3天前 0 浏览
今日天氣凍,特別想食下熱辣辣的麵食。特級手切牛頸脊拉麵($72):牛頸脊肉鮮嫩,脂肪分布均勻,烹調後保留了肉質的鮮美。肉的口感滑順,彈性十足,讓人一口接一口。拉麵具有嚼勁和彈性,能很好地吸附湯汁,讓每一口都能品味到湯底的美妙。這套餐加了$12要大白菜及小棠菜雲吞:雲吞皮薄透,包裹著豐富的餡料,顏色清新,給人一種食欲感。大白菜和小棠菜的顏色亮麗,增添了視覺上吸引力。雲吞皮非常滑嫩,不會有過於硬或厚重的感覺。當咬開的瞬間,清脆的蔬菜口感隨之而來,大白菜的水分充足,小棠菜增添一絲清香,口感清爽。香煎蔥油餅($29):香煎蔥油餅的外層金黃酥脆,內層則柔軟有嚼勁。當你咬下去時,餅皮的香脆與內部的柔韌形成了極佳對比,每一口都充滿滿足感。秘製麻辣口水雞($58):口水雞肉質的鮮嫩。雞肉十分多汁,搭配上醬汁後,風味更豐富。秘製麻辣的醬料更讓人回味無窮。+$5配了芫茜刀削麵:刀削麵外表光滑,彈性十足。嚼勁十足,令人滿意。芫茜的使用為這菜增加清新的香氣,平衡麵條的厚重感。
今日天氣凍,特別想食下熱辣辣的麵食。

特級手切牛頸脊拉麵($72):

這套餐加了$12要大白菜及小棠菜雲吞:

香煎蔥油餅($29):

秘製麻辣口水雞($58):

+$5配了芫茜刀削麵:

刀削麵外表光滑,彈性十足。嚼勁十足,令人滿意。

芫茜的使用為這菜增加清新的香氣,平衡麵條的厚重感。

2024-11-19 0 浏览
今日跟朋友去咗位於新蒲崗「麵館皇」lunch …. 「麵館皇」裝修簡潔,坐位寬躺,坐得舒服…而且意麵底有多款選擇如…拉麵….刀削麵…手擀麵…米線…和竟然有芫荽刀削麵👻😍😍成年人不作選擇🤪加$5 轉埋芫荽刀削麵…….有齊雞、豬軟骨同埋牛頸脊🤭🤭🤭藥膳雞湯底,濃厚好味……豬軟軟腍,好入味⋯⋯啲不錯!跟餐+$12…香酥炸小雲吞…有10小粒,一粒一口👻五香滷水豆腐乾 加$18……豆腐乾滷得好入味👍

成年人不作選擇🤪加$5 轉埋芫荽刀削麵…….
2024-11-18 0 浏览
呢排喺新蒲崗做野比較多,今日天氣涼涼地,見呢間麵館新新淨淨又有藥膳湯, 就試左呢間。主要分左湯麵、定食、拌麵,湯底有藥膳湯、太子湯可以揀,拌麵有藤椒麻醬拌麵、蕃茄肉碎拌麵、酸菜肉碎拌麵可以揀,然後就揀咩餸。我試左藥膳湯配刀削麵、手擀麵,餸就試左麻辣口水鷄、花雕醉鷄,小食就試左炸小雲吞、鹵水豆腐乾。✨藥膳湯就略嫌唔夠藥膳味道,可以再濃 dd,花鵰醉鷄都係唔夠花鵰酒香氣,可以再濃 dd,麻辣口水鷄就比較有番 d 味,微微辣。✨小食可以直接放棄🥲,炸小雲吞真係小到一個手指頭尺寸、鹵水豆腐乾係無味的😓,豆腐乾其實係豆腐,唔係豆腐乾。

2024-11-17 0 浏览
新開傳统北方文間小店👨‍🍳主打手製刀削麵及藥膳灌湯拉麵🍜採用新鮮無添加食材,保證客人吃得健康😊藥膳雞湯米食材屬溫性🍲有補氣益血作用🔄最適合秋冬天氣,有補身功效🤗雞肉鮮嫩,還有豬軟骨及手切牛頸脊😋湯底香甜濃厚,帶點黃酒香味🍶糖醋魚酸甜滋味,有酥脆口感🐟魚肉夠嫩滑😙酸菜及肉碎經過快炒散發特有香氣🔥再配搭拌麵,口感豐富🤩醉雞上枱散發淡淡的酒香🐓花雕酒完全滲透到雞腿內🍗雞肉肥美多汁,非常入味😍水餃包得很精緻,皮薄、肉鮮🥟吃落餡料很足,好多肉汁☺️
新開傳统北方文間小店👨‍🍳
主打手製刀削麵及藥膳灌湯拉麵🍜
採用新鮮無添加食材,保證客人吃得健康😊

