2024-08-30 466 浏览
今日我去咗雲貴川,試咗佢哋嘅雞肉及豬軟骨小鍋米線,真係一個唔錯嘅選擇。呢個米線嘅湯底非常香濃,帶有獨特嘅香料味,飲落去非常滿足。雞肉部分煮得幾嫩滑,肉質鮮美,完全唔會乾柴,令人一食難忘。豬軟骨則係呢碗米線嘅亮點,煮到啱啱好,有少少嚼勁但又唔會太硬,入口即化,味道十分出色。米線本身亦都煮得啱啱好,唔會過腍,保持住彈牙嘅口感。埋面仲加咗啲蔥花,帶嚟一點清新感,非常襯托出湯底嘅味道。整體嚟講,呢碗雞肉及豬軟骨小鍋米線係一次非常滿意嘅體驗,性價比高,值得推薦。如果你鍾意濃郁嘅湯底同入味嘅配料,呢度絕對係唔錯嘅選擇!下次再嚟,我一定會再試其他口味。

2024-08-09 698 浏览
胡椒豬肚米線唔錯 首先😹佢哋嘅米線質地唔錯,即使有D軟,但都幾彈牙爽口🤣🤣🤣佢哋應該係用心烹調咗,好味道😙重頭戲就係嗰碗湯🍜濃郁醇厚😆仲有濃濃嘅胡椒味 我個人黎講就幾中意呢個味道🫣 一啖入口, 加落豬肚塊更加係亮點,肉塊好軟滑香甜,充滿胡椒香氣。😹😹再加埋啲香菜提味,令個個菜式更加fresh啲。幾好去配米線飲下湯,真係幾清新爽口。👹總之呢道胡椒豬肚米線值得一試 好過食佢哋平時出嘅小鍋米線😹😹😹

重頭戲就係嗰碗湯🍜濃郁醇厚😆

🍜雲南米線控的終極打卡地來啦!「雲貴川·小鬍子」土瓜灣的正宗雲南米線,同事介紹的好~酸辣湯底一喝難忘,鮮美中帶著絲絲辣意,完美喚醒味蕾!湯底極力推薦酸辣湯底,再配上小辣,味道十足。📍坐標:譚公道40-46號富康大廈,土瓜灣B出口,步行9分鐘超便捷!性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆表湯底:⭐️⭐️⭐️⭐️環境舒適:⭐️⭐️⭐️⭐️選擇多樣:⭐️⭐️⭐️人均:$50-60左右電子支付無壓力~快來嘗鮮!
🍜雲南米線控的終極打卡地來啦!

湯底極力推薦酸辣湯底,再配上小辣,味道十足。

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️爆表
湯底:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境舒適:⭐️⭐️⭐️⭐️
選擇多樣:⭐️⭐️⭐️
人均:$50-60左右
電子支付無壓力~快來嘗鮮!
1952 浏览
2024-07-04 871 浏览
今日係屋企附近發掘左間酸辣米線🍜叫雲貴川小鬍子😂個名好得意,因為有食開雲貴川嗰啲酸辣米線都幾好食,難得土瓜灣呢附近有間呢啲類似嘅酸辣粉😍試吓佢先我叫左酸辣米線 揀咗豬紅同魚皮餃 ❤️❤️❤️❤️佢個酸辣米線真係好夠酸又夠辣同埋啲米線都好夠滑 ,湯底都好夠濃郁🤓 😂😂我叫咗小辣都覺得有點辣 平時我都係食開小辣 可能每間鋪嘅辣度唔同 忍唔住叫埋杯豆漿解下辣👍🏻不過個價錢偏貴😖所以我覺得可以一試嘅😂5分為最高分雲貴川小鬍子 (譚公道) (土瓜灣)土瓜灣譚公道40-46號富康大廈地舖
今日係屋企附近發掘左間酸辣米線🍜叫雲貴川小鬍子😂

5分為最高分
雲貴川小鬍子 (譚公道) (土瓜灣)
土瓜灣譚公道40-46號富康大廈地舖
一直係米線關注組同social media foodie介紹中都見過呢間米線覺得幾吸引,終於有機會離開土瓜灣就去咗試,質素果然唔差都幾好食,去開土瓜灣絕對推介,但未至於會跨區特登去食。小鍋米線小辣+麻辣腩肉+木耳絲小鍋湯底已經少辣,再加埋麻辣腩肉,我覺得好辣🙈 食到流晒鼻水,所以下次一係腩肉唔好嗌辣,一係湯底唔好辣,除非平時叫開中辣🤣🤣 腩肉同木耳絲都唔差,腩肉唔肥,但有少少韌,不過整體嚟講係好味嘅。酸辣小辣+豬軟骨+墨魚頭呢碗湯底小辣,但餸無辣,辣度就啱啱好。豬軟骨啲軟骨炆得好腍,啫喱狀,又入味,墨魚頭就正常。土豆絲及涼拌牛脷調味唔錯,十分惹味,而且溫度控制得好,唔會太凍,又唔係室溫咁暖,兩樣都好味。

