2020-05-28 1161 浏览
/雞翼山🇭🇰/#sa葵芳篇 #sa小食篇➖➖➖<不要儀態 只想吃雞翼>▪️▪️▪️之前同朋友去完葵廣再去隔離新都會行下又有啲肚餓 揾下商場有咩食 最後食左雞翼山店舖有多款口味獨特嘅雞翼 如果食得辣可以試下傷心雞翼 好似幾過癮!我地要左12隻雞翼套餐 $118 三款口味整體來講食物質素幾高質 肉質鮮嫩 幾款口味各有特色 推薦咸味雞翼我朋友係雞翼控 食完都覺得好滿足🥰➖➖➖1️⃣文青風玫瑰雞翼 (4pcs)經典款式之一🌷其實係蜜糖雞翼面頭滲滿左玫瑰花瓣 打卡確實幾靚雞翼新鮮熱辣辣 雞翼皮微脆 內裏肉汁鮮嫩😋玫瑰嘅味主要來自花瓣 連埋雞翼食食到淡淡玫瑰味 同時唔會喧賓奪主稍為降低甜度就好了🤤➖➖➖2️⃣港呢D友情萬歲檸茶(4pcs)個名感覺幾懷舊🤭令我諗起盒裝檸檬茶童年回憶❤️同best friend梗係要食👭🏻呢款同樣有蜜糖 較玫瑰雞翼甜~可以擠一擠檸檬汁 檸檬味會更重 (酸酸地)如果紅茶嘅苦澀味更突出就好!➖➖➖3️⃣港式避風塘蒜香雞翼 (4pcs) 個人最推薦係呢款 覺得佢嘅皮係最香脆而且面頭仲有辣椒粒同炸蒜粒 香辣惹味仲帶少少麻嘅感覺 食得辣嘅呢個可以一試➖➖➖4️⃣蜜桃冰茶、香橙綠茶 (套
/雞翼山🇭🇰/
#sa葵芳篇 #sa小食篇
<不要儀態 只想吃雞翼>
▪️▪️▪️
之前同朋友去完葵廣再去隔離新都會行下
又有啲肚餓 揾下商場有咩食 最後食左雞翼山
店舖有多款口味獨特嘅雞翼
如果食得辣可以試下傷心雞翼 好似幾過癮!
我地要左12隻雞翼套餐 $118 三款口味
整體來講食物質素幾高質 肉質鮮嫩
幾款口味各有特色 推薦咸味雞翼
我朋友係雞翼控 食完都覺得好滿足🥰
雞翼12隻

➖➖➖
1️⃣文青風玫瑰雞翼 (4pcs)
經典款式之一🌷其實係蜜糖雞翼
面頭滲滿左玫瑰花瓣 打卡確實幾靚
雞翼新鮮熱辣辣 雞翼皮微脆 內裏肉汁鮮嫩😋
玫瑰嘅味主要來自花瓣
連埋雞翼食食到淡淡玫瑰味 同時唔會喧賓奪主
稍為降低甜度就好了🤤
文青風玫瑰

➖➖➖
2️⃣港呢D友情萬歲檸茶(4pcs)
個名感覺幾懷舊🤭令我諗起盒裝檸檬茶
童年回憶❤️同best friend梗係要食👭🏻
呢款同樣有蜜糖 較玫瑰雞翼甜~
可以擠一擠檸檬汁 檸檬味會更重 (酸酸地)
如果紅茶嘅苦澀味更突出就好!
講呢啲友情萬歲檸茶

➖➖➖
3️⃣港式避風塘蒜香雞翼 (4pcs)
個人最推薦係呢款 覺得佢嘅皮係最香脆
而且面頭仲有辣椒粒同炸蒜粒 香辣惹味
仲帶少少麻嘅感覺 食得辣嘅呢個可以一試
避風塘蒜香

