我從來未在這裏寫過食評,但因為這間店,我不得不寫,以免其他人中伏。環境細,舖頭殘舊污糟,我都不期望有什麼服務,畢竟我只是來食個米線,又不是去五星級酒店。叫了一個麻辣餃子米線,份量是有大和小選擇。諗住「大」會係多幾舊餃子,點知佢只係俾一碗海量大既米線, 同樣係3舊餃子。有辣椒油、有肉碎、有豆芽、有酸菜,但碗野係⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯沒有味道的。我都唔明點解有咁多材料,碗嘢都可以一啲味道都冇,完全談不上什麼雲南風味。自家製豆漿只是得甜味,沒有豆味。如果你覺得食慣譚仔三哥/譚仔,想試小店,請你千萬不要這樣做,一萬個後悔。

叫了一個麻辣餃子米線,份量是有大和小選擇。
諗住「大」會係多幾舊餃子,
點知佢只係俾一碗海量大既米線, 同樣係3舊餃子。

有辣椒油、有肉碎、有豆芽、有酸菜,

自家製豆漿只是得甜味,沒有豆味。

2021-08-22
2021-06-20 812 浏览
雲南味味小食❤️❤️我們叫左酸菜肉米線$35同炸醬米線$35👍,仲可揀中定大size,如果想加多d餸,中size都夠食🥰🥰呢間米線煮到剛剛好😋唔會太硬,又唔會太淋,而份量都多😆我們仲加左手撕辣雞$11同$11雞翼尖,手撕雞好好食👅,肉質👍,味道有dd辣,但好惹味😍,而雞翼尖都蚊到好入味😁推介整體評分:4/5味道:4/5抵食:4/5環境:3/5地址:馬鞍山鞍誠街28號富輝商場地下G3-G4舖
雲南味味小食❤️❤️

呢間米線煮到剛剛好😋唔會太硬,又唔會太淋,而份量都多😆

我們仲加左手撕辣雞$11

整體評分:4/5
味道:4/5
抵食:4/5
環境:3/5

地址:馬鞍山鞍誠街28號富輝商場地下G3-G4舖
2021-06-17 393 浏览
lunch hour經過呢間賣雲南小食既細細鋪,見到入邊有唔少客人食,出邊都有人等外賣就覺得可以試下?一個決定性因素係我見到有臭豆腐😆嗌咗大份水餃米線加臭豆腐,碳水+碳水😂米線真係量夠足😂配菜有韭菜芽菜酸菜肉碎不過量就唔算好多,湯都比較清爽,米線就冇乜特別,相比之下反而個水餃比較好食🙈大粒同埋皮比較厚,餡係酸菜豬肉?但好似又有啲韭菜香,食咗一粒之後我可以理解點解頭先有客人買淨水餃外賣了😋臭豆腐就打開聞到陣臭味不過食落就只係少少臭,細細薄薄片,唔油,但齋食冇乜味道要沾少少粉先好食~雲南水餃米線 6.5/9雲南臭豆腐6.0/9OVERALL 6.5/9雖然係好細間鋪不過堂食都可以選寫紙仔或掃碼,maybe我會再來買淨水餃🙈

雲南水餃米線 6.5/9
雲南臭豆腐6.0/9

OVERALL 6.5/9

外卖自取
這家雲南米線我由小時候已到吃到現在,很多時候聽人講馬鞍山係美食沙漠,我諗只是他們找不到真正的美食綠州而已。性價比高的雲南米線,有分為大、中、小三碗,但是以我所知道,這只是麵底的粉量而非食物的份量,所以大家可以視乎自己的情況去選擇,而像我一樣的吃貨,當然會選擇大。讓我不斷地光顧的原因除了是米線之外,還有他們的小吃,豬頭耳有點酸味,吃起來相當開胃;臭豆腐那又咸又辣的感覺,讓我們欲罷不能,因此我們很多時候都會選擇加多一至兩份臭豆腐,彷彿像上癮一樣。