小鍋米線小辣+麻辣腩肉+木耳絲

酸辣小辣+豬軟骨+墨魚頭

土豆絲及涼拌牛脷

2024-01-03 1323 浏览
平時食得太多連鎖米線,間唔中想轉下口味,見到好多人都推介呢間隱世米線小店,於是就特登入去土瓜灣試下啦~麻辣皇💰HK$66呢碗係呢到嘅招牌麻辣米線,麻辣湯底味道偏甜,配料好豐富,麻辣腩肉唔係好多肥膏果隻、麻辣雞同炸醬食落都好入味,米線軟硬度亦可以自己選擇,份量超多~小鍋米線加腩肉魚皮餃💰HK$49最推薦呢個小鍋米線嘅湯底,係一個唔辣而又好清甜嘅湯底,呢個湯更加突顯出鮮豬肉碎嘅清甜味~藤椒米線💰HK$38藤椒湯底幾特別,米線轉咗生菜底,配料淨係加咗鮮肉碎~炸醬炸雞翼💰HK$30見唔到炸醬,有少少似平時嘅孜然粉雞翼~蒜泥白肉💰HK$38肉質比較韌,略嫌唔係好夠味,淨係得啲辣油味,如果啲肉有輕輕調下味會比較好~

麻辣皇💰HK$66

小鍋米線加腩肉魚皮餃💰HK$49

藤椒米線💰HK$38
藤椒湯底幾特別,米線轉咗生菜底,配料淨係加咗鮮肉碎~

炸醬炸雞翼💰HK$30
見唔到炸醬,有少少似平時嘅孜然粉雞翼~

蒜泥白肉💰HK$38

麻辣皇
炸醬炸雞翼
藤椒米線
2023-10-23 919 浏览
QR Code落單,頭兩次都話無貨品提供,落唔到單,之後搵姐姐幫手,佢望住我用個網落多次單,張單load咗成分鐘都未load到,個姐姐都唔肯幫手,要個客等;埋單俾錢,個姐姐仲要鬧人啲錢唔靚,死都唔肯找散紙,勁無禮貌,浪費個客時間,真係俾錢買難受!唔會再幫襯!

2023-10-02 732 浏览
呢間米線店相信以前係土瓜灣區讀過書嘅同學仔都一定識🫡今日下午茶時段咁岩經過就入黎重拾回憶🤫今次叫左個辣腩肉酸辣小鍋米線🍜辣腩肉依然好入味🙌🏻如果想食肥d嘅建議要叫五花腩😎同埋建議如果大家唔太食得辣個湯底要叫唔辣🫢至於佢個酸辣湯底會係辣多過酸我個人都幾鐘意🤩而下午茶時段會送杯豆漿比你解辣都幾好😋同埋呢個時間黎冇咩人唔洗同人搭枱👍🏻不過主要黎都係食番個回憶😂大家經過都可以一試☺️但唔洗特登搭車黎食😂
原本見好多好評講到話係隱世米線小店抱住勁大期待突登搭去土瓜灣食優點- 麵種多選擇,見土豆粉都有得揀- 煮法多個人化選項- 鋪頭多座位,坐得寬敞唔知係咪因為叫咗麻辣嘅關係真係唔太食得出特別之處當日叫咗碗米線,同一份雞翼如果叫我去形容個味道會係合格同正常發揮個味就真係冇乜太大特色同記憶點唔會去到「隱世高質小店level」係嗰種如果住附近,會間中食下嘅街坊鋪水準但特登搭去食,就未值得啦食物份量都夠料嘅絕對夠飽
原本見好多好評講到話係隱世米線小店
抱住勁大期待突登搭去土瓜灣食

優點
- 麵種多選擇,見土豆粉都有得揀
- 煮法多個人化選項
- 鋪頭多座位,坐得寬敞

唔知係咪因為叫咗麻辣嘅關係
真係唔太食得出特別之處

當日叫咗碗米線,同一份雞翼
如果叫我去形容個味道
會係合格同正常發揮
個味就真係冇乜太大特色同記憶點
唔會去到「隱世高質小店level」
係嗰種如果住附近,會間中食下嘅街坊鋪水準
但特登搭去食,就未值得啦