➖➖➖
4️⃣蜜桃冰茶、香橙綠茶 (套餐+$18)
本身怕避風塘雞翼辣 要左杯飲品送口

文青風玫瑰
避風塘蒜香
蜜桃冰茶
2020-05-19 53 浏览
曾幾何時都有見過啲報章雜誌介紹過「雞翼山」呢間餐廳,顧名思義佢哋就只係獨孤一味賣 #雞翼🐣 不過因為 #小秘書 唔係咁習慣 #立食,所以一直冇機會嘗試。呢日咁啱俾我喺 #新都會廣場 見到「雞翼山」開咗間分店,而當時又未食lunch,一於豁出去拉埋個朋友去試吓😋餐牌上有各式各樣唔同口味嘅雞翼可以選擇,不過呢日唯獨係#原味脆香雞翼做緊promotion,每買4隻就+送1隻,不過價錢都唔平呀😏加埋杯#水蜜桃冰茶,承惠$56😅 坦白講,味道真係唔錯嘅,香脆嘅外皮,咬落去充滿肉汁,不過份量就真係少咗啲,奉勸大家喺肚餓嘅時候... 最好留返下一次先去幫襯🤪 最後飲埋杯 #水蜜桃冰茶,都可以頂吓肚嘅😏 同時降溫之餘,又可以幫手中和吓雞翼嘅油膩感。整體表現都唔錯嘅😉 雞翼係整得好好味嘅,不過真係 #唔夠攝牙罅🤪 講到服務,不得不比個 #like #一腳踢 嘅 #收銀哥哥,見佢對每個客嘅要求都有問必答,呢個時代好難得㗎喇😉

2020-05-16
$56 (其他)
2020-05-18 40 浏览
約咗朋友去葵芳行街,行過見到雞翼山開咗分店,朋友話試過旺角嗰間好食,我地就入去食啦佢有兩張企枱,有幾張櫈坐,仲有張長枱。睇得出佢地主要做外賣,但係都可以堂食。我地叫咗三種口味既雞翼,文青風玫瑰、港式避風塘蒜香、西檸香酸。$38 4隻,$48 6隻,每4/6隻就只限一款口味,另外加$18就有一杯野飲。我地叫左柳橙冰綠茶、水蜜桃綠茶。佢地嘅雞翼都大隻既。我自己最鍾意玫瑰味,估唔到佢既玫瑰味蜜糖加上玫瑰花瓣同雞翼咁襯極力推介

極力推介
2020-05-18 20 浏览
本人用外賣自取滿$40減$20優惠,真係好抵呀,而且電話落單又方便,話就話15分鐘之後先可以取,其實10分鐘左右已經有得攞啦,有好多款味道可以選擇,我就揀咗西檸香甜酸味道,買咗6隻試,酸酸地又幾開胃,甜甜地咁,夏天好適合食,而且都幾入味下,不過整出黎個樣係有啲黑囉,唔係好靚仔咁,有啲影響視覺,唔知係咪因為過份期望所以食完之後又冇乜特別咁囉,不過都仲有興趣想試下其他味道嘅,加上本身都好鐘意食雞翼,建議可以加下啲期間限定味道,增加新鮮感
外卖自取
2020-05-16 19 浏览
隔左一排冇食到呢間雞翼,今日咁啱順路去葵涌就順便去雞翼山探下肥仔老板扼飲食。點知老闆不在,唯有自己比$食個下午茶,今次食左炸雞亦同叫左一杯凍桃茶,估唔到杯凍茶又幾解喝,唔太甜,夾埋炸雞食一流。剛 剛炸炸好嘅雞翼呢其褭實就真系特别好食嘅,皮脆肉汁多,但系呢好似如果加多D小食或者系面包,再或者薯條的就更加一流啊,希望佢地加薯條,一定贏哂m記。坐喺個位度一路食炸炸翼,一路望住個人富士山,都幾寫意嘅,但系唔知點解,坐緊嗰個位,個冷氣位,好大風,凍到有啲啲打冷震,希望改善下