2020-05-12 619 浏览
呢間都食過好幾次,所以今次爆場就決定買外賣返去食。今次就點咗個中嘅酸菜肉米線另外加$10蚊要多咗份腩肉。個酸菜肉湯落咗好多酸菜,加上個湯底都好食甜!食落去個湯又清又酸好正!另外腩肉雖然切得厚但好淋,加埋啲滷水好入味。加埋都係$45錢真係好抵食👍🏻
外卖自取
2019-09-02 757 浏览
外表望落去平平無奇地方亦都唔算大,尚算整潔衛生服務嘅感覺係行務實路線第一啖食落去感覺有點淡味但一路食嘅時候,感覺越食越好味去到最後仲有種意猶未盡嘅感覺可能因為感覺鮮味唔會太濃味既關係,食完唔會有種口乾嘅感覺反而覺得好滿足,有種家嘅感覺我特別推介佢嘅酸菜肉米線麻辣雞豬頭肉同埋佢嘅涼拌米線佢嘅酸菜唔會係好人做嗰種嘅酸度而肉碎係一粒粒,而唔係好多出邊睇到嘅一pat pat食落去真係有種鮮肉味麻辣雞好香,花椒伴住洋蔥我建議另上,可以避免太辣,自己決定撈落米線與否抵佢屹立不倒咁多年,值得細味品嚐
外表望落去平平無奇
地方亦都唔算大,尚算整潔衛生
服務嘅感覺係行務實路線

第一啖食落去感覺有點淡味
但一路食嘅時候,感覺越食越好味
去到最後仲有種意猶未盡嘅感覺
可能因為感覺鮮味
唔會太濃味既關係,食完唔會有種口乾嘅感覺
反而覺得好滿足,有種家嘅感覺
我特別推介佢嘅酸菜肉米線
麻辣雞
豬頭肉
同埋佢嘅涼拌米線

佢嘅酸菜唔會係好人做嗰種嘅酸度
而肉碎係一粒粒,而唔係好多出邊睇到嘅一pat pat
食落去真係有種鮮肉味
麻辣雞好香,花椒伴住洋蔥
我建議另上,可以避免太辣,自己決定撈落米線與否

抵佢屹立不倒咁多年,值得細味品嚐
2019-05-07 703 浏览
豆漿只有甜味, 叫了也不想飲……叫了水餃米線, 有三隻餃,炸醬酸菜各少許,湯底也沒有什麼特色, 之前看了食評才來的,也沒有想像中好。 價錢也沒有比連鎖店平,覺得很一般。
2019-02-26 920 浏览
之前有同事住馬鞍山,一得閒就會問佢有什麼好介紹,好食抵食最好係小店就更好。 因為成日食嗰D連鎖食物,間間連鎖品牌也是提供差不多食物,食到已經唔想食。 這間小本經營食店,好受附近街坊歡迎。 雖然店子細細,但就見到好多熟客來買外賣,真的是街坊之選。手撕雞拼麻辣雞米缐,麻辣雞係雞塊,煮得幾夠味夠特別。 手撕雞原來是䶢雞絲,味道一般。 不過湯底就幾好,味道不太濃特顯出麻辣雞味道。豆漿就豆味略淡不夠香濃,不過甜度也適中。

豆漿就豆味略淡不夠香濃,不過甜度也適中。

2019-01-18 584 浏览
最近工作壓力很大,心情不太好,突然好想食酸菜肉米線,就放工到屋企附近呢間起碼有十幾年既食舖入到去已經有4、5個人食緊,求其搵個位坐低睇餐牌猶豫不決左好耐,又想食腩肉又想食酸菜肉,又想叫多個小食,但又驚食唔哂!最後.....都係維持原本想食的酸菜肉!$32都幾大碗個湯底好好味,豬肉碎配酸菜好開胃,又唔會太咸!又唔會太肥膩我試過係屋企整但整唔出,唯有俾錢回味!後來個好閨蜜知我唔開心,收工飛奔黎陪我,好開心佢好細食,叫左碗細!其實中 vs 細,個份量都好足夠,只係個人心情問題想食多d,平時我好細食架!呢個係小食黑三剁豆腐$20,個汁酸酸辣辣,我覺得係醋黎,好鬼正!皮蛋同豆腐又唔「鞋」口,推薦推薦其實我都幾喜歡食呢間腩肉,好入味!下次要再食價錢同食譚x,咩哥都差不多,勝在食呢間飲個湯底唔洗叫野飲!😂😂😂環境有點窄,但好食的小店是要支持的!一路等食一路讀住「莫生氣」,自己一個放鬆下都不失為一個好地方。
最近工作壓力很大,心情不太好

入到去已經有4、5個人食緊,求其搵個位坐低睇餐牌

酸菜肉米線(中)

$32都幾大碗
個湯底好好味,豬肉碎配酸菜好開胃,又唔會太咸!又唔會太肥膩
我試過係屋企整但整唔出,唯有俾錢回味!

