「米線迷系列:二」/ 雲川燒之前第一間米線的食評是:雲家小鍋米線,第二家是:雲貴軒。這次經過一眾朋友的介紹,找到了這家:雲川燒上網看到很多人推薦的不是米線也不是湯底,而是「豬頸肉」。今天就去吃吃看!店面位置都尚算多,但是中午一點多去到也要等15MIN才有位置我點了:酸辣米線(小辣)+雲吞 = $38 友人點了:酸辣米線(微辣_)+豬扒= $ 38然後單點了 一個豬頸肉 $26豬頸肉 $26醃得很入味,帶有一點蜜汁味,外層燒得香脆,邊位還有一點脆邊,咬下去則肉汁滿滿這家的豬頸肉不是街外那些形象,而是把他切成細細長長的形,可能是方便跟米線一起吃?湯底是酸辣湯,最重要的是不是街外那些罐頭酸辣湯(有食過雲貴香和雲家就知道,什麼叫罐頭酸辣湯)偏酸帶有一點點辣,可能我叫小辣,所以沒什麼辣味配料就有齊韭菜、芽菜、酸菜、肉碎,絕對足料但米線煮太久了吧?很腍,絕對扣分點!雲吞正常,沒有什麼特別豬扒好食,香茅味好重,醃得好夠總結來說,整體也很好,湯底有特色,豬頸肉出色,豬扒有驚喜位!
「米線迷系列:二」/ 雲川燒

之前第一間米線的食評是:雲家小鍋米線,第二家是:雲貴軒
這次經過一眾朋友的介紹,找到了這家:雲川燒
我點了:酸辣米線(小辣)+雲吞 = $38
友人點了:酸辣米線(微辣_)+豬扒= $ 38
然後單點了 一個豬頸肉 $26

豬頸肉 $26

湯底是酸辣湯,最重要的是不是街外那些罐頭酸辣湯
(有食過雲貴香和雲家就知道,什麼叫罐頭酸辣湯)
偏酸帶有一點點辣,可能我叫小辣,所以沒什麼辣味
配料就有齊韭菜、芽菜、酸菜、肉碎,絕對足料
但米線煮太久了吧?很腍,絕對扣分點!
雲吞正常,沒有什麼特別
豬扒好食,香茅味好重,醃得好夠
2019-06-09
  • 豬頸肉,豬扒
2019-06-08 50 浏览
聽講左好耐屯門有間好正既米線 今日終於醒起又經過屯門就過來試下 大約1230來到 一個人可以搭台唔使等位 🤭🤭睇左食評話豬頸肉係必點 跟住今日好熱又唔係太想食辣 所以叫左個豬頸肉撈紅薯粉 呢碗粉睇落無咩特別 但d豬頸肉真係好好食 佢係好似平時食果d燶邊差燒咁 甜甜地同脆脆地好惹味 而且份量好多 唔係平時叫果d咁得幾片 呢度起碼有十幾條好抵食 就算叫一個餸都夠飽!個底仲有d酸酸地既汁比你撈 所以成個粉食落唔會乾 仲好滑 真係超好食😋😋連杯凍檸茶都好味過出面茶記 茶底唔澀👍🏻👍🏻下次想再來試埋佢個酸辣湯!

2019-06-08
2019-05-17 211 浏览
晚飯時間好多人食,多數都要同人搭枱,座位比總店舒服,野食味道兩間都差吾多,$38一碗一餸米線/薯粉,加餸就$7@1個,最多只可以加4個。♥️豬頸肉、香辣腩肉豬骨湯薯粉 $45豬頸肉燒得軟香入味(推介👍🏻),甜甜地唯一要彈既係切得太幼身,小左啲口感,薯粉夠煙韌,豬骨湯夠濃,食完吾會好口渴。♥️香茅豬排、豬大腸小麻辣湯米線 $45香茅豬排好軟熟又大塊,豬大腸炆得夠淋身,容易咬得開,麻辣湯底夠惹味,一啖湯一啖米線,正😋!