2020-05-13
  • 凍桃茶
2020-05-02 60 浏览
近日好多時都叫外賣,有時外賣質素未必好,但去呢間雞翼山外賣,就算行左十幾分鐘番屋企先食,啲雞翼都仲keep 到脆,入面都仲算juicy。用openrice叫外賣自取,預定時間幾點去拎,真係準時整好,唔需要再等,超方便。今日買左文青玫瑰味🌹🌹,$38/4隻,外賣盒賣相好靚,一打開個盒已聞到陣陣香味。雞翼面上舖滿食用玫瑰花,食落雖然冇堂食咁熱辣辣,但依然外脆內嫰。蜜糖味唔會過甜,而且仲有淡淡玫瑰香。老闆推介如果下次外賣加餸,可以揀味噌雞翼,個醬汁送飯一流。下次要試下先。😋😋

• 文青玫瑰雞翼
2020-04-11 124 浏览
12件套餐 💰 HKD $118-實不相瞞,其實我是一個雞翼狂。不論是小時候寫記念冊或是最近ig story的tag game中,每次問到我最喜歡的食物是甚麼,我一定會填上雞翼。專賣不同口味雞翼的雞翼山早已在我的to-eat-list中,今次終於有機會試試啦﹗同樣喜歡雞翼的你就要繼續看看下文啦~-這個套餐最多可配搭3種口味,我就叫了最具人氣的「文青風玫瑰」;新口味的「西檸香酸甜雞翼」;普通口味的「黑松露蒜香武士」。-◾文青風玫瑰這其實是蜜糖雞翼。店家把一些玫瑰花瓣灑上雞翼的表面,作為點綴。有玫瑰花瓣的蜜糖雞翼外表漂亮,用來「打卡」就最不錯。一咬下去,就吃到滿滿的蜜糖味,很多蜜糖汁包著雞翼,而蜜糖味中又帶點淡淡的玫瑰味,兩隻味道混在一起也不錯,但我個人就覺得蜜糖味再甜一些就更好了。肉質方面,嫩滑有汁,而且這雞翼應該是先炸過的,所以吃起來香脆可口。整體表現不俗。-◾西檸香酸甜雞翼這味雞翼的味道與酒樓的西檸雞相似,雞翼表面加了少許的檸檬皮,令到吃的時候會有一種很清新、fresh的感覺。味道與其名字一樣,酸酸甜甜的;肉質方面一貫滑嫩。一咬下雞翼皮時吃到很濃的西檸味,而肉則
12件套餐
💰 HKD $118
◾文青風玫瑰
◾西檸香酸甜雞翼
這味雞翼的味道與酒樓的西檸雞相似,雞翼表面加了少許的檸檬皮,令到吃的時候會有一種很清新、fresh的感覺。味道與其名字一樣,酸酸甜甜的;肉質方面一貫滑嫩。一咬下雞翼皮時吃到很濃的西檸味,而肉則帶上淡淡的檸檬味。吃畢後,酸的味道仍會在口腔中逗留,喜歡酸的朋友一定會很喜歡這個吧﹗相比起文青風玫瑰,我更喜歡這個味道。且個人有一小建議——把它放在第一位吃就最好不過,因為味道酸酸甜甜會令人起了食慾,令人不知不覺地吃了好幾隻。
◾黑松露蒜香武士
黑松露蒜香武士就是原味雞翼再混了黑松露粉,再在雞翼表面加了些紫菜,令雞翼變得和風一點。由於它是炸雞翼的關係,咬下去時香脆可口。最重要的是,我到最後才吃這個味道,大概放了15分鐘後還是很脆,肉質也嫩滑有汁,這方面我也挺欣賞的。不過,我覺得雞翼的黑松露味欠奉,只是吃到淡淡的黑松露味,反而我吃到更多的是辣味和蒜味。雖然這口味的黑松露味不明顯,但我認為三者中最美味的就是它,或許是我個人比較喜歡炸雞翼的關係吧。
◾柳橙冰綠茶
這杯飲料充滿綠茶味但橙味就欠奉。味道與天仁茗茶的柳橙綠茶差不多,如果吃膩雞翼時,喝口清新的柳橙綠茶也挺好的。
►好食指數:8/10
每隻雞翼的大小都很平均,不論是帶汁的或是炸的,肉質都是很嫩滑且juicy。是會再吃的店~
*他們IG說有外賣服務。為人為己,外賣回家食吧~
✎想看更多的請到IG @wd.smallworld
2020-03-22
  • 黑松露蒜香武士
1K
2020-04-07 88 浏览
好hit 雞翼店, 經過左好多次今次終於同fd 去左試下, order 左3款味道都好正第一次黎無理由唔試signature 玫瑰雞翼, 連logo 都滿滿rose 所有雞翼接單即煮所以要等一陣,短暫等候換黎係上手仲熱辣辣新鮮煮好雞翼,絕對值得等啦。燒香過雞翼表層係甜甜的Rose Syrup. 而中間雞肉嫩滑,rose 香味好自然又出, 好食鼠尾草鹹蛋黃哥鹹蛋黃醬鋪滿雞翼的表面,好濃郁的鹹蛋黃醬味,食第一隻時覺得好好食,但第二隻就開始有少少漏的感覺最後叫左款火焰花醬 麻香傷心雞翼麻味好出,但又唔算好辣,就算唔點食得辣既都可以試,好惹味,有種去打邊爐麻辣火鍋感覺。偏濃口味. 覺得買番去加料送飯都得柳橙冰綠茶好清甜的味道,加左綠茶減少了平時橙汁的死甜味,估唔到兩者可以咁夾👍

