餐厅: 雲桂香米線專門店
资讯:

2019-07-31 255 浏览
My favourite: 小鍋米線雞翼金菇少辣走芽菜!❤ 食過好多間米線 始終都係最中意雲桂香個湯底 酸酸地又有辣味 米線好彈牙索晒個湯既味~ 湯底有分酸辣同麻辣兩種 個人中意食酸辣多d (比較唔辣) 之前都有推介過俾唔食辣既朋友(少少辣)佢食晒成碗都唔覺辣🤣 所以中意食辣既朋友可以嗌中辣/more都ok😆 麻辣就小辣都好明顯feel到條脷好麻~環境黎講係迫左小小 如果撞正食飯時間就要同人搭枱 不過都未至於食得好唔自在既~btw學生去食好似仲有其他優惠!

btw學生去食好似仲有其他優惠!
2019-07-26 204 浏览
荃灣出名多米線鋪,但未試過呢間,見到餐牌有蟲草花雞湯米線好似好好味咁就入黎試下。店面裝修乾淨企理,檯之間唔會好迫。下午茶時段人唔多可以自己揀位。叫左個蟲草花雞湯紅薯粉、腐乳生菜,兩樣份量都算多。紅薯粉有6-7件雞肉、生菜同一小撮蟲草花。唔同平時酸辣米線,可以揀大中小辣,想食辣就要自己落辣椒油。點解會想加辣油?因為個湯好淡,唔止飲唔到有酒味,其實係飲唔出有咩味,懷疑係時下流行嘅無味精湯底,但如果係應該會喺餐牌大大隻字註明「無味精」🤔薯粉都算彈牙,但由於佢本身冇乜味,要靠個湯,而個湯又冇味時,最後我食淨大半碗⋯講下個油菜,生菜唔多油,但未至於好乾。腐乳顏色比平日見嘅深色,起初驚會好鹹,但食落係正常味,可能我都就住嚟醮。餐牌,其實都幾多配菜同小食揀

餐牌,其實都幾多配菜同小食揀
2019-07-26
2019-07-16 165 浏览
天口熱,一人晚餐就想到食拌紅薯粉。今次選了熱拌紅薯粉,加腩肉和海帶,小辣。大大碗薯粉送到面前,見到碎上的海帶有點失望,以前食開的是一大片打成一個結,好有咬口,呢個碎濕濕,冇興趣。稍為拌起後,驚喜的是有麻油味,幾好。腩肉就肥、肉均勻,還可以。再由底拌到面,才驚覺辣椒醬未拌勻,然後感受到味蕾辣到咩咁。下次要叫微辣~~
2019-06-30 170 浏览
今日星期日,本來荃灣都好多人,順便去左路德圍食,最後揀左雲桂香。叫左兩個米線,兩個都係港式。兩個都等左三個字,十五分鐘後先上一個米線。仲有一個再等多十五分鐘 (即三十分鐘)都無,期間吹左N次。追左好多次都係咁。最後嬲得滯取消左個 order, 佢地先話係漏單。真係多謝晒。我明荃灣係多人,但都唔係咁做野,仲要一句唔好意思都無。佢地就賴係廚房做野唔妥當,但我覺得係成間餐廳都有問題。經過今次,我諗我以後都唔會再黎。

經過今次,我諗我以後都唔會再黎。
2019-04-16 464 浏览
一向鍾意食粉面多過飯食既我,終於一嘗雲桂香。名氣好大,又開到成行成市。當日宵夜去食都多人到等位。環境就唔係好靚la,比譚仔差d,坐得又迫,上菜速度咁多人都算係咁。叫左酸辣,一試已經唔想再多講,我d酸呢?????????加左d醋再試感覺好臭……勉強食左半碗。不過要讚既係,佢比既餸係好大方,小食都好大兜滿曬唔似得其他粉店得過一兩舊。小食都ok。總括而言,有其他食店唔會再食呢間既粉,偶爾可以凈係買佢小食

總括而言,有其他食店唔會再食呢間既粉,偶爾可以凈係買佢小食
2019-04-11
  • 係涼拌都ok
  • 涼拌青瓜
2019-04-14 285 浏览
今日放半晝,2點幾都未食lunch勁肚餓!見到『雲桂香』九秒九衝入去😂路德圍呢間舖面好大,食客都好多,好彩咁岩去到有位,唔洗等✌🏻湯底同配料選擇多,不過價錢比同類食肆貴,『雲桂香』都叫做質素有啲保證,個人覺得價錢都唔係貴得太過份嘅⋯⋯當然平啲會更好😂我叫左墨魚頭小窩米粉,小辣~小窩湯底睇落好正,食落都香,帶點微辣,不過如果多返少少酸味應該會好味啲🤔墨魚頭份量勉強可以,都有7、8舊,不過每舊都好細🙈味鮮肉彈。由於配料好多,而且好濕碎,當中混合左不少黑色嘅鑊燶,食嘅時候睇清楚先放入口呀~
今日放半晝,
2點幾都未食lunch勁肚餓!
見到『雲桂香』九秒九衝入去😂
路德圍呢間舖面好大,
食客都好多,
好彩咁岩去到有位,唔洗等✌🏻