♥️豬頸肉、香辣腩肉豬骨湯薯粉 $45
豬頸肉、香辣腩肉豬骨湯薯粉

♥️香茅豬排、豬大腸小麻辣湯米線 $45
香茅豬排、豬大腸小麻辣湯米線
豬頸肉、香辣腩肉豬骨湯薯粉
香茅豬排、豬大腸小麻辣湯米線
  • 豬頸肉
2019-05-16 118 浏览
屯門朋友介紹嘅,夜晚8點多去都要排一陣隊。我叫咗個酸辣湯豬頸肉紅薯粉-$38。cp值好高。豬頸肉嘅份量很多,同埋調味好好食。佢個湯都好正,唔係得酸味。同平時食到嘅酸辣湯有啲唔同,但我覺得係好食啲,真係差啲飲曬佢個湯。
屯門朋友介紹嘅,夜晚8點多去都要排一陣隊。
我叫咗個酸辣湯豬頸肉紅薯粉-$38。cp值好高。
豬頸肉嘅份量很多,同埋調味好好食。
2019-04-25 257 浏览
搬咗入屯門幾個月,總覺得夜少少都真心無咩好野食!-今晚突然想食宵夜,就試下去紅橋搵食!行左個圈之後,最後都係揀咗雲南米線開胃d,同埋暫時得屯門有架咋,雖然見Openrice好好好評,但我都不敢抱太大嘅期望。結果,竟然有意想不到嘅驚喜喎!-豬頸肉香脆可口,但個人認為酸辣口味就略嫌偏酸喇!豬扒香脆入味,豬骨湯濃郁好味!另外叫左兩款小食,涼拌萵筍絲同麻辣手撕雞,兩樣都好食,性價比高嘅宵夜之選!-下次試下佢個麻辣湯底同涼拌海蜇頭先!🤤
搬咗入屯門幾個月,總覺得夜少少都真心無咩好野食!
豬頸肉香脆可口,但個人認為酸辣口味就略嫌偏酸喇!
豬頸肉酸辣米線

豬扒香脆入味,豬骨湯濃郁好味!
清湯豬扒米線

涼拌萵筍絲
麻辣手撕雞
  • 朱頸肉酸辣米線
2019-04-16 143 浏览
很喜歡辣味,這裡的米線湯底最好吃,不管是酸辣還是麻辣,最要緊的湯底有好多肉末,味道濃郁,每次端上來我都是第一時間連喝幾口湯,豬頸肉、豬扒、墨魚丸、冬菇都是必點的料,豬扒豬頸肉被煎得得金黃香脆,肉汁也多,真的好好吃,米線也彈牙,一流
2019-04-13 148 浏览
聽人講話依間好好食 話一定要試咁我就嚟試吓啦🤤我揀咗#酸辣湯 $36餸就叫咗#豬大腸 $7 同埋#香茅豬扒 $7😆豬扒真係好大塊 而且豬大腸都切得好大舊 份量又多😋湯底都幾濃味 酸味適中米線亦都唔會煮得太淋聽講依到出名嘅係豬頸肉 下次要試下先得😆評分:7/10
聽人講話依間好好食 話一定要試
米線亦都唔會煮得太淋
聽講依到出名嘅係豬頸肉 下次要試下先得😆
評分:7/10
2019-03-31 154 浏览
正因為紅橋多食肆,所以如果唔係出類拔萃嘅店舖都唔會有人排隊就係呢間,每次搭車經過門口都勁多人圍,令我心思思今日都專登過嚟試一試餐牌上有好多餸,有點選擇困難,最後叫了豬扒豬頸肉枝竹酸辣米線,見到待應姐姐好忙碌,但依然好禮貌👍🏻等咗一陣就已經送到面前了,酸辣湯底濃淡適中,米線煙韌,好多枝竹,朱頸肉香口好味,如果切粗啲就更加好;香茅朱扒好入味係超好味,第一口試時真係覺得好感動無揀錯~😋而且佢哋環境衞生做得好好,枱面好乾淨,唔會迫又坐得都好舒服。屯門區難得有好味食肆呀~真好!!
正因為紅橋多食肆,所以如果唔係出類拔萃嘅店舖都唔會有人排隊

屯門區難得有好味食肆呀~真好!!
2019-03-22 124 浏览
虹橋既雲川燒開到好夜,突然想食麻辣,為左止一止個麻辣癮,食碗麻辣米線先~麻辣湯小鍋米線 $38配豬頸肉、小辣豬頸肉岀奇地好味,有驚喜,調味料好入味,同出面唔同既係佢好薄身,唔係好厚既豬頸肉,唔會難咬,個表皮仲脆脆地,正啊!估唔到咁出色!推薦大家一試!不過麻辣湯湯底(小辣)好明顯係唔夠辣,真係只有好少麻辣(同微辣有得比),下次至少叫中辣~我個麻辣癮未解到啊!由於個麻辣湯未解到條癮,所以叫多碟麻辣雞軟骨先!麻辣雞軟骨 $26小小麻辣粉係上面,食一粒兩粒唔覺有麻,但會愈食愈麻😂幾過癮,酸辣醬配上雞軟骨係會無味,唔沾都得!好正個麻辣粉!即時解左條癮!餐牌上太多試唔曬!下次試埋其他推介先!
虹橋既雲川燒開到好夜,突然想食麻辣,
為左止一止個麻辣癮,食碗麻辣米線先~

麻辣湯小鍋米線 $38
配豬頸肉、小辣

不過麻辣湯湯底(小辣)好明顯係唔夠辣,
真係只有好少麻辣(同微辣有得比),
下次至少叫中辣~我個麻辣癮未解到啊!

由於個麻辣湯未解到條癮
,所以叫多碟麻辣雞軟骨先!

麻辣雞軟骨 $26
小小麻辣粉係上面,食一粒兩粒唔覺有麻,
但會愈食愈麻😂幾過癮,酸辣醬配上雞軟骨係會無味,唔沾都得!
好正個麻辣粉!即時解左條癮!

