雅苑座

The Greenery
餐厅: 雅苑座
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-05-08 8994 浏览
見到香港連續多日都沒有新增個案,加上政府又放寬限聚令。加上母親節就到,所以邀請左兩老一齊你食返個自助午餐,我哋一行六人。上openrice有優惠65折。由於安全起見,餐廳都要客人每次令食物時,都要帶口罩,我都多次見到有客人忘記帶口罩拎食物時,都被職員提他們要帶口罩。冷盤區都有蟹腳青口蟹鉗蝦。湯必飲五指毛桃湯。另外想特別介紹一下佢哋嘅叉燒同楊州炒飯,可能大家都會覺得好普通姐,想提一提大家帝苑酒店入邊有一間中菜廳,而叉燒同楊州炒飯係佢哋嘅出品,所以有質素嘅保證,而有食過佢地中菜,就明白我係咩意思。甜品方面帝苑始終都有甜品鋪,所以係款式方面都較多,特別要食佢嘅蝴蝶酥。魚生方面對我來講今次就冇驚喜啦。我自己幾會比4星間餐廳,職員收碟服務好好。
魚生方面對我來講今次就冇驚喜啦。
我自己幾會比4星間餐廳,職員收碟服務好好。
pancake
京都骨
  • 甜品
  • 中式燉湯
2020-02-18 9867 浏览
情人節男朋友仔bk左食自助餐,本來都擔心呢啲時勢食自助餐,會唔會冒險左少少🤔一入到去~WoW~~果然係情人節呢!🥰周圍都飄住粉紅心心❤️未食都覺得浪漫。一坐低,侍應生就同我地詳細講解情人節自助餐安排😊👍🏼因應疫情的狀況,自助餐以放題的剔紙仔方式進行,除冷盤海鮮獨立order外,其他沙津、熱盤、壽司、刺身、燒烤及甜品等等都可以剔紙仔order一開始侍應生先給我們預備了2人份既海鮮拼盤,有龍蝦、海蝦、蟹腳、青口、螺、蜆等等,全部可以按個人喜好再order。個人最愛就係龍蝦,之後再落左三次齋上龍蝦😍美中不足既係啲蜆勁多沙呢!另外,我地都叫左刺身、甜品等等原來今晚仲有每枱一客牛仔肉,而且外觀都好精美,但個人覺得件牛仔肉太淋而且無乜牛肉味呢!可惜😞最後想讚一讚餐廳既安打,除每枱為客人準備粉紅心心氫氣球外,亦準備左一束好靚既花,同影相道具板,於進餐途中為每枱客人拍照留念🥰👍🏼

一坐低,侍應生就同我地詳細講解情人節自助餐安排😊👍🏼因應疫情的狀況,自助餐放題的剔紙仔方式進行,除冷盤海鮮獨立order外,其他沙津、熱盤、壽司刺身、燒烤及甜品等等都可以剔紙仔order

另外,我地都叫左刺身甜品等等

2020-02-14
情人节
2020-01-19 7913 浏览
去過幾次,美中足系無生食,之前去頭一兩次去覺得ok 好食,特別中意食海鲜的我,長腳蟹,毛蟹,龍蝦,凍蝦,蜆。。系好新鮮同好食。。但之後最後12月再去,我已經覺得一般,因長腳蟹又廋又奀,又fill得慢同少,每當我行到出去隊到已俾人拎哂,成個夜晚只食得到一次,仲系拎到最廋嘅2隻腳,加上又無生食系好多人,好熱鬧,但食物沒有之前加得甘多,又加得慢,去飲品區,永遠都沒有檸檬,有茶但次次都等檸檬,,需要改善,d職員只顧住站在傾計。只會叫轉頭黎再攞,但永遠次次再叫先有。
2020-01-03 7535 浏览
今日同年長父母去食自助餐呀!係之前買定coupon因為新地會有newsletter通知我地會員有早鳥優惠。所以平了好多。三人行包兩個長者都$900有找。以Christmas and new year Eve 來講係平左好多。重點係帝苑酒店服務態度好好。佢哋見到我拖兩位長者,又幫手畢湯俾老父,又幫手整杯熱奶俾媽咪飲即磨咖啡。而且食物質數高及種類好多。甜品係重中之重,士多啤梨蛋糕超好食,蝴蝶酥及綠茶蝴蝶酥好早被清倉!斑斕班㦸好熱好好味。Hagen Daz ice cream 都好味。剌身唔錯可惜tuna 有根。熱食黃金蝦好食蒸魚超正!凍食蝦麵包蟹冇乜人食。西湯龍蝦湯夾蒜蓉包好夾。即整自助飲品吧凍檸茶凍奶茶熱咖啡都好乾淨。好期待下次再嚟一次Remarks走時漏咗個環保袋係餐廳,staff hurry to reach me at washroom so helpful!Also they assisted my old dad get in Car. Thank you so much

