2024-08-06 243 浏览
門口掛住一系列必比登推介,所以諗住試吓。叫咗一碗豬潤魚腩粥$70、豬軟骨麵$48及一隻豉油王乳鴿優惠價$48 ,全部都要加一😅價錢唔平。豬軟骨麵味道正常,麵質爽彈,豬軟骨夠淋滑,唯獨是份量太少,一個正常男仔三四啖就食完,成為$48+1😅豉油王乳鴿優惠價$48算係性價比唔錯,豉油味夠,乳鴿肉質嫩滑,推薦💪🏻豬潤魚腩粥,豬膶四大嚿魚腩有兩舊,滋潤爽彈唔粉冇苦澀味,比起坊間一啲豬膶麵茶餐廳更為好食,魚腩外皮煎過,油脂足夠,大推😁而且魚湯粥底,粥身夠晒棉滑😋總結食物味道唔錯,但份量不多,而且價格稍貴。
門口掛住一系列必比登推介,所以諗住試吓。

總結食物味道唔錯,但份量不多,而且價格稍貴。
豬潤魚腩粥
豉油王乳鴿
豬潤魚腩粥
豉油王乳鴿
瞓醒去市中心食午餐。去到餐廳原來已經到咗下午茶時間,同老婆不約而同都想食雲吞麵。下午茶餐可選麵一碗和一個小吃,有炸兩、炒麵、煎蘿蔔糕同油菜,我哋揀咗蘿蔔糕同腐乳通菜。煎蘿蔔糕煎得好香脆,味道就係普通酒樓嗰種。腐乳通隔水隔得夠乾淨,唔會搞到D腐乳醬「稀溜溜」。老婆雲吞老公水餃,賣相係好有誠意,有啲蝦籽放面,跟足原著比韭王,湯就比佢呃咗,見佢個色澤以為好濃味,點知原來「淡茂茂」。雲吞普通,水餃就差啲,D筍好多根,食到成口渣。最唔明係點解要加一?二維碼落單,零招呼水都冇杯,食兩碗麵比佢揼心口收多十蚊,真係冇下次!是日消費:雲吞麵+蘿蔔糕$52 水餃麵+腐乳通菜$52 加一$10.4共 $114

是日消費:
共 $114

2024-06-28
2024-01-03 337 浏览
這家餐廳早有耳聞,聽說餐廳的味道好,裝修靚,一個早晨吃的環境很華麗。美食+靚景,好難抵抗到。早上和愛人,慕名而來,餐廳早就滿滿的客,再一角找到位,翻看餐牌。粥,麵,都有,我點了麵+多士片。又有炒雞蛋。最正豆漿濃郁香甜,一家餐廳,美食,環境,心情,服務都占了。值得去一趟
2024-01-03
$41 (早餐)
靠得住咁耐嘅態度服務都係穩定地改善咗冇晒以前啲阿姐!有個阿叔好好人咩嚟㗎?竹笙椰子雞,始終冇大陸咁好味,而且雞都係香港食開嗰啲普通雞,竹笙份量OK椰子切得好幼細好軟熟香滑。不過唔知點解佢唔係好強嘅椰子水味同大陸比,不過因為加咗紅棗杞子個湯底好甜朋友好鍾意嗌多條沙巴龍躉仔, $148都貴,不過好大條,而且火牛蒸得啱啱好蠔仔粥份量細細碗, $46唔算太平,但靠得住係呢啲價位!冇豬什粥咁出色蠔仔份量唔多,而且唔係好大粒好香下次應該都唔會encore Coe 最多都係食返豬雜粥加咗一份芥蘭唔夠喉, $32加多一份菜心!菜心份量大啲,因為每一條都好燥好好味不過兩個都好味嘅
咩嚟㗎?
朋友好鍾意
下次應該都唔會encore Coe 最多都係食返豬雜粥
不過兩個都好味嘅
2023-12-10 441 浏览
唔知食咩好又想有碟菜清清地就諗起呢間!又唔想揀或者搵餐廳,咁啱呢個時間有下午茶唔使咩咩內臟都有啲嘅豬雜粥一如以往質素穩定嘅好味,食得多慢慢都鍾意咗食豬腰🤣🤣而家食唔覺得好醒下午茶餐嘅白灼菜心有八條,我鍾意有葉,不過佢剪晒朋友嘅星洲炒米幾靚仔,不過唔夠熱,朋友話個調味唔錯嘅白灼牛肉$68 ,底下通常全部都係肥大芽菜好味啲嘅芽菜有啲梳打味,牛肉味冇乜,不過預咗白灼帶子$98有九粒,但係應該不是完整的一粒,有啲貴,因為份量不多味道就新鮮好味係刺身級別白灼豬腰豬潤每種四件,豬潤好厚正! !第一次白灼白鱔 估唔到份量幾多質素唔錯,亦都好新鮮肥美豬軟骨雖然好夠火候,軟骨好似好腍嘅牛筋咁樣不過太多肥膏亦都太油膩,肉唔多原來呢度嘅薏米水都幾好味,不過甜咗少少呢度有個後生女服務態度非常之勤快,好想寫嘉許書俾佢,但係其他阿姐就好似瞓緊覺或者唔想撈咁🤣🙈
唔使咩咩內臟都有啲嘅豬雜粥
下午茶餐嘅白灼菜心有八條,我鍾意有葉,不過佢剪晒
朋友嘅星洲炒米幾靚仔,不過唔夠熱,朋友話個調味唔錯嘅
白灼牛肉$68 ,底下通常全部都係肥大芽菜好味啲嘅芽菜
有啲梳打味,牛肉味冇乜,不過預咗
味道就新鮮好味係刺身級別
白灼豬腰豬潤每種四件,豬潤好厚正! !
第一次白灼白鱔
估唔到份量幾多質素唔錯,亦都好新鮮肥美
豬軟骨雖然好夠火候,軟骨好似好腍嘅牛筋咁樣
不過太多肥膏亦都太油膩,肉唔多
原來呢度嘅薏米水都幾好味,不過甜咗少少