後來個好閨蜜知我唔開心,收工飛奔黎陪我,好開心

佢好細食,叫左碗細!

黑三剁豆腐

其實我都幾喜歡食呢間腩肉,好入味!下次要再食

2019-01-18
酸菜肉米線(中)
黑三剁豆腐
  • 腩肉米線
  • 臭豆腐
2018-10-28 408 浏览
呢間小店既雲南米線好食,有好多種唔同既口味。佢地既麻辣雞米線好正,食得辣既可以一試。而我自己就最鍾意手撕雞米線,好味!米線有大中細,中size都好適合我正常人既食量,男士可以選擇大既。店舖空間唔係好大,不過有外面同裡面既位可以坐,都唔洗等好耐。
2018-09-16 433 浏览
呢間店系人地介紹黎食,佢話佢細細個已經開始食老實講店真系好細,座位之間都好迫,真系身形肥少少行過都會撞到人。不過好在食客食完都唔會坐底hea所以交枱速度都好快同行叫左手C雞米線~我就好中意食佢既麻辣雞,炒得好香又夠辣仲有好多洋蔥好甜好易入口。酸菜肉大米線35蚊,酸菜肉都好多夠食哂成碗米線米線口感偏淋,尚算滑身如果中意食爽口米既呢間就應該唔岩你啦湯底全部都系清湯,所以唔怕重口味~每碗有少量芽菜同九菜2碗米線,一份麻辣雞,2罐汽水,埋單84蚊,今時今日既香港黎講好平架啦~
呢間店系人地介紹黎食,佢話佢細細個已經開始食

不過好在食客食完都唔會坐底hea所以交枱速度都好快

同行叫左手C雞米線~
酸菜肉大米線35蚊,酸菜肉都好多夠食哂成碗米線

米線口感偏淋,尚算滑身
如果中意食爽口米既呢間就應該唔岩你啦
湯底全部都系清湯,所以唔怕重口味~每碗有少量芽菜同九菜

• 麻辣雞
好似無係馬鞍山食野。人人都話馬鞍山係美食沙漠,我就話其實馬鞍山都有好多好野食!今次要介紹既就係——雲南米線!呢間舖開左好多年,每次黎到都keep住有客。店內位置唔太,只有五張枱,呢張係一張四人枱。價錢非常之實惠煎蛋腸仔唔計,而家邊度仲搵到$10蚊一塊煎豬排$9 有八隻雞尖!$1 有一隻 仲想點!雞翼係好入味,好稔又好滑不過就有啲油,一個人食哂8隻真係吃不消再黎係豬頭肉~呢個咁有特色其實好難搵 酸酸辣辣非常之開胃!醬汁夠多,每一條都食到酸辣味佢既辣度係bb辣黎,而肉係凍既不過有時候會比豬毛吉到😂$34作結 咁既價錢 咁既份量 我好滿意架啦
呢間舖開左好多年,每次黎到都keep住有客。

店內位置唔太,只有五張枱,呢張係一張四人枱。

價錢非常之實惠

煎蛋腸仔唔計,而家邊度仲搵到$10蚊一塊煎豬排

$9 有八隻雞尖!
$1 有一隻 仲想點!