食物份量都夠料嘅

絕對夠飽

冇食一排大跌watt,湯底餸菜小食都搞唔掂-.-👎・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 小鍋米線 小辣 HK$59>麻辣腩肉、魚肉春卷、豬肚・味道:先講湯底,個小辣同出面雲南米線level唔同,呢到小辣at least係出面中辣,而且越食越油🥵但又冇乜麻香⋯⋯腩肉得面頭一浸麻辣味,浸咗落湯食返就冇乜味了☹️~魚肉春卷係南記嘅抽乾水份版XD 豬肚都係靠湯底而有返啲味,但冇內臟味嘅,可能因為陣辣味冚過啦~・口感:麻辣腩肉得好韌好韌,一絲絲又乾又柴嘅肉⋯⋯米線可以一讚嘅,幾有咬口👍。🦑 涼拌墨魚頭 HK$38・味道:嘩⋯⋯乜味都冇㗎喎,健康白烚🤡得面頭啲辣椒味-.-.口感:但好彈口嘅~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:低~🤰9衝度:不了~🤰結論:重油冇麻湯底,餸菜冇味又韌口,搞咩呀◢▆▅╰(〒皿〒)╯▅▇◣・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
冇食一排大跌watt,湯底餸菜小食都搞唔掂-.-👎

🍜 小鍋米線 小辣 HK$59
>麻辣腩肉、魚肉春卷、豬肚

🦑 涼拌墨魚頭 HK$38
・味道:嘩⋯⋯乜味都冇㗎喎,健康白烚🤡得面頭啲辣椒味-.-
.口感:但好彈口嘅~
涼拌墨魚頭

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~

2023-08-08
好耐冇食米線,見到呢間有少見嘅藤椒湯底,咁梗係要去試啦💨!不禁感嘆,香港地真係有好多好好味嘅米線小店啊啊啊😚😚推薦指數:🐷🐷🐷🐷(5分滿分)(原因:少見既藤椒湯底,米線控可以一試!如果經過我會再去食)🍜藤椒米線+麻辣腩肉,豬紅 𝐇𝐊𝐃 53藤椒湯底必試✨✨!!唔會嗆口,飲落似酸菜魚湯底🐟,但更有藤椒香味,好易入口,完全唔油膩🥰。酸菜係偏甜掛,I like🤤,肉碎份量亦唔少,米線質地偏稔,比較普通。麻辣腩肉預先醃好,肉質厚實入味,但麻辣味唔係好食得出😂,豬紅同樣入味,唔會腥🍜麻辣米線+辣腩肉,蘿蔔,豆卜 𝐇𝐊𝐃 53麻辣湯底就冇藤椒驚喜啦,係偏甜掛嘅麻辣味,少辣人士都完全可以接受嘅辣度🤏🏻,麻味唔突出(似雲貴香嘅酸辣米線但輕盈版🤣)辣腩肉同麻辣腩肉食落分別不大😂,蘿蔔冇渣,豆卜索晒湯汁好正🐔鴛鴦雞翼(麻辣+炸醬)𝐇𝐊𝐃 31/4隻麻辣雞翼較有油香,同樣唔會太辣(以我食辣程度黎講係bb辣)炸醬味就香口d👍🏻,雞翼咬落都keep到肉汁,唔乾身環境:乾淨企理,用QR code落單好方便,仲有齊要走乜,加乜,麵質要點,幾貼心❤️

推薦指數:🐷🐷🐷🐷
(5分滿分)

🍜藤椒米線+麻辣腩肉,豬紅 𝐇𝐊𝐃 53

🍜麻辣米線+辣腩肉,蘿蔔,豆卜 𝐇𝐊𝐃 53

🐔鴛鴦雞翼(麻辣+炸醬)𝐇𝐊𝐃 31/4隻

午餐
2023-04-09 892 浏览
今天突然來到土瓜灣好想食酸辣米線,路過這一間店,看見裏面全是人,就入嚟試試非常之好味。我是一個很喜歡食米線的人,食個不同酸辣麵店的米線。這間店無論辣腩肉,大腸都比其他的很多間好很多。特別推薦他們家的麻辣雞翼每一隻雞翼都非常肥美好香口 完全值得推薦一定會再嚟食
2023-01-20 1086 浏览
突然米線癮起,經過呢間舖又咁多人食喎😛咁就入左去食吓啦😚係咪好隨心呢🤣🤣點知都幾唔錯啵😍🧊 小鍋米線 +麻辣腩肉+魚肉春卷 (+$3轉薯粉)$29 +$10 +$14 +$3 8.5/10呢間舖頭好細心㗎!💓佢地係採用電子自助落單嘅,而落單嗰陣有好多唔同選項🤩有得走乜配菜啦同埋有得揀啲麵要冧定硬啲!👻仲有仲有!可以揀埋走油嘅😙但係我嗰碗叫完走油都仲係有啲油🤣🤣一嚟就梗係又試左個湯先㗎啦🤤味道幾夠味,又唔會太咸或者太淡🫶🏻唔太重味精,飲左咁多湯都唔會話好勁渴😆而小編揀嘅只係小辣,但都覺得幾辣🙊鍾意食辣嘅朋友仔一定會好鍾意🥵❄️麻辣腩肉好好食!好入味,好冧,唔係煮到好乾身嗰種😍可惜分量有啲小😅幾推介嘅!❄️魚肉春卷 總共有兩大條,味道正正常常,比較普通🫡🧊麻辣皮蛋 $20 9/10一嚟到就比佢份量嚇親😂邊諗到咁嘅價錢會咁足料🙈🥹🥹呢到都應該有成兩三隻皮蛋🤣唔單止抵食!味道仲好好食😍😍好食過好多大型店舖😙我好鍾意佢皮蛋上面嗰啲渣🤭炒得勁香,味道辣辣地,又唔會過辣啵!🥰呢個簡直係性價比之選🤩鍾意食皮蛋嘅你!一定唔好錯過啦🤪🧊鴛鴦烤雞翼 $38 8/10當我哋仲糾結緊揀咩味道嘅雞翼嘅時候,竟然比我哋