下午茶
2023-10-22 236 浏览
琴日經過見到有羊肉煲嘅餐牌擺出嚟!問一問店員係咪有?橫掂要諗夜晚食咩店員話啱啱先出咗兩加上又有啲掛住佢個豬膶粥!所以就去咗食咗因為大家都好鍾意食呢度嘅豬膶知道一定唔夠食,佢都淨係會比三片喺碗粥 所以嗌多個套餐嘅白灼滋要豬膶,但係今次超少!雖然唔係特別鍾意食呢度嘅主要,不過佢今次真係又要重複頭先嗰句,一件切成2件咁 睇圖就知道我冇講誇今次嗌咗個心肝寶貝粥,試吓新嘢又有豬膶!而且又鍾意食帶子!點知佢個帶子好似一件斬成三片咁 定唔知兩片 ,食咗都唔覺得自己食咗🤣🤣價錢又貴啲!寧願矮豬膶粥有多啲豬膶仲好!橫掂我哋share食都唔夠喉同埋上次嗰個白灼小食唔係用呢個細細嘅圓碟,係用一個長方形大啲嘅碟㗎,就好似一陣裝菜心嗰個,管理員係咪應該加返正常過份量?🥺🥺定係因為物價上漲租金昂貴?然後主打上台勁興奮!見到好似材料豐盛,又有冬菇,又有枝竹。!有啲一開始以為係馬蹄夾落口,原來係好多薑馬蹄比較少過薑,但係點知佢啲薑都好亂好好味😍😍最後我都食晒!雖然佢呢煲嘢應該冇落啲咩香料,譬如八角香葉,草果之類但係味道都OK合格唔錯㗎 !羊肉唔係羊腩我仲鍾意!因為我唔鍾意肥肉㗎嘛而且又小根容易咬不過我諗成杯嘢就得六件
店員話啱啱先出咗兩
加上又有啲掛住佢個豬膶粥!所以就去咗食咗

而且又小根容易咬

不過我諗成杯嘢就得六件至七件羊肉,除咗兩舊大啲嘅,其他都係骨為主,有一啲直程好似侮辱haaha 如果啲肉都多番啲就平衡啲
大家都有啲唔夠喉!最後食剩好多枝竹,因為佢都落咗好多枝竹去墊係底底