鼠尾草鹹蛋黃哥

最後叫左款火焰花醬 麻香傷心雞翼

柳橙冰綠茶
[葵芳]雞翼山.港呢D友情萬歲檸茶🍋食剩指數 0/100檸檬茶雞翼係我既首選呢款雞翼係用茶醃過既煮既時候又有檸檬食落酸酸甜甜表面仲有少少炸過既茶葉碎係出面比較少機會食到既口味.黑松露蒜香武士食剩指數 : 0/100佢表面既紫菜好香雞翼外皮好脆入面既肉都好滑黑松露味就唔係果種好搶既味蒜香味比例重啲整體都ok.原味脆香雞翼食剩指數 : 0/100呢款以前未見過原味唔係指無處理過佢都有醃料處理過香料味都好足係好食既炸雞翼.港式避風塘蒜香🧄食剩指數 : 3/100避風塘一定係辣嘅~(我地怕辣混合左其他味分開左上😂)佢果種辣係炒辣椒同蒜既辣幾香同唔會死辣不過佢都有少少辣度好怕辣既人可能叫其他款🤣.薑母茶食剩指數 : 0/100野飲叫左一熱一凍薑味超級濃加埋紅棗既甜味中和好正無諗過食雞翼既店會飲到咁足料既薑母茶.橙綠茶食剩指數 : 0/100橙味比綠茶味重~甜度適中食炸野配凍飲係幾爽既
[葵芳]雞翼山
香料味都好足
係好食既炸雞
港式避風塘蒜香🧄
食剩指數 : 3/100
避風塘一定係辣嘅~
(我地怕辣混合左其他味分開左上😂)
佢果種辣係炒辣椒同蒜既辣
加埋紅棗既甜味中和好正
無諗過食雞翼既店會飲到咁足料既薑母茶
橙綠茶
食剩指數 : 0/100
橙味比綠茶味重~
甜度適中
食炸野配凍飲係幾爽既
2020-03-24 67 浏览
疫情愈來愈嚴重,希望大家真係乖,除返工購買日用品外,真係吾應該聚會兼周圍去,盡量買外賣喇! 一班人除哂口罩大吃大喝,大噴口水其實真係好危險。要聚會應該等疫情過後囉!之前經過新都會見到開左雞翼山,一直好想試,今日買左6隻(48蚊6隻,38蚊4隻)加餸做lunch。話係即叫即炸,但係俾完錢3分鐘就pack好快成甘。個盒幾精緻。兩邊都有d 洞,免雞翼有倒汗水聞說文青風玫瑰雞翼係best seller, 我本來都想試,但係6隻只能選1種味,所以留番下次試,今次買咸香既*鼠尾華鹹蛋黃哥*先隔住個盒。。都聞到鹹蛋哥既香味返到屋企已經成個鐘,所以擺落光波爐焗熱10分鐘,個鹹蛋漿微溶所以更加香,個雞翼係炸過沒雪味,yummy覺得好好食,但係吾平! 下次最好有人🤣請我食埋文青風玫瑰+港式避風塘蒜香
疫情愈來愈嚴重
。要聚會應該等疫情過後囉!

