2018-03-19 446 浏览
其實呢間餐廳係開一個唔起眼嘅位置,但係又維持咗好多年,今日呀媽話唔去酒樓飲茶,去食其他野,好,就試試佢!好彩嚟到剛好有位,之後嘅人就要等位lu。午市套餐價錢都算平,四十幾蚊都有交易,有餐湯餐包同野飲,仲要唔使加一wor!先黎餐湯餐包,自家煲,非茄膏嘅羅宋湯果真好味!我食蜆肉松子仁炒意粉,好多蜆肉啊啊啊啊啊)))) 松子仁都唔少,又有幾條菜苗仔同蕃茄伴碟,美味指素非常高,高級餐廳應該至少要$80或以上啦,兒家我呢個餐,只係$51﹐感覺太抵啦! 要讚!至於呀媽食果個焗飯都好抵,都係$49。下次放假同屋企人食晏又有多一個選擇啦!
好彩嚟到剛好有位,之後嘅人就要等位lu。

先黎餐湯餐包,自家煲,非茄膏嘅羅宋湯果真好味!

至於呀媽食果個焗飯都好抵,都係$49。
下次放假同屋企人食晏又有多一個選擇啦!

2018-03-15 332 浏览
由佢開張已經常幫襯,因為佢當時質素,環境同價錢都好唔錯。通常食下牛扒、意粉、沙律、奄列飯等等,應該係西日餐廳,走中檔路線。但係突然有幾年佢風格突變,腸仔雞翼、咕嚕肉飯、雪菜肉絲炆米等,我感覺就係茶餐廳質素西餐價錢。其實我欣賞佢多元化,只不過當時菜色唔太岩我口味,所以就好少食佢,轉左去梳乎厘今年佢好似搵返自己嘅定位,質素都上升返,所以我又多左幫襯佢喇,今日午餐食左-韓式薄切牛肉泡菜伴飯。都唔錯喎佢日日set lunch都唔同,岩晒想日日新鮮嘅人
佢日日set lunch都唔同,岩晒想日日新鮮嘅人
  • 奄列飯
2018-03-04 249 浏览
又一間經常食的餐廳,因為服務不錯,價錢亦大眾化,最重要的是不會加一收費,但第一次寫這間的食評。今次點了意式豬排飯,另外有頭盤八爪魚沙律。飯是即焗的,新鮮熱騰騰,豬排頗厚,帶juice。其實焗飯可以即焗已經不錯,所以有加分。八爪魚沙律一般,八爪魚都算新鮮,沙律用醋的,入口味道不太酸,算中等水平。整體來說,是不錯的一餐。
2018-03-04
2018-01-23 317 浏览
位於上水中心及名都中間,位置有少少難搵,不過由午飯時間去到下午茶一直有人等位所以都顯眼既。價錢大約4x-5x一個午餐包餐湯同野飲.都係以一d簡單西式飯為主。紅湯有正常水準,白湯不會日日相同會有周打蜆湯,南瓜湯等等。而主餐如果咁岩有紅酒燴牛尾,建議一定要試下,相當有水準。牛尾燴得相當冧亦都容易離骨而且相當入味,不過紅酒汁稍為有少少偏甜。叧外咖哩都唔差,不過偏唔辣,唔適合鐘意辣既人仕。餐廳座位稍嫌有少少狹窄。
紅湯有正常水準,白湯不會日日相同會有周打蜆湯,南瓜湯等等。
餐廳座位稍嫌有少少狹窄。
2018-01-21 196 浏览
餐廳裝潢設計都幾好,睇落去幾有氣氛,但係D野食真係麻麻地,強差人意,而且服務態度好差,尤其係入邊有個女服務員,落單個陣好唔耐煩咁,去左幾次D野食都不及我的期待,好失望,唔明点解咁多人去食,反正我係唔會再去。
2017-08-25 580 浏览
青瓜蟹肉蟹柳胡麻冷面呢個冷面令我好驚喜,因為佢加左d青蘋果絲落去,成件事fresh曬。好岩夏天食,胡麻冷面好多地邊都有但配青蘋果呢個配搭真係唔錯👍🏽👍🏽同埋佢個個面麵整到好乾身,又唔會太𣺉幾岩撈面用。佢真係有蟹肉係入邊架,真心幾好味睇佢擺碟都覺佢有心。lunch咋喎,都有生菜係底,面頭又有d菜苗係到點綴下,值得一試。午餐跟的餐湯同餐包。湯就不過不失啦。個包都唔錯既有叮熱餐飲都加左$3轉檸樂。呢個反而令我有小小失望🤣佢成杯都係冰甘制,塊檸檬幾經辛苦先篤到落去。可樂又無乜氣。Total$50同埋佢都幾多staff,出野都算快。