so helpful!
  • 甜品
  • 海南雞
  • Häagen-Dazs雪糕
  • 熱盆
2019-12-24 5185 浏览
今年公司Xmas係出街食buffet lunch,環境較為昏暗,唔太光猛,聖誕節🎄氣氛唔太濃烈,可能有受外界影響喇。。。周圍看看食什麼好時,精緻的甜點是最吸晴😍..雖則沒有浮誇的佈置😆加拿大長腳蟹、青口,蝦都好鮮甜...可惜,蟹腳永遠都難添食😢..一出很快無了😆一口牛柳好好食,剛新鮮煎熟,好香口😋😍...羊架好好食,沒有騷味配埋薄荷醬更美味,芝士好好食不過餅干配搭只有一款太少😆帶子、甜蝦,三文魚都好新鮮,份量多少可配合要求變更,好有彈性👍🏻蝴蝶酥好鬆脆,朱古力蛋糕好好食,唔太膩,迷你cookie好好食...可惜,沒有空間可食Haagen-Dazs⋯⋯

2019-12-24
圣诞节
久聞雅苑座自助餐大名,在waiting list已好多年,十二月初光顧了自助午餐,坦白講都幾失望。 服務的確好好,但係食物選擇少(我食午餐),又多人,出面長期有人圍住個一圈長枱拎野食,搶手既串燒一出就無,啲人一拎就拎好多條,燒味部長期排隊,海南雞飯要叫個呀姐幾次先出到俾我,蒸點心又係好快拎晒,到最尾連cake都唔refill ⋯⋯根本全部野都係要搶,refill又慢,兩個半鐘其實我食左唔係好多款食物。最後我只好怒食無限量供應蝴蝶酥彌補一下(因為佢臨尾已經唔再refill,我諗住等少人啲先出去拎) 帝苑甜品好出名,但係蛋糕我只係食左朱古力cake ,其他cake賣相實在唔吸引,甜品吧亦唔算多款式,雅苑座話晒都係自助餐好出名,但食完一次真係唔想再試 ,好彩折後只係每人三百蚊。 今次真係失望而回....無下次。P.S. 我今次食午餐,無拿破崙,無opera,得粟米忌廉湯⋯⋯🙄🙄🙄🙄

(因為佢臨尾已經唔再refill,我諗住等少人啲先出去拎)

