2017-05-25 434 浏览
I liked to have lunch here many years before, but not go there much recently. Normally I would order the deep fired fish ball with noodle. Fish balls were crispy, inside still hot and strong taste of fish, not only taste of flour. I would order the veggie too, as it was with special sauce, different from normal veggie in other Cha Chan Tang.

2017-05-21
好耐好耐好耐都未有時間去食起碼有三年時間今日亞仔放假所以諗起唔想食西餐亦都唔想食日本野佢最鍾意食呢間嘅雲吞河同埋炸雲吞我就鍾意食魚片頭麵今日每人叫咗一碗粉同埋叫咗個炸雲吞口感味道全部一樣沒有改變超正一碗魚片頭麵麵沒有一般嗰啲鹼水味而且夠爽一碗鮮蝦雲吞河粉河粉唔會散秀秀可以用筷子食下邊有圖為證架真係用筷子食都得吖一碟炸雲吞雖然細細粒但係真材實料不過就加左價都係嘅依家乜嘢都貴不過服務態度都一樣咁好吖永遠支持努力吖食飽都可以行下附近嘅K11唔錯架
好耐好耐好耐都未有時間去食起碼有三年時間

唔錯架

2017-04-28
  • 炸雲吞
2017-03-13 709 浏览
其實已經食過好多次每次等老婆都會來呢度食佢嘅鮮牛肉麵非常好味通常我都會配上佢嘅炸墨魚餅今次我試左新嘢食咗佢嘅炸雲吞非常鬆脆香口應該係我食過嘅數一數二的好全力推介呢個炸雲吞
其實已經食過好多次
非常鬆脆香口
應該係我食過嘅數一數二的好
全力推介呢個炸雲吞
2017-02-17 698 浏览
有時係尖沙咀想食個LUNCH都難, 尤其係中國長假期, 周街都係中國人, 仲要迫埋同我地同一時間LUNCH 先嬲間間餐廳都無位時, 為求搵有位食個快飯, 就行左去K11附近, 入左間雞記搵食叫左個套餐, 炸魚片頭撈麵, 加左錢轉撈麵個撈麵真係好香, 麵爽又彈牙, 無鹼水味魚片頭係即炸, 外層仲有少少脆, 裡面又彈牙, 係我食過最好食既炸魚片頭墨魚丸都好似好正, 得一個人食唔到, 下次有緣要試埋環境衛生方面, 希望可以改善下坐得愈入既位, 就會有烏繩飛飛下, 要一路食, 要一路撥走烏繩

叫左個套餐, 炸魚片頭撈麵, 加左錢轉撈麵

個撈麵真係好香, 麵爽又彈牙, 無鹼水味

炸魚片頭撈幼麵
墨魚丸都好似好正, 得一個人食唔到, 下次有緣要試埋

環境衛生方面, 希望可以改善下

午餐
2017-02-01 529 浏览
朋友來香港探我夜晚行街行到11點幾有啲肚餓想食啲小食尖沙咀嘅小食店唔多之前喺度食過炸魚片頭覺得好好味所以就帶佢嚟食因為其實已經比較夜唔想食得好飽所以就淨係叫咗個炸紫菜墨魚丸一碟有六粒上枱嘅時候仲係冒緊煙熱辣辣嘅食落去非常香口外脆內彈仲有一粒粒嘅墨魚肉
朋友來香港探我
熱辣辣嘅

食落去非常香口外脆內彈
仲有一粒粒嘅墨魚肉

2016-12-22 3118 浏览
星期六晚上,要跟阿媽同老豆去尖沙咀某間酒店,參加一個婚禮的晚宴。不過婚宴這東西,你懂得的,五時恭候,八時入席,九時未必即刻有得食。既然要等到很晚時間才能吃飯,當然要先在婚宴之前,先吃一些下午茶,以備不時之需。去到尖沙咀這些極多外國,與強國遊客的旅遊購物熱點,食肆反而未必能像你想要那樣應有盡有,價錢不能豐儉由人。所以這種下午茶,我沒期待過會有甚麼好東西可以吃,要求亦不像正餐一般講究。結果阿媽找到一間賣潮州菜的餐館,這間餐館名稱叫做「雞記潮州麵食」,看招牌還以為它是集團式連鎖經營食店。看見「雞記潮州麵食」招牌旁邊用日文漢字標明是「地元で評判の潮州食堂」,如果再在旁邊加上英文店名,我就可以立刻確定這間麵店是為遊客而設的潮州菜館。在市區旅遊購物熱點內,一般餐廳食肆坐滿遊客和食客是很正常的事,就算食店生意再好,也可能敵不過業主加租的威脅,最後可能結業收場。所以坐在「雞記」的座位上,我還需要親自試食過它們的潮州菜食品,才能確定它們值不值得光顧,和它們能不能夠繼續經營下去。「雞記」店內燈火通明,餐檯座椅還算新淨,員工有維持清潔打掃店舖,門面尚算企理潔淨,單看「環境」這一項評分還算理想。餐檯座椅顏色是
「雞記」店內燈火通明,餐檯座椅還算新淨,員工有維持清潔打掃店舖,門面尚算企理潔淨,單看「環境」這一項評分還算理想。餐檯座椅顏色是深色,牆壁顏色大多都是以比較光亮鮮明的淺黃色為主,店內營造出強烈對比的顏色風格。
餐牌經歷時間洗刷,顏色未變舊,但餐牌已經有被皺摺的痕跡,不過都是無傷大雅的一回事。