青瓜蟹肉蟹柳胡麻冷面

同埋佢個個面麵整到好乾身,又唔會太𣺉幾岩撈面用。
佢真係有蟹肉係入邊架,真心幾好味

午餐跟的餐湯同餐包。湯就不過不失啦。個包都唔錯既有叮熱

Total$50
同埋佢都幾多staff,出野都算快。
  • 青瓜蟹肉蟹柳胡麻冷面
2017-08-07 519 浏览
一支公係上水唔知食咩lunch黎到曾經都係我飯堂嘅雙魚亭呢度最正係佢午餐menu幾乎日日轉😙唔怕會食悶 但同時好易中伏 今日就係一個大伏😂😂😂.8月7日午餐menu:.我揀左C餐無幾耐 姐姐就拎餐湯同餐包比我.羅宋湯呢個保持一貫嘅水準 都係好味嘅😌羅宋湯好多料 同埋鍾意佢有少辣💕.餐包餐包好好味 皮烘到脆脆熱熱嘅 入面好鬆軟😚.主角好快都到香煎鯛魚伴燕麥野米飯配櫻花蝦汁 ($51)完全唔掂😂😂😂😂所謂嘅櫻花蝦汁究竟係同d完全唔關事嘅豆個d白汁(?)定係個pat擺明係茄汁嘅紅汁(?)飯都幾腍嘅 但汁好少 吝嗇到完全唔夠撈飯😅同個魚又唔夾魚皮煎得幾香 但舊魚細到傻😰上面仲有幾條炒到燶左嘅蔥🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️唔想再黎食...
一支公係上水唔知食咩lunch

羅宋湯好多料 同埋鍾意佢有少辣💕
羅宋湯  餐包

餐包好好味 皮烘到脆脆熱熱嘅 入面好鬆軟😚

主角好快都到
香煎鯛魚伴燕麥野米飯配櫻花蝦汁 ($51)
完全唔掂😂😂😂😂
香煎鯛魚伴燕麥野米飯配櫻花蝦汁

飯都幾腍嘅 但汁好少 吝嗇到完全唔夠撈飯😅
同個魚又唔夾
魚皮煎得幾香 但舊魚細到傻😰
香煎鯛魚伴燕麥野米飯配櫻花蝦汁

上面仲有幾條炒到燶左嘅蔥🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
唔想再黎食...
羅宋湯  餐包
2017-07-22 482 浏览
雙魚亭一直係我同屋企人鍾意的。。。以前住上水有次無意之中發現,隱世餐廳似的,試咗一次畢生難忘,依家雖然搬了也會偶爾進入上水食吓佢~我食開都係晚餐,我個人認為依間餐店食物是有質素,廚師設計菜式亦很有心機,每次食都好滿意
雙魚亭一直係我同屋企人
,依家雖然搬了也會偶爾進入上水食吓佢~

,每次食都好滿意

碗豆蓉焗廣島蠔味道特別夾!