雞翼係好入味,好稔又好滑
不過就有啲油,一個人食哂8隻真係吃不消

再黎係豬頭肉~
呢個咁有特色其實好難搵
酸酸辣辣非常之開胃!
醬汁夠多,每一條都食到酸辣味

佢既辣度係bb辣黎,而肉係凍既
不過有時候會比豬毛吉到😂

$34作結 咁既價錢 咁既份量 我好滿意架啦

2018-08-09 424 浏览
之前聽過同事話呢一間米線好味, 所以早排有晚就過黎呢度食, 佢D米線份量有大/中/小揀,  我唔係好清楚D份量有幾多就叫個中size試下吧. 我叫左麻辣雞米線 (中size) ($32), 本身落單時有問店員有冇得揀辣度, 但原來只有一種辣度.而呢個雖然叫“麻辣雞”, 但我由開始食到最尾...好細心咁樣食...都完全食唔出有任何麻辣味一味得個死辣..仲要係好辣下....麻辣雞除左有D雞肉, 仲有唔少洋蔥. 其實呢味餸個味道係唔算差, 但係就好好好油膩... 而且最重要既麻辣係完全唔合格...或者就咁叫辣雞米線會適合D吧!
...或者就咁叫辣雞米線會適合D吧!
如果問米線店有邊間係食極唔厭,呢間一定榮登三甲由細食到大,最鐘意佢嘅酸菜肉同麻辣雞今次兩樣都叫晒,再加隻雞翼,同一杯豆漿,食到飽一飽先走。呢度唯一唔好係鋪頭細,坐得唔太舒服,但我都牀鐘意成日黎因爲太好食啦個米線比我撈到樣衰左佢啲酸菜肉即炒即入湯,香噴噴嘅味撲鼻而來,麻辣雞大家都好鐘意,少食辣嘅人會食到眼紅同咳豆漿解辣就一流,呢個係完美配塔。至於雞翼係第一次試,平時都係食米線為主,比較少叫小菜。雞肉幾淋,好入味,不過就唔夠上面講嘅組合特別講起麻辣雞,想試又怕辣嘅話記得另上,咁就可以自己調節米線嘅麻辣程度啦~~
如果問米線店有邊間係食極唔厭,呢間一定榮登三甲

由細食到大,最鐘意佢嘅酸菜肉同麻辣雞
今次兩樣都叫晒,再加隻雞翼,同一杯豆漿,食到飽一飽先走。

呢度唯一唔好係鋪頭細,坐得唔太舒服,但我都牀鐘意成日黎
因爲太好食啦

酸菜肉  麻辣雞  米線  細,兩隻雞翼,一杯豆腐

個米線比我撈到樣衰左

豆漿解辣就一流,呢個係完美配塔。

至於雞翼係第一次試,平時都係食米線為主,比較少叫小菜。

雞肉幾淋,好入味,不過就唔夠上面講嘅組合特別

麻辣雞  另上

2017-10-13
酸菜肉  麻辣雞  米線  細,兩隻雞翼,一杯豆腐
麻辣雞  另上
  • 酸菜肉米線
  • 麻辣雞米線
2017-10-07 637 浏览
這間米線舖,也算是馬鞍山的特色小店之一,米線雖非常之林,但是每一款配料都非常出色。腩肉,大大片,肥肉不太多,瘦肉較多,不會吃到滿口痴牙,而且非常入味。米線分為大中細,我的小米線,也覺得米線不少,如果吃大米線的話,其實非常之多。有人的麻辣雞,辣味不算非常濃,不會吃到很嗆口的感覺,麻的味道更加強烈,吃到滿口麻麻的感覺。小食,臭豆腐才是精選,有點兒辣味鹽攤在碟邊,輕微辣口,味道也非常香濃,真的有內地那種臭豆腐的韻味。雞翼尖也是被迫吃的,因為我今日本身,不太有興趣吃雞翼尖。溫度好像微冷,但仍算入味。雖然老闆兩夫婦,看起來好像沒有什麼笑容,但是工作非常爽利,手腳又快,在馬鞍山這個美食沙漠(跟青衣一樣),這也算是一間不錯的小店。

腩肉,大大片,肥肉不太多,瘦肉較多,不會吃到滿口痴牙
,而且非常入味。
米線分為大中細,我的小米線,也覺得米線不少
,如果吃大米線的話,其實非常之多。

有人的
感覺。

小食,
臭豆腐才是精選,有點兒辣味鹽攤在碟邊,輕微辣口
,味道也非常香濃,真的有內地那種臭豆腐的韻味

雖然老闆兩夫婦,看起來好像沒有什麼笑容,

下午茶
  • 臭豆腐