入嚟,等大概10分鐘就有位~ keep 住出面都要等位,所以如果假日應該都要等一等😳🙈 但質素真係幾不錯!!
#chowweisik鹹

最尾先上菜嘅~
但就見到新鮮炸起 非常香脆
咁岩我個碟就比較多脂肪
同枱嘅就瘦少少🤏
所以share 幾好~~

🐾泰式雞卷|$30

就..溝埋一齊飲🤭🤭

🚏
雄泰 (粉嶺)

• 海南雞飯
難得郊遊入到粉嶺🍃即刻搵下有咩好味😋見到 @talkfood 同 @rice.zi2 大推既雄泰❤️即刻排隊試下先🤩🔖世一脆豬🐷🏆 $50 (10.0/10.0)呢個係雄泰名物💛開頭覺得燒肉應該無咩特別點知脆豬熱辣辣新鮮出爐🔥超級正👍🏻脆豬皮脆卜卜 肉質又嫩又多汁😋最正仲有軟骨🥰真係世一好味😻同行朋友形容係燒肉同叉燒既混合體🤣平時食泰國嘢好少食到🌟驚喜度100分🔖炭燒牛仔骨飯🔥🐮$65 (9.5/10.0)呢個炭燒牛仔骨又係好驚喜🫶🏻同脆豬一樣都係名物之一❤️一入口超重碳燒味🍢牛仔骨燒得啱啱好 完全唔會韌😽 軟腍腍 好易咬🙌🏻點埋甜甜辣辣既泰式醬汁🌶️完全無得輸✅🔖椰青奶昔🥥🍃$28 (8.5/10.0)椰青就飲得多 椰青奶昔你又有無飲過❓開頭打定輸數奶昔一定好漏好甜膩😵‍💫點知又有驚喜 飲落好清甜 好濃椰青水味🌿感覺好refreshing🌞🔖椰青🥥$35 (8.0/10.0)椰青都好好味😋不過相對就無咁驚喜🤣雄泰啲椰青感覺真係有挑選過🥰好清甜好嫩 啲椰青肉全部都可以挖出黎🥄#️⃣💡Hashtag Tips: 熱門嘢例如海南雞飯🐔好快就賣曬🥲如果想食記得早啲去吃食!_______________

🔖世一脆豬🐷🏆 $50 (10.0/10.0)
呢個係雄泰名物💛開頭覺得燒肉應該無咩特別
同行朋友形容係燒肉同叉燒既混合體🤣
平時食泰國嘢好少食到🌟驚喜度100分

🔖炭燒牛仔骨飯🔥🐮$65 (9.5/10.0)

🔖椰青奶昔🥥🍃$28 (8.5/10.0)

🔖椰青🥥$35 (8.0/10.0)

📌環境: 7.0/10.0
環境偏向茶餐廳街坊style😂不過總算乾淨企理

📌推薦: 8.5/10.0
CP值超高🌟茶餐廳價錢 但係嘢食全部都好有驚喜❤️好味過唔少泰國餐廳😋而且雄泰啲菜式比較特別!🙌🏻如果經開北區/粉嶺 不妨一試!

📌 雄泰 (粉嶺)
粉嶺和泰街21號地舖

#hashtag美食 #hashtag十八區 #hashtag粉嶺 #hashtag北區 #泰國菜 #hashtag泰國菜 #hkfoodie #香港美食 #粉嶺美食 #香港泰國菜 #脆豬 #泰菜 #香港泰菜 #hkthai #hkfood #hkthaifood
  • 炭燒牛仔骨飯
2023-04-08 713 浏览
雄泰開11:30am,我哋11:30到,門口已經開始排隊等入去。坐低之後,無幾耐都已經滿座了。今次叫咗個脆豬飯,等咗一陣間就有得食。個脆豬皮,真係好脆,有個汁微酸微辣,點埋呢個汁剛剛經好😊 好味道可能剛開門,個牛船湯粉等得比較耐🙈食埋個脆豬飯先到先飲一啖湯試吓,個湯夠熱👍係微甜的。料方面有牛腩,牛拍葉,牛丸同埋少量菜係底,粉方面我要咗河粉。牛腩好入味及都有好多件,牛拍葉正常有幾片,牛丸好味,可惜只得兩粒🤭,整體都好味下次要再試其他嘢食😊

今次叫咗個脆豬飯,等咗一陣間就有得食。

泰式脆豬飯

可能剛開門,個牛船湯粉等得比較耐🙈食埋個脆豬飯先到

牛船湯河粉

下次要再試其他嘢食😊

2023-04-08
午餐
牛船湯河粉
  • 牛湯粉
2023-03-02 889 浏览
星期日2點幾去到雄泰 去到都要等7張枱 不過啲枱去得好快 等左15分鐘左右去到諗住叫脆豬 點知賣晒 之前去左幾次都係賣哂🥲☹️我地2個人 叫左一個燒鴨飯 ⭐️⭐️⭐️個燒鴨冇乜特別 分量好多 但可不試另外就咁叫左個酥炸豬腩飯走飯$55⭐️⭐️⭐️⭐️ (唔想食飯)啲肉既portion真係多左!大概兩倍!仲有隻蛋 好彩有人share唔係一定食唔哂個豬炸得好脆 唔會太油膩 不過都係脆豬最好食 但賣晒既話都不妨試下酥炸豬腩仲叫左個泰式炒通菜$45 ⭐️⭐️⭐️⭐️呢個價錢真係好抵 出面食一個菜起碼$70佢個分量正常唔會好細最後叫左兩杯椰青奶昔 $28/1 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個真係不得了 好足料 椰香味重之餘入口仲有打碎左既椰肉 非常推薦呢間真係我食過性價比最高既泰菜不過要叫到想食既野真係要早啲到 脆豬同海南雞都會好早賣晒架

去到諗住叫脆豬 點知賣晒 之前去左幾次都係賣哂🥲☹️

我地2個人 叫左一個燒鴨飯 ⭐️⭐️⭐️