2023-09-11 163 浏览
人氣IG網店「S'machi 雪媽糍」,今年中秋🌕推出了限定口味,鍾意試新嘢嘅Duck哥🦆當然第一時間買嚟試下😆。🌕中秋禮盒 S’machi moonchi $450單係設計已經充滿心思🥰,用竹籃裝住雪米糍,傳統得嚟又夠創新😍。手工雪米糍外層煙煙韌韌,全部餡料都非常飽滿,今次中秋禮盒共有4️⃣款口味(每款2️⃣粒),包括:🆕️中秋傳統口味:芝麻花生醬 - 芝麻味香濃,中間花生醬🥜味香之餘仲有粗粒花生,口感豐富🥰。紅棗朱古力麥麥豆 - 朱古力🍫同紅棗估唔到可以咁夾,加埋香脆嘅麥麥豆🫘,層次感十足😋。🔆S’machi傳統口味:抹茶OREO - 抹茶味🍵好突出,但完全唔會覺得苦澀,和Oreo🍪意外地合襯,抹茶控🍵必選。蜂蜜柚子百香果蒟蒻 - 柚子🍊味道之中又帶有陣陣蜂蜜味🍯,加埋入面充滿咬口嘅百香果蒟蒻,感覺非常清新🥰。

🌕中秋禮盒 S’machi moonchi $450

🆕️中秋傳統口味:

🔆S’machi傳統口味:

2023-09-09
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
其他
2023-08-26 131 浏览
見到S'machi mochi喺中環街市開咗期間限定店,有買三送一優惠,梗係買返幾粒食吓啦~▪️士多啤梨紅桑子🍓最鍾意呢粒,食落酸酸甜甜,唔會漏。入面仲加咗朱古力脆粒,增加口感▪️香芋美祿脆脆香芋同美祿都幾夾,不過呢款係4款入面相對甜少少嘅🤏🏻▪️小山園抹茶Oreo🍵抹茶係偏甘嗰隻,但唔苦,仲可以中和返Oreo嘅甜▪️蝶豆花海鹽芝士蛋糕🧀海鹽味突出,配埋芝士味,鹹鹹甜甜咁官方建議食用前,喺冰箱取出,連蓋室溫放置解凍15-20分鐘,不過自己就鍾意解凍5-10分鐘,雪糕口感,好似食緊雪米糍咁😉 值得一提,麻糬外皮冰過後,都保持到軟糯。整體嚟講,雖然價錢偏貴,但口味配搭特別,口感豐富,間唔中食一粒都okay🙆🏻‍♀️雪媽糍📍中環街市1樓122-123號舖 Kiosk 10📍銅鑼灣告士打道271-275號海都大廈地下10號舖

▪️士多啤梨紅桑子🍓

▪️香芋美祿脆脆
香芋同美祿都幾夾,不過呢款係4款入面相對甜少少嘅🤏🏻

▪️小山園抹茶Oreo🍵
抹茶係偏甘嗰隻,但唔苦,仲可以中和返Oreo嘅甜

▪️蝶豆花海鹽芝士蛋糕🧀
海鹽味突出,配埋芝士味,鹹鹹甜甜咁

雪媽糍
📍中環街市1樓122-123號舖 Kiosk 10
📍銅鑼灣告士打道271-275號海都大廈地下10號舖
士多啤梨紅桑子
香芋美祿脆脆
小山園抹茶Oreo
蝶豆花海鹽芝士蛋糕
2023-08-23 87 浏览
有事去铜锣湾,偶然发现的一家店!因为我很喜欢吃糯米类的东西!所以对这个毫无抵抗力,买了三个试一下!总体还不错小山圆抹茶奥利奥,就很好吃!很浓郁的抹茶味,而且不会苦也不会太甜,因为抹茶和奥利奥结合,甜度刚刚好!士多啤梨红桑子,这个也不错,就是酸酸甜甜的味道。莓果搭配雪糕,酸酸甜甜很可口。香芒忌廉,里面有奶油很滑口,新鲜的芒果很甜!个人认为真的挺好吃!总体来说就是感觉价格偏贵一点,其他都不错。