不過唔緊要!重點係成餐都食得好滿足
完全過到口癮
白灼菜心走油好好味!份量都唔少㗎 $32
反而嗰個魚湯海鮮雜菜煲就麻麻哋,嗰個好似要$78 ,但係就得極少量嘅所謂海鮮,幾件蟹柳,幾件冇乜味嘅魷魚,同埋1片麻麻哋嘅
蝦乾

雜菜好似都係菜心為主,而且菜嘅份量比Mini好似仲少一半!勉強我食到一片白菜仔葉,不過我個friend話唔見🤣🤣

整體服務質素好好環境都不錯,有卡位🤗

係食物份量可以提供均衡啲☺️
2023-09-03 360 浏览
話說長輩要食流質野,馬鞍山就搵到呢間米芝蓮店舖。晚肆時分好多人排隊,亦有唔少外賣,排咗一陣拎到位1️⃣ 豬膶魚腩粥 (4.5/5🌟)佢繼續係出色,啲粥底都比較綿,淨係講粥,真係可以再食2️⃣ 蘿蔔糕 (3/5🌟)正常味道,偏鹹3️⃣ 煎豆腐 (3/5🌟)同行嘅人覺得冇3分,不過我覺得正正常常,setting 幾有氣勢,豆腐就正常囉4️⃣ 咕嚕肉 (2.5/🌟)個人好喜歡食咕嚕肉,佢呢個咕嚕肉係平凡質素以下,首先唔會脆卜卜,味道都真係好一般。。肉質都唔係特別好5️⃣ 豉油王炒麵 (1/5🌟)呢個毫無懸念,一致認為一分,年薪好林,真係冇咩味道,食落去就已經唔想繼續食,想挑戰嘅朋友,就一定要叫總結:食粥嘅可以再嚟,其他真係會特登叫,價錢唔係特別平

1️⃣ 豬膶魚腩粥 (4.5/5🌟)
佢繼續係出色,啲粥底都比較綿,淨係講粥,真係可以再食

2️⃣ 蘿蔔糕 (3/5🌟)
正常味道,偏鹹

3️⃣ 煎豆腐 (3/5🌟)

4️⃣ 咕嚕肉 (2.5/🌟)

5️⃣ 豉油王炒麵 (1/5🌟)

總結:食粥嘅可以再嚟,其他真係會特登叫,價錢唔係特別平
2023-08-13 289 浏览
我今次去食咸雞鮮蝦粥,就係揀左外賣嘅。我要講,呢碗粥嘅價錢有啲偏貴,$75一碗。不過,粥嘅質感真係好出色,綿綿滑滑。😋首先講下咸雞,個隻雞肉好鮮嫩,用熱湯煮咗入粥入面,令粥嘅味道更加濃郁。啲雞肉係好嫩好滑嘅,但雞件數量太少,如果多啲就好啦,真係好開胃。🐓仲有啊,粥入面有鮮蝦,啲蝦肉彈牙有嚼勁,而且個個都好鮮甜。食落粥入面,蝦嘅鮮味同粥嘅濃郁味道完美結合,蝦嘅數量比雞多。嗱,我要講下個價錢啊。咁嘅粥唔夠足料,$75碗,係有啲貴。可能有啲食客會覺得呢個價錢有啲唔值得。不過如果你係真係鍾意咸雞同鮮蝦,同埋追求粥嘅質感,我諗都值得試下。總括嚟講,呢碗咸雞鮮蝦粥係哩區黎講算好出色。雖然價錢有啲貴,但係粥嘅綿滑質感同鮮美味道,絕對值得一試。如果你係粥嘅愛好者,而且願意花多啲錢追求品質,呢碗粥可以一試。

2023-07-16 276 浏览
人都沒坐低,店員就來問要咩茶,差點以為自己去錯茶樓。茶是要付費的,水都唔俾一杯,直接來強迫消費開茶,感覺很差。下單時叫店員,女店員(譚仔阿姨口音)問了一句:「要落單呀?」然後就走左🙄我同爸爸講:「咁就係米芝連水平啦?」另一女店員馬上上前為我們點餐,又推薦下午茶抵啲。然後腸粉加醬,男店員即刻幫我們加,相信只係個別的員工問題啦!叫左下午茶點四份粥品套餐,配腸粉、炒麵、蘿蔔糕。魚片碎牛粥,魚片和碎牛都少得可憐☹️生滾滑牛肉粥,份量正常,味道可以。粟米雞絲粥,看得見粟米,雞絲也是少得可憐。4個粥的味精味很重,有味精味道肯定是不錯的,腸粉、炒麵、蘿蔔糕味道都不錯。薏米水,薏米佔了半杯,當甜品應該不錯,當飲品,喝不了幾口,也不解渴,特別是吃了味精粥後更渴。只能說食物不難吃,和一般粥品店水準差不多,但每個下午茶餐加飲品差不多$70,確實米芝連的價位,但食物、環境、服務都達不到米芝連的水平。