甜品:萍果批配雪糕 伴碟有設計心思
碗豆蓉焗廣島蠔味道特別夾!
甜品:萍果批配雪糕 伴碟有設計心思
  • 甜品:萍果批配雪糕伴碟有設計心思
2017-07-11 383 浏览
雙魚亭午市一向都坐無虛席食物質素唔錯 但d亞姐嘅服務態度就...🙄不過隨著上水中心越來越多新食肆午市人流終於少左 唔使排隊排咁耐一如既往,前菜有餐湯及面包餐湯嘅白湯選擇每天唔同,今日係薯蓉湯😋通常如果12點前黎嘅話,面包仲有牛角包或者菠蘿包選擇,食咩包真係視乎你嘅幸運指數啦!今日朋友點左個燒春雞配薯菜,賣相唔錯,今日嘅配菜比平時特別有芽菜、紅蘿蔔絲及波菜絲。雙魚亭一向薯條上碟時都熱啦啦,值得一讚但今日的燒春雞的確失準,肉質十分「鞋」,而且燒得唔夠香應該是雙魚亭最難食嘅一次😓至於豆釘點左大蝦糖心蛋泡菜沙律,大蝦爽脆,感覺唔係雪藏蝦,泡菜都好醒胃,糖心蛋都好好味這個沙律唔錯唔錯😋😋
雙魚亭午市一向都坐無虛席
食物質素唔錯 但d亞姐嘅服務態度就...🙄
不過隨著上水中心越來越多新食肆
午市人流終於少左 唔使排隊排咁耐

一如既往,前菜有餐湯及面包
餐湯嘅白湯選擇每天唔同,今日係薯蓉湯😋
通常如果12點前黎嘅話,
面包仲有牛角包或者菠蘿包選擇,
食咩包真係視乎你嘅幸運指數啦!

今日朋友點左個燒春雞配薯菜,
賣相唔錯,今日嘅配菜比平時特別
有芽菜、紅蘿蔔絲及波菜絲。
雙魚亭一向薯條上碟時都熱啦啦,值得一讚
但今日的燒春雞的確失準,
肉質十分「鞋」,而且燒得唔夠香
應該是雙魚亭最難食嘅一次😓

至於豆釘點左大蝦糖心蛋泡菜沙律,
大蝦爽脆,感覺唔係雪藏蝦,
泡菜都好醒胃,
糖心蛋都好好味
這個沙律唔錯唔錯😋😋

今天午飯時間試了一間常常好多人等位的餐廳,之前都聽人說好好吃又經濟的,專程早少少去到餐廳,終於可以試試名字像日本的港式餐廳啦「雙魚亭」。點選了「紅酒燴牛肉配意粉$49配餐湯餐包餐飲」、「鎮江豚肉配香飯$49配餐湯餐包餐飲」。🍝🍽😋「餐湯配上餐包」有紅湯(羅宋湯)和白湯(海鮮忌廉湯),紅湯好足料,好香雜菜味;白湯不會太稠,剛剛好,配料好多,蟹柳蝦肉都有。🍲🍞「紅酒燴牛肉配意粉」牛肉燴得很軟化,好易入口,味道很好味,但不會覺得好重紅酒味,意粉煮的時間剛好,不會過靭或過軟,食完有很滿足的感覺。🐃🍷🍖「鎮江豚肉配香飯」份量很多,足夠一人有餘,件件都是啖啖肉,沒有骨頭,甜甜酸酸很開胃,香飯用上珍珠米,很有誠意的午市套餐。🐷🐖🍖🍚「餐飲」餐飲冷熱同價。奶茶很香濃,茶味跟淡奶的分量很足夠。🍹
餐湯
紅酒燴牛肉配意粉
鎮江豚肉配香飯

2016-11-10
餐湯
紅酒燴牛肉配意粉
鎮江豚肉配香飯
2016-10-09 768 浏览
想去食個早餐,門口有個黑口黑面既女人(收銀位)問我地有冇登記,冇就冇得食早餐,我地唔明咩登記,佢懶得解釋都費事理我地咁,好冇禮貌,超冇禮貌,依家做飲食服務業咁既態度真係搵鬼幫襯