湯底同配料選擇多,
不過價錢比同類食肆貴,
『雲桂香』都叫做質素有啲保證,
個人覺得價錢都唔係貴得太過份嘅⋯⋯
當然平啲會更好😂

我叫左墨魚頭小窩米粉,小辣~
墨魚頭小鍋米粉

小窩湯底睇落好正,
食落都香,帶點微辣,
不過如果多返少少酸味應該會好味啲🤔
墨魚頭份量勉強可以,
都有7、8舊,不過每舊都好細🙈
味鮮肉彈。
由於配料好多,而且好濕碎,
當中混合左不少黑色嘅鑊燶,
食嘅時候睇清楚先放入口呀~
2019-04-13
墨魚頭小鍋米粉
2019-02-16 362 浏览
原來荃灣路德圍的雲桂香即是雲南過橋米線。地點不太難找,我們下午茶時間去,裏面仍然有很多客人,可見應該頗受歡迎。這家云貴香的特色,大概就是香菜吧。是的,看到菜單封面上的那串香菜,你應該也會懂。畢竟在香港能吃香菜的地方不多,所以還是要珍惜的。除了配料裡有香菜外,也還可以單點加成配料的,菜單裡是叫做芫茜。配料裡的香菜很香,味道比較濃。適合沒胃口的時候來這裡開開胃。我點了傳統過橋米線($53), 配料充足,有腩肉,火腿,腐皮,鵪鶉蛋,蟹柳及墨魚片,湯底清甜,米線份量充足。自己把它們放進湯中別有風味。朋友吃雲南小鍋米線(小辣),湯底很濃鬱,整體酸酸辣辣的,要的中小辣不是很辣 ,有很多酸菜,芽菜和肉碎,配料有魚腐,腐竹,雞絲等十多種,加了魚皮餃和豬脷米線很多,很大碗。此店很值得推介,我也會再去。

2019-02-03
2019-02-06 237 浏览
這間米線,相信很多荃灣人都有光顧過!這裡米線十分彈牙,放耐左也不會爛掉!來這裡用餐,一定會吃米線,選的配菜一定不能少得豬軟骨,十分稔!多汁!而且,這裡的竹笙也不是很貴,都是七元!最後,加杯熱央,都是七元!是次花費都是46元!不過,因為是午餐時間,要等十幾分鐘才有人來下單!但是,為了吃西就不計較這少少時間啦!
這間米線,相信很多荃灣人都有光顧過!
豬軟骨竹笙米線
2019-02-03
豬軟骨竹笙米線
  • 豬軟骨、竹笙
2019-01-19 280 浏览
今日陪仔黎荃灣上興趣班,難得可以過黎食我最喜歡既酸酸辣辣雲桂香。正吖呢。今次我就叫左個腩肉海帶小窩米線,我老公就叫左個腩肉清湯米。 佢狂「不」我個湯底囉,仲有夾晒我果碗酸菜甘滯。 梗係,我果個野味甘多。 食過小窩都幾難返轉頭叫清湯。腩肉夠晒入味,不過略為小小「柴」...口感扣小小分喇,不過都無損我心中地位海帶合格,無特別,係浸晒落個湯之後,味道又係正甘囉,仲有都叫做爽口。米線軟硬係適中,都ok 。無特別。
今日陪仔黎荃灣上興趣班,難得可以過黎食我最喜歡既酸酸辣辣
雲桂香。正吖呢。