❄️麻辣腩肉

❄️魚肉春卷
總共有兩大條,味道正正常常,比較普通🫡

🧊麻辣皮蛋 $20 9/10

🧊鴛鴦烤雞翼 $38 8/10
當我哋仲糾結緊揀咩味道嘅雞翼嘅時候,竟然比我哋發現有呢個選擇🫣咩都想試嘅我哋梗係要呢個啦🤣啲雞翼係即叫即烤嘅!上到枱熱辣辣😍仲要唔太油🤩🤩調味啱啱好,唔太咸,又小小辣咁,令人好想食完一隻又一隻 🤭

呢度嘅店員勁nice 勁客氣,問多幾句都唔會嫌我煩,仲好客氣咁答😍

人均消費💵: $40-60
性格比: 8/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓: 8/10

2022-08-22 1558 浏览
入內嘟野後發覺座位其實不少,又是用QR CODE自己落單。果然,有兩男落單後原來沒按送出,結果坐著呆等卻未有送出,電子落單簡直無謂佢最特別就是有藤椒撈米線以及這間店子店名長長,起碼個名夠特別,都會吸引到你入去試一次,其實餐牌款式不太多,米線的種類以及湯底都不是太多選擇🤔不過都有撈米線,我這些不愛喝湯又喜歡吃撈米線的人就🤩最喜愛。因為坊間很少標榜有這款藤椒,但其實,在有些小食店或是士多店都可以見到藤椒油,如果回家試一試加幾滴藤椒油其實味道差不多的話,🤔根本不需要到這米線店吧?看看它的腩肉,完全沒有脂肪,😬非常健康,但是我這種人叫得腩肉就預咗要有點肥膏,所謂「食雞要食皮、食豬要食肥」,這個腩肉完全沒有脂肪,😦怎會好吃,乾瘦如柴,吃到滿口黐牙,比起煲湯的豬肉沒有兩樣。等如豬耳不錯,豬耳連着一些肉,所以軟骨之外還有些肉在旁邊,反而不錯,帶點辣的香氣,和藤椒的味道有點不同。🥶因為我落單的時候, 剔選了爽一點的米線,它的米線拿來,的確還保留少許嚼勁,比較爽彈的米線,帶點嚼勁,味道都不太差,不過份量可能會比較少,如果你老細講定有下午茶時間,就應該夠,否則你收工都可能已經肚餓。😂這種$8加檸茶、罐裝可

佢最特別就是有

因為坊間很少標榜有這款
看看它的

等如
因為
我落單的時候, 剔選了爽一點的
這種
$8加檸茶、罐裝可樂, $10加凍檸樂,即是強行要你加檸樂😂大大個杯,檸檬夠鮮,有三四片,加點可樂進去,一邊吃辣東西一邊喝檸樂用來解辣,😊味道當然好,之後嗝返啖氣出來,感覺舒暢。
午餐
2022-07-23 1110 浏览
香港人講起米線,十居其九一定會聯想起譚仔/譚仔3哥。但其實香港重有好多食嘅米線小店(越嚟越少依家)。雲貴川,可以話比譚仔更早出嚟賣米線嘅餐廳,我喺土瓜灣長大,真係食住雲貴川大。我覺得雲貴川出色嘅有兩樣嘢:1:湯底:雲貴川湯底絕對係抵讚,我叫嘅小窩米線有酸菜、芽菜同肉碎,好足料,辣味並唔係死辣。2:辣腩肉:佢嘅腩肉有唔辣/辣/麻辣三種口味選擇。唔同譚仔,佢嘅肺肉係預先煮咗,所以係好入味,唯一不足就係佢用瘦肉,唔夠有肥膏嘅滑。