叫左下午茶點四份粥品套餐,配腸粉、炒麵、蘿蔔糕。
魚片碎牛粥

魚片碎牛粥,魚片和碎牛都少得可憐☹️

生滾滑牛粥

生滾滑牛肉粥,份量正常,味道可以。

粟米雞絲粥

粟米雞絲粥,看得見粟米,雞絲也是少得可憐。

4個粥的味精味很重,有味精味道肯定是不錯的,
腸粉、炒麵、蘿蔔糕味道都不錯。
混醬腸粉

生滾滑牛粥
混醬腸粉
蘿蔔糕
炒麵
今日我叫左靠得住馬鞍山店嘅外賣,叫左兩碗艇仔粥,一碗皮蛋瘦肉粥,同一份粉麵,同一份蘿蔔糕。外賣送到後我就一路食,當食到艇仔粥時,我發現有好多魚刺,差唔多每一淡都有!而啲魚刺仲要係帶倒勾狀,如果不慎食落肚卡在食道後果真係不堪設想!如果係老人家食會點?你地店可否良心返少少?如果小骨都算,但你地哩啲骨係絕對不能接受,請深刻反省!忙唔係一個理由,係地係開一間店,哩啲咁基本嘅食物安全問題都可以不顧,係咪想有人出意外先黎正視?

2023-07-16
$60 (早餐)
2023-06-09 173 浏览
平時通常嚟食下午茶,今次第一次嚟食晚市祝嘅食物大致上一樣,晚市係多啲小菜嗌咗及第粥,因為想食內臟,呢度啲內臟整得唔錯,每種有兩件,份量不算多,唔係咁夠喉,個粥好杰不過有些少味精白灼菜心,叫佢走油,佢都係落油,朋友心地好唔打返轉頭菠蘿壩選填OK,不過份量不算多, 同埋味道太重加多個豆腐海鮮鍋,有好多豆腐如圖所見海鮮就帶子蝦同埋魷魚各有三件左右,魷魚就多幾條,除咗蝦之外,其他食物都比平時嘅新鮮有線未,下一就係都係普通雪貨服務態度正正常常不過牛腩撈麵落錯咗薑蔥滑牛撈麵整體不過不失只係唔夠飽
平時通常嚟食下午茶,今次第一次嚟食晚市
祝嘅食物大致上一樣,晚市係多啲小菜
不過有些少味精
白灼菜心,叫佢走油,佢都係落油,朋友心地好唔打返轉頭
菠蘿壩選填OK,不過份量不算多, 同埋味道
太重