眾人各自點了碗潮州粉麵,另外再點了一些潮州小菜。以前一講起潮州菜,第一時間會想到潮州打冷飯店,「大眼雞」等等冷點食品,不過那些食品,多數留到晚上宵夜時間才會點來食。
我們一開始先點了潮州小菜來吃,分別有「生煎墨魚餅」和「欖菜肉卷」。「生煎墨魚餅」外型跟我以往吃過的魚餅、蝦餅有點相似。不過魚餅,蝦餅都是泰國菜,都是經過油炸,跟潮州生煎墨魚餅的香煎手法大有不同。
我比較喜歡「欖菜肉卷」,「欖菜肉卷」外表真的好像,外國電視烹飪節目會見到那些肉卷。外國那些肉卷,內裡夾着的都是蘆筍,跟「欖菜肉卷」內的欖菜不同,不過兩者都很有口感。
生煎過的墨魚餅,表面少了一股油膩,那股油膩味在食普通炸蝦餅經常會吃到,反而在潮州生煎墨魚餅身上感受不到。論口感生煎墨魚餅跟炸蝦餅一樣,口感相當彈牙。炸蝦餅外面總有脆漿炸成的面皮,但會比較熱氣,要等蝦餅稍微冷凍後才能吃,反而生煎墨魚餅就不需要這樣做。不用等墨魚餅放涼就可以吃,感覺是特別爽。
反而整個潮州菜的主角,咖哩牛腩麵,吃完麵感覺不如配飯那麼爽快。吃咖哩牛腩飯,咖哩牛腩可以用來佐飯。咖哩牛腩配幼麵來食,吃完有點失望,配麵反而不及配飯那麼好吃。說實話,吃咖喱牛腩麵時,其實我很想跟侍應說我想要飯,可惜當時的我不能。
因為那個咖哩牛腩的只是湯底,而不是咖哩汁,如果湯底稠一點變成汁,然後配飯吃,那就真的是完美了。
2016-12-17
下午茶
  • 生煎墨魚餅
  • 欖菜肉卷
2016-12-19 643 浏览
行過尖沙咀街頭好多不同既食市,但依間無不個起眼既招牌,只有簡單既裝修,內裡好多外國訪問既報紙雜誌。係眾多介紹既食物,最出名就係”紫菜墨魚丸撈粗麵”。粗麵加上豉油汁,味道不過不失,夾起一顆紫菜墨魚丸,己感覺到表皮仲係少少脆,咬落真係皮脆肉暖,有好重既墨魚丸香味,唔止.....還有一種海鮮既鮮甜味,問過職員先知裡面原來有少少蝦膠, 相比坊間既墨魚丸,雞記自創特式,依種味道只此一家。
紫菜墨魚丸撈粗麵
2016-11-17
紫菜墨魚丸撈粗麵
2016-12-16 467 浏览
係我工作好忙嘅時候 想食個快靚正嘅麵 點知雞記個外賣佬 倒瀉曬我啲湯出黎 我叫佢拎返去俾返啲湯我 點知鬧返我轉頭 行咗出去 我以為佢返去拎啲湯我 原來係將啲湯倒去 垃圾桶 淨係畀個淨麵我 到我打返去雞記 雞記啲員工 問返我轉頭“可以點呀”叫你拎啲湯俾我又話“ 而家好忙喎”仲cut咗我線 勁不負責任
2016-12-11 444 浏览
喺尖沙咀食晚飯要平平哋一啲都唔易仲要好味道更加難呢間係我會想食粉面嘅時候會來食嘅因為佢啲麵就真係幾好味叫咗碗鮮牛肉麵啲鮮牛肉煮得啱啱好唔會太老而啲粗面好有咬口非常彈牙唔會好重鹼水味個湯底就唔算咸食完之後都唔會覺得好口乾所以應該冇乜落太多味精
喺尖沙咀食晚飯要平平哋一啲都唔易

個湯底就唔算咸
食完之後都唔會覺得好口乾
所以應該冇乜落太多味精

2016-12-08 384 浏览
Located behind the mirador and chungking mansions this place is a good choice for brunch/lunch. Great choice of local food for.reasonable price
Beef brisket noodles, choy sum with oyster sauce, wonton noodles
2016-09-02 1221 浏览
朋友介紹下,我去了雞記試招牌「炸」紫菜墨丸面,一試愛上。第二次再試炸魚片頭紫菜墨丸撈,感覺上鹹了少少,還是喜歡湯麵,忘記了order「炸墨丸」,來了普通紫菜墨丸,不炸的少了香味,還是炸的香。這裡的菜也很好吃👍🏼。除了炸紫菜墨丸,牛腩也很多人點吃的,但我未試過,樣子看起來不錯的。粉面店,這家我很喜歡。這裡有套餐,四十幾蚊起,有一碗麵+飲品/菜。