总体来说就是感觉价格偏贵一点,其他都不错。

2023-08-19 72 浏览
係香港少見嘅大大粒雪米糍!以前係釜山食過超級正既大大粒雪米糍 見到香港有即刻想試!我係佢既網站上買左禮盒裝+幾粒其他味道👅Total 17粒!加完$120運費都只係六百幾蚊~算抵食~咁遠送到都無融到!不過係冰格一拎出黎食就硬得滯😢🥲放左一陣先食到~味道好唔錯 個糯米糍皮做得幾好 唔會太厚/太薄 仲好煙韌🩵🤍🩵🤍同埋唔會太甜/膩🩷超正不過裏面既繽紛樂就已經唔脆 只係食到榛子醬味~(´・ω・`) 都好好食🩷下次經過會再去食😋😝
係香港少見嘅大大粒雪米糍!
以前係釜山食過超級正既大大粒雪米糍 見到香港有即刻想試!
加完$120運費都只係六百幾蚊~算抵食~
同埋唔會太甜/膩🩷超正
下次經過會再去食😋😝
给大加吹爆这个糯米糍,店面不大,粉粉的色调,有种网红甜品店的视觉!冰箱里放着各种口味的糯米糍,每个糯米糍都是du li包装的好卫生,4个一盒!我们选了4个口味:❤️No.①抹茶oreo 这个真的是first choice,chao好吃,我好爱,浓浓喝的抹茶酱里面有很多奥利奥,真的想来一搭!❤️No.②香芋美祿这个香香,淡淡的香芋味里面有酥脆的美禄巧克力🍫好好吃啊家人们❤️No.③芒果忌廉❤️No.④士多啤梨紅桑子这两样是朋友试的,所以味道怎么样不清楚,朋友也说好吃😄💜和店主小姐姐聊天,原来糯米糍都是她妈妈亲手做的,小朋友都放心吃,希望我们吃到妈妈de温馨!
我们选了4个口味:
❤️No.①抹茶oreo

❤️No.②香芋美祿

❤️No.③芒果忌廉

❤️No.④士多啤梨紅桑子
这两样是朋友试的,所以味道怎么样不清楚,朋友也说好吃😄
2023-08-02 86 浏览
📍雪媽糍銅鑼灣告士打道271-275號海都大廈地下10號舖皮薄餡靚雪米糍,但價錢偏貴。1️⃣ 士多啤梨紅桑子 $40 🌕🌕🌕🌕🌕2️⃣ 香芒忌廉 $37 🌕🌕🌕🌕🌑個皮好薄,但好煙韌。餡嘅話我自己個人會偏好士多啤梨紅桑子🍓嘅,酸酸地好fresh,加埋cream都唔會好漏🤤,佢仲加咗啲朱古力脆脆嚟增加口感👍🏻。 香芒忌廉🥭其實味道都唔錯嘅,但係比起長洲嘅芒果糯米糍會比較遜色,因為佢啲芒果會冇咁熟、冇咁腍。
📍雪媽糍
銅鑼灣告士打道271-275號海都大廈地下10號舖