之前經過新都會見到開左雞翼山
,一直好想試

個盒幾精緻。兩邊都有d 洞,免雞翼有倒汗水

隔住個盒。。都聞到鹹蛋哥既香味

,個雞翼係炸過沒雪味,yummy

2020-03-24
  • 鼠尾草鹹蛋黃哥
這個好不尋常的三月,在肺炎的陰霾下,我們減少上街,亦避免出外用餐。 今日卻想慶祝友人生辰,只是帶了蛋糕買了禮物,打算相聚片刻,拍幾張照便各自回家,減低感染風險。奈何肚子太餓,不欲花一個小時回家後才進餐,便到新都會廣場看看什麼地方進食較安全。殊不知商場人來人往,或許就此作罷,回頭是岸。直至我們遇上雞翼山,太久沒逛商場了,開張了一段時間我也不曉得。 去不了日本富士山,我們卻去了富士山為主題的雞翼山。淡藍色的富士山,店舖都放了不少富士山紀念品,甚是浪漫。 空間並不大,但客人也不多,尚算可以與別人保持適當距離進食。我們駐足觀看雞翼種類之時,老闆便熱情地介紹熱賣款式,比較不同套餐那個較抵食。熱飲有兩款,其中之一為金銀花茉莉茶,老闆推薦其潤肺之效。敏感時期,此實屬良茶,就你吧。 於是我們點了16隻雞翼配2杯飲品的套餐,兩個口味分別為玫瑰蜂蜜雞翼及避風塘蒜香雞翼,兩杯潤肺茶。三個女生分,都吃得很滿足。余獨愛金銀花茉莉茶,老闆說是五花茶味道,我覺得甜甜的,是一種清新脫俗的感覺。至於雞翼,玫瑰文青雞翼,賣相很值得打卡,咬落香甜又唔腥,kawaii呢。哈哈,其實是自帶獨有味道,自然玫瑰味,不自誇、不張狂。

文青風玫瑰雞翼
港式避風塘蒜香雞翼

余獨愛金銀花茉莉茶,老闆說是五花茶味道,我覺得甜甜的,是一種清新脫俗的感覺。至於雞翼,玫瑰文青雞翼,賣相很值得打卡,咬落香甜又唔腥,kawaii呢。哈哈,其實是自帶獨有味道,自然玫瑰味,不自誇、不張狂。而避風塘,是有點點辣到的,但不算太避風,可能香料不夠搶,也是含蓄了一點。

老闆都很好客的,見我們拍照留念都說可以幫我們仨拍照。就此謝過,老闆清理我們桌子後,也噴上消毒噴霧。店中也提供酒精搓手液和紙巾,很是貼心。 然而我們不慎把一個進餐而放下的口罩掃到地上,另一個不小心丟了。我們不好意思地問老闆有沒有口罩出售,我心想,時勢艱難,有都自用吧。但老闆竟然無私地給予我們每人一個口罩,是員工自家的外國出產口罩。無罩用的話,走在街上,惶恐十分。一罩難求,然而老闆竟這樣分文不收地送予我們。我們實在感謝!
2020-03-21
文青風玫瑰雞翼
港式避風塘蒜香雞翼
  • 金銀花茉莉茶
小店全部用上無激素雞翼,隻隻醃製過夜,撲上日本炸粉,客人落單先即叫即炸,再混合不同嘅醬料、食材,炒成唔同獨特創新口味嘅雞翼🐥雞翼更炸足兩次,食落熱辣辣,外皮炸至酥脆,內𥚃封實肉汁非常嫩滑😍💗黑松露蒜香武士($38/4隻)將雞翼回鑊同黑松露蒜香醬汁炒製,好可惜係松露味淡到聞唔到又食唔到,只係食到蒜香味,面頭灑上紫菜絲,相對咁多款味道最普通🧄💗港式避風塘蒜香($38/4隻)用牛油起鑊,將雞翼回鑊同炸蒜粒、辣椒粒同辣椒粉一齊炒,辣椒落得足,食落有麻有辣,嘴唇微微刺癢,悲傷小姐本身唔太食得辣食到嘴唇紅哂👄但配上炸脆嘅金蒜更香口,越食越過癮🌶💗橘柚片片白雪雞翼($38/4隻)用韓國柚子蜜同炸好嘅雞翼一齊炒,食落有清香嘅橘柚味🍊由於被糖衣皮包裹住,所以食落更脆。呢款味道係最甜,上面仲要灑上糖霜,淨咁食明顯會甜咗d,但食咗咁多款鹹味,呢個可以中和番味蕾較特出❄️