藥膳雞湯米食材屬溫性🍲
有補氣益血作用🔄
最適合秋冬天氣,有補身功效🤗
雞肉鮮嫩,還有豬軟骨及手切牛頸脊😋
湯底香甜濃厚,帶點黃酒香味🍶

糖醋魚酸甜滋味,有酥脆口感🐟
魚肉夠嫩滑😙
酸菜及肉碎經過快炒散發特有香氣🔥
再配搭拌麵,口感豐富🤩

醉雞上枱散發淡淡的酒香🐓
花雕酒完全滲透到雞腿內🍗
雞肉肥美多汁,非常入味😍

水餃包得很精緻,皮薄、肉鮮🥟
吃落餡料很足,好多肉汁☺️
  • 酸菜肉碎拌麵
  • 糖醋魚
  • 花雕醉雞飯
  • 藥膳雞湯米
  • 鮮肉北京水餃
平時一向鍾意食刀削麵 但係屋企人話唔想食咁重口味咁啱見到屋企附近開咗間新嘅刀削麵餐廳價錢屬於大眾化 一般嚟講$50左右就有交易天氣開始涼,食返一碗熱騰騰的刀削麵都唔錯湯底好味 飲得出冇味精 全部都係自己煲小心個煲真係好熱 分量非常充足,揀咗呢碗叫做「成年人不作選擇」有三款餸豬軟骨 滑雞 牛頸脊個名都幾搞笑,麵條彈牙,好多餸特別滿足另外我自己好鍾意食呢度嘅雲吞但係我鍾意濃味 所以揀咗炒手醬汁香濃好食 仲可以揀大中小辣另外我仲揀咗:藤椒麻醬拌麵選擇咁多真係好困難 另外配咗口水雞雞肉好淋 相信係慢煮 非常惹味另外單點咗一份麻辣豬耳 份量比較多口感爽脆
平時一向鍾意食刀削麵
但係屋企人話唔想食咁重口味
咁啱見到屋企附近開咗間新嘅刀削麵餐廳

價錢屬於大眾化 一般嚟講$50左右就有交易

天氣開始涼,食返一碗熱騰騰的刀削麵都唔錯
湯底好味 飲得出冇味精 全部都係自己煲
小心個煲真係好熱 分量非常充足,
揀咗呢碗叫做「成年人不作選擇」有三款餸
豬軟骨 滑雞 牛頸脊
個名都幾搞笑,麵條彈牙,好多餸特別滿足

另外我自己好鍾意食呢度嘅雲吞

另外單點咗一份麻辣豬耳 份量比較多
口感爽脆

• 成年人不作選擇
2024-11-05 250 浏览
最近見到新蒲崗Mikiki附近開咗間藥膳刀削麵,仲要係事業當中仲未正式開業,於是入去試吓。餐廳就簡約風,老闆娘亦非常友善推介我哋試吓佢哋嘅藥膳湯底,我同老婆仔叫咗成人不作選擇藥膳芫荽刀削麵和花雕醉雞藥膳刀削麵,仲加咗藥膳糖心蛋。小食方面就試咗太子雞翼及上湯菜心。藥膳麵用原個砂煲呈上,上枱時仲係非常滾,小心焫親手,藥膳湯底非常濃郁有濃濃藥材味,配料方面亦非常慷慨花雕醉雞竟然俾咗¼隻雞。成年人不作選擇就有手指牛頸脊,豬軟骨及滑雞,非常多配料,呢度嘅刀削麵竟然有我最愛嘅芫荽刀削麵。藥膳糖心蛋一屆開蛋黃已經流出嚟另外太子炸雞翼亦非常香脆,上枱時仲feel到啲佢嘅熱氣,入口非常多汁入味非常喜歡,最後仲叫咗上湯菜心及加配了凍飲。去開新蒲崗推薦大家試吓。

2024-11-04 256 浏览
成年人不作選擇:一上枱聞到好香藥膳味(其實成間鋪都係好香藥膳味)刀削麵好彈牙,牛頸脊唔係普通肥牛,幾有牛味,豬軟骨好淋,雞肉唔滑係預左不過份量幾多而且有雞味,呢碗麵重點都唔係啲餸,係湯同麵,個湯好味到我地飲哂成碗鎮江骨酸菜肉碎拌麵:鎮江骨酸酸甜甜煮得幾入味不過就有少少鞋,揀左平時出面好少見既手擀麵,滑身得黎配撈麵感覺可以痴到多啲汁,個酸菜同肉碎就有啲鄉下既感覺,酸菜味有啲蓋過左其他食材既味,建議可以調節下份量煎北京餸子:煎餃煎得好香,外脆內軟,北京餃子入面係肉餡冇菜,調味唔會太咸啱啱好,推薦豆漿:大大杯仲要唔係樽裝,呢$9好抵比,佢斟左好多泡泡出黎,搞到口感好似cappuccino,不過我諗佢唔係專登既,甜度唔太甜,濃度又剛剛好,算係我飲過最好味既豆漿之一,如果口渴經過會想買杯豆漿走😂呢到野食質素高之餘,果日個姐姐態度都好nice,唔怪得試業都坐到差唔多滿哂

• 煎餃
  • 藥膳刀削麵
  • 豆漿
2024-10-28 382 浏览
試試新開上海菜麵館王 必食⭐️藥膳湯刀削麵成年人不作選擇$78 一次試哂3款配料⭐️豬軟骨做得勁腍 好出色 而且都幾大舊仲有⭐️手切牛頸脊 ⭐️香滑落湯雞 有原隻雞髀😍湯底幾好湯 唔會好重藥材好苦.⭐️秘製麻辣口水雞 配湯麵$58會見到雞啫喱 肉質一定唔會差大量辣惹紅油汁 會幾惹味.⭐️宮延 煎鮮肉雲吞&水餃(5粒)$36呢次叫左⭐️大白菜及小棠菜雲吞佢地係用鐵板上 keep住出煙而且煎到金黃脆底 餃子控必食.⭐️四大名醋之鎮江骨 配菜飯$62呢款都好高質 味道酸酸甜甜 超開胃會做到輕易骨肉分離 .#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_新蒲崗.#麵館皇 (新蒲崗)地址:新蒲崗爵祿街39-41號地下B1號舖.
試試新開上海菜麵館王 必食⭐️藥膳湯刀削麵
呢款都好高質 味道酸酸甜甜 超開胃
會做到輕易骨肉分離
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_新蒲崗
#麵館皇 (新蒲崗)
地址:新蒲崗爵祿街39-41號地下B1號舖