皮薄餡靚雪米糍,但價錢偏貴。

1️⃣ 士多啤梨紅桑子 $40 🌕🌕🌕🌕🌕
2️⃣ 香芒忌廉 $37 🌕🌕🌕🌕🌑

2023-08-02 69 浏览
很普通的雪米糍,只係皮薄冇其他,裏面嘅忌廉油淋淋,應該唔可以叫忌廉,我諗叫奶油會合適好多,芒果唔香又唔甜帶酸,柚子百香果又係酸,榴槤那個就榴槤容太小,都唔明咁多人話👍,我覺得就一試無妨,再試投降!
2023-07-04
2023-07-02 166 浏览
雪媽糍早排係銅鑼灣開張,已經急不及待叫埋同事一齊試食🤤今次係佢哋既官網提早2日落單⚡️網站目前提供種口味選擇,亦都可以一個set咁買。✦ 士多啤梨紅桑子$40雖然望落去細細舊,但食落肚其實好足料,皮薄同夠煙韌。雪糕味道有少少似häagen-dazs既士多啤梨雪糕,但中間有朱古力粒粒,令食落口感更豐富同中和返個甜味。由銅鑼灣送到去中環,送到過嚟都仲未解哂凍,想遲啲食都可以放返入冰箱。包裝嚟講十分吸睛同用心,唔會運送中散左。覺得呢個都幾適合同朋友一齊叫或者做散水餅都幾得體🩷
雪媽糍早排係銅鑼灣開張,已經急不及待叫埋同事一齊試食🤤

✦ 士多啤梨紅桑子$40

覺得呢個都幾適合同朋友一齊叫或者做散水餅都幾得體🩷
外卖送餐
2023-06-18 162 浏览
銅鑼灣 @smachi.mochi 新店裝修完成,少女風滿滿,第一件事當然要去打打卡,順便帶些回家.ᐟ𓄺小山圓抹茶 Oreo抹茶Oreo的配搭挺新鮮的,味道回甘跟甜甜的Oreo曲奇很配𓄺焙茶朱古力粒粒焙茶味香濃,內餡有朱古力脆脆,口感豐富𓄺士多啤梨紅桑子士多啤梨雪糕很有顆粒感,雪米糍表層有紅桑子粉抹,酸酸甜甜的很好吃𓄺柚子百香果蒟蒻唯一一款有蒟蒻內餡的,柚子百香果超新清新這家小店由包裝到味道也很用心,買到雪媽糍的孩子也樂得像個寶吧 ❛‿˂̵✧

𓄺小山圓抹茶 Oreo

𓄺焙茶朱古力粒粒
焙茶味香濃,內餡有朱古力脆脆,口感豐富

𓄺士多啤梨紅桑子

𓄺柚子百香果蒟蒻
唯一一款有蒟蒻內餡的,柚子百香果超新清新

🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay📍S’machi Mochi Mango and Cream香芒忌廉Kinder Bueno and Oreo Oreo繽紛樂Yuzu Passion Fruit Konjac 柚子百香果蒟蒻Oreo and Matcha 小山圓抹茶Oreo_____________________________有日經開銅鑼灣見到有間超粉紅嘅店,不知不覺比佢吸引咗。原來係一間糯米糍專門店!其實宜家市面上有大量水果糯米糍,以呢一間有好多特別嘅口味!仲要全手工製造。另外睇返,原來佢地係由網店做到有實體店,一定要有一定支持者先可以做到!店員姐姐表示,未食前放入冰格,食之前再拎出黎解凍15-20分鐘。比較驚喜嘅係冰完出黎外皮仲好煙煙韌韌,另外皮亦都唔會好厚。而內餡好creamy亦都好足料,個人比較推薦香芒忌廉同柚子百香果蒟蒻。水果味比較出色!由其柚子百香果蒟蒻,酸酸甜甜好Fresh 仲有QQ彈彈嘅蒟蒻。整體嚟講返有味道都好好味,而價格大約係$35-40一粒,價錢有少少貴。但隔中一次半次係值得嘅!希望之後會有更多唔同口味。📍 銅鑼灣告士打道271-275號海
🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay

_____________________________

📍 銅鑼灣告士打道271-275號海都大廈地下10號舖
  • 柚子百香果蒟蒻
  • 香芒忌廉
【解暑甜品🧊 8款新式大大粒滿餡雪米糍✨】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●●◐○——— 🍵 OREO & MATCHA|$37中庸之還🌟 抹茶味幾幽香,不帶茶澀;配埋Oreo成件事幾夾,整體都唔太甜!茶味同可可味都係中規中矩,建議茶控/朱古力控睇埋下面嘅選擇🤪 如果冇偏好嘅,試下呢隻滿足雙重願望都唔錯🙌🏻🍫 CHOCOLATE & HOJICHA|$37茶控之選🌟 焙茶茶香非常濃郁,微帶茶甘,令人再三回味!朱古力用粒粒呈現,唔會搶走濃茶味但又可以增加口感同口味!整體唔甜,清爽、解暑☀️🍫 KINDER BUENO & OREO|$35朱古力控之選🌟 繽紛樂同Oreo兩大朱古力零食相信都係好多人心中所愛,估唔到溝埋一齊都會咁夾🥹 有內夾心威化嘅鬆脆,亦有Oreo嘅可口,兩個脆度和而不同,好滋味🫶🏻 個人口味嚟講就覺得甜咗少少🤏🏻🍓 RASPBERRY X STRAWBERRY|$40清新開胃之選🌟 士多啤梨同紅桑子夾埋酸酸甜甜,好清新開胃👍🏻 最裡面有朱古力脆粒做返啲口感,食落唔孤寡✨
【解暑甜品🧊 8款新式大大粒滿餡雪米糍✨】

推薦程度:●●●●◐
抵食程度:●●●◐○

———

🍵 OREO & MATCHA|$37

🍫 CHOCOLATE & HOJICHA|$37

🍫 KINDER BUENO & OREO|$35

🍓 RASPBERRY X STRAWBERRY|$40
雪米糍都有好多款配搭架🤣位於銅鑼灣S'Machi 雪媽糍,主打皮薄煙韌雪米糍,超過8款口味,仲有最新推出既柚子百香果同士多啤梨紅桑子,做飯後甜品或者散水餅都適合~S'Machi 糯米糍|$40每個都有獨立包裝,食之前解凍就可以,皮都保持到煙韌度🥰整得幾薄同軟糯,入面餡料好滿!繽紛樂仲系脆身,冇因為雪左而變腍,保存方面做得幾好👍🏻邪惡香芋美祿脆脆雪米糍!香芋雪糕夾雜美祿脆脆,甜度適中💸人均消費:$40🐶狗衝指數:🐶x8

S'Machi 糯米糍|$40

💸人均消費:$40
🐶狗衝指數:🐶x8
2023-06-06
2023-06-10 60 浏览
☙ 𝗦'𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 ❧網店起家的𝗦'𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶雪媽糍早前於銅鑼灣開店,近排更擴張咗大鋪,以前以為糯米糍一定會又甜又肥,但今次試的好有驚喜🤩味道配搭新鮮,皮薄餡多,非常喜歡外皮質感,薄得嚟卻極度煙韌,拉扯度高🥺每粒仲係店主媽媽人手製作,誠意十足💗࿐🍠香芋美祿脆脆 $𝟯𝟰💫芋頭雪糕本身已經好好食,味道香濃但不假,加咗美祿脆脆後更有咬口✨🍫𝗢𝗿𝗲𝗼繽紛樂 $𝟯𝟱新奇的組合,內餡夾咗一小條繽紛樂,整體唔會太甜,軟滑雪糕配上榛子餡、脆皮,口感好豐富👅🍓士多啤梨紅桑子 $𝟰𝟬💫士多啤梨內餡好香,仲有粒粒果肉,配上外層的紅桑子好夾,味道偏向酸酸甜甜,食落更清新💦🍋柚子百香果蒟蒻 $𝟯𝟳味道相對較酸的一款,內餡有柚子肉同蒟蒻,入口清新,完全唔甜,非常推介畀怕甜的人呢🤣✨𝗦𝗲𝗲 𝗺𝗼𝗿𝗲 𝗼𝗻 𝗺𝘆 𝗳𝗼𝗼𝗱𝗶𝗲 𝗜𝗚 @𝗷𝗮𝗽𝗷𝗮𝗽𝗲𝗮𝘁𝘆𝗮🧚🏼‍♀️👉🏻 https://www.instagram.com/japjapeatya/
☙ 𝗦'𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗶 ❧

🍠香芋美祿脆脆 $𝟯𝟰💫

🍫𝗢𝗿𝗲𝗼繽紛樂 $𝟯𝟱

🍓士多啤梨紅桑子 $𝟰𝟬💫

🍋柚子百香果蒟蒻 $𝟯𝟳

2023-06-03
  • 士多啤梨紅桑子
  • 香芋美祿脆脆
由網店始業到納米實體店,再擴張小店,人氣手作雪糕糯米糍又重開喇!!!由從前的景隆街搬至轉了個彎的告士打道,店鋪色彩鮮明可愛,十分與眾不同。糯米糍口味選擇眾多,組合都很有新鮮感,甜度幾款都剛好,不太甜。體積則比市面普遍的大粒,皮薄軟綿煙韌,餡料非常滿足。.是次試了以下:.。小山圓抺茶ᴏʀᴇᴏ $37抹茶味道香濃回甘,不像鮮奶抹茶的甜,喜歡喝純抹茶的朋友就會跟筆者一樣喜歡。。ᴏʀᴇᴏ繽紛樂 $35繽紛樂同ᴏʀᴇᴏ 完全融合,但整體不會太甜,繽紛樂有層榛子脆皮加在雪糕內,口感豐富。。香芋美祿脆脆 $34筆者最愛的香芋雪糕,香芋味天然,原來跟美祿脆脆都相當夾,又是另一個口感豐富之選。。士多啤梨紅桑子 $404款中味道相對清新,除了紅桑子的酸度,還加入了小粒朱古力球增加甜度平衡。搭配有深思熟慮,很欣賞🫶🏻建議在冰櫃取出後放室溫數分鐘解凍才食用,口感和味道會更佳。

是次試了以下:
。小山圓抺茶ᴏʀᴇᴏ $37

。ᴏʀᴇᴏ繽紛樂 $35

。香芋美祿脆脆 $34

。士多啤梨紅桑子 $40

建議在冰櫃取出後放室溫數分鐘解凍才食用,口感和味道會更佳。
呢間主打麻糬忌廉糯米糍嘅甜品店由𝗶𝗴 𝘀𝗵𝗼𝗽做起 一年前第一次食,而家已經喺銅鑼灣開咗實體店😍裝修充滿少女風💗,糯米糍口味選擇都唔少🙌🏻 .🤍榴槤忌廉 𝗗𝘂𝗿𝗶𝗮𝗻 & 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺($42) ❤️士多啤梨紅桑子𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗣𝗲𝗮𝗿𝗹𝘀 & 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺($40) 🤎𝗢𝗿𝗲𝗼繽紛樂 𝗞𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗕𝘂𝗲𝗻𝗼 & 𝗢𝗿𝗲𝗼($35) 💛柚子百香果蒟蒻 𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗫 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗫 𝗞𝗼𝗻𝗷𝗮𝗰($37) .每粒都係手工製作,麻糬外皮幾軟糯 中間包咗住同口味嘅忌廉同餡料,口感好軟滑 粒粒都好飽滿,一共有8款口味 我哋食嘅4款中榴槤最有驚喜😍榴槤果肉夠香滑🧡 柚子百香果食落清香吸引🍊 士多啤梨紅桑子酸酸哋唔甜膩有啲似乳酪嘅感覺 🍓反而𝗢𝗿𝗲𝗼繽紛樂只有甜味最普通 🍫我哋最推薦榴槤味,不過平均$40一粒價錢都幾貴🤔

呢間主打麻糬忌廉糯米糍嘅甜品店由𝗶𝗴 𝘀𝗵𝗼𝗽做起
一年前第一次食,而家已經喺銅鑼灣開咗實體店😍
裝修充滿少女風💗,糯米糍口味選擇都唔少🙌🏻
🤍榴槤忌廉 𝗗𝘂𝗿𝗶𝗮𝗻 & 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺($42)
每粒都係手工製作,麻糬外皮幾軟糯
中間包咗住同口味嘅忌廉同餡料,口感好軟滑
粒粒都好飽滿,一共有8款口味
我哋食嘅4款中榴槤最有驚喜😍榴槤果肉夠香滑🧡