服務態度正正常常
不過牛腩撈麵落錯咗薑蔥滑牛撈麵

整體不過不失只係
唔夠飽

2023-05-14 172 浏览
成日行過,見到招牌有米芝蓮必比登推介,但係都未試過。今日晚餐終於試下,見到餐牌都有幾多選擇,有家常小菜,有炒飯粉麵,有小食,不過佢最出名都係粥品。粥品有好少見既豬潤,豬粉腸。- 酸菜魚 (原條䱽魚)原價碼138,有堂食優惠價 $98,所以試下。平時食酸菜魚係都係魚片,未試過食原條䱽魚。賣相幾靚,不過味道偏淡,酸菜一般。因為個碟太深,䱽魚又原條上,成日潛咗入湯底,好難夾。- 豬潤魚腩粥粥底好好,豬潤煮得啱啱好,爽口又大大件。成碗粥都好好食,不過貴啲,性價比一般,間唔中食碗靚粥都開心既。
成日行過,見到招牌有米芝蓮必比登推介,但係都未試過。
粥品有好少見既豬潤,豬粉腸。
- 酸菜魚 (原條䱽魚)
原價碼138,有堂食優惠價 $98,所以試下。
因為個碟太深,䱽魚又原條上,成日潛咗入湯底,好難夾。
- 豬潤魚腩粥
粥底好好,豬潤煮得啱啱好,爽口又大大件。
2023-04-09 206 浏览
靠得住❣️靠得住粥麵小館是米芝蓮👍🏽推介食肆。以下午茶🫖來講,性價比相當高。不論是粥粉麵都有一定的質素。一碗招牌雲吞麵+銀芽炒麵都可以兩個人填填肚。🌟精選下午茶 $48 配飲品 +$12🌈招牌雲吞麵雲吞係底,麵舖面層。整碗端上先再上熱湯🍲,以免麵質過於軟。每粒雲吞裡都有1:1蝦🦐&肉,比例分明。加點紅醋入口更加帶出蝦的鮮味。🌈銀芽炒麵麵幼身,軟度適中,炒得乾爽。配菜有蔥、韭黃、芽菜。芽菜可以增加口感。豉油味同鹹味拿捏得剛剛好。總括而言,下午茶時段可以麵/粥可任意搭配一款小食🤪,而且種類都算多。食物質素相當有水準,性價比高。
靠得住

🌟精選下午茶 $48 配飲品 +$12
🌈招牌雲吞麵

🌈銀芽炒麵

由於呢度嘅餐廳太少選擇,一係就價錢貴,一係就坐得唔舒服,一係就要等唔想諗嘅情況下入咗靠得住食雖然記得每一次食完都覺得下次唔上嚟食因為服務態度同埋性價比非常低!今日俾多次機會佢但係同之前一樣keep住係呢個質素😂😂😂好穩定喎炒麵正常發揮,辣椒醬幾好味~要辣椒醬要另外問持應拎麻辣青瓜質素真係好一半,青瓜唔好食,又唔係唔新鮮純粹係嗰種唔靚,辣椒油極度普通,比平時辣椒醬更差呢度收$22實在唔值白灼注要豬潤好好食!極度欣賞佢嘅豬膶好大好口,雖然只有三片每款~依家超想食芥蘭,見佢有芥蘭喺嗰日供應,就加$32要多份白灼芥蘭呢個質素非常好,份量亦都大碟!超級讚我同朋友都食得非常滿足碗粥大大碗,但係材料唔算多,我嗌咗70幾蚊嘅蝦球繼續,有三粒蝦球,一定係雪蝦嘅,有三粒吧~雞都好似有三件,但係超級超級難食!比我喺低水準茶餐廳食嘅雞件更加似擦膠,下次都係帶返啲豬什粥朋友嗰碗及第粥好靚~ 每樣內臟都有少少不過一件嘅size就細啲呢度其實坐得舒服嘅,不過呢就服務質素差啲,啲人好似冇乜反應唔想理你咁禮貌普通未至於好惡劣,但係絕對唔係好🤣其實呢度啲嘢食味道OK嘅,只係性價比低價格唔對
唔想諗嘅情況下入咗靠得住食
炒麵正常發揮,辣椒醬幾好味~要辣椒醬要另外問持應拎
呢度收$22實在唔值

呢個質素非常好,份量亦都大碟!超級讚我同朋友都食得非常滿足
下次都係帶返啲豬什粥

禮貌普通未至於好惡劣,但係絕對唔係好🤣

其實呢度啲嘢食味道OK嘅,只係性價比低
價格唔對
下午茶
2023-01-30 267 浏览
早前去食左個下午茶,收費62蚊,有一招牌雲吞麵、混醬腸粉和一杯飲品,我想講果個招牌雲吞麵,可以用垃圾來形容,點解我會咁講呢,首先我想講他們上個麵時有別於一般麵店,他們會先放低個雲吞麵之後再係你面前攞個茶壺🫖倒d湯落個麵到,睇落好似幾好又有特色,,但最大問題就係這樣,他倒落去個湯一d都唔熱,和和暖,咁成個雲吞都唔熱又點會好食呢,加上他個湯好鹹,一個又唔熱又鹹的雲吞麵就是他們的招牌雲吞麵,你哋覺得這間餐廳會好食嗎?飲品同無腸粉無咩特別但唔難食囉
雲吞麵加腸粉