今次我就叫左個腩肉海帶小窩米線,我老公就叫左個腩肉清湯米。

米線軟硬係適中,都ok 。無特別。

腩肉小窩米線
2019-01-19
腩肉小窩米線
  • 腩肉
2018-12-30 230 浏览
腩肉豬脷中小辣米線🔥🍜.嘻嘻又係小編最愛既雲桂香😍😋腩肉係必點既😁肥肉唔會多但都好嫩口👍🏻第二款餸今次就簡豬脷👅荃灣總店既辣唔算太過利害所以都接受到辣既朋友,可以放心點,反而覺得小小辣/小辣唔夠喉添🔥🔥.唔食辣既爸爸就點左蟲草醉雞幼薯粉,湯底稍嫌味精左少少,唔係天然清甜湯底,但係雞都幾多件同唔鞋口仲真係有少量蟲草花係面頭🤣👍🏻
腩肉豬脷中小辣米線🔥🍜
2018-12-19 172 浏览
成條街都係食米線,點指兵兵咁求其揀左間!座位都有啲迫,要搭枱都正常!枱上面有個大大嘅menu,揀左個自選系列,揀麵款、辣度同菜款(價錢$6至$12不等,連芫茜都係一款餸😱,芫茜米線好日本呀),自由選,但最低消費係$30!自選一:小鍋米線+中小辣+魚肉春卷+豬大腸Hungry Pig都中意酸酸辣辣嘅湯底,再配多酸菜芫茜同芽菜,開胃醒神!而雲桂香都做到呢方面嘅效果,但個人覺得香港仔X記做得出色少少!而餸方面,魚肉春卷係ok,入面有細細粒嘅嘢,有咬口嘅!豬大腸就一般,唔夠入味!自選二: 小鍋紅薯粉+中辣+肥牛+雲呑+豬大腸呢個同小鍋米線同一配料,但紅薯粉比較煙韌,係另一個好選擇!朋友仔話中辣都好辣,慎叫!食完勁飽飽

),自由選,但最低消費係$30!

自選一:小鍋米線+中小辣+魚肉春卷+豬大腸

自選二: 小鍋紅薯粉+中辣+肥牛+雲呑+豬大腸

食完勁飽飽
2018-12-14
2018-11-17 227 浏览
路德圍米線街依然咁旺人龍處處,人頭處處夜一點就好一點,好快入到去一個人最適合食米線小鍋米線,大大碗的,真的令人回味無窮,價錢叫做抵呀湯底選好了,小辣,加豬軟骨及通菜酸酸的湯底帶辣,一路食一路不禁飲曬d湯米線煙刃,質感滑溜,湯底滲透入米線內,特別入味豬軟骨,大大舊,而且好入味肉滑骨軟,入埋酸辣味,更正通菜好入味,食親都咁翠嫩,完全唔會硬或者有渣,好喜歡配菜既芽菜和酸菜,味道好鮮,配合湯底,又夾又入味
路德圍米線街依然咁旺
人龍處處,人頭處處
夜一點就好一點,好快入到去
一個人最適合食米線

小鍋米線,大大碗的,真的令人回味無窮,價錢叫做抵呀
湯底選好了,小辣,加豬軟骨及通菜
酸酸的湯底帶辣,一路食一路不禁飲曬d湯
米線煙刃,質感滑溜,湯底滲透入米線內,特別入味

豬軟骨,大大舊,而且好入味
肉滑骨軟,入埋酸辣味,更正
通菜好入味,食親都咁翠嫩,完全唔會硬或者有渣,好喜歡
配菜既芽菜和酸菜,味道好鮮,配合湯底,又夾又入味
一年間中都會去荃灣幫襯,今天吃發覺米線幼左好似米粉咁樣,問啲職員話轉左幾年喎,唔係掛,我上次3個月前食過,而家2餸已經要41,啲米線仲要幼左,真係垃圾羅,之前有一間叫雲貴x仲做得好過佢,唔會得之一間一間咁消失左啦
2018-08-16 309 浏览
有晚經過諗住求其食個米線,開頭無咩野,食到一半,阿姐執對面個人個碗果陣,跌左人地隻筷子落我碗米線度,個阿姐第一時間唔係同我講「唔好意思,叫廚房煮過碗比你」,而係話:「哎呀,跌左落去添!你仲食唔食?筷子尾咋⋯」我當堂O左,我話:「咁我食唔食好呢?」跟住佢先話煮過碗比我!我費時哂野咪叫阿姐煮一半米線夠了,佢聽完轉個頭返黎竟然話:「係咪淨係豬紅得喇,頭先碗野無哂豬皮喎!」聽完真心都黎,而家係我呃佢碗米線呀?佢自己跌左人地筷架唔道歉,一開始唔諗住煮過碗比我,仲要同我數住入面仲有幾多料?(果陣明明仲有幾舊豬皮!)有無攪錯?我唔要求一間米線鋪頭職員好有禮貌好識同個客諗,但至基本既餐廳服務都要有呀?最後比錢果陣,另一個職員又好似啞咁,唔講要收幾錢,望都唔望,當個客人無到,多謝又唔講,呢間咁既米線鋪以後都唔會再去!離哂譜!
2018-07-07 394 浏览
今晚睇波前吃個麵打底先,呢間米線舖之前經常來,雖然員工服務態度真係冇乜,但食品ok。叫咗個小鍋米粉,魚肉春卷、豬腸,個配菜好味,魚肉春卷比起雄記真係差好多,豬腸夠淋夠入味,湯底較之前酸咗小小,整體值得一試。