2019-12-06
生日
信用卡優惠
2019-12-14 4627 浏览
閨蜜聚會想有些聖誕氣氛,可以選擇在這間餐廳吃自助餐,環境舒服,我們坐在鋼琴邊可以看到鋼琴演奏和歌手唱歌,感覺很有聖誕氣氛。食物也是高質素冷盤海鮮和日式刺身都很新鮮,甜品很好吃而且每台有鮑魚鴨掌送,還有燒烤,燉湯和很多熱盤的菜。愛吃海鮮和甜品的朋友可以選擇這家喔!
2019-12-11 19027 浏览
一般buffet都會分三方面評論: 環境、服務、食物。雅苑座嘅環境一流,有外藉鋼琴手和伴唱各式各類型嘅外語經典歌曲,大多是八九十年代😂🎤🎼,氣氛非常之好,又有情調。服務方面很周到,一坐低嘅時候,已經有侍應幫你將外套套入椅背套,侍應收碟效率高,極有禮貌,有好多五星級酒店嘅自助餐服務員都冇咁高水平既服務態度,係呢一方面最值得一讚。最後到食物方面,海鮮冷盤、壽司刺身、沙律、熱葷、甜品 都選擇好多,係性價比非常高嘅buffet之一。海鮮種類多,但沒有蠔,海鮮味道淡,尚算新鮮。沙律款式相對比較少。鴨肝夾過一次之後冇見過佢refill😂。燒味好有水準,叉燒係半肥瘦,燒腩仔外皮燒得好香脆。串燒選擇種類都多,好多都係即燒熱辣辣。海鮮吧,自選海鮮種類和份量俾廚師即煮,10分鐘左右。燒牛肉同火雞都正常質素。限量派發嘅拿破崙。每人只限一份嘅原隻鮑魚和鵝掌。每人一粒大大粒嘅帆立貝,兩邊煎到金黃色。甜品種類選擇極多,尤其以蝴蝶酥最出名,其餘既蛋糕西餅都好出色,Häagen-Dazs 雪糕六款口味,仲有班蘭味pancake。
一般buffet都會分三方面評論: 環境、服務、食物。

海鮮種類多,但沒有蠔,海鮮味道淡,尚算新鮮。
沙律款式相對比較少。
鴨肝夾過一次之後冇見過佢refill😂。
燒味好有水準,叉燒係半肥瘦,燒腩仔外皮燒得好香脆。
串燒選擇種類都多,好多都係即燒熱辣辣。
海鮮吧,自選海鮮種類和份量俾廚師即煮,10分鐘左右。
燒牛肉同火雞都正常質素。
限量派發嘅拿破崙。
每人只限一份嘅原隻鮑魚和鵝掌。
每人一粒大大粒嘅帆立貝,兩邊煎到金黃色。

Häagen-Dazs 雪糕六款口味,
仲有班蘭味pancake。
2019-12-10 10784 浏览
生日食buffet慶祝下其實佢會送生日蛋糕 同會揾人唱歌但我覺得好尷尬 唔想全場觸目 就唔要呢個服務了龍蝦 蟹腳 凍蜆呢3個海鮮冷盤都好正!!!龍蝦佢己經開左邊 一打開係超多膏同埋個size都唔細而且肉質彈牙 有咬口蟹腳我覺得係最出色因為係超級鮮甜 再加上佢有少少肉汁 真係好正凍蜆既質素就唔太穩定普遍黎講係大隻+脹卜卜有時好鮮味 有時會無味睇彩數啦鮑魚 鴨掌呢個要用卡仔換既 一人一份  我坐底既時候枱面係無卡仔仲以為我無得食 原來係佢放漏左 嚇死寶寶了個醬汁做得唔錯 而且煮得好入味個鴨掌炆到好冧 一咬就爛 好食魚佢個魚都做得好出色 好似係斑黎鮮甜彈牙 個醬油又係做得好好應該有炒過個豉油夾左一堆熟食火雞同牛肉 我唔太識欣賞火雞肉真係比較粗造同硬 唔岩我食牛肉係燒得好靚既 而且仲鎖住左好多肉汁但我都唔太鐘意我都係鐘意蘿蔔炆牛腩蘿蔔吸曬味 而且炆得好冧 仲要係無渣!!!牛腩都索曬啲湯汁 但又保留到本身既牛肉味唔會攝牙罅既牛腩燒腩仔同叉燒都可以試下又係高水準之作燒菠蘿都係 食到停唔到口仲有壽司 同 魚生壽司啲飯唔好食 乾 同 硬 可惜甜蝦壽司都唔太新鮮食左個三文魚刺身就唔錯夠肥美 油脂豐富蝴蝶
生日食buffet慶祝下

其實佢會送生日蛋糕 同會揾人唱歌
但我覺得好尷尬
 唔想全場觸目 就唔要呢個服務了
龍蝦 蟹腳 凍蜆

呢3個海鮮冷盤都好正!!!