炸魚旦紫菜墨丸面
紫菜墨丸炸魚片頭撈
炸紫菜墨丸面
炸魚旦紫菜墨丸面
紫菜墨丸炸魚片頭撈
炸紫菜墨丸面
2016-04-27 2028 浏览
到尖沙咀,趕時間來過速食去到雞記,那那聲叫左炸紫菜墨魚丸米線 炸過的墨魚丸,外皮少少脆,可能被湯㓎淋左,不過都仍然ok, 墨魚丸彈牙爽口,應該新鮮打至起膠先有咁既囗感,撈左紫菜,食落更多重味道,如果分上或叫撈面可能更突出炸的味道湯底正常冇咩特別,米線煙靱,冇話太淋,主打炸丸其他一般貨式
到尖沙咀,趕時間來過速食

去到雞記,那那聲叫左炸紫菜墨魚丸米線

湯底正常冇咩特別,米線煙靱,冇話太淋,主打炸丸其他一般貨式
2016-04-26 1379 浏览
星期六大約黃昏5點鐘,晚市人潮未出現所以不用等位~雞記有兩種食物我覺得是非常出色的,第1樣是五香牛腩第2樣是炸物 (炸雲吞、炸魚片頭、炸紫菜墨丸、炸墨魚塊)所以,我跟男朋友都點了五香牛腩,分別是他要飯,因為男仔要有米氣先至飽我就要了米粉。牛腩份量不會少,肉質夠淋,而且很入味我的米粉加上了很多蔥粒,加上雞記辣椒油,湯粉及一的食法是我的最愛,濃濃五香味加上有勁度的辣油,吃過之後不會想去連鎖粉麵店了~~~Order了一客炸雲吞,每一隻都漲卜卜沒有欺場放心內裡不會全是豬肉,是有大大隻蝦的,而且有汁~沾上酸辣汁一起食就是100分的味道!!
星期六大約黃昏5點鐘,晚市人潮未出現所以不用等位~

雞記有兩種食物我覺得是非常出色的,
第1樣是五香牛腩
第2樣是炸物 (炸雲吞、炸魚片頭、炸紫菜墨丸、炸墨魚塊

所以,我跟男朋友都點了五香牛腩,
分別是他要飯,因為男仔要有米氣先至飽

我就要了米粉。
五香牛腩飯
牛腩米粉
牛腩份量不會少,肉質夠淋,而且很入味
我的米粉加上了很多蔥粒,加上雞記辣椒油,
湯粉及一的食法是我的最愛,濃濃五香味加上有勁度的辣油,
吃過之後不會想去連鎖粉麵店了~~~
炸雲吞
Order了一客炸雲吞,每一隻都漲卜卜沒有欺場

放心內裡不會全是豬肉,是有大大隻蝦的,而且有汁~
沾上酸辣汁一起食就是100分的味道!!

2016-04-23
下午茶
五香牛腩飯
牛腩米粉
炸雲吞
2016-02-21 1237 浏览
雞記就係潮州麺食,今日尖沙咀約左1點幾要見客人,上午又忙到震來到尖沙咀還有20分鐘醫肚,我就匆忙吃個餐啦,一般我在尖沙超趕時間都選擇吃雞記,呢間絕對是有品質又爽手既首選  一黎到12點幾都沒有坐滿人,我坐低餐牌都唔需要睇,我就直接點個墨魚丸河啦,墨魚河上檯賣相OK,那香蔥菜甫配料滿一湯匙分開上,類幾香,湯底其實就淡淡地,唔算香,而墨魚丸彈牙既,我食到內有墨魚碎粒 今日就簡簡單單,我連油菜都沒有點,趕得及,影左D相俾大家睇,總體都不過不失,仍是我尖沙咀快食之選!!
,而墨魚丸彈牙既,我食到內有墨魚碎粒
墨魚丸河
2016-02-15
墨魚丸河
2016-02-20 671 浏览
黎尖沙咀行下見到呢間招牌寫住由光師父親自手打既墨魚 而且有雜誌及傳媒推介 於是走入去試下叫左炸紫菜墨魚丸麵果然真係手打出黎 真材實料打到起膠入口好彈牙 墨魚好鮮甜紫菜仍都好香 麵質比較淋唔夠喉 再叫生煎墨魚餅 有配辣汁比你有一舊煎到表面有少少焦 但係都唔影響到墨魚既鮮味 都好彈牙爽口點埋個汁 絕對惹味雖然話就話三十幾蚊 好多人都會覺得會貴我覺得可以試一次 畢竟真係人手打出黎完全唔同級別👍👍👍👍
黎尖沙咀行下
叫左炸紫菜墨魚丸麵