餐牌上太多
試唔曬!下次試埋其他推介先!
  • 豬頸肉
2019-03-15 133 浏览
工作地方轉了去屯門,對屯門區不熟悉。有位地膽的朋友帶我到屯門很出名的米線試試。這間餐廳很近輕鐵站,不難找到這間舖。米線套餐有五款,每款米線包一餸,其後就需另外加錢。餸的款式亦算很多。朋友點麻辣湯米線(微辣),香茅豬排,及餐飲凍奶茶。香茅豬排肉質很淋,很易咀嚼,而且很入味! 我點了麻辣米線(小辣),豬頸肉和蘿蔔和餐飲熱檸水。不得不讚的是米線,很彈身,而且能夠掛到麻辣汁,很夾。小麻辣的湯底有麻,但沒有辣味。豬頸肉切幼條,不會過靭,份量很多! 蘿蔔超甜,而且沒有蘿蔔硬的絲,處理得很好!! 果然是名不虛傳的啊。

2019-03-15
2019-03-13 123 浏览
店面雖然小,但無影響佢食物嘅質素。店內招牌就係佢嘅米線。佢米線嘅湯底熬得好香濃,唔似出面嗰d淨係得味精嘅湯底咁。魚湯熬得好鮮甜,而酸辣湯就好野味,越食越好味。而配料選擇亦都有好多,當中以豬頸肉最好味。佢嘅豬頸肉燒得甜甜地,味道非常特別。

這件餐廳的米線好吃也不是只有我一個人知道,住屯門比較喜歡吃米線的小夥伴都一定聽過!這餐廳真的有毒,什麼雲貴X、譚X、雲X風都通通比不上!👍對!就那麼好吃!👆豬頸肉(麻辣湯)米線(推薦指數:★★★★★)進來餐廳一看,十個裡面一定有五六個都有點上豬頸肉,這樣你也該嘗試一下了吧!湯汁香辣開胃,讓人一口接一口,麵條軟硬度剛剛好!一碗也就HK$3x幾塊,下午茶還有飲料送呢~~👆豬頸肉(麻辣湯)米線(推薦指數:★★★★★)但是最後我給的只是【OK】原因是餐廳越來越多人以後,店員的態度急急下降!再不如以前的熱情,甚至下單都催三趕四的!差勁👎
對!就那麼好吃!

👆豬頸肉(麻辣湯)米線(推薦指數:★★★★★)
👆豬頸肉(麻辣湯)米線(推薦指數:★★★★★)

2019-02-25 165 浏览
米線控出沒注意!又來到我最鍾意食嘅雲川燒,今日就叫咗蘿蔔,麻辣小辣~仲有試咗佢嘅煎墨魚餅,再嗌返個菜心全走,清一清腸胃~煎墨魚餅出色啊,真係煎到熱辣辣,外皮幾脆,裏面仲有好多墨魚肉,貨真價實, $26有六小塊,都算收費合理~

2019-01-22 303 浏览
屯門多的是小店,不過小店生意好還是會開多幾間分店,這間雲川燒就是這種模式,靠食物質素不錯,價錢又合理而有一大班街坊客人,開了幾間店。由於我跟妹都喜辣,所以這種米線店絕對是適合我們快快解決晚餐。我妹點了豬腸酸辣米線(中辣),湯底很香濃,酸辣十足很惹味。豬腸部分挺肥,不過不會腥臭,滷得也挺入味。我點的則是福州魚丸麻辣米線(中辣),麻的味不會太強,辣度還不錯,湯底不錯又不會太咸,魚丸很彈牙,裡頭還釀了丸保有肉汁所以很香口。另叫了手撕雞,雞肉很滑嫩,醃的味都滲透雞肉裡所以肉很香,絲絲吃沾醬很香口~很快就清光。以這價位味道真心不錯又方便,很適合香港大眾的平民食物。

以這價位味道真心不錯又方便,很適合香港大眾的平民食物。
2019-01-10 275 浏览
 $37🌕🌕🌕🌕🌕一於試試招牌豬頸肉!豬頸肉切條,所以好腍。味道好入味,有啲似鰻魚汁,甜甜地幾正!建議唔好將豬頸肉浸湯,味道流失,會失色不少。湯底夠酸,同坊間味道差不多。-香茅豬排麻辣米線 $37🌕🌕🌕🌕🌑豬排有香茅香,唔油,但有啲韌。麻辣湯底夠麻,好似打左個邊爐咁!米線比紅薯粉更索味,啲米線索哂啲麻味好過癮!-咸檸七 +$5🌕🌕🌕🌕🌕原個咸柑桔,好夠味,雖然有七喜,但飲完覺得把聲靚左^^吱
🌕🌕🌕🌕🌕

香茅豬排麻辣米線 $37
🌕🌕🌕🌕🌑

咸檸七 +$5
🌕🌕🌕🌕🌕
原個咸柑桔,好夠味,雖然有七喜,但飲完覺得把聲靚左^^吱
2018-12-21
  • 豬頸肉酸辣紅薯粉