龍蝦佢己經開左邊 一打開係超多膏

牛肉係燒得好靚既 而且仲鎖住左好多肉汁
但我都唔太鐘意

我都係鐘意蘿蔔炆牛腩

蘿蔔吸曬味 而且炆得好冧
仲要係無渣!!!
牛腩都索曬啲湯汁

我諗都係呢到必食
因為焗得好好

食得出足料製作 有濃濃既奶香味

甜品一堆

右上角果個燉蛋!!!!!!
真係好正!!!!!好細滑 而且甜度適中!

水果有三款

最後 食埋雪糕就拜拜

呢到大部分食材都好新鮮
2019-12-09
2019-11-12 5877 浏览
第一次食帝苑酒店既自助餐因為坐近表演台 所以感覺熱鬧下面只係當晚既個別情況冷盤龍蝦 好多膏但無咩味蜆 好鮮甜青口 一般螺 一般長腳蟹 味道很怪 原因不明風乾火腿 也是怪味拎個陣差不多到尾 應該係放太耐熟食必飲那個中湯 我似左3碗以上每位限定一份既鮑魚鵝掌 好冧好味同樣每位限定一粒帶子 外表不太開胃炸蠔 不太ok甜品大部分都好食仲有幾款好特別但黑松露那個拎之前要諗清楚味道唔係人人接受到8點左右有人搖鈴一班人衝出去排隊都只係拎個拿破倫好似有點普通但當搞氣氛也可以接受
第一次食帝苑酒店既自助餐

都只係拎個拿破倫
好似有點普通
但當搞氣氛也可以接受
2019-10-27 5936 浏览
每逢6月份都會搵自助餐慶祝婆婆生日,今次上openrice 見呢間酒店有promotion ,我地就試下呢間晚餐自助餐。我地一行差唔多20個人黎到,餐廳一早安排好哂枱比我地。呢間自助式餐都算多野食,有凍海鮮(蝦、琵琶蝦、螺、長腳蟹腳)、鵝肝多士、燒味部、魚生、即煮麵食、熱盆、咖喱、甜品。我地咁多人有老有嫩都覺得好食。每人再有半隻新鮮蒸蒜蓉龍蝦、一隻聖子皇,好新鮮野味。如果有生蠔就再完美喇🙊我想特別推介佢既甜品,佢比起其他酒店既甜品多種類好多。佢每晚到都會推出超大既雜果拿破崙蛋糕,即刻切比人,佢既拿破崙嘅酥皮有好多層,加上佢既吉士唔太甜,超好食呀強烈推介

強烈推介

2019-10-19 6827 浏览
今晚係補足返女朋友生日,所以預先book咗酒店嘅自助餐,預早book仲有生日優惠,會送返一個生日蛋糕,加上最近做緊promotion,頭50名客人預訂有六五折我哋大約七點左右去到,已經有好多人拎緊嘢食,我哋得即刻唔執輸,首先去咗海鮮嘅區域拎左好多唔同嘅海鮮龍蝦相信係每一個人都一定會拎嘅,因為冇乜自助餐會有龍蝦食,不過今次嘅龍蝦我覺得肉質冇咁彈牙,而且仲無乜蝦籽添,感覺一般般。反而海蝦就有驚喜,每一隻都幾大隻,而且好新鮮,彈牙得來又爽口之後每位客人都會送一隻帶子,應該係牛油煮帶子,幾大隻不過味道一般然後食到咁上下就出去拎甜品食,都算有幾多款,特別拎左酒店最出名既蝴蝶酥黎試下,有原味同綠茶味。食落去的確係幾鬆化,不過唔算係好好味,好想再食既感覺。反而士多啤梨慕絲有驚喜,酸酸甜甜幾易入口差唔多去到八點嘅時候,店員打起鐘聲,原來有水果千層酥食,每人都分到細細件,吉士既味道剛剛好,唔會太甜,而每層酥皮都好鬆化,係成個自助餐最推介既整體黎講算不過不失,好彩有65折優惠,如果正價黎講就唔算抵喇