💗黑松露蒜香武士($38/4隻)
💗港式避風塘蒜香($38/4隻)
💗橘柚片片白雪雞翼($38/4隻)
2020-03-20 23 浏览
雞翼山終於開到嚟葵芳,雞翼有成9款味道咁多,甜酸鹹辣乜都有,梗有一款啱你心水,雞翼仲係即叫即炸,外脆內軟,嫩滑多汁,雞翼控必試❗️文清風玫瑰果然係雞翼山嘅招牌,有淡淡嘅玫瑰同蜜糖味,味道香甜,女仔一定會好鐘意港式避風塘蒜香雞翼有激多炸蒜粒好香口,辣辣哋好惹味,好有避風塘炒蟹嘅滋味鼠尾草鹹蛋黃哥啱晒重口味人士,每隻雞翼都好均勻咁沾滿鹹蛋黃醬,味道非常濃郁黑糖紅棗薑母茶薑味幾濃,黑糖味偏淡柳橙冰綠茶幾清甜,食完雞翼用嚟解膩啱晒

黑糖紅棗薑母茶薑味幾濃,黑糖味偏淡

柳橙冰綠茶幾清甜,食完雞翼用嚟解膩啱晒

2020-03-15 36 浏览
尋找愛吃雞翼既朋友尋找不顧儀態… 只想吃雞翼既朋友我喺葵芳搵到啦🤩🤩我至愛既雞翼山喺葵芳插左旗啦✌·☆ 文青風玫瑰雞翼第一下咬落去似燒烤既蜜糖雞翼再食落去滲出啖啖既玫瑰香氣🌷加入玫瑰煮成既玫瑰醬汁味道特別 仲多左一重層次添👍·☆ 講呢D友情萬歲檸檬茶雞翼愛飲檸檬茶既你一定要試下🍋用紅茶茶葉加入檸檬醃製而成味道酸中帶甜 少少澀澀地真係好檸檬茶既味道😄·☆ 鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼個人最喜歡的口味啊🤩雞翼被滿滿鹹蛋黃醬包裹住鹹蛋黃醬上面仲見到有鹹蛋黃碎未食已經聞到勁香鹹蛋黃味🤤放入口真係不得了 鹹蛋黃炒至起沙除左鹹蛋黃 仲充滿濃濃牛油香氣哩款一定要試下呀😋😋·飲品方面,養生既我叫左杯“金銀花茉莉茶”,可以降下燥熱,中女咁就唔怕即叫即製既熱氣啦😉

尋找愛吃雞翼既朋友

2020-02-15
下午茶
  • 鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼
2020-03-11 26 浏览
今日宵夜想食雞翼,九點幾即刻飛奔去雞翼山買,好彩趕得切last order,註定今日有口福。😋係喎,雞翼山唔止有雞翼,仲有雞槌個喎,噉今日試下雞槌先,揀左原味脆香。一啲都冇失望呀,個面真係超脆,加上啖啖肉,好正呀!剛剛炸好的雞槌外脆內軟,內裡仲好juicy架。初時以為原味冇乜特別,但原來有好香嘅香草味。繼檸茶同原味之後,我要快啲試埋其餘嗰八款咪先得。😜冇得去日本旅行,唯有暫時對住個富士山牆打下卡,滿足下先啦。提外話,鍾意呢間雞翼山,當然佢地除左雞翼外,而且仲有好多富士山精品,如果佢有得賣就正喇。😅😅

冇得去日本旅行,唯有暫時對住個富士山牆打下卡,滿足下先啦。