2015-09-25 1115 浏览
夜晚肚餓又懶得煮, 去左雙魚亭食晚飯套餐叫左杯HORLICK, 都幾夠結, 但是味道甜左少少, 似係落左太多糖, 而且飲到落個底仲有D粉未溶, 扣分咖哩牛腩飯, 飯唔太夠, 牛腩就仲少, 得果幾舊...味道其實都唔差既, 但係D咖哩唔係D牛, 亦都好稔, 但88蚊得咁少好似度縮左少少
夜晚肚餓又懶得煮, 去左雙魚亭食晚飯
2015-09-06 846 浏览
同老公叫左2份巨人T骨,一個蒜蓉汁一個黑椒汁,2個汁又唔夠味,牛排黎到仲係暖身感覺好似放左係枱1段時間咁,用刀切落去先知出事,發覺7成熟既牛排切極都切唔到,食落去個感覺好似食柴皮咁,不知所謂,我係惠康買份牛排自己番屋企煮都好食過佢,佢個配菜薯條唔錯,同杯凍檸茶都好飲,非常清甜,130幾蚊份晚餐得薯菜同凍檸茶好,有鬼用咩,侍應服務又唔掂,唉失敗,一定無下次。
2015-09-06
跟男友睡醒時已日上三竿,想吃意式食物而食評亦不賴,便一齊去試試。店門外,有幾班人都在等位,食物質素應該還可以吧..等了10分鐘終於有位,可能鋪租難頂的關係,位置可其的窄...點菜後5分鐘,炒飯先上*鴨胸炒飯 $39。其實已下午茶餐來說有4件鴨胸已算不錯。除其味道偏鹹外,色香都可以。點菜後20分鐘,肉醬意粉還未上,眼見另外2台客人同樣追ORDER...*肉醬意粉 $42。餓了30分鐘,終於送到焗得過時,導致表面的芝士呈黑色及發出微燶的氣味。明白下午茶的份量會較午餐少,但實在少得過份,三啖已能KO好笑的是以為自己大食..誰不知聽到鄰座的小朋友爆出一句: 我完全唔夠飽囉~~*一"了"下去便中伏,意粉粗度跟天使麵一樣,十分失望。而麵煮得過時、偏軟,缺乏口感,浪費了好吃的肉醬;(點餐茶時,才說咖啡機壞了要點別的,真係當堂嚇一跳,然後得啖笑...THAT'S WHY NO MORE NEXT TIME,,,,,
店門外,有幾班人都在等位,食物質素應該還可以吧..

點菜後5分鐘,炒飯先上
*鴨胸炒飯 $39。其實已下午茶餐來說有4件鴨胸已算不錯。
除其味道偏鹹外,色香都可以。

*肉醬意粉 $42。餓了30分鐘,終於送到

焗得過時,導致表面的芝士呈黑色及發出微燶的氣味。
明白下午茶的份量會較午餐少,但實在少得過份,三啖已能KO

好笑的是以為自己大食..
誰不知聽到鄰座的小朋友爆出一句: 我完全唔夠飽囉~~
*一"了"下去便中伏,意粉粗度跟天使麵一樣,十分失望。
而麵煮得過時、偏軟,缺乏口感,浪費了好吃的肉醬;(

2015-08-16
上水中心樓下的這家餐廳,位置偏僻竟然要等位?不知為何, 但只係想食個輕晚餐,為免走來走去浪費時間,都係係呢度等一陣蒜蓉包掏上很多的牛油, 味道非常濃郁,雖然夠脆, 但亦非常油膩羅宋湯則是一般茶記水平,蘿蔔硬身大件, 湯底味精多, 酸甜味失真這杯是柚子水?甜味適中, 但實在過稀, 還算合格XO海皇醬蝦仁雜果仁炒飯,名字好長但講真炒得飯粒分明,部分微焦甚有咬口,的確係好正,可惜蝦仁味似軟膠,果仁過多是幣病,有幾多? 多到每啖飯都會有果仁,你說多不多?同時飯量亦少, 而果仁比較難消化...大家明了吧?
上水中心樓下的這家餐廳,

位置偏僻竟然要等位?

不知為何, 但只係想食個輕晚餐,

為免走來走去浪費時間,

都係係呢度等一陣
蒜蓉包掏上很多的牛油,

味道非常濃郁,

雖然夠脆, 但亦非常油膩

羅宋湯則是一般茶記水平,

蘿蔔硬身大件, 湯底味精多, 酸甜味失真
這杯是柚子水?

甜味適中, 但實在過稀, 還算合格
XO海皇醬蝦仁雜果仁炒飯,

名字好長

但講真炒得飯粒分明,

部分微焦甚有咬口,

的確係好正,

可惜蝦仁味似軟膠,

果仁過多是幣病,

有幾多? 多到每啖飯都會有果仁,

你說多不多?

同時飯量亦少,

而果仁比較難消化...大家明了吧?