2019-10-14
優惠券
Came here on Mid-Autumn Festival day after working late. I'm was pleasantly surprised that the restaurant wasn't full (I didn't book ahead). The salad selection was very limited but I didn't mind since I wasn't there for that. The sashimi and cold seafood selection was standard. I did love the soups that were on offer - lobster bisque and shark fin soup. For the main courses, it was a big disappointing with only the roast pork being the highlight. A good range of desserts, particularly the mille

The salad selection was very limited but I didn't mind since I wasn't there for that. The sashimi and cold seafood selection was standard. I did love the soups that were on offer - lobster bisque and shark fin soup. For the main courses, it was a big disappointing with only the roast pork being the highlight. A good range of desserts, particularly the mille feuille (Napoleon pastry) and four flavours of Haagen Dazs.
Salad
Sashimi
2019-09-13
$228 (宵夜)
  • Shark fin soup
  • lobster bisque
  • mille feuille
2019-08-31 10712 浏览
同朋友生日 話想食自助餐 記得好耐都冇去既帝苑 貪佢環境靚 又有歌聽☺️今晚都幾爆場 去到已經見有人唱歌 係歌聲琴聲下就開始我地既晚餐原來最近搞緊德國節呀 有德國腸 豬手 仲有啤酒可以啤一啤🍺🍻嗌咗杯嘢飲 酸酸地都幾開胃食到咁上下 啲侍應就開始送野食嚟 有鮑魚又有龍蝦不停食 個口根本冇停過呀除咗德國啤酒之外 仲有個爆谷機架 係白松露味 陣味勁香 行開行埋都忍唔住食咗兩次差唔多去到八點半左右 就有鐘聲提我地有新鮮既拿破崙拎啦 大大個好吸引 真係食到幾飽都要留返個肚試下既然慶祝生日 侍應都好貼心有俾蠟燭我哋 而且仲有專人同我地唱生日歌 後未問番原來訂枱嘅時候講埋就會有生日蛋糕送架呢一餐真係食到好飽好滿足呀 朋友生日都話好開心

嗌咗杯嘢飲 酸酸地都幾開胃

• 拿破崙
  • 蝴蝶酥
  • 烚海鮮
2019-08-15 11379 浏览
頭100位原價6折,如果額滿都有7折優惠媽咪生日,都想簡單的個lunch buffet 答謝佢平時在家中的辛勞餐廳採光設計都幾光猛,氣氛不錯食物款式都多樣,凍海鮮有長腳蟹、翡翠螺、藍青口等等藍青口好新鮮,翡翠螺又爽彈,長腳蟹夠哂甜 絕對係回本位!!海南雞飯係餐廳推介之一,雞肉新鮮又夠嫩滑,油飯夠哂香中式點心都有供應 燒賣 蝦餃 小籠包 小炒 小菜 都有份 , 京都骨,清蒸鮮魚即席燒烤岩哂小朋友印度食物都有 顧及到不同客人的喜好新鮮時令水果 一應俱全甜品、朱古力噴泉同Haagen daz 雪糕通通都有,岩哂女士們飯後甜品🍮的慾望Cheesecake 係推介 唔太甜又夠滑餐廳仲有果汁,檸茶,檸水同不同款式茶包任君選擇
頭100位原價6折,如果額滿都有7折優惠

餐廳採光設計都幾光猛,氣氛不錯

食物款式都多樣,凍海鮮有長腳蟹、翡翠螺、藍青口等等
藍青口好新鮮,翡翠螺又爽彈,長腳蟹夠哂甜
絕對係回本位!!

海南雞飯係餐廳推介之一,雞肉新鮮又夠嫩滑,油飯夠哂香

中式點心都有供應 燒賣 蝦餃 小籠包

小炒 小菜 都有份 , 京都骨,清蒸鮮魚

即席燒烤岩哂小朋友

印度食物都有 顧及到不同客人的喜好

新鮮時令水果 一應俱全

Cheesecake 係推介 唔太甜又夠滑

餐廳仲有果汁,檸茶,檸水同不同款式茶包任君選擇